Вагинални гъбички, кандидоза, млечница. Откъде идва и защо? Лекарства

♠ Причинителят – кандида ♠ Къде живее и как попада във влагалището ♠ Как протича кандидозата ♠ Опасности при бременност ♠ Диагноза и изследвания ♠ Три разпознаваеми симптома на вагиналните гъбички ♠ Лечение на кандидоза ♠ Най-ефикасното: флуконазол

Още в текста: ♠ Помощни лекарства ♠ Забременява ли се по време на влагалищна кандида ♠ Задължителни правила при терапия

Вагиналната кандидоза е известната на почти всяка жена в репродуктивна възраст „млечница“. Тя се предизвиква от микроскопичните дрождеподобни гъбички от рода Кандида, най-често Албиканс.

Гъбичките са недостатъчно агресивни, за да причинят болест при жена с добра имунна защита. Но при спад в имунитета те активно се размножават и обхващат лигавиците на урогениталния тракт.

Вагиналната кандидоза е склонна към упорито хронично течение, дори и при провеждане на терапия с противогъбични препарати. Защо тези гъбички са трудно излечими и как тогава да се борим с тях?

Причини за вагинални гъбички

Вагинални гъбички

Кандида албиканс

Възбудител на болестта са условно-патогенни гъбички кандида. Обикновено виновници са albicans, но не се изключват tropicalis, glabrata, crusei.

Нетипичните гъбки нерядко проявяват устойчивост към разпространените противогъбични лекарства, поради което терапиите завършват без успех.

В норма тези дрождеподобни гъби обитават кожата, устата и „пътя“ на храната.

Влагалището на здравата жена е защитено от проникването на микроорганизми отвън. То е „проектирано“ с многостепенна естествена бариера – стените се затварят плътно, покрити са с многослоен епител, заселени са с млечно-кисела микрофлора (постоянно препятствие за размножаването на други видове микроорганизми), има кисела среда (пагубна за повечето патогени) и секреторна защита от имуноглобулини.

Регулатор на цялата тази сложна защитна система са естрогените.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
вагинална кандидоза

Увеличени, кандидозните гъбички са дори красиви

Под влиянието им се отделя гликоген, с който се хранят млечно-киселите защитници. Те разграждат гликогена и отделят млечна к-на, която поддържа киселата среда във влагалището и потиска растежа на други видове микроорганизми. Случайно попадналите там не водят до заболяване.

Проблемите започват, щом се промени хормоналният статус на жената или се снижи имунната й защита. Такова е последствието и от ред естествени неща като прием на противозачатъчни (продължително) и бременност.

А патологичните провокатори са доста: аборт, родова травма, диабет, имунодефицитни състояния, терапии с антибиотици, глюкокортикостероиди и цитостатици, химио- и лъчетерапии.

Количеството на сексуалните партньори и незащитеният секс нямат отношение към възникването на гъбичен вагинит, тоест той не е отнася към полово предаваните болести.

Известна роля играе интензивното механично триене на влагалището, което може да обостри хроничната кандидоза.

Тогава как кандидата попада във влагалището?

Да, гъбките обитават кожата, а влагалището е защитено. Но при спад на защитните сили те успяват да проникнат във вагината – по време на интимен акт, при хигиенни процедури, при разчесване в половата зона или ануса. Гъбките се прикрепят към повърхностните клетки на епителя и започват интензивно да се размножават.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В това време лактобактериите са намалели и са освободили територии. Без ограничител, гъбичките нарастват, а продуктите от жизнената им дейност разрушават клетките на лигавицата. Фрагментите от разрушени клетки пускат в действие цяла поредица от реакции, които наричаме просто: възпаление. Лигавицата отича, зачервява се, става болезнена.

На този етап се задействат имунните защитници. Клетки от „отбраната“ активно влизат в тъканите на влагалището. Обаче те не са достатъчно агресивни спрямо дрождеподобните гъбички (каквито са към патогенните бактерии) и не успяват да ги унищожат радикално.

Но защо?

вагинални влагалищни гъбички изследванияТова се обяснява с особеностите на гъбичките – те живеят на много места по тялото и на кожата и затова имунните клетки разпознават част от протеините на кандидата като безопасни. Развива се „извратен“ имунен отговор: той или е прекалено слаб, или приема формата на вяло-протичаща алергична реакция.

И така, множество гъбички и отмрели клетки на епителя се слепват и излизат на повърхността със слуз. Образува се типичният за млечницата изваро-подобен налеп, течение от влагалището и локална болка. Сред продуктите от метаболизма на кандидата присъстват вещества, които дразнят нервните окончания и причиняват нетърпимия сърбеж.

Как протича заболяването?

⇒ Острата вагинална кандидоза е първи епизод на заболяването. Обичайно то протича с типична клинична картина: сърбеж, дискомфорт „отдолу“ и секреция. Острият процес напълно минава за 2 месеца. При липса на лечение (или лошо проведено) се минава към хронична форма.

⇒ Хроничната вагинална кандидоза е състояние, при което постоянно присъства някакво възпаление във влагалището или пък такова възниква периодично.

Хроничната форма може да е усложнена или не, да се съчетава с диабет или соматични болести. Към усложнените инфекции се отнасят non-albicans причинените случаи (от glabrata, tropicalis, crusei), които трудно се лекуват.

⇒ Рецидивиращата вагинална кандидоза представлява 4 и повече епизода на болестта в рамките на 1 година. Протича от типа на ремисии и обостряния. Възпаленията в острия стадий стават все по-слабо изразени, сравнено с първите прояви на млечница. Секрецията е умерена, сърбежът – слаб, болезнеността – незначителна.

Но кандидозата е опасна.

С какво е опасна за бременните?

Преобладаващ % от жените се сблъскват за първи път с млечница след зачеване. Логично – техният хормонален баланс е подложен на пренастройка, имунната им защита спада заради приема на плода и ето, че се настъпват благодатни времена за кандидата.

Вагиналната кандидоза през бременността протича остро, с обилна секреция и сърбежи. Обилно заразеното влагалище може да доведе до пробив на инфекцията в матката и плодната обвивка. Но въпреки тесния контакт с плода, те крайно рядко причиняват вътреутробни инфекции. По-често бебето се заразява при преминаването си по родовия път. Гъбките му причиняват кандидозен стоматит, отит или чревна дисбактериоза.

Диагноза и изследвания

вагинални влагалищни гъбички симптомиВагиналната кандидоза се диагностицира от гинеколог.

Типичните форми на болестта са очевидни. При прегледа се вижда зачервена и подпухнала лигавица с островчета бял налеп върху нея.

Този налеп е плътно прилепнал, а при отделяне оставя под себе си недълбока ерозия, която може незначително да прокърви.

Колкото по-отдавнашно е заболяването, толкова по-лесно и без последствия пада налепът. Маточната шийка също се покрива с изваро-подобните образувания и ерозират зони на повърхността й.

Кандидата се доказва чрез микроскопско изследване на мазка от влагалището. Гинекологът взема неголямо к-во от секрета по стените, намазва го на стъкло и го предава в лабораторията за изучаване под микроскоп. При заразяване се наблюдават голямо количество гъбички в секрета.

Друг начин да се „види“ кандидата е бактериологичното изследване, при което проба от секрета се засява в стерилна питателна среда. Целта е да израсне колония на възбудителя. Това става за 3-5 дни. Този начин показва количеството и вида на възбудителя, а също и неговата чувствителност към лекарства (което помага за адекватна лекарствена терапия).

Значимо се смята откриването на повече от 10 на 5 степен гъбични клетки.

При съмнение за съпътстваща инфекция по половия път специалистът назначава PCR тест.

Това са основните изследвания при кандидоза. Кръвни анализи и други тестове не се прилагат.

Симптоми на кандидоза

 1. Възпаление на влагалищните стени – парене, дискомфорт, болезненост при ходене и при интимности. В някои случаи това е единствен белег на болестта, което затруднява поставянето на диагноза;
 2. Гъста секреция с бял цвят – прилича на извара. Като количество – оскъдно или умерено. Със слабо-кисел мирис. Рядко е възможно секретът да бъде мътно-бял и сгъстен, точещ се;
 3. Сърбене в различна степен – от слаби до почти без прояви. Силни сърбежи са типични за болните от диабет и при атипични реакции. Симптомът се усилва с приближаване на нощта и по време на съня, след горещ душ.

Общото състояние на жената не страда, няма симптоми на интоксикация, темп. не се изменя, работоспособността е съхранена.

Лечение на гъбички

(основни принципи)

вагинални влагалищни гъбички микомаксЛечението на вагинална кандидоза и в частност на нейната хронична ф-ма и до днес е голямо предизвикателство пред гинекологията. Въпреки изобилието от противогъбични препарати, инфекцията остава жизнеспособна с години, уморявайки пациента в продължителната борба.

Лечението се провежда домашно, няма нужда от хоспитализация. Съществен елемент е диетата, чиято цел е да се намали до максимум приема на глюкоза и на прости въглехидрати, подхранващи гъбичките.

В основата на терапията стои местно прилагане на противогъбични препарати – свещи и глобули, които се въвеждат във влагалището нощем и действат по време на съня. Тези лекарства са от няколко вида според съдържащото се активно в-во:

 • полиенови антибиотици (антимикотици) – акт. в-во нистатин (тук спадат още ната- и хачимицин, пецило- и мепартрицин, пиролнитрин и гризеофулвин, които не са представени към момента на нашия пазар);
 • триазолни антимикотици – флуконазол;
 • имидазолни антимикотици – клотримазол, миконазол;
 • съчетание на антимикотици с антибиотици (метронидазол/миконазол) и с глюкокортикостероиди (няма одобрени у нас).

  вагинални гъбички

  Глобулите вече се налагат и категорично изместват свещичките като форма в тази терапия. В глобулите се поставят течни акт. в-ва

Хроничните кандидози, особено при упорито рецидивиращо протичане, се лекуват с комбинации от местни и системни препарати. Таблетките съдържат противогъбични в-ва. За разлика от местните средства те създават висока концентрация не само на повърхността на влагалищната лигавица, но и в дълбочина на стените.

Най-известният и най-безопасен препарат за лечение на млечница е

Флуконазол на капсули

При остра кандидоза е необходимо еднократно да се приемат 150 мг от веществото, а хроничната форма на болестта се лекува с по-високи дози при продължителен прием.

Лекарствени наименования с флуконазол: Дифлукан, Кандизол, Медофлукон, Микомакс, Микосист, Флукорик, Фунгокап, Фунголон.

Всички противогъбични лекарства са доста токсични спрямо ч. дроб и затова системното им използване се определя единствено от лекар и се извършва под негов контрол.

При необходимост допълнително се назначават:

 • Антихистамини против сърбежите (Зиртек, Цетиристад, Зодак);
 • Антибиотици – при съчетаване на гъбичната с бактериална инфекция (Метронидазол, Ципралекс);
 • Имуномодулатори за възстановяване на имунната защита;
 • Пробиотици с лактобактерии за нормализиране на микрофлората във влагалището.

вагинални влагалищни гъбички лечениеТерапията, която и без това е проблематична, непременно се провежда с внимателно и неотклонно спазване на дозировки, кратност на приема и продължителност на курса. В противен случай част от гъбичките остават жизнеспособни и придобиват устойчивост към използваното лекарство.

Може ли да се забременее

по време на гъбична инфекция?

За щастие кандидозата не влияе на този процес, нито на репродуктивните способности на дамите. Тя определено не води до снижаване на раждаемостта. Но предпазването на плода по време на раждането остава главен проблем, с който лекарите трябва да се справят.

Поименно антимикотиците са описани ТУК: Нистатин, Полижинакс, Ломексин, Гино-певарил, Флажил, Миконазол, Клотримазол глобули, Кетоконазол таблетки и др. 

Лекарствата за системно лечение (тоест прием през устата) се ползват при всякакви локации на гъбичките, включително и по ноктите. ТУК сме ги описали:

Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

Задължителни правила

при терапията

Пет правила повишават ефикасността на терапията и редуцират риска от по-нататъшни рецидиви:

 1. Правилно хранене с минимум въглехидрати;
 2. Отказ от вредните привички;
 3. Полов покой;
 4. Спиране на антибактериалните и хормонални препарати;
 5. Строга лична хигиена.

Гъбичките по кожата са друг са същият проблем, но с друга локация и съответно – с други последствия. Тях ги разглеждаме ТУК:

Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

Д-р Денчева с още полезни неща за гъбичните инфектирания – във видеото:

Вашият опит с кандидозите? Бихте ли споделили
ефикасни терапии, какво ви помогнаха?

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.