Билки за бъбреци: при болка, камъни, възпаление. Рецепти по болести

♠ Принципи на лечението на бъбреци с билки ♠ Дафинов лист ♠ Билков чай ♠ Дъбова кора  ♠  Билки за камъни в бъбреците ♠ Билки при възпаление на бъбреците ♠ Билки за болки в бъбреците ♠ Готови лечебни сборове ♠ Демир Бозан ♠ Фигурин ♠ Билкови хапчета за бъбреци ♠ Сода, цвекло, овес и др.

Още в текста: ♠ Домашно лечение по болести ♠ Камъни и соли ♠ Възпаления ♠ Микронефролитиаза ♠ Киста на бъбрека ♠ Бъбречна недостатъчност ♠ Тумор на бъбреците

Тъпата, постоянна болка в кръста е причина да си проверим бъбреците. И най-слабо изразените симптоми на болни бъбреци създават подчертан дискомфорт и нерядко прерастват в сериозни заболявания.

Докато се чудим какво се случва, можем да започнем с билки. Те са неотменен спътник и по-нататък, участвайки в предписаното лечение.

За ред болести използването на билки изглежда неразумно или недостатъчно. Но не и при проблеми с отделителната система. Билките са първа линия лечебни средства, дори за официалната медицина. Някои силни и действени лекарства стъпват на растителна основа.

Имаме всякакви основания да се обърнем към знахарските тефтери и да измъкнем най-добрите рецепти.

Но първо: как да сме сигурни, че болят бъбреци?

Сред признаците за болни бъбреци са появата на отоци, кръгове под очите, жажда и липса на апетит, вдигане на кръвно и температура, сънливост. И разбира се, специфичната локация на болката.Билки за бъбреци

Принципи на лечението

на бъбреци с билки

Всички билки, които се включват в лечението на бъбреци, имат едно общо качество – те са отлични диуретици. При продължителен прием те поправят работата на органите, очистват  от пясък и соли, отделит. с-ма – от камъни.

Докато се лекува с билки, болният се придържа към стандартизираната медицинска диета №7 и поема не под 2 л течности на ден.

Демир бозан билки против акне

В Топ10 на „бъбречните“ билки влизат мечо грозде, живовляк, царевична коса, дъбова кора, дяволска уста, лист от боровинка и горска ягода, брезови пъпки.

От билките се приготвят отварки и чайове, както и лечебни вани. Водните извлеци качествено промиват отделителната система и самите бъбреци, без да отнемат калция (за разлика от химикалите).

Особеност на билковото лечение е, че изисква продължителен прием – не по-малко от 1 месец.

Лечение с дафинов лист

Използваме способността му да разтваря и извежда от организма солите и застоялите се течности.

Рецепта: 2-3 бр. дафинов лист се поливат с  0.25л вода. Слагаме ги на котлона и довеждаме течността до кипене. Веднага дърпаме и изчакваме да се охлади до топло.

2 Х 50 мл, на гладно. Терапевт. курс – 4 дни.

Лечение с дъбова кора

Кората има отлични противовъзпалителни качества и успокоява болките. Лекува напикаване. Ефикасна е както за бъбреци, тъй и за черен дроб.

Рецепта: 1 с.л. начупена кора се попарва с 500 мл. Прибира се на тъмно и прохладно и се оставя да почине за 24 ч.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Пие се 5-6 Х 40 мл (2 с.л.) на гладно. Терапевтичен курс – 1 месец.

Лечение с чай

Билк. чайове са предпочитани за бъбреци, защото отлично успокояват възпаленията, обезболяват, премахват отичането и подпухването, релаксират и изтощената от болестта нервна с-ма.

Отлична работа вършат чайовете от една или повече билки като лайка, пипка, мечо грозде, боровинков лист, жълт кантарион.

Рецепта за сборен чай: взимаме по 1 ч.л. от избраните (или наличните вкъщи) билки, например лайка, боровинков лист, мечо грозде. Смесваме ги и ги попарваме с 500 мл. Оставяме да се запарят за 30 мин. и нежно прецеждаме полученият елексир. Ще се убедите, че този цяр е ароматен и вкусен.

Пийва се като чай – по няколко чашки дн., без ограничение във времето.

Билки за бъбреци

Монолечението рядко пасва на бъбречните страдания, за тях се правят сборни лекарства

За камъни в бъбреците

Най-лечебните билки за изваждане на пясък и камъни от бъбреците са корен ревен, царевична свила, цвят от жълт смил. Приготвят се на чай и се пият на често.

Ето и някои по-специфични рецепти:

 • Смиламе чаша ленено семе и го сваряваме в 3 чаши прясно мляко. Щом 2/3 от течността изври, изключваме котлона. Останали са ни ок. 200 мл – това е дозата за 1 ден. Изпиваме я наведнъж, 5 поредни дни;
 • Попарваме 3 ч.л. пача трева с 400 мл и държим 4 часа. Единичната доза от този елексир е 3Х100 мл;
 • Сваряваме 1 с.л. семе от копър в 200 мл. Затваряме с капак и запарваме. Изпиваме течността на пет пъти до края на деня;
 • Приема се сокът от един лимон, разреден със 100 мл кипната вода – по 1 доза на ден, докато се изведат конкрементите.

Билки за бъбреци и пикочен мехур

Билките се делят условно на групи според проблема, което ни мъчи.

 • Ако се борим с възпаление, ни трябват бял равнец, мечо грозде, мащерка, брезови пъпки;
 • При нарушено уриниране предпочитаме жълт кантарион, корен валериана, невен, лайка, мащерка, риган;
 • За очистване на бъбреците от токсините подхождат отварки от лен. семе, магданоз, мечо грозде, цвят от черен бъз;
 • За лечение на кисти, поликистоза на бъбреците помага пресен сок от репей.

Някои конкретни рецепти

За пречистване на бъбреците и при нарушено уриниране помагат билки с изразен диуретичен ефект.

 • Чай от шипков плод: слагаме в термос 1 с.л. млени шипки. Напитката се настойва няколко часа с ½ л вода. Цялото се изпива на три пъти за деня;
 • Чай от царевична коса: 1 с.л. свила + 300 мл и се запарва. 3 Х 100 мл, 7-8 дни;
 • Отварка от червена боровинка: 1 с.л. плодчета се сваряват в 200 мл бурно кипната вода. Запарката е 2 часа. Боровинковият елексир е ароматен. 3 Х 100 мл;
 • Полски хвощ: 2 ч.л. наситнена билка се сварява за 3 минути в 200 мл и отлежава няколко часа. Хвощът е превъзходен и за цистит;
 • Корен от репей за поддържане на бъбречната функция: 1 с.л. сух корен се залива от вечерта с 200 мл кипяща вода. Престоява цяла нощ и на следващия ден се разделя на равни порции, които се изпиват до края на деня.

  Билки за бъбреци

  Да не подценяваме ваните с билки, те са супер ефикасни за бъбреци

За лечение на възпалени бъбреци

 • Сбор за възпалени бъбреци: по 1 част зарастличе и овчарска торбичка се събират с по 2 части седефче и дяволска уста. Отделяме от сбора 1 с.л. за еднократна запарка и я приготвяме с 200 мл. Само пари 4 часа и прецеждаме. Лекарството се пие 4 Х 100 мл на ден;
 • За премахване на болка и усещане за тежест в бъбреците, когато са се възпалили, помага отварка от невен, овчарска торбичка, трицветна теменуга и пъпки от топола, в равни пропорции. Отделяме 1 с.л. от сбора и запарваме в 200 мл няколко часа. Приемът е 3 Х 20 мл, 20 минути пред хранене;
 • За възстановяване на бъбречните функции при остър пиелонефрит помага сбор от самобайка, блатен тъжник и бял равнец. Тези три билки в равни количества се събират и представляват 50% от сбора. Другата половина се образува от равни части лист целина, магданоз, жълт смил, подбел и агримония. 1 доза е 2 с.л. Задушава се в термос с 1 л вода. Необходими са 3 часа до готовност. Отварката се изпива на 4 равни порции до вечерта;
 • Хроничните възпаления добре се повлияват от невен, лайка, лечебна ружа, бреза, жълт кантарион, цвят детелина и лист дребноцвета върбовка. Всички билки са в равни к-ва, а еднократно се запарват 2 с.л. от сбора в 500 мл. Приемът е 4 Х 100 мл за деня;
 • При възпаление на гломерулите се препоръчва глухарче на тинктура. 20 г корен + 50 мл водка се кисне 12 часа без светлина. 3 Х 2 ч.л.

Глухарчето е прекрасно и на чай. Още рецепти ТУК: Магданоз, мента, коприва, куркума, диня и чиста вода за лечение на бъбреци. 

За всякакви болки в бъбреците

Бъбреците болят най-силно при образуване на камъни. Коликите се появяват през нощта и понякога изискват да се вика линейка. Ако от по-рано човек знае какво е състоянието му, трябва да си е приготвил и билки за първа помощ.

За най-ефективна помощ се смята топлата вана с билкови отвари от лайка и мечо гр. Процедура се прави точно за 15 мин. и не се просрочва. Тя облекчава състоянието, купира болезнеността и е щадяща за органите.

Сама по себе си билковата вана не е достатъчна. Но тя дава положителни резултати спрямо бъбречното заболяване и спрямо психиката на пациента. Болките в бъбреците могат да бъдат изтощителни.

Диагностика по бъбречната болка даваме ТУК:

Болки в бъбреците: Къде боли и какво значи? При настинка. Симптоми и лекарства

Готови лечебни сборове

Четейки дотук, сигурно вече сте си казали, че няма да е лесно да набавите толкова много на брой билки за лечебните сборове, а и някои от тях са по-редки.

Действително за днешния човек не е просто да открие билкар или билкова аптека, които да му продадат 7-8 нужни билки, а после да мери, тегли и дозира вкъщи.

Ето защо ползването на готови сборове е не само удобно, но понякога и единствено възможно. За щастие в готовите сборове няма нищо притеснително. Напротив – те са прецизно дозирани, с контролирано съдържание, а суровината за производството им е чиста и сертифицирана.

Ще прегледаме подходящите за бъбречни проблеми.

Демир бозан

Под това име стои сбор от шест билки, повечето от които вече цитирахме в рецептите за бъбречна терапия. Блатен тъжник, хвощ, царев. коса и глог вече са ни познати. Към тях – котешка стъпка и великденче (първата – силна при камъни в бъбреците, а втората – помага за изчистване на пикочната система и за изхвърляне на всичко чуждо и излишно).

В комбинация шестте „бъбречни“ билки действат по-силно, отколкото самостоятелно. Те усилват ефекта на всяка от останалите и създават така ценната в медицината синергия.

Според отзиви на пациенти, с Демир бозан камъните се изхвърлят неусетно, почти без болка. А междувременно кризите се редуцират. Мнозина са благодарни за възможността да се лекуват с натурално средство, без това да затруднява ежедневието им.

Фигурин

Тук вече имаме един сбор, който е почти непостижим в домашни условия. 28 билки са събрани и прецизно хармонизирани, така че да се извлече само положителния им ефект и напълно да се елиминират страничните ефекти (това се постига чрез използването на минимални количества от всяка съставка).

Фигурин е чай за вталяване, обаче създателите са наблегнали на нуждата от изхвърляне на токсини и мазнини и съответно сборът се е получил много силен по отношение на детоксикация и пречистване. Фигурин буквално измива тялото отвътре и му отваря възможност да се самолекува и възстановява.

Но Фигурин е чай за бъбреци и заради конкретни качества на използваните билки. Той работи добре при възпаления, успокоява болката и нервите, изпънати от дискомфорта. Качествата му са: диуретик, антисептик, антимикробен агент, обезболяващо и спазмолитично средство и най-важното – противовъзпалително.

ТУК: Съставът на Фигурин и как работи. 

Други чайове за терапия на бъбреци описваме в детайли ТУК:

Чай за бъбреци: кои болести лекува? Как действат Фигурин, Демир Бозан, Цяръ и др.

Билкови хапчета за бъбреци

Билки за бъбреци

Този цяр за бъбреци не рядко е и супер ароматен

Редица фармацевтични компании са разработили билкови формули, стандартизирали са ги и са ги поднесли на потребителя под формата на таблетки, капсули или хранителни добавки. Лекарствата са насочени към подкрепа на бъбречната функция, против възпалявания в уринарния тракт, за извеждане на песъчинки и камъни. Редица от тях установяват нормално Ph на урината.

Такива препарати са Цистон на Хималая, Неоренал, Урофит на Тошков, Кидни Бладър, аюрведичната Пунарнава, Цистиклийн на Вита Голд и много, много други. Растителните подукти от този клас са огромно количество.

Други начини

 • Лечение със сода – 1 ч.л. дневно подобрява работата на бъбреците. До тази доза се стига постепенно, като се започне с к-во на върха на ножа. Паралелно содата намалява кр. налягане, премахва подпухването и подобрява вида на бъбречно-болните;
 • Очистване с просо – на каша или в супата, просото събира шлаките. Може да се свари (или само накисне за 8 часа) и да се изпие само водата (200 г зърно на 2 л вода);
 • Детокс с овес – тази култура има диуретично и жлъчегонно действие и е много добра при всякакви бъбречни проблеми. За предпочитане е да се пие овесена вода, която се приготвя от 200 г зърно, сварено на слабо с 1 л вода (1 час). Течността може да се подслади;
 • Ленено семе – то също чисти, извежда вредните в-ва и излишните течности по естествен път. Приготвяме си ленена вода от 1 с.л., запарена в 250 мл или затворена в термос за 3 часа. Пием по малко целия ден. Може да разредим с вода или мляко;
 • Терапия с цвекло – червеното цвекло разтваря камъни в бъбреците и жл. мехур. 1 средна глава се нарязва на парченца и се пуска в еднолитров буркан. Напълваме догоре с вода, покриваме с капак и оставяме на топло за 1 седмица. След като стане, се прехвърля в хладилника. Пие се неограничено;
 • Захар и лук против камъни и песъчинки –  1 кг лук се смила на пюре и се смесва с 500 г захар. Сместа се слага на слаб котлон за 1.5 часа. Получената маса се оцежда и само сокът се отделя в бутилка. Разделяме го на три порции и ги изпиваме до края на деня.

Домашно лечение по болести

При камъни и соли

Първата ни задача е да премахнем причината за образуването на конкременти. След това можем да се заемем и с изкарването им.

Лечението се състои от диета + обилно течности (2.5 л) + билкови отварки и чайове за разтваряне на твърдите образувания.

Някои идеи:

 • Шипкова отвара – половин чаша плод запарваме 30 мин. в ок. 300 мл и изпиваме веднага, докато е топло;
 • Чай от лайка, мечо гр., девесил, лист живовляк. Може да сварим един или всички компоненти;
 • Отварка от морковено семе – прави се от вечерта. 1 ч.л. семе + 250 мл вода. На сутринта се гълта наведнъж.

  Билки за бъбреци

  Камъните и възпаленията не трябва да се оставят без внимание

При възпалени бъбреци

Билковите отварки се използват за поддържане на нормално функциониране на бъбреците и за предотвратяване на кризи. По време на ремисии и рецидиви препоръчваме чай от царевична коса. Продължителната терапия с него облекчава състоянието.

Може да използвате и готови комбинации със съдържание на царевична коса (например Фигурин).

При микронефролитиаза

„Микро“ вариантът на камъни в бъбреците представлява утайка от соли в урината или съвсем миниатюрни песъчинки. За разтварянето им използваме лозови филизи, които се изсушават и мелят. Сухото вещество се прибира и съхранява, а при необходимост се запарва (1 с.л на 200 мл), 4-5 Х 20 мл.

При киста на бъбреците

Кистите са опасни, защото се развиват безсимптомно. Дават признаци късно, когато образуванието вече е голямо и потиска околните органи. Болката отстрани е доста характерен симптом.

Кистите се лекуват медикаментозно, а нар. методики са с подпомагащи функции.

 • Магданоз – възстановява слабите функции на бъбреците, купира болката. 300 г магданоз се попарва в 1 л и стои 6 часа (доза за 24 ч);
 • Репей – той е известно лекарство срещу бъбречни кисти. Използват се всички части на растението, но специално за кисти най-помага пресният сок, изцеден от листата. За целта смелете листа в месомелачка и изцедете през тензух. Изглежда нелогично при съвременните сокоизтисквачки и блендери, но така се запазват всички ценни компоненти. Такъв сок се пие 1 месец по схема – започва се от 1 ч. л и се завършва с 1 с.л., като кратността на приема се увеличава от 1 до 3 пъти за 24 ч. (общо 6 дни).

При бъбречна недостатъчност

За нея нар. целители дават боровинков лист, мечо грозде и лайка. Сборът се приготвя стандартно, чрез запарка за 1 час, 3Х100 мл.

При тумор на бъбреците

Непозната, но приятна рецепта е квас, приготвен от малини. 200 г пресен плод и 200 г захар се заливат с 2 л вода. Ферментирането се подпомага от лъжица сметана. Квасът се държи 14 дни на прохладно място. Приемът е без ограничение.

Защо преди да посегнем към билките и чайовете, непременно трябва да ни види специалист, се обяснява във видеото:

А вие как лекувате болки в бъбреците? Знаете ли други рецепти?
Молим, споделете в коментарите.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.