Опасен вид шарка със страшни белези се завръща!

Нова опасност от сериозно инфекциозно заболяване заплашва страната

През последната седмица у нас са регистрирани пет случая на морбили, въпреки че имунизационният календар на страната включва задължителна ваксина срещу опасното заболяване.
Според здравните власти наличието на болни от морбили е дост обезпокоителен факт. Причината вероятно е станалият модерен в последно време отказ от ваксинация на бебетата и малките деца.

Специалистите алармират, че морбили е изключително заразно заболяване. За разлика от други заразни заболявания, при които се налага контакт с болен за да се осъществи заразяване, то при морбили е достатъчно да стоите в една стая с болен човек.

Имунизираните хора или тези, които са прекарали заболяването не са застрашени, но тъй като у нас има все повече неваксинирани деца, това създава предпоставка за развитието на епидемия. Това се случи през 2010 година, когато заболяването имаше повече от 24 000, имаше и фатални случаи.

morbili
Ваксината е защита срещу морбили

Причината за заболяването е вирус, който не е устойчив в околната среда и бързо става неактивен. Децата между 2 и 1 години боледуват най-често, като бебетата до 3 месеца са защитени от антителата на майките си, а при деца до 9 месеца шарката е крайно рядко заболяване.

Симптомите на морбили са типични за повечето видове шарка. Като отличителен белег е появата на блед триъгълник около устата, на фона на зачервяването на останалата част от лицето. Първо се появява температура и симптоми на заболяване на горните дихателни пътища, обривът се появява на по-късен етап. 10-14 е инкубационният период на заболяването.

sharkaЗаразяването става само и единствено от болен човек. Заразата се предава 1-2 дни преди края на инкубационния период до първите дни след появата на обрива.

През 1969 година у нас е въведена ваксина срещу морбили. Само през 1983 година морбили убива над 2 млн. деца в Азия, Африка и Латинска Америка.

Единственият начин за профилактика е ваксинирането на детето – на 13 месеца и реимунизация на 12 години.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.