Парусан: Как точно се ползва? Мнения, недостатъци, цена

♠ С какво се отличава Парусан? ♠ Производител ♠ Как работи? Основни съставки ♠ Видове Парусан, плюсове и минуси ♠ Как се нанасят продуктите? ♠ Парусан за жени ♠ Новият Брилянт Браун за жени ♠ Парусан за мъже ♠ На таблетки (хапчета, капсули) има ли го?

Още в текста: ♠ Противопоказания и странични ефекти ♠ Мнения и отзиви ♠ Други шампоани против косопад

Парусан (Parusan) е линия продукти за специализирана грижа за косата, насочена главно срещу дифузна алопеция.

Дифузното опадане на косата представлява обилна загуба на косми по цялата повърхност на скалпа. Тя се провокира от нарушаване на цикъла на развитие на косата.

Дифузната алопеция засяга преимуществено жените, но се среща и при мъжете. Според фазата от развитие на косата, тя може да бъде анагенова и телогенова.

Във втория случай повечето космени фоликули преминават в стадий на талоген, т.е заспиват. В резултат на това растежът на косата се преустановява.

С какво се отличава Парусан?

С какво средствата под името Парусан се отличават от други шампоани, маски и стимулатори против косопад и за растеж?

Парусан се състои от две средства, които не могат да бъдат разделени и да работят отделно. Препаратите действат заедно и се допълват.

 • Шампоанът – активатор меко почиства косата и я подготвя за нанасяне на тоника.
 • Тоникът се нанася върху косъма и не се отмива, като неговата задача е да стимулира растежа.

Производител

Парусан шампоан тоник косопад

Базовият комплект на Парусан

Парусан е медицинска козметика, лечебно средство. Затова то се продава единствено в аптечната мрежа.

Производителят се намира в Германия, като част от продукцията му излиза под марката „Д-р Тайс“, а у нас се внася от името на Natur Produkt.

Демир бозан билки против акне

Компанията се отличава с високотехнологично оборудване и работи в собствена научно-изследователска лаборатория. Постоянно разработва нови високоефективни и научно доказани технологии.

Dr. Theiss Naturwaren е с 15-годишна история в производството на козметични средства, които се продават в голяма част от света.

Как работи? Основни съставки

Основни активни вещества в състава на шампоана и тоника Парусан:

 • Pisum Sativum (Pea) – в козметиката така се означава екстракт от покълнал грах или натурален пептид на граха, който се получава чрез екстракция на семена. Този пептид възстановява еластичността и стяга кожата, възстановява нейния воден баланс;
 • Аминокиселина L-аргинин – субстрат за синтеза на азотен оксид, който разширява съдовете, увеличава кръвообращението и може да активира растежа на косата. L-аргинин също е способен да предпазва от стареене на косата;
 • Биотин (витамин В7, Н) – участва в деленето на клетките и синтеза на кератин. Действието му е насочено към възстановяване на дълбоките слоеве на косъма и подхранване на космените фоликули. Биотин повишава еластичността на косата, предпазва от изсушаване и появата на делящи се краища;
 • Токоферол (витамин Е) е един от главните източници за подхранване на космените фоликули. Подобрява локалното кръвообращение в скалпа, защитава го от негативното влияние на ултравиолетовите лъци, активно преборва свободн. радикали (работи като антиоксидант). Способства възстановяването на изсушените и увредени коси;
 • Растителни екстракти: босилек, невен, бял равнец, лайка;
 • Кофеин;
 • Витамин В3;
 • Рицин и масл. масло;
 • Пшенични протеини
 • Урея.

Как действа Парусан?

Парусан шампоан тоник косопад

Фазите в развитието на косъма

Препаратите започват да действат веднага след нанасянето.

Проведени са контролни изследвания за ефекта от редовно прилагане на продуктите.

 • При 59% от проследените потребители косата е сгъстена;
 • При 68% се е увеличило количеството коса във фаза на растежа (анаген),
 • При 65% се е съкратила фазата на покой (телоген).

Видове действие на продуктите Паросан

 • Укрепване на косата и ускоряване на растежа – повишава се броят на фоликулите, които са в активна фаза на растеж. В резултат костата се сгъстява, защото излизат нови косми. Видимият ефект се получава за около 3 месеца;
 • Подпомага кръвообращението на скалпа и подхранването на косата – активно циркулиращата кръв доставя повече полезни в-ва на фоликулите;
 • Намалява загубата на коса, против косопад – работи особено ефикасно при дифузен косопад, който представлява общо оредяване на косата.

Работи ли против въшки? А против пърхот? Не, Парусан е продуктова линия със специализирано лечение на косопада и съответно – оздравяване и сгъстяване на косата.

Видове Парусан, плюсове и минуси

Парусан се прилага в комплект от два продукта: стимулиращ шампоан и енергизиращ тоник. Това позволява да се разделят подготвителното и основното средство, без да се смесват компонентите в един флакон.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Шампоан Парусан – активатор за меко изчистване на скалпа и косъма. Подготвя ги да възприемат по-добре тоника. В шампоана присъстват растителни екстракти, предназначени да усилят неговото действие.
 • Тоник Парусан с енергизираща функция. Неговите компоненти лекуват, съживяват фоликулите, стимулират формирането на нови и в резултат обновяват косата и я сгъстяват на повече от 50%.

Как се нанасят продуктите?

Главата се намокря и след това се поставя шампоанът. С кръгови движения се втрива добре в корена, така че да почисти и скалпа. Оставя се да стои 3 мин., след което се отмива с негореща вода. Този шампоан може безопасно да се употребява всеки ден.

Следва нанасянето на тоника. Той има удобен накрайник, чрез който средството с лекота се разнася равномерно върху косата. Отново с кръгови движения препаратът се втрива в корените и скалпа. Той не трябва да се отмива, защото активните му компоненти подействат, когато останат на мястото продължително време.

Производителят е отчел спецификата на косопада при мъжете и жените, затова създава две отделни линии. Третият комплект е новият Браун.

Парусан за жени

Женската линия продукти е в бели флакони. Препоръчва се употребата на шампоана профилактично. При дамите има много фактори, които провокират равномерно оредяване на косата. Това на първо място са хормоналните нарушения – патологични и възрастови. Също така стресовият живот и присъщите диети, които лишават тялото от важни в-ва.

Когато дадените проблеми вече са налице, се прилагат двата продукта в комплект – подготовка с шампоана и лечение с тоника.

Дори само прилагането на шампоана води до видима редукция на косопада и увеличаване на скоростта на израстване на косъма.

Новият Брилянт Браун за жени

Парусан шампоан тоник косопад

Новият продукт на Парусан също е за жени. Той се различава по това, че е в кафяви флакони. Тук също имаме комплект от два продукта, но те са по-различни. Имаме шампоан и балсам.

Брилянт Браун е създаден за кестеняви коси. Въпреки че той подчертава естествените цветове, главното му преимущество се вижда върху боядисаните.

Новият Парусан комбинира присъщия за марката противокосопаден ефект с грижа за цвета на косата. Вместо да се измива с времето, той става все по-наситен и подчертан. Това се постига чрез натурални багрила в кестенявата гама, които в течение на употребата се натрупват върху косъма и го правят с все по-интензивен цвят.

Други ползи от Брилянт Браун:

 • подхранва косъма;
 • работи за плътен, гладък и блестящ косъм;
 • активизира процесите на нарастване на косъма;
 • Хидратира и придава обем.

Продуктите са създадени за цялостна грижа за косата.

Балсамът има подчертана подхранваща функция. Също защитава и подсилва цвета и създава усещане за плътност и блясък на косъма. Тук специалната добавка са растителните масла от гроздово семе и жожоба, както и пантенол за подхранване.

Нанасяне на балсама: по дължината на косъма, след като главата е измита с ББ шампоан. Оставя се 2 – 5 мин. да работи и се изплаква. Колкото по-дълго остане балсамът, толкова по-интензивен ще бъде цветът на косата.

Парусан за мъжеПарусан шампоан тоник косопад

За силния пол компанията е разработила отделни продукти под имено Parusan man. Те се различават по черния цвят на флаконите.

Комплектът съдържа стимулиращ шампоан и енергизиращ тоник. Формулата им отчита спецификата на равномерния косопад при мъжете. Той се провокира основно от професионален стрес и приемане на медикаменти.

Продуктите за мъжа видимо намаляват загубата на коса и действат компенсиращо, като стимулират израстването на нова. Те подхранват и подобряват кръвообращението.

Полагане на продуктите: по описания начин.

Цена на Парусан: еднаква за всички продукти – 26 лв.

На таблетки (хапчета, капсули) има ли го?

Разпространена форма на лечебните средства при косопад е комбинирането на вътрешна и външна терапия. Пациентите третират локално с шампоани или лосиони и пият капсулирани или таблетирани добавки, главно витамини.

Парусан не е създаден по такова формула. В линията няма хапчета за перорална терапия.

Противопоказания

Продуктите Парусан са безопасни и срещу употребата им няма противопоказания. Единствено развиването на индивидуална непоносимост към някоя съставка може да стане пречка да се употребява Парусан.

Продуктите не съдържат хормони и са подходящи за бременни и кърмачки.

Мнения и отзиви

Потребители в интернет не са единни в оценките си за Парусан. Продуктите се харесват и критикуват, като отзивите от двата вида са почти поравно.

 • Като плюсове на Парусан се изтъкват: справяне с косопада, ускоряване на растежа, сравнително бързо лечение в рамките на 6 – 12 седмици.
 • Като минуси на Парусан се посочват: след употреба косата изглежда като мръсна, трудно се реше, губи блясък и обем. Като сериозен недостатък се възприема цената, която е във високия диапазон на този тип продукти на пазара.

Ето някои мнения, които демонстрират духа, в който се пишат отзиви за линията продукти:

Въобще не ми помогна. Не си хабете времето и парите. Косопадът ми не спря, само косата ми стана грозна и увиснала. По-добре да бях пила витамини.

Косопадът ми намаля на около 80%, косата ми изглежда много по-добре. Приятен е за миене и на пипане, мирише добре.

В Германия тази марка не я продават в аптеките, защото я имат за козметика, а не за лекарство. И вижте състава – само химия.

Ако имате проблеми с кожата на главата, ще се влоши ситуацията.

Парусан са скъпи, обаче са супер ефективни. Напълно ми спря косопада, който ми беше от щитовидната, нищо друго не ми помогна.

За мен е скъпо. Честно казано за тези пари очаквах повече.

За 3 седмици ми спря косопада и се появиха много нови косми.

Нищо не може да се разбере какво е съдържанието. Никой не го е превел на български…

Мих с шампоана и слагах тоника през 3-4 дни. За 2 седмици значително намаля косопада, а косата стана по-подредена, мека и приятна на пипане. Самият продукт също е приятен – ароматът е ок. Цветът е прозрачен, леко жълтее. Консистенцията – гъста, не е водняв. Косата ми е суха, затова мога да кажа, че шампоанът е подходящ за ежедневно миене.

Други шампоани против косопад

На пазара на лечебна козметика за коса конкуренцията е жестока. Участват известни, уважавани компании и отдавна наложени марки. Милиони се влагат в реклама.Парусан шампоан тоник косопад

Положението е такова, че потребителят не е улеснен. Обикновено той е изправен пред избор между поне 5-6 утвърдени наименования.

Някои специалисти съветват в интернет да се купува медицинска козметика само от аптека. Но факт, че и в козметичните магазини се откриват качествени и стойностни продукти.

А дали да гледаме описанието на етикетите? И това е трудно, защото всички съставки са с химическите им наименования и незапознат потребител няма как да се ориентира.

Тогава какво да гледаме? Важно е да вземем шампоан или лосион точно за нашия тип коса (суха, изтощена, мазна и т.н.) и точно за нашия проблем (косопад, пърхот или др.).

За да не се разочаровате, вижте за колко месеца се дава краен резултат. Някои продукти работят с натрупване и изискват месеци.

Подробно как да изберем шампоан, какво значат съставките на етикетите и как работят ТУК:

Кой е най-добрият шампоан против косопад? Мнения за Дюкре, Кройтерхоф, Парусан и др.

Кратък преглед на по-известните марки

 • Фитовал – класика в козметиката против косопад. Шампоанът се комбинира с таблетки, което позволява да се получи по-цялостен и бърз резултат. Продуктът е подчертано за мазна коса и залага на естествени екстракти и пептиди. На българския пазар присъства традиционно и се ползва с добро име. Голям плюс е цената му – в момента под 7 лв;
 • Дюкре Анафаз – продукт във високия ценови клас, в момента е 30 лв. Но опаковката е двойна спрямо аналогични продукти. Дюкре е за вс. типове коса. Съдържа много витамини и антиоксиданти. Подобрява кръвообращението и здравината на съдовете. Дюкре оздравява скалпа, лекува фоликулите и самия косъм. Подобрява вида на косата. Като Парусан е показан при дифузна алопеция или общо разреждане на косъма. Според ревютата на потребителите, Дюкре е по-бърз от Парусан – дава ефект след 2-седмична употреба;
 • Дефлувал – главното в него е патентован комплекс, подсилен от екзотични растителни съставки като перуанската мака, семе от лупина и масло от саша инчи. Активно атакува причините за опадане на косата, укрепва косъма от фоликула. Стимулира на ниво обменни процеси. Среден ценови клас, сега е 13.70 лв.;Парусан шампоан тоник косопад
 • Виши Деркос – лидерът в медицинската козметика предлага активен състав, който лекува косопада и забавя стареенето на косата. Работи на структурно ниво, оздравява и скалпа. Насища фоликулите с витамини. Продуктът не е подходящ за сухи коси, което ограничава употребата му. Негов плюс е бързото действие, още след 3-4 измивания. Като цена е под Парусан – 21 лв.;
 • Кройтерхоф комбинира в един продукт лечението на косопад и пърхот. Оздравява и фоликулите, и епидермалния слой на скалпа. Удължава живота на космите, като ги задържа по-дълго на главата. Негов плюс е, че нормализира отделянето на мазни секрети и себорейния дерматит. Насища я с витамини. Главни агенти са кофеин, пантенол и др. Цена 11.59 лв;
 • Шампоан 911 – руски продукт, който подобрява обмяната и подхранва косата. Работи на структурно ниво и е препоръчителен за сухи коси. Негов минус е съдържанието на лаурет сулфат. Нарича се луков, защото съдържа екстракт от лук. В ниския ценови клас – 7.70 лв;
 • Шампоан Евтерпа – и тук откриваме кофеин, допълнен с органични масла и доказалият своята ефективност в подхранването на косата хинин. Шампоанът е подходящ за продължителна употреба – като профилактика и за поддържане на здрав косъм. Това е най-икономичният продукт сред разгледаните от нас с цена от едва 5.50 лв.

Във видеото: рекламата на Парусан:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Парусан: Как точно се ползва? Мнения, недостатъци, цена

 1. Благодаря ви за статията. Аз периодично имам косопад и все ми е трудно да си избера шампоан. Общо взето съм по-доволна от ампулите, защото с тях бързо спира падането. Но ще пробвам и от шампоаните сега.

 2. С ампули не е ли по-скъпо? Въобще тези продукти са на неоправдано високи цени. Като кажат медицински, и давай двойно. Какво толкова има в шампоана по-различно от другите!

 3. Много не вярвам на шампоаните, слабички ми се виждат. След раждането много ми падаше косата и пих Ревалид. Бива, оправиха се нещата, но струваше наистина доста пари.

 4. Дали тези шампоани стават за косопад на петна? Имам едно на тила, на 2 пръста в окосмяването. Като съм под стрес, петното се оголва, а после се оправя. Дали да мажа с тоника точно на петното, какво ще кажете?

 5. Идете на дерматолог, може и на невролог, щом е на нервна почва. На козметичните шампоани пишат, че са за дифузен косопад, което не е на петна, а общ, навсякъде по малко.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.