Вредата от бирата: Бирата вреди! Вижте как във факти!

Бирата вреди ли на черния дроб? Бира и диабет. Алкохолен гастрит. Бирено (биче) сърце. Бира и кръвно. Оглупяване. Калории. При бременност. Митът за благотворното действие при камъни в бъбреците.

„Бирата е полезна!“- можете да чуете прекалено често.

Толкова прекалено, че дори да започнете да вярвате на тази заблуда. На практика обаче, пристрастяването към пивото е точно толкова опасно, колкото всяка друга форма на алкохолизъм.

Вижте кои са най-честите поражения, които бирата нанася на човешкото тяло:

1. Бирата води до алкохолен гастрит.

стомахът е един от органите, които в най-голяма степен обират негативите от прекомерната консумация на бира. Ежедневното наливане с пиво, освен че води до подуване, предизвиква и чести раздразнения, както и отряване на лигавицата.

2. Бирата поразява черния дроб

Честото изправяне на черния дроб пред задачата да филтрира попадналата в тялото бира може да доведе до различни нарушения в неговата функция да пречиства организма от токсините, които постъпват в него. Така той няма да е в състояние да предпазва тялото и отровните вещества ще нанасят поражение след поражение. В същото време, бирата и злоупотребата с нея може да доведе до развитието на хепатит, а ако той не бъде установен навреме, и до цироза.

3. Бирата води до появата на „биче сърце”

Честата консумация на пиво в големи дози спомага за поддържането на перманентно уголемено сърце. Става дума за това, че бирата бързо се усвоява от тялото, в резултат на което кръвоносните съдове се пълнят и нарастват. Като резултат сърцето също променя формата си, затлъстява, затруднено е в изпълнението на функциите. Появява се хипертония и аритмия.

4. От бирата се оглупява.

биче сърце бира и сърце
Във вените ми тече бира. Как звучи? Биче и бирено сърце е едно и също.

Забелязали ли сте, че ако през обедната почивка ударите една бира, после ви е трудно да свършите каквато и да било работа? Мислите текат бавно и лениво, не сте склонни към пъргави действия, излишни разговори по телефона и изобщо всякаква инициативност изчезва. Така е, защото дори и една бира „полира мозъка“ ви. Мозъчните гънки пак са си на мястото, но отказват да работят.

А ако всеки ден извършвате същото упражнение, това състояние ще ви стане перманентно. От бирата може и да не ставаме точно по-глупави, защото това би звучало обидно, но определено ставаме по-малко трудоспособни, имаме по-забавена реакция, по-трудно възприемаме, съхраняваме и обработваме информация, по-трудно общуваме и нямаме сили за инициатива. А от там до глупостта е само една крачка, нали?

5 Бира и диабет.

бира и диабет вреда
В превод: Впрочем една бутилка биричка е еквивалентна на 60 грама водка, а три бутилки – това е почти водна чаша водка (200 мл.). Коментирайте и вие до мнението на Ирина Кузнецова, наша рускоговоряща читателка!

Зависи от много неща, например от това, какво сте яли. Една бира на гладно може да ви събори. Ако сте уморени – също. Ако компанията ви е неприятна (или пък прекалено приятна), отново можете да се напиете от една-единствена чаша бира. Така че понятието „чаша бира“ трябва да се разглежда в контекста си.

Иначе да, ако всичко изброено по-горе и още куп други неща са окей, тогава една чаша бира е допустима и тя ще вдигне кръвната ви захар малко (но може да я вдигне и много, ако нещо не е наред). А може и да я свали.

Ако замезвате с нещо, което е приятелски настроено към диабетната ви диета, тогава вероятността да пострадате намалява. Също така не е зле да тествате нивото на своята кръвна захар, преди да пиете, защото ако то е високо, дори и малко повишение може да се окаже фатално. Ако е много ниска, също.

След пиене, също е хубаво да проверите как се движи кръвната ви захар, например преди лягане. Ако тя е прекалено ниска, хапнете нещо и тогава лягайте! Признаците на ниската кръвна захар много приличат на тези от алкохолното опиянение.

Демир бозан билки за бъбреци

Както казахме, преумората може да ви събори, ако я съчетаете с бира. Но не е нужно да сте толкова уморени, че едва да гледате. Физическият труд преди пийване също е достатъчен.

6. Калории, бира и напълняване.

Бира и калории, вредата от бирата
Бирата и калориите. Колкото и фешън да звучи, калориите не са за пренебрегване.

Да не забравяме, че всякакъв алкохол представлява излишни, празни калории, които обикновено нарушават дневния ви баланс. Да, хроничните алкохолици са слаби, но те не ядат почти нищо или страдат от такива заболявания, които им пречат да напълнеят. Нормална бира от 500 милилитра съдържа 12 грама въглехидрати и 167 килокалории. При светлата бира въглехидратите са „само“ 7.5 грама или „почти“ 4 пакетчета захар, или 145 килокалории.

Една напитка дневно за жени и най-много две за мъже ви държат на границата на злоупотребата, а може би и малко отвъд тази граница (в зависимост от състоянието ви). Така че смятайте какво приемате и как се отразява то на енергийния ви баланс.

7. Бирата и кръвното налягане.

бира и кръвно налягане
Бира и кръвно налягане: Ако ви се зачервят бузите, носът, очите или челото, спасявайте се! Положението е сериозно!

Всякакъв алкохол много бързо повишава кръвното налягане, включително и бирата. Смятат, че в жегите трябва да ударим една бира „за да се разхладим и да си наквасим устата“, но реално това ли се получава? От една бира в жегите човек може да се зачерви и запоти, да се задъха зверски. А това са признаците на високото кръвно.

В жегите и не само в жегите бирата вдига кръвното светкавично! Още след първата бира можете да забравите, че сте седнали да се разхлаждате и да се почувствате доста зле. Ако при пиене на бира носът, бузите или челото ви започнат да почервеняват, спрете и намерете начин да се оправите. Измерете си кръвното. Ако то е традиционно високо, може да бъдете заплашени от инсулт!

8. Бира и бременност.

бира при бременност
Пиене на бира при бременност. Ами ако на детето ви му хареса?

Всякакъв алкохол по време на бременността и при опити да забременеете е противопоказан, това е ясно и на малките дечица. Пиенето може да ви докара спонтанен аборт. Но мнозина бъдещи майки пият по една чаша бира, защото била полезна за бъбреците. Странен довод, при положение че тази бира може да увреди плода до такава степен, че и майката, и детето й цял живот да бъдат нещастни.

А и от друга страна да погледнем проблема? Толкова ли много ще се зарадвате, ако на бебето в корема ви тази бира му хареса и то прекарва голяма част от живота си на маса с приятели?

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

9. Бирата и бъбреците.

вредата от бирата
Бирата съдържа какво ли не. На тази инфографика са отбелязани само малка част от вредните съставки.

Да се върнем към засегнатата по-горе тема за „ползата“ на бирата върху бъбреците и предпазването от камъни в тях. Според известната проф. Делийска, това е нелеп мит.  Защото бирата бива наричана „течен хляб“ и води до усложнения като биреното коремче, увеличените млечни жлези при мъжете и дори засилва вероятността за подагра.

Според нея „лечението“ на бъбречната колика с бира, ако въобще е възможно да се говори за такова нещо, трябва да се извършва еднократно. Защото две шишета пиво се равняват на повече от една голяма водка като съдържание на алкохол и това може да ви увреди трайно, ако се „лекувате“ по-често. Например можете да се сдобиете с метаболитен синдром.

Вие си преценявайте, но имайте едно на ум, че „ползите“ са преувеличени от онези, които си търсят оправдание да си пийват сериозно.

Ще продължим този текст скоро със следните теми:

бира хормони
Още един коментар, вече във Фейсбук и от мъж, за вредата от женските хормони върху мъжете.

Бира и въглехидрати. Женските хормони в бирата. Спиртът в бирата. Бира и диария. Бирата и костите. Бира и хормони (как мъжете се превръщат в жени). Бира и хемороиди. Бира и цистит. Бира и щитовидна жлеза. И язва. И още други теми. Но този текст стана над 1000 думи и ще го оставим малко да си почине.

Междувременно ще ви бъдем благодарни, ако споделите с нас мнението си по засегнатите въпроси. Използвайте формата за коментари по-долу, за да го допишем заедно. Ако някъде грешим, поправете ни! Ако пропускаме нещо, също ни пишете! Благодарим ви предварително!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

5 thoughts on “Вредата от бирата: Бирата вреди! Вижте как във факти!

 • 05.05.2013 в 9:57
  Permalink

  Кстати, одна бутылка обычного пивка эквивалентна 60 граммам водки, три бутылки – это почти стакан водки.

  Отговор
  • 16.05.2015 в 10:58
   Permalink

   Благодарим ви, Ирина Кузнецова, за ценната информация. В интерес на истината до вчера не я знаехме. Затова дописахме материала за бирата с резултатите от нашите допълнителни проучвания и той стана още по-интересен. Днес той е най-четеният текст на сайта. Ще сме задължени на всички като вас, които коментират темите ни, защото така ни позволяват да ги дообогатим. А и всички се учим заедно! Пишете ни пак!

   Отговор
   • 16.05.2015 в 11:52
    Permalink

    Женските хормони,които са в бирата са най-вредни за мъжа,ако се прекалява с нея!

    Отговор
 • 28.09.2018 в 19:53
  Permalink

  Несъмнено прекаляването с бира е вредно за черния дроб.Но в бирата се съдържат големи количества витамини и минерали.Проучвания на учени потвърждават че тя намалява риска от сърдечно съдови заболявания.Така че мога да кажа че ползите са повече от вредите.Разбира се в ограничени количества и не всеки ден!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.