Мнения за Ангал спрей ментол, таблетки за смучене. Купи тук!

Цена и мнения за Ангал спрей за гърло, възпалени венци и афти. Таблетки за смучене. С мед и лимон. Ментол. Заместители: Гранофурин, Димекс, Амбрекс, Хексорал, Тантум Верде. Странични ефекти, противопоказания

Нека започнем с това, за което най-често ни задават въпроси, а по-долу ще продължим с приложението и мненията, дозировката и страничните ефекти от Ангал:

Откъде да купим Ангал?
Ангал Ментол Спрей Ангал Лимон таблетки
Ангал Ментол Спрей Ангал Лимон таблетки
Виж цена Виж цена

Ангал е линия от препарати за гърлото и устата, базирани на хлорхедсидин. Той започва да действа от втората минута. Направен е в няколко разновидности за различни възрасти, локация и начин на прилагане.

Лекарствени форми и разновидности на Ангал
Форма Видове
Таблетки за смучене Лимон, Ментол, Мед
За смучене за деца Ягода
Спрей за гърло Ментол
Спрей за устна лигавица Лимон

Мнения за Ангал

Хлорхексидин се познава като дезинфектант за уста. Потребителите го забелязват във води за уста и го търсят при проблеми с венците и зъбите. Влагането му в препарати за гърло с противовирусен ефект не се знае от обикновените пациенти. Затова хората често питат добър ли е този или онзи препарат, с какво да комбинират Ангал и какъв точно ефект да очакват.

Разгледахме някои чуждестранни форуми, където се е обсъждал Ангал. Там е познат спреят и за него са публикувани подчертано добри мнения.

Цитираме няколко:

 • Спреят Ангал добре подейства за червено гърло. Пръскането му върху болното място беше болезнено. В първите няколко секунди ми излязоха искри. След това веднага почувствах как благотворно влияе, стана ми леко да дишам и да гълтам.
 • За мен е обикновено средство – когато почувствам болка в гърлото, веднага пръскам, пише друг потребител.
 • Бързо действа, веднага обезболява и има дълго действие, но ментолът ми идва в повече, обобщава трети.

Мигновеното действие се приветства от всички лекували се с Ангал. Оплакванията са от неприятното усещане в момента на впръскването. За таблетките няма подобни отзиви, но и действието им настъпва по-бавно, пишат във форумите.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Ангал и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвахте? Помогна ли ви? Доволни ли сте? Какви заместители бихте препоръчали? Пишете ни, нека всички заедно да бъдем полезни!

Какво представлява Ангал?

Ангал е лекарствен препарат на компанията Sandoz, който се произвежда в Белгия и Словения. Предлага се като спрей и като таблетки за разтопяване в устата.

Ангал спрей за гърло-03

Ангал ни трябва, когато за разлика от здравото гърло (1) имаме зачервяване и болезненост – фарингит, ларингит (2). Съдейства симптоматично при ангина (3) и дифтерит (4), но не помага при гъбички (5)

Активни вещества и действие

Всички разновидности на Ангал са еднакви в активните си съставки. Това са:

 1. Хлорхексидин – денизфектант, антисептик с противовирусен ефект;
 2. Лидокаин – местно обезболяващо средство.

Количеството им е еднакво във всички таблетки, включително детските. Хлорхексидинът е 5 мг, лидокаинът 1 мг. Детските таблетки се различават по вида подсладител – те съдържат сукралоза, а таблетките за възрастни са подсладени с аспартам и ацесулфам калий. В детското хапче има допълнително обезболяващо – левоментол.

Демир бозан билки за бъбреци

Количеството на хлорхексидин и лидокаин в двата вида спрей е намалено, тъй като се впръсква директно в огнището на възпаление. Хлорхексидин е 2 мг, а лидокаин – наполовина, 0.5 мг. Въпреки това спреят не е по-малко ефикасен от таблетките, напротив (ако се съди по отзивите).

Какво лекува Ангал спрей и таблетки?
 • При болно гърло. Препоръчва се при възпаляване на гърлото, което се бележи от зачервяване, болезнено преглъщане, раздразване на лигавиците;
 • При фарингит, ларингит. Потиска симптомите на патологии в горната зона на дихателния път – фарингит, фаринго-ларингит, ларингит. Това са възпалявания на лигавиците в различни зони от гърлото. Оказва противовирусен ефект срещу някои от причинителите;
 • При възпалени венци. Успокоява възпалението, снема зачервяването, обезболява;
 • При афти. Локално обезболява и дезинфекцира мястото на нарушаване на целостта. Способства за по-бързо възстановяване на тъканите. Предотвратява възникването на бактериално инфектиране;
 • При инфекция с температура? При вирусен причинител на инфектирането Ангал оказва съществен лечебен ефект. При бактериален причинител повлиява симптомите и улеснява лечението, което по същество е антибиотично.
Колко време се дава?

Производителят е посочил в листовката, че симптоматиката трябва да се повлияе в рамките на 3 до 4 дни. Ако това не се случи за фиксирания срок, пациентът се отпраща към специалист. Предположението е, че се развива различна патология, извън обхвата на действие на Ангал.

Приложение и дозировка

Всички видове Ангал са за приложение в устата/ гърлото. Дозирането е разграничено според възрастта на пациентите.

Ангал спрей

Ангал спрей ментол

Спрейовете Ангал са два вида. Този с ментолов вкус е за гърло, а лимоновият е за уста. По същество са еднакви, както и начинът на дозиране.

 • 6 – 12 г: 3 – 5 пъти по 2 – 3 впръсквания
 • Над 12: 6 – 10 пъти по 3 – 5 впръсквания

Възрастните пациенти могат да приемат едновременно спрей и таблетка Ангал. Правилото е да не се надхвърля дозата. Запазва се максимумът от 10 приема на ден. При желание на пациента някои от приемите са на спрей, някои – на таблетка.

Ангал таблетки за смучене

Таблетките са тип смучащи. Те се оставят в устата до пълно разтопяване. В гърлото постъпват като течност и контактуват с лигавиците. Ако таблетката се погълне цяла, тя няма как да окаже въздействие върху гърлото, защото действието й е локално, а не системно.

Таблетките с ментолон и лимонов вкус са за над 6-год. възраст. Те се дозират така:

 • 6 – 12 г: 3 – 5 таблетки за деня;
 • Над 12: 6 – 10 таблетки за деня.

Една доза е една таблетка. Не се смучат две таблетки наведнъж.

Ангал Ментол, таблетки

Ангал Ментол, таблетки

Таблетката се приема при болки или драскане в гърлото, при затруднено преглъщане. Да се започнат при първи белези на бъдещо заболяване, за да се профилактира развитието на възпалителен процес.

Хлорхексидин обеззаразява и ликвидира някои от типичните вируси – причинители на инфекции в гърлото.

Ароматизираните с ментол таблетки подават 5 мг хлорхексидин и 1 мг лидокаин. Те се продават на блистери от 12 до 48 бройки. В момента в аптеките са заредени само кутии с 24 броя.

Ангал Лимон, таблетки

Ангал Лимон, таблетки

Показанията за прием на таблетките Ангал Лимон са идентични с тези на таблетките Ментол. Разликата е единствено във вкуса, за да се отговори на личните предпочитания на болните. Ако съдим по някои отзиви, пациенти възприемат ментоловия вкус като твърде силен и натрапващ се. Лимоновите таблетки са по-дискретни като аромат.

Ароматизираните с лимон таблетки подават 5 мг хлорхексидин и 1 мг лидокаин. Те се продават на блистери от 12 до 48 бройки. В момента в аптеките са заредени само кутии с 24 броя.

Противопоказания на Ангал

Главното противопоказание за Ангал е наличието на завишена чувствителност спрямо вложените компоненти. Производителят апелира за предварителна консултация (да не се вземат без лекарско назначение), когато пациентите имат сърдечна недостатъчност или влошена чернодробна функция.

Таблетките за възрастни съдържат аспартам, който е противопоказан при фенилкетонурия.

Спрейовете и таблетките за деца съдържат левоментол, който е противопоказан при мускулни крампи и гърчове от висока Т°С.

Странични ефекти

Алергичент отпор спрямо лекарството се случва рядко, но е добре да се разпознае веднага. Възможни са подуване на разни зони от тялото, включително на гърлото (което да затрудни дишането). Друг вид прояви са кожните – уртикария и обриви.

Сред неалергичните нежелателни прояви се посочват гадене и болезнен корем като по-чести. Обривите се случват рядко. Възможни са сънливост, схващания, замаяност и умора, но честотата на тези реакции не е изследвана.

Внимание! При продължително прилагане върху зъбите хлорхексидин оцветява в кафяво. При впръскване директно в зъбите няма такава опасност. Оцветяването подлежи на измиване.

Взаимодействия с други лекарства

Лекарствени взаимодействия не са описани. Не трябва да се приемат храни и напитки заедно с Ангал, защото го отмиват. Отстоянието да бъде минимално 1 час.

Специфика на Ангал: поне 30 минути преди апликиране не мийте зъбите си. Възможна е негативна реакция между веществата в препарата и пастата.

 • Дава ли се на деца? Всички средства са предназначени за минимална възраст от 6 години. Единствено ягодовите таблетки са подходящи за по-малките болни.
 • Може ли с алкохол? Няма преки указания за несъвместимост. Но самото лекарство съдържа етанол и бензилов алкохол, което да се има предвид при лечение на алкохолизъм;
 • При бременност и кърмене? Употребата не е забранена, защото това е локално средство и не постъпва в системния кръвоток. Но за сигурност такива пациенти се отправят към лекар, който да прецени рисковете;
 • Предозиране и пропусната доза. При спазване на указанията рискът от предозиране е минимален. Но понякога децата вземат повече от вкусните таблетки. За опасна граница е определена 20 таблетки дневно. При предозиране да се потърси медицинска помощ (заради лидокаина). Пропускане на доза при Ангал не е възможно, защото няма фиксирани периоди на прием. Вземете единична доза, щом се досетите.
Листовка на Ангал

Непременно прочетете листовката на спрейовете Ангал, за да научите как правилно се борави с флакона и как да се впръсне струя на точното място.

Запазете линк към листовката и на таблетките, за да правите справки за нежелателни прояви. Препаратите Ангал са регистрирани като лекарства (макар и без рецепта), което изисква внимателно и отговорно отношение към тях.

 

Правилно съхранение
 • Важно предупреждение: пазете таблетките от деца, защото те често ги възприемат за бонбони.

Качествата на лекарството се съхраняват при течпература под 25°С. Сверете датата върху етикета, за да установите докога е годен препаратът. Дори и да е с дълъг срок, спреят се ползва до 3 месеца от отварянето.

Заместители на Ангал

Точен аналог на Ангал – друг препарат с хлорхексидин и лидокаин, не се предлага на пазара. Най-близък по състав са препаратите, в които хлорхексидин е допълнен от бензокаин.

Заместители: с бензокаин

Ако само Ангал работи с лидокаин, то препаратите с бензокаин са повече. Това са

 1. таблетките за смучене Хексоралетен Н;
 2. пастилите Анзибел, Трахихелп, Септофорт.

Защо бензокаин се предпочита? Той е 10 пъти по-слаб от лидокаин, а в Хексоралетен Н, Септофорт и другите пастили дозата е завишена едва 50% спрямо дозата лидокаин в Ангал (1.5 мг). Това значи, че Ангал обезболява в пъти по-бързо, силно и продължително.

Причината да се предпочита бензокаин са неговите преимущества. Той действа по-меко и е по-безопасен за езика, венците и лигавиците. Не случайно има негативни отзиви за болезненост в момента на впръскване на Ангал. Следователно при търпима болка за предпочитане са таблетките и пастилите – заместители с бензокаин.

Заместители: само хлорхексидин

Сентон спрей Екстра за гърло, Ороксан, Перио Кин и други препарати се състоят само от хлорхексидин. Те имат обеззаразяваща и санираща функция, но не обезболяват. Затова тези моно средства са насочени главно за устната кухина, макар че има и изключения. Например Сентон е за гърло и се дава като противовъзпалително с цел облекчаване на гълтането. Негов минус спрямо Ангал е, че се дава от 14-год. възраст.

Заместители на хлорхексидин

Една група препарати имат подобно противовъзпалително и саниращо въздействие като Ангал, но ползват качествата на различен агент. Това са бензоксоний в Орофар, хексетидин в Хексорал, бензидамин в Тантум Верде.

Орофар, спрей и таблетки

В този препарат е вложен бензоксоний, който има големи преимущества спрямо хлорхексидин. Съставката на Ангал действа само спрямо някои вируси. Съставката на Орофар е активна спрямо всякакви вируси + бактерии, протозои и гъбички.

Ангал спрей за гърло-01

Ангал спрей за гърло-02

Сиропи, които се предпочитат при кащляне и секрет

Разликата между хлорхексидин и бензоксоний предполага и различно приложение на двете лекарства. Ангал атакува симптомите, а Орофар е ефективен и спрямо причината. Той действа върху всякакви патогени, които обикновено инфектират и възпаляват устата и гърлото.

Втората съставка в Ангал и Орофар е лидокаин, в еднаква доза от 1 мг. Следователно обезболяващата им активност е еднаква.

Хексорал

Той съдържа хексетидин. Произвежда се на разтвори за плакнене и аерозоли. За разлика от хлорхексидин препаратът е по-щадящт и малко токсичен. Активен е спрямо повечето бактерии, възбудители на инфекции по сливиците и в гърлото. Работи и спрямо гъбички.

Има кръвоспиращо, аналгезиращо и дезодориращо свойство. Въпреки че и хексетидин обезболява, неговият аналгизиращ ефект не може да се сравни с лидокаин и бензокаин.

Тантум Верде

Линията съдържа смучащи таблетки, спрей и разтвор. Активният агент е бензидамин.

Бензидамин и хлорхексидин имат различни характеристики, които им позволяват да бъдат съвместявани. Те не са преки заместители един на друг.

Бензидамин е противовъзпалително, което оказва и обезболяване чрез овладяване на възпалителния процес. Негово качество е, че бързо се натрупва във възпалени тъкани и дава неотложен ефект.

Тантум Верде е добър при болка в устата и гърлото, при трудно преглъщане. Показан е най-вече при стоматологични състояния и при простуда. При по-тежки инфекции той не е значим, защото няма антибактериален ефект.

Гранофурин

Зеленият медикамент радикално санира и бързо ограничава възпалението. Под негово влияние тъканите тръгват към оздравяване. За разлика от визираните дотук средства, Гранофурин е по-адекватен при нарушаване на целостта на лигавиците – ранички, афти, язви.

Препаратът е силно ефикасен и добре познат на по-старото поколение, но от 15 години не се произвежда промишлено. 5-6 аптечни вериги в страната изготвят екстемпорални форми – това значи лекарство за незабавна употреба и кратък срок. Тези препарати се предлагат под друго име – казват се Зелено багрило, Граносепт или просто Спрей за афти.

Промишлено се произвеждат ветеринарни алтернативи. Гранулин и Грануфарм са по-евтини от хуманните варианти и мнозина ги препоръчват като достатъчно добри и действени. Но това е само мнение на пациенти.

Димекс

Когато освен възпаление, пациентът има и кашлица с жилава секреция, подходящият препарат е сироп за втечняване и откашляне. Такъв е Димекс – течен препарат с дифенхидрамин.

Дифенхидрамин облекчава дразненето и кашлянето, когато е провокирано от заседнал секрет. Лекарството втечнява жилавата субстанция и тя може да се изкашля. Освен това дифенхидрамин има и противовъзпалителен ефект.

Димекс има аналози под друга форма. Такива са таблетките Олигрип.

Амбрекс

Амбрекс е представител на лекарствата с амброксол. Те са част от групата на муколитиците. Други подобни сиропи са Амбролитин, Мукосолван, Амбриксол, Муколизин.

Муколитиците изменят компонентите на секрета, което го прави способен за извеждане навън.

Следователно сиропите Амбрекс, Амброксол, Амбриксол, и др., както и таблетките с амброксол Амбро, Амбролекс, Мукосолван, Солволан + спреят Ампроспрей са показани за секретолитична терапия при инфекции по дихателния път, съпроводени със засилена секреция и влошен транспорт на мукуса.

Вижте и ТОВА:

Реклама на Ангал

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения за Ангал спрей ментол, таблетки за смучене. Купи тук!

 1. Ще си споделя за Иновокс, не е много познат, затова реших да напиша за него. Това са хапчета, които веднага обезболяват, много са силни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *