Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

♠ Какво представляват досадните афти ♠ Къде излизат ♠ И защо – причини ♠ Кога зарастват ♠ Заразни ли са ♠ Разлика между херпес и афта ♠ Форми и симптоми на афти ♠ Афтозен стоматит  ♠ Афти при деца ♠ Начини за лечение на афти

Още в текста: ♠ В търсене на най-доброто лекарство за афти ♠ Суспензия и спрей за афти ♠ Мехлем (крем, гел) за афти ♠ Антибиотик за афти? ♠ Хомеопатия ♠ Бабини рецепти за афти в устата ♠ Усложнения ♠ Прогноза ♠ Профилактика

Афти в устата са малки, но крайно дискомфортни ранички. Заради тях заваляме думите, „плюнчим“ се обилно, умът и езикът ни постоянно ги изследват.

А дали са заразни? Има ли начин да се спасим от тях? Да ги предотвратим? Разказваме!

Какво представляват досадните афти?Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

Отначало се усеща локално парене. Малко по-късно се образува мехурче. Така започва формирането на афта върху лигавицата в устата (по-рядко върху половите органи).

Говорим реално за рана върху нежно и ранимо място. Самата дума от гръцки (aphta) означава „пъпка“.

Афтите рядко са единични, обикновено са до 6 броя. В лека форма са безболезнени, но винаги дискомфортни.

Могат да се придружат от втрисане, ако сме развили афтозен стоматит – рецидивираща патология, която понякога става хронична.

Къде излизат белите ранички

 • Афти в устата – върху лигавицата на долната устна и на бузите;
 • Афти по езика – предимно отстрани;
 • Афти на венеца и мекото небце;
 • Афти в гърлото – върху сливиците и глътката.

А как възникват афтите?

Първо усещаме парене и сърбене на мястото, където е започнало образуване на афта. В течение на няколко дни се появяват едно или няколко мехурчета, които в близко време се преобразуват в афтозна язва.

Афтозната язва е овална рана с диаметър 3-4 мм (но може да стигне до 1 см). Тя е бяла, по-нататък пожълтява. Около петното се появява характерно зачервяване, което идва от локалния възпалителен процес. В него могат да се въвлекат лимфни възли в съседство, които се подуват и започват да болят. Понякога афтозата се бърка със зъбобол.

След още няколко дни се развива сиво-бяло петно. Този цвят показва, че е образуват фибрин – протеин, които повлиява съсирването на кръвта и образува защитна мрежа върху раната.Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н. Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

Демир бозан билки против инсулт

Афтите с големи размери причиняват постоянна болка и обща отпадналост.

Причини за образуване на афти

Звучи абсурдно, но медицината няма точен отговор на този въпрос. Наистина не е съвсем ясно защо се появяват афти. Описани са ситуациите, които способстват за разраняване на лигавиците.

 • Лоша хигиена в устата: не случайно афтите най-често излизат на децата. Те си бъркат в устата с мръсни ръце, лапат нечисти предмети, рядко ходят на стоматолог и нередовно си мият зъбите. Някои носят ортодонтни устройства, които са фактор за травми и възпаления;
 • Нарушения в чревната флора и имунитета: хранителните разстройства се сочат като най-първа причина за поява на афти. А самите те се причиняват от стрес, антибиотици и др.;
 • Медикаменти: химиотерапевтиците водят до имуносупресивни афти. Антихолинергиците изсушават лигавиците в устата, създавайки условия за разраняване;
 • Възпаления при новородени: появяват се главно при излизане на зъбки. При възпалени и болезнени венци поддържането на хигиена в устата е по-сложно;
 • Непоносимости и хранителни алергии: например към шоколада, към глутен-съдържащи храни или към много солени блюда;
 • Хронични патологии: например язвен колит, Крон, възпаления на кожата и на кр. съдове, зъбна плака, папулозна дерматоза, млечница.

Кога зарастват?

За щастие раничките в устата бързо минават, ако няма усложняващи обстоятелства. Единичната афта минава за 7 – 10 дни, максимум за 2 седмици. В най-лошия случай се съхранява до 1 месец.

Дълбоките поражения могат да оставят нещо като белег, който зараства още няколко седмици.

Неголемите афти се затварят спонтанно, докато за големите и болезнените трябва медикаментозно лечение.

Заразни ли са?

Не, афтите не са заразни. Който твърди обратното, вероятно ги бърка с херпес или с рани с вирусен произход.

Но афтите не се причиняват от вируси и следователно не са заразни.

Разлика между херпес и афта

Херпес на устата (на устните) се причинява от вируса на простия херпес – 1. Представлява струпване на мехурчета, които после се преобразуват в коричка, а не в язва.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Освен това херпесът излиза върху устните от външната им страна, а афтите – от вътрешната. Херпесът нерядко засяга околната кожа на лицето, но никога не се разпространява навътре в устата.

И накрая, херпесът е заразен за разлика от афтите.

Форми и симптоми на афти

Афтите не са еднакви. Медиците ги различават по вид и локализацията.

Делят ги на три варианта:

 • Ниско разположени (малки) афти – такива са в 80% от случаите. Те са с диаметър под 1 см. Излизат главно върху долната устна;
 • Големи афти – с размер над 1 см. Поразяват лигавиците на устните и небцето;
 • Херпесни афти – множество малки мехурчета, групирани на едно място. По това напомнят херпес, но не са вирусни образувания като него. Срещат се при възрастните, особено при жените. Многочислените афти могат да обхванат цялата уста, вкл. небцето и езика.

Афти при животни се образуват от вируса на шапа, който се отличава с висока инфекциозност, но е слабо опасен за човека.

Афтозен стоматит

Афтите са два вида:

 1. самостоятелно заболяване – тогава се наричат афтозен стоматит;
 2. проява на друга, обща патология.

Нерядко афтозният стоматит рецидивира през няколко месеца. Среща се при 5 до 10% от населението. Локализира се в/у вътрешността на бузите и долната устна, отстрани на езика, мекото и твърдото небце.

Във видеото е показано как изглеждат афтите:

Афти при деца

През първите 2-3 седмици след раждането може да се образуват двустранни афти на границата между твърдото и мекото небце на кърмачето. Те се сливат, очертавайки формата на пеперуда.

Такива афти са механично провокирани – от кърменето и при захранване. Наричат се афти на Беднар.

ТУК: По-детайлно за афтите при бебета и дечица. Защо и как излизат?

Начини за лечение на афти

Афтите се лекуват самостоятелно.

Непременно потърсете специалист, ако:

 1. Афтите в устата не зарастват повече от 2 седмици или за това време са се увеличили по размер;
 2. Подозирате, че причината е в зъбите или зъбната протеза (обърнете се към стоматолог);
 3. Паралелно се наблюдават кашлица, диария или тенденция към рецидивиране на инфекцията в друга част на тялото;
 4. Приемате ново за вас лекарство.

Лечебна тактика:

 • Щадяща диета – мека и течна храна, нито студена, нито гореща;
 • Локално антисептици – ускоряват заздравяването на тъканите, предпазват от вторична бактериална инфекция. Това са течности за жабурене на устата с антисептично действие, които се прилагат Х2-3, 5-7 дни. Може да се разреди до 3% кислородна вода;
 • Локално противовъзпалителни средства – те премахват зачервяването и болката. Може да се приложат натурални средства като отварки от невен или разредено масло от чаено дърво. Те се нанасят непосредствено върху раната с памучно тампонче. Прополисът предпазва от рецидиви;
 • Местни анестетици (лидокаин) – приемат се преди храна, за да намалят болката и да дадат възможност за нормално хранене. Предпочитат се течни обезболяващи, с които устата се жабури около 1 мин. Не се гълтат!;
 • Имунна терапия – за повишаване на общия статус и предпазване от рецидиви;
 • Витаминна терапия – главно с вит. С и В, и с минерални соли, чийто дефицит причинява афти;
 • Прием на глюкокортикостероидни хормони при дълбоки язвени дефекти.

В търсене на най-доброто лекарство за афти

Афтите са локални образувания и тяхната същност предполага ползването на течни или кремообразни средства.

Фармацевтичните компании са разработили лекарствата за афти в три форми:

 1. разтвори (суспензии);
 2. спрей-форми за по-лесно нанасяне;
 3. лекарства за намазване – гел, унгвент, крем, мехлем.

Суспензия и спрей за афти

№1 ГранофуринТоп 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

Наименованията са различни (Granofurin H, Граносепт, Зелено багрило, Гранулин, Граносол), но го знаем като „зеленото“ лекарство за афти. То ту изчезва от пазара, ту се появява. Последният производител е Балканфарма-Троян, който го предлага като спрей.

В някои аптеки го приготвят на място с кратък срок на годност. Има го и във ветеринарните аптеки в течна и кремообразна форма с добавка вазелин. Намира се и при стоматолозите.

Лекарството е комбинация от фурацилин, хидрокортизон, риванол, трипафлавин, салицилова к-на, метиленово синьо, дикаин и рициново масло.

Гранофурин е категоричен към афтите. Има противовъзпалителен, обезболяващ, бактерициден, антиалергичен и най-важното – кератолитичен ефект. Той ускорява гранулирането на раничката и по-нататъшното й епителизиране, т.е. затваряне.

Гранофурин е за лечение на афтозен и други видове стоматити, прилага се и при други патологии в устната кухина. Единичните афти се тушират за 20-30 сек. с тампон или се напръскват обилно.

Спрей форми

 • №2 Афтин екстра – билков продукт срещу възпаление, болка и разкървяване на устната лигавица. Подходящ при афти, причинени от протези. 4.58 лв;
 • №3 Алоклер (Афтаклер) GUM – комбинация с болкоуспокояващ ефект, специално насочена към афтозен стоматит и афти от брекети и протези. Подходящ за деца. 18.09 лв;
 • №4 Афтиблок (AftiBLOCK) с пантенол – разработени са спрей и гелообразни форми. Образува защитно покритие върху раничката, с което ускорява заздравяването й по естествен начин. Пантенолът допринася затова. Подходящ за деца. Прилага се през 6-8 ч., като след това устната кухина се пази от храна и течности. 18.48 лв;
 • №5 Орофар спрей, таблетки и разтвор – спреят е базиран на бензоксониев и лидокаинов хидрохлориди. Първият е с изразено антисептично д-вие, вторият обезболява. Предпазва от привличане на вторични инфекции. Приложим при афти и ангина. Прилага се от 4 години. Изисква напръскване през 8 часа. 12.81 лв. Таблетките и разтворът са със същото съдържание, но в друга форма за нанасяне. Удобни са таблетките за смучене – 11.42 лв;
 • №6 Фунгостатин – представлява гранулирано в-во за разтваряне на суспензия. Представлява антибиотик против гъбички. Работи главно срещу кандида. Не е типичното лекарство против афти. Взема се, когато е привлечена гъбична инфекция. 6.72 лв.

Гъбичките в устата са друга, отделна патология, която изисква още повече внимание. Ако имате такъв проблем, вижте ТУК: Лекарства и бабини лекове при кандидоза и др. гъбични инфектирания. 

Мехлем (крем, гел) за афтиТоп 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

 • №7 Индекстол унгвент – представлява паста, комбинираща олеандомицин (макролид, антибиотик), дексаметазон (глюкокортикоид против възпаляване и алергичен отговор) и индометацин (нестероидно противовъзпалително за хронифицирани възпаления в устата). Удобен е за афти с инфекциозно-възпалителен характер. 14.38 лв;
 • №8 Пансорал – комбиниран гел, който успокоява и подобрява възстановяването на тъканите. Премахва раздразнението чрез включения екстракт от лайка. Регенерира мястото на афтата. Ползва се от 3 години. Лекарството се слага върху афтата и се втрива с пръст. 10.28 лв;
 • №9 Афтекс – образува протективен филм върху афтата, подпомагайки я да се възстанови по-бързо. Намалява болката, изолирайки триенето. Предпазва от вторични инфектирания. 16.23 лв;
 • №10 Афтиблок – предпазва от дразнене афтозните разранявания, намалява болката. 11.89  лв;
 • №11 Протефикс Протект-гел – това е линия продукти за закрепване и почистване на протези и свързаната с тях хигиена на устата. Един от продуктите е с цел оздравяване на раничките, причинени от механично триене в лигавиците. Гелът създава защитно покритие, което изолира нараняването и му позволява да се затвори. Освен че ускорява регенерирането, гелът и обезболява. 10.23 лв;
 • №12 Дактарин крем, орален гел  – базиран на миконазол, той представлява антибиотик против гъбични инфекции. 13.71 лв. ТУК: Всички приложения на Дактарин – за афти, за венци, при млечница, при ангина, херпес и др.;
 • №13 Нистатин таблетки, унгвент, крем – представлява противогъбичен антибиотик нистатин. ТУК: Всички приложения на Нистатин – за афти, при ангина, за язва, при акне и др. 

Лечебни пластири

Те са алтернатива на геловете. Произвеждат се с цел изолиране на афтата от дразнителни. Оказват лечебен ефект. Пластирите от ново поколение са дори вкусни, защото имат аробат на плодове. Засега у нас не се предлагат такива, а най-близката форма е Урго.

 • №14 Урго (URGO) филмогел – обърнете внимание кой от продуктите е за афти. Представлява лак или лепкав гел, нанасян с четчица, който засъхва на място. Образува се нещо като тънък прозрачен пластир, под който раничката бързо заздравява. 13.44 лв.

ТУК: Лекарствата за афти са разделени на „за деца“ и „за възрастни“.

Антибиотик за афти?Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

Ибупрофен, Парацетамол, Аспирин – тези „по-леки“ лекарства се ползват при афтозен стоматит, когато се съпровожда с повишаване на T° и/или втрисане.

Хомеопатия

Средства с противовъзпалително действие:

 • Аконит – при възпаления в устата, сухота, парене, подпухнал език, бял налеп, възпалени венци;
 • Апис – при възпалена, подпухнала лигавица, като лакирана и болезнена, отекли бузи;
 • Беладона – при възпаление на мекото небце, зачервен език, силен налеп в устата.

Средства за афти:

 • Боракс – при афтозен стоматит при кърмачета;
 • Меркуриус солубилис – при парещи язви, обилна слюнка с неприятен мирис, подпухване, металически привкус;
 • Нукс вомика – при мирис на гнило, малки афти с червеникава слюнка. Афти при деца;
 • Туя – при болезнени язви по езика, бели водни мехурчета;
 • Сулфур – за деца, при стоматит, при зачервени устни.

Не случайно хомеопатите проверяват дали е обложен езикът. Той винаги свидетелства за наличие на заболяване. Ако освен афти, имате и налепи, това е за вас:

Обложен език: болести според цвета на налепа. Лечение

Бабини рецепти за афти в устата

 • Лечение на афти със сода бикарбонат – приготвя се разтвор за жабурене от ½-1 лъжичка сода в малко водичка. Разтворът се задържа в устата 1 мин., не се гълта. Облекчава болката, подобрява зарастването;
 • Лечение с мед – смученето на мед и раздъвкването на др. пчелни продукти допринася за дезинфекциране на устата и предпазва от привличане на бактерии;
 • Градински чай, салвия, евкалипт, невен, силен черен чай – такива отварки работят антисептично, заздравяващо и стягат тъканите около раните. Вместо жабурене, може да сложите охладено пакетче от сварен чай върху афтата;
 • Прополис – прахообразен, разтворен в отварка от липа, лайка, бял равнец работи противовъзпалително, обеззаразява;
 • Трапезна сол – разтваряме 1 ч.л. в чашка затопленка вода. Жабурим. Доста неприятно, защото от солта раничката пари;
 • Масла от зърнастец, розмарин, здравец, лавандула, лимон, чаено дърво – всички тези етерични субстанции имат силно антибактериално и обеззаразяващо действие. Много са полезни, ако афтите се намазват или направо се жабури устата с вода, в която са капнати няколко капки от избрано етер. масло;
 • Горски слез (Malva sylvestris) – сварете 50 г. цвят (от аптеката) в 1 л. вода и с течността обилно жабурете през няколко часа;
 • Алое вера – гелът е натурално средство с аналогично на доста аптечни мазила действие. Нанася се директно върху афтата и формира протективен филм, под който заздравяването се ускорява.

Усложнения и последствия

Афтите могат да прогресират и могат да присъединят вторична бактериална инфекция.

Прогноза

Благоприятна. Афтите оздравяват сравнително бързо и тъканите напълно се възстановяват, без да остават белези.

Профилактика

Как да не ни излизат афти?

Обърнете внимание на следните пунктове:

 • Четката за зъби – нека е мека и максимално да щади лигавиците;
 • Захапката – необходимо е да се изравнят зъбите и да се нормализира движението на челюстите;
 • Хранене – да присъстват лук и чесън като антисептици. Да присъстват съдържащи фибри и флавоноиди растителна храна (ряпа, мандарини, фурми, портокали и др.). Да присъстват цинк-съдържащи храни (трици, хумус, тиквено семе, ядки, кореноплодни, фасул, какао и др.);
 • Постъпление на повече вит. В – има го в говеждото, броколи, овес, зелени листни, банани, месни субпродукти, извара, мляко, яйца;
 • Постъпление на повече вит. С – има го в шипката, киви, черна боровинка и др.;
 • Сауна – подобрява състоянието на кожата, изчиства жлезите, профилактира възпаления;
 • Масаж, релакс процедури и др. срещу стрес.

Видео за терапия на афти и херпеси при дечица:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Топ 10+ лекарства за афти. Бабини рецепти за афти в устата, по езика, при деца и т.н.

 1. Аз като излязат авти, смуча Трахизан. Доколкото знам е антибиотик, но несилен. Обезболява в момента, но не е за дълго. И не е съвсем евтин.

 2. Сина ми получава ранички от брекети. Болят го и не иска да ги носи. Обезболявам с  Афтамед, едно гелче. С него мажа и периодично, за да не стават ранички.

 3. Според мен съвсем ясно е защо излизат афти – от имунитета. Винаги когато ми падне, получавам поне една афта. Всяка есен пия имуностимулатори и така долу-горе се закрепвам.

 4. Кое от всичко, което сте писали, най-обезболява? Мен как ме болят афти, не е за описване. По 1-2 седмици не ям и адски отслабвам. Най-добре ми действа едно спрей, който зъболекарите пръскат в устата, такъв изстудяващ, но не казват какъв – на място ми го слагат.

 5. Съветвам ви да ползвате води за уста, от по-силните. Ако устата е чиста, няма да излизат ни афти, ни нищо. Моята уста е много чувствителна, преди години много страдах, докато ми го препоръчаха това и започнах да го правя. Сега вече нямам проблеми.

 6. Благодаря за инфото, много полезно, че сте дали всички спрейчета и мехлеми за уста.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.