Аугментин или Зинат? Или Оспамокс? Мнения за Аугментин 1000

Кое е по-добро: Аугментин или Зинат? Сравнение с Оспамокс. Аугментин 1000 и кисело мляко. С Парацетамол. С алкохол. Болки в корема. При гнойна ангина. При акне. Амоксиклав е по-евтин. При гъбички. При гастрит. С мляко. Аугментин и линекс. И парацетамол. И сумамед. За лимфни възли. При менингит. При скарлатина. При хламидия.

Аугментин е комбиниран антибактериален препарат от групата на пеницилините. Той има две активни съставки – клавуланова киселина и амоксицилин. Ролята на клавулановата киселина е да предотврати блокирането на действието на амоксицилина, което може да бъде предизвикано от различни фактори.

При пневмония. При бронхит.

Аугментин се използва за лечение на бактериални инфекции, които са засегнали дихателната система – пневмонии и бронхити. Аугментин въздейства и при бактериални възпаления на синусите, ушите, кожата, ставите и костите. Преди употребата му добре е да се направи микробиология, за да се прецени ефективността му.

Напоследък сред причинителите на пневмония съществуват щамове, резистентни към бета-лактамната антибиотична терапия. Точно заради това комбинацията пеницилини с клавуланова киселина позволява да се постигне добър терапевтичен ефект.

Така аугментин се явява като лекарство от първа линия при лечението на пневмония. Той действа ефективно срещу аеробни и анаеробни патогени, което е важно при лечението на аспирационна пневмония. В този случай приложението на аугментин е оправдано, тъй като аспирационните пневмонии често са причинени от грам-отрицателни аероби или анаероби, по отношение на които препаратът е ефикасен.

Зинат или аугментин?

Зинат е антибиотик, който принадлежи към групата медикаменти, които са наречени цефалоспорини. Неговото действие е свързано с унищожаването на бактериите, причиняващи инфекции. Може да се употребява, както при възрастни, така и при деца. Инфекциите, за които препаратът е показан, са тези на гърдите и белите дробове, синусите, пикочните пътища, средното ухо, меките тъкани и кожата.

Дали зинат, или аугментин, най-добре би преценил лекуващият лекар.

Или оспамокс?

Оспамокс също като аугментин принадлежи към групата на пеницилините. Прилага се за терапия на инфекции, които са причинени от чувствителните към амоксицилин бактерии. Общото между оспамокс и аугментин е именно активната съставка. Разликата е в липсата на клавуланова киселина, която би предотвратила бездействието на амоксицилина в определени случаи. Въпреки общото им приложение, оспамокс се смята за-по слабия антибиотик. Съществена е и разликата в цената между двата медикамента.

1000 или 625. За деца.

Формите, в които аугментин се среща у нас

Формите, в които аугментин се среща у нас

Според предназначението си вариантите на медикамента се различават. Аугментин може да бъде под формата на таблетки или на прах за суспензия. Формите на антибиотика се различават и според съотношението между активните съставки. В България аугментин се среща във формата на таблетки от 625 милиграма в съотношение 500/125 и  таблетки от 1000 милиграма в отношение 875/125. 1000-милиграмовите таблетки аугментин SR са с удължено освобождаване. Прахът за суспензия аугментин ES е предназначен за употреба от деца над 3-месечна възраст.

При бременност.

Антибиотикът аугментин принадлежи към а-групата на медикаментите, които биха могли да бъдат предписвани на бременни жени след 12-та гестационна седмица. Независимо от това засега вреден ефект при приложението на аугментин в по-ранен период от бременността не е доказан. И все пак, употребата на аугментин трябва да бъде назначена само и единствено по лекарска преценка.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С алкохол.

Със сигурност алкохолът може да взаимодейства с болшинството медикаменти. В случая обаче не са известни взаимодействия между алкохол и аугментин.

Някои антибиотици имат доказано взаимодействие с алкохол, което би могло да доведе до нежелани реакции като зачервяване, главоболие, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм.

Такива странични ефекти не се наблюдават при прием на аугментин и алкохол. Все пак не е добра идея спиртните напитки да бъдат употребявани по време на лечение, за да дадете на тялото си най-добрата възможност да се пребори с инфекцията.

Дозировка.

Аугментин има широко приложение

Аугментин има широко приложение

Дозировката, разбира се, трябва да определи вашият лекар. Обичайната доза на аугментин 500/125 е 3 пъти на ден по една таблетка.

Вариант 875/125 изисква обичайна доза от една таблетка два пъти на ден. Възможна е и по-висока доза – едно хапче 3 пъти дневно.

При деца на възраст под 6 години се препоръчва пероралната суспензия.

На сироп.

Сиропът, наречен още аугментин ES, е във формата на прах, от който се получава сироп. След като прахът се разтвори според указанията, съдържанието на всеки 5 милилитра от суспензията е 600 милиграма амоксицилин и 42,9 милиграма клавуланова киселина.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Аугментин суспензия е предназначен за лечение на причинените от различни видове микроби инфекции при деца над 3-месечна възраст. Сиропът не е подходящ за деца и възрастни с телесно тегло повече от 40 килограма.

При деца с телесно тегло по-малко от 40 килограма дозите се определят според теглото на детето в килограми. Лекарят може да даде съвет каква доза аугментин суспензия може да се даде на детето или бебето. Възможно е в опаковката да има малка мерителна лъжичка, която да определи точната доза за малкия пациент.

Обичайната доза е 90/6,4 милиграма на ден за всеки килограм телесно тегло, приемът на които да е разделен на две дози. Аугментин ES не е подходящ за бебета под 3-месечна възраст.

Опасност при шофиране.

Шофирането по време на лечение с аугментин е рисковано

Шофирането по време на лечение с аугментин е рисковано

В фармакологичната характеристика на препарата записано, че аугментин може да причини замайване и главоболие, в по редки случаи – гърчове. Тези симптоми биха могли да окажат влияние върху способността за шофиране. Затова не е препоръчително да се шофира или да се работи с машини по време на лечение с аугментин, освен ако пациентът не се чувства добре. Удачно е да се изчака, за да се провери как би подействал препаратът и чак тогава да се качите зад волана.

Алергия към аугментин.

Както повечето медикаменти, така и аугментин би могъл да доведе до нежелани лекарствени реакции. Въпреки това не всеки ги получава. Някои от страничните ефекти на аугментин са свързани с алергични реакции като обрив на кожата, васкулит, повишена температура, подути лимфни възли, подуване на устата или на лицето, което би могло да доведе до затруднено дишане и припадък.

Болки в корема.

Друг страничен ефект на медикамента би могъл да се прояви с болки в корема – възпаление на дебелото черво. То би могло да причини диария, най-често със слуз и кръв, придружена от стомашна болка и висока температура. При поява на който и да е от тези симптоми, препоръчително е да се обърнете към лекар.

При гнойна ангина.

Ангината представлява остра инфекциозна болест на сливиците, която се характеризира с възпаление и уголемяване на лимфните възли. Острата ангина би могла да бъде вирусна или бактериална. Среща се и така наречената подостра ангина, продължителността на която може да бъде от три седмици до 3 месеца. Хроничната пък би могла да продължи с години.

При гнойна ангина сливиците са изменени, като по тях има наличие на гной във формата на точковидни налепи или мръснобели полипи. Причинените от бактерии ангини се лекуват с антибиотични медикаменти, какъвто е и аугментин.

Определянето на вида на антибиотика е добре да стане след предварително проведено микробиологично изследване по преценка на специалиста. Протичащите тежко гнойни ангини могат да доведат до затруднено преглъщане на храни, медикаменти, даже течности. В такива случаи може да се приложи инжекционно лечение. Рядко има необходимост от хоспитализация, най-вече, когато има подозрение за проблеми с дишането.

При антибиотично лечение след 5-6 дни може да се получи подобрение, след което при спиране антибиотика е възможно да се появи рецидив. Затова е добре при този вид лечение продължителността да бъде 10 дни.

При акне.

Акнето представлява проблемно състояние на кожата, което се среща през пубертета, заради което е наричано младежки пъпки. При акне отворите на мастните жлези се запушват, при което се образуват черни точки (комедони) и червени пъпки с гноен връх. Проявява се най-вече по лицето, гърдите и гърба, оставяйки белези. Момчетата страдат най-често.

Аугментин лекува кожни заболявания. Не е описано акнето да е сред тях. Въпреки това се срещат единични случаи, при които аугментин е помогнал. Не приемайте антибиотика, без да сте се консултирали с дерматолог.

Амоксиклав е по-евтин.

Амоксиклав или оспамокс, по-евтината алтернатива на аугментин

Амоксиклав или оспамокс, по-евтината алтернатива на аугментин

Амоксиклав е антибиотик със същите активни съставки, съдържащи се в аугментин. Разликата е в броя таблетки в една опаковка. В момента амоксиклав се предлага във варианта 625 милиграма. Броят на таблетките е 16, а при аугментин – 21. Разликата в цената е около 10 лева. Попитайте вашия лекар дали бихте могли да използвате по-евтиния аналог на аугментин.

Амоксиклав 1000, 375 или 875? Кое и как се дава на деца? Мнения

При гъбички.

Една от честите нежелани реакции към лекарството е развитието на кандидоза. Това е гъбична инфекция на влагалището, кожните гънки и устата. Честотата на тази проява е един на всеки десет пациенти.

При гастрит.

Препоръчва се при пациенти, страдащи от хроничен гастрит, заедно с приема на аугментин да бъде прибавен и пробиотик.

Аугментин и линекс. С мляко.

Аугментин с линекс или кисело мляко - стабилна чревна микрофлора

Аугментин с линекс или кисело мляко – стабилна чревна микрофлора

Линекс е препарат, който съдържа лиофилизирани живи млечнокисели бактерии с прибавени пребиотици, подпомагащи поддържането и регулирането на микрофлората на червата.

Балансът на чревната микрофлора би могъл да бъде нарушен от множество фактори, сред които и лечението с антибиотици. Дисбалансът може да се прояви със запек, диария, газообразуване.

Благоприятна за микрофлората е комбинацията на пробиотици или пребиотици с млечнокисели микроорганизми, понеже подпомага и възстановява естественото й състояние.

Възможно е комбинирана употреба на линекс с аугментин. Примерната схема е прием на аугментин сутрин след закуска, последван от линекс, около час и половина след антибиотика. През деня само линекс, а вечер – аугментин и линекс, един час след антибиотика.

Употребата на кисело мляко съвместно с препарата също е полезно за запазване на баланса на микрофлората.

И парацетамол.

Не е проблем парацетамол да се приема успоредно с аугментин. Често инфекциите, било то зъбни или белодробни, водят до повишение на телесната температура. Добре е между приема на антибиотика и противотемпературните лекарствени средства да има пауза от около половин час.

И сумамед.

Колкото и изненадващо да звучи на пръв поглед, лекарите комбинират антибиотици, понякога по 2-3 наведнъж. При определени условия към лечението с аугментин може да бъде прибавен и съпътстващ антибиотик като сумамед.

Той е макролиден антибиотик, съдържащ азитромицин и принадлежи към групата на противомикробните средства за системно прилагане. Използва се за лечение на инфекции, причинени от една или повече чувствителни към азитромицин бактерии.

Аугментин е по-лек антибиотик с постепенно разгръщане на действието. Действието на сумамед също настъпва по-бавно, но ефектът му е повече от седмица. Не би трябвало да буди притеснение фактът, че има прием на два медикамента едновременно, ако лекарят е преценил така.

За лимфни възли.

Възпалението на лимфните възли би могло да бъде последствие от бактериални инфекции. То може да алармира за това, че нещо не е наред. Когато определен лимфен възел е болезнен, има някакъв риск. Това не е заболяване, а сигнал за някаква нередност и изисква лекарска намеса.

Опасен е лимфният възел, който е подут, но безболезнен. Подобно възпаление обичайно се образува около челюстта и може да означава зъбна инфекция. Микроорганизмите в устната кухина могат да предизвикат подуване на лимфните възли в областта на гушата и врата.

Невинаги приемът на антибиотик може да помогне срещу появилата се инфекция. Отокът може да се повлияе от медикамента, но проблемът може да не бъде отстранен. Антибиотиците невинаги въздействат върху първопричината за възпаления възел, а само повлияват симптома.

И все пак, аугментин, благодарение на широкоспектърните си свойства, се смята за един от най-добрите варианти при възпалени лимфни възли в областта на гърлото.

При менингит.

Амоксициклинът, основна съставка на аугментин, може да бъде включен в терапията срещу менингит. При подозрение за листериозен менингит, с превантивна и терапевтична цел се използват високи дози амоксициклин и ампицилин и/или в комбинация с гентамицин.

При скарлатина.

Обичайното лечение на скарлатината включва антибиотици от групата на пеницилините, сред които е и аугментин. Комбинацията от двете активни съставки в препарата – амоксицилин и клавуланова киселина, дава добри резултати в борбата срещу това заболяване.

Задължително е приемът на антибиотика да бъде назначен от специалист, който да определи продължителността и дозировката. Необходимо е и микробиологично изследване, което да потвърди диагнозата скарлатина.

Обичайната продължителност на курса с аугментин е десет дни. Добре е съпътстващо да се приемат витамини и антиалергичен медикамент, какъвто е фенисил.

При хламидия.

Хламидиите са в групата на заболяванията, които се предават по полов път. Бактерията Chlamydia trachomatis е техният причинител. Тя има способността да увреди женските репродуктивни органи. Опасността се крие в почти липсващите или едва доловими признаци на това заболяване, нещо, което би могло да доведе до сериозни усложнения като скрития стерилитет – състояние, което може да настъпи много време преди жената да разбере за проблема. При мъже заболяването може да предизвика секреция.

Аугментин е сред препаратите, които се справят с проблема. Курсът обикновено трае две седмици с прием на аугментин на всеки 12 часа в комбинация с флажил вагинално за десет дни.

Партньорът също трябва да се лекува успоредно, за да не се препредава инфекцията. 14 дни след приема на аугментин се прави контролен тест.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.