Подуване на корема и тежест: причини и конкретни заболявания. Лекарства и билки

♠ Какво означава подуване и тежест ♠ Неправилно хранене ♠ Газообразуващи храни ♠ Бременност  ♠  Други физиологични причини за подуване ♠ Болести ♠ Невроза ♠ Дисбактериоза ♠ Лактазна недостатъчност ♠ Непроходимост на дебело черво.

Още в текста: Подут и твърд корем ♠ Възможни заболявания ♠ Какво да правим ♠ Лекарства ♠ Диета  ♠ Билки

Подуване и тежест в корема е оплакване, което влиза в тройката най-чести причини за посещение при гастроентеролог. Тези симптоми могат да възникнат изолирано, но най-често клиничната картина се проявява едновременно с газове, дискомфорт и чувство за притискане, които следват похапването с 1.5 ч.

Причина за подуване + повишено газообразуване може да бъде неправилно хранене, но понякога подобни симптоми са начални признаци на остри и хронични заболявания на храносмилателния тракт.

Дискомфортът в корема е неприятно явление, но то не може да се лекува, без преди това да бъде определена причината за неговата поява. Необходимо е да се проведе и диференциална диагностика, за да се изключат съпътстващи заболявания и нарушения.

Накратко: макар да звучи повече като дискомфорт, отколкото като болест, коремното неразположение изисква внимателно и отговорно отношение и не предполага приемането на лекарства на случаен принцип.

Какво означават подуване и тежест?

Тези признаци най-често ни насочват към прекалено натрупване на газове в просвета на тънкото и дебелото черво.

Подуване на корема и тежест

Такъв размер насочва към заболяване

В червата на възрастен човек с тегло 60-75 кг се намират около 1 л чревни газове (съставени са от амоняк, азот, въглероден диоксит и др.). Газовете са резултат от жизнената дейност на микроорганизмите, населяващи лигавицата на червата (чревна микрофлора). При нарушаване на баланса на полезни и условно-патогенни бактерии отделянето на газове скача до 1.2 – 1.5 л за денонощие. Самите газове променят миризмата си и придобиват отровна нотка.

При метеоризъм обемът на отделяните газове може да достигне до 3-4 л, а у пациенти с наднормени килограми – до 4.5 л.

Около 60% от обема отделени газове в червата се извеждат навън по време на изхождането.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Подутият корем е основна проява на метеоризма, но клиничната картина на заболяването по-често се съставя и от други симптоми като тежест в корема, умерена болка, наподобяваща раздуване и нарушение на дихателните функции. Последният симптом не е изненада – подуващият се корем подпира диафрагмата, поради което болният получава задух и лека болезненост във фазата на вдишване.

Други очаквани прояви са: произволно изхвърляне на газови смеси от червата, разстройство на изхождането (характерно е редуване на запек и диария), спастични болки в корема, които минават с изпускане на голяма порция газове и изпразване на червата.

Не е изключено между храненията да се появи неудържимо желание за оригване или мъчително хълцане. И двете са резултат от движението на газовете из тялото, които провокират колебание на дисталната част на диафрагмата.

Влияние на хранителния фактор

Подуване на корема и тежест

Подуването не винаги е от преяждане

Водеща роля в появата на метеоризма (чиито прояви са издуване и тежест в корема) играе т.нар. хранителен фактор. Не казваме просто: яденето, защото тук се включва цялата култура на хранене от честота на прием, количество, вид на храната, на приготвянето, напитките и т.н.Подуване на корема и тежест

Дори здравите периодично страдат от метеоризъм, ако са прекалили с храни, които предизвикват ферментационни процеси и гниене, или пък директно са приели газове чрез газирани напитки.

Храни, които стимулират повишено образуване на газове в червата, са:

 • боб, грах и други бобови култури (тук влизат и фъстъците, които погрешно се приемат за ядки);
 • цаца и скумрия;
 • пълномаслено мляко, някои млечни, сладолед;
 • някои зеленчуци като зеле, спанак, ряпа, репички, артишок, краставица;
 • ябълка, гулия, грозде;
 • тесто с мая, бира и квас;
 • газирано, черен чай, сокове.

Подуването нерядко се получава и когато човек хапва на крак, набързо, без да сдъвче добре храната.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Говоренето по телефон или воденето на оживени разговори на масата, както и суетенето, тревогите по време на ядене са причина да бъде поет повече въздух заедно с хапките (медицината го нарича аерофагия).

Други причини:

 • Студена храна – тя забавя храносмилането и пряко поражда разглежданите симптоми;
 • Внезапна смяна на обичайното меню – рязко минаване на диета или излизане от режим, прием на необичайни ястия при екскурзии, гостуване и др.;
 • Преяждане – големите количества изтощават храносмилателния тракт и той реагира с разглежданите симптоми.

Ако сте забелязали у себе си склонност към храносмилателни разстройства, първата ви стъпка е да измените стила си на хранене. За някои хора с динамика в ежедневието може би е трудно, но е въпрос на психика да си наложим да отделим 10-20 минути, в които просто да ядем и да не правим нищо друго. Помага съзнателното концентриране в храната и старанието да се дъвче по-бавно и щателно.

Подуване на корема и тежест

Нерядко ще видим подпухване и на други места

Втора стъпка е да си осигурим и комфортна, спокойна обстановка за смилане на храната. Вероятно сте забелязали, че след добро похапване човек се отпуска. Кръвта се насочва към храносмилателния процес, оттегляйки се от други активни дейности. Ако следваме естествения ритъм на тялото си, със сигурност ще си спестим ред неприятности, защото тялото до време компенсира двойните натоварвания.

Възможни причини за подуване

на корема

За жалост, храната далеч не е единственият заподозрян за прекомерното събиране на чревни газове. Понякога дискомфортът е знак за настъпила промяна в тялото или за излагане на неблагоприятни фактори.

Бременност

В началния период проблемът идва от червата. След зачеване се усилва синтеза на прогестерон. Хормонът провокира отпускане на матката и ред други органи, сред които и червата. Работата им се забавя, храната се застоява в тях и възникват характерните симптоми.

Все пак тежестта и подуването са по-характерни за втората половина от износването. Увеличаващата се матка механично натиска стомаха. Ако специалистите не диагностицират заболяване, то този симптом се приема за обикновена проява на нарастващия плод. Проблемът минава с раждането.

За облекчаване на състоянието се препоръчва известен контрол върху храненето: бременната да поема неголеми порции, да избягва газообразуващи храни и заедно с това да се движи повече, да върши лека физическа работа и да прави несложна гимнастика съобразно състоянието си.Подуване на корема и тежест

Други физиологични причини за подуване:

 • Менструация – неприятните симптоми възникват няколко дни преди цикъла и изчезват след приключването му. Обясняват се с хормоналните колебания и отпускане на червата;
 • Стрес – повлиява функционирането на всички вътрешни органи. Отделно под влияние на стреса може да се поглъща безконтролно количество храна, което дава своето отражение;
 • Пушене – никотинът нарушава кръвозахранването на червата и води до разстройване на изхождането и усещане за тежест;
 • Наднормено тегло – метаболитните нарушения забавят храносмилането и влошават преработката на храната.

Болестни причини за подуване

Невроза

Представлява обратимо разстройство на психиката, чиито прояви са истерия, депресия, хронична умора, временен спад на интелектуалните и физическите способности.

Всеки трети пациент с невроза изпитва храносмилателни разстройства с признак тежест в корема.

Допълнителни симптоми са разстройство на апетита, болка в корема, склонност към преяждане, бързо насищане от незначително к-во храна, което само след 1 час се сменя със силен глад.

При невротични разстройства от лека степен обикновено се включват седативи от растителен и синтетичен произход и успокоителни билкови сборове (валериана, хмел, дяволска уста). Добре се отразява редукцията на трудовата дейност и увеличаване на пешеходните разходки.

При неврози с тежко протичане се изписват транквилизатори и антидепресанти.

Внимание! Метеоризъм, асоцииран с нервно заболяване, се лекува само от специалист. Неправилният прием на невролептици и др. лекарства може да потисне сърдечната и дихателната функция и да доведе до внезапна загуба на съзнание.

Дисбактериоза

Ето най-разпространената причина за газообразуването. При нарушен баланс на чревната микрофлора ние веднага изпитваме подуване и тежест в корема.

Подуване на корема и тежест

Умора, слабост!

Допълнителни симптоми са спастични болки, главоболие, изразена слабост, снижена работоспособност, „взривно“ извеждане на газове с остър неприятен мирис, кожни обриви, намаляване на имунитета.

Дисбактериозата се развива при недостатъчен прием на целулоза, заради антибиотици и по болестни причини. Терапията е според провокатора и винаги се подкрепя от подходяща диета с прием на много растителна храна и кисело-млечни продукти, източник на лактобактерии.

Лактазна недостатъчност

Представлява недостиг на ензима β-галактозидаза, необходим за разграждане на млечната захар – лактоза. Тя се съдържа във всички храни, приготвени от натурално мляко. Ето защо първа задача е изключване на млякото и производните му от менюто. Вместо това се ползват соево, кокосово, бадемово и други видове от растителен произход.

Симптоми на лактазната недостатъчност са силно подуване и тежест в корема. Бактериите, обитаващи червата, не могат да метаболизират млечната захар и отделят смес от метан, водород и въглероден диоксид.

Допълнително може да се наблюдават диария (заради повишеното осмотично налягане в червата), гадене, задържане на ръста и развитието (при деца до 1 г.), повръщане.

Непроходимост на дебелото черво

Механично препятствие в червото може да стане причина за задържане на газове. Запушване се случва заради тумори, полипи или при голямо количество засъхнали изпражнения.

Друга причина е нарушаване на моторните и евакуационни функции на чревните стени.

Нормалната дефекация може да се възпрепятства от недостатъчен прием на целулоза, течности и кисело-млечни храни. Сериозни провокатори са преяждането и злоупотреба с висококалорична храна след продължително гладуване.

При отсъствие на своевременна реакция, запушването на червата бързо минава в пареза, развива се опасна възпалителна реакция и остра интоксикация на тялото.

При своевременна реакция ситуацията се оправя с достатъчно движение, правилно хранене с много влакнини и течности + препарати за нормализиране на чревната микрофлора.

Подут и твърд корем

Дотук разгледахме причините за подуване поради натрупване на газове. По-различна е ситуацията, когато имаме подут и същевременно твърд корем. При 85% от заболяванията на органите от храносмилателната с-ма се проявява функционална диспепсия, при която имаме:

 • Тежест и болка в епигастриума и абдоминалната зона (разговорно ги делим на стомах и корем – горна и долна част);
 • Гадене, киселини, повръщане;
 • Проблеми с апетита.

Възможно е към това да се прибави метеоризъм, а може и да няма такъв симптом.

Подуване на корема и тежест

Болката е почти задължителен симптом при патологиите на корем/ черва

За да се разбере точно какво заболяване е предизвикало описаното състояние, се назначават ред изследвания – анализи на кръв и урина, оглеждане на вътрешните органи с ултразвук, ендоскопия и рентген и други, според конкретните показания.

Възможни заболявания

 • Болести на стомаха – гастрит, полипи, хипотония на стомашните стени, редуцирана секреция на стом. сок (ахилия). Допълнителни симптоми: болка в горната част, запек, киселини, неприятен мирис в устата, обща слабост и сънливост;
 • Болести на червата – дивертикулит, колит, ентерит, дуоденит, сигмоидит, Крон, раздразнено черво. Допълнителни симптоми: нарушено изхождане, променени цвят, мирис и консистенция на фекалиите, спастична болезненост в ниската коремна зона, повишена базална температура, повръщане;
 • Болести на жл. мехур и пътища – холецистит, холангит, камъни, хипотония на жлъчен мехур, дискинезия или атрезия на жл. пътища. Допълнителни симптоми: пожълтяване на кожата и лигавиците, болка в дясно подребрие, силно гадене, оригване, повръщане на жлъчни к-ни;
 • Болести на черен дроб – цироза, хепатит, дистрофия на ч. дроб, паразитни кисти. Допълнителни симптоми: болка в горна дясна страна, слабост, жажда, жълтеница, редуване на диария и запек;
 • Инфекции от вирусен и бактериален характер, паразитни инвазии – започват с обилно и многократно повръщане, вдигане на T° до 38° и повече. Фекалиите стават течни, с водниста или запенена консистенция. Те са светложълти или зелени. Болката е силна, спастична. Клиничната картина се бележи от синдром на интоксикация.

Ако водещият симптом е болката – остра, интензивна, изпъкваща над всички останали прояви, трябва да погледнем точната й локация. Тя може да ни насочи към съвсем различни заболявания.

Диагностика по място на болката сме систематизирали ТУК:

Болки в корема. Какво значат отляво и отдясно, горе и ниско долу, около пъпа?

Какво да правим

при подуване на корема и тежест?

Лечението следва установената причина. Без съмнение терапиите при глисти и при цироза кардинално се различават, макар проявите да са близки и дори идентични.

При липса на патологичен провокатор се използват газогонни средства (природни и аптечни), съчетани с подходяща диета.

Медикаментозно лечение

Основният вид лекарства, които се използват при метеоризъм и за облекчаване на тежестта в корема, са препаратите срещу газове. Те разбиват мехурчетата и пречат на образуването на нови, облекчават извеждането на газовите смеси от червата.

Съществуват няколко групи лекарства с подобни свойства, но различна активна съставка.

Симетикон (силикони) – Еспумизан, Саб Симплекс, Боботик, Дегазин, Инфакол.

Ефект: Потиска образуването и разрушава мехурчетата газ в стомах и черва. Така затвореният в тях газ се освобождава и се извежда естествено.

Дозиране: 3 до 5 Х 40 – 80 мг.

Прокинетици (стимулатори на перисталтиката) – метоклопрамид (Деган, Реглан, Церукал), домперидон (Кости, Мотилиум), итоприд (Зирид).

Ефект: усилват мотилитета (естествените движения) на червата. Така се ускорява преминаването на храна и се лекуват симптомите на забавеното изпразване като подуване, болезнен натиск, гадене и др.

Продукти от копър – сок на Schoenenberger, етер. масло, чай, копър на капсули.

Ефект: стимулират секрецията на жлъчен сок, нормализират храносмилането, усилват перисталтиката, отстраняват повишено газообразуване. Успокояват и изчистват тялото.

Терапията се допълва с:

 • Ентеросорбенти като диосмектит (Смекта, Диолин), активен въглен на капсули, прах и таблетки;
 • Пробиотик – Лактофлор, Мега Ацидофилус, Би – Протект, Биовестин Лакто, Биогайа, Вая Пробиотик и много други;
 • Спазмолитици – дротаверин (Но шпа, Дротаверин, Дро Спаз).

По-детайлно (+дозиране) лекарствата са дадени ТУК:

Подут корем: болести и симптоми. Как да се излекуваме. Лекарства и билки

Диета и хранене

Страдащите от подуване и тежест в корема спират приема на газообразуващи храни. По-горе сме ги описали. Вместо тях менюто стъпва на растителни компоненти с голямо количество влакнини (пълнозърнести, плодове, листни, зеленчуци), кисело-млечни и протеини.Подуване на корема и тежест

Храната се готви щадящо, без прекалена преработка. Предпочитайте варенето, задушаването и запичането.

Възможно най-голяма част от храната нека бъде прясна, свежа и сурова, но винаги белете плодовете и зеленчуците. По-твърдите смилайте на пюре.

Примерно меню за болните

 • Закуска – омлет на пара с домати, магданоз и варено пилешко, чай от мента;
 • Късна закуска – извара с банани, плодов сок;
 • Обяд – пилешка супа, картофени кюфтета, салата;
 • Междинно – плодова салата;
 • Вечеря – пълнозърнест сандвич с обезмаслено сирене, чай от лайка;
 • Преди сън – кисело мляко.

Народни методи

Ред билки имат чудесно действие срещу газообразуването и подпомагат успокояването на стомаха и червата. Най-известните са:

 • Копър – 1 ч.л. връхчета се попарват с 200 мл и под капак остават за 2 часа. Чайчето се глътва на 4 пъти, по 100 мл. Терапията е 2-3 седмици и не се спира при постигане на облекчение;
 • Чай от лайка и мента – по 2 ч.л от билките се попарват в 350 мл. След като се позапарят, приемът е по 100 мл през 6 часа;
 • Сборът Демир Бозан – успокоява болезнеността в стомаха, работи срещу спазми и колики, освобождава от запек, извежда газовете. Има противовъзпалително действие. Повече е описано ТУК: Демир Бозан при гастрити, болки, за отслабване.;
 • Розмарин и шафран – по 100 г сухи билки се попарват с 600 мл и врат на бавен огън 25 мин., прецеждат се и се прибират на хладно. Това к-во се дели на 4 приема и се изпива за 1 ден, между храненията. Лечението е 10 дни.

Още рецепти се дават във видеото (на руски):

Молим, споделете ваши рецепти срещу болки в корема, газове и оригване.
Знаем, че народният арсенал от средства е огромен.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Подуване на корема и тежест: причини и конкретни заболявания. Лекарства и билки

 1. Здравейте от почти 6 месеца съм с подут корем нямам болки но си е зле чуствам се дисконфортно някой да помогне

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.