Чай за бъбреци: кои болести лекува? Как действат Фигурин, Демир Бозан, Цяръ и др.

♠ Особености на чая за бъбреци ♠ Полезни билки ♠ Как действат чайовете за бъбреци ♠ При камъни в бъбреците ♠ Други бъбречни болести ♠ Противопоказания ♠ Правилно лечение с бъбречен чай ♠ Как да запарим правилно ♠ Откъде да купим

Още в текста: ♠ Кои са най-добрите чайове за бъбреци ♠ Фигурин ♠ Демир Бозан ♠ Чай по Емфеджиев ♠ По рецептата на Ламбрев ♠ Цяръ ♠ Кидни ♠ Биопрограма ♠ Други билки  за бъбреци

Бъбречните болести днес са дотолкова разпространени, че всеки в някакъв момент се изправя пред нуждата или от лечение, или от профилактика.

Мнозина периодично пият лекарства и търсят по-щадяща терапия. Намират я в нар. медицина, чиято ефикасност е милион пъти доказвана през поколенията. Не случайно билки стоят в основата на най-известните уросептици, а билкови сборове за бъбреци се продават и в аптеките.

Особености на чая за бъбреци

Бъбреците са равни на живот. Ако не работят, цялото тяло се срива. Постепенно се отравя, повяхва. Човек с проблемни бъбреци си личи отвън, вижда се по кожата му, по косата.

Затова готовите сборове за бъбреци – т.нар. чай за бъбреци, се използват активно – и за профилактика, и за отстраняване на малки неблагополучия, и за лечение на тежки състояния.

Това природно лекарство се харесва, защото е естествено, работи меко, няма риск от предозиране и във всички случаи излиза по-евтино от химикалите.

видове чай за бъбреци

Болните бъбреци винаги личат отвън

Тъй като малцина съвременници берат билки и правят сборове, пред повечето от нас стои само въпросът на кой готов продукт да се доверим.

От първостепенна важност е суровината да е чиста, правилно събрана и обработена, така че да съхрани качествата си.

Ефективността на сбора зависи и от избраните части. При билките някои са по-лековити, а други – не толкова силни.

“Фигурин

Ние не можем да „видим“ как се прави даден сбор, затова се доверяваме на авторитета на производителя. При хранителните добавки има желязно правило: избираме доказали се имена, със сертификати и достатъчно положителни отзиви.

Полезни билки за бъбреци

Природата е дала стотици растения, които оказват лечебно въздействие върху бъбречната с-ма. Нито едно от тях не е панацея. За постигането на комплексен ефект трябва грамотно съчетаване на различни компоненти. Активните в-ва се дозират, така че да няма превес или недостиг.

Готовите комбинации доста добре се справят с този въпрос, защото са резултат от сериозни проучвания и изпитания.

Как действат

чайовете за бъбреци?

Билковите чайове оказват общо оздравяващо въздействие, а могат да бъдат и по-тясно специализирани. Например някои китайски комбинации на основата на ортосифон подпомагат гломерулите и филтрирането на кръвта. Те редуцират пикочната к-на и хлоридите.

Билкови сборове на базата на зелен чай пък нормализират секреторните функции на храносмил. тракт,  с което се гарантира изхвърлянето на свободните солни к-ни.

Други комбинации се борят с отоците и с отделянето на белтък в урината.

За да изберем специализиран чай, първо трябва да сме наясно с диагнозата си.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При камъни в бъбреците

Неправилното хранене и перманентното лишаване на тялото от вода бързо износва организма. Първи страдат бъбреците. Те се нуждаят от периодично прочистване, без да се чака образуването на камъни.

Отлично средство за профилактично чистене, а също и за топене на вече формирани конкременти, са чайовете за бъбреци. Те се препоръчват на всеки, който е минал 35 години.

Дори и при профилактични чистки, трябва да сме внимателни. Чаят не трябва да е силен, нито да се предозира. Непременно го пийте по указаната схема – няколко дни поред и направете почивка.

Диуретиците и детокс-чайовете могат да се пият периодично без риск, стига да се спазват препоръките.

Добре чистят отделителната система салвия, хвощ, пача трева, царевична коса, магданоз, зелен чай, копър и др. Но те сами не могат да се мерят със сборните чайове, в които се съчетава силата на компонентите.

Други бъбречни болести

видове чай за бъбреци

Бъбреците не се оставят без внимание

Чайовете са бъбреци лекуват при:

  • възпалителни процеси в бъбреците – пиелонефрит, гломерулонефрит, хроничен/ остър;
  • проблеми с пикочен мехур и уретрата (цистит, уретрит, всички форми);
  • бъбречна недостатъчност средна и лека степен;
  • подпухване и отичате от отлагане на течности заради сърце и съдови проблеми и при болести на отделителната с-ма;
  • за подкрепа на диабетика;
  • на боледуващи от подагра;
  • при холецистит;
  • при хронични проблеми на бъбречната с-ма.

Главно показание за бъбречен чай е необходимостта от диуретик. При проблеми с кръвоснабдяването на бъбреците. При възпаления от всякакъв характер (идеален е при пиелонефрит например).

Хубавото е, че повечето билки са допустими за бременни, само че дозата се редуцира от лекаря.

Противопоказания

Бъбречни чайове не се препоръчват при гастрит, предязвено състояние и язва, при повишена киселинност на стомашния сок, при ниско кръвно налягане. Също при индивидуална непоносимост към някоя от съставките.

Въпреки че говорим за билкови сборове, абсолютно неподходящо е да ги смесваме с алкохол.

Важно! Бъбречните сборове не са подходящи за мъници под 3 г., защото червата им все още работят нестабилно. Възможно е да получат гадене и разстройство.

Правилно лечение с бъбречен чай

Сборът, който сте избрали, трябва да ви „пасне“. Нормално е да забележите първи резултати около седмица след началото. Но не очаквайте светкавични резултати. Билките не работят като хапчета и не оказват моментално въздействие.

По-нататък всичко зависи от упоритостта ви. Сериозни лечебни ефекти се постигат с прием в течение на поне 2-3 месеца. Нерядко се налага повтаряне на  курса след известна почивка.  Билките работят бавно и с натрупване.

Някои билкови сборове са направени удобно – във филтърно пакетче. Можем да си ги приготвим навсякъде, за 3-5 минути.

Други обаче са в насипно състояние и изискват условия за сваряване и прецеждане.

Как да запарим правилно?

Слагаме пакетчето в чашата, допълваме с кипяща вода (тук не правете компромис, нека е добре кипнала) и след това затваряме чашката с чинийката. Ще изчакаме 3 минути или колкото е написано на кутийката, за да се пуснат активните лечебни съставки.

видове чай за бъбреци

Ако имате възможност, изчакайте 10 минути. Чаят ще се поохлади, но ще е пълноценен

Употребявайте чая за бъбреци по време на хранене, при холецистит – след ядене или както е написано в упътването.

Ценовата политика на производителите е такава, че винаги покупката на готов сбор излиза по-евтино, отколкото ако го събираме сами. Но да не забравяме, че това не са обикновени чайове, а лекарства с много съставки и специална обработка. Те не могат да струват 1-2 лева като трапезните си събратя.

Откъде да купим? За предпочитане са търговците с големи обороти, при които стоката не се застоява (например био магазини или билкови аптеки).

Може да се купи и направо от производителя. Мнозина имат сайтове и продават по интернет. Потребителите харесват тази форма, защото са сигурни, че купуват прясна стока.

Кои са най-добрите чайове за бъбреци

ФигуринФигурин Фигурин

Започваме ревюто от най-богатия на съставки сбор у нас. Голям процент от неговите 28 компонента са билки за пикочната с-ма. Продуктът е разработен за отслабване, но лекува отлично и бъбреците.

Във Фигурин има глухарче, което стопира нарастването на песъчинките и образуването на нови. Гръмотрън раздробява старите камъни, за да бъдат изведени. За целта трябват диуретици като мащерката, шипката, ригана, брезата, червената боровинка, хвощът, сладника и др.

По пътя си камъните могат да издраскат и да възпалят пикочните пътища. Риганът и жълтият кантарион категорично противодействат на възпаленията.

Ако пациентът изпитва спастична болка, ще му помогне маточината. За мечо грозде знаем, че е в Топ 3 на уринарните билки. Ментата успокоява, обезболява и разширява рефлекторно съдовете.

Етеричните масла в камшик комбинират противовъзпалителна и седативна активност. Върбинката помага срещу отоци. Копривата регулира отделянето на урина. Хвощът, освен всичко, е и общоукрепващ.

Важен е приносът на други съставки във Фигурин като хмел, ленено семе, царевичната свила, червената боровинка и т.н., и т.н.

Любопитен е принципът на изграждане на Фигурин. В него се включват много на брой растения, но в миниатюрна доза. Така се минимизират негативите при запазване на максимум полезно действие.

Чаят се продава в аптеките, включително във веригата Фрамар. ТУК се поръчва и по интернет. 

Демир Бозан

Демир бозан

Котешка стъпка е водеща билка в състава на този сбор

Сборът Демир Бозан също не се афишира като чай за бъбреци, но работи като лекарство. В него участват котешка стъпка, хвощ, глог, блатен тъжник, царевична коса и великденче. Съставът е скромен в сравнение с Фигурин – присъстват едва 6 билки.

Специалното при Демир Бозан е съчетанието. То е измислено така, че всяка от билките помага, но в сбор с останалите помага много повече. Оттам идва и ефективността по отношение на възпалени бъбреци, замърсяване на отделителната с-ма, при напикаване, простатит и много други проблеми.

Този чай също се поръчва по интернет, чрез сайта на производителя.

Рецептата на Ламбрев

Той използва билки, които вече разгледахме – мечо грозде, бреза, хвощ, глог и лен, както и бял имел и бял оман, дилянка, коноп и др. Съставките са общо 16.

Чаят работи като диуретик и спазмолитик, помага при възпалявания. Много е добър при хронични страдания на бъбреците.

Леко затруднение е, че билките са насипни.

Рецептата на Емфеджиев

Хвощ, пача трева, царевична коса, хвойна, мечо грозде и още познати ни вече билки участват в тази комбинация.

Потвърждава се виждането, че това са най-работещите наши билки при бъбречни патологии. Съставът съдържа общо 8 лечебни растения. Също е насипен.

Цяръ

видове чай за бъбреци

Билките са елексир за отделителната с-ма

Билките от този сбор са се доказали като успокояващи и обезболяващи. Те са добри диуретици. Продуктът е в пакетчета, което го прави по-лесен за приготвяне в движение.

В състава четем: хвощ, бреза, липа, мечо грозде, гръмотрън, златна пръчица, вишневи дръжки и много ценен витаминен комплекс.

Запарва се за 5 мин. Не се пие много горещ.

Кидни

Чай от Шри Ланка разнообразява българските сборове. Тук комбинацията е от 3 на брой екзотичните и съвсем непознати за нас растения.

Според описанието, те регулират работата на бъбреците, оздравяват пикочния мехур и пътища, извеждат пикочната к-на.

Сериозен минус на Кидни е, че не става за пациенти под 12 г., както и за традиционно ограничаваните бременни и кърмачки.

Чаят се продава насипно и се запарва за 10 мин.

На Биопрограма

Връщайки се към БГ производител, виждаме прочутите наши уринарни билки като мечо грозде, бреза, глухарче и коприва, корен от гръмотрън и царевична свила.

Съставът ни показва, че умее да успокоява и обезболява, а също така и лекува. Той може да предизвика усилено отделяне на урина и така да промие всички пикочни пътища.

Чаят за бъбреци на Биопрограма е насипен, в пакет от 100 г. Препоръчителната доза е 3 Х 1 чаша.

Други билки  за бъбреци разглеждаме ТУК:

Билки за бъбреци: при болка, камъни, възпаление. Рецепти по болести

Ако изпитвате болки и не сте сигурни откъде идват и какво означават, разгледайте материала ни за диагностика по локацията ТУК:

Болки в бъбреците: Къде боли и какво значи? При настинка. Симптоми и лекарства

За болките в бъбреците и какво могат да значат те, се разказва и във видеото (на български):

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Чай за бъбреци: кои болести лекува? Как действат Фигурин, Демир Бозан, Цяръ и др.

  1. Искам да ви споделя, понякога вече р ме боли отзад към кръст, но встрани към хълбока сякаш дърпа надолу и като изгнило, но не много силно, обаче постоянно. Дали са бъбреци?

  2. Внимавайте с полския хвощ и пачата трева. Изхвърлят магнезия от организма. Не напразно, Рудолф Бройс препоръчва неговия чай за бъбреци да се пие само 21 дни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.