Болки в корема. Какво значат отляво и отдясно, горе и ниско долу, около пъпа?

♠ Кои болки са „спешни“ ♠ Видове и причини ♠ Диагностика по мястото ♠ Болки над талията ♠ Под лъжичката ♠ Под дясно и ляво подребрие ♠ Гастрит ♠ Язва ♠ Болка в хранопровода ♠ Инфаркт ♠ Бели дробове ♠ Холецистит ♠ Хепатит ♠ Болка около пъпа ♠ Преяждане ♠ Гастродуоденит ♠ Болка на нивото на талията ♠ Бъбречни колики ♠ Камъни в бъбреците ♠ Болка под талията вдясно и вляво ♠ Дебело черво ♠ Дивертикулит

Още в текста: ♠ Болки долу и газове ♠ Болки без ясна или постоянна локация ♠ Ракови заболявания ♠ Паразити в червата ♠ Чистене с Демир Бозан ♠ Стрес ♠ Симптоми за незабавна хоспитализация ♠ Подут корем и газове

Хората край нас се жалват от болки в корема така често, както и от главоболие. Те са разпространен симптом, който нерядко минава сам, например когато е следствие на лоша храна или газове.

В други случаи болките са знак за сериозна патология и изискват бързо лечение.

Случаи, при които трябва преглед при гастроентеролог:

Болките се повтарят често;
 Болките са интензивни и разстройват ежедневния ни ритъм;
 Придружени са с рязко отслабване;
 Отразили са се на апетита;
 Възникнали са запек или диария;
 Прекарана е операция в коремната кухина;
 Приемат се медикаменти, които вредят на стомашно-чр. тракт.

Остротата и силата на болката не са достатъчен диагностичен признак за спешно състояние. При някои патологии болезнеността е слаба и притъпена, но все пак се стига до операция.

болки в корема

Тази болка е нетърпима и плашеща. Кога имаме основание за тревога?

Друг път усещанията са мощни и пронизващи, но проблемът се лекува с медикаменти.

Внимание! Във всички случаи на остра болка трябва да отидем при специалист.

Анатомично се разграничават висцерална и соматична болка.

Висцералните болки произтичат от дразненето на нервните окончания, разположени по вътрешната повърхност на органите. Такива са спазмите и коликите (бъбречни, чревни, чернодробни).

Характер на висцералната болка: тъпа, разлята, с различна интензивност. Обичайно се усеща в центъра на корема.

Соматичните болки (перитонеални) произтичат от дразненето на гръбначномозъчните нерви, разположени в коремн. кухина. Такива са усещанията например при перфорация на язва.

Характер на соматичната болка: за разлика от висцералната, тази се усеща в конкретен участък от корема, има постоянно остър характер. Възможно е да се засилва при дишане.

Пристъпообразната болка свидетелства за свиване на просвета на червата вследствие на явления като срастване или тумор.

болки в корема

Защо боли корем е въпрос с няколко десетки отговори. Да ги намерим заедно!

Постоянната болка свидетелства за прогресиращо възпаление при язвен колит или при разрастване на тумор в червата.

Тъпата болка в епигастриума нерядко е симптом на нарушена моторна и секреторна дейност на червата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Причини за болка в корема

Всички фактори за болеви синдром се делят условно на две групи:

 1. Проблеми в храносмилателната система;
 2. Заболявания в др. органи и с-ми, които рефлектират върху корема.

Храносмилателните патологии се делят на болестни и непатологични (моментно състояние в резултат от приема на неправилна храна или медикаменти).

Непатологични причини за болки в корема са:

 • Некачествена храна – най-чест провокатор на болки, в крайна степен говорим за отравяне;
 • Прекалено студена, гореща, солена, парлива храна – провокира несилна, но постоянна болка в хранопровода;
 • Прекалено мазна храна – провокира пристъп на жлъчни колики;
 • Антибиотици и съдържащи желязо и хормони медикаменти.

Тук ще класифицираме провокаторите от практична гледна точка: по мястото на болката, която причиняват.

Локализация на болката в корема

В типичния случай болката възниква в мястото на болния орган. Но не винаги, което затруднява самостоятелното ориентиране. Някои патологии дават рефлектираща болка от друго място или усещането не е концентрирано.

За да сме точни, ще разгледаме корема на две зони, разделени от пъпа – под и над него. Отделно всяка зона ще разделим на още три части – вляво, в центъра и вдясно. Седмата, пресечната между тях точка, е пъпът. Вижте схемата.

Болки над нивото на талията

Болки в корема горе (#1-2)

Под лъжичката

Така наречените болки в стомаха се наблюдават при заболявания на хранопровода, самия стомах, на дванадесетопръстното черво. Отделно на това място рефлектира болка от възпалени бъбреци, възпалени бели дробове и от сърдечни нарушения.

Понякога стомах боли при пиенето на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Най-безобидната причина за дискомфорт в локация #1-2 е баналното преяждане.

Какво чувстваме: пробождаща, режеща остра болка. Тя е точно в центъра, малко под линията на гърдите, като може и да рефлектира в тях. Съпътстващи усещания: издуване на корема и газообразуване. Най-вероятно е

Гастрит

Изключваме вероятността някой да ви е забил там един юмрук, но усещането е такова. Най-разпространената причина за гастрита са микроорганизмите

Helicobacter pylori

Те тормозят стомашната лигавица по-жестоко от парлив пипер и алкохол (също провокатори на заболяването). Трети път към болестта са хормоните на стреса, които стимулират прекомерния синтез на солна киселина в стомаха (разговорно: язва от нерви).

Гастритът е два типа. При този с повишена киселинност киселината пряко дразни стомаха и причинява възпаление. При другия – с понижена киселинност, храната не се разгражда нормално и започва гниене.

При силна и продължителна болка можем да заподозрем, че не става въпрос просто за гастрит, а за

Язва

(на стомах, на дванадесетопръстник)

При това заболяване се образуват язви – рани, по обвивката на стомаха или на 12-пръстното черво. Появяват се нощни и „гладни“ болки, при които пациентът трябва да хапне нещо, за да ги погаси.

Болката при язвите се характеризира с:

 • ясна ритмичност на възникване, свързано с приема на храна;
 • периодичност – редуване на болезнени и спокойни периоди;
 • сезонност – обостряне през преходните сезони;
 • намалява при приема на храна и антиациди (Алмагел, Талцид, Зероацид, Стопацид и др.).

Чест симптом на язвите е появата на киселини, малко след хранене. Гаденето, киселото оригване и запекът са неспецифични белези. Апетитът е съхранен и дори повишен до болезнено чувство на глад.

Внимание! Язвата може да протича и безсимптомно.

Нелекуваната язва се „вдълбава“ навътре и може да доведе до опасни кръвоизливи и перфорация.

Гастроезофагеален рефлукс

(ГЕРБ)

Отслабването на клапана, който отделя стомаха от хранопровода, води до връщането на храна и кисел стом. сок в обратна посока – нагоре. Появява се болка, определяна като киселини.

Локализация: горна част на стомаха, ниската част на гърдите.

Болка в хранопровода

Тя се явява зад гръдн. кост и нерядко ирадира към гърба, в двете посоки от центъра. Влияе се от приема на храна и се съпровожда от нарушения в гълтането.

Обичайно болката е обусловена от увреждания на хранопровода като перфорация, изгаряния с химикали, нервно-мускулни заболявания, тумори, възпалително-пептични изменения като езофагит, пептична язва и др.

Хранопроводът се наранява от поглъщане на чуждо тяло, от продължително ползване на сонда, интубационни тръби и др.

„Стомашна“ болка причинява и едно съвсем различно заболяване:

Инфаркт на миокарда

Той нерядко се маскира като „нещо ми става на стомаха“, но всъщност се касае за „болки в сърцето“. Обърнете внимание дали болезнеността се препредава в посока лява ръка и ако е така: веднага извикайте линейка!

Бели дробове

Пневмонията може да провокира болка в корема, ясна реакция при палпация и дори защитно напрягане на мускулите от предната кор. стена. Пациенти, за които се планира коремна операция, нерядко се изпращат на рентгенография, за да се изключи белодробно възпаление.

В долния дял на дробовете пневмонията може да се прояви с клинична картина, сходна на тази при остър холецистит и остър апендицит. Белодробната патология се отличава по наличието на треска и повишени левкоцити.

При възрастни пациенти с пневмония кор. болки може да са основно и дори единствено оплакване. Рентгенография на корема разкрива рефлекторна пареза на тънките черва.

Пиелонефрит

Водещ симптом при това бъбречно възпаление е болка с различна интензивност – от незначителна до непоносима. По характер е тъпа, перманентна или на пристъпи. Локализацията е в областта на кръста, от страна на поразения бъбрек. Но при децата характерен признак е абдоминална локализация на болката – тоест боли не кръст, а корем.

Една неочаквана диагноза: апендицит. Знаем, че това сляпо израстъче боли на съвсем друго място, но нерядко проблемите с него започват именно от зоната под лъжичката. В началото пациентът изпитва неясна болка горе централно и едва по-късно болевият сигнал се локализира на мястото си – странично долу вдясно.

При болки в корема не се препоръчва вземането на обезболяващи. Апендицитът ни демонстрира откъде идва това правило: обезболяването затруднява поставянето на диагноза.

Какво да правим, когато боли стомах, под лъжичката?

Непременно си вземете час при терапевт или направо при гастроентеролог. Не отказвайте гастроскопия – това изследване и високо информативно и ще даде възможност незабавно да се постави ясна диагноза и да започне лечение.

Болки в дясното подребрие

(#1-1)болки в дясно подребрие, болки горе вдясно

Какво чувстваме: рязка болка, остра болка, възникваща внезапно и съпроводена с чувство за тежест, гадене, подуване и повръщане. Отдава се в дясното рамо. Продължава около 1 час.

Най-вероятното предположение е

Жлъчна (чернодробна) колика

Причинява се от камъни в жлъчката, които водят до застой на жлъчен сок. Пристъпът се провокира от силен стрес, празнични трапези с преяждане и смесване на храни, продължително пътуване по разбит път с автомобил, продължителен престой в наведено положение (при миене на подове, при интимен акт, при упражнения за разтягане).

Холецистит

Съкращаването на жлъчния мехур при тази диагноза също се съпровожда с болка. Жлъчните патологии се диагностицират чрез ултразвук и кръвен анализ.

Но описваната болка може да значи и инфаркт, особено при наличие на сърдечно-съдова патология.

Какво да правим?

Викаме линейка и не отказваме хоспитализация. Ще ни изследват хирург, гастроентеролог и уролог, за да се диференцира патологията. Непременно съобщаваме, че вземаме противозачатъчни таблетки, защото те могат да причинят повторен пристъп. Не ядем в течение на 12 часа след пристъпа и за дълго след това премахваме от менюто си мазното, соленото и печивата.

Какво чувстваме: осезаем дискомфорт или притъпена болка, загубване на апетита.

Вероятно идва от

Дискинезия на жлъчните пътища

Тоест нарушена моторика, заради която се нарушава постъпването на жлъчен сок и оттам – храносмилането (на първо място разграждането на мазнините).

С голям процент вероятност е диагнозата

Остър хепатит А или В

Слаба, притъпена болка, граничаща с дискомфорт, придружава обострянето на хроничен хепатит С и цироза. За разграничаване ще ни помогне друг симптом – обезцветените изпражнения.

Какво да правим?

Незабавна среща с хепатолог или гастроентеролог. Дори и визираните диагнози да бъдат отхвърлени, задължително спираме да преяждаме и минаваме на дробно хранене: през 2.5-3 часа, в миниатюрни количества и без мазно, подправено и без алкохол.

Болка горе вляво

ляво подребрие (#1-3)болки в ляво подребрие, болки горе вляво

Болките в ляво горе свидетелстват за гастрит. При ирадиране навътре и към центъра зад гр. кост – вероятно е възпаление на бял дроб. При отдалане на болката към гърба предположението е

Панкреатит

Страда задстомашната жлеза, а заради това се нарушава оттичането на соковете с храносмилателни ензими. Те започват да въздействат не върху храната, а върху самия орган, водейки до неговото разрушение.

Болен панкреас причинява силна, пареща болка в средата или горната зона на стомаха, ориентирано наляво. Понякога тази болезненост ирадира към гърба и гъдите. Пострадалият получава гадене, вдига темп., може да повръща.

Сред основните причини за развиване на панкреатит е увлечението по алкохол и формирането на камъни в жл. мехур. Нерядко тази патология налага хоспитализация.

По-лош от панкреатита сценарий е болката да сочи кръвоизлив, следствие от язва на стомаха или 12-пръстника.

Какво да правим?

Най-напред спираме храната и след малка почивка минаваме на дробно хранене, без алкохол, без масло и мазни бульони. Ако симптоматиката градира бързо и с всяка минута ставаме все по-зле, незабавно звъним за линейка – ще ни трябва екстрена помощ от хирург.

Силна и разкъсваща болка горе вляво се появява при

Руптура на далака

Разкъсването на най-крупния лимфоиден орган застрашава живота. Дотам се стига при ред болести на кръвообращението и на кръвта (вкл. анемия), при инфекциозна мононуклеоза, наличието на новообразувания и др. При такава болка е добре да си припомним за претърпян удар при инцидент или катастрофа.

Болка около пъпа

(#3)

Какво чувстваме: болезненост в самия център на корема – придърпваща, кратковременна. Съпътстваща проблематика: метеоризъм, подуване и разбъркване на стомаха.

Най-вероятната диагноза е

Преяждане

Стомахът, ч. дроб, червата и задстом. жлеза просто не са се справили с подадения им обем и сега газовете пътуват из цервата и предизвикват дискомфорт. Друг реалистичен вариант е

 • Дисбактериоза – към нея ни насочва фактът, че скоро сме боледували и сме приемали антибиотици;
 • Непоносимост към лактоза – тя се свързва с яденето на млечни продукти.

Какво да правим?

Отиваме до близката аптека и си купуваме лекарство срещу газове и ензими за подобряване на храносмилането.

 • Около и над пъпа – тънките черва;
 • Около и под пъпа – херния или силно физическо претоварване.
Възпаление на черватаболка около пъпа

Постоянна болка в корема, диарични изхождания и запек – тези познати симптоми означаваме общо като възпаляване на тънките черва. Това е общ термин, под който се крият различни заболявания, с разни причинители.

Ще посочим накратко някои от тях:

 • Ентерит – най-честото възпалително заболяване на стом.-чр. отдел. Той съпровожда остри инфекциозни болести като коремен тиф, холера, ентеровирусна инфекция, салмонероза. Възможно е да възникне при хепатит, холецистит, панкреатит, язва. Хроничният ентерит рядко е първично заболяване. Той се обостря от лошо хранене и алкохол;
 • Гастроентерит и ентероколит – възпаление на тънките черва, разрастващо се в съседни органи: към стомаха (гастро-) и към деб. черво (-колит);
 • Колит – възпаляване на дебелото черво заради инфекция като дизентерия или хранително отравяне. Хроничната форма нерядко е автоимунна реакция, свързана с нарушено кръвообращение, дисбактериоза, ентерит, гастрит и др. Неправилното хранене е мощен провокатор, както и механичното увреждане на деб. черво (примерно злоупотреба с клизми).

Болката при възпалени черва

Възпалението рядко се наблюдава по цялата дължина на червата, по-скоро страда само един отдел. Затова симптомите са различни. При ентерита например болезнеността е притъпена и дърпаща. Нерядко се въвлича зоната около пъпа.

Най-явен признак за различаване на тези патологии е не толкова болката, колкото състоянието на изпражненията. Болният се изхожда често и обилно, до 20 пъти на денонощия. Изхвърляната маса течна или слузеста, съдържа нехраносмелени части храна.

Чревната болка нерядко е коликообразна.

Нерядко при жените ентерита и другите чревни патологии нарушават менструалния цикъл.

Синдром на раздразненото черво

Какво чувстваме: блуждаеща болка, с трудна локализация. Съпровожда се от издуване на корема и разстройство на изхождането (редуване на диария и запек). Първото ни предположение трябва да бъде

Като цяло той не се смята за болест, но има капацитета да ни срине живота (или поне деня). Може да продължи с години и да се появява по най-различен начин – ту с гадене, ту с диария, ту със запек. Немалко специалисти вярват, че раздразненото черво е психосоматично разстройство, което се развива на нервна почва – при изпитване на страх.

Как да различим? Болката в корема намалява след изхождане. Наличието на изменение като диария или запек допълва картината. Други признаци са чревни спазми, подуване на корема, слуз в изпражненията, метеоризъм.

Интензивността на симптоматиката се редуцира от пиенето на голямо количество вода, приема на повече целулозни храни и физическа активност.

Описаната симптоматика ни води още към

Гастродуоденит

Гастро + дуоденум ни показва едновременно възпаляване на стомах и 12-пр. черво. То е разновидност на гастрита и може да бъде взет за такъв.

По-чест причинител са люта, зле сварена, престояла храна. Патологичен провокатор са салмонелата и коките. Клиничната картина е: спазми, болки (и в горната зона на корема), позиви или реално повръщане, оригване, усещане за препълнен стомах, киселини, отпадане и лош вкус.

Какво да правим?

Ако описваната болка се придружава с висока темп. и повръщане, трябва мед. помощ. Няма да навредят ентеросорбенти за извеждане на отрови от тялото. И да се пие повече.

Апендицит

(възпаление на сляпото черво)апендицит, къде боли

Тук е мястото да посочим това спешно състояние, защото в типичния случай то започва с внезапна болка в центъра на корема. Едва по-късно болезнеността минава долу вдясно. Хората безпогрешно разпознават специфичната болка вдясно, но изпускат първите прояви, които не са в този квадрант.

Игнорирането и забавянето при апендицит е крайно опасно, защото води до спукване и до перитонит.

Болка на нивото на талията

Какво чувстваме: болката е по-долу, на нивото на пъпа отстрани (между #1-1 и #2-1). Тя е силна, прерязваща и се отдава надолу в корема към областта на половите органи. Има вълнообразно протичане – ту затихва, но се изостря. Най-вероятното предположение е

Бъбречни колики

Причината за тях са камъни, прегъване на уретрата или възпаление. И едно по-екзотично предположение:

Прекомерно отслабване

Коремните мазнини помагат на бъбреците да останат на мястото си. И обратно – загубата на значителна част от мастния слой води до отпускане на бъбреците при нераждали жени.

Подобна симптоматика дава

Аднексит

Възпаление на яйчници, маточн. тръби и свръзките между тях, т.нар. придатъци на матката. Патологичният процес се провокира основно от болестотворни микроорганизми.

Ако болката обаче се отдава към кръста, имаме основание да се проверим за остеохондроза или за апендицит.

Какво да правим?

 • Ако вече сме изпадали в подобно състояние, приемаме обезболяващо или лекарство за успокояване на спазми. На следващия ден отиваме на уролог.
 • Ако преди не сме изпитвали такава болка (тя ни е за първи път), стискаме зъби и не пием лекарства. При критична ситуация викаме линейка или отиваме на спешен кабинет, а ако болезнеността е поносима, на другия ден отиваме на преглед. Вероятно ще бъдем насочени към гинеколог, невролог или хирург.

Болка под линията на талията

(пъпа)

Болка под пъпа

Болезнеността в тази зона се асоциира с женските пол. органи

Какво чувстваме: придърпаща болка.

Първото предположение е възпаление на придатъците на матката, но може да е просто запек на фона на раздразнено черво. Други варианти са ендометриоза, извънматочно или обикновено забременяване, цистит.

Какво да правим?

Да започнем с визита при гинеколог. И да не рискуваме със самолечение.

Под талията боли при

Камъни в бъбреците

Остра болка, тръгваща от гърба и сякаш обикаля целия корем, преди да се установи ниско долу, сигнализира за твърди образувания. Болезнеността е вляво или вдясно, в зависимост от засегнатия бъбрек, но може да е и от двете страни. Тя минава, когато камъкът излезе. По време на уриниране пациентът може да изпита болка и да намери в урината кръв.

Главната диагностична процедура за откриване на камъни в бъбреците е ултразвукът, подкрепен с изследване на урината.

Болка в корема (#2-2)

долу в средата

Болки под пъпа в централната част бележат някои мъжки заболявания на отделителната система. При жените вероятностите са други:

 • Болезнена менструация – болките са схваткообразни, а между пристъпите – тъпи, дърпащи;
 • Ендометриоза – жената получава спазми при уриниране, при движение, при интимен акт или просто без причина;
 • Възпаление на яйчниците – острата форма се съпровожда с изразена болка в долната зона на корема, втрисане, дизурия, бяло течение. Хроничната – с изразен болеви синдром и менструални нарушения;
 • Цистит – болката е главен симптом, допълван от чести позиви за уриниране, парене и дискомфорт в слабините. Понякога урината е с гной и мирише крайно неприятно;
 • Бременност – нерядко се изпитва остра болка над пубисната кост. Дължи се на разширяването на костите под натиска на нарастващата матка. Болката заради разтегнати връзки се идентифицира по това, че отминава при промяна на позата;
 • Извънматочна бременност – бележи се от остра, рязка болка в кор. зона и вагинален кръвоизлив. Това е неотложно състояние, веднага в Спешното!

Болка в корема (#2-1)

долу вдясно

Освен апендицит в разгърнат стадий (който всеки познава), болката в десния долен квадрант насочва към една сериозна диагноза:

Болест на Крон
болест на крон, язвен колит, болка в корема,

Разлика в местоположението на патологията

Острата форма започва внезапно, с вдигане на темп., с изразени болеви усещания в указаната област и с диария. Тази картина нерядко води до грешна диагноза – Крон бива бъркан именно с уж познатия апендицит.

Подострата форма на заболяването се съпровожда с периодична диария, спазматични болки в корема с различна локализация и продължителност. Има признаци за изтощение на тялото.

Хроничната форма се бележи от постепенна градация на симптоматиката след ядене и утихването й след дефекация. Коремът се подува, събират се газове. Погледнете за кръвни включвания в изпражненията. Трайни изменения са хипертермия, отслабване, загуба на апетит, изтощение.  Кожата се лющи, ноктите се чупят, косата опада, защото червата не работят нормално и не усвояват хранителни в-ва.

При продължителните случаи се явяват болки в кръста, в ставите и в очите.

Болки долу вляво

Болката долу вляво изпраща жените на гинеколог. Тук има яйчник, маточна тръба, връзки и главното – лявата част на матката.

Храносмилателните органи са над разглежданата област и затова веднага се изключват. Внимание! Те могат да отдадат болка надолу, като характерът на симптома никак няма да ни помогне. Болката може да е и остра, и тъпа, и дърпаща, и пулсираща, и пристъпообразна, постоянна или периодична, да идва само нощем или само денем.

При най-ниско разположените болки се проверяват уретрата, далакът и за

Възпаление на дебелото черво

Болеви синдром от лява страна ни насочва категорично към дебелото черво или частта му, наречена сигмовидно черво. Липсата на болка в този квадрант не гарантира, че не е тази болест – тя се проявява и на други места.

Как да различим? Дебелото черво принципно не боли долу вдясно. Централната част около пъпа по принцип е запазена за тънките черва. Крайните отдели на червата изпитват спазми, с ярко изразена периодичност.

При хронично течение и възпалителна природа на патологията болката е друг тип – тъпа, дърпаща.

Как да действаме?

Някои пациенти игнорират болевия синдром или се опитват да се справят с домашни формули. Това не е изключено, има доста ефикасни предписания, но те не заместват квалифицираната помощ.

Най-действените нар. рецепти ТУК: Първа помощ от нар. целители и проверени качествени нар. лекове.

Дивертикулит

Какво чувстваме: притъпена постоянна болка, набираща интензивност с течение на времето. Понякога тя сякаш опасва тялото. Съпътства се с гадене, диспептични изменения, издуване на корема. Крайно зле става след похапването на мазно и след силно питие.

Дивертикулитът е възпаляване на джобове, които се образуват в лигавичната обвивка на червата – дивертикули. Основен симптом е болка в корема, локализирана в ниската лява част. Съпътстващите симптоми са субфебрилна температура, повръщане, нарушения в изхождането.

Игнорираният дивертикулит води до перитонит, кръвоизливи, перфорации в червата.

Какво да правим?

Посещение при гастроентеролог и то максимално бързо – това ще предотврати появата на усложнения.

Болки в корема

ниско долу и газове

Болка в корема и газове, метеоризъм

Газовете: кога са безобидни и кога – болест?

Повишеното газообразуване, съчетано с болеви синдром в долната зона на корема, е предвестник на стомашно-чр. разстройства. Коликите безпокоят пациента непродължително време и щом въздуха в кухината се балансира, изчезват.

Продължително задържалата се симптоматика (няколко дни) изисква мнението на екстерт.

Вероятни причинители на това съчетание от симптоми са:

 • Хранително отравяне, прием на престояли и поразвалени храни;
 • Чревни инфекции;
 • Продължителен прием на медикаменти;
 • Хирургия в корема;
 • Психогенни състояния като стрес, депресия, напрежение;
 • Обездвижване.

Подробно ТУК: Как да действаме при разните случаи на болезненост в корема. 

Болка без ясна локация

(и без постоянна локализация)

Ракови заболявания

Онкологичен процес възниква във всякакви тъкани и органи от кор. кухина и малкия таз. Затова когато се яви болка (а това става в късните етапи), тя бележи разположението на заболелия орган. Други белези (отслабване, повръщане, подуване на корем и др.) предшестват болката и допринасят за диагностицирането.

Паразити в червата

Те са способни да обитават червата с години, без да дадат и най-малкия симптом. Но когато се активизират, те причиняват не само болка, но и диария, подуване, изпражнения с участие на кръв и слуз, повръщане, обриви около ануса, умора, отслабване.

Паразитите се откриват с изследване на изпражненията.

 • Лактозна непоносимост – провокира умерени болки в корема, газообразуване, оригване, диария. Решението е отказ от мл. продукти;
 • Глутенова непоносимост, цьолиакия – бележат се от умора и метеоризъм;
 • Гръбначни заболявания – 62% от имащите такова заболяване страдат от болки в корема, от запек, хемороиди и др. уж неспецифични симптоми;
 • Стрес и депресия – този провокатор се омаловажава, но той е много съществен и предизвиква съвсем реални и много силни болки.

Как да се лекуваме

Симптоми, които насочват към бърза помощ, са:

 • Висока температура;
 • Пожълтяване на кожата;
 • Обезцветени изпражнения;
 • Потъмняване на урината.

Друга опасна комбинация от симптоми е:

 • Остра кинжална болка;
 • Кръвоизлив от влагалището;
 • Продължителна – до 3-4 часа, болка в корема.

Травмите задължително ни пращат на лекар.

Симптоми за незабавна хоспитализация, съчетани с болка, са:

 • Ректален кръвоизлив;
 • Кръв в повърнатото;
 • Загуба – пълна или частична, на съзнание;
 • Учестен пулс, изпотяване.

Долекарска помощ

При болки в корема самолечението е противопоказано. Не се пият обезболяващи, защото те пречат за установяване на причината. Болевият синдром трябва да остане ясен и отчетлив, защото и без това органите в кор. кухина са разположени в близост.

Пациентът може да бъде успокоен с леден компрес. Затоплянето е категорично забранено, докато не се разбере причината.

Нар. традиции обаче казват друго. Събрали сме рецепти ТУК:

Болки в стомаха – лечение с билки и лекарства

За чистенето на паразити с Демир бозан се говори ТУК:

А кога имаме подут корем и газове

Съчетаването на подут корем и газове е състояние специфично и много съществено. Затова му отделяме специално внимание ТУК:

Подут корем: болести и симптоми. Как да се излекуваме. Лекарства и билки

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.