Крем за ксантелазми. Лечение в домашни условия

Какво е ксантелазма? Лечение в домашни условия. Премахване на ксантелазми. Крем, хапчета, народно лечение. Мнения от БГ Мама, форум. Лазер и операция.

Да започнем с това, откъде може да се купи изгодно крем за ксантелазми. По-долу ще продължим с мненията, операцията и лазера, както и с по-подробно описание на продуктите.

Два вида крем за ксантелазми
Крем Липобаза Крем Ксантел
Крем Липобаза Крем Ксантел
Виж цена Виж цена

Ксантелазма (xanthelasma palpebrarum) е ясно очертано жълтеникаво отлагане на холестерол под кожата. Обикновено се наблюдава на клепачите и около тях.

Образуванията не са вредоносни и болезнени, но показват, че в кръвта има повече липопротеини с ниска плътност. Освен това създават естетически дискомфорт.

Общи сведения за ксантелазмите
Причина нарушение на мастния обмен
Изследване холестерол, липопротеини
Специалисти дерматолог, ендокринолог
Специфично лечение няма
Неспецифично лечение липотропни препарати
Диета без животински мазнини
Операция на ксантелазми

Хирургичното лечение на ксантелазми се предприема по козметични съображения.

  • Малките образувания се премахват с електрокоагулация или криодеструкция.
  • По-големите и тези с обширна основа се отделят с изрязване. Краят на големите рани се обработват с електрокоагулация.

При съчетание на ксантелазми с отпусната кожна гънка на клепача образуванието се изрязва хирургично заедно с излишната кожа.

Премахване на ксантелазми с лазер

Лазерната деструкция се провежда на един етап. Тя е безкръвна, малко травматична и с добър козметичен резултат. Раневият дефект заздравява под струпей за 5 – 10 дни.

За съжаление отделянето с лазер НЕ изключва рецидиви. Пациентите са принудени да предприемат нисковъглехидратна диета без мазнини, с преимуществена употреба на млечно-растителни блюда.

Цената за лазерно премахване на ксантелазми зависи от размера им, като обикновено се отделят три категории – до 0,3 см; 0,3 – 0,5 см и над 0,5 см.

Мнения и препоръки от БГ Мама и др.

ксантелазми крем

Ксантелазми – холестеролови плаки повърхностно под кожата

Във форумите се коментират два аспекта на проблема – премахване и диета против рецидиви.

Отлична препоръка получава д-р Юлиян Пенев от Варна. Един от основателите на лазерната дерматология в България има кабинет за лазертерапия на бул. Хр. Смирненски (0888781833). Възстановяването след процедурата при него е продължило 10 дни.

Бързо с упойка премахват образуванията в Лазерна естетика Инканто. Клиниката е в Пловдив на ул. „П. Д. Петков“ 62 (032628000).

От столичните дерматолози за премахване на доброкачествени образувания в БГ мама препоръчват МЦ Дерма Вита на ул. Иван Буреш 8 (0884949581). Във форума се оплакват, че няма часове и се запазват за 1 – 2 месеца напред.

От бургаските клиники във форумите се споменават Мирабел и Оксиком.

ВАЖНО: Вижте още мнения за лечението на ксантелазма и препоръчайте и вие клиника или специалист ТУК, в нашия форум с коментари!

Хапчета за ксантелазма

Лекарства за разграждане на мастните плаки не съществуват. Дори при лечение на основното заболяване и нормализиране на лабораторните показатели вече формиралите се ксантелазми не се намаляват. Те се премахват само механично.

“Фигурин
ксантелазми 01

Какво представляват в действителност тези образувания

Медикаменти се назначават спрямо евентуалните причини за образуването им. Обикновено предположението е нарушения на липидния обмен, които се потвърждават с липиден профил на кръвта.

  • При нарушен обмен на липидите се назначават статини, препарати, блокиращи всмукването на холестерол в червата, препарати, свързващи жлъчните киселини, фибрати (при повишени триглицериди).
  • При ендокринни нарушения има друг подход. Ако е повишена кръвната захар, корекцията е със захаропонижаващи средства. При хипотиреоза се приемат хормони на щитовидна жлеза. Корекцията на ендокринни отклонения като диабет, хипотиреоза, метаболитен синдром) намалява риска от рецидиви.
Ксантелазми и хомеопатия

Carduus marianus е най-ефективният хомеопатичен препарат за лечението на ксантоматози и вътрешни ксантоми. Той е типично лекарство за черния дроб, използвано при патологии на този орган. Помага за поддържане на потока на жлъчка в организма и правилно ниво на холестерола. По този начин индиректно се отразява върху образуването на мастни плаки – канстелазми.

Прогресирането на образуванията се забавя с Барита муриатика, Лук сатива и Фет Туари.

Лечение на ксантелазма в домашни условия

За жалост върху ксантелазмите не въздействат ефективно нито медикаменти, нито домашни средства. Те не изчезват под въздействието на локални мазила и други външни агенти. Неефективни са и народните рецепти. Реално премахването на образуванията в домашни условия е невъзможно.

Народно лечение, рецепти

Разпространяват се рецепти и пациентите опитват лечение с меден компрес, компрес със запечен лук, живовляк, мумие и други. Те облекчават чисто физически, но не провокират обратно развитие на вече отложената плака.ксантелазми 04

ксантелазми 02

Хранене за контрол на холестерола

Реален ефект имат домашните средства за снижаване на холестерола. Контролът върху липидите в кръвта пряко повлиява появата на нови образувания.

6 рецепти за контрол на холестерола

  1. Липа цвят – намалява общия холестерол, повишава фракцията с висока плътност (доказано клинично). Приема се като чай и отварка. Примерна рецепта: 2 с.л. сушен цвят се попарва с 500 мл вода и стои 20 мин. приемът е по 3 Х 150 мл минимум за 14 дни;
  2. Чесън – понижава холестерола, алицин благоприятства липидния профил (доказано клинично). Употребата на 200 мг чесън за 4 седмици намалява триглицеридите в кръвта и нивото на глюкозата, увеличавайки чувствителността на инсулиновите рецептори. Примерна рецепта: 1 глава пасиран чесън, 500 мл олио, 1 с.л. сол. Престоява на тъмно 2 седмици, в тъмно стъкло, разтърсва се на 3 дни. Дозировката е 3 Х 2 ч.л. (прецедено) за 1 месец;
  3. Джинджифил – нормализира обмена на холестерола, джинджерол повишава количеството рецептори в хепатоцитите и ускорява прихващането на атерогенния холестерол. Намалява повторното усвояване на холестерола с 42%. Приготвя се отварка от 1 корен на 600 мл вода, вари се бавно 25 минути, доза 7 Х 50 мл;
  4. Семена от лен – маслото по природа е омега – 3 с благоприятно въздействие върху липидния профил, намалява атерогенността на холестероловите фракции. Прием – 3 Х 1 ч.л. ленено масло;
  5. Червен ориз – култивиран с дрожди. Гъбичките образуват вещества с хипохолестеролов ефект. Консумира се сварен, не под 400 г на седмица;
  6. Лимон – при дълга употреба намалява атерогенните липиди, регулира фибриногена в плазмата. Комбинация с чесън (20 г) и лимон (1 с.л. ) за 8 седмици намалява холестерола с 18%.

Видове крем за ксантелазми

Специалистите твърдят, че кремовете и мехлемите не въздействат върху вече образувани ксантелазми. Но такива средства са произведени от фармацевтични лаборатории, макар и да са единични продукти.

Липобаза, крем за ксантелазми

lipobase-xantelasma-300

Той се  води за суха кожа с повишена чувствителност. Рехидратира, възстановява защитните функции на локално ниво. Поддържа естествената защита. В описанието е посочено, че помага при ксерозис. Във форумите се коментира като много ефикасен и въздействащ продукт, но няма конкретни отзиви за ксантелазми. Използват го за лице и ръце за дълбоко овлажняване, при патологии като псориазис и екземи.

Ксантел, друг популярен крем

xanthel-yellow-bump-removal-cream-1-300

Ксантел е единственият продукт, създаден конкретно за премахване на ксантелазми. Препаратът е разработен в отговор на потребността от лекарствени локални методи вместо хирургия. Коментира се като алтернатива с висока ефикасност. Кремът не причинява болки и не оставя белези. Плаките се редуцират домашно. В интернет е качена демонстрация на лечение с Xanthel ® за 11 дни.

Кремът е с висока цена, поради което не се продава във физически обекти, а се поръчва дистанционно. По същата причина – цената, няма мнения от български потребители.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *