Менопауза: Симптоми и сигурни признаци. Промени. Кога настъпва?

♠ Периоди на климакс ♠ Пременопауза ♠ Менопауза ♠ Постменопауза ♠ Причини за климакс ♠ Как започва ♠ Ранна и късна менопауза ♠ Как да разпознаем ♠ Симптоми на менопауза ♠ Горещи вълни, топли вълни ♠ Нередовен цикъл, липса на цикъл ♠ Кървене след менопауза ♠ Болки в стави и мускули ♠ Подут корем, напълняване ♠ Удебелена лигавица на матката ♠ Нощно изпотяване

Още в текста: ♠ Как се диагностицира ♠ Как да забавим менопаузата ♠ Какво да пия при менопауза ♠ Хранене и диета при менопауза ♠ Лекарства ♠ Билки

Климакс е закономерен физиологичен етап от живота на жената. Представлява инволюция на репродуктивната система – естествено прекратяване на способността да се създава поколение с цел да се съхрани организма в период, когато вече бременността би била заплаха за неговото здраве.

Механизмът за прекъсване на способността за възпроизводство представлява пренастройване от един тип в друг тип хормонална регулация. Наричаме ги възрастови хормонални изменения, но те представляват създаване на нова система на функциониране на тялото, съответстваща на неговите актуални нужди и предназначение.

Синтезирането и функционирането на хормоните при всеки е индивидуално, поради което преминаването през климакса няма ясни и строги очертания, нито единна продължителност. При всички жени това е продължителен и постепенен процес, който продължава средно до 8-10 години.

Хормоните регулират не само репродуктивната, но и други функционални системи на тялото, времето на пренастройване се бележи от специфични допълнителни прояви. Наричаме ги

Симптоми или нежелани ефекти

менопауза, симптоми, промени

Горещите вълни не са всичко. Какво още да очакваме?

От тях нито една жена не успява да се спаси, те до голяма степен са обективна даденост. Но жените ги преживяват с различна интензивност и в различен обем. Тук ще опишем всичко, което можете да изпитате по време на климакса, класифицирано по неговите три фази – предменопауза, менопауза и постменопауза.

Какво представлява климаксът

Така означаваме периода от първите хормонални промени до окончателното угасване на способността за възпроизводство и влизане в старческата възраст. Нито началната, нито крайната точка може да бъде фиксирана обективно.

Началото се поставя с редуциране на производството на полови хормони. То се бележи от изменения в менструалния цикъл или се установява с изследване на хормона ФСХ. Знак дават и някои типични прояви (симптоми) на менопаузата.

“Демир

Краят на климакса е отворен. Според някои автори де факто няма край, а има само преход от способност към неспособност за възпроизводство. Но е прието за край на прехода (климакса) да се вземе моментът на окончателно прекратяване и изчезване на дискомфортните съпътстващи симптоми. Това означава, че тялото е възприело промените и се е адаптирало към тях, без повече негативи.

Прекратяването на симптомите идва 2-5  г. след последната менструация (ранна постменопауза) или 10 години (късна).

Периоди на климактериума

Индивидуалните особености са причина за вариативни срокове по отношение на началото, развитието и края на климакса. Отбелязват се нормални, непатологични различия в границите на до 10 години.

Кога настъпва естествената менопауза? Разгръщането й може да започне през 30-е години, но може и след 50-е. Затова различаваме пет възрастови групи или пет вида климакс (менопауза).

Видове

менопауза, симптоми, промени, климакс

Възприемана като стандартна схема на прехода от репродуктивна активност към старост

 • Преждевременна менопауза – до 40 години. От 3 до 10% от жените влизат в менопауза преди 40-т. Конкретна причина за толкова ранни изменения е затруднително да се изведе, в повечето случаи се говори за комплексно влияние на разни фактори като наследственост, особености на имунитета, психологични фактори като стрес, външни влияния;
 • Ранна менопауза – 40-45 г. Причините са аналогични като при преждевременната, но са изразени в по-слаба степен и съответно проявата им идва по-късно;
 • Своевременна менопауза – 46 – 54 години. Влизането в менопауза на такава възраст е нормално и днешната продължителност на живота;
 • Късна менопауза – от 55 години нататък. Причина за закъснението може да са както наследствени, така и предизвикани патологични състояния. Късното настъпване на менопаузата вдига риска от рак на гърдата.

Все пак в най-голям процент от жените първите белези за угасване на репродуктивната функция се отбелязват в рамките на 45 – 50 години.

Съвременната медицина разделя процеса на няколко отделни фази.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Фази на климакс

 • Пременопауза – менструацията излиза от ритъм, става нередовна, като отклоненията нормално са до 7 дни, а в късните етапи задържането достига до 60 дни. Често менопаузалният преход настъпва във възрастта 40–45;
 • Менопауза – това не е период, а конкретно събитие: фактическото прекратяване на менструацията. Датата на последното кръвотечение се определя със задна дата, след като изминат 12 месеца без цикъл;
 • Постменопауза – от последната менструация нататък. Приключва със стабилизиране на нивото на естрогените, край на хормоналните колебания и изчезване на вегетативните и другите дискомфортни симптоми.

Фазите на климакса и промените, по които се разграничават, разглеждаме в детайли ТУК:

Какво е менопауза, климакс, пременопауза, критическа възраст?

Понякога менопаузата е внезапна – не заради някаква специфична особеност на жената, а поради неспособността й да разпознае предвестниците.

Причини за ранен климакс

Климаксът е генетично програмирана трансформация на женския организъм. Яйчниците стремително снижават изработването на полови хормони, менструалният цикъл излиза от идеалния си ритъм, вероятността яйцеклетка да бъде оплодена от сперматозоид намалява с всяка година.

Стандартна точка за начало на климактеричния период се приема 45-годишна възраст, съвпадаща с първи клинични прояви. По правило след 3-5 г. (тоест към 50-ата годишнина) менструалната функция окончателно завършва, а клиничната картина става по-ярка.

Ранен климакс се нарича появата на симптоматика преди 40-т. Такъв може да настъпи дори на 15 години. Подобни ранни прояви са патологични, те са следствие от нарушена хормонална регулация.

Различават се наследствени и придобити причини за ранен климакс.

Генетичните са: дефект в женската Х-хромозома, дисфункция на яйчниците, синдром на Шерешевски-Търнър и други наследствени нарушения.

Придобитите са: хормонални заболявания (щитовидна жлеза, диабет и т.н.), гинекологични заболявания, включително инфекциозни, химиотерапия, затлъстяване, анорексия, нерационална хормонална контрацепция и др.

Причини за своевременен и късен климакс

Моментът на настъпване на климакса в голяма степен зависи от наследствени фактори. Но в последно време се отбелязва подмладяване.

Съществува теория, че настъпването е предопределено още във вътреутробното развитие. В яйчниците на формиращите се момиченца се складират определено количество яйцеклетки. Те се разходват в протежение на репродуктивната възраст. Част от тях ежемесечно съзряват и напускат яйчниците, а част по физиологични причини загиват, без да достигнат зрелост.

От година на година числеността на заложените яйцеклетки намалява. Когато запасите се изчерпят, настъпва климаксът. Засечено е, че по време на репродуктивната възраст в жената успяват да узреят от 300 до 500 готови за оплождане яйцеклетки.

Как започва менопаузата?

менопауза, симптоми, климакс

Схема на климакса: той обхваща целия промеждутък между младост и старост

 • Менструацията започва да се бави. Започва да идва нередовно. Изменя се начинът, по който протича – става по-обилна и продължителна, понякога в пъти по-силна, отколкото е била;
 • Потене – жената прекалено често се поти и то обилно, непрекъснато й е горещо;
 • Влагалище – в началното се усеща дискомфорт, неприятна сухота;
 • Сън – постоянно нарушен;
 • Настроение – рязко се променя, жената изпада в чести депресивни периоди. Усеща тревожност, безпокойство, безпричинно напрежение;
 • Кръвно налягане – рязко се променя.
 • Женските хормони благотворно влияят на целия организъм, на сърцето и съдовете, на кожата. От тях зависи здравината на косите и зъбите.

Първи признак

Щом жената установи, че е навлязла в климакса, тя трябва да премахне всякакъв стрес от живота си (той винаги влошава и ускорява промените). Затова е съществено признаците да бъдат идентифицирани възможно най-рано.

Ако някои симптоми могат да са слабо изразени и дори незабележими, то едно изменение е достатъчно видимо, за да бъде оставено без внимание. Това е

Менструацията

Тя най-ясно указва постепенното угасване на функциите на яйчниците. В самото начало на предменопаузата цикълът може да поднесе немалко изненади. При едни жени той увеличава продължителността си, при други се съкращава времето между настъпването на две менструации.

менструация през климакса, менупауза

Важно! При 5 до 10% от жените цикълът запазва редовния си ритъм чак до самата менопауза

Как да разпознаем?

Внимаваме за следните промени:

 • Увеличени паузи между два цикъла;
 • Кръвотечение след цикъл;
 • Оскъдно кръвотечение по време на цикъл.

Подобни прояви се считат за нормални през предменопаузата, една година преди последната менструация.

Но в началото на климакса са възможни и патологични нарушения, когато естрогените вместо да намалеят като количество, биват изработвани в излишък. Такъв тревожен синдром се нарича хиперестрогения.

Промени при хиперестрогения:

 • Обилно отделяне на кръв през дните на цикъла;
 • Удължаване на дните на менструацията;
 • Кръвоизливи;
 • Увеличаване и уплътняване на млечните жлези, болка при докосване;
 • Възможно е при преглед да се открие миома и уплътняване на стените на матката.

Във времето преди менопаузата симптоматиката не винаги е ясна. Тя с лекота може да се игнорира или отдаде на разстройване на цикъла по други причини. Затова при навлизане в типичната за старта на измененията възраст, жените трябва да внимават за прояви и да ги разглеждат в комплекс.

Действително в началото – а това начало може да продължи дълго, симптомите на угасваща яйчникова функция са редки и слаби. С времето проявите им се засилват и те се учестяват, докато игнорирането им стане невъзможно.

Симптоми на менопаузата

Белезите на този голям период са дотолкова познати, че бързо се осъзнават.

Горещи (топли) вълни

Горещи вълни са физиологична проява на климакса – осезаем и видим белег на настъпващата менопауза. Представляват периодични приливи на топлина, които причиняват изпотяване и зачервяване.

Топли вълни представлява нарушаване на терморегулацията на тялото. Ключов провокиращ фактор е недостигът на хормона естроген.

топли вълни, горещи вълни при климакс, менопауза

В началото приливите може да бъдат незначителни и не дълги, но с времето тяхното проявление и интензивност нарастват

Условна норма за определяне на тежестта на проява на този симптом:

 • Леко протичане – до 10 епизода на денонощие;
 • Средно протичане – до 20 „топлинни кризи“ за 24 ч.;
 • Тежко протичане – над 20 кризи на денон.

Допълнителни прояви по време на прилива на топлина са:

 • Зачервяване на кожата по лицето, шията и деколтето;
 • Рязко изпотяване, отделяне на лепкава под;
 • Овлажняване на дланите;
 • Усещане за слабост, замъгляване на съзнанието.

След пристъпа настъпва състояние, подобно на втрисане, по време на което жената отново може да се изпоти.

Горещите вълни са по-интензивни при следните съпътстващи обстоятелства:

 • Хирургична интервенция от гинекологичен характер;
 • Вродени и придобити патологии на репродуктивната с-ма;
 • Нервна с-ма, на която са присъщи по-чести нервни и депресивни епизоди.

Горещите вълни намаляват при хормонална терапия със синтетични или растителни (фито) хормони. Първият подход не се понася добре от всички жени, нерядко възниква непоносимост и тежка проява на страничните ефекти. Вторият подход е безопасен, но в пъти по-слабо действащ.

Липса на цикъл

Причина за отпадане на цикъла е промяна в хормоналн. фон. В хипоталамуса протичат инволюционни процеси, поради които намалява чувствителността на хипофизата към влиянието на естрогените. Регулаторната способност на хипоталамуса се нарушава. Недостатъчно стимулираната хипофиза дови до повишаване на нивото на синтезиране на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. Това на свой ред провокира ановулаторни цикли, при които не се отделят яйцеклетки (няма овулация).

Описаните процеси стартират специфични процеси в яйчниците. Фоликулът започва да дегенерира (атрезия), разрушава се капсулираната обвивка, ооцитите (първичните яйцеклетки) загиват, съхранява се единствено обвивката – строма. Всичко това предполага съкращаване на обема на секретираните естрогени. По-малкото естрогени на свой ред подпомагат патологични изменения в хипоталамуса и задълбочаване на разстройството. Кръгът се затваря.

В резултат на описания процес се променя настъпването на менструационните цикли. Те започват да се забавят, а след това и напълно спират. Настъпва менопаузата.

Тези процеси са описани по-детайлно ТУК: 39 симптоми на менопауза, разделени на периоди.

Нередовен цикъл след 40 годинисимптоми на менопауза, климакс

В навечерието на 40-е е възможно да зачести нередовната менструация и отсъствието на цикъл за един или повече месеци, редуващо се с нормални периоди. Подобна картина говори за настъпване на климакса.

Внимание! Функционирането на ендокринните жлези е разстроено и половите хормони се изработват в намалено количество. Процес на овулация – съзряване на яйцеклетка, се случва все по-рядко. Но не е прекъснато напълно.

Ето защо липсващата менструация може да указва зачеване, а климаксът и неговите симптоми само да замаскират произтеклото оплождане. При отсъствието на менструация за повече от 2 седмици + поява на психо-емоционални изменения се препоръчва провеждането на тест за бременност.

Помагаме с информация по този въпрос ТУК: Тестване за бременност: кога, как и с какво. Видове тестове, цена.

Кървене след менопауза

Менопаузата бележи последната менструация в живота на жената, тоест последното овулиране на яйцеклетка. След като този процес прекъсне, няма естествена причина кървенето да продължи. Появата на подобно на менструалното кървене се разглежда като знак за рак, докато не се докаже противното. С други думи, гинекологът трябва първо да изключи рак и след това да търси други причини за кръвотеченията.

Други причинители на кървене след менопаузата са полипи по шийката на матката и ниско ниво на естрогени в кръвта. Именно редукцията на естрогените прекратява цикличните менструации. В същото време дефицитът води до изтъняване на стените на влагалището. Те стават слаби и податливи на травми. С лекота се цепят и кървят, особено по време на полов акт.

Какво да правим? Еднозначно: консултация със специалист. Количеството онкологични патологии на маточната шийка в последните години расте. Средната възраст на болните е 48 години.

Кървенето по време на климакса и след доказана менопауза е разгледано ТУК: Тревожният симптом кървене в климакса: какво показва?

Болки в ставите и мускулите

Преустановяването на работата на женските полови жлези означава не просто прекратяване на менструацията. Хормоните имат важни функции извън самото зачеване и износване на плода. Те влияят на всички органи и системи и обезпечават жизнеността на женския организъм.

В резултат от срива в синтеза на такива хормони се развиват ред заболявания, жената изпада в болезнени състояния. През климакса нерядко започва да боли мускулатурата. Нарушаването на хормоналния фон води до стареене на цялото тяло, влошава се общото му състояние. Появяват се слабост, болки, умора.

Мускулните и ставните болки са обичаен спътник на менопаузата. Те се появяват и денем, и нощем. Обикновено не са свързани с определени действия или натоварване. Причината е, че мускулните влакна, сухожилия и кр. съдове силно страдат от недостига на хормони. Те стават вяли, нееластични, получават дистрофични поражения. Съдовете зле пропускат кръвта, която захранва с кислород и други в-ва.

Мускулните болки имат научно название – миалгия. Появява се при напрежение на тялото, но и при бездействие. Може да заболи една връзка или няколко. Мускулният корсет е сложно устроен – връзките, сухожилията и мускулатурата са преплетени. Болката се предава с лекота.

Постоянните прояви на болезненост са белег, че трябва да бъде посетен лекар – травматолог, флеболог или ревматолог.

Напълняване в коремната област

Измененията при естрогена и прогестерона влияят върху отлагането на мазнини в долната третина на тялото – корем и бедра. При 68% от жените през климакса се случва стремително увеличаване на обема на талията. След приключване на хормоналната пренастройка коремът не се връща в предишното си състояние.напълняване през климакса, менопауза

Защо се изменя дамското тяло през климакса?

Мастните отлагания върху корема се подпомагат от генетична предразположеност към това (неравномерно отлагане на мазнини) и от преживявания хормонален дисбаланс. Всяка втора жена през менопаузата увеличава обема на тялото си.

Подут и твърд корем

Рязкото увеличаване на обема на естрогени причинява задържането на течности в тялото. Рядкото повишаване на количеството им задържа секрецията на жлъчен сок. Стомашните стени не получават достатъчно смазка. Започна усилено газообразуване, което издува и втвърдява корема.

Удебелена лигавица на матката

Ендометриум – това е вътрешн. слой на матката. Той е чувствителен към хормонални изменения в тялото. Нерядко е заболяването, известно като ендометриоза. Тя се съпровожда с множество усложнения и трудно се лекува.

Разрастването и патологичното изтъняване на ендоментриума – с това се сблъскват огромно количество жени през менопаузата. Хормоналното пренастройване влияе на лигавицата и предизвиква промени в нея.

През менопаузата се говори за хиперплазия на ендометриума, тъй като изтъняването на слоя е нормално явление. Дебелина над 5 мм се възприема като патологична и изисква лечение.

Причината винаги се заключава в нарушаване на хормоналния баланс, който контролира разрастването на ендометриума. Това съст. може дълго да тече без белези или да се проявява под формата на кръвоизливи и болки в долната зона на корема.

Нощно изпотяване

Повишеното потене при сън е един от симптомите на бременността и на менопаузата. 75% от жените в менопауза го изпитват непрекъснато. Наричано хиперхидроза, потенето е близнак на горещите вълни. Симптомът не е свързан с патология, но доставя значими неудобства.

Нощната хиперхидроза варира от лека до обилна. Прилича на приливите в будно състояние. Най-интензивните прояви се придружават със сърцебиене, гадене, зачервяване, втрисане, главоболие.

Потоотделянето се регулира от няколко системи – вегетативната, която определя размера на порите и просвета на съдовете, хормоналната, която е способна да увеличи потенето чрез излишък или недостиг на женски полови хормони.  У някои хора хиперхидрозата се появява в резултат от нервно напрежение или хронични заболявания.

Нощното потене в резултат от възрастови изменения не изисква лечение. То не застрашава здравето. Но има препарати и народни средства, чрез които се овладява, с цел доставянето на по-голям комфорт.

Изменения след менопаузата

прогестерон и естроген през климакс, менопауза, хормони

Дефицит на прогестерон се отбелязва от 40-45 г., а на естрадиол (естроген) – от 45-52 г.

Рецепторите, чувствителни към естрогените, са разположени в много органи – пик. мехур, сърце и артерии, главен мозък, кости, кожа и т.н. Всички те са уязвими за промени в резултат от спада на хормоналните нива.

Типични промени след менопауза

Първите 1-2 години:

 • Кръвоносни съдове. С тяхната работа е свързан типичният за менопаузата симптом – приливите на горещина. Внезапното обливане продължава 1-2 минути, съпровожда се с обилно изпотяване, понякога втрисане и завиване на свят. Кръвоносните съдове се спазмират болезнено в областта на сърцето;
 • Нервна система. През постменопаузата са чести депресивните епизоди, честата смяна на настроения, разстройството на съня, раздразнителност, нарушена концентрация. Това произтича от влиянието на хормоните върху хипоталамуса.

След 2-5 години:

 • Пикочна система. Разпространен симптом е сухотата и неприятните усещания във влагалището като парене и сърбежи, учестеното уриниране. Намаленото количество на естрогени предизвиква нарушение в микрофлората на влагалището. Количеството на лактобацилите намалява, повишава се pH на средата. Заради недостатъчното кръвоснабдяване постепенно намалява мускулния тонус на уретрата;
 • Кожа. Тя е силно чувствителна към загубата на естрогенен баланс. Тя се изсушава, появяват се бръчки. Страдат коси, ноктите се чупят. Жената губи привлекателност. Всичко това е следствие от намаленото образуване на колаген при дефицита на естрогени.

След 5-8 години:

 • Коста система. Един от най-опасните рискове през менопаузата е развитието на остеопороза. Тя се провокира от закономерното „измиване“ на калция от костите. Ок. 20 до 40% от жените в развитите страни изживяват този проблем, като ок. 30% от тях стигат до счупвания;
 • Причината е дефицит на калций и вит. D на фона на хормонални промени. За да поддържа нормално ниво на тези в-ва в кръвта, организмът самостоятелно изтегля калций от костите. През постменопаузата жените губят до 2% от костната си тъкан всяка година.
 • Сърдечно-съдова система. След менопаузата се повишават атеросклеротичните явления – стенокардии, инфаркти, инсулти. Защитната роля на естрогените по отношение на сърце и съдове на практика се прекратява.

Как се прави диагностика

Диагностиката се основава на оплакванията на пациентката, появили се в подходяща възраст. Обострянето на съпътстващи заболявания може да затрудни установяването, да предизвика атипични форми или да утежни протичането му. Затова при наличие на такива жената се консултира не само с гинеколог, но и с кардиолог, невролог, ендокринолог.

Главното изследване, чрез което се установява климакс, е анализ на кръвта за съдържание на два хормона – фоликулостимулиращ и лутеинизиращ. Те се означават с буквите FSH и LH.

За уточняване на функционалното състояние на яйчниците се провежда хистологичен анализ на маточния ендометриум и цитологично изследване на мазка от влагалището.

Детлайлно изследванията и референтните стойности даваме ТУК:

Изследвания при менопауза: Как да разчитаме референтни стойности

Можем ли да забавим менопаузата?

Методите, които позволяват да се отсрочи настъпването на климакса и да се предотвратят измененията в организма са:

 • Лекарствена терапия;
 • Здравословен стил на живот;
 • Нехормонално лечение;
 • Заместителна хормонална терапия.

Профилактика

Към 35-ата си година жената трябва да се замисли за периода, който й предстои и да планира поведението си така, че да изключи преждевременно привличане на климакса и да тушира неприятните му проявления. Точни съвети в тази насока не могат да бъдат дадени. Мерките, които общо помагат за подобряване на състоянието, са укрепване на имунитетът, разходките на свеж въздух, предпазване на нервната система, избягване на натоварванията и стресът и поемане на курс към един по-спокоен и балансиран живот.

Вредните привички, пушенето, голямото колич. спиртни напитки водят до преждевременно стареене. Съществен момент е правилното хранене с много свежи храни и витамини, балансирано к-во протеини, мазнини и въглехидрати.

Здравословно менюдиета при менопауза

диета при менопауза

Групи храни, на които стъпва храненето през климакса

Кафето, простите въглехидрати (сладкиши, полуфабрикани) негативно се отразяват върху тялото и не позволяват то по-дълго да се съхрани младо и здраво. Откажете се от простите въглехидрати в полза на продовете. Включете в ежедневното меню протеини, мазнини, сложни въглехидрати.

Физическите упражнения са важни в цялостното житейско поведение. С помощта на йога например се променят мирогледът и вътрешното състояние. Редовните занимания в групи оказват положително въздействие и зареждат.

Какво да пия при менопауза?

Когато проявите на климакса са налице, лекарите назначават медикаменти, които да намалят или отстранят симптомите (симптоматична терапия).

Лекарства:

 • За сърце и съдове – те регулират кръвното, нормализират пулса;
 • Успокоителни – стабилизират емоциите;
 • За оздравяване на отделит. с-ма – за борба с учестеното уриниране и незадържането на урина;
 • Гелове и мази с хормонални и растителни компоненти – за нормализиране на половия живот;
 • Препарати с калций – за предпазване на коса и нокти от опадане и начупване.

Същинска терапия

Подходът е прием на хормони, които да заместят липсващите в тялото. Това се прави с два типа – синтетични, продукт на фармацията, и с фитохормони, извлечени от растенията. Заместителната хормонална терапия получава разнопосочни отзиви „за“ и „против“, а фитотерапията се харесва, но тя е бавна и недостатъчно категорична.

Тези аспекти на лечението разглеждаме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Народното лечение

Екстрактите и приготвените по традиционни технологии билки са помощници в овладяване на симптоматиката през менопаузата и климакса. Нар. целители ползват факта, че определени растения притежават хормонална активност и са способни благоприятно да въздействат на женското тяло. Тази терапия се отличава с минимални странични ефекти.

Билките в помощ на дамите в климакс разглеждаме ТУК:

Менопауза: Лекарства на билкова основа. Билки, добавки, витамини

Растително средство с комплексно действие е сборният продукт Фигурин – чай от 28 билки, които повлияват различни аспекти на многоизмерните промени в женск. тяло по време на менопауза. Жените го търсят, за да редуцират теглото си, след което с радост отбелязват и други прекрасни оздравителни ефекти.

Във видеото Никол Кирилова разказва как е премахнала 22 кг телесни мазнини само с билки. Чаят Фигурин променя облика й кардинално:

А вие какво пиете, за да притъпите симптомите на климакса? Хормони или билки? Споделете в коментарите!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.