Апарат за кръвно налягане: Как се избира механичен и електронен. Измерване без апарат

♠ Видове апарати накратко ♠ Подготовка за измерване ♠ Положение на тялото ♠ Как се мери с механичен апарат ♠ Отчитане на резултата ♠ Чести грешки ♠ Как се мери с електронен апарат ♠ Какъв апарат да изберем ♠ Сендо, Омрон, Микролайф и др. марки

Още в текста: ♠ Апарати за кръвно за китка ♠ Фитнес гривна ♠ Часовник за измерване ♠ Приложения за смартфон ♠ Как да мерим без апарат ♠ По симптомите ♠ По пулса ♠ С махало и метър (линия) ♠ Правила за мерене с подръчни средства

Ако страдате от хипертония или от хипотония, непременно трябва да си имате собствен апарат за измерване на налягането. Името му е сфигмоманометър, но е известен като „апаратче за кръвно“ или от руски – тонометър.

Купуването на апаратче е само половината от работата. По-важната част е да се научите правилно да го използвате. Днес има модерни и автоматизирани измерващи устройства, но и с тях се получава грешка, ако не знам точно как да проведем измерването.

Тук ще разкажем какви апарати има, как се мери с тях и без тях и как да не получаваме неверни резултати.

Видове апарати накратко

апарат за кръвно налягане

Първият уред е изглеждал така

Тонометрите са механични (ръчни) и автоматични.

Механичните се състоят от цифрова скала, маншет, помпа за вкарване на въздух под налягане, свързана с тръбичка. Непременно трябва стетоскоп (слушалка), с която да чуваме пулсациите в артериите.

Най-ранните апарати са представлявали стъклена тръбичка, изпълнена с живак. Днес се ползват по-модерни скали, без живак. Но измерването продължава да се извършва в мерната единица мм живачен стълб.

Автоматичните апаратчета имат само устройство с дисплей за резултата и маншет, който е плътен и не се изпълва с въздух. Ако все пак маншетът може да се изпълва с въздух и това се прави ръчно, то имаме един междинен вариант – полуавтоматичен тонометър. Принципът му на действие е аналогичен с този на автоматичните, затова се смята за негова по-проста разновидност.

Автоматичните тонометри са два вида според мястото, на което мерят – маншетът се поставя на китката или на бицепс/ рамо. Стойностите на КрН се изобразяват на дисплей, заедно с данни за пулса, данни от последните измервания с цел сравнение и т.н.

“Фигурин

Независимо от това как ще мерим кръвното – с механичен или автоматичен апарат, дори и без апарат, общо положение е подготовката за правилно извършване на процедурата. Тази подготовка не касае апарата, а самите нас – ние трябва да осигурим оптимални условия, за да получим достоверен резултат.

Подготовка за измерването

 • 1-2 часа преди да мерите не пушете, не се ядосвайте, не пийте алкохол, кафе, чай, енергийни напитки;
 • В последните 30 минути – не яжте;
 • В последните 15 минути си починете, в комфортна обстановка и в пълен покой. Изпразнете пикочния мехур, седнете, отпуснете се.

  апарат за кръвно налягане

  Стойката е съществена за измерването, както и нивото на ръката

Говори се, че няма значение на коя ръка се слага маншета. Съвсем невярно. Показателите, измерени на двете ръце, се различават с 10-20 единици, което не е несъществено – толкова дели нормалното кръвно от патологичното.

Ако разликата между стойностите, добити на двете ръце, се различават повече от 20 единици, това е диагностичен признак за разслояване на стените на аортата (рядко и сериозно заболяване).

Няма категорични данни на коя ръка кръвното е по-високо. При ок. 50% от хората е на дясна ръка, при други 45% – на лява. Зависи от индивидуалните особености.

Как да разберем? Първоначално правим измерване и на двете ръце, за да разберем ние от кой тип сме. Оттам нататък ще знаем на коя ръка кръвното ни е по-високо и винаги ще измерваме на нея.

Положение на тялото

за измерване на кръвно

Ръката, на която слагаме маншета, повдигаме на нивото на сърцето и я подпираме на удобен предмет – примерно стол, маса или таблата на леглото. Когато започне меренето, не разговаряме и не се движим.

Оптимално е кръвното да се мери в топло помещение. От студа съдовете се свиват и показанията ще излязат по-високи.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При необходимост от второ мерене изчакайте 5 минути, през които разхлабете маншета.

Правилно измереното кръвно представлява средно аритметична стойност от извършени 2 или 3 мерения. Доказано е, че човек се вълнува, когато си проверява кръвното и от това дава малко по-висок от истинския резултат. Ако човекът е лежал и се е надигнал рязко, кръвното също излиза по-високо от действителното. След всяко рязко движение трябва да се даде време за успокояване и отпускане.

Ето как ще получим истински резултати.

Как се мери с механичен апарат

(ръчно мерене)

Сядаме, изправяме гърба, облягаме ръка на облегалката на стола или на масата. Не кръстосваме краката. Освобождаваме ръката, на която ще мерим, от дрехите, а другата отпускаме свободно (не трябва да виси).измерване на кръвно налягане с апарат за кръвно налягане

Слагаме маншета и го издърпваме, докато прилепне плътно. Закачаме кукичката или залепваме лепящата лентичка. Маншонът се слага на 2-3 см. над лакътя.

измерване на кръвно налягане с апарат за кръвно налягане

Правилно положение на маншета

Притиснете стетоскопа (във формата на диск) към вътрешната част на лакътя. Оттам доста близо до повърхността минава кръвоносен съд, чиито пулсации ще искаме да чуем. Ако мерите за първи път, може да опипате мястото с пръсти предварително, за да се уверите къде се напипва пулса. Следващите пъти вече ще знаете точния участък, той няма да променя местоположението си.

Сложете слушалките на стетоскопа в ушите, уверете се, че вентилът за изпускане на въздуха от маншета е затворен напълно.

Започнете да накачвате въздух с помпата, като гледате циферблата. Ще видите, че стрелката започва да се накачва с всяко помпене.

Пълним с въздух, докато стрелката стигне до 200 (ако сте доказан хипертоник – до 220).

Започнете да изпускате въздуха бавно (стандартът е 4 единици в секунда). Това става чрез отвъртане на вентила.

Слушайте пулса в стетоскопа и следете едновременно показанието на циферблата.

Отчитане на резултата:

Стойността, която показва стрелката, в момента, когато чуете първия удар на пулса – ето го систоличното налягане (горна граница).

Продължете със същия темп да отпускате вентила.

Стойността, която показва стрелката, в момента, когато чуете последния удар на пулса и настане тишина – това е диастоличното налягане (долна граница).

Запишете и двете стойности, като ги разделите с наклонена черта, ето така: например 110/70.

измерване на кръвно налягане с апарат за кръвно налягане

Устройство на механичен апарат: 1 – маншет, 2 – вентил, 3 – помпа, 4 – обратен клапан

Когато ви е нужен абсолютно точен резултат, измерете КрН още два пъти с паузи от 3 до 5 мин. и изчислете среден резултат.

За получаване на средна стойност съберете трите големи числа и ги разделете на три, получавате средно систолично. Постъпете така и с малките числа и получавате средно диастолично.

Пример: измерили сме 132/88, 136/92, 128/84.

Първо събираме 132+136+128 = 396:3 = 132 единици систолично налягане.

После събираме 88+92+84 = 264:3 = 88 единици диастолично налягане.

Съвсем точно премереното ни кръвно в този случай е 132/88, леко повишено, пред-болестно състояние.

Чести грешки

при мерене на кръвното

Стандартната грешка е спонтанното решение за мерене и бързането, без да се направи подготовка. Ако сте пили, яли, тичали, ако не сте постояли спокойно няколко минути, няма как да получите съвсем коректен резултат.

Втора стандартна грешка е да се навие ръкава, а не да се свали напълно. Навитата част притиска ръката и покачва налягането локално, но то не отговаря на естественото положение в тялото. Няма смисъл да се съблича единствено дреха с широки ръкави.

Впрочем когато отивате на преглед, съобразете дрехата, защото вероятно в кабинета ще измерят и вашето кръвно. Подходящ „екип“ за преглед е тениска с втора дреха с дълъг ръкав отгоре, която лесно се сваля.

На резултата влияе и самият маншет на апарата. Когато купувате, проверете дали размерът му е подходящ за ръката ви и дали я обхваща. И обратното трябва да се види – маншетът да обхване плътно ръката и да не е свободен, примерно да се мести и върти в крайно затворено положение.

Честа грешка е неправилното положение на ръката. Тя трябва да е максимално отпусната и да се положи на висока повърхност, на нивото на сърцето. Ако я удържате със силата на мускулатурата в такова положение, без съмнение ще се получи неверен резултат.

Стойката ни трябва да е изправена – опрете гръб на гърба на стола, за да сте сигурни, че стоите прави. Но след това се отпуснете, без стягане. Не стойте на края на стола, а близо до облегалката му. Не е правилно да се прегърбвате.

Ако сами си мерите кръвното с механичен тонометър, обърнете внимание и на скоростта, с която изпускате въздуха. Ако го правите твърде бързо, може да изпуснете първия удар – показателя за систоличното налягане, и да отчетете следвания, тоест да получите по-ниско показание.

И накрая – при поредни измервания сваляйте или поне разхлабвайте маншета, за да почине ръката. Иначе всеки следващ резултат ще бъде по-висок заради продължителното притискане на съдовете от маншета.

Правилното измерване на кръвно налягате се дискутира и ТУК: Мерене в легнало положение, мерене след хранене и други специфични ситуации. Разчитане на данните.

Как се мери с електронен апарат

Електронните апаратчета са измислени с цел опростяване на процедурата и в известна степен – елиминиране на „човешкия“ фактор, следователно вероятностите за грешки.измерване на кръвно налягане с електронен апарат

Процедурата е следната: маншетът се поставя на ръката, обикновено той е като гривна или се залепва с „котешка лапичка“ и се натиска копчето „старт“.

Хубавото е, че апаратът ще ни покаже, ако не сме поставили правилно маншета. В противен случа ще изпише на дисплея ОК и съответен символ за започване на меренето.

Електронните тонометри сами накачват налягането в маншета, провеждат измерването, отразяват пулса и изписват окончателния резултат на екрана. Ще видим два параметъра – кръвното и пулса.

В апаратите има и индикатор за аритмия.

Какъв апарат да изберем?

Апаратите са механични и електронни, полуавтоматичните са междинно положение, те са и по-редки, така че тук няма да ги разглеждаме.

Сравнявайки електронните с механичните апарати, откриваме доста преимущества на по-модерните разработки.

Меренето с ръчен тонометър не винаги е удобно, особено ако се касае за болен, който трябва да се контролира по няколко пъти на ден.

Електронните апарати са прости и грешките с тях са почти елиминирани.

Не е удобно да се самоизмерваме с механичен уред и в момент на пристъп.

Удобство при електронните е наличието на памет. Можем да покажем апарата на лекаря и той да се информира за динамиката на налягането в по-дълъг период от време.

Съществува мнение обаче, че електронните прибори не са достатъчно точни, особено евтините. Това мнение идва оттам, че при поредни измервания те могат да дадат доста различни показания. Според специалисти, този ефект се получава от изключителната чувствителност на електронните уреди. Те реагират и на най-малките колебания в налягането. Затова и с електронните апарати трябва да се мери три пъти, с паузи между тях и да се изчисли среден резултат.

Друго преимущество на механичните е, че са с дълъг живот и са надеждни.

Преимущество е и тяхната цена, която е по-ниска от тази за полуавтоматичните и автоматичните.

Маншетите са три вида – за пръст, китка и рамо. Според различни ревюта и отзиви, уредите за пръст са най-неточни.

Във видеото се демонстрира правилно измерване с механичен тонометър, но авторите на клипа допускат описаната от нас по-горе грешка с ръкава. Вижте как не бива да се навиват ръкавите:

Апарати за кръвно

Ще разгледаме някои предлагани у нас марки апарати.

Сендо (Sendo)

Девизът на производителите е: Клинична точност у дома. Така те заявяват главното преимущество на автоматичното измерване – отстраняване на човешката намеса. Освен изключителната точност, други преимущества на апарата са японска точност, лесна употреба и гаранция в размер на 5 г.

Японският продукт е усъвършенстван в течение на 40 г., докато се стигне до най-новите модели с максимална функционалност и точност.

В ревюто на апарата се посочва постигане на точен резултат от едно измерване, тоест със Сендо многократното мерене за точност не е необходимо.

Цената от сайта на производителя е 139.97 лв за модела Advance 3 и 99.97 лв за модела Smart 2.

Адванс 3 е с маншет, стандартен р-р 22-32 см и опция за поръчване на уголемен с размер 31-45 см.

Smart 2 е апарат за измерване на китка.

Омрон (Omron)

Продуктите с тази марка с високо ниво на иновативност, прилагане на водещи технологии и изпълнение с високо качество.

Технологията SpotArm™ позволява измерването на т.нар. сутрешна хипертония.

Технологията Intellisense™ открива неравномерна сърдечна дейност.

Апаратите сами усредняват резултата и запаметяват 84 поредни измервания.

Техен плюс е, че изключват погрешно мерене заради погрешно позициониране на ръката.

Снабдени са още с функция за откриване на неравномерен пулс и с голям дисплей, което е удобно за възрастните хора с намалено зрение.

Моделът i-Q132 SportArm е на редовна цена от 300 лв при директния вносител и се пуска на промоционална от 240 лв. Той е с маншет за поставяне над лакът.

Моделът RS2 е за измерване на китка и с цена 121 лв редовна и 115 лв промоционална.

Микролайф (Microlife)

Мащабен производител на апарати за измерване на кр. налягане, Микролайф предлага от абсолютно всички видове – автоматичен, полуавтоматичен, механичен, с маншет и за китка, професионални и за домашна употреба.

Сред автоматичните с маншет за над лакътя изпъква моделът BP A6 Plus, който е с препоръка от пациентската организация по хипертония и е премиран за продукт на 2017 г. В него е внедрена технологията Afib, чрез която се откриват тромби, аритмия, предсърдно мъждене – информация, която предпазва от инциденти.

Апаратът може да показва резултатите и нагледно – в цвят. Има индикатор за неправилно слагане на маншета, неправомерно движение на ръката, за приключване на батериите и др. С висок клас на точност, маншет до 42 см. и пренос на данни към компютър.

BP A200 Afib се сочи като единствен, който засича предсърдно мъждене без разлика от точността на ЕКГ. В него е внедрена технология за анализ на данни.

BP A3L Comfort предупреждава за аритмия, внедрена е технология PAD за мерене при аритмия и технология МАМ за трикратно измерване с анализ на данни.

Механичните апарати са модели AG1-20 и AG1-30 – стандартни, но с метален корпус на манометъра за здравина. Моделът 30 е по-комфортен, с вграден стетоскоп в маншета, който от своя страна е голям и удобен.

Електронните са с гаранция от 5 години, а механичните – 2 години.

Някои цени:  BPA6 PC е 168 лв,  BP A2 BASIC 88 лв, BP A3 PC 115 лв, BP A7 AFIB Touch – 210 лв., механичните – 27.00 и съответно 35.49 лв.апарати за кръвно налягане

TransTek TMB-1491 A

Апаратът е електронен, автоматичен, но на цена, съотносима към механичните. Тя варира в границите от 33 до 35 лв при различните търговци.

TransTek  е с автоматизирано напомпване, с маншет 22 – 32 см. Той представя данните графично на достатъчно голям дисплей. Поставя се над лакътя. Точноста му е +/– 3 единици за кръвно и 5 единици за пулс.

От Пик (PIC)

Класик Чек е автоматизиран, електронен, на цена от 98 лв. Той изпъква с това, че маншетите му имат индикатор, който показва дали размерът е подходящ за дадения пациент. Хитроумното означение помага за закупуване на маншет с оптимална обиколка.

Избор на апарат

Предложенията на пазара са стотици – като модели, цени и функционалности. Как да изберем сред тях? Възможностите са две:

Да подберем според цената, която можем да заплатим – уредите варират най-общо от 20 до 300 лева и всеки от тях, дори най-простият, дава точен резултат, стига да се използва правилно;

Да подберем според функционалността – подобен избор има смисъл, ако имаме аритмия, рискови сме за инсулт или имаме атеросклероза. В такъв случай покупката на по-широко функционален апарат с възможности за превенция е разумно решение, което в определен процент от случаите ще спаси живот.

Във видеото се демонстрира електронно устройство, което е автоматизирано, индикира аритмия и опасни стойности на КрН, а също така е снабдено с голям дисплей за възрастни пацианти.

По-бързи и съвременни форми за мерене са апаратите за китка, фитнес-гривните, часовниците за измерване и мобилните приложения за смартфони. Ще ги прегледаме накратко.

Апарати за кръвно за китка

Поставянето на маншет на китката е бързо, удобно и прекрасно, но този тип апарати имат лоша слава. Според проучвания, многото негативни отзиви са в резултат от неправилно мерене на кръвно. Просто апаратът за китка и недостатъчно познат и с него се допускат грешки. Правилното отношение е с апарат за китка да се процедира като с всеки друг апарат, без да се пропуска подготовката, изискването за непритисната ръка, ниво на сърцето и т.н.

За кого са удобни

Казват, че апаратите за китка не подхождат на хората в старческа възраст. Те се препоръчват до 40-45 г., а за най-възрастните се препоръчват тези с мерене на рамо.

Причината е, че съдовете на китката с времето губят еластичност и рискът от грешка се увеличава. Втора причина е атеросклероза на артериите, която изменя точността на данните. Трета причина е треморът, който би могъл да измести стойностите в една или друга посока.

И все пак електронните тонометри за китка са добри и дават точни данни, ако се ползват по правилния начин. Те имат ред преимущества като големи цифри, показване на аритмия, нагледен индикатор за заряда и цветна скала по СЗО. Тази скала намалява риска от неправилно интерпретиране на резултатите. Когато стрелката отиде в оранжева и червена зона, със сигурност пациентът има нужда от спешна консултация.

Фитнес гривна

Разновидност на апаратите за китка са гривните, разработени за нуждите на спортуващите. Те съчетават измерване на кръвно с пулс и дневна активност като отброяване на стъпки, управляване на разходването на калории, измерване на разстояния. Гривните могат да следят съня и да предупреждават при загуба на активността.

Пример за такава гривна е Bracelet P1 BP/HR, който притежава изброените функции и е на цена от 129 лв. Такава цена се намира около средата на предлагането на този тип продукти, които варират от 80 до 450 лв. основно заради авторитета на производителя.

апарати за кръвно налягане

Компактните варианти

Ръчни часовници за измерване

Някои производители на ръчни часовници са разработили и модели с функция контрол върху КрН и пулса. Повечето се предлагат като спортни приспособления за постоянен контрол. Някои модели са нескъпи, например DM58 е 98 лв, а други като моделите на Suunto могат да надхвърлят 1500 лв.

Приложения за смартфон

за измерване на кръвно налягане

Днес смартфоните са дотолкова интегрирани в живота ни, че са разработени приложения за всичко, включително за контрол над кръвното и измерване на пулса. Принципът на действие е такъв: проставя се пръст върху камерата или върху екрана и след няколко секунди постъпват данни за брой удари на сърцето в секунда, както и за сист. и диаст. налягане.

На пръв поглед този начин изглежда съвременен и удобен, но той е подходящ само за ориентиране и за контрол „вход“. Програмите засега не заменят прецизните тонометри.

Приложенията са различни за андроид и за айфон.

За андроид (Android) са приложения като Health&Fitness, Cardiograph, Вlood Pressure Watch, BP Diary, High BP Symptoms, Blood Pr. Info и др.

За айфон (IPhone) са приложения като Cardiio, Healthbook, iHealth и др.

Как да измерим без апарат

Кръвното се е измервало още преди появата на апарати. Хората са измислили прости начини за определяне на съдовото напрежение в тялото. Техните резултати са били косвени, но достатъчно точни.

Интересът към този тип начини не намалява, защото не всеки разполага с апарат у дома, а понякога се налага инцидентно мерене.

Мерене без апарат се извършва по два начина – качествен и количествен.

Качествените способи не извеждат конкретно число, а дават извод дали кръвното е високо, нормално или ниско.

Количествените показват числа, които съответстват на нивото на КрН.

Пример за качествен способ е

Определяне по оплакванията

То предлага косвена представа за изменяне на налягането. Критериите даваме в таблица.

Симптом Повишено КрН Понижено КрН
Главоболие Пулсиращо в слепоочието Тъпо, притискащо зад тила
Световъртеж Не винаги Силен
Изразена слабост Не е характерна Характерен симптом
Напрежение, тремор Почти винаги Не е характерен
Тен на лицето Зачервяване или без промяна Побледняване
Тревога, напрежение Характерен признак Крайно рядко
Сънливост Рядко Почти винаги
Сърцебиене Силно Слабо
Кръв от носа При силно повишаване Няма
Гадене, повръщане Повтарящо се Еднократно

Допълнителни признаци, които се наблюдават и при хипертония, и при хипотония и могат да заблудят са – болка в гр. кош, задух, задушаване, потъмняване на очите, загуба на съзнание.

Този метод не е особено надежден, защото съдейки по оплакванията, дори опитен специалист може да определи кръвното  – дали е повишено или понижено, само на 60-70%.

Определяне по пулса

Пулсът дава ориентир за налягането, но не и точни данни.

Особености на пулса Високо КрН Ниско КрН
Честота за минута обикновено е ускорен над 90, по-рядко е нормален 60/90, забавя се само при кръвоизливи в мозъка бавен 50/60, може да е нормален 60/90, учестява се самопри голяма кръвозагуба
Сила на пулса Не изчезва, колкото и да се притиска при леко притискане на артерията изчезва
Напрежение на пулса Твърд, напрегнат Мек, ненапрегнат

Пулсът се оценява на всяка повърхностна артерия, като се притиска с пръсти. Удобни са съдовете на шията под челюстта, в лакътната сгъвка, на слабините.

мерена на кръвно с пулса

Точки за мерене

Ако не знаете какъв е нормалният пулс, сравнете измереното на болния с пулса на здрав човек или със собствения си, ако сте такъв.

Картинка Таблица на пулса спрямо възрастта

Единственият метод, който дава цифрово изражение на КрН без апарат е този с използването на

Махало и метър (линия)

Като всеки „неапаратен“ метод, и този поражда съмнения. Той не е проконтролиран и потвърден официално, но дава най-надеждни данни от всички домашни и подръчни средства за мерене.

Необходими са единствено махало и шивашки метър или ученическа линия, но от най-дългите.

Вероятно нямате махало у дома, затова ето как може да го направите: на дълъг конец (20 до 30 см) завързвате някой от следните предмети, които ще играят ролята на тежест-стрелка:

 • Пръстен, непременно брачна халка – златен, меден или от медицинска стомана, това е без значение;
 • Кламер;
 • Безопасна игла;
 • Стандартна игла за шиене (вдяваме я в конеца).измерване на кръвното с махало

Технология на мерене

 • Сложете човека да седне и положете ръката му на равна твърда повърхност, да е в изтегнато положение;
 • Положете линията или метъра на ръката му от вътрешната страна, като започва от лакътната сгъвка и стига до китката;
 • Вземете махалото – оригинално или самоделно, и го провесете над лакътната ямка, там, където започва метъра. Махалото не трябва да се докосва до кожата, но нека бъде максимално близо до нея;
 • Задръжте махалото неподвижно и почакайте няколко секунди;
 • Сега започнете да движите бавно махалото по продължението на метъра (линията) в посока китката;
 • Наблюдавайте махалото, което в началото започва да извършва хаотични движения. На определено място по пътя си то ще изравни движенията си и те ще станат равномерни поклащащи се, напряко на ръката. Отчетете. Тази цифра, умножена по 10, дава систоличното налягане – горна граница на КрН;
 • Сега ще измерим диастоличното налягане. За целта ще обърнем линията, така че нулата – началото й, да се опира в първата гънка на китката;
 • Движим махалото по продължението на линията, както в първия случай, но този път посоката е лакътя;
 • В определена точка движението на махалото става равномерно. Отчитаме числото и умножаваме по 10 – ето я и долната граница на КрН.

Това е процедурата. Повторете, ако се колебаете, че сте извършили правилно. При случай – когато ви попадне апарат, направете засечка на данните.

Правила за мерене

с подръчни средства (народни методи)

Нито един съзнателен медик няма да препоръча мерене на КрН без апарат. Но в изключителни ситуации и за бързо ориентиране в състоянието, такова мерене е за предпочитане пред бездействието.

За да получим максимално точни резултати, трябва да спазим всички изисквания, които се поставят към меренето с апарат – да сме чисти от кафе, чай, енергийни напитки и алкохол, да сме си починали преди меренето, да седнем правилно с изправен гръб, да изпънем ръка на нивото на сърцето. Да не разговаряме, да дишаме спокойно.

Методът, който описахме, е демонстриран във видеото:

Кои стойности на КрН се оценяват като високи, нормални и ниски, ще научите от материала ни ТУК:

Кръвно налягане: Граници и стойности. Нормално, високо и ниско

Нещо заостря вниманието ни, за да се сетим да си измерим КрН. Това са симптомите, с които се проявяват патологичните отклонения. За всеки от нас е важно да познава поне основните от тях, защото ранното откриване на хипертония спестява ред усложнения и сериозни инциденти.

Симптомите на високо кръвно най-подробно описваме ТУК:

Високо кръвно (хипертония). Важните симптоми. Хипертонична криза и рискове

Статистиката ни казва, че вероятността някой ден да имаме проблеми с кръвното си, е 50/50. Тоест всеки II-и човек на Земята развива някаква патология в тази посока. Но като знаем, че тъмните раси са по-слабо предразположени към вдигане на кръвно, то пред бялата раса процентът вероятно е над 50%.

Причините за повишаване на КрН лежат в начина ни на живот. И колкото по-цивилизован, уреден и улеснен е той, толкова по-големи опасности крие. Описваме рисковете и съответно начините за предпазване ТУК:

Високо кръвно. Причини, фактори на риска. Първа помощ

Как се сваля високо кръвно

Всички възможности отдавна са открити и те са само четири:

 • В начален стадий и при спорадични повишения корекцията се прави чрез стила на хранене, движение и дневен режим;
 • В начален стадий и при неголеми повишения си помагаме с природни средства и цярове;
 • При напредване на болестта и високи стойности на КрН коригираме с лекарства;
 • Във всеки стадий е подходящо да се облекчаваме с масажи и упражнения.

По-детайлно разглеждаме начините ТУК:

Сваляне на високо кръвно налягане бързо, с и без лекарства: Как се сваля в домашни условия?

Но медиците днес имат опасението, че прекалено често и дори безконтролно се посяга към лекарствата при всякакво неразположение. Немалко хора, продукт на съвремието, пренебрегван растителните средства, а те са достатъчно ефективни за определени случаи и това се признава и от лекарите.

Ето отзив за билковия сбор Демир Бозан от авторитетен лекар:

Споделете какви апарати за мерене използвате и от кой сте доволни.
А случвало ли се е да мерите без апарат, какви данни получихте? Ще сме благодарни да се включите в коментарите, нека сме още по-полезни.
Споделете ни и в социалните мрежи, защото проблемът с кръвното е буквално повсеместен.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.