Ципрофлоксацин – предпочитаният убиец на бактерии

При цистит. С алкохол. Антибиотик ли е – опасности! На Актавис. Ципрофлоксацин 500. При бременност. При пневмония. При синузит. При бронхит. При бяло течение. При ешерихия коли. При хламидия. С микомакс. С ериус. При гъбички. С пробиотик. При стафилококи и гонорея. Грип и разстройство. Действие върху бъбреците. Алергия, гадене, привикване. Заместител. Левофлоксацин.

Ципрофлоксацин е антибактериален агент, който принадлежи към така наречената група на флуорохинолоните. Предписва се за лечение на инфекции, които са причинени от микроби, чувствителни към ципрофлоксацин. Към тези инфекции спадат тези на синусите и ухото, инфекциите на дихателните пътища, инфекциите на пикочната система, на женските полови органи, на тестисите, коремни и стомашно-чревни инфекции, инфекции на костите и на ставите, на подкожните тъкани и кожата. Ципрофлоксацин се предписва дори за антракс.

При цистит.

Едно от основните приложения на ципрофлоксацин е лечението на инфекции на отделителната система. Медикаментът доказано лекува цистит. Когато налице е често уриниране, което е съпътствано с болка, това най-вероятно значи цистит – възпален пикочен мехур.

Ако симптомите са от около 2-3 дни, това значи, че заболяването е остро и може да бъде лекувано с нелидикс. При хроничен цистит обаче, може да се приложи ципрофлоксацин заедно с някой спазмолитик като бусколизин или но-шпа. Допълнително може да се използва укрепващ пикочната система билков продукт като уринал или цистон.

Примерна комбинация за лечение на цистит може да бъде следната: една таблетка ципрофлоксацин 500 на всеки 12 часа в продължение на 5 дни; една таблетка 3 пъти дневно но-шпа; а уринал акут се приема един път дневно от 10 дни до 3 месеца, тъй като продуктите на билкова основа действат на комулационен принцип, тоест с натрупване.

С алкохол.

Употребата на алкохол по време на прием на антибиотици не се препоръчва. В зависимост от антибиотика ефектът може да бъде различен. Сами по себе си и алкохолът, и антибиотиците биха могли да доведат до идентични странични действия, сред които виене на свят, разстройство на стомаха, сънливост и други. В комбинация между тях нежеланите странични ефекти могат да се засилят. Известен е и  фактът, че алкохолът би могъл да неутрализира действието на антибиотика. Всичко това се отнася и за ципрофлоксацин.

Освен това се смята, че съчетан с алкохол, ципрофлоксацин би могъл да доведе до загуба на концентрация и забавяне на реакциите. Под внимание трябва да се взема дори съчетанието му със сироп за кашлица, в който също се съдържа минимално количество алкохол. И така, макар понякога да ви убеждават, че чаша бира или вино няма да навредят, по-добре приемайте антибиотици, без да консумирате алкохол.

Антибиотик ли е – опасности!

Не консумирайте алкохол по време на прием на ципрофлоксацин!

Не консумирайте алкохол по време на прием на ципрофлоксацин!

Ципрофлоксацин принадлежи към флуорохинолоните, които са синтетични антибактериални медикаменти, предназначени за терапия на специфични инфекции, причинени  от микроби и без съмнение е антибиотик, поради което не трябва да се предприема каквото и да е самолечение.

Неправилната употреба и неконтролираният прием биха могли да доведат до немалко негативни ефекти и опасности. Всички флуорохинолони могат да доведат до риск от развитието на тендинит, възпаление и даже скъсване на сухожилие.

Употребата на ципрофлоксацин може да повлияе негативно върху нервната система, като могат да бъдат наблюдавани неприятни ефекти като световъртеж, гърчове, треперене на тялото и др. Именно заради това антибиотикът не трябва да бъде употребяван при пациенти с мозъчна атеросклероза и епилепсия.

Ципрофлоксацин, макар и рядко, може да причини психози, депресия и желание за самоубийство. Антибиотици като ципрофлоксацин често се свързват с чревни проблеми, заради нарушението на микрофлората –  от незначителна диария до сериозен колит.

“Демир

На Актавис. Ципрофлоксацин 500.

ципрофлоксацин мнения

Ципрофлоксацин – един от най-популярните медикаменти от групата на флуорохинолоните

Ципрофлоксацин се предлага в аптечната мрежа у нас от различни фармацевтични компании и под различни наименования. Един от най-популярните продукти на фармацевтичния пазар е Ципрофлоксацин Актавис. Продава се под на формата на опаковка от 10 таблетки по 500 мг. Опаковката от 20 таблетки от по 250 милиграма в момента не е налична. Цената на ципрофлоксацин 500 на Aктавис е около 5-6 лева.

При бременност.

По време на бременност употребата на ципрофлоксацин не се препоръчва. Необходимо е да се посъветвате с фармацевт или лекар, ако планирате бременност или вече сте бременна, преди да започнете лечение с препарата.

Ципрофлоксацин е противопоказан и при кърмене, понеже може да се излъчва в кърмата, което да доведе до увреждания на детето. Някои лекари стигат до крайност и дори препоръчват аборт, ако бременността е в самото начало.

Въпреки това, споделеният опит в мрежата показва, че немалко майки са отгледали напълно здрави деца, независимо че са употребявали ципрофлоксацин. Което, разбира се, не трябва да ви успокоява.

При пневмония.

Пневмониите са обусловени вирусно бактериални белодробни инфекции. Процесът на дишане се влошава заради това, че инфекцията освен лигавицата на белодробното бронхиално дърво, може да засегне и алвеоларните структури, където газовият обмен се осъществява.

Това е и причината за технипнеята –  най-често срещаният симптом при пневмония. Сред множеството лекарства, предлагани на фармацевтичния пазар, антибиотиците, намиращи най-широко приложение, са макролидите и флуорохинолоните, между които ципрофлоксацин.

Споменатите антибиотици  са ценни с това, че най-безопасно и ефективно се справят с причинителя. В същото време тези препарати биха могли да се приемат монотерапевтично (приемане на само един препарат) веднъж дневно, което намалява разходите и опростява лечението. Разбира се, в зависимост от сложността на заболяването, са възможни множество комбинации от медикаменти.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При синузит.

Ципрофлоксацин е предпочитаният антибиотик при инфекции на дихателните пътища

Ципрофлоксацин е предпочитаният антибиотик при инфекции на дихателните пътища

При синузит няма единно мнение по въпроса за това какъв антибиотик да бъде назначен и колко продължителен да бъде курсът. От една страна, съгласно препоръките на американски специалисти, антибиотици трябва да се приемат най-малко 14 дни или дори още 7  след изчезването на симптомите. Много от пациентите, постъпващи със симптоми на синузит, спонтанно оздравяват без прием на антибиотици. Задачата на лекаря е своевременно да определи дали такова оздравяване е възможно.

Предполага се, че за успешното решение на този въпрос би могла да помогне компютърната томография. При пациенти с наличие на тотално затъмнение в областта на максиларните синуси, е необходимо назначаването на антибиотици. При тези, при които скенерът не открива аномалии, е възможно спонтанно възстановяване.

При остър синузит препарати от първа линия са антибиотиците като амоксиклав, еритромицин. Същите антибиотици могат да бъдат предписани и при хронични инфекции. В този случай полезни би бил и ципрофлоксацин.

При бронхит.

Флуорохинолоните и в частност ципрофлоксацинът са особено ефективни при бронхит. Ципрофлоксацин е един от най-активно използваните медикаменти от тази група.

Значимостта  на ципрофлоксацин се увеличава и заради това, че за разлика от бета-лактамните антибиотици, препаратът действа не само върху грам-отрицателните бактерии, намиращи се в състояние на деление, но и върху тези в състояние на покой.

Ципрофлоксацин притежава най-високата активност в сравнение с останалите флуорохинолони срещу повечето бактерии. Това е една добра предпоставка за ефективното използване на ципрофлоксацин при пациенти, при които предшестващата терапия на бронхит не е довела до задоволителен резултат.

Сред предимствата на ципрофлоксацин е и изключително бавното образуване на вторична устойчивост на щамовете към него.

При бяло течение.

ciprofloxacin-bialo-techenie, ципрофлоксацин

Интересна е връзката бяло течение – ципрофлоксацин

Връзката антибиотици – бяло течение е доста интересна.  Всеизвестно е, че продължителната употреба на антибиотици може да доведе до нарушение на микрофлората, било то чревна, влагалищна или друга, и да доведе до развитие на гъбички.

Именно гъбичките са един от основните причинители на бяло течение. Ципрофлоксацин не е изключение от това правило. Затова при продължително лечение с него е необходимо да се прилагат и пробиотици, а при вече налично бяло течение – противогъбични препарати.

От друга страна, когато бялото течение предизвикана от бактерии, лечението му съвсем естествено е антибиотично. В някои определени случаи гинекологът може да се предпише ципрофлоксацин във вариант на глобули, каквито са Ciprofloxacin Lactate vaginal Effervescent Tablets 0.1g. Лечението по този начин може да бъде 10-дневно сутрин и вечер или 20-дневно само вечер.

При ешерихия коли.

ципрофлоксацин при ешерихия коли

Ешерихия коли – бактерията, причинител на цистит, бяло течение и дори пиелонефрит, може да се повлияе от ципрофлоксацин

Медикаментите от групата на флуорохинолоните могат да въздействат върху ешерихия коли и нейните разновидности. Чувствителността на бактерията към тях прави и ципрофлоксацина предпочитано средство за борба с нея.

Както знаем, ешерихия коли е сред основните причинители на цистит. В зависимост от това къде точно се е развила бактерията, лекарят би могъл да прецени дали да предпише ципрофлоксацин и в каква доза.

При хламидия.

В днешно време предаваните по полов път инфекции са много разпространени. Хламидиите вече не се считат за неизлечима болест, ако лечението започне своевременно. Терапията обаче би могла да се превърне в предизвикателство, ако започне късно, когато болестта е предизвикала усложнения. Съпътстващите хламидия заболявания най-често са уретритът, микоплазмозата, гонореята или херпесът.

Антибиотикът е основен медикамент при борбата с болестта. В традиционната медицина хламидиите се лекуват най-ефективно с помощта на три групи лекарства, сред които флуорохинолоните, какъвто е и ципрофлоксацин.

Курсът на лечение с ципрофлоксацин се определя индивидуално за всеки пациент и би могъл да продължи от 1 седмица до няколко месеца. Заедно с антибиотика при необходимост могат да бъдат назначени имуностимулиращи лекарства. Важно е да се отбележи, че изчезването на външните белези на болестта не е гаранция за оздравяване. Само контролно изследване би могло да го докаже. Не бива да се забравя, че партньорът също трябва да се подложи на лечение и наблюдение.

С микомакс.

Микомакс е медикамент, който спада към групата на противогъбичните лекарствени средства. Чрез активното си вещество флуконазол микомакс лекува причинените от гъбични инфекции. Също така предпазва от кандидозна инфекция, а най-често гъбични инфекции се причиняват от дрожди, които се наричат кандида.

Когато е назначен ципрофлоксацин, за превенция на евентуална гъбична инфекция, по преценка на лекаря може да бъде предписан и микомакс. Някои лекари го назначават паралелно, а други предпочитат да лекуват гъбичките с микомакс след евентуалната им поява.

С ериус.

Ериус е противоалергичен медикамент, който за разлика от повечето подобни, не предизвиква сънливост. Подпомага контрола върху алергичните реакции и техните симптоми.

Когато е възникнала алергична реакция след употреба на антибиотик, може да се предпише терапия с ериус, паралелна на антибиотичната. Ципрофлоксацин и ериус не си взаимодействат и не пречи да се приемат съчетано, ако се наложи.

При гъбички.

Евентуалната поява на вагинални гъбички е отбелязана във фармакологичната характеристика на ципрофлоксацин в случай на лечение с него. В резултат на унищожаването на полезната микрофлора се получава гъбична суперинфекция.

Препоръчително е превантивно да се приема друг медикамент, който би могъл да намали риска от развитие на гъбички. Какъв да бъде точно той би могъл да определи лекуващият лекар.

С пробиотик.

Когато след лечение с ципрофлоксацин се е получила кандидозна инфекция, могат да се използват перорални противогъбични медикаменти или вагинални капсули. След това задължително трябва да се изкара пробиотичен курс.

При стафилококи и гонорея.

Ципрофлоксацин е един от най-силните антибиотици. Пие се дори за антракс. Предпочитан е също и при лечение на стафилоки.

Примерната схема на прием би могла да бъде два пъти по една таблетка дневно ципрофлоксацин 500, комбиниран с препарат против гъбички, например кандизол. Лечението трябва да продължи най-малко седмица, най-добре две. Разбира се, всяко едно лечение трябва да бъде обсъдено с лекар.

При лечение на гонорея съществуват няколко възможности. Една от тях е приемът на флуорохинолони, сред които и ципрофлоксацин. След първата седмица от лечението се препоръчва контролна културелна посявка.

Преди лечението и шест седмици след него трябва да се проведе серологична диагностика, за да бъде изключена двойна инфекция, например със сифилис. При наличие на гонорея е наложително да бъде лекуван и партньорът.

Грип и разстройство.

Известно е, че грипът е вирус, който не може да бъде излекуван антибиотици. Не се лекува с нищо. С него се справя имунната система, поради което тя трябва да бъде подсилвана. Антибиотик при грип се предписва заради усложнената, които заболяването би могло да предизвика. Когато организмът е отслабен, бактериите атакуват.

Антибиотиците се предписват след третия ден, когато бактериалната инфекция се развие. Те са задължителни, когато усложненията настъпят. А те могат да бъдат сериозни – бронхит, пневмония. Сред най-често изписваните антибиотици в този случай е ципрофлоксацин.

Диариите могат да бъдат разделени на неинфекциозни и инфекциозни, в зависимост от това, което ги причинява. Инфекциозните се причиняват от вируси, бактерии, паразити, микози и други. Ципрофлоксацин лекува стомашно-чревни и коремни инфекции, причинени от бактерии. Той не лекува симптома диария, свързан с тях, а неговия причинител.

От друга страна, самият ципрофлоксацин би могъл да доведе развитието на диария, даже няколко седмици след спиране на приема. Ако диарията е твърде тежка и продължителна, препоръчително е приемът на антибиотика да спре.

Действие върху бъбреците.

Антибиотици и химиотерапевтици като бисептол, нелидикс и ципрофлоксацин могат да се прилагат при наличието на пиелонефрит – инфекциозното усложнено възпаление на бъбреците.

Във фармакологичната характеристика на препарата обаче е записано, че при употребата му, трябва да бъде информиран лекарят за минали бъбречни проблеми. Този факт би могъл доведе до коригиране на лечението.

Алергия, гадене, привикване.

Макар съобщенията за тежка свръхчувствителност към ципрофлоксацин да са малко, все пак би могла да се прояви лека до тежка реакция към лекарството. Тя може да се изрази в обрив, подуване на лицето и гърлото, което може да доведе до задух, треска, загуба на съзнание, стягане на гърдите, шок, замайване, все състояния, които изискват намесата на лекар.

Друга честа нежелана реакция e гаденето и повръщането. Препоръчително е още при първата доза да се следи за свръхчувствителност към медикамента.

В Европа всяка година умират 25 хиляди души заради привикване на организма към антибиотиците и невъзможността инфекцията да бъде излекувана с тях. Мултирезистентната туберкулоза е добър пример. За да се избегне това, е важно курсът на лечение с ципрофлоксацин да бъде завършен докрай.

Ако се спре приемът на лекарството твърде рано, съществува възможност инфекцията да не бъде напълно излекувана. Симптомите могат да се върнат, дори да се влошат. Към антибиотика може да се развие устойчивост.

Заместител. Левофлоксацин.

Нееднократно са правени опити за класифициране на флуорохинолоните според техния спектър на действие и показания за употреба. Въпреки това такава класификация все още не съществува.

Все пак могат да се разделят на стари и нови. Към първите се отнасят норфлоксацин, офлоксацин и ципрофлоксацин. Към новите се отнася левофлоксацинът.

Левофлоксацин би могъл да бъде еквивалентен на ципрофлоксацин в определени случаи. Например проучване свързано с разрешение за употреба демонстрира това при хроничен бактериален простатит.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ципрофлоксацин – предпочитаният убиец на бактерии

  1. Може ли да съм имала стафилококи в меките тъкани.Работех с деца-мед!сестра съм то без предпазни средства-ръкавици ,в Дом за деца.Получих първо болки в едното стъпало и оток на стъпалото и докторите казваха-Паднал свод защото и това го имам.По късно инфекцията се усложнило аз не мислех че е инфекция.Напуснах тази работа,започнах друга,като преди това лежах в болница и ми поставиха диагноза-Радикулопатия,но стъпалата ми бяха с бодежи и парене.Овладя се със системи и болкоуспокояващи като Габагамата,но като започнах работа болките и умората в краката си оставаха.Възможно ли е човек толкова дълго време да си е колекционирал Стафилококи и те да са живели в неговите тъкани.После това ескалира и става страшно.Четох че се предава и по еъздушно- капков път.Защо едни хора се разболяват,а други- не.Много болки изтърпях с тия Стафилококи.Ужасно беше.

  2. Здравейте! Изследванията от микробиологията ми показаха, че имам бактериална вагиноза, кандидоза . Гинекологът ми предписа Ципрофлоксацин, Кандизол, Сложил, два вида вагинални таблетки- Гино-Певарил, Клион-Д. Въпросът ми е дали има някакво взаимнодействие между тези лекарства, или дали са възможни някакви нежелани реакции от толкова медикаменти?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.