Гъбички в ушите, отомикоза. Как се инфектират ушите? Антимикотици за уши

♠ Отомикоза ♠ Видове гъбички ♠ Кога се размножават в ушите ♠ Симптоми за гъбички в ушите ♠ Външна отомикоза ♠ Средна отомикоза ♠ Гъбичен мирингит ♠ Постоперативна отомикоза ♠ Подходи в лечението ♠ Лекарства ♠ Класификация на антимикотиците

Още в текста: ♠ Помощни лекарства ♠  Добри нар. рецепти ♠ Особености на локалната терапия ♠ Подготовка на мястото ♠ Профилактика ♠ Други видове гъбички

Отомикоза значи проникване на микроскопични гъбички в слуховия канал. Там малките вредители не създават специфична симптоматика. Те причиняват обичайните за тази локация болка, шум, влошен слух и характерна секреция.

В този век регистрираме ръст на „гъбясването“ на УНГ-органите. То се отдава на безсистемното пиене на антибиотици при отити и наличието на повече рискови фактори.

Микроскопичните гъбички (повечето) са условно патогенни. Накратко – те си обитават човешкото тяло (главно кожата) и не създават главоболия, докато не ни падне имунитетът или не се появят някои от прословутите рискови фактори, които де факто значат благоприятни за живот условия.

И така гъбичките попадат в ушите, където не им е мястото, проникват в средното ухо и водят до гноен отит, мастоидит и разни усложнения.

Какво е отомикоза

Гъбичките, попаднали в ушите, имат собствено наименование – отомикоза (ото – ухо, микоза – гъбична инфекция). Отомикозата е една от най-заразните патологии при хората, които са просто неудържими в страните с тропичен климат и навсякъде, където се √ създаде висока влажност.

Видове и причини

гъбички в ухото, гъбички в ушитегъбички в ухото, гъбички в ушитеНай-разпространените форми на отомикоза са кандидоза, аспергилоза, мукоидоза, кокцидиоза,  криптококоза , бластомикоза. Така са наречени по името на причинителя си, който е съответно гъбки от рода Candida, Aspergillus, плесенни, Coccidia,  Cryptococcus, Blastomyces.

Според локацията на възпалението отомикозите се делят на:

√ външни – развиват се в 50% от случаите, обхващат външния канал;

√ средни – 20% от всички отомикози, базира се в средно ухо;

“Фигурин

√ мирингит – инфекцията обхваща на тъпанчето

√ следоперативни отомикози.

Благоприятни условия за разрастване на гъбичките са:

 • Травма на ухото;
 • Обилно изпотяване;
 • Лоша хигиена на ушите;
 • Костен израстък и много тесен канал;
 • Дерматити с различна етиология, съпътствани със сърбеж в ушната мида;
 • Дисбактериоза на ухото;
 • Възпалителни заболявания на ушите;
 • Продължителна антибиотична и хормонална терапии;
 • Чести промивания на ушите;
 • Болести като диабет, СПИН, алергии, онкологични, нервни – стрес;
 • Отслабване на имунитета;
 • Използване на чужди слушалки, наушници, шапки и др.

Според протичането си отомикозите са:

 • остри, до 1 месец;
 • подостри, от 1 до 6 месеца;
 • хронични, над 6 м.

Хроничните форми протичат без обща интоксикация и с периодична поява на характерните локални признаци като болка в зоната на поразеното ухо, изменение на кожата и патологична секреция от ушния канал.

Симптоми за гъбички в ушите

гъбички в ухото отомикоза, симптомиПроявите имат известна специфика според мястото, на което са се настанили гъбичките.

Външна отомикоза

Патологичният процес се развива постепенно. Високата влажност, постоянният приток на кислород и травмирането на кожата в слуховия канал са водещите фактори, поради които от повърхността изчезва мастният предпазен филм и се появява изразен оток и запушване на жлезите.

Основни симптоми в този стадия са запушване на ухото, сърбене, излющване на кожата в болното ухо.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Тези признаци принуждават болния многократно да си чисти ухото, с което още повече травмира кожата. През увреденото кожно покритие в ухото проникват болестотворните гъбички и причиняват остра отомикоза.

Острата отомикоза проявява всички признаци, присъщи на възпаляването – зачервяване, отичане, болеви синдром, обилна секреция. В тежки случаи отокът напълно запушва канала. Появяват се шум в ухото и се развива временна глухота.

Външните отомикози често се усложняват с възпаление на лимфните възли, ставите на горната челюст и околоушните жлези.

При определени пациенти (тези, които имат имунодефицит, заболявания на кръвта, туберкулоза) е възможно инфекцията да премине към средното ухо.

Средна отомикоза

Патологията се развива главно при гнойно възпаляване на средна зона на ухото.гъбички в ухото, гъбички в ушите

Състоянието на пациентите рязко се влошава, появява се локална болка и усещане за пълнота в канала. Секрецията е обилна. Слухът чувствителност се понижава.

Пациентите скоро забелязват, че в ухото редовно се образува ушна кал. Появява се едностранно главоболие и виене на свят.

Секретът, изтичащ от ухото при среден отит с гъбична етиология, няма мирис. Цветът може да варира от сиво-бял, жълт до кафяв, сив или мръсно зелен. Характерът и оцветяването зависят от типа на причинителя и неговите особености.

Отокът и обемът на секретите нарастват, просвета на ушния канал се затваря, слухът намалява. Повишава се чувствителността в областта на ухото.

Средната отомикоза, предизвикана от плесенни гъбички, често показва симптоми на интоксикация – втрисане, слабост, болезненост в мускули и стави. Склонните към алергии пациенти получават обриви.

Средният гъбичен отит се усложнява със сраствания и необратима загуба на слуха. Понякога инфекцията се пренася към кожата на лицето и шията.

Гъбичен мирингит

Мирингит е възпаляване на тъпанчето, гъбичен – от гъбички. Възпалената мембрана намалява подвижността си, което пряко причинява снижаване на слуха.

Основни оплаквания са болка, усещане за разкъсване или за чуждо тяло в ухото, както и обилно секретиране.

Мирингитът тече дълго и периодично се обостря. Клиничните признаци в началото са умерено изразени. По-нататък силно се увеличават заради продължителното токсично въздействие от жизнената дейност на патогенните агенти.

Постоперативна отомикоза

Тази форма е сепарирана, тъй като нерядко възниква след оперативно отстраняване на мастоидния израстък – радикална мастоидектомия.

Заболяването се изразява в периодично възникваща болка и прекомерно к-во секрет.

При липса на своевременно лечение гъбичките в ухото имат способността да увредят слуховия нерв и да повличат частично или изцяло изгубване на слуха. Хроничното протичане на този тип инфектирания не се излекува напълно.

Диагностика и изследвания

Признаци на отомикоза са свиване на ушния канал, зачервяване и оток на кожата, изтичане на секрет, в който се съдържат обилно гъбички.

Лабораторно гъбичките – техния вид и чувствителност към лекарства, се доказват чрез разглеждане под микроскоп или отглеждане върху питателна среда.

При бактериалното изследване се оценяват допълнително ръстът и количеството на колониите.

И при двете методики категорично се идентифицира видът и неговата чувствителност към антимикотици.

Лечение на гъбички в ушите

При началото на медикаментозната терапия трябва да се отстрани причината, провокирала разрастването на гъбичните колонии.

Вероятно ще се наложи едно от следните:

 1. Да се прекрати приема на антибиотици или хормони;
 2. Да се вдигне общата резистентност на тялото;
 3. Да се подкрепи с витамини или антихистамини.

Противогъбичното лечение е ефикасно, ако заедно с него периодично и стриктно се изчиства ухото – с разтвор на глицерин или просто с вода. Важно е да се позволи на лекарствата да проникнат пълноценно в органа.

Подходи към лечението

Терапията се базира върху данните от направената микограма (бактериалното изследване, при което се идентифицира възбудителя и се анализира чувствителността му към лекарства).

Според получените данни се предприема:

 • Системна и местна терапия с антимикотици;
 • Възстановяване на имунитета;
 • Нормализиране на чревната микрофлора;
 • Антиалергична терапия при наличие на съответните реакции.

При инфектиране на ухото с гъбички главната терапия е местно обработване с антигъбични лекарства.

Системно (инжекции и таблетки) лечение се предприема при рецидиви на инфекцията. Дозите и курсовете зависят от разпространеността на поражението, а не от първичната локализация.

Поради високата вероятност от рецидиви терапията се провежда на няколко последователни курса.

Лекарства

 • Антимикотици – под формата на ушни капки или мехлеми за външния канал. Прилагат се като единствена или част от комплексна терапия. Някои възможности:
 • Миконазол – крем Дактарин, Дактакорт (комбинация с глюкокортикостероид);
 • Полимиксин Б – Макситрол;
 • Климбазол – КУЕ капки с оцетна к-на и етер. масла.
 • Кортикостероиди – включват се заради високата си противовъзпалителна способност. Те облекчават симптоматиката – болката, заглъхването и др. Предпочитани са бетаметазон, хидрокортизон, дексаметазон. Обикновено са комбинирани с противоинфекциозен агент. Пример Бетадерт (бетаметазон и гентамицин), Бетазонтрио (бетаметазон, клотримазол, гентамицин), Дипросалик (бетаметазон и салицилова киселина), Хидрокортизон с хлорамфеникол капки за очи и др.
 • Антибиотици – при привличане на бактериална инфекция. В зависимост от конкретния агент се избират лекарства като ципрофлоксацин, гентамицин, тетрациклин, неомицин и др. Пример Фуроталгин, Отипакс, Отирелакс и др.

Отделно в терапията има нужда от:

 • Обезболяващи, които да отстранят най-неприятния симптом. Лидокаин показва добро и бързо действие. Обикновено не са отделни препарати, а съставка към антибактериалното или антимикотично средство. Пример за съпътстващо средство с облекчаващ ефект са капките Долоргитмед;
 • Почистващи капки и спрей-форми с цел да се почисти и даде достъп за лекарството – главно на базата на глицерин и пантенол. Пример Церустоп, Хюмекс, Отосан, Отомер, А-Церумен, Ваксол и други;
 • Етерични – облекчават, почистват, успокояват, обезболяват, омекотяват. Някои лекарства включват такава съставка;
 • Изсушаващи – на база борна к-на, оцетна к-на, спирт и др, които създават суха, неблагоприятна среда за гъбичките. Пример: борна к-на и натр. докузат – Минотик капки за уши.

Противогъбични антибиотици

При отомикози, предизвикани от плесенни гъби, се предпочитат нафтифин, нитрофунгин.

При кандидозни поражения се предпочитат клотримазол, натамицин, тербинафин.

Класифициране на противогъбичните антибиотици:

Азоли

Антибиотиците от групата на азолите имат широк спектър на активност, готвят се за местно и системно приложение, с ниска токсичност са. Минус са чести рецидиви на кандидоза, особено по лигавиците.

Имидазоли

Орален азол – кетоконазол (Низорал). Прилага се орално. По-добре се възприема при ниско pH но стом. сок.

С локално действие:

 • клотримазол (Клотримазол, Канестен)
 • бифоназол (Бифунал, Канеспор)
 • еконазол (Гино-певарил)
 • миконазол (за вагинално и орално прилагане).

Триазоли

 • флуконазол (Дифлукан, Кандизол, Микомакс, Фунгокап и др.)
 • итраконазол (Орунгал, Итраконазол капсули и Итраконазол Фунгизол).
 • вориконазол (VFEND)

Алиламини

Антибиотиците от тази група са ефикасни спрямо дрождеподобни гъбички. Те намаляват възпалението и сърбежите, когато се прилагат локално. Минус е, че не се ползват при нарушена цялост на кожата и на тъпанчето. Прилага се чрез апликации.

 • тербинафин (Ламизил)
 • нафтифин (Екзодерил – крем и солуцио, приложение като капки за уши)

Пиридони: циклопирокс (Батрафен крем и лак).антимикотични кремове

антимикотични кремове

Антимикотични кремове

Полиенови антибиотици

Те са с широка антимикотична активност.

Минус: изразена токсичност при системно приложение. Прилагат се местно.

 • амфотерицин В (Amphotericin  B)
 • нистатин (Нистатин, Фунгостатин).

Пирамидинови

 • флуцитозин (Флуцитозин, Антикол) – неналични.
 • Гризеофулвин – ефикасен само срещу дерматофити.
 • Ехинокандини – кансофунгин.

Хлорнитрофенол

Това е противогъбично средство с широк спектър, особено ефикасно против дрождеподобни гъбички. В по-високи концентрации е ефикасно и против грамположителни и грамотрицателни бактерии.

Минус е възможността за раздразване при апликации и реакция на кожата под въздействие на слънчеви лъчи. Използва се в чист вид или разреден поравно с вода. Ухото се пази от огряване от слънце.

Комбинирани препарати

Отделна група представляват комбинациите, които съдържат компоненти с различен лечебен ефект. С тях терапията става по-бърза и по-ефикасна.

Примери:

 • Тридерм – клотримазол, гентамицин и бетаметазон. Притежава не само противогъбичен ефект, но и антибактериален. Ползва се като противовъзпалително, обезболява, има антиалергичен ефект, намалява симптоматиката като сърбежи и болка;
 • Травокорт – изоконазол и дифлукортолон. Притежава противогъбично и противовъзпалително д-вие, премахва болевите усещания и бързо подобрява самочувствието на пациента.

Народна медицина и билки

Рецептите на нар. целители допълват традиционната терапия при отомикози, но не я заменят напълно.

Някои добри рецепти:

 • Лук – минаваме на едро ренде една глава и от кашицата оцеждаме сок, който накапваме в ушите като капки – по 5 бр. преди сън. Лечението се провежда три поредни дни.
 • Змийско мляко – пресен сок или отварка, накапват се в слуховия канал;
 • Ябълков оцет, разводнен в съотношение 2:1. Напоява се с него тампонче и се въвежда в слуховия канал. След 10 мин. премахваме. С неразреден оцет можем само да почистваме болното ухо.

По-общи противогъбични нар. рецепти ТУК:

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката и ръцете. Най-качествените рецепти

Гъбките растат и се размножават само във влажна среда. Постоянно създавайте противоположните условия. Сухата топлина е отлична при гъбично инфектиране на ушите.

Особености на локалната терапия

Повечето препарати се прилагат на капки, заради удобството.  Кремовете и мехлемите са доста като разновидности и наименования, но те са приложими само при инфектирания от външната част на ухото. Доставянето на лекарственото в-во навътре е затруднено от анатомията на органа.

Освен чрез накапване, течните лекарства се доставят до мястото на инфектиране и чрез памучни тампони.

Подготовка за местно лечение

Предварително почистваме ухото от секрети, налепи, корички и ушна кал. Използваме продаваните затова препарати, а не бъркаме с клечки за уши. Подобно ръчно почистване може да направи лекар. Той използва кислородна вода или друг препарат, но движенията са внимателни и не трябва да се причинява болка.

При  перфориране на тъпанчето и при следоперационен отит се отделят гъбичните маси от външния слухов канал и тъпанчето се промива с противогъбичен антисептик.

Следва накапване на лекарството. То трябва да е затоплено, примерно в ръка. Ляга се върху здравото ухо, а болното се придърпва лекичко нагоре, така че да се отвори канала. Задържаме 5 сек. след накапването в това положение.

Внимание! При отомикози не се слагат загряващи компреси върху ушите. Пазете инфектираната зона от прах, полени, химикали, вода, влага.

Профилактика

гъбички в ухото отомикоза, изследванияТя е неизбежна при отомикози с рецидивиращо протичане. Внимавайте да не надраскате или нараните ухото, грижете се нежно за него, почиствайте редовно. Защитавайте го от намокряне.

Специалистите са против ушните тампони за почистване, избягвайте ги поне до пълно излекуване.

Други видове гъбички

Гъбичките инфектират не само ушите, но и други части на тялото.

Най-разпространени са:

Вагинални гъбички, за симптоматиката и терапията разказваме ТУК:

Вагинални гъбички, кандидоза, млечница. Откъде идва и защо? Лекарства

Гъбички по краката, как се прихващат и как се премахват ТУК:

Гъбички по краката: микоза и кандидоза на стъпалата. Между пръстите. Симптоми, лекарства

Гъбички по ноктите на краката и ръцете са специална разновидност на заболяването, която трудно се лекува и изисква специални грижи. За тях разказваме ТУК:

Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

Гъбички по тялото и кожата, познатите ни микроспория, разноцв. лишей и себ. дерматит ТУК:

Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

Интересна форма на терапия са свещите за уши. Как работят и каква е ползата от тях – във видеото:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.