Вредата от бирата. Вдига ли кръвното? Има ли ползи? Диабет и бира

Каква точно е вредата от бирата? Вдига ли кръвното или не? Как е при диабет? А полезна ли е в някои отношения?

Спорът за вредата от бирата е толкова стар, колкото и самото питие. Противниците на пиенето настояват, че тя е алкохол и вреди като всяко друго питие. Любителите на пивото пък припомнят, че това е натурална напитка, която има малък алкохолен градус и ред положителни качества.

В този спор се намесват експерти, според които качественото и произведено по всички правила питие е полезно – при положение, че се употребява умерено. Под „умерено“ се разбира 2 пъти седмично по 300 мл. По-долу ще ви кажем какви са ползите от бирата, а сега първо да видим реалните негативи.

Точно описание на вредата от бирата

 • Бирата е диуретик. Тя „измива“ от организма огромно количество микроелементи, създавайки дефицит.
 • Бирата измива калция от костите и намалява еластичността на ставите. Под нейно влияние двигателният апарат се разрушава. Някои твърдят, че силицият в ечемика и хмела съдейства за плътността на костите и това би било така, ако суровината не се подлагаше на ферментация;
 • Алдехиди, етери, метанол и фузеловото масло въздействат на мозъка. Затова се замъглява съзнанието и краката омекват. При редовно „подхранване“ на мозъка, се повишават тревожността, агресията, забавят се мисловните процеси;
 • Злоупотребата с бира повишава риска от старческо слабоумие и създава условия за по-ранното му настъпване;
 • Кобалтът в бирата нарушава сърдечната дейност, при това във всяка възраст;
 • От бирата се дебелее. Естествено, зависи от количеството. При нормална употреба напитката стимулира храносмилането и подхранва чревните бактерии, стимулира жлъчката. Но лесно се минава границата, в която бирата започва да образува отоци, да разширява стомаха и да блокира центъра на насищане – апетитът се повишава;
 • Бирата съдържа доста градуси, въпреки обратното мнение. Някои марки стигат до 15°. Бирата се пие в стандартно количество от 0.5 л, а в такава халба има алкохол, колкото в 50 г водка

Основна опасност: бирен алкохолизъм

За съжаление биреният алкохолизъм не се брои и никой не би си признал, но отказването от това пристрастие е проблем. Изпиването на 1-2 бири всяка вечер отслабва контролът и количеството започва да нараства. Появява се зависимост – организмът си иска питието и увеличаване на дозата.

Патоанатомите свидетелстват за сериозни ефекти от бирата, вкл. изменения върху сърцето, бъбреците и ч. дроб.

ВЛИЯНИЕ НА БИРАТА
СЪРЦЕ И СЪДОВЕ ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ
видимо увеличаване на сърцето отмиране на мозъчни клетки
повишаване на кръвното налягане влошаване на внимание и памет, намален интелект, слабоумие
нарушен ритъм – аритмия, тахикардия нарушена координация на движенията
задух, исхемия киселини, гастрит, язва, газообразуване
разрастване на съдовите стени хепатит, цироза
влошаване качеството на кръвта пренатоварване на бъбреците
повишен риск от инфаркти и инсулти нарушения при дебело черво и тумори

Бирата вдига ли кръвното?

Да, абсолютно. Първо, прави го директно и в момента на пиенето. И второ, прави го дългосрочно чрез изменение на състоянието на кр. съдове и техните стени. Свързани симптоми са сърцебиене, главоболие, изпотяване

Вижте и ТОВА: С кои лекарства и билки се компенсират вредните действия на бирата върху кръвното!

Диабет и бира. Кръвна захар

Алкохолът при диабет е разрешена, но в определени количества и с контрол върху глюкозата в кръвта. Проблемът тук е, че етанолът се натрупва и утежнява състоянието. Рискът е минимален, ако диабетикът пие две чаши седмично, всяка по 0,33 литра. Това количество не влияе върху нивото на захарта.

Усложнения на диабет при честа употреба на бира:

 • Усещане за силен глад и постоянна жажда;
 • Често и обилно уриниране;
 • Хронична умора и липса на концентрация;
 • Нарушение на зрението;
 • Сухота на кожа и лигавици.

Още по темата ТУК: Точната диета при диабет и как да се оправите с хранене и билки.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Вреди ли бирата на черния дроб?

В бирата има стабилизатори, соли на тежки метали, въглероден двуокис, фитоестрогени и продукти на ферментацията, които обременяват главния филтър. Те действат като отрови и това се вижда дори визуално при редовно злоупотребяващите. Вътрешните органи излизат от обичайния режим, както и ендокринната система.

Сериозни признаци са болезненост отдясно, където се проектира ч. дроб. Следващият ключов признак е бързото напълняване.

Прочетете и ТОВА: Изчистване на омазнен черен дроб: Топ начини (някои от които лесни)!

Калории, бира и напълняване

В 100 мл бира има 41 кКал. Значи в халба от 0.5 л калориите са 205. А сега умножете по 2-3 бири, както е обичайно да се консумира? Добавете и мезето. Бирата е нискокалорична – да, но се пие в големи количества и с калорично мезе. Ако водката върви със салата, то бирата се комбинира с пържени картофи.

Второ, бирата влияе на обменните процеси. Отпадните продукти от ферментацията обременяват ч. дроб. Тялото работи неефективно и килограмите нарастват.

Витамините от група В, на които са богати дрождите, почти напълно изчезват при ферментацията. Реално бирата не дава ползи за обменните процеси, а вредите са доста.

Накрая – високото „водно“ натоварване + солените картофи и снаксове натоварват бъбреците и още веднъж върху метаболизма.

Бира и калории, вредата от бирата

Бирата и калориите. Колкото и фешън да звучи, калориите не са за пренебрегване.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Има ли ползи от нея, полезна ли е?

Да, има ползи, но само при 2 Х 330 мл на седмица! Тогава се отбелязва ускоряване на обменните процеси, хидратиране на клетките, подкрепа за съдовете. Само тогава бирата потиска патогените, успокоява болка и психика.

Още в текста: Бирата вреди ли на черния дроб? Бира и диабет. Алкохолен гастрит. Бирено (биче) сърце. Бира и кръвно. Оглупяване. Калории. При бременност. Митът за благотворното действие при камъни в бъбреците.

„Бирата е полезна!“- можете да чуете прекалено често.

Толкова прекалено, че дори да започнете да вярвате на тази заблуда. На практика обаче, пристрастяването към пивото е точно толкова опасно, колкото всяка друга форма на алкохолизъм.

бира и диабет вреда

В превод: Впрочем една бутилка биричка е еквивалентна на 60 грама водка, а три бутилки – това е почти водна чаша водка (200 мл.). Коментирайте и вие до мнението на Ирина Кузнецова, наша рускоговоряща читателка!

Вижте кои са най-честите поражения, които бирата нанася на човешкото тяло:

Бирата води до алкохолен гастрит

стомахът е един от органите, които в най-голяма степен обират негативите от прекомерната консумация на бира. Ежедневното наливане с пиво, освен че води до подуване, предизвиква и чести раздразнения, както и отряване на лигавицата.

бира и кръвно налягане

Бира и кръвно налягане: Ако ви се зачервят бузите, носът, очите или челото, спасявайте се! Положението е сериозно!

Бирата води до появата на „биче сърце”

Честата консумация на пиво в големи дози спомага за поддържането на перманентно уголемено сърце. Става дума за това, че бирата бързо се усвоява от тялото, в резултат на което кръвоносните съдове се пълнят и нарастват. Като резултат сърцето също променя формата си, затлъстява, затруднено е в изпълнението на функциите. Появява се хипертония и аритмия.

От бирата се оглупява

биче сърце бира и сърце

Във вените ми тече бира. Как звучи? Биче и бирено сърце е едно и също.

Забелязали ли сте, че ако през обедната почивка ударите една бира, после ви е трудно да свършите каквато и да било работа? Мислите текат бавно и лениво, не сте склонни към пъргави действия, излишни разговори по телефона и изобщо всякаква инициативност изчезва. Така е, защото дори и една бира „полира мозъка“ ви. Мозъчните гънки пак са си на мястото, но отказват да работят.

А ако всеки ден извършвате същото упражнение, това състояние ще ви стане перманентно. От бирата може и да не ставаме точно по-глупави, защото това би звучало обидно, но определено ставаме по-малко трудоспособни, имаме по-забавена реакция, по-трудно възприемаме, съхраняваме и обработваме информация, по-трудно общуваме и нямаме сили за инициатива. А от там до глупостта е само една крачка, нали?

Бира и бременност

бира при бременност

Пиене на бира при бременност. Ами ако на детето ви му хареса?

Всякакъв алкохол по време на бременността и при опити да забременеете е противопоказан, това е ясно и на малките дечица. Пиенето може да ви докара спонтанен аборт. Но мнозина бъдещи майки пият по една чаша бира, защото била полезна за бъбреците. Странен довод, при положение че тази бира може да увреди плода до такава степен, че и майката, и детето й цял живот да бъдат нещастни.

А и от друга страна да погледнем проблема? Толкова ли много ще се зарадвате, ако на бебето в корема ви тази бира му хареса и то прекарва голяма част от живота си на маса с приятели?

Бирата и бъбреците

вредата от бирата

Бирата съдържа какво ли не. На тази инфографика са отбелязани само малка част от вредните съставки.

Да се върнем към засегнатата по-горе тема за „ползата“ на бирата върху бъбреците и предпазването от камъни в тях. Според известната проф. Делийска, това е нелеп мит.  Защото бирата бива наричана „течен хляб“ и води до усложнения като биреното коремче, увеличените млечни жлези при мъжете и дори засилва вероятността за подагра.

Още информация и източници на английски: Ползи и вреди от бирата; * Бира и високо кръвно; * Бира и черен дроб; * Бира и диабет.

Според нея „лечението“ на бъбречната колика с бира, ако въобще е възможно да се говори за такова нещо, трябва да се извършва еднократно. Защото две шишета пиво се равняват на повече от една голяма водка като съдържание на алкохол и това може да ви увреди трайно, ако се „лекувате“ по-често. Например можете да се сдобиете с метаболитен синдром.

Вие си преценявайте, но имайте едно на ум, че „ползите“ са преувеличени от онези, които си търсят оправдание да си пийват сериозно.

Ще продължим този текст скоро със следните теми:

бира хормони

Още един коментар, вече във Фейсбук и от мъж, за вредата от женските хормони върху мъжете.

Бира и въглехидрати. Женските хормони в бирата. Спиртът в бирата. Бира и диария. Бирата и костите. Бира и хормони (как мъжете се превръщат в жени). Бира и хемороиди. Бира и цистит. Бира и щитовидна жлеза. И язва. И още други теми. Но този текст стана над 1000 думи и ще го оставим малко да си почине.

Междувременно ще ви бъдем благодарни, ако споделите с нас мнението си по засегнатите въпроси. Пишете директно във форума ни за ползите и вредите от бирата ТУК! Или използвайте формата за коментари по-долу, за да го допишем заедно. Ако някъде грешим, поправете ни! Ако пропускаме нещо, също ни пишете! Благодарим ви предварително!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Вредата от бирата. Вдига ли кръвното? Има ли ползи? Диабет и бира

 1. Кстати, одна бутылка обычного пивка эквивалентна 60 граммам водки, три бутылки – это почти стакан водки.

  • Благодарим ви, Ирина Кузнецова, за ценната информация. В интерес на истината до вчера не я знаехме. Затова дописахме материала за бирата с резултатите от нашите допълнителни проучвания и той стана още по-интересен. Днес той е най-четеният текст на сайта. Ще сме задължени на всички като вас, които коментират темите ни, защото така ни позволяват да ги дообогатим. А и всички се учим заедно! Пишете ни пак!

   • Женските хормони,които са в бирата са най-вредни за мъжа,ако се прекалява с нея!

 2. Несъмнено прекаляването с бира е вредно за черния дроб.Но в бирата се съдържат големи количества витамини и минерали.Проучвания на учени потвърждават че тя намалява риска от сърдечно съдови заболявания.Така че мога да кажа че ползите са повече от вредите.Разбира се в ограничени количества и не всеки ден!

 3. Спиртът намалява кръвната захар за известно време, но не за постоянно. И това важи само за втория тип. Аз съм диабетик и пия чат/пат.

 4. Бирата вдига кръвно, запушва кръвоносните и прави да се отлагат мазнини по стените и да стават тромби, оттам инфаркт. Така стана със свекъра, а той пиеше само бира.

 5. Бирата може ли да причини на черен дроб омазняване и цироза?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.