Когато коремът къркори. Къркорене на червата

Къркоренето на корема или на червата е състояние, което често предизвиква редица смущения.

В най-голяма степен това се дължи на факта, че нито звуците, нито перисталтиката на корема се поддават на контрол, а се провокират и зависят изцяло от процесите, случващи се в огранизма.

За да бъдем обаче в състояние поне в някаква степен да предположим появата на къркоренето и да я избегнем, е необходимо поне в общи линии да знаем какви са факторите, които го провокират.

Според експерти, къркоренето на стомаха се получава в момента, в който храната, която сме консумирали, се придвижва от стомаха към и по червата.

По време на това придвижване в червата се отделята газове, газообразни вещества и въздух, които са резултат от взаимодействието между различните видове храна, която е попаднала в храносмилателната система, и ензимите, от които зависи нейното разграждане.

Важно е да знаем, че не само когато стомахът изпитва недостиг на храна, но и по всяко останало време може да се стигне до къркорене. По-отчетливо е то, когато храната е в стомаха или в тънките черва.

От тази гледна точка, специалистите препоръчват с цел избягване на неприятните звуци да се храним по няколко пъти на ден в малки порции.

На следващо място, от особено значение е избягването на храните, които водят до отделянето на газове, каквито например са тестените изделия, сладкишите и всички останали, които са с високо съдържание на въглехидрати.

Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 1]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.