Респивакс или Изопринозин? Имуностимулатор за деца и възрастни. Схема, мнения, коментари

♠ Какво е бактериален лизат ♠ Бактериални екстракти в Респивакс ♠ Видове Респивакс ♠  Респивакс схема за прием ♠ Терапевтичен курс ♠ Профилактичен курс ♠ Кога ни е необходим ♠ При бронхит ♠ При тонзилит, фарингит, ларингит ♠ При ринит, синузит и отит ♠ При бронхопневмония

Още в текста: ♠ Аналози и заместители ♠ Респивакс или Бронхо-Ваксом? ♠ Или Респигард? ♠ Или Рибомунил? ♠ Респивакс или Изопринозин ♠ Имуномодулатори за деца ♠ Противопоказания ♠ Мнения за Респивакс

Много възбудители на инфекции се активизират в студеното време на годината. Сезонните колебания от ранната есен до средата на пролетта водят до „взрив“ от различни заболявания.

При неблагоприятни условия „входната врата“ на организма започва да пропуска различни патогени. Патогенните организми навлизат в тялото и се сблъскват с различни препятствия. В отговор на проникването на болестотворните микроорганизми човекът мобилизира всички възможни механизми – първоначално неспецифичните, а след това и специфичните.

Респивакс, имуностимулатор, схема

Как да се защитим най-добре?

Във връзка с ръста на резистентност към микрофлората новият подход във фармакотерапията към най-често възникващите инфекциозни заболявания е прилагането на нов клас препарати на основата на бактериални лизати.

Какво е бактериален лизат?

Бактериалният лизат представлява пречистен екстракт от бактериални култури. Болестотворните агенти са убити, но са запазени компоненти на клетките им. По този начин самата бактерия не е болестотворна, но човешкото тяло я възприема като такава. В отговор се задейства имунната защита и се повишава синтезът на антитела. Тялото повишава защитните си сили срещу нахлуващите отвън патогени.

Респивакс, имуностимулатор, схема

Бактериален лизан от много близо

Бактериалните лизати имат висока ефективност и безопасност. В повечето случаи те постигат пълно освобождаване от опасни за организма микроорганизми.

Лекарствата на основата на бактериални лизати са насочени не само към унищожаване на микроорганизмите и техните токсини, но главно към възстановяване и активиране на мощен имунен отговор.

Лизатите съдържат раздробени убити бактерии. След като се приемат, човекът формира качествено нов устойчив имунитет.

“Фигурин

Имунологичната памет на човека запомня въведените болестотворни причинители за около 2 седмици от приемането им и ги помни в течение на 6 месеца. Ето защо тези средства се прилагат на курсове през 6 месеца.

Какво е Респивакс

Респивакс (Respivaks) е имуностимулатор, в който са включени култури от 6 бактериални вида, най-чести причинители на респираторни заболявания. Чрез избора на конкретните бактерии препаратът е оформен като активен и ефективен по отношение на дихателните инфекции.

Респивакс съдържа елементи от клетките на Streptococcus pn., Branhamella catar., Streptococcus pyog. от гр.А, Haemophilus infl. тип В, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneum.

Като цяло това означава, че се повишава отпорната сила на тялото спрямо стафило- и стрептококи, срещу клебсиела, бранхамела и хемофилус инфлуенца.

Отделно таблетките са оформени с помощни в-ва, сред които целулоза и нишесте.

Видове Респивакс

Респивакс се произвежда в две форми – детска и за възрастни. И в двата случая се продава в кутии по 30 бр. Разликата е в количеството активна съставка в таблетката.

Респивакс за деца (Респивакс Кидс) – 25 мг лиофилизирани бактериални култури, 0,625 х 109 клетки от всеки вид.

Респивакс за възрастни (Респивакс 50 мг) – 50 мг лиофилизирани култури, 1,25 х 109 клетки от всеки вид.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Респивакс сироп е много търсена форма. Родителите са свикнали повечето детски препарати да са в течна и приятна форма. Но поради спецификата си Респивакс се произвежда само на таблетки.

Респивакс схема за прием

Респивакс се ползва в два режима – като имунна терапия и като имунна профилактика. В първия случай се прилага по конкретни показания, а във втория – предварително, в началото на опасния сезон.

Терапевтичен курс с Респивакс

Провежда се в течение на 30 дни, като всеки ден – 1 бр. Това се прави в сутрешните часове, преди храна.

Респивакс, имуностимулатор, схема

Респивакс помага и по време на заболяване

Приемът може да се удължи в качеството на поддържащ курс на терапия, за постигане на по-устойчив и дълготраен ефект. В такъв случай стимулаторът се приема три поредни месеца, като във всеки месец таблетките се пият 20 поредни с 10 дни пауза.

Може ли този курс да се удължи? Да, само по преценка от специалист. Показание за удължаване е извънредно потискане на имунитета след определени заболявания, напр. ракови. При специални ситуации Респивакс се изписва по 1 бр. на ден в течение на 3-6 м.

Профилактичен курс с Респивакс

Профилактиката се извършва по схемата за поддържащо лечение – три поредни месеца, като във всеки месец редуваме 20 дни Х 1 табл. + 10 дни пауза.

Най-подходящ старт за профилактичния курс е есента, в идеалния случай – през октомври.

Кога ни е необходим Респивакс

(показания за имунна терапия и профилактика)

Респивакс е имуностимулатор. Наричат го „полибактериален“, защото в него се съдържат клетки от 6 вида бактерии.

Главната задача на препарата е да стимулира и повиши естествената защитна сила на човека и да подобри неговия специфичен имунитет.

Главното направление, в което работи, е дихателната система. Респивакс подобрява съпротивата срещу всякакви дихателни инфекции. Той въздейства и върху лимфоидните образувания в б. дроб.

Как работи? Повишава естествената резистентност на човека към инфекции, атакуващи системата на бронхите и белия дроб (бактериални и вирусни).

Клиничният му ефект е на имуномодулатор. Взет по време на заболяване, препаратът повлиява оздравяването и го ускорява. Потиска патогените, причинители на възпалителен процес.

Допълнително Респивакс стимулира имунитета на червата и мезентериума.

Респивакс е на таблетки и винаги се поема през устата.

Показан е за пациенти (малки и големи) които често развиват ОРВИ и ОРЗ, както и при хронични инфекции от следните видове:

Бронхит и трахеобронхит

Респивакс при бронхит

Бронхитът е често усложнение от ОРВИ

Острото възпаление на лигавицата на бронхите обикновено е една от проявите на остра респираторно-вирусна инфекция: аденовирусна, парагрип, Human orthopn. и др. Провокира се от различни вирусно-микробни асоциации, по-рядко от една бактериална инфекция като стрепто- и стафилококи, хемофилна пръчица и др).

От хронични и рецидивиращи бронхити най-често страдат децата със склонност към алергии, както и живеещите сред пушачи.

За лечението на бронхити, особено при често боледуващи деца, е показана употребата на Респивакс, защото препаратът съдържа лиофилизиран лизат от най-често срещаните възбудители на инфекции на дихателните пътища.

Тонзилити, фарингити и ларингити

Болка в гърлото – това е общото между тези диагнози. Най-често биват причинени от стрептокок група А, златен стафилокок, H. Influenzae и още ред причинители, главните сред които са предвидени в Респивакс.

Имуномодулаторът се назначава в състава на комплексна терапия, главната част от която е антибактериалното лечение. Респивакс се използва за активиране на местния имунитет. Показан е при остри и при хронифицирали форми на тези болести.

Ринити, синузити и отити

Хрема е водещият признак при ринитите и синузитите. Медикаментозното лечение може да се съчетае с имуномодулатор, за да се подпомогне имунната с-ма. Но внимание, имуномодулиращи препарати са противопоказани при автоимунен ринит.

Пневмония и бронхопневмония

Тези диагнози са сред официалните показания на производителя за използване на Респивакс. Медицински източници сочат, че при възпалителни процеси в белите дробове съчетаването на антибиотик с имуномодулатор оказва активно въздействие върху патогенните фактори, локализирани в дихателната система. Те намаляват токсичния ефект и повишават продуктивността на организма.

Имуномодулаторът е силно препоръчителен при рецидивиращи инфекции.

Още показания за Респивакс:

 • Дихателни инфекции при пациенти, които са проявили резистентност или хиперчувствителност към антибиотици;
 • При предходни заболявания, при които е било необходимо потискане на имунитета;
 • Профилактично през есента, за предпазване от обичайните инфекции;
 • По време на епидемичен ръст на ОРВИ и грип;
 • При боледуване, с цел предпазване от привличането на допълнителна бактериална инфекция.

Аналози и заместители

Респивакс няма аналог – друго лекарство, съдържащо същите 6 бактериални вида. Комбинацията, която се предлага при него, е уникална за нашия пазар.Респивакс при бронхит Респивакс при бронхит

Респивакс има заместители – препарати, които повишават имунитета.

Те са три вида:

 1. Лекарства с бактериален лизат – Бронхо-Ваксом, РеспиГард и Рибомунил;
 2. Лекарства с растителни съставки – Есберитокс, Имунобор бронхо, Ехинация;
 3. Синтетични препарати, съдържащи инозин ацедобен димепранол – Изопринозин, Левамизол хидрохлорид.

Освен това се произвеждат множество добавки, комбинации от витамини и растителни екстракти, които дават отражение върху имунитета – Фитовит Бронхо (мащерка, живовляк, босилек), Респистим (витамини, зелен чай, гроздови семки, микроелементи), Актавит (витамини, чесън, минерали), Имуностим Тошков (9 билки + инулин), Хербаллаб (прополис, ехинацея и шипка), Апровит (аминокиселини, мед, витамини), Имуностимул, Nature’s Plus, Форсивит и др.

Респивакс или Бронхо-Ваксом?

Съставът на двата препарата е на 80% идентичен – те съдържат всички най-чести причинители на дихателни инфекции.

Разликата е, че в Бронхо-Ваксом е включен допълнително екстракт от Streptococcus viridans. Този вид обитава устната кухина и зъбите, дихателните пътища, храносмилателния тракт, пикочната с-ма. При патологично нарастване причинява болести именно в посочените отдели.

Стрептокок вириданс е виновник за кариеси, пародонтити, фарингити, ангини, бронхити, лимфаденити, отити, пневмонии и менингити, но също така нефрити, скарлатина, миозит, болести по кожата, ревматизъм. Следователно Бронхо-Ваксом е по-логичен избор при диагнози, асоциирани с вида Вириданс.

Респивакс или Респигард?

Подобно на гореразгледаната двойка, и тук съставът е на 80% идентичен.

Разликата: при Респивакс е включена Branhamella, при Респигард – Propionibacterium acnes.

Branhamella или по-позната като Moraxella catarrh. Присъства в нормалната микрофлора на горните дихателни пътища. В последно време нараства ролята на тази бактерия в причиняването на среден отит, синузити, бронхити и пневмонии.

Moraxella има сезонно активизиране. Нейният пик е в края на зимата и началото на пролетта, а най-ниското й ниво – в началото на есента.

Propionibacterium acnes, включен в Респигард, е възбудителят на акнето при човека. Причинява възпаляване на мастни жлези. Пропионибактерията обитава космените фоликули и порите на кожата. При повечето хора не се проявява, но при някои причинява инфекциозната форма на акне. Освен това тази бактерия причинява блефарит (възпаление на клепачите), ендофталмит (гнойно възпаление на вътрешните обвивки на очната ябълка) и други очни болести.

Анаероби като Propionibacterium acnes са чести възбудители на инфекции в протезираните стави.

В добавка към Респигард е включена коластра – първият естествен имуномодулатор, който получава детето след раждането си. Млякото съдържа създадени в тялото на майката антитела, както и растежни фактори, които подкрепят новороденото.

И още една особеност: ако пациентът е дете, Респигард не е подходящ. Той е препарат само за възрастни пациенти.

Респивакс при бронхит

Имунотерапията се прилага в разни области, включително в онкологията

Респивакс или Рибомунил

Рибомунил представлява гранули, от които се изготвя перорален разтвор. Съдържа фрагменти от клетката на 4 бактериални вида, които присъстват и в Респивакс, но други две бактерии не са представени.

Рибомунил е показан за предпазване от рецидивиращи дихателни зарази като е най-ефикасен по отношение на УНГ-инфекциите.

Респивакс или Изопринозин?

Двата препарата имат различна основа и принцип на действие. Респивакс въвежда в тялото части от умъртвени бактерии, за да провокира имунен отговор към тях и да се изработят необходимите антитела. Действието на бактериалните екстракти е по-близко до принципа на ваксините.

Изопринозин е синтетично лекарство с противовирусна активност. Активната съставка е синтетичен аналог на инозина. Отнася се към групата на системните противовирусни средства. В медицинската практика се ползва за терапия на клетъчно-опосредствени (забавени) имунодефицитни състояния, свързани с различни вирусни инфекции.

Препаратът се ползва за лечение на вирусни инфекции и заедно с това – за засилване на естествената имунна защита спрямо вируси. Повлиява главно клетъчния имунитет. Има доказана активност по отношение на най-разпространените възбудители на ОРВИ, скъсява боледуването и предотвратява усложнения.

Имуностимулатори за деца

Най-рано се ползва Бронхо-Ваксом. Той е предписан за мъници от 6-месечна възраст, като за целта има детски капсули по 3.5 мг.

Рибомунил е предназначен за над 2 г.

Респивакс е подходящ от 3 г. – детска форма 25 мг. От 14 г. се минава на 50 мг.

Респигард не се ползва за деца, той е само за пациенти над 12 г.

Противопоказания за Респивакс

Препаратът може да се комбинира с всякакво лечение, с антибиотици и други медикаменти. Безопасен е при многократни курсове.

Единственото ограничение идва от наличието на нишесте в състава му. Заради него той е противопоказан за болни от цьолиакия.

При бременност лекарството е разрешено във втори и трети триместър. През първия не е забранено, но не е препоръчително. Непременно се посъветвайте със специалист.

Нежелани ефекти не са наблюдавани.

При предозиране на Респивакс не са наблюдавани негативни реакции.

При пропуск на дневната таблетка не приемайте двойна доза, а продължете приема без компенсиране, по схемата.

Предупреждение от производителя

Таблетките са оцветени в бледо кафяво. Не ги приемайте, ако цветът е променен. Също така не приемайте Респивакс, ако са напукани, натрошени и с каквато и да е промяна на външния вид.

Лечение на хрема: таблетки, капки за нос, антибиотик, хомеопатия

Във видеото се прави преглед на причините за спадане на имунитета + 5 най-ефикасни начина да си подобрим имунитета с подръчни средства:

Мнения за Респивакс

 • Смарт: От 2-3 години го давам на дъщеря ми…
 • Fior: Давам го от декември по лекарско предписание. Засега е добре…
 • Ника: Две години пия Респивакс и не се разболях ни веднъж. Боледувах често…
 • Николинка: Педиатърът каза да започна сега, а не като оздравее.
 • Genu6: Не съм доволна. Синът ми след Респивакс се разболя. Досега не беше боледувал толкова тежко…
 • Falkor: Аз съм доволна. Мисля, че всяка ваксина е активна спрямо определени причинители…
 • Srusinova: Твърдо съм „ЗА“. Голямата го пие трета година и се разболя само от варицела.

Отзивите са от форума на bg-mamma.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Респивакс или Изопринозин? Имуностимулатор за деца и възрастни. Схема, мнения, коментари

  • Със същия успех можеш да си набереш бъзак и да направиш сироп

  • Продуктът се произвежда на база сериозни клинични проучвания и тестове провеждани у нас и дали повод за научни титли на сериозни учени.

  • С много добър ефект са и респиваксът и бронховаксомът ! От години ги ползва цялата ми фамилия. Откак ми стана известен респиваксът, всяка есен правех профилактичен курс на децата си и това чувствително намали броя на вирусните им заболявания, особено през зимата. Сега, вече в по – късна възраст, преминах на бронховаксом, защото съдържа повече щамове от респивакса. При това, от няколко години, цените им почти се изравниха.

  • Лично аз ползвам Респивакс от доста време. Има много добър ефект. Компонент е от американски коктейл, който се използва за лечение на СПИН. И честно-казано не мога да разбера тука кви хора сме – кръщавайте се “Не вярваме в НИЩО” и кой откъде е?! Аман…

  • Ето обзорна статия, съдържаща и някаква информация за клинични изпитания, в „Biotechnology & Biotechnological Equipment“ (IF 1.277). Принципите и механизмите на действие ми се струват легитимни – сходно е с ваксините. Също така е регистрирано като лекарство, което не съм сигурен дали е възможно без доказателство за лечебните ефекти. Медикаментът обаче е български, което може би обяснява малкото материали с основно български автори, които не виждам да достигат до широка международна публика поне като статии/цитирания. Възможно е да има други продукти на сходен принцип, които да са описани в по-влиятелни списания.
   Ще следя с интерес темата като за мен лично единственото, което има нещо общо с науката, са статии в реферирани журнали, по възможност с IF над точката на замръзване на Бензена. 😉
   https://bit.ly/2CuLQln

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.