Кои са хубавите лекарства за запек? Официално лечение: хапчета, сироп, саше, капки, свещички

♠ Видове лекарства против запек ♠ Препарати с раздразващо действие ♠ Медикаменти с бисакодил ♠ С натриев пикосулфат ♠ Със сена гликозиди ♠ Баластни вещества ♠  Препарати с псилиум ♠  Осмотични ♠ Магнезиев сулфат ♠ Лактулоза ♠ Препарати с макрогол

Още в текста: ♠ Омекотяващи лаксативи ♠ Пробиотици ♠ Свещички против запек ♠ Помощни лекарства ♠ Сиропи, чай, добавки ♠ Билките Фигурин ♠ Още природни средства

Всеки трети човек на Земята, независимо от възрастта си, страда от хроничен запек. Най-често причината е недостиг на течности, но също така нарушения на храносмилателните процеси и функционирането на органите от този тракт.

Задържане на изхождането е силно дискомфортна аномалия, пряко следствие от некоректна работа на червата. Лечението не винаги свършва с предизвикване на изхождане. То цели ликвидиране на причината, породила запек.

Освобождаването на червата е неотменна част от всяко лечение, негова първа стъпка. За целта се използват разхлабващи храни, лекарства, клизма или комбинация от средства.

лекарства срещу запек

Кои са добрите препарати срещу запек?

На какво трябва да обърнем внимание при избора на слабително? Тези въпроси ще разгледаме тук.

Видове лекарства против запек

(хапчета, сиропи, свещички и др.)

Медиците съветват да се прибягва до слабителни средства единствено в екстрени случаи. Не бива да се ползват постоянно, а дори по-продължителен прием на медикаменти причинява привикване.

В бъдеще подобна зависимост разрушава естествения ритъм на чревна перисталтика.

Основно правило: който и препарат с разхлабващо действие да изберете, не го използвайте повече от 10 дни поред!

“Фигурин

Разглеждайки слабителните, виждаме че те са няколко вида според състава си и механизма, по който предизвикват изхождането.

Типове препарати:

⇒ Осмотични и солени разтвори, които пречат да се загуби вода от червата и всмукват допълнително количество (магнезиев сулфат, лактулоза и др.);

⇒ Препарати на основата на целулозата, триците и пектина, увеличаващи обема на фекалиите пряко и с увлечената в тях вода;

⇒ Въздействащи на рецепторите на дебелото черво (сена, зърнастец, бисакодил и др.);

⇒ Обвиващи и размекващи фекалната маса (рициново масло, глицерин).

Ще ги разгледаме по-детайлно.

Препарати

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

с раздразващо действие

лекарства срещу запек

Препаратите против запек са десетки, а подборът – индивидуална грижа, като се следи реакцията на тялото

Те са работещи и се използват при атония на червата и нарушения на перисталтиката, свързани със слабо подвижен стил на живот и неправилно хранене.

Това са бързо действащи таблетки с/у запек, извикващи дефекация. Изчистват червата в срок от 6 – 8 часа.

Изпразването на червата настъпва поради химично дразнене на рецепторите на дебелото черво.

Представителите на групата се предлагат под формата на таблетки или капсули.

Сред тях са лекарства с активна съставка:

 • бисакодил – Бизакодил, Бизалакс, Дулколакс, Фенолакс;
 • натриев пикосулфат – Дулколакс Пико, Гуталакс, Лаксатинил, Лаксатол, Пирилакс;
 • сенозиди, гликозиди от сена.

Медикаменти с бисакодил

Бизакодил са евтини слабителни таблетки с раздразващо действие, които се ползват като спешна помощ. Назначават се за еднократно приложение – при остри състояния, за бързо подобряване на перисталтиката и за изхождане на задържани изпражнения. Прилага се преди оперативни вмешателства и диагностични обследвания.

Бизакодил е противопоказан при чревна непроходимост, запек, свързан с чревни полипи, при възпалителни процеси в храносмилат. с-ма. Вътрешните кръвоизливи и гастроентерити също са несъвместими с лекарството.

Приемът на препарата може да провокира такива нежелани реакции, каквито се проявяват при хапчетата и директната употреба на сена.

За възрастни стандартн. доза е 1-3 табл. в денон. Вземането е вечерта или сутринта, а нужният ефект настъпва в течение на 6-10 часа. Децата приемат слабителните таблетки след 6г., по 1 през нощта.

В разстояние на 1 час пред и след бизакодил не бива да се пие мляко и да се приемат антиациди.

Цена на таблетките – 2.05 лв за 30 бр.

В последно време таблетките Бизакодил не се намират редовно, вместо тях със същия състав се продават

Бизалакс на Актавис

Устойчивите на стомашната среда таблетки Бизалакс (30 бр. в кутия) стъпват на 5 мг Bisacodyl + ред помощни в-ва.

Механизмът на Бизалакс е чрез локално дразнение върху лигавичната обвивка на дебелото черво пряко стимулира естествените движения. Едновременно с това хидролизира чревното съдържимо и чрез отлагане на повече течности го извежда навън.

Преди ползване на Бизилакс се иска информираност относно провокатора на запека. Има състояния, при които той е неприложим, включително при обезводняване.

Цена на опаковка – 3.59 лв.

Дулколакс

лекарства срещу запек, Дулколакс, Бизаколакс

Една от предпочитаните от пациентите опции: стимулиране на деб. черво

Подобен на Бизилакс и Бизакодил, познатият от рекламите Дулколакс също представлява препарат с активна съставка локалния дразнител бисакодил. Действа в две направления: стимулация на чревната перисталтика и механично омекотяване на фекалната маса.

Стандартната доза при възрастен е 5-10 мг, като се започва с 5 мг или 1 табл. Предвидено е к-вото да се удвои, когато се цели постигане на редовност в дефекацията. Но 2 таблетки са максимумът. За деца препаратът се прилага над 10 г., като к-вото е същото като при възрастните.

Препаратите с бисакодил като Дулколакс и другите аналози не оказват въздействие върху храносмил. процеси, те не се отразяват върху натрупаването на в-ва в тънките черва.

Цена на таблетките Х 5 мг – 7.58 лв.

Фенолакс

Препаратът е идентичен с описаните дотук. Производител е полският концерн ICN Polfa Rzeszow. Цена – 1.81 лв за 30 бр.

С натриев пикосулфат

Това активно в-во непосредствено въздейства върху лигавичната обвивка на червата, раздразва я и активизира дефекацията.

Медикаментите от групата се правят на капки и се приемат вътрешно. Те са противопоказани за деца и бременни, както и през кърмаческия период. Имат странични ефекти. Не са препоръчително за продължително и ежедневно приемане. Преди вземането им следва да се проконсултираме със специалист, за да сме сигурни, че няма да има нежелано последствие.

Страничният ефект на натриев пикосулфат е главно диария и гадене. Има капацитета да причини още алергична реакция и повръщане. Определено не е за деца под 12 г.

Дулколакс Пико

Пероралните капки съдържат 7.5 мг натриев пикосулфат на мл. Те също работят локално, като стимулират червата. Проявяват терапевтично въздействие върху деб. черво, като не засягат храносмилането.

Показание за Дулколакс Пико е запек и състояния, които изискват по-лесна дефекация.

дулколакс, запек, дулколакс пико

Опаковките са приблизително еднакви, но активното в-во е изписано под наименованието

Начин на приложение: капките се приемат вечер, като идеята е дефекацията да настъпи при събуждането сутринта. Нормалният срок за получаване на ефект е 6, максимум 12 ч.

Дозиране: възрастните вземат 5 до 10 мг, което се равнява на 10 – 20 капки, като горната граница е абсолютен максимум и не бива да се превишава.

За разлика от Дулколакс с бисакодил, този с натриев пикосулфат е приложим в по-малка възраст. На мъниците под 4 г. се дава по 1 капка за всеки 2 кг от теглото. Например при тегло 20 кг дозата е 10 капки, при 40 кг – 20 капки.

В диапазона до 10 г. стандартн. доза е 2.5 – 5 мг, като се почва от долна граница и максимумът е горната граница. Над 10 г. се дават 5 – 10 мг или 10 – 20 капки.

Цена на препарата – 8.87 лв за 15 мл.

Други от тази група:

 • Гуталакс (Guttalax) – капки на Boehringer, 1 мл – 15 капки, с-ст 7.43 лв;
 • Лаксатол – препаратът представлява известно изключение, доколкото е произведен на капсули, а не в течна форма. Въпреки разликата, той също действа контактно. Предназначен само за възрастни, като к-вото е 1-2 бр. пред сън. Цена 9.18 лв;
 • Лаксатинил – под формата на бонбони със скоростен слабителен ефект, те съдържат стандартната доза от 5 мг натриев пикосулфат. Употребата започва от 6 г., като за деца к-вото е 1 бонбон, а за големи – до 3 броя. Предпочитанието е към прием вечерно време. С-ст 11.99 лв;
 • Пирилакс – доскоро е продаван, но към момента не е наличен в аптечната ни мрежа.

Приемът на подобни средства трябва да бъде кратковременен. Честото използване на слабителни с раздразващо действие нарушава перисталтиката и увеличава риска от атония и нарушаване на електролитния баланс на кръвта.

Този тип препарати са препоръчителни в екстрени случаи, за отстраняване на остър запек. Те не се изписват при хронични проблеми с изпразването на червата, при стомашно-чревни кръвоизливи, наличие на анални микро пукнатини, обострени хемороиди или чревна непроходимост.

Със сена гликозиди

(сенозиди)

Сенозидите са от растителен, натурален произход. Произвеждат се от листата на сената, като се извличат активни компоненти от нея.

лекарства срещу запек, сена, Лаксена

Аптечни артикули със сена

Този тип медикаменти (както и самата билка) са със силно очистващо действие. Те са безапелативно средство против запек. Работят чрез стимулиране на чревните движения. Това става чрез дразнене на лигавичната обвивка на дебел. черво, водещо до мускулни спазми. Именно тези спазми създават имидж на сената, че действието винаги се съпровожда с болки в корема.

Чревното движение от сената продължава ок. 10 часа.

Гликозидите от сена имат още едно действие – те спират абсорбирането на вода от червото, което запазва изпражненията хидратирани. Проблем при запека е, че задържалата се отпадна маса с времето изсъхва и се втвърдява.

Ефектът от сената настъпва ок. 12 ч. след употреба.

Растителното средство се допуска за по-честа употреба, макар и с него не бива да се злоупотребява.

Съдържанието на лист от сена в медикамента се означава на етикета като Sennae folii.

Наименования от групата на сенозидите:

 • Монопрепарати със сена: Сена Екстра и Сена Форте на Никсен (0.91 лв, 2.89 лв), на Панацея и др.;
 • Сена и вит. С – разтворими на Супралакс, к-вото е 1 бр. в 200 мл, пред лягане. Максимална употреба – до 15 дни. С-ст 2.49 лв;
 • Еукарбон – препаратът съчетава лист от сена с екстрахиран ревен, акт. въглен и сяра с помощта на две етер. масла.  Предназначен за чревно регулиране, като слабит. д-вие се оценява по-скоро като слабо. Билковите съставки – сена и ревен, отделят токсичните в-ва, а въгленът ги поема. Дизенфекцира пътя на храната. Слабителното д-вие се проявява 8 до 10 ч. след приема. Цена за 30 бр. 9.53 лв;
 • Лаксена – капсули от Рамкофарм, съдържащи сухи екстракти от сена, зърнастец и ревен. К-вото е 1-2 бр. Цена 12.27 лв;
 • Лаксит – продукт на Тошков, предназначен специално за хронични случаи на запек. Съчетава 12 билки, сред които и сена, гръмотрън, семе от лен, и пребиотика инулин. С-ст 14.78 лв;
 • Лаксофор – този препарат е под формата на таблетки за дъвчене с вкус на мента и шоколад. Предназначен е приоритетно към пациенти с лениви черва. Съчетава сената с инулин. Дозата за възрастни е до 6 табл., за деца – до 4 бр. С-ст 4.29 лв;
 • Х-Преп – течна форма, съдържаща сух екстракт Александрийска сена от плод, равняващ се на 150 мг сенозид. Разработен с цел пълно изчистване на червата преди диагностика, примерно рентгенов преглед. 75-мл флакон е на с-ст 6.76 лв.

Баластни вещества

Те са отделна група слабителни средства, основно от природен произход. Не се всмукват в червата, а остават в тях непроменени. Така те набухват изпражненията и подпомагат процеса на тяхното извеждане.

Баластните в-ва не подобряват перисталтиката, въобще не повлияват реакцията на червата, а работят механично чрез нарастване на масата на фекалиите, за да може те самите да дадат необходимото дразнение.

Тъй като не повлияват перисталтиката, тези средства не винаги имат ефект.

Сред обичайните им странични въздействия са издуване на корема и болезнени спазми.

Основни представители на групата са семената от лен, триците, агар-агар (полизахаридът от черв. и кафяви водорасли, у нас се намира в био магазините), метил целулоза.

С най-голямо доверие се ползва ленът и продукти от лен – мляно семе, ленено брашно. За слабителното и оздравяващо действие на лена разказваме ТУК:

Ленено семе: ползи и рецепти. Лечение на сърце, запек, нерви. Чистене на паразити

Фибри за поддържане на редовен стомах

 • Колофибрин, саше
 • Елакса, фибри

Препарати с псилиум

(от живовляк)

лекарства срещу запек, псилиум, живовляк, семена, фибри

Аптечни артикули с псилиум

Меко слабително за очистване на червата и за регулиране на изхождането са смлените семена от живовляк. Те се числят към биологичните акт. добавки. Предлагат се на прах и в капсули.

Показание за използването им са: запек, диария, диабет, раздразнено черво.

Противопоказания: бременност, лактация, алергии към живовляк.

Използване: 1 ч.л. прах или 1 капсула 2 Х за 24 ч. + голямо к-во вода.

 • Хуск псилиум – люспите от семе на бял живовляк са концентрирани раститителни фибри, регулиращи стомах и черва, стимулатори на перисталтика. Чудесно действат при запек. Те абсорбират вода и подпомагат дефекацията. Цена за 100 г. на Никсен – 6.49 лв.;
 • Лаксал капсули на Ботаник – за редовно изхождане и поддържане на червата. Съдържа обвивките на псилиум семена, действащи меко и безвредно. С-ст 11.99 лв;
 • Трансилан – активната съставка е хеми целулоза от семе на живовляк. Работи слабително като увеличава обемността на фекалната маса и я втечнява. Препаратът е подходящ за краткотрайна терапия при остър запек. Макс. употреба 2 седмици. С-ст 11.33 лв.

Мукофалк саше

Представлява растителен продукт, базиран на Plantaginis ovatae fol., вид живовляк.

Показания: хроничен запек и патологични състояния, при които се налага омекотяване на изпражненията (фисури, разкъсване на ануса, хемороиди, хирург. интервенции и др.), както и в терапия на раздразнено деб. черво.

Употреба: максимум до 2 седм. Не се прилага под 12 г.

Доза: 1 саше в 150 мл течност, до 3 Х за 24 ч. С-ст 12.57 лв за 20 бр.

Лаксативи с осмотично действие

Те са много ефективен начин за справяне със запека. Работят чрез задържане на вода в червата, при което фек. маси се омекотяват и това подпомага тяхното извеждане.

Осмотичните слабителни не се използват при периодична поява на запек. Те са средство за еднократно приложение – при остро състояние, при хранително или медикаментозно отравяне, а също и при подготвяне на червата за диагностика.

Преимущество на тази група лекарства (за разлика от раздразващите средства) е, че не се рискува развие на атония на червата.

Осмотичните слабителни се произвеждат течни и прахообразни за разтваряне във вода.

Към групата спадат:

 • Солени разтвори – магнезиев сулфат, комплексни минерали;
 • Препарати с лактулоза;
 • Препарати с макрогол.

Магнезиев сулфат

Разтворите на магнезиев сулфат или магнезий са мощно слабително средство за очистване на червата. Те обладават бързо действие и работят в голямо % от случаите. Магнезият нерядко се използва и като жлъчегонно средство.

Присъствието на магнезиев разтвор в червата препятства всмукването на вода и електролити през чревните стени. Благодарение на това фекалните маси остават течни и леко излизат навън.

Магнезиев сулфат се купува готов от аптеката, а може да се разтвори и 2- мг магнезий в 100 мл топла вода.

лекарства срещу запек, магнезиев сулфат, английска сол

Слабителното се взема пред сън, а ефектът се очаква на следващия ден

Този вид слабително е идеално за еднократна употреба, допустимо е да се прилага няколко дни. Но при прекаляване носи риск от постоянна загуба на вода и съответно – обезводняване на тялото.

Още препарати накратко:

 • Магнезиев цитрат – гранули Базика Витал, Хая Лабс таблетки, Чи – рибоза с L-карнитин и малиева к-на;
 • Магнезиев хидроксид – Екстра Лакс слабит. бонбони.

Минерални соли в комбинации:

 • Йонни минерали на Суонсън, на капки – съчетава над 72 минерала от Голямото сол. езеро в Юта, естествена и хармонизирана формула;
 • Концентрат комплекс на Суонсън на капсули;
 • Базика витал на гранули – комбинация на алкални микроелементи и минерали за нормализиране на алкално-киселинната среда в тялото;
 • Електролити ефервесцентни,
 • Каливита таблетки – комплекс от минерали.

Лактулоза

Това е меко осмотично слабително, което се назначава при запек и с цел чревно изчистване преди диагностични процедури. Главно са на таблетки. Те увеличават обема и разреждат изпражненията, които механично раздразват и червата.

Лактулозните медикаменти се имат за безопасни, вкл. за деца. За мъници се предпочита да са в течна форма.

Противопоказанията за ползване на лактулоза са съвсем малко – чревна непроходимост и евентуална непоносимост. С внимание се назначава при диабет, т.к. има фруктоза.

Дозирането се прави в индивидуален порядък.

Дуфалак

Известен представител на групата лекарства е Дуфалак, предложен като прах в индивидуални сашети, на сироп и таблетки.

Основен компонент на препарата е лактулозата, върху която започват да действат бактериите в червата. Това води до намаляване на нивото на киселинност на средата. По този начин в червата започва да се усилва осмотичното налягане. Това подобрява перисталтиката, размеква и извежда фекалните маси.

Дуфалак не работи бързо, както всички осмотични. То въздейства меко и щадящо. Притежава свойството на пребиотик и затова подобрява и работата на стомаха, но това изисква известно време. Назначава се и на пациенти с дисфункция на ч. дроб.

Кога започва да действа? Скоростта зависи от няколко фактори, особености на организма, дозировка и съпътстващи проблеми. Ако целите бърз ефект, изберете друго средство, защото Дуфалак работи бавно. Първият ефект се очаква от 5 до 12 ч, а дори и повече от това – на следващия ден.

Прием при запек: 15-40 капки еднократно и повторение след 1-2 дни (само при необходимост и за подобряване на ефекта, ако запекът не е отминал изцяло). Повторната доза е от 10 до 60 мл според целта на приема.

Още ТУК: Дуфалак при хемороиди, при операции и др. ситуации. Дуфалак или Дулколакс?

Още препарати с лактулоза:

 • Елакса сироп – иновативно съчетание на лактулоза с глицерин, усилващо слабителното действие. 14.44 лв;
 • Елакса саше – само лактулоза 9.9 г, 13.58 лв за 12 бр;
 • Лактулоза МИП сироп – от кърмаческа възраст (5 мл), детска (10 мл) до възрастни (максимум 45 мл). С-ст 20.08 лв;
 • Лактулоза сироп на Никсен – чиста лактулоза от 12,5 до 40 мл дн. доза. С-ст 17.78 лв.

Препарати с макрогол

Тези лекарства имат сложен механизъм на действие. Слабителното им действие се дължи на компонент, наречен многоатомен спирт. При попадане в стомаха той взаимодейства с течностите в него и предизвиква бурни позиви към дефекация.

лекарства срещу запек, макрогол

Препаратите с макрогол имат противопоказания и стр. д-вия, изискващи предварително консултиране

Наименования от групата:

 • Фортранс – високомолекулен полиетиленгликол, предназначен за промиване на червата преди хирургия, ендоскопия, рентгенови изследвания и др. медицински манипулации. С-ст 17.13 лв;
 • С.О.С. – саше, медиц. изделие със слабителен ефект. Омекотява и изпразва червата. Ароматизиран с лимон. Продуктът е удобен и при хронични форми на запек, не води до привикване. Дозировка: 1 саше в 65 мл. С-ст 12.78 лв за 10 бр;
 • Олопег концентрат – за скоростно освобождаване на червата, с-ст 8.61 за 200 мл;
 • Ендофалк на сашета – съчетава макрогол с калиев и натриев хлорид и натриев хидр. карбонат. Не подходящ за деца и бременни. С-ст за 6 бр. 21.03 лв;
 • Евакол (Ефекол) – нормално за над 12 г. и Джуниър от 2 г. С-ст съответно 18.02 и 16.28 лв за 12 бройки.

Омекотяващи лаксативи (масла)

Тук са маслата, които намаляват гъстотата на изпражненията и успокояват стените на червата, като намаляват тяхното съпротивление. Стимулират вътречревните рецептори.

Най-силно въздействие от тази група обладава рициновото масло. Други представители са глицерина, парафина, вазелина и др. масла.

Препаратите имат бързо действие – до 2 часа, и изискват от пациента минимални усилия и мускулно напрежение за изпразване на правото черво.

Минус е, че тези средства могат да нарушат усвояването на мастно-разтворими витамини в дебел. черво.

Рициново масло е проверено слабително средство за очистване на червата. Той започва да действа още в тънкото черво. Притежава неприятен вкус, затова се гълта бързо и наведнъж. Препоръчително е да се потуши вкуса с лимон.

Олеум Рицини – най-гъстото растит. масло е прочуто средство против запик. Извлечено от рицин, то се слави с безопасно и меко действие. Работи контактно, като обвива изпражненията и ги извежда навън. Рициновото има множество приложения, които описваме в детайли ТУК:

Рициново масло. Ползи, действие и приложение. При запек

Още препарати:

 • Течен парафин – представител на омекотяващите средства е течния парафин, който се приема вътрешно при хронични форми на запека. Стандартно к-во е 1-2 с.л. Изхождането настъпва след 3, максимум до 6 ч. Минус е, че не става за деца под 6  г.;
 • Глицерин – има подобен принцип на действия като при рициновото масло. Смазва фекалните маси и облекчава придвижването им по дебелото черво. Препаратите от този вид като правило се пускат във вид на ректални супозитории.

Пробиотици

Препаратите тук са най-безопасните. Те помагат да се регулира храносмилането и по този път премахват запека. Към този тип медикаменти на практика няма противопоказания. Пробиотиците се приемат без ограничение от деца, бременни и кърмачки.

Как работят: попадайки в червата, хармонизират чревна флора и осигуряват меко слабително д-вие, стимулират перисталтиката и способстват за редовното очистване.

Популярен пробиотик, предпочитан при запек, е

Линекс

Това е серия от няколко продукта – Гастро, Бейби, Форте, Имуно. Формите му са капсули и саше. Класифицират се като хранит. добавка за нормализиране на чревната флора. Допълнително действие на Линекс е способността му да снижава рН и да потиска развитието на болестотворни бактерии. По този начин препаратът подобрява усвояването на хранит. в-ва и витамини от постъпващата храна.

лекарства срещу запек, пробиотик, пробиотици

Пробиотиците регулират червата и оттам ликвидират запичането

Гастро се предлага в 25-мг капсули, като приблизителна цена за 16 бр. е 12.68 лв.

Форте е с живи мл.-кисели бацили, с пребиотици за създаване на добра хранителна среда за тях. 14 бр. са на с-ст 12.89 лв.

Всички пробиотици съдържат полезни бифидо бактерии и лакто бацили, които подобряват храносмилането и нормализират изхождането.

Още наименования: Биовестин Лакто, Лактобаланс, Equilibra Ферментс, Лакторея, Лактофлор – Опти и Био, Лакто 4 ВИП, Лакто Про на Сан Бернар, Лактобацилус Рамнозус и много други.

Минус на пробиотиците е, че нямат мигновено действие по отношение на изхождането. Те не са екстрени средства, а препарат, с който се регулира цикъла дългосрочно. Ефектът се проявяват след 3-4 дни прием.

Ето защо пробиотиците са препоръчителни като допълнително средство при остри епизоди и хроничен запек, както и за лечение на дисбактериоза, придружена със запичане.

Свещички против запек

Те са най-щадящи, ефективни и бързо действащи. Те обезпечават дразнение на рецепторите, активизират дейността на червата и моториката.

Поставянето на свещички е оправдано, когато фекалните маси са заседнали в долните отдели на червата – право, сляпо, сигмовидно черво.

Те помагат само при запек от проктогенен характер. Няма да послужат, ако причината за запека е нарушена работа на чревните рецептори върху стените.

Типични показания за свещички са: слабост на мускулатурата на тазовото дъно и на правото черво, липса на изхождане от седмица и повече, невъзможност да се използват други препарати (детска и старческа възраст).

Свещичките са единствен безопасен начин да се отстрани запек по време на бременността, в условията на растяща матка.

Подходящи са още при ред хронични заболявания и при склонност към алергии.

Дулколакс

В 100% от случаите оказва желаното действие. То настъпва ок. 30 мин., след като свещичката е поставена. Не предизвиква привикване и няма странични ефекти. Удобни са за приучване на червата към естествено изпразване и за възстановяване на сутрешния рефлект за изхождане

Използването на свещичките Дулколакс е оправдано при възникване на запек по време на пътуване, при смяна на местоживее и нормален ритъм, при смяна на храненето.

За разлика от клизмите, препаратите на натурална основа и лекарствата със сена, свещичките са модифицирана форма на лекарствено средство, които помагат на червата да се върнат към естествен ритъм.

Благодарение на уникалната си защитна обвивка Дулколакс започва да действат непосредствено в дебел. черво и се избягват страничните ефекти.

свещички против запек

Свещичките заобикалят стомаха и затова не дават обичайните стр. д-вия на другите лаксативи

Други свещички: Бизакодил, Изилакс, Глицерин (и за бебета), Флоражин Ева Q.

Помощни лекарства

Запекът се съпровожда от неприятна симптоматика, която също трябва да бъде третирана. В помощ идват препарати като:

 • Инфакол – капки п/в колики;
 • Мотилиум – срещу гадене и повръщане;
 • Инхибирела – за общо тонизиране и укрепване, за подпомагане на храносм. процеси и предпазване от възпалявания.

Сиропи, чай, добавки

Билките Фигурин

Продукт с подчертано слабително действие, което се дължи на билките. В чая са вложени около 20 лечебни растения, които освобождават червата, подобряват смилането на храната и другите съпътстващи процеси.

Имат меко и нежно действие, защото съставките са в минимално к-во. Така например съдържащата се в чая сена работи с нормална сила, но не дава обичайния си ефект – спазми и остри болки в корема. Билковият продукт е за отслабване, което изисква и изчистване на тялото от шлаките и отложени токсини. В най-голямо к-во тези отпадъци са в червата. Затова силен ефект на отслабващия чай е именно чистенето на чревния тракт.

Фигурин се прилага при остри състояния, но и за продължително и трайно регулиране на червата. Отлично средство за профилактика на чревни неблагополучия.

Ето и какъв слабителен ефект оказва чаят – разказва пациент, свалил с чая Фигурин:

Още природни средства

 • Сироп против запек – Лаксилин (сироп със зърнастец, лен. семе, луличка, мента и целулоза), Фрути (слабителен сироп от смокини);
 • Ябълков оцет на таблетки – подобряват метаболизма, регулират храносм. процеси;
 • Алое на кристали – представлява сушен екстракт от сока на целебното растение с повече от 200 активни компоненти в себе си. Оздравява цялостно;
 • Чай против запек – копър, репей, сминдух, джинджифил, коприва и др. растения имат слабителен ефект и въздействат сами или в комбинация върху тялото при редовен прием;
 • Зелен чай – той работи като кафето и стимулира дебелото черво;
 • Чай от карамфил – леко и без насилие почиства дебелото черво;
 • Хомеопатия – Магнезий муратикум, Бриония, Опиум, Нукс вомика и др.
 • Народни средства и билки – природата има действително огромен арсенал за справяне с чревните проблеми на човека. Рецептите са буквално стотици. Повечето съставки са евтини и лесни за доставяне. Някои имаме в кухнята си. На нар. цярове сме посветили материала ТУК:

Топ рецепти за лек против запек. Народно лечение: масла, билки, храни

Запек при бременни е едно специфично състояние, което доста стеснява кръга на възможните за използване средства. Освен свещички, какво друго може да си позволи бъдещата мама? Разглеждаме темата ТУК:

Запек при бременност: Как да действаме? Диета, безопасни лекарства

Запек при деца – и това са специални пациенти, към които се отнасяме с нежна грижа. Децата за щастие лесно се лекуват само посредством корекция на храната. Какво да даваме и какво не – ето къде сме разгледали темата – ТУК:

Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Споделете впечатленията си от слабителните на нашия пазар.
Кой препарат ви е помогнал? Дайте мнение и съвет!
Ние и читателите благодарим!

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Кои са хубавите лекарства за запек? Официално лечение: хапчета, сироп, саше, капки, свещички

 1. Благодарим за написаното, най вече за псилиум, който е не толкова познат.
  Живи и здрави!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.