Мнения за Утрогестан при бременност и др. Странични ефекти, действие, цена

Колко време се лежи с Утрогестан. При бременност и др. действия. Мнения, странични ефекти, цена на глобули. Заместители, аналози, комбинации: Дуфастон, Прогестерон, Оргаметрил, Естрофем, Регулон, Мифегин, Пулсатила, Постинор

Утрогестан се назначава при ниско количество на хормона прогестерон при жената. Той действа непосредствено върху ендометриума – лигавичната „тапицерия“ на матката, и по-точно върху нейната преходна функция.

Недостигът на прогестерон в женския организъм причинява нарушения в репродуктивната система. За отстраняването им е необходимо да се подават допълнителни количества от хормона.

Прогестерон се набавя от лекарствени препарати, които се приемат орално, вагинално, трансдермално, инжектират се подкожно или мускулно. Основните форми даваме в таблица.

Лекарствени форми на прогестерон
Наименования и форма цена за опаковка, брой в опаковка
Утрогестан кап. 100 мг 24.89лв. за 30 броя
Утрогестан вагинални меки капсули 300 мг 39.30 лв. за 15 броя
Циклогест песари 32.04 лв. за 15 броя
Пролутекс ампула 70.42 лв за 7 броя
Прогестерон крем 41 лв за 59 мл
Прогестогел гел 18.76 лв за 80 г

Утрогестан при бременност

Утрогестан се състои от женски полов хормон, прогестерон. Освен действащото вещество, са вложени и допълнителни – масла, желатин, глицерол и др.

Хормонът прогестерон участва в яйчниковия цикъл при жената.

Той гарантира, че матката се намира в идеално състояние за приемането на оплодена яйцеклетка.

В синтетичен вид от Утрогестан той намалява съкратителната способност на матката, помага на вътрешния й слой да нарасне, за да приеме оплодената яйцеклетка. С негова помощ се съхранява количеството и качеството на ендометриума за по-нататъшен растеж и развитие на ембриона.

Утрогестан се ползва в следните случаи, свързани с бременността:

 1. За отрегулиране на овулацията при нарушен ритъм или отсъствие;
 2. За лечение на стерилност, което е следствие от лутеинова недостатъчност;
 3. За подобряване на условията за оплодената яйцеклетка и нейното закрепване;
 4. За предотвратяване на аборт поради недостиг на прогестерон.

Утрогестан  се използва при спомагателни репродуктивни технологии за достигане на по-голяма дебелина на ендометриума, при която ембрионът се имплантира в матката.

utrogestan--03

Така изглежда Утрогестан – вагиналните глобули и таблетките

Утрогестан се назначава в периода на подготовка за бременността и до 14 дни след настъпване на зачеването. Възможно е по специални показания лекарят да удължи този срок. Препаратът се взема внимателно и под контрола на специалист във втори и трети триместър.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

До какъв срок на бременността се приема: обикновено до 14 ден, но решението се взема индивидуално.

Мнения за Утрогестан

Във форума на майките БГ-мама са поместени доста мнения от ползвали Утрогестан. Почти всички са положителни. Цитирани са единични случаи на аборт въпреки лечението.

Прави впечатление, че препаратът се изписва в най-различни срокове – до 16-а седмица, до 34 седмица и дори през цялата бременност. Повече се предпочита вагиналната форма, защото се понася по-леко.

По отношение на страничните ефекти мненията са диаметрални – едни бременни не са изпитали никакви негативни прояви, а други са спрели препарата самоволно заради непоносим дискомфорт. Съобщава се за падане на кръвното, за прекалена слабост и липса на енергия, за неприятно неразположение.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Утрогестан и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Действие на Утрогестан. Приложение

Утрогестан се отнася към препаратите,  прилагащи се в разстояние на целия гестационен период. Изписват го и от първи триместър до края на износването.

За забременяване

Доста често медикаментът се назначава още при подготовка за зачеване, ако бременността не настъпва заради ниско ниво на хормона прогестерон или поради наличието на определени заболявания на матката като ендометриоза или миома.

Лечението с Утрогестан задължително се провежда под контрола на лекар. Самостоятелното назначаване и прилагане „за всеки случай“ е недопустимо. Специалистът трябва да се убеди, че жената страда от дефицит на прогестерон и че използването на този хормон е действително оправдано.

Внимание: не винаги зародишът е заплашен от хормонален дисбаланс. Причина за отпадането му може да са генетични патологии и тогава препаратите с прогестерон не помагат.

При ранна бременност

Утрогестан отстранява хипертонуса и намалява риска от възможен аборт вследствие от дефицит на прогестерон.

В ранните срокове Утрогестан по-често се въвежда вагинално. Този начин намалява натоварването върху храносмилателния тракт и осигурява по-бърдо действие на лекарството.

Пероралният прием в първите седмици често е невъзможен поради силно гадене и често повръщане.

Във втори триместър се назначава, когато изработката на прогестерон от плацентата е недостатъчна.

След трансфер

Във втори триместър получават Утрогестан майки, които износват дете след проведена инвитро процедура. Срокът на назначението е индивидуален.

utrogestan--04

Утрогестан “отвътре” – вагиналните глобули и меките таблетки

Показания за прием на прогестерон в късен срок са разни проблеми с предходни бременности, прекаран аборт, хирургични манипулации на маточната шийка или преждевременно раждане.

При кафяво течение

Кафявата секреция е клинична проява на ситуация, която представлява опасност за плода след настъпило зачеване. Назначава се Утрогестан с цел стабилизиране и закрепване на ембриона.

Има и друга ситуация – възникване на кафяво течение в резултат от приема на Утрогестан. Това също изисква специално внимание. Секрецията показва микроповреди на тъкани и възможно отлепване на плодното яйце или плацентата. Това също е последствие от недостига на прогестерон, следователно дозата трябва да се коригира (увеличи).

За предизвикване на цикъл

Препаратът Утрогестан се дава не само при бременност. Назначава се курсово и при нередовен цикъл. Недостатъчността на прогестерона може да причини задържане на менструацията.

Действието на препарата зависи от формата на приема:

 • Таблетките работят системно;
 • Вагиналната форма работи чрез натрупване на действащото в-во в детеродните органи.

Формата на препарата се подбира от гинеколога индивидуално.

Утрогестан въздейства на лигавичното покритие на матката, като активира неговия растеж и излющване. По този начин лекарството причинява месечния цикъл. Процесът протича 2 – 3 денонощия след прекратяване на приема. Така цикълът се стабилизира.

При скъсена шийка

В трети триместър Утрогестан е необходим, когато маточната шийка се е скъсила преждевременно и е омекнала, а бебето е разположено твърде ниско. Тези признаци носят висок риск за преждевременно раждане и са главна причина да се назначи прогестерон. Поради риска от негативни реакции медикаментът се прилага единствено в опасни за майката и детето ситуации и когато лекарят прецени, че ползата надхвърля по значение възможната вреда.

При менопауза

Утрогестан се включва в хормоно-заместваща терапия в перименопаузата на фона на приема на естрогени. Обичайната в този случай доза Утрогестан е 200 мг на ден в разстояние на 12 дни.

При постменопауза Утрогестан се приема в непрекъснат режим в доза 100 – 200 мг от първия ден на естрогеносъдържащи препарати. Подборът на дозата се извършва индивидуално.

Как се ползва Утрогестан?

При ползване на Утрогестан е нужно максимално индивидуализиране на дозата и продължителността на лечението за отделния пациент. Решенията се вземат според лабораторните данни за нивото на хормона в кръвта.

Пероралният прием на Утрогестан е в рамките на 200 до 300 мг на ден, обикновено еднократно (200 мг преди сън) или двукратно (100 мг сутрин + 200 мг преди сън). Препоръчва се приемът да е в едно и също време на деня, на празен стомах.

Вагиналното въвеждане е рамките на 100 до 600 мг на ден. Продължителността на приемането зависи от характера на заболяването.

Примерни разчети за перорален прием:

 1. При недостатъчност на лутеиновата фаза (ПМС, мастопатия, менструални нарушения, пременопауза) Утрогестан се приема от 17 до 26 ден на цикъла (10 дни);
 2. При заместваща хормонална терапия при менопауза прогестерон се използва като допълнение към естрогенната терапия, като се добавя в последните две седмици от всеки курс;
 3. При опасност от аборт се назначават 400  мг на всеки 6 – 8 часа до изчезване на симптомите. След това дозата постепенно се намалява до поддържаща – 3 Х 200 мг. В тази доза Утрогестан може да се приема до 36 седмица на бременността.

  utrogestan--05

  Най-близките до Утрогестан лекарства – първото прилича на вагиналната форма, а второто – на капсулираната

Примерни разчети за вагинален прием:

 1. В общия случай се приемат 200 мг прогестерон на ден – 1 Х 200 мг или 2 Х 100 мг дълбоко във влагалището. Дозата се увеличава според реакциите на пациента;
 2. При частична недостатъчност на лутеиновата фаза (дезовулация, нарушена менструация) дозата е 200 мг дн. в разстояние на 10 дни (от 17 до 26 ден);
 3. При пълна недостатъчност на лутеиновата фаза с нефункциониращи яйчници дозата е 2 Х 100 мг от 15 до 25 ден. В случай на ранна диагностика на бременността от 26 ден дозата се увеличава до максимум 600 мг, на три приема. Такова дозиране се съблюдава до 60 ден;
 4. При инвитро и други репродуктивни технологии за поддържане на лутеиновата фаза – 3 Х 200 мг;
 5. В случай на риск от аборт или за профилактика на повторение на аборта поради дефицит на прогестерон – 2 Х 100 – 200 мг до 12 седмица на бременността.
Как се поставя вагинално? Колко навътре се слага?

Капсулите с яйцевидна форма се въвеждат във влагалището и се изтикват навътре с пръсти или апликатор.

 1. Влагалището се измива с мек сапун, по-внимателно върху външните части и около половата зона. Не се мие вътрешната част. Работи се с измити ръце. Ползваният сапун се отмива напълно. Подсушава се с памучна кърпа. Така се профилактира евентуалното въвеждане на замърсявания или бактерии навътре, заедно с глобулата;
 2. Взема се в ръка глобулата, между палеца и показалеца. Ако има апликатор в опаковката, се действа според указанията от листовката;
 3. Процедурата се извършва в изправено положение. Застанете до табуретка и качете единия крак на нея. Леко приклекнете, за да се отвори влагалището. Друга удобна поза е легнала на гръб, със сгънати колене. Коленете се изравняват с раменете като ширина на раздалечаване. Тези позиции осигуряват най-лесен достъп до влагалището и облекчават въвеждането на глобулата;
 4. С неактивната ръка отворете устните на вулвата, а с активната ръка поставете глобулата във влагалищното отвърстие. Постарайте се да се отпуснете, за да се отпуснат и мускулите. Въведете глобулата и я избутайте навътре с показалеца, докъдето стигате. Ако ползвате апликатор, той трябва да влезе целият във влагалището;
 5. Измийте ръцете спокойно, без да бързате. За разтваряне на глобулата са нужни около 40 – 50 минути. За предпочитане е да полежите.
Колко време се лежи с него?

Имате време да се измиете и да се приготвите за лягане, преди глобулата да започне да се разтваря. Но след 10 минути е добре да легнете, за да намалите изтичането. За предпочитане е да поставяте глобулата за нощния сън, когато няма да ставате повече от леглото. Ако трябва да я сложите през деня, полежете 30 – 40 минути, след което станете и сложете превръзка.

utrogestan--02

Удобни пози за въвеждане на вагинални глобули

Почти винаги след разтапяне част от съдържанието изтича навън. Не се безпокойте, организмът е усвоил нужното активно в-во.

До коя седмица се прилага?

Утрогестан се прилага максимум до 36 г.с.

Кога идва цикъл след Утрогестан?

Когато започне лечение с прогестерон, нерядко възниква неголямо кръвотечение. Важно е да не бърка с менструация. Това изтичане е по-леко, по-кратко и по-малко болезнено.

За да сме уверени, че лечението действа, трябва да обърнем внимание кога настъпва менструацията след стопирането на Утрогестан.

В идеалния случай менструацията настъпва един ден след последното хапче, но по-често това се случва след 3 до 5 дни.

Допуска се закъсняване на менструацията до 10 дни след посл. капсулка, но ако този срок се надхвърли, трябва да се търси причина. Първата проверка е за бременност.

Странични ефекти

 • Съкращаване на менструалния цикъл;
 • Изтичане на кръв през цикъла, което не е свързано с менструацията;
 • Отсъствие на менструално кръвотечение;
 • Главоболие;
 • Сънливост;
 • Подуване на корема.

В началото на терапията с Утрогестан, докато тялото привикне с хормона, са възможни сънливост и леко виене на свят. Тези ефекти минават самостоятелно 1 – 3 часа след изпитата таблетка. Симптомите намаляват с привикване към лекарството, но ако това не се случи, се пробват следните неща в указаната последователност:

 1. Таблетката се приема само преди сън;
 2. Намалява се дневната доза;
 3. Препаратът се заменя с друг във вид на гел.

Утрогестан не трябва да се приема при алергия към прогестерон, тромбоемболия, продължително вагинално кръвотечение, проблеми с ч. дроб. При шофиране, дори и ако карате електрическа тротинетка или скутер, да се съобрази, че препаратът причинява сънливост. Най-добро време за дозата е преди сън.

 • Утрогестан при бременност. Приемът на прогестерон след зачеване може да премине без нежелателни ефекти, тъй като хормонът естествено се увеличава в този случай;
 • При кърмене. Прогестерон попада в кърмата. По тази причина не се препоръчва за кърмачки;
 • Предозиране. Замайване и коремна болка са признаци и на предозиране. Съобщете на лекаря за всички препарати, билки и добавки, които приемате;
 • Утрогестан и алкохол. Употребата на малки количества спиртни напитки не е забранено, но не е и препоръчително, особено за жени, които целят забременяване. При съвместяването има риск от негативни последствия като обрив, главоболие, повръщане, диария, киселини.

Видове Утрогестан, цена, откъде?

Препаратът се продава в два варианта – вагинален по 15 бройки в кутия и орален по 30 бройки в кутия.

 • Утрогестан 300 мг, вагинални капсули (глобули) се продават срещу 39.30 лв във верига Фрамар, за 33.90 лв в Ремедиум. В попечето други аптеки с интернет сайтове този продукт не е наличен;
 • Утрогестан 100 мг. / 30 капсули се продават срещу 24.89 лв. във Фрамар, за 21.59 лв в Ремедиум, за 22.22 лв в Софармаси, за 22.27 лв във Феникс, 24 лв в аптека Салвия и т.н.

Заместители и аналози

Точен аналог на Утрогестан са лекарствата с прогестерон.

utrogestan-01

Препарати за подаване на прогестерон през кожата – крем, гел

Всички форми даваме в таблицата в началото на материала. От нея се вижда, че хормонът може да бъде подаден под формата на инжекция и на крем/ гел.

Утрогестан обаче е само на орални таблетки и вагинални капсули.

Циклогест

Вагиналният Утрогестан има свой точен аналог – това са песарите Циклогест. Те са по-силни, защото подават по 400 мг прогестерон, вместо по 300 мг, както е при Утрогестан. Затова те са предназначени конкретно за жени, чието оплождане се подпомага (асистирана репродукция).

Циклогест въздейства върху маточната лигавица по познатия ни начин, но поради по-голямата си доза той подхожда за задържане на бременност на фона на лечение на безплодие.

Дуфастон

Орална форма с прогестерон е налична единствено под името Утрогестан. Заместител се явява Дуфастон, който също е на таблетки, но активната съставка в него не е прогестерон, а дидрогестерон, който е негово подобие, но има и известни разлики.

Утрогестан или Дуфастон?

Главната разлика между тях е действащото вещество. И двата са хормони – гестагени, но действат върху тялото по различен начин. Най-важното е, че гестагенната им активност се проявява по различен начин.

Прогестерон по официални показания е за поддържане на бременността и особено при асистирана репродукция. Официалните показания за дидрогестерон са облекчаване на ПМС, регулиране на менструацията, лечение на ендометриоза, хормоно-заместваща терапия при менопауза.

Утрогестан и Дуфастон имат още една значителна разлика – влиянието върху въглехидратния обмен. Прогестеронът намалява действието на инсулина, което води до повишаване на кр. захар. Дидрогестерон не нарушава въглехидратния обмен, не променя телесната маса. Следователно Дуфастон подхожда за диабетици.

Листовка на Утрогестан

Прочетете пълната листовка на Утрогестан, ако искате да разберете в кои случаи препаратът не сработва и не успява да задържи бременността.

Има ценни данни и за реакцията на тялото, когато приемът на прогестерон започне твърде рано – преди 15-я ден.

Прогестерон

Прогестерон на крем се произвежда от Биовеа с цел попълване на запасите от хормона по трансдермален път. Кремът се намазва върху мека кожа, като местата се редуват.

Тази форма на прогестерон най-точно подхожда на лечение на симптоми на менопауза – както в периода на нередовна менструация, така и след като менструацията се преустанови. Различен е само принципът на прием. При перименопауза мазането започва 14 дни преди очакваната дата, а при постменопауза – 21 последователни дни.

Прогестероновият крем на Биовеа е нов продукт, цената му е 41 лв.

По-рано е имало Прогестерон на ампули за инжектиране, но към момента този продукт не се зарежда в аптеките.

Оргаметрил

Оргаметрил подава вещество, което е синтетично подобие на естествения прогестерон и се нарича линестренол. Неговото действие предполага прилагането му за регулиране на менструацията, лечение на ендометриоза и потискане на овулацията на фона на менопауза.

Линестренол е синтетичен прогестерон с широко действие.

Други синтетични прогестерони са тясно специализирани. Например дидрогестерон (Дуфастон) и номегестрол (Зоели) се прилагат за лечение на безплодие и регулиране на цикъла. Мегестрол (Мегасе) е специализиран в рак на мл. жлеза и на ендоментриума. Цяла група синтетични прогестерони се ползват само като противозачатъчни (Азалиа, Гестодет, Жанги и др.).

Още информация и източници на английски: За какво се използва Утрогестан? * Действие: Какво се случва, когато приемаш Утрогестан? * Кога трябва да се взема и защо през нощта?

Естрофем

Този препарат не е заместител или аналог на Утрогестан, макар че също съдържа полов хормон. Но този хормон е естрадиол – един от естрогените. Той има съвсем различни функции и действа в друга част от месечния цикъл (в първата част, а прогестерон – след овулацията).

Естрадиол е необходим за развитие на млечните жлези, за разпределяне на мазнините в бедрата и за развитие на репродуктивните органи.

Още лекарствени препарати, които съдържат синтетични полови хормони, но не са заместители на Утрогестан:

 • Регулон. Противозачатъчно средство, което комбинира ethinylestradiol и desogestrel. Второто е синтетичен прогестерон от тесните „специалисти“, противопоставящи се на зачеването. Струва 34.49 лв;
 • Мифегин. Този препарат има обратно на разглежданото дотук действие. Той е антихормон, който блокира действието на прогестерона. Следователно с него се прекъсва бременност – изпълнява се лекарствен аборт. Мифепристон като активно в-во отваря маточната шийка, с което нарушава необходимите условия за развитие на ембриона. Мифегин е приложим до 63-и ден от последната менструация. С него се предизвиква раждане на мъртъв плод. Цената на 3 таблетки е 133 лв;
 • Постинор. Основата в него е левоноргестрел – препарат за контрацепция от спешен порядък. Приема се до 72 часа от интимния акт, който създава угроза за зачеване. Една таблетка струва 35 лв.

Видео: Естествени методи за вдигане на прогестерона.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за Утрогестан при бременност и др. Странични ефекти, действие, цена

 1. 8 г.с. получих зацапване и оттогава 16 дни пия утрогестан, зацапването спря и се чудя дали да го продължавам. Вторник съм на гинеколог. Предварително благодаря!

 2. Точно сега ми изписаха Утрогестан и умирам от страх какво ще стане. Благодаря за информацията!

 3. За цикъла по-добре е Дуфастон, а не Утрогестан, казвам го от опит, пила съм ги и двете и сега пак почвам Дуфастон, защото пак проблем.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *