Къркорене на червата и болки в корема. Куркане и газове. Пробиотик. Какво е това?

Какво означават къркорене на червата и болки в корема? Кой пробиотик и лек е добър? В легнало положение. Ако е с кръв в изпражненията? Куркане в ляво под ребрата. Ако има и газове, и оригване? С разстройство

Къркоренето на корема или на червата е състояние, което предизвиква нашето смущение. В най-голяма степен то се дължи на факта, че нито звуците, нито шумната перисталтика се поддават на контрол. Доколко те са физиологични (естествени) или болестни, ще разгледаме в тази статия.

Куркане, къркорене на корема/ червата (научно казано борборигми) означава издаването на силен звук и усещане на леки движения в зоната под пъпа. Причината е в червата, но не винаги е породена от газове. Ние чуваме и усещаме как работят червата.

Първо, какво представлява куркането/ къркоренето?

Куркане, без допълнителни симптоми, представлява нормален физиологичен процес. Червата се движат чрез съкращаване на мускулните влакна в стените. Когато в тях има газове или вода, може да се чуе по-силен звук. Червата постоянно издават звуци, но при здрав храносмилателен тракт те не се чуват. Силното куркане говори за значително събиране на газове, което насочва към неправилна работа на червата или други органи от стомашно-чр. тракт.

Куркането не е сред симптомите, които говорят за задълбочени чревни проблеми (таблица).

Сериозни симптоми за срив на червата
Проява Характеристика
Болки в корема червата „болят“ с различна интензивност горе, в средата около пъпа и под пъпа, отляво и отдясно на пъпа. По-често са свързани с изпражненията, а не с храната
диария клиничен симптом на множество патологии на червата. Основен признак е често изхождане над 3 пъти дневно, отделяне на маса с водниста или кашообразна консистенция
запек свързва се с грешки в храненето, чревни болести, полипи и новообразувания. Може да е проява на патологии в съвсем други системи, например щитовидна жлеза
изменение на външния вид на фекалиите изпражненията са едно от средствата за диагностициране на чревни заболявания, възможна е самодиагностика по вида им. Нормално фекалиите са кафяви, с форма на банан и гъстотата на паста за зъби. Нормалният брой изхождания според СЗО са 2 – 4 пъти седмично, леко и без напъване
газообразуване и издуване създаването на газове е нормална част от храносмилането, но прекаленото отделяне насочва вниманието към бактерии. Някои щамове произвеждат повече газове и когато броят им нарасне, възниква задържане на газове в червата и подуването им
киселини повишеното газообразуване и запекът повишават налягането върху диафрагмата и долния храносмилателен сфинктер. Част от стомашното съдържимо се изхвърля нагоре в хранопровода
гадене и повръщане симптом на чревни инфекции, както и на нарушена проходимост
извънчревни симптоми повишена Т°С, безпричинно отслабване/ напълняване, намален имунитет, упадък на силите, тревожност, проблеми с кожата, хранителна непоносимост и др.

Причини за къркорене на червата

Прекалено активната перисталтика на червата в някои случаи е физиологична, в други е тревожен сигнал.

 • Глад и куркане на червата – вечните спътници. Стомахът стърже и червата куркат, напомняйки ни да подадем храна. Такъв процес се развива, когато стомахът остане празен за повече от 2.5 часа. Чуваме движението на храносмилателния тракт, с чиято помощ червата и стомахът се изчистват;
 • Дисбактериоза. Смущаващите звуци се появяват при дефицит на полезни бактерии. А той възниква по разни причини – неправилно хранене, стрес, антибиотици;
 • Преяждане. След хранене червата се движат и издават звуци. Ако сме яли прекомерно, и звуците са силни. Излишъкът от храна претоварва храносмилателния тракт и нарушава перисталтиката.

Защо куркат червата сутрин?

Сутрешните звуци са безобидни. Организмът моли за храна. Мнозина не закусват, залъгвайки се с чашка кафе. Но напитките не решават проблема. Ако се появи гадене, определено хапнете нещо – така се проявява гладът.

Ако заедно с куркането имаме и диария, възможно е да получаваме признаци на отравяне. Къркорене сутрин, по време на закуска говори за възможни нарушения в жлъчния мехур.

Къркорене и болки в корема

Тази комбинация се наблюдава при възпаляване в стомах/ черва. Съчетаване на куркане и подуване на корема, болка с тежест и дискомфорт, разстройство на изхождането водят към синдром на раздразненото черво.

“Фигурин

Ако болката е в главата, а не в корема, а освен това се наблюдават гадене, неприятен привкус в устата и слабост, виждаме съчетание от признаци на недостиг на храносмилателни ензими.

Непатологична причина за куркане и болка е настъпването на менструалния цикъл. При момичетата в първата година все още протича хормонална пренастройка, която задържа обменните процеси и повишава налягането в малкия таз. Това състояние не е опасно и с времето неприятните прояви изчезват сами.

Още ТУК: Причини за болки в корема долу и газове. Вдясно или около пъпа и другаде.

В легнало положение

Червата куркат през нощта, когато сте си легнали? Вероятно сте направили голяма пауза между вечерята и съня. Това не е опасно.

Куркане се наблюдава при прекалено обилна вечеря, която стомахът с труд преработва.

Ако куркането е подчертано, когато легнете на лявата страна, по-скоро имате гастрит. Но не е сигурно, защото при силно вълнение и стрес куркането също се чува отляво в легнало положение.

Някои по-сериозни болести, при които се чува нощно къркорене на червата, са: колит, панкреатит, дисбактериоза.

Още насоки:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Къркорене нощем – отслабена моторика на целия тракт;
 • В легнало положение на гръб – нарушена работа на червата;
 • В легнало положение на дясна стана – заболявания на жлъчните пътища;
 • В легнало положение на лява страна – проблеми със задстомашна жлеза или сигмовидното черво.
Куркане и кръв в изпражненията

Кръв във фекалната маса е неспецифичен симптом, проявяващ се при най-различни патологии. Но винаги той показва, че в червата има проблем и се развива някакъв болестен процес.

При появата на кръв наличието или отсъствието на къркорене не е от значение. По-важни са други симптоми. Например диария, изразена болка, втрисане и повръщане насочват към инфекциозно заболяване.

Къркорене в ляво под ребрата

Ако куркането се чува отляво, значи перисталтиката на стомаха или на дебелото черво е значително усилена. Храната се движи с бързи темпове – по-бързо от нужното. Химическата обработка с храносмилателни ензими се нарушава и храната се преработва по-зле. В такива случаи възниква и диария. Процесът може да говори и за инфекциозен гастроентерит.

Друга вероятна причина е химическо раздразване от попаднали в тялото токсини, от алкохол или развалена храна. Хранителната алергия е друга теза, която се проверява при куркане отляво.

Къркорене вдясно

Локализиране на куркането отдясно, съчетано с кисело оригване, говори за холецистит или панкреатит. Но има и непатологична причина – прием на некачествени храни, замърсени или тежки за преработване.

 • Куркане отдясно с разстройство и болки по-скоро говорят за отравяне.
 • Къркорене от лява страна на стомаха – недостиг на ензими;
 • Къркорене от дясна страна на стомаха – заболявания на жлъчните пътища;
 • Къркорене в долната зона на корема – проблем с дебелото черво.
Къркорене в горната част на стомаха

Къркоренето е свързано с червата, който се намират в долната част на коремната кухина. В горната зона не възникват такива звуци. Нарушенията във високо разположената зона се проявяват чрез киселини и оригване.

Къркорене на червата при бебе

При кърмачетата също са наблюдава куркане на червата. Свързано е с трудностите, които среща незрелия организъм, в преработването на някои храни. Случва се обикновено при захранването. Опитайте да смените с друга храна.

Ако все още детето е само на адаптирано мляко, проверете състава. Има вероятност да са добавени вещества, които организмът на мъника не възприема.

Типична за кърмачетата е непоносимостта към лактоза. Тогава кърмата действа като дразнител. Проверете при лекар, ако куркането продължи дълго време.

След хранене

Шумовете в червата са свързани основно с недохранване или глад. Куркане след хранене говори за лошо усвояване на храната. Или сте преяли и се яви болка, или голямото количество храна заставя мускулите на стомаха да действат по-интензивно, издавайки звуци. Но това води до гастрит и ако не се лекува, се превръща в язва.

Куркане и газове

Газове и куркане на червата се провокират от бързо хранене, от преглъщане на големи късове храна, без да са добре сдъвкани. Проблем възниква и когато се говори по време на ядене.

Друг причинител е лактозата от млечните продукти.

Трета вероятност е да имате запек, който пречи на движението на храната по червата с нормална скорост и увеличава ферментацията.

Вижте и ТОВА: Лекарства при метеоризъм и упражнения за изкарване на газове.

С оригване и газове

Съчетанието на трите симптома говори за метеоризъм. Той е присъщ на 85% от болните със стомашно-чр. патологии. Подуването на корема е тревожен симптом само в старческа възраст. Такива пациенти трябва да се изследват за рак на дебелото черво или яйчниците. При останалите хора говори за употребата на много кисели, мазни и химически обработени блюда. Те винаги повишават риска от чревни нарушения и куркане.

Подутият корем е субективно усещане за пълнота и раздуване, твърдост и напрежение на коремната стена, образуването на газове, куркане на червата и оригване. Обективни прояви са увеличаване на обиколката на корема, силно куркане и силно оригване, неконтролируемо отделяне на зле миришещи газове.

Вижте и ТУК: Хапчета за нервен стомах. Симптоми и рефлукс на нервна почва.

С разстройство

Комбинацията говори за дисбактериоза. Развива се при хора с нарушен режим на хранене. Повишен е рискът при любителите на готова храна, полуфабрикати и бързи закуски, както и при хранещите се на крак. Страда не само стомахът, но и всички участници в храносмилането.

Разстройство и куркане свидетелства и за инфекция в червата. Просрочени, зле съхранявани продукти, недостатъчно обработени храни могат да провокират такава реакция.

Куркане и често изхождане говорят за осмотична и секреторна диария. Първият вид възниква при вещества, които червата не усвояват нормално, например при непоносимост към лактоза. Такива са и хранителните алергии.

Секреторната диария се провокира от вода, събрана в червата с бактериални токсини. Наличието на голямо количество течности води до воднисти изхождания.

Сериозна възможност е чревната дисбактериоза. На първи етап тя се проявява само с куркане, дискомфорт и незначителен метеоризъм. На следващ стадий се присъединяват киселини, нарушена дефекация, оригване, неприятен дъх, подуване на корема.

При куче

Храносмилателната с-ма на кучетата е подобна на тази на човека и проблемите са идентични. Куркането свидетелства за нарушения в ст.-чревния такт, за някакви патологични изменения като възпаляване или инфекция.

Някои породи са по-податливи – куркане се среща по-често при Йоркширски териер, чау-чау, чихуахуа и при повечето малки кученца, независимо от породата.

5 най-чести причини за куркане на червата при кучетата: преяждане (кучетата са склонни към поемане на ненужно количество храна), отравяне (пробват всичко, което предизвика интереса им), поглъщане на въздух при лакомо хранене, паразити и възпаление.

Лек при куркане

И така, червата ни куркат, какво да правим? Не се притеснявайте веднага, а се наблюдавайте. Първата работа е да прекратим смущаващите звуци. Куркането е нормално за стомаха, въпросът е доколко силно е то и какви са допълнителните симптоми. При диария, болки и киселини ще се наложи да се консултирате.

Продължително куркане ни насочва към:

 • Диагностика и лечение на стомашно-чр. патологии. Своевременната диагностика предпазва от преход в хронична форма;
 • Психологическо здраве. Лошото настроение, стресът и постоянните тревоги влияят върху чревната моторика, което води до болки, куркане, подуване, нарушения в изхождането. Своевременно решавайте психологическите си проблеми.

По-опасно е ако куркането въобще спре, ако в стомаха не се усеща никакво движение, все едно няма живот. Това е сигнал за незабавна медицинска помощ.

Как да спрем бързо куркането?
 • Пийте вода. Водата регулира чревната перисталтика и успокоява. Но пийте малко, защото прекалено много течности имат обратния ефект – засилват куркането;
 • Хапнете нещо. Това решава въпроса с куркането поради глад. Изберете храни, които не предизвикват газообразуване – например кисело мляко;
 • Вземете пробиотик. Ако по-често се случва да чувате звуци от червата си, купете си пробиотик. За увеличаването на количеството полезни бактерии в червата допринасят сирене, к. мляко, кисело зеле;
 • Контролирайте глада си. Гладният стомах курка по-силно от сития, затова яжте малки порции на малки интервали. Или си изберете здравословни храни за междинно хранене, например плод или ядки;
 • Премахнете стреса. Когато се тревожим, заедно с нас нервничи и стомахът ни. Ако премахнем стресовия фактор, той ще се успокои;
 • Разходка след ядене. 15-минутно ходене след храна ускорява изпразването на стомаха и намалява риска от появата на неловки шумове.
Пробиотици

За възстановяване на червата се използват два типа лечебни средства – пробиотици и пребиотици.

Пробиотиците внасят в тялото полезни бактерии в изсушен или разтворен вид. Най-често са микроорганизми Lactobacillus и Bifidobacterium, които доминират в човешкия храносмилателен тракт.

Пребиотици са вещества, необходими за растежа на добрата микрофлора. При леките и средни случаи може да се мине и без тях, но при тежки болести, след дълъг прием на антибиотици или отравяне пребиотиците ускоряват възстановяването, като създават благоприятна среда за бактериите.

Видове пробиотици според състава им:

 1. Състоящи се само от лактобактерии – препоръчват се при чревни вирусни инфекции;
 2. Състоящи се само от бифидобактерии – препоръчват се при кандидозно поражение на червата и за възстановяване след вагинална кандидоза;
 3. Комбинирани препарати с двата вида бактерии – полезни при бактериални инфектирания на червата.

Досега са създадени пет поколения пробиотици, които се различават по своите качества:

 • 1 поколение – монопрепарати с един тип бактерии, обитаващи червата. Например Лактобацилус Булгарикус;
 • 2 поколение – добри бактерии, антагонисти на вредната флора. Отделят вещества, които унищожават опасните микроорганизми и подготвят средата за заселване на полезна микрофлора. Например Ентерол;
 • 3 поколение – пробиотики, съдържащи до 30 шама от един микроорганизъм или комбинация от няколко вида бактерии. Например Линекс;
 • 4 поколение – съдържат добри бактерии и пребиотици. Например Прокомбо;
 • 5 поколение – синбиотици с няколко типа полезни бактерии и вещества, нужни, за да колонизират червата. Регулират ръста и метаболитната активност. Например Синбиотик Комплекс.

Какъв препарат ще подхожда за конкретния случай, решава съответният специалист.

Билки

Съществуват народни рецепти, които намаляват куркането в червата. Но ако звуците са причинени от заболяване, те само притъпяват симптома и отсрочват лечението.

Билките се справят най-добре и бързо с газообразуването и подуването на корема. Ефективни са следните универсални сборове:

 • Мента, лайка, бял равнец и ж. кантарион в равни пропорции. Сваряват се като чай и се приемат по 3-4 чаши дневно за успокояване на стомаха;
 • Семе от копър се сварява и се прецежда през гъсто сито или през марля. Успокоява червата при деца, помага и при колики;
 • Чай от лайка, невен, салвия се приема при съмнения за възпалително заболяване в храносмилателния тракт;
 • Ленът и овесът създават защитен филм и създават полезна слуз. Те са добри при по-сериозни проблеми със стомаха;
 • Копър, анасон, мента възобновяват функцията на червата и регулират изхождането;
 • При съмнение за дисбактериоза приемайте чай от мащерка, лист ж. кантарион, лайка, салвия. Полезни са сокове и компоти от червена боровинка, черница, малина.
Диета

Специална диета при куркане на червата не съществува, доколкото този симптом се предизвиква от най-различни провокатори – от неправилно хранене до бактериални инфекции и дисбактериоза. Но ако установим причината за куркането, можем да регулираме храненето си, така че то да изчезне.

При липсата на информация за причината използваме диета против метеоризъм. Снижаване на газообразуването винаги е полезно.

На пациентите се казва да се откажат от мазна и пържена храна, да ограничат зеленчуци, хляб и храни с нишесте. Зеленчуците се консумират само на пара или запечени. От менюто се премахват свинското, сланината, субпродуктите. Заменят се с диетично месо от пуйка и пиле. Вместо хляб и нишестени храни се приемат каши и много ориз.

Веднъж седмично се разтоварва – пие се само айрян, за да се възстанови нормалната флора в червата. Много помага вареният ориз, който изчиства от натрупаните токсини и нормализира изхождането.

Ще намалите риска от метеоризъм и куркане, ако много добре дъвчете храната. Ензимите в слюнката са незаменими и способстват за доброто храносмилане.

Вижте непременно и ТОВА:

Къркорене на червата – причини, симптоми и лечение

Други лекове
 • Яжте бавно, за да не поглъщате въздух с храната. Не бързайте и затваряйте устата;
 • Научете се да се отпускате с упражнения, масажи, разходки, тичане, баня или друго. Борете се с нервното напрежение с ментов чай и успокоителни билки;
 • Откажете се от пушенето. То нарушава храносмилането, води до диспепсия и метеоризъм. Освен това с дима приемаме и въздух;
 • Носете по-свободни дрехи. Стегнатия колан и впитите дрехи притискат стомаха и червата и ги карат да куркат;
 • Почиствайте устата. Редовното почистване на зъбите и венците, както и жабуренето със специални течности за уста намаляват количеството вредни бактерии, които попадат в червата.

Видео: йога за добро храносмилане

Връзката между къркоренето и храната 

За да бъдем в състояние поне в някаква степен да предположим появата на къркоренето и да го избегнем, е необходимо в общи линии да знаем какви са факторите, които го провокират.

Според експерти, къркоренето на стомаха се получава в момента, в който храната, която сме консумирали, се придвижва от стомаха към и по червата.

По време на това придвижване в червата се отделят газове, газообразни вещества и въздух, които са резултат от взаимодействието между различните видове храна, която е попаднала в храносмилателната система, и ензимите, от които зависи нейното разграждане.

Важно е да знаем, че не само когато стомахът изпитва недостиг на храна, но и по всяко останало време може да се стигне до къркорене. По-отчетливо е то, когато храната е в стомаха или в тънките черва. От тази гледна точка, специалистите препоръчват с цел избягване на неприятните звуци

 1. да се храним по няколко пъти на ден
 2. да се храним в малки порции.

На следващо място от значение е избягването на храните, които водят до отделянето на газове, каквито например са тестените изделия, сладкишите и всички останали, които са с високо съдържание на въглехидрати.

И едно видео за бърз начин за избавяне (на руски):

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Къркорене на червата и болки в корема. Куркане и газове. Пробиотик. Какво е това?

 1. При къркорене на червата и болки в корема винаги пия Сметка, ако нямам активен въглен 5-6 таблетки и се оправям. Същото правя и при киселини.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.