Холестерол и витамин В3

Наличието на достатъчни количества витамин B3 (ниацин) в организма е много важно за общото здравословно състояние, тъй като той помага срещу висок холестерол

Различни изследвания твърдят, че витамин В3 повишава нивото на HDL – т.нар. „добър“ холестерол, както и това на триглицеридите, намалявайки същевременно нивата на „лошия“ холестерол LDL.

Витамин B3 притежава и някои други положителни качества. Той се използва при лечение на атеросклероза или втвърдяване на артериите, при което което кръвоносните съдове губят своята еластичност и стават много податливи на увреждания.

Наличието на достатъчни количества витамин B3 (ниацин) в организма е много важно за общото здравословно състояние, тъй като той помага срещу висок холестерол.

Витамин B3 трябва да бъде приеман и от хората, прекарали инфаркт, както и при лечение на рядкото заболяване пелагра, развиващо се при липса на витамина.

Референтните стойности за приема на витамин B3 зависят от възрастта, пола, както и от здравословното състояние на конкретния човек. При мъжете се препоръчват приблизително около 16 милиграма на ден, докато при жените тази нужда е от порядъка на 14 милиграма дневно.

Страдащите от чернодробни или бъбречни заболяваниявисоко кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови болести трябва да са внимателни с употребата на витамин В3.

В регламентираните дози витаминът, помагащ срещу висок холестерол, е напълно безопасен за употреба от всички възрастови групи, включително и от хора, които са със съпътстващи заболявания.

Витамин B3 играе роля в превенцията и/или лечението на редица заболявания: катаракта, Алцхаймер, диабет, депресия, подагра, главоболие, халюцинации, СПИН, безсъние, хиперактивност, възпалително заболяване на червата, множествена склероза, остеопороза, менструални болки, ревматоиден артрит, вкусови нарушения и много други.

витамин b3Той има също така важно значение за структурата, здравината и добрия външен вид на кожата. Нормализира функциите на стомашно-чревния тракт и се бори с лошия дъх. Редуцира тежките пристъпи на мигрена. Понижава високото кръвно налягане и е много важен за правилното кръвообращение и нормалното действие на нервната система.

Витамин В3, който помага при висок холестерол, се съдържа в много храни, включително зеленчуци, пилешко, риба, месо, яйца, гъби, морски водорасли. Като цяло рибата и месото са по-добър източник, отколкото растителните продукти.

Демир бозан билки за бъбреци
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.