Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

♠ Що е то ♠ Причини за гъбички по кожата ♠ Видове гъбични инфекции ♠ Руброфития ♠ Микроспория ♠ Разноцветен лишей ♠ Трихофития ♠ Себореен дерматит ♠ Локация на гъбичните инфекции ♠ Стадии на микозите ♠ Диагностика и изследвания

Още в текста: ♠ Лечение на гъбички по кожата ♠ Най-популярни мехлеми ♠ Лекарства на таблетки ♠ Флуконазол ♠ Кетоконазол ♠ Народни рецепти ♠ Профилактика

Микозите са отделна група заболявания, представляващи инфектиране на кожа, скалп, нокти и лигавици от с болестотворни гъбички.

Гъбичките изменят структурата, удебеляват меки и вроговени тъкани, провокират образуване на струпеи, излющване и разви по вид възпалителни процеси, нерядко съпроводени със сърбене, парене, зачервяване, оток.

При разчесване на обхванатите от гъбичките места се привлича и допълнителна инфекция, която носи опасното загнояване.

Подобни заболявания са определено заразни. Те осезаемо намаляват комфорта ни на живот, създават ни козметични проблеми.

При задълбочаване гъбичките се разнасят из всякакви тъкани, инфекцията се генерализира.

Причини за гъбички по кожата

Влажните помещения са оптимална среда за размножението на гъбичките. Заразяването става по битов път – чрез хигиенни принадлежности като кърпи, гребени, спално бельо и чрез лични вещи и обувки.

гъбички по кожата, гъбички по тялото

Спестяваме отблъскващите снимки, но не и важното инфо

Мощен източник на гъбички са обществените обекти с използване на вода (висока влажност) като басейни, сауни, бани, аквапаркове и атракциони, плажове. Децата нерядко прихващат гъбички в пясъчниците.

Гъбичките живеят и в домове с високо ниво на влажност. Те бързо се размножават и с лекота се прехвърлят между обитателите с помощта на вещите.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Носителите на гъбична инфекция може и да не подозират, че са се заразили, докато не се появят явни признаци по тялото.

Инкубационният срок е дълъг. За да се активира, трябва да се случи отслабване на имунитета. При понижена имунна защита гъбичките проникват в епидермиса и започва образуването на характерните петна.

Гъбичните инфекции се активират не само при лош имунитет. За тях способстват още алергии, повреди по кожата, строги диети, обменни нарушения, недостиг на витамини, лоша хигиена, прекалени умствени и физически натоварвания, стрес, заразяване с паразитни червеи, прекалено потене, синтетични тъкани и обувки, лоша екологична обстановка, ракови тумори, лечение с антибиотици.

Източници на заразяването са животни, почва, вода, некачествени храни.

При новородените гъбичните поражения се проявяват под формата на млечница. Бебенцата прихващат гъбички от мама при кърменето или при къпане, ако хигиената е недостатъчна или има съвместно къпане.гъбички по кожата и тялото - причини и симптоми

По-големите са застрашени от разновидности на микозите, които се предават от болни животни. Над 5-годишна възраст гъбичната инвазия се свързва също с отслабване на организма поради дисбактериоза и повишена ранимост на кожата.

Видове гъбични инфекции

(признаци, симптоми)

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Общ признак на всички видове гъбички е появата на кръгло петно – зачервяване на кожата с осветлена централна част. Във вътрешната част на кръгчето се образуват корички, мехурчета и люспи.

Микозата по кожата има много разновидности, тъй като има и голям брой възбудители. По-разпространените са руброфития, трихофития, разноцветен лишей, микроспория, себореен дерматит.

Руброфития

Причинява се от дерматофита червен трихофитон. Поразява стъпалата (60-90% от случаите), междупръстието, големите гънки по кожата, слабините. По-рядко се появява на лице и скалп.

Трихофитонът живее върху влажни повърхности. Предава се чрез лични вещи. Ще го улесните, ако ходите в сауната без джапанки. 20% от населението на планетата е носител на тази гъбичка, така че тя наистина ни дебне отвсякъде.

Началният стадий на руброфитията е появата на сух обрив, излющване, сърбящи възелчета. Кожата се зачервява и се уплътнява.

На мястото на поразяване на появява набраздяване и изразен кожен рисунък. Отначало гъбичките се установяват между пръстите, а после минават и към стъпалата. Визуалните признаци са съпроводени със силно сърбене.

Ако игнорираме признаците, така описаната начална еритемо-сквамозна форма минава във фоликулярно-възлова. Сърбящите възелчета отделят течност, покриват се с корички. Такава форма по-често се среща при децата.

В тежки случаи рубромикозата се генерализира. Болестта се разпространява на огнищен принцип из разни зони на тялото.

Причини за разрастване на трихофитон – хронични патологии на имунна с-ма, прием на антибиотици.

Как се различава от други кожни заболявания: поразените зони се разрастват от центъра към периферията и са очертани с накъсано кръгче.

Микроспория

Възбудител на инфекцията са гъбички-дерматофити от рода Microsporum. Човекът се инфектира при контакт с болни котки и кучета, от друг човек – извънредно рядко. В групата на риска са главно децата, които контактуват с бездомни животни.

Микроспорумът може да живее в кожни люспи и косми до 10 г. В голям % от случаите той се локализира в окосмени участъци – на главата.

Поразените участъци имат кръгла или овална форма. По края са очертани с възпалени кръгчета от мехурчета и корички. Повърхността дава признаци на излющване.

Най-често излиза само едно петно с диаметър не повече от 2 см. Ако огнищата са 2-3, те могат да се слеят в едно цяло.

Трихофития

Провокира се от трихофитони, които се установяват в окосмени зони на тялото. Те причиняват прекъсване на косъма в основата му. Заради последствията го назовават и стрижещ лишей.

Гъбичките се прихващат от човек, гризачи, котки, от едър рогат добитък. Епидемичен подем се отбелязва есенно време в селските местности, когато се работи на полето. Източник на заразяване стават сеното и сламата.

Гъбичките се активизират върху окосмени участъци, но при задълбочаване на инфекцията обхващат и неокосмени части като колене, седалище.

Как се разпознава трихофития: петната са окръглени, най-често по главата. Космите интензивно опадат, а отдолу кожата е зачервена и обрината. Лющи се и е покрита с мехурчета.

Пораженията от микроспорията и трихофитията си приличат и могат да бъдат разграничени само по лабораторен път. Това обаче не е необходимо, защото терапията е еднаква.

Разноцветен лишей

Среща се предимно сред млади хора. Възбудител са гъбичките Pityrosporum. Те живеят върху гладка кожа и по главата. Активизират се при изменение на състава на потта и

повишено потене.

Патологичните процеси, които изменят характеристиките на потта и подкрепят разрастването на Pityrosporum, са такива, локализирани в стомах, черва, ендокринна с-ма. Разбира се, повлиява и появата на имунодефицит.

Петната се локализират в областта на корема и гърдите, по-рядко – по слабините, на ръце, крака и глава.

Как се различава разноцветния лишей: петната са с розов оттенък, с незначителна степен на сухота и излющване. При заздравяване променят цвета си – отначало стават светлокафяви, а после и тъмнокафяви.

Характеристика на петната: неправилна форма, единични или се сливат в общо петно. Цветът им зависи от тена на засегнатия. На тъмна кожа те тъмнеят повече, отколкото върху светла. Под въздействие на ултравиолетови лъчи стават бели.

Сърбеж практически няма. Не се предава от болен към здрав човек.

Себореен дерматит

Поразява само окосмената част на главата. Причинител на дрождевите гъбички Pityrosporum ovale. Върху тялото паразитира друг вид – Pityrosporum orbiculare.

Те се активизират на места, където се отлагат кожни мазнини поради патологично повишена работа на мастни жлези. Рядко се локализират на границата на брадата и миглите. Тогава космите оредяват и се чупят. В някои случаи гъбичките се активизират в гънките около носа, зад ушите.

Особености на петната: възпалени, с незначително излющване, с умерен или интензивен сърбеж.

Размножение на гъбичките предизвикват: хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, неврогенни фактори.

Локация на гъбичните инфекции

Клиничните признаци при деца и възрастни съвпадат.

Инфекцията може да се появи както на едно място върху тялото, така и едновременно на няколко места.

Ако паразитът се разположи върху кожата на главата, то симптоми на заболяването ще бъдат пърхот, силно сърбене, омазняване на косата.

Ако инфекцията се разположи върху ноктите (онихомикоза), следва пожълтяване, удебеляване, разслояване и чупене на плочката.

При обхващане на кожата по тялото вида на поражението зависи от вида на гъбичките. Нерядко микозите се бъркат с други болести като екзема и псориазис.

Микозите обичат стъпалата (по-рядко дланите). Такива инфекции се хващат от влажни обществени обекти като бани, сауни и басейни. Не са защитени любителите на тесни закрити обувки от синтетични материали. За този тип зарази разказваме ТУК:

Гъбички по краката: микоза и кандидоза на стъпалата. Между пръстите. Симптоми, лекарства

На лицето гъбичките поразяват само мъртви клетки на епидермиса. В началото изглеждат безобидни, но ако не се лекуват, придобиват хроничен характер. Кожните гъбички на лицето създават маса неудобства, дискомфорт и неприятни усещания.

В косата гъбичните инфектирания са ясно видими заради опадане на космите в зоната на поражение. Причинители са Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum.

Вагинални гъбички – този тип заболявания се различават от описаните дотук. Причинителят е кандида, която в норма обитава кожата, но бива удържана в непатологични граници от млечно-киселите бактерии. При спад на имунитета и хормонален дисбаланс кандидата може да отвоюва територии и да обхване големи части от лигавиците във влагалището и матката. За вагиналните гъбички ТУК:

Вагинални гъбички, кандидоза, млечница. Откъде идва и защо? Лекарства

Общо погледнато, гъбичките-причинители са дерматофити (трихофитон), дрожди (кандида) и плесени, които рядко създават проблеми на човека. Тоест значими са първите два вида. Те обхващат разни части на тялото отвътре и отвън и няма недосегаеми участъци.

Стадии на микозите

 • Начална – зачервяване, загрубяване, лющене на кожното покритие. На този етап гъбичките приличат на дерматит или алергия;
 • Средна – петната придобиват отчетливи очертания, зачервяват се или пожълтяват (според вида и локацията);
 • Тежка – появяват се ранички, напуквания, привлича се бактериална инфекция и се образува гной. Кожата се изменя, плаките стават ярки. Наблюдава се цялостно обхващане на тялото и поражение на вътрешни органи.

Диагностика и изследвания

гъбички по кожата и тялото - изследванияПри появата на първи симптоми – петно, зачервяване, лющене, пожълтяване на нокти, опадане на коса на кръгло петно и подобни, непременно се отнасяме към дерматолог. Той ще ни насочи към инфекционист, венеролог или ендокринолог, ако е необходимо.

Доказването на гъбичките става по три начина:

 1. директно разглеждане под микроскоп;
 2. посяване на култура в питателна храна (за да се види каква колония ще се появи);
 3. лампа на Ууд (гъбичките стават видими, когато се осветят с ултравиолетова светлина с определена дължина на вълната).

Лечение на гъбички по кожата

Диагностицирането на гъбичките е необходимо, за да се предприеме адекватна терапия. Работи се медикаментозно – с противогъбични препарати, подкрепени от методиките на нар. медицина.

Особеното е, че гъбични инфектирания се лекуват продължително, с месеци. Терапия под 3 месеца не дава сигурен резултат, а понякога се налага обработване и до 1 година.

Гъбичните заболявания по кожата се лекуват още с:

 • Глюкокортикостероиди;
 • Лекарства със системно действие на основата на клотримазол, флуконазол, интраконазол, кетоконазол;
 • Антихистаминни средства за овладяване на сърбежите;
 • Имуномодулатори за закрепване на естествената съпротива;
 • Физиотерапия;
 • Местни антигъбични лекарства;
 • Антибактериални препарати при  вторични инфекции;
 • Поливитамини.
 • Мехлеми

В началния етап гъбичните заболявания могат да се лекуват само с локални средства. Назначават се антимикотични мехлеми, крем или гел. При задълбочени инфекции обаче се налага преминаване към комплексна обработка – със системни средства (вътрешен прием) и физиотерапия.

Лекарствата се назначават според мястото на поражение. Избора се отчитат още общото състояние на пациента, доколко обширна е зоната на поражение, има ли усложнения.гъбички по кожата и тялото - Ламизил

Най-популярни локални средства за мазане:

 • Мехлеми с тербинафин – Ламизил (гел, крем, спрей), Миконафин крем, Фунгофин крем и спрей. Тербинафин унищожава или спира развитието на повечето гъбички-възбудители на заболявания по човека. Тербинафин се полага веднъж в денонощие, което го прави прекрасен за продължителна терапия, каквато е тя при микозите. Тербинафин предоставя бърз ефект. Пълното излекуване настъпва след месец при слабо заразяване и изисква повече при по-обширен обхват. Плюс на тези препарати е възможността да се ползват от 2-год. възраст, а минус – високата им цена;
 • Мехлеми с нафтифин – Екзодерил крем и солуцио. Нафтифин е активен срещо гъбички по кожата, плесени и дрождеподобни причинители, както и срещу ред бактериални инфекциозни агенти, които биват привлечени към гъбичната зараза. Има добър противовъзпалителен ефект и скоростно повлиява симптоматиката, на първо място спира сърбенето. Бързо се приема от кожата и прониква в дълбочина. Има удобно приложение – еднократно на денон. Минус – безопасността му при деца не е проучвана;
 • Комбинации със салицилова и/или бензоена к-ни – Антимико Бета, Антимико Ацид и др. Течни субстанции, които се нанасят с тампон Х2/3 за няколко дни. Силно ефикасно срещу микроспория. Работи чудесно при дерматомикози и кандидоза. Ефикасни средства, чийто немалък плюс е ниската цена – под 2 лв.;
 • Мехлеми с клотримазол (Клотримазол и Канестен) и кетоконазол (Низорал). Мощни средства срещу дерматофити, плесени и дрожди, обхванали кожа и лигавици. Унижощават или ограничават растежа на причинителите. Дават скоростен резултат за ок. 4 седмици;
 • Миконазол с хидрокортизон – Дактакорт. Комбинация на антимикотичен агент с глюкокортикостероид с приорително използване срещу гъбични (вкл. дрождеви) инфекции по кожа.

Още лекове ТУК: Griseofulvin, Terbinafine, Itraconazole, Fluconazole, лосиони и продукти на Wartner срещу гъбички. 

Лекарства на таблетки

Противогъбичните капсули с широко действие унищожават болестта отвътре, като помагат и срещу най-задълбочени форми на микози. Вътрешният прием обезателно се осъществява по схема. Попадайки в стомаха, те се разтварят и започват да влияят върху паразитните микроорганизми.

При такъв подход към терапията се обхваща много широка гама от възбудители. Ефектът от препаратите е категоричен, но идва малко по-късно, отколкото при мехлеми и гелове.

Таблетки, които ни избавят от гъбичките, съдържат същите активни в-ва, ползвани и при мазилата, + някои за приоритетно вътрешно приложение като

флуконазол

гъбички по кожата и тялото - флуконазолНаименования: Флуконазол, Дифлукан, Микосист, Кандизол, Флукорик, Медофлукон, Фунгокап, Микомакс, Фунголон.

Възрастните пациенти приемат по 1 табл. еднократно вс. денон. стандартно дозата е от 50 до 400 мг, като конкретно се решава по множество показатели. Смята се за безопасен препарат, но не се ползва при чувствителност към компонентите.

Един от най-ефикасните се смята

кетоконазол

Наименования: Кетоконазол. Високоефикасно актовно в-во с широк антимикотичен ефект. Негов минус е токсичността. Затова таблетките не се дават на деца и бременни и въобще се предпочита приложението по локален начин (Низорал крем и шампоан, Кетозал и ДАНДРЕНЕ шампоани), а не вътрешно.

Пълен обзор на лекарствените препарати ТУК:

Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

Народни средства

Отварките и мазилата на основата на природни компоненти не заменят на 100% антимикотичните агенти, но имат доста мощно действие. те са идеални в началните етапи и винаги – като помощно средство. Тяхно качество е, че облекчават симптоматиката и допринасят за комфорта на пациента.

Любими рецепти:

 • Луков сок – изстискан и веднага намазан върху петната, той работи мощно и дълбоко. Пазете околната кожа от изгаряне;
 • Чеснова паста – млян чесън + краве масло, св. или гъша мас. Кремът е нежен и мек спрямо луковия сок, а има същото по мощ действие;
 • Бани със сода – топла вода + малко хранителна сода вършат чудеса.

Тези и още рецепти в детайли ТУК:

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката и ръцете. Най-качествените рецепти

Профилактика

Лечението на гъбичните инфекции винаги завършва с профилактичен период, в който се внимава за вторична поява на инфекцията.

Хигиенните мерки са крайни, но те осигуряват спокойствие – постоянна смяна на чорапи, спално бельо, дрехи, обстойно подсушаване на тялото, недопускане на изпотяване, избор на естествени тъкани, въздържане от обществени бани, басейни, сауни.

Важно: ползвайте лични хигиенни приспособления – гребен, бр. ножче и т.н. Периодично обеззаразявайте с хлор или белина.

И още по темата от д-р Тодева във видеото:

Разкажете ни за вашия опит с гъбичките, какво ви помогна най-бързо?
Заповядайте, чакаме ви в коментарите.
Благодарим!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

 1. ВСЯКОИ ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ СИ ИМА ЛАБОРАТОРИЯ! ЗАТОВА И ВСЯКО ЛЕЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧВА ОТ ТАМ! ПРАВИ СЕ АНТИБИОГРАМА НА РЕЗУЛТАТИТЕ: БАКТЕРИИ-те, ВИРУСИ-те …
  СА:…ТРЕТИРАНИ С:… и НАЙ–ЕФЕКТИВНОТО ЛЕКАРСТВО Е:…
  ВСЯКО ДРУГО „лечение“ е: НАТИ КьОРЧО ТОЯГА И в повечето случаи НИЩО, или понякога СЛУЧАЙНО!
  МНОГО ЛИ Е ТРУДНО? ИЛИ ИМА НЕЩО ДРУГО?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.