Лечение на мързеливо око при възрастни и деца. Амблиопия и упражнения

Упражнения при амблиопия, гимнастика. Лечение на мързеливо око при възрастни и при деца. Тетрис и други игри. Очила за мързеливо око + цена, лепенки, превръзка. Пресбиопия

Амблиопия е медицинското име на това, което знаем като „мързеливо око“. Едното око по някаква причина бездейства, другото работи „за двама“. Естествено зрението забележимо се влошава.

Как точно? Едното око поема работното натоварване на мързеливото. За нормална работа зрителният анализатор трябва да получава информация и от двете очи – еднакви „картинки“, от които построява цялостно изображение. При амблиопия тези „картинки“ не съвпадат.

oko-02

При амблиопия очите виждат различно

За да се избегне раздвояване на образа, мозъкът игнорира изображението, получено от амблиопично око. В резултат зрението става монокулярно – човек не преценява адекватно разстояния и дълбочина, обема на разглежданите предмети. Здравото око се напряга в повече, а зрението прогресивно отслабва.

Лечението зависи от провокатора на изменението. Стандарт са очилата, гимнастиката за очи, лекарствени средства и по изключение – хирургична корекция.

Причини за появата на мързеливо око
Причина Характеристика
Кривогледство амблиопия е следствие от кривогледство, понякога обратно – поражда го. Очните мускули не се местят едновременно
Несвоевременна корекция на зрението нежеланието да не носят очила или лещи води до късо- или далекогледство, повишен астигматизъм. Те са виновни за неясно изображение в ретината
Помътняване на оптичната среда катаракта, отпускане на горния клепач, бяло петно по роговицата нарушават функционалността на окото и затормозяват работата на анализатора
Психологически причини патологичен процес се развива на фона на истерия, под влияние на психогенни дразнители. Зрителното поле се свива, остротата се влошава, възникват проблеми с цветоусещането или фобия от светлина

На базата на визираните причини се разделят пет вида амблиопия – дисбинокулярна (при кривогледство), анизометропична (поради далекогледство, късогледство, астигматизъм), дериватна (поради тумор, петно, травма), рефракторна (едното око е със замъглено зрение) и истерична. При последната измененията са най-слаби и се лекуват бързо и лесно.

Лечение на мързеливо око при възрастни

Основният метод се нарича оклузия. Здравото и твърде натоварено око се закрива с приспособление, налично в оптиките. Това прехвърля цялата работа по виждането на мързеливото око, което започва постоянно да стимулира мозъка. В резултат след време зрителната функция се възстановява.

Методът оклузия се използва еднакво често при възрастни и деца. Ограничението се въвежда постепенно – започва се от 1 час дневно със специалните очила, след което времето се увеличава. Продължителността на терапия се определя от офталмолога във връзка с индивидуалните особености на пациенти, неговата зрителна способност и заболяването.

Помощни методи са лазерна корекция на зрението, магнитно стимулиране на мързеливото око, електростимулация, прием на витамини за острота на зрението и укрепване на зрителните нерви, за подобряване на обменните процеси.

За подобряване на ефективността пациентът носи контактни лещи. С тях той премахва разликата между болното и здравото око, когато едното вижда на далече, а другото – на близко разстояние.

“Демир
oko-01

Оклузия с лепенка, превръзка и очила

Тетрис и други игри

Сред хората битува мнението, че компютърът разваля зрението. Белоруски офталмолог създава компютърна игра в помощ на стадащите от амблиопия. Всичко е в „дозата“, обяснява д-р Константин Сорочкин. Той използва популярния Тетрис и подобни игри, както и създадената специално „Аист-Пик“, за да развива фината моторика, сензорика, координацията и мисленето. Препоръчва да се играе на сеанси по 15 минути, за децата – 10 минути.

Практиката на белоруския офталмолог получава независимо потвърждението от САЩ – университета Макгил, където учени стигат до същия извод – компютърните игри създават условия двете очи да си сътрудничат в разрешаването на обща задача.

Някои даже наблягат на всякакви игри в интернет от рода на ротативки, бакара, безплатно предлагащи развлечения и дори залагания, защото при тях не могат да се пристрастят към хазарта или да загубят много пари.

Очила за мързеливо око (електронни?)

Как да научим мързеливото око да вижда? Отговорът на този въпрос се заключава в спец. очила, променящи „условията на играта“.

Очилата като единствена мярка (без допълнителни въздействия) в повечето случаи са достатъчни за лечението на амблиопия. Изследвания показват, че оптимално изписаните очила са достатъчни при анизометропична, дисбинокулярна, билатерална рефракторна амблиопия и в комбинирани варианти между тях. Резултатът е по-добър, колкото по-млад е пациентът (най-добре да се действа в детска възраст) и колкото по-остро е зрението на старта.

Наскоро в САЩ одобриха използването на очила за виртуална реалност за леч. на мързеливо око. При гледането на видео очите обработват две изображения с различен контраст. Това задължава мозъка да не игнорира сигналите от слабия орган.

Компанията Luminopia вече продава очила за виртуална реалност, създадени за лечението на амблиопия при деца. Електронните очила предават изображение на двете очи поотделно. Пациентът гледа филми, анимация и телевизия, докато се лекува. Контрастът за силното око се намалява на 15% под този на слабото. Това заставя мозъка да обработка картината от амблиопичното око. Това преобръща процеса и започва излекуване.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
oko-03

Най-скъпият вариант за терапия са очилата за VR реалност

При тестването VR-очилата показват по-добри резултати от обикновените очила, на които се закрива половината за силното око. Но пък при почти 20% от участниците се установява страничен ефект – гадене, главоболие и несъгласувано движение на очите.

Лепенки, превръзка

Пластирите за очи имат тънък слой лепило, което не причинява алергии. С него приспособлението се залепва за силното око. Пластирите са предпочитани за децата, които иначе свалят превръзките и очилата и не могат да бъдат контролирани непрекъснато. Малките пациенти не могат да премахнат пластира.

Лепенките са подходящи за кратки периоди на закриване, например когато има нужда от 10 минути на ден, но могат да се носят и повече.

Оклудерите са удобни за носене, не причиняват дискомфорт и не дразнят кожата. Хубавите са изцяло от хипоалергенни материали. Световните производители предлагат и бюджетни, и скъпи много качествени лепенки. Някои са оцветени и с картинки, за да се харесват на децата. Освен това има и светозащитни пластири, с черна вложка.

Произвеждат се в различни размери, предназначени за деца до 3 г., до 6 г. и за възрастни.

Има пластири и за възстановяване след операция на очите. Те са стерилни и имат допълнителен пласт за поемане на секрета от окото. Обикновено са телесен цвят и защитават от ярка светлина.

Отделно има еднократни и многократни пластири. Първите са от бюджетния клас.

Капки за мързеливо око

Вторият по използване метод за изправяне на зрението при мързеливо око е т. нар. пенализация. Работи аналогично на оклузията, но действа чрез лекарство – химикал, който замъглява зрението. Използва се атропин, капките, с които ни разширяват зениците преди очен преглед.

Такива са капките Атропин Вижън и Ерудита с концентрация на химикала 0.01%. Подходящи за са всички възрасти.

Лечението с атропин се използва, когато проблемът не се решава само с очила. Изследванията показват, че и двата метода са еднакво ефикасни, но изборът зависи от медицинското показание (доколко е изразено изменението) и възрастта.

Слагането на капки с ниска концентрация на атропин се ползва и при деца, които не понасят лепенките, но и свалят очилата, като по този начин препятстват лечението. Атропинът се поставя в здравото око, за да се даде приоритет на мързеливото и то да заработи. Докато е под въздействие на капките, пациентът трябва да чете, оцветява, да свързва точки и въобще да упражнява окото.

oko-05

Капките с атропин струват около 20 лв за флакон

Капките с атропин имат странични ефекти, които са неприятни, но бързопреходни. С тях може да възникне зачервяване, дразнене или главоболие.

Други лекарства

  • Фенилетиламин и фикоцианин – продуцират в мозъка ендогенен амин, който потиска поглъщането на допамина и обезпечава повишаване на допаминовата трансмисия. И двете вещества се продават като добавки на капсули.
  • Цитоколин се ползва като поддържащо лечение. Веществото е междинно звено в синтеза на фосфолипиди за клетъчните мембрани.

От 28 години в лечението на амблиопия се използват две лекарства за Паркинсон – леводопа и карбидопа, подходящи за възрастни пациенти и деца с допамин-зависима дистония.

Вижте и ТОВА: Капки за очи и нос, как да ги изберем и в кои случаи. Макситрол и другите.

Лечение с операция

Лазерна корекция се назначава при анизометропичния тип изменение. Тази операция не премахва заболяването, а само отстранява оптичната причина за неговото възникване. След това се провежда консервативно лечение по описания дотук начин.

Лечение при деца

Спецификата при децата е, че мързеливото око не се забелязва навреме. Детето добре вижда с едното око и не дава сигнали за проблем.

Иначе при навременна реакция амблиопията в ранна възраст е лечима на 99%. В резултат от лечението зрението напълно се възстановява и детето сваля очилата.

Съвременната тенденция е при децата да се прилагат комбинирани методи, а не само един – само очила или само корекция, или само апаратни методи. При комплексното лечение всичко се съчетава за постигането на устойчив резултат.

Упражнения при амблиопия

Мързеливото око трябва да се упражнява, да е активно – това е смисълът на лечението, под какъвто и вид да е. Затова дали ще се ползват оклузери или атропин, допълнителната стимулация е задължителна. Тя се прави по два начина – апаратно и механично.

Апаратната стимулация се извършва чрез лазер, електромагнитни вълни, цветна светлина, нискочестотен ток, налягане (пневмомасаж). Резултатът от тях е подобрено хранене на очните структури, възстановяване на акомодацията, зрителната функция и накрая – бинокулярността (способността да се гледа с двете очи).

oko-04

Бюджетният вариант за лечение е с пластири, които струват около 50 – 70 ст. на брой

Упражнения за очите

Редовното трениране на окото със зрителни упражнения помага да се укрепи мързеливият партньор и неговата комуникация с мозъка. Упражненията се съчетават с основната терапия – очила, превръзки или капки за очи.

Упражненията се изпълняват с мързеливото око, като силното е закрито. Тренировката е полезна само за пациенти с амблиопия. При здравите хора същата гимнастика дава обратен ефект – поражда проблеми със зрението.

Упражнение «Плавно сливане»

Детето държи молив в изпъната пред лицето си ръка. Бавно премества молива към носа, като концентрира погледа върху него. Образът трябва да е максимално отчетлив и да не се размива.

Щом моливът започне да се раздвоява, движението му към носа се спира. Обяснете на детето, че трябва да напрегне очните си мускули, за да може образът на молива отново да се избистри.

Щом моливът отново застане на фокус, движението към носа продължава.

Възможно е упражнението да не се получи от първия път, това е нормално. По време на изпълнението окото трябва да е напрегнато.

Упражнение със стереограми

Стереограмите са картинки, които под определен ъгъл изглеждат обемни. Намерете такива изображения в интернет и ги разпечатайте или се сдобийте с популярните стерео картички (и сега се продават).

Детето държи стереограмата на разстояние пред очите си в изпъната ръка. В другата ръка държи молив, който поставя между лицето и картинката. Погледът се фокусира върху върха на молива.

Гледайки молива, пациентът започва бавно да го премества към себе си. Засега не е нужно да се гледа в стереограмата зад молива. На човек с амлиопия ще му се струва, че там има четири изображения, вместо едно.

Бавно премествайки молива към лицето си, детето трябва да види три изображения, вместо четири. Постепенно фокусирайки върху стереограмата, детето трябва да види ясно едно единствено изображение.

След това упражнение очите трябва да отдъхнат

Упражнения с видео игри

Някои видеоигри тренират мързеливото око. Например тетрис, която се играе без закриване на силното око, и игрите с виртуална реалност. Те подобряват съвместната работа на очите и мозъка. Подобряват се остротата на зрението, цветовия контраст и възприятията за дълбочина.

Видео с упражнения

Гимнастика

А сега ще разгледаме лечебната гимнастика за очи, която също стимулира мързеливото око. Комплексите развиват цветовото възприятие и подобряват пространственото виждане. Използват се пасивни и активни методи.

При пасивната гимнастика се използват приспособления. Продължителността е до 1 час. В резултат от нея се постига изравняване на зрението.

При активната гимнастика се инициират различни занимания за подобряване на пространствената ориентация и развиване на фината моторика. Те задействат мързеливото око. Тази разновидност е подходяща за домашни условия.

Упражненията за амблиопия у дома включват игри, моделиране и др.

Още инфо и източници на английски: Симптоми и лечение на амблиопия (мързеливо око); * Причини и терапии.

Гимнастика на Гончарова-Кюперс

Представлява фокусиране върху светла точка в пълна тъмнина. Използва се лампа, чиято крушка е от 60 вата. В лист светонепроницаема хартия (метално фолио) се изрязва кръгче с диаметър 7–10 мм и се залепва за лампата. На здравото око се слага превръзка.

Пациентът сяда в тъмно помещение на 50 см от включената лампа и гледа в изрязаното кръгче. Един сеанс се състои от три пъти по половин минута.

След всяка сесия окото се отвежда към бял лист и се гледа в него, докато тъмната точка пред окото не изчезне. Методът се изпълнява ежедневно 30 – 90 дни.

Упражнение с лампа

Това упражнение е сходно, но се изпълнява с лампа от 100 вата. Върху нея се слага „шапка“ от тъмна хартия или тъкан. В центъра се изрязва дупка с диаметър 3–5 мм и се закрива с червено стъкло или фолио.

Пациентът сяда на разстояние 50 см от включената светлина. Здравото око е с превръзка.

Упражнението е да се гледа непрекъснато в цветното кръгче, в течение на 2 минути. Лампата се включва за няколко секунди на равни интервали.

Това упражнение се изпълнява оптимално 90 дни.

Гимнастика при кривогледство

Тъй като амблиопията нерядко се развива заедно с кривогледство, препоръчително е да се изпълнява и следният комплекс от упражнения:

Единият показалец се вдига нагоре и бавно се приближава към носа. Погледът следи пръста, като плавно се плъзга по него отгоре надолу;

С очите се изпълняват кръгчета, наподобяващи осмица;

Наблюдава се футболен мач или друга игра с топка, като очите следят единствено топката, опитвайки се да я фокусират. Това упражнение тренира мускулатурата;

При работа с компютър или четене на книга периодично погледът се отвежда към прозореца и се гледа в далечина.

Комплекс упражнения 2

Свалят се очилата или лещите, ако има такива. Очите се отпускат, придобива се спокойно настроение, успокоява се дишането. Гимнастиката се изпълнява в тихо помещение, защото е нужна концентрацията. Противопоказана е при травми и операции.

Гимнастиката се състои от седем упражнения, които са съвсем прости и не искат трениране:

  1. Мигане: трябва да се мига бързо, като възможно най-малко се напрягат мускулите;
  2. Хоризонтали: с очите се чертаят  хоризонтални линии по пет пъти във вс. страна;
  3. Диагонали: с очите се чертая диагонални линии по пет пъти във вс. страна;
  4. Вертикали: с очите се чертаят вертикални линии по пет пъти във вс. страна;
  5. Правоъгълник: с очите се рисува геометричната фигура пет или повече пъти;
  6. Зигзаг: с очите се изписва зигзагообразна линия в различни посоки;
  7. Кръг: плавно се завъртат очите надясно и в обратно направление.

След всяко упражнение се мига по 5 – 10 секунди.

Този комплекс е отличен при всякакви очни патологии, вкл. при амблиопия във всяка възраст.

Видео с още гимнастика.

Пресбиопия

Знаем понятията късогледство, далекогледство, астигматизъм. Но когато лекарят ни съобщи за пресбиопия, сме озадачени: какво ли е това? Това изменение не е страшно, но има нужда от реакция.

Пресбиопия е естествен процес, напредващ с възрастта. Започва някъде към 42 – 45 г. Представлява намаляване на способността на окото да сменя фокуса – да се адаптира към предмети на променена дистанция. Това е акомодация – способност за пренастройване от близък към далечен предмет и обратно.

С възрастта амплитудата на акомодацията намалява, при което страда фокусирането върху близки обекти. Това състояние не позволява на човека комфортно да чете или да работи, той трябва да се дръпне на разстояние.

Амплитуда на акомодацията е разликата между пълна напрегнатост и пълен покой. Тя се изразява в диоптри.

Описаният процес нерядко се провокира от обменни нарушения. Заболявания като атеросклероза, хипертония и диабет ускоряват развитието на пресбиопия. Катализатори на изменението са някои професионални дейности, свързани с повишено зрително натоварване на близко разстояние. На първо място в групата на риска са работещите пред монитор, а също ювелири, часовникари, лаборанти, писатели.

Видео: тибетска гимнастика за очи при пресбиопсия или как да избегнем очилата за четене.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лечение на мързеливо око при възрастни и деца. Амблиопия и упражнения

  1. Колко време отнема лечение на мързеливо око при възрастни и възможно ли е да се излекува окото напълно?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.