Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

♠ Кое е най-силното лекарство за гъбички по ноктите? ♠ Локални средства – кремове, мехлеми, лак ♠ Екзодерил ♠ Низорал + спрей ♠ Клотримазол ♠ Нистатин ♠ Ламизил ♠ Системни средства – хапчета, капсули ♠ Тербинафин ♠ Флуконазол ♠ Итраконазол

Още в текста: ♠ Лак против гъбички ♠ Писалки против гъбички ♠ Спрей против гъбички ♠ Хомеопатия ♠ Лазерно лечение

Казват, че всеки трети някога някъде прихваща гъбички по ноктите. Днес. А преди няколко десетилетия тази напаст е била почти непозната.

Казват, че дължим гъбичките на благата на цивилизацията – на обществените басейни, сауни, тренировъчни зали, плажове и увеселителни водни атракциони. Там, където стъпват много крака, шестват без проблеми и гъбичките.

Последствията са не само неприятни и не само естетични. Да, ноктите потъмняват, разслояват се, краката замирисват зле, обувките се потят и скоро са само за боклука.

Сериозната страна на въпроса е, че оставени без лечение, гъбичките се разпространяват из тялото, свалят локалния имунитет и подпомагат вторичното инфектиране.

Болестотворни бактерии проникват в тъканите и кръвта, рискуват здравето на човека, а и на на обкръжението му. Контактувайки с повърхности у дома и в офиса, заразеният оставя микроскопични частици инфектирана кожа.

Съвременната фармацевтична индустрия отдавна отговаря адекватно на това шествие от гъбички измежду хората. Измислени са десетки и доста ефикасни лекарства. Тук ще прегледаме най-ползваните измежду тях.

Как да изберем добро лекарство

за гъбички по ноктите (онихомикоза)?

Щом открием гъбички по ноктите си, можем да се приготвим за продължителна борба. Гъбичките се лекуват, докато изцяло изчезне поразената нокътна плочка и на нейно място израсне здрава.

При поразяване на ръцете терапията може да отнеме и половин година, а на краката нещата се проточват до 1 година.

Демир бозан билки против инсулт

Лекарствата против гъбички на ноктите са два вида:

⇒ с общо действие – приемат се през устата;

⇒ с местно действие – нанасят се на поразените зони от ноктите.

Компаниите не случайно са разработили две форми. Те имат приложение в различни случаи.

Локалните средства са единствена терапия, само когато са поразени 1 или два нокътя, или пък когато площта на разпространение на заразата не надхвърля 1/3 от нокътната плочка.

При по-обширно заразяване вече се минава към едновременно третиране отвътре и отвън, нерядко и със съдействието на природни ср-ва.

Общи принципи

на терапията срещу гъбички

Лечението се провежда ежедневно, освен ако се ползват лакове (за тях по-долу);

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Терапията представлява размекване и отделяне на части от поразения нокът и обработване на откриващите се отдолу слоеве. За премахване на „разядените“ от гъбички тъкани се използват еднократни пили или такива, отделени само за тази дейност и въпреки това – постоянно дезинфекциращи се;

Лекарствата се нанасят не само върху самия нокът, а обхващат и част от околната кожа (с изключение на препаратите с урея, която гори);

Терапията продължава до израстването на чист, здрав нокът.

А сега, както анонсирахме, да видим конкретните наименования.

Най-добрите кремове

против гъбички по ноктите

Екзодерил

Цена на флакон с обем 15 мл – 9.98 лв., обем 30 мл – 18.00 лв. Цена на солуцио 10 и 20 мл – съответно 12.00 лв и 21.13 лв.

Активно в-во: нафтифин.  Притежава висока способност за натрупване. Това значи, че при използване, нафтифин се акумулира в тъканите на нокътната плочка и постепенно достига своята максимална концентрация (която е пагубна за гъбичките).

Спомагателните в-ва в крема облекчават проникването на нафтифина в нокътните каналчета, по които се разпространяват и гъбичките.

Преимущество: антигъбично действие + препятстване на вторичното инфектиране на поразените тъкани. Облекчава сърбежите и в кратки срокове премахва възпалителните процеси, провокирани от нанесените от вредителя поражения.

Недостатък: клинични проучвания за неговата безвредност не са провеждани. Затова принципно Екзодерил се отказва на деца, бременни, кърмачки и на хора с непоносимост към компонентите.

Оценка: комплексното д-вие на Екзодерил е неговото единствено, но значимо преимущество, което му дава място в десятката на най-добрите мазила с/у гъбички по ноктите.лекарства за гъбички по ноктите Екзодерил

От отзивите: „Лекувах с Екзодерил гъбички по ноктите и по кожата между пръстите. Откровено казано гъбичките се преживяват, но не и сърбенето. Кремът буквално за ден успокои мястото и спря да ме сърби. Продължих да мажа, както е по инструкция – до пълно израстване на нов нокът“.

Детайли за Екзодерил ТУК: Екзодерил или пък – Ламизил? Прилики и различия. 

Низорал

Цена на флакон с обем 15 мл – 4.13 лв. Аналог: мехлеми с кетоконазол.

Действащо в-во: кетоконазол. То притежава силно антимикотично д-вие и работи категорично против повечето плесенни, дрождеви и други гъбички. Прониквайки в поразените тъкани, кетоконазол нарушава обменните процеси на гъбичките и разрушава клетъчната им обвивка. Така той става стоп-фактор за образуване на колония от гъби и за по-нататъшното им размножение.

Преимущество: висока ефективност, потвърдена с изследвания и с опит. Но при проучванията е отделено повече внимание на поразяването на кожата, затова е трудно да се посочи ефикасност точно спрямо онихомикози, както и при себорея в окосмената част на главата.

Без съмнение действително е доказано, че при локално приложение Низорал е безопасен – следи от него не са установени в кръвта, дори след продължително прилагане. Затова то е разрешен за уязвимите групи – деца, бременни, кърмачки, дори при наличие на патологии на бъбреци и/или ч. дроб.

Недостатък: използването на крема двукратно на ден се оценява от потребителите като затрудняващо. Не се харесва, че консистенцията му е по-течна, не гъста и маслена. Това пречи, когато лечението се провежда в движение, извън дома.

Оценка: Низорал получава почти максималния брой точки само заради липсата на точни изследвания върху ноктите.

От отзивите: „Хареса ми шампоанът, когато лекуват себорея. Затова когато открих гъбички по ноктите си, пак избрах това лекарство, само че на крем. Още в първата седмица околната кожа започна да изглежда по-здрава“.

Клотримазол

Цена на флакон с обем 20 г – 2.37 лв. Аналог: Канестен® 1 %, Клотримазол АБР.

Действащо в-во: високоефикасното в-во клотримазол, което въздейства на инфекцията чрез разрушаване на синтеза на клетките. Това води до бързо разрушаване на връзките и предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекцията.

Допълнителните съставки са пропиленгликол и нипагин – ефективни компоненти, добър резултат, безопасност, икономично изразходване.

Преимущество: 20 г. или една опаковка от крема стига за дълъг срок, защото се маже на тънко. Оказва мощно антибактериално и антимикотично д-вие. Ефикасно се справя с гъбични поражения от всякакъв обхват. Няма противопоказания и е подходящ дори за деца.

Недостатък: необходимо е да се намазва през 8 ч. или трикратно за денон., което създава известни неудобства за активните, прекарващи деня си извън дома личности.

Оценка: икономично и ефикасно средство, което с право влиза в десятката на най-добрите мехлеми против гъбички.лекарства за гъбички по ноктите Клотримазол

От отзивите: “ Клотримазол струва едва 2 лева, не повярвах, като чух. Тези лекарства по принцип са скъпи. И работи като останалите, ноктите се възстановиха“.

Нистатин крем

Цена на флакон с обем 15 г – 2.81 лв. Аналог: Нистатин унгвент.

Действащо в-во: нистатин, противогъбичен антибиотик. Спира развитието и разпространението на гъбичките, а понякога при определени условия ги ликвидира. Помага при различни локации на инфекциите, включително около нокътните плочки.

Допълнителни съставки са три вида парафин, които омекотяват и подобряват възприемането на препарата.

Преимущество: Нистатин се понася отлично. Описани са единични случаи на кожни реакции, алергичното противопоставяне се случва рядко. Препаратът не изгаря и спокойно се нанася (дори е задължително) и върху околната здрава кожа с цел предпазване от разпространение на инфектирането.

Недостатък: при намазване върху възпалена зона от кожата има вероятност от повишена чувствителност. Неудобство предизвиква и необходимостта от намазване 2/4 пъти в денон.

Оценка: отличен за кожни поражения около нокътната плочка и между пръсти, но за инфектирания, локализирани само върху плочката се насочете към друго действащо в-во.

От отзивите: „Прекрасно лекарство, работи меко и не дразни кожата. Успокоява сърбежите, което е прекрасно“.

ТУК: Нистатин в детайли при пърхот, херпес, себорея, афти и др. 

Ламизил

Цена на флакон 15 г – 14.83 лв, 30 г – 19.68 лв. Аналог: Миконафин, Фунгофин.

Действащо в-во: тербинафин под формата на хидрохлорид. То потиска растежа и активността на разни видове гъбички, включително по ноктите. При правилно използване, в тъканите се натрупва достатъчна концентрация, която в течение на дълго време предотвратява повторно инфектиране.

Преимущество: Удобството на Ламизил се заключава във възможността за избор на лекарствена форма – той се предлага като спрей, разтвор, гел и крем. Според фармацевтичните ревюта, всички форми са еднакво ефикасни. При правилно използване препаратът дава очевидно подобрение за ок. 2 седм.

Недостатък: Качественото лечение се обуславя от мощното действие на тербинафина. Но по същата причина Ламизил е противопоказан за кърмещи, износващи дете и за мъници до 12 г.

Оценка: едно от най-добрите средства срещу гъбички по ноктите, популярно на вс. контененти. Не налага жестоки правила за терапия и заслужава максималните 10 точки.Ламизил, гъбички, нокти

От отзивите: „Считам, че цената на Ламизил е завишена. Прекрасно лекарство, много удобно, но защо е по-скъпо от ред други препарати, не виждам логика. Истината е, че гъбките си отидоха за по-малко от месец“.

ТУКСравняване на Ламизил в Низорал, лак, Екзодерил и др. препарати. 

Други кремове накратко:

  • Ногтимицин от Твинс Тек, с главно действащо в-во карбамид. Препаратът гори върху кожа, затова околонокътните тъкани се изолират преди нанасянето му. С-ст 11.60 лв;
  • Вартнер с апликатор, патентована формула на компанията, известна с продукти за краката. С-ст 27.03 лв;
  • Xerial 40 – нанася се върху удебелени нокти с цел регулиране на гъбична флора. Предпазва от външна агресия, лекува увреждания. С-ст 31.19 лв;
  • Колен форте с натриев тетраборат и салицилова к-на. С-ст 2.82 лв.

Внимание! Препаратите за гъбични инфекции са специализирани според мястото на разпространение. Друг клас са лекарствата за гъбички по кожата, например в интимна зона. За сравнение – Полижинакс във вид на вагинални глобули премахва гъбички, но на съответното място. ТУК: Срещу какви инфекции работи Полижинакс и защо е различен? 

Системни средства

срещу гъбички

(хапчета, таблетки, капсули)

Таблетките против гъбички предоставят системно (общо в цялото тяло) лечение. Те са предпочитани при по-задълбочени и разпространени инфекции. Притежават възможно най-мощното действие и състав.

Начин на въздействия: проникват в тялото и оказват най-силния противовъзпалителен ефект.

Преимущество: удобно приложение. Най-често се пият веднъж на денонощие или веднъж в месеца.

Недостатък: наличие на противопоказания и възможни странични въздействия.

Някои наименования:

Ламизил – тербинафин

Активният компонент е като в крема – тербинафин, който потиска развитието на инфекцията в ранен стадий. Произвежда се в английска лаборатория с най-качествени съставки. Изследванията потвърждават високата му ефективност. Отзивите показват добра резултативност.

Специалистите изписват Ламизил при гъбични заболявания с най-различна тежест. В опаковката има 14 таблетки, които стигат за 2 седмици прием. Здравият вид на ноктите се връща достатъчно бързо.

Достойнства на Ламизил таблетки са бързият резултат, насоченото действие, отличните отзиви от лекари.

Недостатъци са високата цена (41 лв) при наличие на по-евтини аналози.

Фунгофин, Миконафин – тербинафин

Таблетките с тербинафин активно въздействат върху огнища на разпространена гъбична инфекция, като унищожават причинителя. Работят срещу всякакви видове гъбички по ноктите.

Имат удобна дозировка – вземат се веднъж в денонощието. Препоръчителната доза е 250 мг еднократно през устата. При Фунгофин това е 1 бр., а при Миконафин – 1 или 2 бр. според това каква дозировка ще бъде закупена.

Таблетките тербинафин не са показани за деца под 2 г. или под 12 кг.

Продават се в опаковки по 14 бройки, достатъчни за 2-седмична терапия. Но курсът може да продължи повече според засегнатостта от гъбички – обичайно до 12 седмици.

Хапчетата с тази активна съст. получават отлични отзиви от ползвателите. Първите резултати се наблюдават още седмица след началото на приема.лекарства за гъбички по ноктите таблетки, хапчета

Преимущества на тербинафин са видим резултат, ефикасно спиране на инфекцията, бързо въздействие върху огнището, оптимална цена, удобна дозировка.

Недостатък: противопоказания и странични ефекти като нарушения на кръвта, имунната и нервната с-ма, кожни реакции.

Дифлукан – флуконазол

Капсули 50/ 150 мг. Активният компонент е флуконазол, който се справя даже и с най-усложнените инфекции на краката. Препаратът бързо се усвоява (за 30 мин.) и осигурява най-добрият противогъбичен ефект.

Флуконазол блокира възможността за разпространение на гъбичките като въздейства пряко върху клетъчните мембрани.

Произвежда се в опаковки по 1 или 7 капсули, защото приемът е по 1 брой на месец. Цената на 1 капсула от 150 мг е 7 лв. Така терапията с Дифлукан излиза изгодна. Продължителността зависи от тежестта на заболяването. Препаратът е разрешен за деца над 3 г.

Преимущество: бързо активно действие, мощни компоненти, отстраняване на заболяването, положителни отзиви, възможно най-удобният прием, възможност за лечение на деца.

Недостатък: неговите странични д-вия като стом. дискомфорт, диспепсия, задух, уртикария.

Още препарати с флуконазол: Кандизол, Медофлукон, Микомакс, Микосист, Флукорик, Фунгокап, Фунголон.

Орунгал – итраконазол

Препарат за терапия на гъбично инфектиране в/у меки тъкани, нокти и вътр. органи. Активното в-во се предлага изключително под формата на таблетки. Предпочитан при задълбочено разпространение. Отлично се комбинира с препарати за локална терапия.

Интраконазол потиска активността, растежа и разпространението на гъбичките. Влияе върху множество видове като кандида, дрождеви и плесенни.

Показания за използване: петна и удебеления върху нокътната пластина, наличие на неприятен мирис, излизане на ноктите от леглото си.

Стандартната доза е 200 мг на денон. Може да се приема 1 таблетка на ден в течение на 3 месеца или по 2 Х 1 бр. на ден в течение на 1 седмица.

Препаратът има системно влияние, необходимо е да се отчитат неговите странични ефекти.

Лак за гъбички по ноктите

Този тип локални средства за потискане на гъбичките съдържат няколко вида активни в-ва като аморолфин, циклопироксоламин и др. – силни антимикотични средства. Всички те потискат растежа и активността на патогените. Обединяват ги еднакви преимущества и недостатъци.

лак срещу гъбички по ноктите

Нанасяне и резултати

Преимущество: лаковете са удобни за използване. С тях ноктите се обработват по-рядко. След като веднъж са намазани, покритието само се подновява. Честотата на подновяване зависи от указанията на конкретния лак – може да е веднъж дневно или веднъж на седмица (напр. Лоцерил).

Недостатък: лаковете (по-точно използваните в тях активни в-ва) са със слаба ефикасност при дълбоко проникнали поражения и при локализиране на гъбичките под нокътната пластина. Този недостатък донякъде се компенсира от способността на ноктите да акумулират лекарствените в-ва, които с течение на времето се разпространяват навътре. Но все пак при дълбоки инфекции излекуването не е гарантирано. След известно време гъбичките може пак да се появят, сякаш отникъде, а те всъщност не са били унищожени докрай.

Оценка: невъзможно е да се прогнозират резултати от подобна терапия. Лаковете дефакто са сред по-слабо надеждните средства или само като помощни.

От отзивите: „Използвах лак п/в гъбички върху моя палец, ефектът беше нулев. Не е трябвало да мажа на сухо, а да накисна краката. Все пак ми се видя бавно. Предпочетох да взема таблетки“.

Някои лечебни лакове:

  • Батрафен – циклопирокс прониква през нокътната плочка и обработва гъбичния причините ок. 48 ч. и повече след нанасянето. Терапия 3 месеца, като през първия се нанася през ден, после – на 3 дни, а през третия месец – веднъж седмично. С-ст 31.48 лв;
  • Полинейл – аналог на Батрафен, с идентично активно в-во циклопирокс. Детайлите за този продукт ТУК:

Гъбички по ноктите: Полинейл и топ 17 народни рецепти

  • Екзодерил Нейлнер – етил лактат и резацетофенон са доказано ефикасни срещу гъбички по ноктите и показва видим резултат след 7-дневна употреба. Изсветлява нокътната пластина и е по-удобен за употреба, защото не изисква предварително изпиляване. С-ст 32.18 лв;
  • Нейлнер рипейр – етил лактат потиска инфекцията, млечна к-на поддържа киселинна среда в ноктите с ниво от ок. 2.0 рН. При такава среда гъбичките не могат да се развиват. С-ст 28.48 лв.

Разтвори против гъбички

Разтворите против гъбички са така удобни, както и лакът. Но почти, защото разтворът се използва малко по-често, отколкото лакът – по 1-2 пъти на денонощие.

Особеността е, че активното в-во е разтворено в спирт, който бързо се изпарява. Повърхността на ноктите изсъхва и няма необходимост лекарството да се втрива и после да се покрива с пластир. При тази схема лекарството бързо прониква в дълбочина.

Разтворите са много икономични, за еднократна апликация стигат по 1-2 капки течност.

Наименования: Екзодерил, Ханс, Микоцид – 1, Антимико Бета, Прополис 50%. Също – Евтерпа с успокояващ ефект при гъбички.

Писалки против гъбички

Писалките са удобна форма за нанасяне с апликатор, който точно насочва лекарството върху засегнатото място. Обработва се почистен нокът и след 2-минутно съхнене може да се сложи чорап.

Лекарства в писалки с лекота се апликират и в движение, и на работното място. Принципно показанието е за двукратно нанасяне всеки ден, продължителност на терапията от 3 месеца.

Писалка като Екзилор съдържа количество за 400 нанасяния на препарата. С-ст 45.60 лв.

Други писалки: SOS, Вартнер, SCHOLL.

Спрей против гъбички

Спрейовете с антимикотично и антибактериално д-вие са супер любими заради липсата на контакт с препарата – чисто и насочено нанасяне, което се харесва на потребителите. Принципно формата впръскване е ефикасна – покрива напълно и не остават сухи места.

Кой спрей е добър?

Вариантите в тази форма са донякъде ограничени. Продуктът на Д-р Ханс създава антимикотична среда, лекува и предпазва от нови инфекции. Удобен е при локализиране върху ноктите + между пръстите.

Спрей Кит на Доктор Шол е част от системата му против гъбички, състояща се от писалка-апликатор и 10-милилитров флакон със спрей прилагане. Почиства заразените обувки, обработва зони между пръстите и въобще не оставя зона, свободна за причинителя.

Други спрей-форми на Д-р Шол са насочени за поддържане на хигиена и дезинфекциране. Внимавайте, те не са лечебни по отношение на разпространена гъбична зараза.

Точно средство за гъбични по ноктите е спреят Нейлнер Рипейр, насочен срещу онихомикоза на ноктите на ръце/ крака. Работи без изпиляване. Един флакон е разчетен за ок. 200 апликации. Основа е съставката етил лактат, която унижожава гъбичките, и млечна к-на, която създава невъзможна за размножаването им среда.

Джинджира Пиритион е спрей за кожа. С него се обработва възпалена, сухи, сърбящи и лющещи се участъци. Препаратите за кожа са по-различни от тези за нокти. С тях се третират огнища по тялото, меки тъкани. Тези по-различни лекарства описваме ТУК:

Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

Дори гъбичките по краката са различни. Има значение дали са поразени ноктите или други части, примерно петите. Виждали сме дълбоко напукани пети, в някои случаи тези поражения са следствие от гъбична инфекция. За гъбичките по кожата на краката отделно говорим ТУК:

Гъбички по краката: микоза и кандидоза на стъпалата. Между пръстите. Симптоми, лекарства

Хомеопатия

Хомеопатията използва срещу гъбички по ноктите препарати, изготвени от животински биологични течности – различни отрови или части от насекоми като пчели и мухи.

Най-разпространените наименования са Силицея, Алумина, Флуорикум ацидум, Графит, Туя, Натрум муриатикум и др.

Внимание: при ползване на хомеопатични препарати се отбелязва усилване на симптоматиката на болестта – нараства паренето, сърбежът, излющването. Увеличава се разслояването и разпадането на засегнатите нокти. Такъв ефект е естествен и присъщ за хомеопатичната терапия.

Нар. рецепти срещу гъбичките са с висока ефикасност и се прилагат самостоятелно или в помощ на лечението с лекарства. Ако имаме гъбички, този материал е супер важен:

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката и ръцете. Най-качествените рецепти

Лазерно лечение

След локалното и системно лечение на микози, процедурите с неодимов лазер са третата възможност за обработване на поразените участъци. Високоинтензивното лъчение прониква достатъчно дълбоко в нокътната плочка. Повишената температура в определената точка само за няколко минути води до гибел на гъбичките. След процедурата освободената от гъбички тъкан отпада и се замества със здрав нокът.

Курсът на терапия се състои от 4 до 10 процедури с интервал от 7 – 10 дни.

Устойчив резултат се достига първо чрез провеждане на терапията докрай, макар да е продължителна и доста досадна. И второ – необходимо е после да се съблюдават профилактични мерси срещу повторно заразяване. За тази страна на въпроса се говори във видеото:

Кои лекарства сте ползвали? Може би сме изпуснали
някое ефикасно лекарство?
Молим, споделете опита си!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.