Високо кръвно. Причини, фактори на риска. Първа помощ

♠ Причини за високо кръвно ♠ Наднормено тегло и обездвижване ♠ Мазнини ♠ Сол ♠ Алкохол ♠ Нарушен съдов тонус ♠ Болни бъбреци ♠ Стрес ♠ Обменни нарушения ♠ Хормонални нарушения ♠ Проблеми с гръбнака ♠ Фактори на риска

Още в текста: ♠ Опасни последствия от високо кръвно ♠ Усложнения ♠ Рисковете на хипертоничната криза ♠ Как да действаме, самопомощ

Погледнато отстрани, високото кръвно не е драматично. Преживяно, то може да е буквално страшно. Да ни напомни за смъртта и колко крехък е човешкият живот.

Високото кръвно престава да е само понятие, когато ти прилошее, крайниците ти изтръпнат, започнеш да чуваш сърцето си, а погледът ти се замъгли от светещи мушички.

Медицината описва това положение доста сухо: налягането е повишено, когато превиши нормата с 10%. Над 120/80 започва предхипертония, а от 140/90 официално ни обявяват за хипертоници.

Мнозина в самото начало не предприемат нищо. Може би не разбират сериозните последствия или се надяват те да им се разминат.

симптоми на високо кръвно налягане

„Всички удоволствия са вредни“ сякаш е измислено за кръвното

Така или иначе високото кръвно не е никак безобидно и това се разбира още при първите по-ярки негови прояви.

Хипертонията прогресира стремително. Тя застрашава с летален изход всеки пети болен.

Започнете да се лекувате веднага.

И заедно с това минимизирайте всички фактори, които вдигат кръвното. В този материал ще кажем кои са те.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Причини за високо кръвно

Хипертонията е два вида:

⇒ Първична (есенциална) – тя е единствено заболяване, възниква заради наследственост, небалансирано хранене, вреден стил на живот, вредни привички и др. подобни причини;

⇒ Вторична (симптоматична) – тя е симптом на друго заболяване, по-често на бъбречно, атеросклероза, на нервната с-ма.

И все пак най-най-главното е търканията и разправиите вкъщи и на работа. Живеейки в стресова среда, вдигаме кръвно. После го задържаме високо и развиваме болестта – хипертония.

причини за високо кръвно налягане

Официалните стойности

Толкова много хора са с високо кръвно, че чак го приемаме за нормално. Но истината е, че ежегодно от това умират 17 милиона души. Така че съществено е да се научим да разпускаме и да си управляваме емоциите.

Водещи причини

по пол и възраст

При мъжете водеща причина за развиване на хипертония са алкохолът, преумората, пушенето и изпадането в депресивни епизоди. Все обичайни неща, нищо чудно, че хипертонията е толкова разпространена сред мъжете.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При жените проблемите идват късно, но пък стават силно изразени. След 60 г. те страдат повече от повишено налягане, а с напредване на възрастта рискът от хипертония се увеличава с пъти.

При децата налягането във вените е по-слабо, отколкото при възрастните. То зависи от годините, теглото и някои други параметри. Доста варира през различните моменти – нощем, при усилия, при изпитване на емоции.

При младежите от 13 до 17 години кръвното е непредсказуемо. Не е задължително да има физическа умора или превъзбуда. Дори в спокойно състояние кръвното скача и като на шега минава горната допустима граница (140/80). Причината е преходният период и хормоналните изменения в него.

През бременността показателите много зависят от индивида. Например нераждала 20-годишна с тегло от 50 кг. може да е с нормален показател от 90/60 и да й стане зле при вдигане до уж нормалното за други 120/80.

В старческата възраст числата на кръвното неудържимо растат, като типично е горната граница да стои стабилно, а долната да се покачва. Норма в преклонната възраст от 90 г. и повече е 160/95.

Причини

Причините за първичната (есенциална) хипертония, колкото и парадоксално да звучи, на 90% са неизвестни. Това отваря възможност на лекарите да казват, че е от гените, от стреса или от недобър живот, но като цяло това са недоказуеми твърдения.

От какво зависи налягането? Главно от  състоянието на съдовете. Щом се появи повишен съдов тонус от хипертоничен тип, трябва да се предприеме лекарствено коригиране.

Пример за такава хипертония е реакцията на промените в атмосферното налягане. Когато то се повишава, хипертониците се влошават.

Наднормено тегло и обездвижване

симптоми на високо кръвно налягане

Ако имате тези фактори: контролирайте непременно

Тези два фактора винаги присъстват, ако имаме високо кръвно. Когато дълго стоим без движение, кръвното русло в съдовете се забавя и се повишава съпротивлението на периферните съдове. Съответно се вдига налягането.

Няколко пъти пишем, че при физическо натоварване се вдига кръвното. Да не бъркаме двете неща – едно е тежка преумора, а друго е редовна активност. Тя е просто необходима.

Неправилно хранене: Мазнини

Мазната храна се обвинява за почти всички болести на човека. Въпросът е в прекомерните дози, които си осигуряваме с месото, маслата, животинските продукти и с ред храни, които въобще не възприемаме като мазни, например колбасите и шоколада.

Кръвното се покачва и когато преядем.

Сол

Ако имахме силата да се откажем от солта, сигурно бихме си спестили доста страдания. Всички специалисти го казват, и все пак в културата ни е да солим и то обилно. Но солта влияе върху съдовите стени, намалява еластичността им и повишава тяхната крехкост. Ето как се качва горната граница на кръвното ни.

Как точно вреди солта? Тя затруднява естествената регулация, извеждането на течности от тялото и оказва натиск върху различни с-ми. Така тя директно влияе върху налягането.

Алкохол, цигари

Алкохолът, особено в големи дози, стимулира сърцебиенето и повишава сърдечния тонус. Стойностите скачат провокирани още от кафе, бира, сладко газирано, енергийните напитки.

Нарушаване на съдовия тонус

При този случай хипертонията се смята за самостоятелно заболяване. Пациентът минава на медикаментозно поддържане, съчетани с дозирани физически натоварвания и диета, които да укрепват съдовите стени

Болни бъбреци

Бъбреци, които не успяват своевременно да изведат излишни течности и соли от тялото, създават проблем с кръвното. Увеличава се обемът на кръвта, който циркулира в тялото, а заедно с него  – и налягането.

Стрес

В момент на стрес кръвното на здравия човек скача и след това се връща в норма. Тоест процесът е лесно обратим. Обаче с времето подобни пикове увреждат съдовете и тялото е все по-затруднено да се справи с моментното напрежение.

Връщането към нормално ниво става все по-бавно и все по-трудно. И се стига до момент, когато кръвното се покачва дори и в спокойно състояние.

Хормонални нарушения

Със стесняването на съда се вдига напрежението в него

Неправилната работа на жлезите с вътрешна секреция дебалансира обменните процеси, които пък причиняват дисбаланс на вода и соли. Изменя се състава на кръвта, усилва се натоварването върху съдовете.

Подобен е ефектът от преобилното производство на хормони, така и от недостига на такива.

Нарушения на обмена

Принципно кръвното реагира на недостиг на калий. При това реакцията е остра, като пристъп. Съпровожда се с остро побледняване, изпотяване и учестено сърцебиене с нарушаване на ритъма. Възможно гадене, повръщане и нарушения на изхождането.

Проблеми с гръбнака

Шийна остеохондроза и последствия от травми в горната част на гръбната са способни да повишат мускулния тонус, който на свой ред спазмира съдовете. Страда кръвоснабдяването на мозъка и се появява пристъп на хипертония.

Аналогични проблеми възникват при здрави хора, които дълго стоят в поза, която напряга шията и очите.

Фактори на риска

 • Възраст – първичната (самостоятелна) хипертония е болест на възрастните хора. При прехвърлилите 40 години тя се развива в 90% от случаите. Във възрастта от 30 до 39 г. такава се диагностицира при 75% от болните. Сред хипертониците до 30 г., включително децата, първичната разновидност почти не се среща;
 • Наследственост – този фактор е неизбежен. Ако е налице, ни остава само да сме внимателни, да се следим и повече да се грижим за спокойствието си;
 • Лекарства – нестероидните противовъзпалителни и медикаментите против кашлица са сред разновидностите, които вдигат кръвното. Подобен ефект регистрират понякога и при приемането на средства за потискане на апетита. Друга група лекарства пък отслабват ефекта на медикаментите за сваляне на кръвно.

По статистика всеки втори жител на Земята е хипертоник. Струва си да отделим време и да научим кои са ранните признаци на заболяването и как да го разпознаваме. Вероятността тази информация да ни свърши работа е 50%.

Основните симптоми на високо кръвно и „хватки” за разпознаването даваме ТУК:

Високо кръвно (хипертония). Важните симптоми. Хипертонична криза и рискове

Как се измерва и контролира кръвното, непременно ли трябва апарат, ще научите ТУК:

Апарат за кръвно налягане: Как се избира механичен и електронен. Измерване без апарат

Какво значат двете числа, с които изразяваме кръвното? Норми и стойности даваме ТУК:

Кръвно налягане: Граници и стойности. Нормално, високо и ниско

Опасни последствия

от високото кръвно

норма за кръвно налягане

Рецепта за сваляне на кръвното: 2 лимона с корите и 1 кг почистена тиква пускаме през месомелачка и подслаждаме с мед. Стои в хладилник и хапваме от сместа по 1 с.л. преди храна

До какво води повишеното кръвно?

Списъкът от последствия е направо стресиращ.

 • Проблеми със зрението – внезапното показване на налягането носи риск от спазъм на артериите, които хранят зрителните нерви. Тяхната цялост се уврежда;
 • Болести на бъбреците – високото налягане пречи на бъбреците да функционират оптимално, защото в тялото започват да се застояват отпадъци и токсини. Рискът от бъбречна недостатъчност сериозно нараства;
 • Сърдечна исхемия – в артериите постъпва малко кръв за хранене на сърцето. Ако хипертонията се постави под контрол обаче, исхемията може да бъде предотвратена;
 • Сърдечна недостатъчност – възниква поради невъзможността на сърцето да осигурява необходимия обем кислород. Болният отслабва и не е способен на физическо усилие;
 • Стенокардия – възниква заради преумора или прекомерна емоционалност. Пациентът изпитва тъпа болезненост в гърдите и повръща;
 • Инсулт – нарушава се кръвообращението в мозъка и неговото функциониране. Някои от  последствията са необратими, а други изискват многомесечна рехабилитация;
 • Инфаркт – усеща се като силна и продължителна болка в лявата гръд, може да доведе до смърт;
 • Хипертонична криза – най-често срещан ефект от високото кръвно. Случва се от преумора или психо-емоционален срив и все някога се изпитва от всеки хипертоник. Кризата се развива стремителност, налягането рязко се показва, наблюдава се гадене, повръщане, световъртеж и болка в тила. Някои развиват силна тахикардия или аритмия. Към такива кризи са склонни жените през менопаузата и зависимите от атмосферните промени хора;
 • Импотентност – по съдовите стени се отлагат плаки, които при откъртване запушват малките съдове. Ако такъв съд се окаже в половия орган, еректилна дисфункция е неизбежна;
 • Атеросклероза – хипертонията и атеросклерозата вървят в двойка. Плаките се отлагат по съдовете, намаляват просвета и вдигат съпротивлението пред потока от кръв. Налягането се вдига.

Усложнения

Артериалната хипертония дава тежки усложнения. Първи удар понасят кръвоносната с-ма и сърцето, на втора линия са мозъкът, бъбреците и зрението.

При перманентно повишението сърцето се подлага на прекалено тежко натоварване. Започва да работи в непривичен режим и бързо се износва. Появяват се отоци на крайниците и задух.

Всички системи на организма са взаимосвързани. Затова при увеличаване на показателите се появява риск от кръвоизливи. Хипертонията повлиява мозъчните съдове, води до умствени разстройства, проблеми с паметта, болезненост в главата и световъртеж.

Най-страшното е хипертонична криза, която провокира инсулт.

С какво е опасна хипертоничната криза?

Така се означава състояние, при които кръвното стига до 180/120. Кризата се предизвиква от повишаване на кръвното, тоест от хипертонията. Състоянието е опасно за живота и иска

Задължително спешна медицинска помощ!

Медицинската статистика ни казва, че всеки десети хипертоник периодично изпада в кризи, които продължават по няколко часа до няколко дни. Най-често те се наблюдават с напреднала възраст, но напоследък – и сред по-младите.

норма за кръвно налягане

Скилидка чесън, по лъжичка мед и яб. оцет, парченце джинджифил и чаша цеден лимон – ето едно нар. средство, което помага едновременно срещу високо кръвно и висок холестерол

Как да действаме

при високо кръвно?

В други наши материали сме давали как се помага на друг човек с високи стойности на кръвното. Сега тук ще кажем как да си помогнем сами.

Щом усетите, че не ви е добре, премерете или ако нямате с какво – направо си легнете. Отпуснете се, постарайте се да свалите напрежението. Заемете хоризонтално положение, но си подложете възглавници или друго, така че главата да е над нивото на сърцето.

Ако до момента сте пили някакви таблетки за кръвното, вземете си от тях. Но ако не сте, в никакъв случай не пийте нищо – има риск да се влошите.

Тревожите се, усещате, че ви е много, ама много зле, страх ви е – тогава просто извикайте линейка. Не се бойте, че ще ги разкарате напразно.

А докато чакате, ето някои неща, с които да си окажете бърза помощ:

 • Акупунктурни точки – зад меката висулка на ухото ви има точка, тоест вдлъбнатина, който надолу по врата преминава в нещо като улей. Започнете да прекарвате пръсти по тези улеи и веднага ще усетите облекчение. Направете го поне 8-10 пъти, но и от повече няма лошо;
 • Гореща ваничка за краката – налейте вода в леген (ако има друг, който да го свърши – чудесно) и потопете крака за десетина минути. Кръвта ще се оттече от главата и състоянието ви ще се стабилизира;
 • Компрес с ябълков оцет – трябват ви стиска салфетки и шишето с яб. оцет от шкафа. Намокрете обилно и наложете на стъпалата за 15 мин.;
 • Дихателни упражнения – седнете изправени в креслото и без да бързате направете 3-4 вдишвания през носа и издишвания през устата. Следващото упражнение е да поемате въздух, като отпускате глава назад, и да го изпускате, като отпускате глава напред. Правете всичко бавно и плавно, без да бързате.
 • Ваничка за ръце – сложете гореща вода в удобен съд и капнете няколко капки лимоново масло или сок. Кръвното ще се нормализира след десетина минути;
 • Топъл душ – облейте се обилно с топла вода, ако ви се стои прави;
 • Масаж – самомасажирайте шията, врата, гръдния кош и раменете. Не натискайте силно, просто поглаждайте с лек натиск. Желателно е да правите този масаж всеки ден.

Важно! И свалянето на кръвното трябва да става постепенно, с не повече от 25 единици на час. Всякакви резки промени, дори в посока нормализиране, се понасят зле от тялото.

Всички начини за овладяване на кръвното – с помощта на медикаменти и без тях, даваме ТУК:

Сваляне на високо кръвно налягане бързо, с и без лекарства: Как се сваля в домашни условия?

Лекарите признават билките като безопасен начин за регулиране на налягането в кр. съдове. Във видеото известният д-р Жорж Пелев говори за комбинацията Демир Бозан:

Източник

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Високо кръвно. Причини, фактори на риска. Първа помощ

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.