Има ли кърлежи през зимата? Размножаване. Опасни ли са или безопасни и др. митове

Вижте някои от най-разпространените митове за кърлежите, които вече атакуват. Кърлежи през зимата. Умират ли?

Кърлежите са неприятни и по-важното опасни за здравето. За това е много важно да знаем повече за тях, как да се предпазим и какви опасности крие ухапването им.
Май и юни са месеците, през които кърлежите се размножават и това прави тези месеци особено опасни.

Мит номер 1: Кърлежите умират през зимата

Факт: Повечето хора вярват, че щом свърши лятото кърлежите умират и се раждат отново с пукването на пролетта. Всъщност, за това е нужно температурите да бъдат под -12 градуса за дълго време, а това се случва много рядко. Вярно е, че през есента и зимата кърлежите не са толкова активни, но ги има.

Мит номер 2: Кърлежите падат от дърветата

Факт: Кърлежите са пълзящи животни. Ако откриете кърлеж на главата си, то значи той е допълзял до там, а не е паднал от дърветата. Обикновено, пропълзявайки от тревните площи, кърлежите се спират на първото удобно място, а това в повечето случаи е в областта на краката – зад коляното, слабините или под мишниците.

Внимание! Ето къде се крият кърлежите!

Мит номер 3: Всеки кърлеж е носител на заболяване

Факт: Голяма част са, но не всички. Така че, ако намерите кърлеж по тялото си, не се паникьосвайте  това не означава, че задължително ще се разболеете. Разбира се това също не означава, че трябва да пренебрегвате ухапването. Най-добре е кърлежът да бъде изваден от лекар, който ще ви даде инструкции да наблюдавате ухапаното място и ако забележите подуване или зачервяване да потърсите незабавно лекарска помощ.

Мит номер 4: Щом веднъж сте ухапани от кърлеж, носител на заболяване, ще се разболеете и вие

Факт: За да се заразите със заболяване пренасяно от кърлежи, кърлежът трябва да бъде „залепен“ за вас поне 24 часа. Бактериите, преносители на заболяванията, се намират в стомаха на кърлежите и се пренасят чрез слюнката, а за да стане това е нужно време. Следователно, ако кърлежът бъде изваден веднага опасността е минимална. За това винаги, когато се приберете, прегледайте себе си и близките си за кърлежи.

Мит номер 5: Винаги разбираме, когато сме ухапани от кърлеж

кърлеж

Кърлежите са най-активни през май и юни

Факт: За съжаление, ухапването от кърлеж е безболезнено. За това вероятността да усетите ухапването е минимална.

Мит номер 6: Можете да премахнете кърлеж с парфюм, олио, алкохол

Факт: Всички трикове за премахване на кърлежите са предавани от поколение на поколение, от времето, когато медицината е била в по-ранен стадии на развитие. Напръскване на мястото с алкохол или парфюм, запалване на клечка в близост до кърлежа, „боядисването“ с лак за нокти – всички тези начини за ОПАСНИ и могат да доведат до МНОГО СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО! Най-сигурният начин е да потърсите лекарска помощ, защото ако не успеете да извадите кърлежа, има вероятност част от него да остане под кожата и да предизвика още по-сериозни проблеми!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.