Чай за бъбреци: кои болести лекува? Как действат Фигурин, Демир Бозан, Цяръ и др.

♠ Особености на чая за бъбреци ♠ Полезни билки ♠ Как действат чайовете за бъбреци ♠ При камъни в бъбреците ♠ Други бъбречни болести ♠ Противопоказания ♠ Правилно лечение с бъбречен чай ♠ Как да запарим правилно ♠ Откъде да купим

Още в текста: ♠ Кои са най-добрите чайове за бъбреци ♠ Фигурин ♠ Демир Бозан ♠ Чай по Емфеджиев ♠ По рецептата на Ламбрев ♠ Цяръ ♠ Кидни ♠ Биопрограма ♠ Други билки  за бъбреци

Бъбречните болести днес са дотолкова разпространени, че всеки в някакъв момент се изправя пред нуждата или от лечение, или от профилактика.

Мнозина периодично пият лекарства и търсят по-щадяща терапия. Намират я в нар. медицина, чиято ефикасност е милион пъти доказвана през поколенията. Не случайно билки стоят в основата на най-известните уросептици, а билкови сборове за бъбреци се продават и в аптеките.

Особености на чая за бъбреци

Бъбреците са равни на живот. Ако не работят, цялото тяло се срива. Постепенно се отравя, повяхва. Човек с проблемни бъбреци си личи отвън, вижда се по кожата му, по косата.

Затова готовите сборове за бъбреци – т.нар. чай за бъбреци, се използват активно – и за профилактика, и за отстраняване на малки неблагополучия, и за лечение на тежки състояния.

Това природно лекарство се харесва, защото е естествено, работи меко, няма риск от предозиране и във всички случаи излиза по-евтино от химикалите.

видове чай за бъбреци

Болните бъбреци винаги личат отвън

Тъй като малцина съвременници берат билки и правят сборове, пред повечето от нас стои само въпросът на кой готов продукт да се доверим.

От първостепенна важност е суровината да е чиста, правилно събрана и обработена, така че да съхрани качествата си.

Ефективността на сбора зависи и от избраните части. При билките някои са по-лековити, а други – не толкова силни.

Демир бозан билки за бъбреци

Ние не можем да „видим“ как се прави даден сбор, затова се доверяваме на авторитета на производителя. При хранителните добавки има желязно правило: избираме доказали се имена, със сертификати и достатъчно положителни отзиви.

Полезни билки за бъбреци

Природата е дала стотици растения, които оказват лечебно въздействие върху бъбречната с-ма. Нито едно от тях не е панацея. За постигането на комплексен ефект трябва грамотно съчетаване на различни компоненти. Активните в-ва се дозират, така че да няма превес или недостиг.

Готовите комбинации доста добре се справят с този въпрос, защото са резултат от сериозни проучвания и изпитания.

Как действат

чайовете за бъбреци?

Билковите чайове оказват общо оздравяващо въздействие, а могат да бъдат и по-тясно специализирани. Например някои китайски комбинации на основата на ортосифон подпомагат гломерулите и филтрирането на кръвта. Те редуцират пикочната к-на и хлоридите.

Билкови сборове на базата на зелен чай пък нормализират секреторните функции на храносмил. тракт,  с което се гарантира изхвърлянето на свободните солни к-ни.

Други комбинации се борят с отоците и с отделянето на белтък в урината.

За да изберем специализиран чай, първо трябва да сме наясно с диагнозата си.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При камъни в бъбреците

Неправилното хранене и перманентното лишаване на тялото от вода бързо износва организма. Първи страдат бъбреците. Те се нуждаят от периодично прочистване, без да се чака образуването на камъни.

Отлично средство за профилактично чистене, а също и за топене на вече формирани конкременти, са чайовете за бъбреци. Те се препоръчват на всеки, който е минал 35 години.

Дори и при профилактични чистки, трябва да сме внимателни. Чаят не трябва да е силен, нито да се предозира. Непременно го пийте по указаната схема – няколко дни поред и направете почивка.

Диуретиците и детокс-чайовете могат да се пият периодично без риск, стига да се спазват препоръките.

Добре чистят отделителната система салвия, хвощ, пача трева, царевична коса, магданоз, зелен чай, копър и др. Но те сами не могат да се мерят със сборните чайове, в които се съчетава силата на компонентите.

Други бъбречни болести

видове чай за бъбреци

Бъбреците не се оставят без внимание

Чайовете са бъбреци лекуват при:

  • възпалителни процеси в бъбреците – пиелонефрит, гломерулонефрит, хроничен/ остър;
  • проблеми с пикочен мехур и уретрата (цистит, уретрит, всички форми);
  • бъбречна недостатъчност средна и лека степен;
  • подпухване и отичате от отлагане на течности заради сърце и съдови проблеми и при болести на отделителната с-ма;
  • за подкрепа на диабетика;
  • на боледуващи от подагра;
  • при холецистит;
  • при хронични проблеми на бъбречната с-ма.

Главно показание за бъбречен чай е необходимостта от диуретик. При проблеми с кръвоснабдяването на бъбреците. При възпаления от всякакъв характер (идеален е при пиелонефрит например).

Хубавото е, че повечето билки са допустими за бременни, само че дозата се редуцира от лекаря.

Противопоказания

Бъбречни чайове не се препоръчват при гастрит, предязвено състояние и язва, при повишена киселинност на стомашния сок, при ниско кръвно налягане. Също при индивидуална непоносимост към някоя от съставките.

Въпреки че говорим за билкови сборове, абсолютно неподходящо е да ги смесваме с алкохол.

Важно! Бъбречните сборове не са подходящи за мъници под 3 г., защото червата им все още работят нестабилно. Възможно е да получат гадене и разстройство.

Правилно лечение с бъбречен чай

Сборът, който сте избрали, трябва да ви „пасне“. Нормално е да забележите първи резултати около седмица след началото. Но не очаквайте светкавични резултати. Билките не работят като хапчета и не оказват моментално въздействие.

По-нататък всичко зависи от упоритостта ви. Сериозни лечебни ефекти се постигат с прием в течение на поне 2-3 месеца. Нерядко се налага повтаряне на  курса след известна почивка.  Билките работят бавно и с натрупване.

Някои билкови сборове са направени удобно – във филтърно пакетче. Можем да си ги приготвим навсякъде, за 3-5 минути.

Други обаче са в насипно състояние и изискват условия за сваряване и прецеждане.

Как да запарим правилно?

Слагаме пакетчето в чашата, допълваме с кипяща вода (тук не правете компромис, нека е добре кипнала) и след това затваряме чашката с чинийката. Ще изчакаме 3 минути или колкото е написано на кутийката, за да се пуснат активните лечебни съставки.

видове чай за бъбреци

Ако имате възможност, изчакайте 10 минути. Чаят ще се поохлади, но ще е пълноценен

Употребявайте чая за бъбреци по време на хранене, при холецистит – след ядене или както е написано в упътването.

Ценовата политика на производителите е такава, че винаги покупката на готов сбор излиза по-евтино, отколкото ако го събираме сами. Но да не забравяме, че това не са обикновени чайове, а лекарства с много съставки и специална обработка. Те не могат да струват 1-2 лева като трапезните си събратя.

Откъде да купим? За предпочитане са търговците с големи обороти, при които стоката не се застоява (например био магазини или билкови аптеки).

Може да се купи и направо от производителя. Мнозина имат сайтове и продават по интернет. Потребителите харесват тази форма, защото са сигурни, че купуват прясна стока.

Кои са най-добрите чайове за бъбреци

ФигуринФигурин Фигурин

Започваме ревюто от най-богатия на съставки сбор у нас. Голям процент от неговите 28 компонента са билки за пикочната с-ма. Продуктът е разработен за отслабване, но лекува отлично и бъбреците.

Във Фигурин има глухарче, което стопира нарастването на песъчинките и образуването на нови. Гръмотрън раздробява старите камъни, за да бъдат изведени. За целта трябват диуретици като мащерката, шипката, ригана, брезата, червената боровинка, хвощът, сладника и др.

По пътя си камъните могат да издраскат и да възпалят пикочните пътища. Риганът и жълтият кантарион категорично противодействат на възпаленията.

Ако пациентът изпитва спастична болка, ще му помогне маточината. За мечо грозде знаем, че е в Топ 3 на уринарните билки. Ментата успокоява, обезболява и разширява рефлекторно съдовете.

Етеричните масла в камшик комбинират противовъзпалителна и седативна активност. Върбинката помага срещу отоци. Копривата регулира отделянето на урина. Хвощът, освен всичко, е и общоукрепващ.

Важен е приносът на други съставки във Фигурин като хмел, ленено семе, царевичната свила, червената боровинка и т.н., и т.н.

Любопитен е принципът на изграждане на Фигурин. В него се включват много на брой растения, но в миниатюрна доза. Така се минимизират негативите при запазване на максимум полезно действие.

Чаят се продава в аптеките, включително във веригата Фрамар. ТУК се поръчва и по интернет. 

Демир Бозан

Демир бозан

Котешка стъпка е водеща билка в състава на този сбор

Сборът Демир Бозан също не се афишира като чай за бъбреци, но работи като лекарство. В него участват котешка стъпка, хвощ, глог, блатен тъжник, царевична коса и великденче. Съставът е скромен в сравнение с Фигурин – присъстват едва 6 билки.

Специалното при Демир Бозан е съчетанието. То е измислено така, че всяка от билките помага, но в сбор с останалите помага много повече. Оттам идва и ефективността по отношение на възпалени бъбреци, замърсяване на отделителната с-ма, при напикаване, простатит и много други проблеми.

Този чай също се поръчва по интернет, чрез сайта на производителя.

Рецептата на Ламбрев

Той използва билки, които вече разгледахме – мечо грозде, бреза, хвощ, глог и лен, както и бял имел и бял оман, дилянка, коноп и др. Съставките са общо 16.

Чаят работи като диуретик и спазмолитик, помага при възпалявания. Много е добър при хронични страдания на бъбреците.

Леко затруднение е, че билките са насипни.

Рецептата на Емфеджиев

Хвощ, пача трева, царевична коса, хвойна, мечо грозде и още познати ни вече билки участват в тази комбинация.

Потвърждава се виждането, че това са най-работещите наши билки при бъбречни патологии. Съставът съдържа общо 8 лечебни растения. Също е насипен.

Цяръ

видове чай за бъбреци

Билките са елексир за отделителната с-ма

Билките от този сбор са се доказали като успокояващи и обезболяващи. Те са добри диуретици. Продуктът е в пакетчета, което го прави по-лесен за приготвяне в движение.

В състава четем: хвощ, бреза, липа, мечо грозде, гръмотрън, златна пръчица, вишневи дръжки и много ценен витаминен комплекс.

Запарва се за 5 мин. Не се пие много горещ.

Кидни

Чай от Шри Ланка разнообразява българските сборове. Тук комбинацията е от 3 на брой екзотичните и съвсем непознати за нас растения.

Според описанието, те регулират работата на бъбреците, оздравяват пикочния мехур и пътища, извеждат пикочната к-на.

Сериозен минус на Кидни е, че не става за пациенти под 12 г., както и за традиционно ограничаваните бременни и кърмачки.

Чаят се продава насипно и се запарва за 10 мин.

На Биопрограма

Връщайки се към БГ производител, виждаме прочутите наши уринарни билки като мечо грозде, бреза, глухарче и коприва, корен от гръмотрън и царевична свила.

Съставът ни показва, че умее да успокоява и обезболява, а също така и лекува. Той може да предизвика усилено отделяне на урина и така да промие всички пикочни пътища.

Чаят за бъбреци на Биопрограма е насипен, в пакет от 100 г. Препоръчителната доза е 3 Х 1 чаша.

Други билки  за бъбреци разглеждаме ТУК:

Билки за бъбреци: при болка, камъни, възпаление. Рецепти по болести

Ако изпитвате болки и не сте сигурни откъде идват и какво означават, разгледайте материала ни за диагностика по локацията ТУК:

Болки в бъбреците: Къде боли и какво значи? При настинка. Симптоми и лекарства

За болките в бъбреците и какво могат да значат те, се разказва и във видеото (на български):

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Чай за бъбреци: кои болести лекува? Как действат Фигурин, Демир Бозан, Цяръ и др.

  1. Искам да ви споделя, понякога вече р ме боли отзад към кръст, но встрани към хълбока сякаш дърпа надолу и като изгнило, но не много силно, обаче постоянно. Дали са бъбреци?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.