Прополисът – лековит еликсир от природата!

Прополисът е едно от онези магически природни творения, които имат способността да лекуват редица заболявания и неразположения

Лековитите свойства на прополиса за известни от векове и днес, след като сме изправени пред опасността да превърнем антибиотиците в безполезна отрова поради безразборна и неправилна употреба, е добре отново да се обърнем към природните лекове, които могат да ни лекуват и предпазват.

Приготвяне на восъчни пластири

Използването на прополиса действа благотворно върху целия организъм, има антибакериални, противовирусни и противогъбични свойства. Действа като аналгетик, спомага за убиването и спирането разпространението на раковите клетки, стимулира имунната система. Проучванията сочат, че съдържа 7 антибиотика и 50 други биологично активни вещества.

Прополисът съдържа всички минерали необходими за хармоничното функциониране на тялото.

Какво съдържа прополисът?

Основният компонент на прополисът са флавоноидите – 25%, органични киселини – бензоена, канелена, кафеена, ферулова, висши мастни кислеини). Смилите и клеистите вещества са между 50 и 70%, етерични масла – 20-30%, 10-15% – пчелен прашец, дъбилни вещества, минерали и изменчиво количество витамини.

Как действа?

Привомикробният ефект на прополиса се дължи на съдържанието на летливите вещества. Редица изследвания са потвърдили, че противодейства на редица бактерии като стрептококи, стафилококи, салмонела, Bacillus anthracis (антракс). Прополисът оказва благотворно влияние върху някой от най-разпространените видове гъбички. Особено ефикасен е прополисът за лечение на колити и язва, тъй като освен че унищожава болестотворните организми и възпалението, обезболява, прочиства и пречи язвата да се изроди в туморно образувание. Освен това се смята, че може да противодейства на вируса на грипа под формата на спиртно-водна емулсия. Проучвания на американски учени показват, че употребата на прополис увеличава концентрацията и помага за подобряването на паметта.

прополис

Прополисът има уникални лечебни свойства

Прополисът се прилага и външно за лечение на изгаряния, гнойни и травматични рани.

Освен като средство за лечение, прополисът може да се използва и за профилактика на редица заболявания – повишава имунитета, регулира кръвното налягане, повишава апетита, активира защитените сили на организма по време на грипна епидемия, защитава от стомашно-чревни вируси и заболявания.

Вижте задължително и ТОВА:

Демир бозан билки против акне

Клеева тинктура: всички начини да лекуваме с нея. По болести, рецепти

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.