Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

♠ Какво са кондиломи ♠ Разлика с папиломи ♠ Трябва ли да се лекуват ♠ Защо излизат ♠ Как се развиват ♠ Как става заразяването с папилома-вирус ♠ Видове кондиломи ♠ Външни ♠  Вътрешни ♠ Диагностика ♠ Лечение и лекарства за брадавици и кондиломи

Още в текста: ♠ Цитотоксични препарати ♠ Интерферони ♠ Имунни препарати ♠ Локално (местно) лечение ♠ В търсене на добър крем (мехлем) ♠ Лепенки за кондиломи, пластири ♠ Хомеопатия ♠ Премахване на кондиломи ♠ Народна медицина ♠ Особености при бременни

Те са малки, безболезнени образувания. Но създават големи неприятности. Включително психически, полови, социални. Защото излизат на интимни места, загрозяват и заразяват.

Какво са кондиломи

или генитални брадавици?

Кондиломите са брадавици тип папилома, които излизат в зоната на полов. органи и ануса. Те се образуват главно върху лигавици и върху граничната с тях кожа.

Кондиломите се пораждат от Човешкия папилома вирус. Характеризират се с хронично протичане, дават рецидиви и са силно заразни.

Разлика с папиломи

Папиломите са брадавици, които излизат на различни локации по тялото. Едни се формират върху лигавици, други – върху кожа. Едни предпочитат влажните зони, други излизат върху ходилата (кокоши трън), трети се концентрират около половата зона.

Разликата между всички разновидности – като локация, клинична картина и изглед на образуванието, се определя от това с какъв щам на папилома-вируса е заразен човека.

Същата е и разликата между кондиломи и папиломи – те са създадени от различни видове папилома-вирус.

С какво са опасни кондиломите?

Трябва ли да се лекуват брадавиците в половата зона?

Абсолютно да! Този тип се разпространяват на широка площ, непрекъснато растат като брой и главно – имат способност да се трансформират в тумори.

Демир бозан билки за бъбреци

Повечето онко формирования на маточна шийка, половината от злокачествените тумори в аналната и гениталната зони, ред образувания по кожата, простатата и лигавиците в горната част на дихателния път са обусловени от папилома-вирусна инфекция.

За последните 10 години броят на инфектираните от ЧПВ хора на Земята се е умножил Х 10. Сега те са около 80% от цялото сексуално-активно население на планетата. 82% от жените прихващат вируса до 2 години след началото на половия си живот. Тези заразени лица не винаги имат явни клинични признаци, но са приносители на вируса.

Лечението на кондиломи е слабо ефективно, защото патологията рецидивира. Плюс това пациентите се инфектират пак, тъй като тези папиломи са силно разпространени.

Причини за папиломиПремахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Възбудителите са различни щамове (над 35 на брой) ДНК-съдържащи вируси. Те влизат в семейството на папилома-вируса и носят общото название „човешки папиломен вирус“. Ще срещнете съкращенията HPV и ЧПВ, както и ВПЧ в руски източници.

От щама (типа) на вируса зависи разновидността на патологията, симптоматиката, локализирането и степен на онкологична опасност.

Щамовете на ЧПВ се подразделят на:

 • кожни и лигавични;
 • с повишен, среден и слаб риск за онкологична трансформация;
 • причиняващи злокачествени или доброкачествени тумори.

Най-разпространени са щамове 16 и 18, които създават кондиломи на половите устни с риск за преминаване към рак, злокачествени тумори на половия член, дисплазия и рак на влагалищна лигавица и маточна шийка, на правото черво и на ларинкса.

Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Щамовете на HPV

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Аналните и гениталните кондиломи са клинична проява на продължително съхраняваща се инфекция от щамове 6 и 11, които се отнасят към вирусите с нисък онкогенен риск.

Как се развиват кондиломите

Инкубационният период е средно 8 месеца до няколко години. Заболяването протича и без видими прояви.

Вирусът прониква през микроскопични пукнатини и навлиза в недиференцираните епителни клетки от базален слой на кожа и лигавици. Тези клетки съзряват и се диференцират, носейки в себе си вируса. Така те се превръщат в източник за разпространяване на инфекцията, която постоянно присъства в повърхностния слой.

Освен това се нарушава нормалното трансформиране на епидермалните клетки в клетки от повърхностния слой на кожния епител, особено в шипчестия слой, защото процесът на диференциране се контролира от гените на заселения в тях ЧПВ. В резултат възникват зони на деформация. В тях дълбокият слой от кожата се разраства и удебелява за сметка на роговия слой. Тези деформации приемат формата на брадавица – кондилома.

При цитологично изследване на мазка от повърхностния епителен слой се откриват инфектирани с вируса клетки. Сравнени с нормални клетки, те имат по-малки размери и светъл кант около клетъчното ядро. Те изглеждат като празни, откъдето идва и името им „койлоцити“ (видимо изменени поради вирусно поражение).

Койлоцитите са ясен знак за поразяване от папилома-вирусна инфекция. При доброкачествено протичане на процеса койлоцитите не малко, често – единични. При туморни образувания тези клетки обхващат 1/3 от повърхностния епителен слой, често като общо огнище.Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Зрелите вирусни частици не попадат в кръвта и др. органи. Те активно се събират в повърхностния слой на епителя и се отделят п ри разрушаването на клетките от повърхността на кожата и лигавиците. Затова заразеният човек е потенциално опасен за околните.

Как става заразяването с папилома-вирус

Децата до 12 г. се заразяват главно при контакт с инфектирани родители.

Във възрастта 13 – 17 г. основният път на заразяване е половият, поради ранно начало на интимен живот. Инфектирането става при контакт с кожа и лигавици на заразен партньор.

Възрастните хора се заразяват главно по полов път, при това презервативите почти не предпазват. Вероятността от заразяване при контакт с инфектиран полов партньор е 70%. Затова ЧПВ се отнася към инфекциите, предавани от полов път. Конкурирайки се с гениталния херпес, гениталната брадавица се засича 3-кратно по-често.

Възбудител на заболяването може да присъства още в слюнката и в урината на инфектирания човек. Не е изключено той да се предаде при целувка.

Крайно рядко, но все пак е възможно това да стане и по битов път – в банята, чрез общи кърпи, спално бельо и т.н.

Локализацията на брадавиците зависи от вида на половия контакт.

При орален секс се явяват кондиломи в устата, на езика, в хранопровода, по ларинкса и дори по трахеята.

При вагинален секс те се формират върху половите органи и във влагалището до маточна шийка,, по уретра и стигат до ануса.

Но повечето околоанусни образувания възникват при анален секс.

По правило (но не винаги) инфекцията се предава при спад на общия и локалния имунитет и обичайно се съчетава с други видове полови инфекции, вкл. сифилис.

Фактори на риска

 • Ранен дебют на интимен живот;
 • Млада възраст;
 • Чести контакти с различни партньори;
 • Полов контакт с лица, прекарали полови инфекции като херпес, трихомониаза, хламидиоза, кандидоза и др.;
 • Бременност;
 • Нарушаване на вагин. микрофлора;
 • Ендометриоза;
 • Автоимунни патологии на съед. тъкан и свързан с тях прием на глюкокортикоидни лекарства, цитостатици, диабет, хипотиреоза, хиповитаминоза, затлъстяване;
 • Соматични патологии и чести респираторни вирусни заболявания.

Видове кондиломи

(симптоми, клинична картина)Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Клиничните прояви на папилома-вирусната инфекция са следните:

 • Кожни папиломи;
 • Кондиломи (диференцират се от брадавици при вторичен сифилис и от кожни папиломи);
 • Респираторна папиломатоза – разрастващи се папиломи по лигавиците на дихателния път.

Кондиломи

Условно се различават следните форми и видове венерически брадавици:

 • Екзофитна форма – расте навън, представлява брадавица с остър връх;
 • Ендофитна форма – расте навътре, разрастват се навътре в тъканите и почти не се забелязват;
 • Гигантска кондилома (тумор) на Бушке-Левенштейн.

Външни – остри кондиломи

Формата им съответства на названието. Представляват фибро-епителни образувания с телесен или розов цвят, разположени върху повърхността на кожа или лигавица. Те имат тънко краче и значително по-рядко – широка основа.

Излезли върху кожа, повърхността на кондиломите е покрита с много слоеве от твърд кератинизиран плосък епител. Затова те имат външно сходство с кожни папиломи€

Острите кондиломи са единични или множество точковидни (до 1 мм) възелчета. Често образуванията са над 10-15 мм. Ако са много на едно място, те се сливат и напомнят петльов гребен или съцветие на карфиол.

Тези образувания са най-характерната клинична проява на ЧПВ. Заради специфичната им локализация ги наричат генитални или венерически.

При жените кондиломите се появяват предимно върху влажни зони – клитор, малки и големи полови устни, входа към влагалището, лигавицата на долната 1/3 от влагалището, ануса и изхода на уретрата.

При половината жени с поразяването на изброените зони се появяват и белезникави елементи върху шийката на матката. Тук те се забелязват много добре при колпоскопия.

При мъжете острите кондиломи се локализират върху скротума и по всички части на половия член, включително по отверстията на пикочния и семенния канали.

При триене между здрава и заразена кожа (при секс) инфекцията се разпространява широко около ануса, по лигавицата на правото черво, по перинеума и дори по вътрешността на бедрата.

Ако са единични, тези брадавици представляват само козметичен недостатък и не създават някакви усещания. Ако са повече, те могат да се късат и да кървят.

При големи разраствания на брадавици е възможно присъединяване на вторични инфекции, поява на неприятен мирис, сърбеж и парене, болезненост, раздразване, особено при съприкосновение.

Освен това кондиломите могат да ограничават входа на влагалището, на ануса и на уретрата и съответно да провокират болка при уриниране и дефекация.

Появата на неприятно чувство и болезненост при интимен акт е причината за пълен отказ от полови сношения при 13% от пациентите.

Кондиломите създават не само дискомфорт, но и нервно-психически разстройства. Тогава единственото адекватно лечение е радикалното им премахване от интимните места и в половия път.

Как изглеждат кондиломи (снимки)Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и женитеПремахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Вътрешни кондиломи

Възможни форми:

 • Плоска, равнинна форма;
 • Враснали, инвертирана форма;
 • Атипични брадавици.

Вътрешните кондиломи се разполагат върху лигавиците.

Плоските кондиломи имат ясни контури, но не се различават визуални, защото се намират надълбоко в епителния слой и не се издигат над неговата повърхност. Установяват се при анализ на маска или при хистологично изследване.

Инвертираната форма е способна на фалшиво врастване в прилежащите тъкани и в изходните отвори на жлезите.

Двете форми са сходни и често се съчетават. При колпоскопия се виждат разширени съдове във вид на червени точки.

Атипичните образувания изглеждат при колпоскопия като малки, без ясни контури шиповидни възвишения над нивото на лигавиците.

Всички видове папиломи сме описали ТУК:

Как изглеждат папиломите? Премахване и лечение с конец, лепенки (пластири), лекарства и др.

Диагностика

Тя има специално значение при островърхите кондиломи, защото те трябва да се разграничат от кожни папиломи и от злокачествени образувания.

Островърхите кондиломи са сходни с подобни на вид образувания, които излизат във втори стадий на сифилиса.

Диференцирането се извършва с помощта на допълнителни изследвания за определяне на ДНК на възбудителя,  хистологичен анализ на тъкани от огнището и анализ на мазка.

Лечение

То се провежда с цел премахване на козметичните дефекти, нормализиране на психическото състояние на пациента и главно – за предотвратяване на усложнения, особено преобразуване в тумор.

Избора на средствата за лечение зависи от структурата на самите брадавици, техния размер, брой и локализация.

Традиционни методи – те са насочени единствено към отстраняване на брадавиците. Папилома-вирусната инфекция остава и след време отново се проявява. Вирусът не се премахва от организма.

Съвременни методи – за премахване на кондиломите и предпазване от рецидиви. И тук вирусът остава. Засега не е постигнато пълното му премахване от организма.

Терапиите са 4 вида:

 • Деструктивни – физическо премахване на брадавицата, разрушаване на структурата й;
 • Цитотоксични средства;
 • Противовирусна и имуномодилираща терапия;
 • Комбинирана терапия.

ТУК: Терапии против кондиломи. Може ли да се изчисти вирусът завинаги? 

 • При какъв лекар да идем: по кожни и венерически болести.
 • Специалисти за помощни консултации: гинеколог, уролог, проктолог.
 • Къде в България можем да се лекуваме: в специализираните заведения по кожно-венерически патологии, в болници, медицински центрове и ДКЦ, в които има отделения и кабинети на венеролози, дерматологични кабинети.

Лекарства за брадавици и кондиломи

Цитотоксични препарати

Те имат разрушаващо действие върху определени, патологични клетки. По отношение на кондиломите се използват препарати с подофилотоксин.

Podophyllotoxin се извлича от смолата на растението подофилум и се отличава с максимално познатата досега активност за лечение на островърхи кондиломи по полови органи. Той има изразено антимикотично и цитолитично действие – предизвиква некроза на брадавицата.

Подобно лечение не се предприема, когато брадавиците са възпалени или кървят. Не е подходящо също така за деца и жени от чувствителната група на бременните и кърмачките.Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

От цитотоксиците у нас се предлага

Кондилин

Това е спиртен разтвор на подофилотоксин с концентрация от 5 мг на всеки мл. Той потиска клетъчното делене на патологичните клетки и действа противовъзпалително.

Внимание! Това лекарство е създадено само за кондиломи и с него не трябва да се третират други видове брадавици.

Лекарството е само за външно приложение. Прилага се от пациента, ако кондиломите са ограничени като брой, и от лекар, ако има обширно заразяване.

Кондилин се нанася върху почистена и подсушена брадавица. Използва се памучен тампон, за да се концентрира препарата само върху самия кондилом. След това тампонът се изхвърля.

Внимава се лекарството да не попада върху кожата отстрани. Може да я изолирате с мазен крем.

Кондилин се намазва през 12 часа, общо 6 пъти. Следва пауза от 4 дни и отново се нанася 6 пъти. Цикличността се спазва, докато кондиломите изчезнат, като максимумът е 5 седмици.

По света се продават и мехлеми с подофилотоксин като Вартек и Кондилайн Никомед, но те не са регистрирани у нас. Достойнството на този токсин е, че е сравнително безопасен и спокойно се прилага самостоятелно в домашни условия.

Цитотоксичен ефект притежава 5% маз (крем) с 5-флуороурацил. У нас е продаван преди време

Ефудикс

Към момента не е наличен в аптеките, но все още се изписва, защото може да се достави от чужбина.

Активният компонент нарушава синтеза на клетъчната и вирусната ДНК. Има висока ефективност и ценово е достъпен. Притеснение предизвиква честото възникване на странични ефекти, заради което използването на препарати с 5-флуороурацил е ограничено.

Интерферони

Интерфероните намаляват количеството на вирусна ДНК. Те се използват местно и системно (подкожно, мускулно, венозно, ректално). Външното прилагане има невисока ефективност, но при болни с инфекция от ЧПВ дава обнадеждаващи резултати.

Използват се препарати с

Интерферон алфа

Наименования: Роферон А и Интрон А. Активната им съставка е сходна на естествения интерферон алфа, който всяко тяло произвежда с цел да се защитава от вируси. Тези лекарства се инжектират, след което започват да потискат растежа на определени клетки.

Принципно, те са създадени против вирусните хепатити В и С (вкл. Пегасис и Пегинтрон) и срещу някои видове рак, но са на 100% ефикасни и срещу кондиломи.

Разтворът може да се накапва и върху образувания, след като те са били механично или химически деструктурирани и премахнати.

При назначаването на интерферони трябва да се отчитат не толкова честите странични реакции, колкото фактът, че тяхното въвеждане може да потисне синтеза на собствени ендогенни интерферони. Затова при липса на сериозни клинични проявления интерферони не се използват. Да добавим и високата стойност на качествените препарати с интерферон.

Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

Видове брадавици

Имунни препарати

За въздействие върху противовирусния имунитет се използват индуктори на ендогенния интерферон и други активатори на имунитета. На фармацевтичния пазар има имуноактивни препарати, които се включват в комбинирано лечение на генитални брадавици (в съчетание с някой от деструктивните методи). Те може да се изпишат и като противовирусна терапия при липсата на клинични прояви.

Изопринозин

Инозин е противовирусно средство с имуномодулиращо свойство. Препаратът индуцира съзряването и диференцирането на Т-лимфоцити и Т1-хелпери, нормализира дефицита или дисфункцията на клетъчния имунитет. Повишава количеството на имуноглобулин G и синтеза на интерлевкин 1 и 2. Усилва действието на неутрофилните гранулоцити, фагоцитозата на моноцити и макрофаги.

На немедицински език Изопринозин оказва пряко противовирусни действие. То потиска синтеза на вируси. Едно от показанията за неговото изписване е точно инфектиране с папилома-вирус и конкретно – островърхи кондиломи, папилома-вирусна инфекция на вулва, вагина, маточна шийка.

Изопринозин се ползва като част от компл. терапия. Типовата доза е 3 г/ денон. или 3Х2 табл. като допълнение към местна терапия или оперативна намеса. Прилага се 14 до 28 дни за пациенти с ниска степен на риск или 5 дни седмично, последователно 1 или 2 седмици в месеца, общо за 3 месеца – това е за пациенти с висока степен на риск.

Виузид

Той е имуностимулатор с глицеризинова киселина, която има антивирусно и стимулиращо имунитета действие.

Лекарството е разработено за имунна подкрепа при инфекции от херпес и папилома вируси, хепатитни и др. Произвежда се в сашета (прахчета).

Виузид добре се комбинира със спрея за външно обработване на брадавици Глизиген, който е на същия производител и със същата активна съставка.

По-лек вариант е Кориолус – добавка с имуностимулиращи свойства. Произвежда се от гъбна биомаса.

Антибиотик? Кондиломите не се третират с антибиотик, тъй като те са причинени от вирус, а не от бактерии.

Локално (местно) лечение

Наред със системното лечение, се предприема и местно – външно третиране на брадавиците. Трите класически подхода са:

 • киселини  – бихлороцетна, трихлороцетна, глицеризинова;
 • подофилин, подофилотоксин;
 • имиквимод.

Представител на първия вид е

Глизиген спрей

Той стъпва на глицеризиновата к-на, която има мощно противовирусно действие. Тя се свързва с белтъчни структури на вирусите и препятства навлизането им в клетките и тяхната реприкация. Деактивира ги необратимо. Има и противовъзпалително качество.

Това прави Глизиген точният препарат за инфекции върху епителни тъкани. Сред показанията му е папилома-вирусът.

Негов плюс е, че е безопасен за бременни. Прилага се чрез напръскване на брадавиците. Достатъчни са до 5 напръсквания на ден, общо до 3 седмици лечение.

В тежки случаи се комбинира с криотерапия.

При имунен дефицит се комбинира с перорални имуностимулатори, напр. Виузид.

В търсене на добър крем (мехлем)

Разнообразието при кремовете (лекарствата за намазване) е ограничено, както забелязваме при системните препарати.

 • Крем Алдара – създаден за генитални брадавици на базата на имиквимод. Прилага се само върху външни образувания. С цел да не се пренася инфекцията кремът е опакован в отделни, еднократни сашета. Всеки път се отваря ново саше, като ръцете се измиват след това, без да се докосва друг участък от кожата. В една кутия са 12 сашета, които се изразходват за 1 месец. Цената му е 125 лв. Пациенти свидетелстват за изключителната ефикасност на крема;
 • Бигванеле – гел за ограничаване на патогенни видове, дори при наличие на кожни лезии. Предпазва от повторно инфектиране. Изписва се при външни брадавици от гениталиите, кондиломи от HPV. Нанася се до 2 пъти на ден, за 7 дни. С-стта му е 29.93 лв;
 • Старопланински мехлем – специално за образувания, провокирани от ЧПВ. Базиран на природни екстракти от невен, жълт кантарион и бял равнец. Най-силно е противовъзпалителното му действие.
 • Йодасепт маз, унгвент –  съдържа повидон йод, който има изгарящо въздействие;
 • Ацикловир, Зовиракс – кремове с активна съставка ацикловир, прилаган срещу вирусни инфекции. Създадени главно за херпесни инфекции;
 • Силаут крем за вагинална употреба – защитава лигавиците на влагалището при лечение на папилома-вирусни образувания. Подобрява зарастването. Поставя се след премахване на кондиломи от вулвата. Стандартно – по 2 апликации през 12 ч., общо 12 апликации.

Разтвори против кондиломи

 • Верутол (турското лекарство) – течност за третиране на образувания от ЧПВ като кондиломи, папиломи и кокоши трън. Препаратът е течен, нанася се с четчица. Една опаковка струва ок. 15 лв. Внася се от Турция и се продава чрез частни обяви;
 • Херба Клиър – течност за папиломи, нанася се с четчица. Осн. съставки са екстракт от туя, капринов триглицерид и салицилова к-на. Самата брадавица се обработва през 12 ч. Изсъхването и падането на образуванието настъпва от 3 до 8 седм. от началото на третирането;
 • Ацетокаустин – разтвор на монохлороцетна к-ва за кожно приложение. Създаден за изгаряне на обикновени брадавици. Според указанията на производителя, не е за гениталиите, освен ако специалист не изпише друго;
 • Гел писалка Вартнер – представлява киселинна терапия, изгаряне на брадавицата. Самият производител я дава за обикновени брадавици, а от папилома-причинените – само срещу кокоши трън.

Течен азот за криотерапия Вартнер

Представлява аерозол за замразяване със сменяеми апликатори. Този продукт също е предназначен за кокоши тръни!

Лепенки за кондиломи, пластири

Лекарственият препарат е нанесен върху лепенка за по-лесно и бързо обработване на мястото. Някои от наименованията са предназначени за папиломи.

 • Формю Клиър – изсушава, а не гори брадавицата. Не съдържа химикали, а растителен екстракт от туя. Задържа лекарството за по-дълго време. Има кератолично действие – излющва умъртвени клетки.

Хомеопатия

Тя отхвърля механичното премахване на брадавиците и се застъпва за подобряване на имунитета. Заедно с това препоръчва Thuya occidentalis, която е класическо средство при папиломи, кондиломи и полипи.

Премахване на кондиломиПремахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

 • Оперативно отстраняване, хирургия – кондиломите се изрязват със скалпел. Предпочита се при подозрение за раково преобразуване;
 • Електрокоагулация – електромагнитно разрушаване на тъканите, тоест изгаряне с ток. Евтин метод, но с висока степен на травмиране и риск от инфектиране;
 • Изгаряне с течен азот (криодеструкция) – най-разпространения метод. Патологичната тъкан се замразява и разрушава. Недостатък е сравнително повърхностната обработка и необходимостта от няколко процедури;
 • С радиовълни – радиохирургия, радионож. Никакво травмиране на граничните тъкани, висока точност, бързо заздравяване;
 • С лазер – висока точност, работа на необходимата дълбочина, запазване на околните тъкани, няма кръвоизливи, бързо възстановяване. Отличен метод. Не оставя белези;
 • Химическо изгаряне – използва се при единични кондиломи на интимни места. Ползват се киселини – азотна, оцетна, млечна и др.

Народна медицина

Тя има ограничени средства за въздействие. Помагат главно растителни к-ни, които горят кондиломите, и фитонциди, които потискат размножаването на вируса.

Такива средства са:

 • сок от кисели ябълки и ананас;
 • смлян чесън;
 • мляно каланхое;
 • тинктура от змийско мляко.

Лечение с оцет (ябълков)

Медицината ползва киселини за изгаряне на кондиломи. Същото цели и народната – чрез оцета, който всъщност е силна киселина. Неразреден оцет се налага върху образуванията с помощта на тампон. Необходимо е многократно повтаряне на процедурата.

ТУКОще нар. рецепти за лечение на кондиломи. 

Методите на нар. целители са подходящи при неголеми и единични образувания. Причината е, че те изискват продължително прилагане и имат неизразено действие.

Особености при бременни

Гениталните кондиломи в съчетание с пикочно-полови инфекции представляват риск за преждевременно раждане и инфектиране на детето при раждането му. Има риск от усложнения на самия родов процес и през следродовия период.

Нерядко ЧПВ се съчетава с гъбички (при около 57%), по-рядко с вируса на простия херпес, хламидии, бактериален вагинит, влагалищна кандидоза.

За бременните е характерно бързо прогресиране на кондиломите – като големина и брой, както и по-чести рецидиви.

Във видеото – как се лекуват кондиломи с лазер:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Премахване на кондиломи. Методи за лечение при мъжете и жените

 1. Много грозно нещо са тези брадавици, направо ме е гнус! Не искам да се поглеждам направо. Ходих при джипката, тя нищо не ми изписа – нямало смисъл, малки били… Ама и тук като чета, какви са тези лекарства по 100 и повече лева!!!

 2. Вярно ли, че веднъж като се заразим с папиломовия вирус, и той остава в нас завинаги? Не мога да повярвам, че няма лекарство срещу него..

  • Трябва да си вдигнете имунитета и тогава заразата ще се пресече. Иначе каквото и да правите, брадавици пак ще излизат. Пийте естествени имунни активатори, ама непрекъснато. Например пчелен прашец, чесън, мед, лимони, клеева тинктура. Ако искате, и хапчета, но нещо трябва да се пие!

 3. А това горене с лазер, с ток  – не боли ли? Много ме е страх! Особено на онова… да не казвам на кое място, сигурно адски ще боли?

  • Боли наистина, но е за момента. На мен ми гориха една брадавица между гърдите. Беше голяма и не можех да я понасям. 50 лева ми струваше, в Кожния диспансер. До 5 брадавици горят за 50 лв.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.