Алкално-киселинен баланс: Защо се нарушава? pH на кръв, слюнка и урина. Ацидоза и алкалоза. Терапии

♠ Какво е pH и алкално-киселинен баланс? ♠ Саморегулиране ♠ Опасности при нарушено рН ♠ Ацидоза и алкалоза ♠ pH на кръвта ♠ pH на слюнката ♠ pH на урината ♠ Нормални стойности и отклонения ♠ Причини за дисбаланс ♠ Кой е в групата на риска ♠ Симптоми на ацидоза ♠ Белези на алкалоза

Още в текста: ♠ Как се определя pH ♠ В лаборатория ♠ У дома ♠ Лечение на pH-дисбаланс ♠ Регулиране чрез храни ♠ Чрез вода ♠ Алкална диета

Високата киселинност на чов. организъм неминуемо води до здравословни неблагополучия. Подкиселяването разрушава всички жизнени системи и отваря възможност за патологични процеси. Човекът става възприемчив към болести и инфекции.

Алкалните в-ва участват в метаболитните процеси. Те са от съществена важност, но и те са неблагоприятни, когато са в излишък. Повишеното съдържание на основи също е патологично и разболява.

Ето защо винаги говорим, че балансът между основи и киселини в тялото е равнозначно на здраве.

Какво е

алкално-киселинен баланс

(pH-баланс)

как се прави алкална вода

pH е характеристика на всяка течна субстанция в чов. тяло

pH – този прочут индекс показва съотношението между киселините и основите в едно тяло. По-дълбоко погледнато той показва пропорциите между положителните и отрицателно заредените йони. Едните формират киселата среда, а другите – алкалната.

pH-баланс представлява равновесието между тези йони и съответно – между количествата образувани киселини и основи.

Правилното съотношение между двата вида вещества се поддържа прецизно. Възможността за вариране е минимална – едва с 19 десети. Дори минималното отклоняване води до сериозни болести.

Демир бозан билки за бъбреци

Защо се повишава киселинността в организма?

Когато в тялото е повишена концентрацията на положително заредените йони, се получава подкиселяване на средата или киселинен скок. Случва се заради недостиг на вода, употреба на кисело-образуващи храни или просто при неправилно хранене

Как реагира тялото при киселинно повишение?

Чов. тяло държи на баланса между киселите и основите. Заложено му е да го поддържа с всички сили. Щом средата се подкисели, организмът включва процеси на декомпенсация, за да възвърне показателя в норма.

алкално-киселинно равновесие, pH

Ето диапазонът между кисела и алкална среда, но той не се разгръща в живо тяло, защото би последвала смърт

Как тялото намалява киселинността?

Най-напред то започва да задържа вода, което повлиява негативно обменните процеси. В резултат организъм по-бързо се износва, а кожата се изсушава и губи част от функциите си.

Друго следствие е, че кислородът започва да се пренася до тъканите и органите в недостатъчно количество. Минералите се усвояват зле. Тялото започва да изтегля необходимите минерали от тъкани, в които те са налични, и това ги разрушава. Най-много страдат костите, от които се изтегля калций.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В крайна сметка организъм бива изцяло зает да неутрализира излишъка от киселини, в резултат на което се нарушават биохимичните реакции, а той буквално пилее енергията си.

С какво е опасно нарушаването на рН-баланса?

 • Разстройването на крехкото равновесие между основи и киселини нерядко отключва тежки болести;
 • Снижава се хемоглобинът, костното в-во се разрежда и се развива остеопороза със свойствените й фрактури;
 • Организмът губи енергия, появяват се умора, безсъние, раздразнителност. Засяга се мозъчната дейност;
 • Възниква риск за сърцето, страдат съдовете и имунитетът;
 • Възникват проблеми със зрението, например катаракта;
 • Крайни прояви на описания процес е формирането на раков процес.

Ацидоза и алкалоза

Ацидоза е състояние на висока киселинност, алкалоза – висока алкално или прекалено ниска киселинност. И двете са опасни и болестотворни.

Ацидозата е рискова с това, че нанася вреди тайно и полека. Диагнозата може да не бъде поставена и с години, когато човекът не обръща внимание на влошаването на общото си състояние.

Ацидозата води до: сърдечни патологии, спазми на съдовете, намалено съдържание на кислород в кръвта, сърдечна недостатъчност, диабет, патологии на пикочен мехур и бъбреци, образуване на камъни, проблеми с храносмилането, отслабване на гладката мускулатура на червата, спад в имунитета, онкогенеза, чупливост на костите, ставни и мускулни болки, проблеми с очите.

Повечето специалисти свързват ацидозата с прекомерна употреба на кисело-образуващи храни, главните сред които са месото и млечните. И заради недостатъчен прием на зеленчуци и зелени листни растения, които са призвани да внасят противовес.

Да разгледаме по-отблизо

Киселинността на отделните органи и течности в чов. тяло не е абсолютно еднаква. Различни са нормалните показатели за кръв, урина или слюнка. Варирането е минимално, но трябва да се знае, за да не бъде взето за болестно.

алкално-киселинно равновесие, pH

рН на основните течности в тялото

pH на кръвта

За правилната работа на всички системи на кръвта е необходима слабо-алкална среда. Тя е основно условие за действието на ензимите.

В норма pH на артериалната (чистата) кръв е 7,35 – 7,45, а на венозната – 7,26 – 7,36.

Важно: тези стойности трябва да бъдат постоянни. При всякакво отклонение на показателя, дори с 0,1 от единицата, се случва дисбаланс на всички системи.

При разлика от 0,2 от единицата човек изпада в кома, а отклонение от 0,3 влече смъртна опасност.

pH на слюнката

Тя пряко зависи от скоростта, с която се отделя. Смесената слюнка има киселинност от 6,8 до 7,4.

Как да проверим алкално-киселинната среда на нашата слюнка? Трябва ни парченце лакмусова хартия. Измерването е най-точно по обяд, в диапазона 10:00 -12:00 часа, като се спазва двучасово отстояние от ядене, за да не повлияе на стойностите.

Защо не мерим по друго време? Намаляването на слюноотделянето винаги води до спад в показателя pH. А вечер и нощем слюноотделянето е редуцирано и съответно измерването няма да е точно.

А ако pH на слюнката ни наистина е намалено?

При ниско pH в устата (слюнката) започва разваляне на зъбите (кариеси), увеличаване на слузта, отичане и възпаляване на венците. Слюнката, обогатена с кислород, препятства размножаването на бактерии. Ето защо в съня, когато доста намалява слюноотделянето, в устата се появява неприятен мирис. Същото се случва и в моменти на стрес, глад и когато се диша през устата.

pH на урината

Нормата на киселинността на урината е в диапазона от 5 до 7 pH. Единствено при тази телесна течност диапазона на движение е така голям, а отклонение от 0,5 pH се смята за несъществено и непродължително колебание.

Нощно време, когато активността е сведена до минимум, pH на урината пада до 6,0 – 6,4 pH. Ако по това време показателят не се отклонява, то организма работи нормално и няма повод за безпокойство.

Защо се подкиселява урината?

Главното, което е способно да провокира повишена киселинност, е дисфункция на определени органи и евентуално – поява на патологично отклонение в тях.алкално-киселинно равновесие, pH

Киселинността се влияе от:

 • прием на храни, съдържащи много белтъчини, мазнини и киселини;
 • дисфункция на бъбреците;
 • лечение с препарати, които съдържат натриев хлорид;
 • възпаление на елементи от пикочната с-ма, напр. цистит;
 • директен прием на киселини (напр. лекарства и хранителни добавки.

Причини за нарушения

на баланса

Киселините са в-ва, които могат да отдават йони на водорода, а основите – да присъединяват такива йони. Главна роля в регулирането на баланса между едните и другите играят белите дробове, бъбреците и буферната система на кръвта.

Ацидоза (понижена алкалност) е отклонение на рН под 7,35.

Алкалоза (повишена алкалност) е изместване на рН над 7,45.

При дишането (чрез дробовете) се отделя въглер. диоксид, образуван при обменните процеси. Разтворен във вода, той става въглеродна к-на. Затова при прекомерното му съдържание в кръвта се развива ацидоза, а при недостатъчната му концентрация възниква алкалоза.

Т.нар. респираторна ацидоза възниква при нарушения на дишането, които предизвикват влошаване на белодробната вентилация. Следствие е от заболяване на дробовете (напр. бронхиална астма), поражения на нервната с-ма (пр. травма на гл. мозък), патологии на мускули и нерви, които пречат на ефективните дихателни движения.

Противоположно състояние е респираторна алкалоза, която възниква при прекалено извеждане на въглероден двуокис от организма през дробовете. В основата на такова развитие стоят увеличен ритъм и дълбочина на дишането. Такова нарушение възниква при травми, тумор на мозъка, сърдечни болести, нарушения в дробовете и съдовете и т.н.

Метаболитна ацидоза се развива при повишена продукция на киселина. Процесът възниква при нарушена обмяна, напр. при диабет. Тялото започва да изработва енергия не от глюкоза, а от мазнини – алтернативен начин за добиване на енергия. Разграждането на мазнини в черния дроб се съпровожда с образуването на големи количества кетонови к-ни, което води и до възникването на ацидоза.

Друга причина е нарушение във функционирането на бъбреците. Те извеждат с урината излишъка от киселини и основи. Чифтният орган е способен в определени граници да регулира к-вото отделяни и всмуквани обратно киселини и основи, от което той повлиява нивото на рН в кръвта.

Метаболитна причина е още загубата на големи количества основи с храносмилателните сокове. Такова състояние се развива при изразена диария, при хирургична операция на червата.

При отравяне с отрови и токсични в-ва също възниква ацидоза. Разграждането им в тялото протича с образуването на големи к-ва киселини.

Основни причини за метаболитна алкалоза са:

 • загуба на голямо к-во стомашни киселини например при повръщане;
 • при използване на диуретици;
 • при усилено извеждане на водородни йони с бъбреците.

Процесът се наблюдава при излишък на хормона алдостерон, който участва в регулацията на водно-електролитния баланс в тялото. Повишаване на нивото му се случва при заболявания на надбъбречните жлези и при ред други болести, например сърдечни.

как се прави алкална вода

Замразяването и размразяването на водата повишава алкалността й и тя става лековита

Участник в регулацията са и буферните системи на кръвта. Така се наричат разтвори на слаби киселини и основи, които се съединяват с излишните количества вещества (киселини или основи според това дали имаме ацидоза или алкалоза) и така осъществяват неутрализация и изравняване на рН.

Ето защо алкалоза и ацидоза се причиняват главно от заболявания, засягащи регулаторните органи и механизми.

Кой е в групата на риска?

Нарушения в алкално-киселинното равновесие се развиват при:

 • болести на белите дробове като бронхиална астма;
 • болести, засягащи бъбреците и техните функции;
 • диабет;
 • поражения на нервната с-ма (травми, инсулти);
 • обилно повръщане и продължителна диария (загуба на съдържимото в стомах и черва);
 • диуретици, аспирин и някои др. препарати;
 • злоупотреба с алкохол.

Признаци на ацидоза и алкалоза

Проявите на нарушено pH нерядко се маскират от симптомите на главното заболяване, причинило дисбаланса.

Симптоми на ацидоза са: гадене и повръщане, учестено дишане, главоболие, нарушаване на съзнанието, вкл. кома, падане на кр. налягане при тежки форми на ацидоза, нарушен сърдечен ритъм.

Симптоми на алкалоза са: главоболие, виене на свят, нарушаване на съзнанието, произволно съкращаване на групи мускули, нарушен сърдечен ритъм.

Как се определя pH?

Лекарите използват лабораторни изследвания. Препоръчаните анализи са: определяне на рН на кръвта, газов състав на кръвта, обща кр. картина, общо изследване на урина, глюкоза в плазмата, калий, Na и хлор, АЛТ, креатинин и пикочна киселина.

как се прави алкална вода

Содата е прочута срещу киселини, но безразборно прилагана, тя вреди

Как да измерим в домашни условия?

В аптеките се продават тест-ленти от лакмусова хартия, заедно с цветна скала за разчитане на резултата. Има тестове за урина и отделно – такива за слюнка. Един такъв тест струва стотинки, но те не се продават поединично, а в по-големи опаковки за няколко поредни тествания.

Съществува прост метод да се определи pH без лакмус – чрез измерване на кръвното и пулса в състояние на покой.

Процедура:

 1. Измерете кръвното си и вземете „долната“ граница – диастоличното налягане;
 2. Измерете пулса си, за предпочитане с автоматичен тонометър;
 3. Сравнете двата показателя.

Отчитане на резултатите:

 • Ако стойността на налягането е по-висока от тази на пулса, вашето рН е алкално (алкалоза);
 • Ако стойността на налягането е по-ниска от стойността на пулса, при вас преобладава киселата среда (ацидоза).
 • Ако разликата между двете числа е повече от 20, вие имате значително отклонение от нормата и се нуждаете от специалист.

За пример при „долна“ граница на кръвното 60 и пулс 72 удара в минута, организмът е значително подкиселен.

Методът за индиректно определяне на pH е демонстриран във видеото:

Лечение на pH-дисбаланс

Разстройството на pH на кръвта непременно изисква лечение. Първо то се насочва към заболяването, довело до развитие на ацидоза или алкалоза. За нормализиране на нивото се вливат венозно разтвори, неутрализиращи киселините (при ацидоза) или основите (при алкалоза).

Лечението на респираторна ацидоза е целенасочено към възобновяване на дишането, което понякога изисква изкуствена вентилация на дробовете. При респираторна алкалоза е възможно използването на смеси с въглероден двуокис.

Лекото подкиселяване на организма (по-честият случай) се коригира с алкално хранене или прием на алкална вода. Добре е въвеждането на този режим да се предхожда от почистване от шлаките и да се съпровожда от активности, водни процедури (например контрастен душ), разходки и туризъм.

Съвет: избягвайте преяждането, спрете алкохола и тютюна, непременно осигурете 2-3 л. чиста хладна вода. Приятна е терапията с отварки от малини, шипки и черна боровинка.

Кои храни са добри, разказваме ТУК:

Алкални храни. Таблица с най-добрите продукти. Рецепти, ползи, примерно меню

Как да подпомогнем процеса с алкална вода (бутилирана и домашно направена), раказваме ТУК:

Алкална вода: Употреба, ползи, дозиране. Естествени води и алкализиране вкъщи

Ако се нуждаете от едно добро регулиране + сваляне на излишни килограми, за предпочитане е спазването на алкална диета. Нейните принципи и някои приятни рецепти даваме ТУК:

Алкална диета: Как се спазва правилно? Ползи. Примерно меню. Рецепти

Още за баланса на киселини и основи – по ЕТВ:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.