Ескапел за екстрена контрацепция: както точно работи и доколко е сигурно?

♠ Какво е Ескапел ♠ Как работи ♠ Ефективност на Ескапел ♠ Механизъм на действие ♠ Кога и как се приема ♠ Колко често може да се пие ♠ Как влияе на цикъла ♠ Ескапел при бременност ♠ При кърмене ♠ Съвместимост с алкохол ♠ Лекарствени взаимодействия ♠ Странични ефекти ♠ Противопоказания

Още в текста: ♠ Аналози и заместители ♠ Ескапел или Постинор дуо ♠ Улипристалов ацетат и Елаоне ♠ Медикаментозно прекъсване на бременност ♠ Ескапел или Мифепристон ♠ Лекарства за предизвикване на цикъл ♠ Оргаметрил и Дуфастон ♠ Забременяване с Ескапел

Лекарствата за контрацепция отдавна не са новост на фармацевтичния пазар. Концерните са разработили и продават стотици продукти за защита от нежелана бременност. Сред огромното многообразие е почти изключено да се откроиш.

Ескапел го постига. Той е от малкото препарати, които се прилагат, след като е настъпило застрашаващо събитие. Особеното му, че той не прекъсва бременността, а предотвратява нейното настъпване.

Контрацептивът се ползва до 72 часа след извършването на интимен акт без протекция или при компрометиране на избрания друг метод за предпазване – презерватив или друго. В този смисъл хапчето Ескапел е спасителен вариант.

Затова то се продава по една бройка в опаковка и не е предназначено за чест, още по-малко – за ежемесечен прием.

Какво е ЕскапелЕскапел, спешна контрацепция

Противозачатъчната таблетка представлява веществото левоноргестрел в доза, която отлага овулацията и по този начин предотвратява оплождане.

Левоноргестрел е скинтетичен гестаген с контрацептивно действие. Той има изразени гестагенни и антиестрогенни свойства.

Как работи Ескапел?

Хапчето въздейства върху три пункта от процеса на оплождане.

Първо, потиска овулацията

При изпиване в определената еднократна доза левоноргестрел потиска овулацията и я отлага във времето. Хапчето работи само в предовулационната фаза, когато възможността за зачеване е най-голяма.

“Фигурин

Второ, забавя сперматозоидите

Левоноргестрел повишава гъстотата на секрета от маточната шийка. Той намалява придвижването на сперматозоидите и затруднява достигането им до яйцеклетката.

Трето, предотвратява имплантиране

Левоноргестрел изменя ендометриума (вътрешната „тапицерия“ на матката). Той предотвратява имплантирането на оплодената яйцеклетка. Това е образно казано второ ниво на защита – ако все пак оплождането се е случило, то да бъде спряно на следващия си етап.

Ескапел помага само до момента, в който започва имплантирането на яйцеклетката. С това неговите възможности за препречване на бременността се изчерпват.

Ефективност на Ескапел

Таблетката се изпива максимално рано след акта и до 72 часа. Това предписание означава, че не трябва да се чака края на срока. Колкото по-рано се изпие Ескапел, толкова вероятността да помогне е по-голяма.

Ескапел няма 100% ефикасност, затова по-ранният прием има ключово значение.

Ефективността се изменя във времето така:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • В първите 24 часа тя е 95%;
 • Между 24 и 48 часа тя е 85%;
 • От 48 до 72 часа тя е 58%.

Механизъм на действие

Ескапел, спешна контрацепция

Ескапел предотвратява зачеване

Левоноргестрел се освобождава непосредствено в маточната кухина и упражнява местно гестагенно действие. Това позволява използването на крайно ниска доза.

Левоноргестрел намалява чувствителността на естрогеновите и прогестероновите рецептори, като така прави ендоментриума невъзприемчив към естрадиол. Наблюдава се промяна на вътрешната маточна лигавица и слаба местна реакция, която напомня присъствието на чуждо тяло в матката.

Едновременно левоноргестрел потиска подвижността и функциите на сперматозоидите в матката и маточните тръби.

При някои жени се потиска овулацията. Това не повлиява детеродната функция на следващ етап.

Левоноргестрел в Ескапел е предназначен за бърза контрацепция. Но същото вещество може да се ползва и за продължително лечение на менорагии, ендометрит и състояния, свързани с хипокоагулация (чийто симптом е обилното кървене)

Характеристики на Ескапел

Ескапел предотвратява имплантирането на ембрион в 84% от случаите, без да провокира клинично значими нарушения.

Таблетката не влияе на протичането на плазмената и клетъчната хемостаза, не води до патологично разстройство на липидния и въглехидратния обем.

Левоноргестрел бързо се всмуква в стомашно-чревния тракт. Биодостъпността на веществото е близка до 100%. Препаратът достига максимална концентрация в кръвната плазма след около половин час от приема на еднократната доза (0,75 мг).

Приблизително половината левоноргестрел влиза в контакт с протеина албумин, а другата половина – с андроген-свързващия глобулин.

Активният компонент на хапчето се трансформира биологично в черен дроб. Продуктите на метаболизма му са неактивни и се изхвърлят за 19 до 30 часа. Метаболитите на левоноргестрел се извеждат от тялото чрез урината или заедно със съдържанието на червата.

Вещество се предава с майчиното мляко, затова таблетката не се ползва по време на лактация или се използва, но лактацията се спира за 36 часа.

Показания за прием

Ескапел, спешна контрацепция

Някои източници дават ефикасност от 1 бременна на 100 ползвателки на бързото хапче

Противозачатъчното хапче се изпива само в случай на необходимост в качеството му на екстрена контрацепция.

Показания за изпиването му е осъществяване на незащитен полов акт или провал на използваната защита – след пропусната противозачатъчна таблетка с месечен прием, нарушена цялост на презерватив или диафрагма, след насилствен полов акт.

Как се приема?

Таблетката се изпива – цяла, с вода. Ако пациентката повърне в рамките на няколко часа след поглъщането й, тогава непременно е нужно второ хапче.

Ескапел е най-ефективен до 12 час след акта.

Предупреждение

Ескапел не предпазва от болестотворни причинители, предавани по половия път. Ако презервативът се е компрометирал, хапчето ще предпази от забременяване, но не и от евентуално предадено заболяване.

Колко често може да се пие?

Ескапел не е метод за дълготрайна контрацепция. Хапчето не предпазва от зачеване при интимен акт, проведен след изпиването му.

Разумно е този начин за предпазване да се прилага еднократно по време на един менструален цикъл (между две менструации). Ако се наложи повторен прием, той е възможен, но се рискува разстройване на менструалния цикъл.

Хапчето Ескапел може да се ползва по всяко време на денонощието и на всеки етап от менструалния цикъл. За предотвратяване на негативни реакции, специалистите препоръчват да се прибягва до този метод по 1 път на 6 месеца.

При редовно използване на левоноргестрел се наблюдава намаляване на ефективността на веществото и повишаване на честотата на възникване на нежелани ефекти.

Ескапел и менструален цикъл

Менструалното кръвотечение трябва да започне не по-късно от 1 седмица след приема на Ескапел. В противен случай непременно посетете гинеколог, който да установи причината за забавянето.

Болка с долната зона на корема, промяна във вида на секрецията и моменти на прилошаване са признаци, които може да свидетелстват за извънматочна бременност. Консултирайте се!

Повод за консултация дава и появата на внезапен маточен кръвоизлив.

Внимание! Ескапел не се препоръчва на момичета под 16 г., освен ако не е изписан от гинеколог.

Други опасни и безопасни методи за предизвикване на цикъл даваме ТУК:

Безопасно предизвикване на цикъл: Методи, билки, лекарства

При бременност

Няма основание да се използва Ескапел по време на бременност, защото активната съставка не влияе върху оформения плод. Хапчето не прекъсва бременност, а я предотвратява.

От друга страна Ескапел не застрашава вече започнала бременност. Проведени изследвания разкриват, че левоноргестрел не оказва отрицателно влияние върху вече оплодената яйцеклетка. Това е важно за случаите, когато Ескапел е изпит, след като зачеването вече се е случило.

При кърмене

Активната съставка се предава чрез млякото на детето. При необходимост да използвате Ескапел спрете кърменето за минимум 36 часа.

Съвместимост с алкохол

В инструкциите за използване на Ескапел не са описани последствия от едновременния му прием с алкохолни напитки. Единственото утежнение е за черния дроб, който ще преработва и двете субстанции – лекарството и питиетата.

Лекарствени взаимодействия

Използването на Ескапел заедно с:

 • Кортикостероиди – повишава плазмената им концентрация;
 • Антикоагуланти – намалява ефективността им;
 • Барбитурати, тетрациклини – намалява ефективността на Ескапел.

ТУК: Има ли алтернатива на Ескапел на по-добра цена? 

Странични ефекти

Ескапел е признат за едно от най-действените и безопасни средства. Препаратът напълно се извежда от тялото за едно денонощие след изпиването му. Ето защо то не е забранено дори по време на лактация, а само се предприема кратко прекъсване.

Негативни реакции от Ескапел изпитва всяка шеста ползвателка на хапчето. В голям % от сл. се касае за симптоми, сходни на бременността.

Възможни реакции са:

 • диария;
 • алергия;
 • разстройване на цикъла;
 • отичане на бузи или клепачи;
 • кръвоизлив след изпиване на таблетката;
 • неприятни усещания в млечните жлези;
 • дискомфорт долу на корема;
 • поява на обриви по тялото;
 • разстройване на координацията;
 • мигреноподобно главоболие;
 • повръщане.

По наблюдение на изследователи, нежелани ефекти от приема на лекарството по-рядко възникват при жени, които водят здравословен живот. Употребата на повишени дози левоноргестрел водят да усилване на описаните негативни прояви.

Спрямо левоноргестрел няма специфичен антидот, затова последствията от предозиране се отстраняват със симптоматична терапия.

Пациентки с нарушено усвояване в червата трябва да ползват Ескапел с повишено внимание.

Противопоказания

 • Повишена чувствителност спрямо левоноргестрел;
 • При нарушено усвояване на глюкоза и галактоза;
 • При непоносимост към лактоза, при лактозна недостатъчност;
 • Възраст до 16 г.;
 • Изразена чернодробна недостатъчност.

Аналози и заместители

Точен аналог на Ескапел е

Постинор дуоЕскапел, спешна контрацепция

Той съдържа абсолютно същото вещество – левоноргестрел, с аналогична на Ескапел ефективност от 84%.

Ескапел или Постинор дуо?Ескапел, спешна контрацепция

Разликата между двете средства е единствено във формата: Ескапел е в една таблетка, а Постинор дуо – в две таблетки, които се изпиват едновременно.

Разликата в цената е минимална. Към момента Ескапел е 33.04 лв., а Постинор дуо – 28 лв.

Три – Регол

Представлява комбинация от левоноргестрел с естроген. Двата хормона спират овулацията и сгъстяват секрета цервикс, за да влезе в ролята на механична преграда срещу сперматозоидите.

Де факто лекарството работи като Ескапел и Постинор дуо. Негово съществено отличие е, че е създадено за перманентно, а не като екстрено предпазване. То се приема 21 дни от всеки цикъл.

На базата на левоноргестрел се произвеждат и други лекарства за контрол върху забременяването като Трисистон, спирали Мирена, Левосерт, Джейдас и т.н.

Идентично на левоноргестрел действие има

улипристалов ацетат

с търговско наименование

Елаоне (ellaOne)Ескапел, спешна контрацепция

Улипристалов ацетат също отлага настъпването на овулацията, като повлиява нивата на прогестерон. Публикации дават по-високо ниво на ефикасност от около 2 забременявания на 100 жени.

Като цена това хапче е надминава Ескапел. Към момента то е почти 48 лв.

Преимущество на дотук разгледаните препарати е, че те предотвратяват, а не прекъсват бременността. При тях няма аборт, защото въобще не се допуска зачеване. Ако зачеването се случи, независимо от приема на „спешното“ хапче, то плодът няма да бъде увреден и развитието му може да продължи.

При неефективност на Ескапел, Постинор дуо и Елаоне, следващата стъпка е използване на препарати за

Медикаментозно прекъсване на бременността

Те са частични заместители на разглежданото лекарство, доколкото последствието е липса на бременност, но начина на действие е напълно различен.

За разлика от Ескапел и другите като него, които се отпускат без рецепта, разглежданите медикаменти трябва да се назначат от специалист.

Пример за такъв препарат е

Мифепристон

Неговата активна съставка е антихормон, който блокира прогестерона. Без синтезирането на достатъчно прогестерон, бременността не се поддържа и прекъсва.

Мифепристон е синтетичен антигестагенен стероид.

Ескапел или Мифепристон?

Левоноргестрел и прогестерон са сходни по терапевтично въздействие. Първият препятства овулацията, но не работи след това. Вторият е по-надежден, защото прекъсва бременността по всяко време.

Лекарства за предизвикване на цикъл

Някои лекарства са създадени за лечение на хормонални проблеми, изразяващи се в нередовен или липсващ цикъл, ендометриоза, ПМС и т.н. Те неутрализират прогестерона, който отговаря за бременността. Ето защо нерядко се посяга към тях за отлагане на цикъла или за спешни действия при съмнение за зачеване.

В тази група са

Оргаметрил и Дуфастон

Самостоятелното прекъсване на бременност с медикаменти е опасно действие с неясен изход. Единствените препарати, които са безрискови и затова се дават без рецепта, са Ескапел, Постинор дуо и Елаоне.

За видовете противозачатъчни разказваме ТУК:

Противозачатъчни – каква е истината за тях?

Забременяване с Ескапел

(разказ на потребителка)

За Ескапел са дадени множество мнения и отзиви в интернет. Но не всички са положителни. Ето разказа на една потребителка, която забременява с „бързото“ хапче.

Искам да разкажа за печалния си опит с препарата Ескапел. Ще съм доволна, ако това помогне на някого.

Ситуацията е такава: къса се презерватив в деня на овулацията. Зная за екстрената контрацепция и изпих Ескапел 11 ч СЛЕД и забравих за ситуацията. Бях напълно уверена, че проблемът е решен.

Ето какво каза гинеколога: За съжаление вие не сте първата. Ескапел или Постинов – няма разлика. Това е един и същи хормон, само си приема различно. Те много често не сработват.

Сега трябва да се потвърди бременността и да се изключи извънматочна бременност, каквато често се случва след изпиването на този тип таблетки.

Следващия път вземете ХХХ (името на таблетка за медикаментозно прекъсване на бременността).

Действащото в-во в препаратите за екстрена контрацепция са левоноргестрел или улипристал ацетат. Те са сходни в действието си, но тези с левоноргестрел (Постинор и Ескапел) са много по-добре изучени.

Лекарствата за екстрена контрацепция и за медикаментозно прекъсване на бременността съдържат напълно различни действащи в-ва и имат съвсем различни механизми на действие. Но това го разбрах по-късно.

Какво следваше: дадох кръв за ЧГХ, мъчително очакване и потвърдена бременност. През това време свикнах с мисълта за дете и се реших.

Но неочаквана новина при следващия преглед: плодното яйце се е закрепило ниско и доста зле. Възможен аборт по всяко време.

Според мен хапчето е само за първата половина на цикъла – преди овулацията. Впоследствие тя не предотвратява внедряването на оплодената яйцеклетка в стените на матката. Не предизвиква и прекъсване на настъпилата бременност.

Какъв е моя извод: забравих за интимности в дните на овулацията. Това е!

Следващата анимация прекрасно демонстрира как работи хапчето Ескапел и каква е ролята му спрямо яйцеклетката и сперматозоида:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.