Бяло течение. Влагалищни таблетки и хапчета. Ефикасни лекарства, свещички. Гиназол

Първа помощ при бяло течение. Начини за лечение. Бързият цитросепт. Йодасепт. Калиев перманганат. Розалгин. Гиназол. Ефективният бял равнец. Смрадлика (тетра). Чаено дърво. Свещички. Други лекарства (хапчета). Други билки и домашно лечение. Хомеопатия. Захаросан мед. Сода. С ябълков оцет. Рецепти на Ванга. Аквасорс. В менопауза. От гъбички. От ешерихия коли.

Бялото течение е нормална реакция на организма, причинена от развиваща се инфекция в тялото. От бяло течение е страдала почти всяка жена, най-малко веднъж в живота си. В голяма част от случаите бялото течение не би трябвало да води до излишно напрежение.

Необходимо е да се разбере, че бялото течение не е заболяване, а признак на това, че в организма се случва нещо нередно. Препоръчително е да се потърси навременно лекарско мнение, за да се открие причинителят и да се назначи правилната терапия.

По-голямата част от жените предпочитат да не го правят, надявайки се, че бялото течение е нормално състояние, което само ще отшуми и не бива да му се отдава особено значение. Това може да е така, но по въпроса все пак трябва да се произнесе лекар.

Характерните признаци за неговото наличие са чувство на непрестанна влажност в зоната на външните полови органи и ануса, замърсено бельо, сърбежи и усещане за нечистота непосредствено след взимане на душ, специфична миризма, която понякога е нетърпима, а понякога липсва.

Първа помощ при бяло течение.

Както вече споменахме, преди началото на каквото и да е било лечение на бяло течение, се изисква незабавната консултация с лекар гинеколог и специалист природолечител. В много случаи дамите предприемат лечение на своя глава, без каквато и да е консултация с лекар. Това не е правилно, дори би могло да бъде рисковано, понеже причините за бялото течение биха могли да бъдат много и различни.

Много важно е преди прегледа от гинеколог да не се правят промивки на влагалището, както и да не се слагат никакви лекарства в него, понеже по време на преглед се прави изследване на проба, взета от влагалището, за да се разбере какъв е причинителят на течението.

Само в краен случай и при невъзможност за своевременен преглед при гинеколог, както и при наличието на неприятни оплаквания, би могла да се направи промивка с прясна урина, лайка или сода за хляб в съотношение една супена лъжица сода в литър топла вода.

Начини за лечение.

Лечението на бяло течение е необходимо, когато то е свързано с патологични отклонения, които се разделят на три групи –  гъбични инфекции, бактериални вагинози и трихомониаза.

Най-честият причинител на гъбичните инфекции е кандида албиканс. При гъбични инфекции бялото течение е обилно и прилича на пресечено мляко. Появата на гъбички може да бъде свързана с изменение на микрофлората вследствие лечение с антибиотици, предаване по полов път, бременност или диабет. Лечението е с противогъбични медикаменти под формата на вагинални глобули, кремове или таблетки. Целта е влагалищната среда да бъде променена към такава, която е неблагоприятна за развитието на гъбички.

Промените във вагиналните секрети, свързани с бактериални вагинози, се изразяват в сиво-бяло оцветяване, неприятна миризма, наподобяваща тази на рибено масло. Този тип упорити инфекции се лекуват с подходящи медикаменти, самостоятелно или в комбинация. Лекарството метронидазол, приложено перорално и вагинално, е един от вариантите за атака срещу този вид болестни състояния.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Паразитът трихомонас вагиналис е причината за инфекцията трихомониаза. Тази инфекция е полово предавана, но ползването на общи хигиенни средства като кърпи и др. също може да допринесе за разпространение на заразата, понеже паразитът може да оцелее във влажна среда до 24 часа. Вагиналният секрет при трихомониаза е обилен, жълто-зеленикав, запенващ се и неприятно миришещ. Лечението се провежда само след консултация със специалист и се прилага от двамата партньори паралелно, като сексуалните контакти са противопоказни.

Здравословният начин на живот също е важен при бяло течение, за да бъде премахната токсичността, която го причинява. Добрите хранителни навици, хубавият сън, чистият въздух, слънчевата светлина и физическата активност са съществени. При бяло течение първоначално, в продължение на 3-4 дни пациентката трябва да приема вода с плодов сок или лимон за прочистване на организма. Добре е червата да бъдат прочиствани с помощта на клизма с топла вода. При наличие на запек се взимат мерки за отстраняването му. Болестното бяло течение се лекува с подходящи, предписани от лекар, лекарства, билки за промивки и вътрешно приемане. Необходимо е поддържане на отлична интимна хигиена.

Бързият цитросепт.

Бялото течение е неприятен и досаден симптом

Бялото течение е неприятен и досаден симптом

Нашумелият екстракт от семките на грейпфрут с широкоспектърното си действие сполучливо повлиява множество патогенни гъбички и бактерии. Поради тази прична цитросепт е много успешна опция при лечение на бяло течение, причинено от гъбички и микроорганизми.

Приемът на цитросепт вътрешно укрепва организма и го прочиства. Продуктът е подходящ за промивка на влагалището с разтвор в съотношение 15 капки в литър преварена вода, веднъж дневно. Когато проблемът е по-сериозен, промивката се прави два пъти на ден.

Друг вариант е тампонът, напоен в 10 капки цитросепт в супена лъжица масло от сусам.

Йодасепт.

Бъдете внимателни при промивките с йодасепт и калиев перманганат

Бъдете внимателни при промивките с йодасепт и калиев перманганат

Йодасепт може да помогне при бяло течение чрез промивки на влагалището като 10 капки от него се разтварят добре в 0,5 литра вода. Терапията е подобна на тази с калиев перманганат.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Калиев перманганат.

Лек разтвор на калиев перманганат може да се употребява за вагинални промивки. Според специалистите обаче, този тип промивки не са особено удачни, понеже могат да доведат до разпространение на инфекциите към останалата част от репродуктивната система при жените.

Подобни промивки биха могли да причинят и изменение във влагалищната микрофлора, като заедно с вредните могат да бъдат унищожени и полезните микроорганизми. Стигне ли се до подобни промивки, добре е да са съгласувани с лекар.

Не е за подценяване и рискът от изгаряне на лигавицата и кожата, когато се употребяват йодасепт или калиев перманганат, разредени в недостатъчно количество вода.

Розалгин.

Розалгин е медикамент, който действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Активният компонент на лекарството е бензидаминов хидрохлорид. Розалгин представлява гранули, които разтворени във вода, служат за вагинални промивки. Приложението му е подходящо преди и след прегледи при гинеколог, манипулации, изследвания, които биха могли да променят вагиналната микрофлора и да доведат до повишена секреция. Розалгин успешно повлиява влагалищни раздразнения в резултат на лъчетерапия и химиотерапия.

Гиназол.

Розалгин и гиназол водят до облекчение

Розалгин и гиназол водят до облекчение

Гиназол е влагалищен крем, предписван за локална терапия на причинените от Candida albicans вулвовагинални инфекции. Бързото разрастване на гъбичките кандида води до обилно бяло течение, подобно на пресечено мляко. Медикаментът е единствен у нас, базиран на бутоконазол.

Създаден е посредством иновативна технология, която позволява постоянно и продължително отделяне на активния компонент до над 4 дни върху инфектираното място. Апликаторът на гиназол спомага за определянето на дълбочината на неговото приложение. Той е единствен по рода си с повече отвори, позволяващ разпределението на крема по стената на влагалището да е равномерно. За разлика от останалите кремове, гиназол би могъл да се прилага по всяко време заради прилепващата му форма, която не позволява изтичане. Още за Гиназол: ТУК!

Ефективният бял равнец.

Билката бял равнец е считана за една от-най полезните що се отнася до здравето на жената. Белият равнец успешно се справя и с бяло течение.

Малко бял равнец се сварява, след което се оставя да изстине. След това се правят няколко промивки с интимен душ. За да има резултат, терапията се повтаря няколко вечери.

Билката може да се пие и вътрешно като чай, като и при двата варианта ще се постигне благоприятен резултат. Все пак при липса на такъв, се обърнете към лекаря си.

Смрадлика (тетра).

Смрадликата е друга много ценна билка, намираща широка употреба в гинекологията, включително при терапия на бялото течение при дамите. Листата на билката са частта, която се използва. Те съдържат определено количество лечебни етерични масла и са много богати на дъбилни вещества.

Лечението на бяло течение с тетра се прави както външно, така и вътрешно. За вътрешно приложение се приготвя чай като в половин литър вода се запарва една супена лъжица от билката. След 5 минути се прецежда. 250 милилитра от чая се пият преди храна три пъти на ден.

Успоредно се прави баня или компреси от смрадлика. 50 грама от билката се сваряват в 2 литра вода за около 15-20 мин. Прецедена, отварата се прилага един-два пъти на ден за външна промивка.

Чаено дърво.

Чаеното дърво и по-конкретно маслото е натурален антибиотик. То е широкоспектърно, като действа противовъзпалително, антибактериално, имуностимулиращо, противовирусно и др.

Маслото от чаено дърво стопира развитието на различните видове гъбички, унищожавайки повечето от вида кандида. Затова може да се прилага при лечение на бяло течение, предизвикано от гъбички.

Трябва да се употребява само външно. Например във вана с етерични масла: 6 капки от маслото се слагат във водата, като се добавят и 2 капки масло от мащерка. Гениталиите се обливат неколкократно, след което се сяда за около десетина минути във ваната.

Свещички.

Лечението на инфекции, предизвикали бяло течение, би могло да се проведе с вагинални таблетки, глобули или свещички след като са предписани от лекар. Най-често употребяваните подобни медикаменти са ломексин, гино-певарил, полижинакс, клиотримазол и др. Напоследък с добра репутация се ползва цикатридина.

Други лекарства (хапчета).

Флажил таблетки принадлежи към т.нар. група на антиинфекциозни имидазолови производни. Предписва се за лечението на амебиаза, неспецифичен вагинит или причинен от Trichomonas vaginalis вагинит, гиардиаза и за инфекциите, които са резултат на анаеробни бактерии, водещи до поява на бяло течение.

Добри отзиви се чуват и за цистофемин, съдържащ бял равнец, невен, полски хвощ, трицветна теменуга, жълт кантарион, еньовче, живовлек, градински чай, мента, цариче, ехинацея, слез, кафяви водорасли, алое и котешка стъпка. Предписва се главно за кисти на яйчниците и чести възпаления на тръбите. Бялото течение също е сред показанията му.

Други билки и домашно лечение.

  • Ако появата на бяло течение се дължи на външно замърсяване, причините за него могат да бъдат премахнати и с помощта на влагалищни промивки от билкова отвара, включваща равни части от билките босилек, мащерка, смрадлика и лайка. 5 лъжици от комбинацията се прибавят към литър вряла вода. След 5-минутно повторно кипване, сместа се прецежда и преди сън се прилага с интимен душ.
  • Есенция от цариче също помага в някои случаи на бяло течение. 20 капки от нея се прибавят към 30 гр. розова вода. Влагалишето се маже сутрин и вечер със сместа.
  • Вътрешно могат да се приемат вече споменатото цариче, като 100 грама от билката се варят в половин литър вода. След половинчасов престой сместа се пие 1-2 пъти на ден.
  • Смесват се по 100 гр от билките коприва, лайка, мечо грозде и мащерка. Варят се 5 минути в 0,5 л. кипнала вода, а отварата (след 30 мин. киснене) се пие три пъти на ден след ядене.

Хомеопатия.

Специалистите в сферата на хомеопатията са на мнение, че бялото течение би могло да бъде повлияно от хомеопатично лечение. Терапията обаче е различна за всеки отделен случай – комбинацията от хомеопатични продукти се прави индивидулано след изясняване на здравния статус, както и при наличие на микробиология, която да потвърди причината за инфекцията.

Често се комбинират хомеопатични препарати като монилия албиканс, хелониас диоика, туя окциденталис, силицеа и др. Същественото при хомеопатичното лечение е стриктното спазване на предписаните дози и продължителност на терапията.

Захаросан мед. Сода.

Апитерапията също намира своето приложение в лечението на бяло течение. Вътрешният прием на 1 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед, разтворени в чаша вода 2-3 пъти дневно, е доста удачен вариант срещу бяло течение.

Христо Мермерски пък е разпространител на две народни рецепти за бяло течение със сода и пчелен мед. Според едната трябва да се смесят сода и захаросан мед в равни пропорции, след което да се оформят глобули, които се поставят във влагалището вечер преди сън.

Тампон от стерилна марля със захаросан мед може да се употребява вместо глобулите от сода и мед.

С ябълков оцет.

Опитайте трите рецепти на Ванга

Опитайте трите рецепти на Ванга

Ябълковият оцет е изпитано средство за повлияване на вагиналните проблеми. Може да се прилага и външно, и вътрешно. Благоприятният ефект се дължи на способността му да неутрализира действащите в организма инфекции.

Вътрешно би могъл да се пие с мед, както споменахме, а външно се прилага чрез промивки. Задължително е преди промивка да е разреден: 5 с.л. ябълков оцет се добавят към литър вода. Ефектът при бяло течение, предизвикано от външно замърсяване, се усеща бързо.

Рецепти на Ванга.

Споменатата промивка с ябълков оцет е една от трите изпитани рецепти за бяло течение на пророчицата Ванга.

Втората рецепта за бяло течение е вагинална промивка с невен, шепа листа от който се прибавя към 0,2 л. чист зехтин. Листата могат да са свежи или сушени. След едноседмичен престой на тъмно комбинацията се употребява за вагинални промивки – две супени лъжици от сместа се добавят във вода за измиване на интимната зона.

Третата прословута рецепта на Ванга е с чесън. 1-2 скилидки чесън пък могат да се увият в марля и подобно на тампон да се поставят вагинално. Възможно е да се почувства лек дискомфорт в началото. Хапването на чесън пък предпазва от инфекции.

Аквасорс.

Набиращите сила продукти на аквасорс биха могли да подпомогнат лечението на гинекологични проблеми, сред които и бяло течение. Мнението за това е на различни специалисти, свързани с алтернативна медицина.

АФА водораслите и комбинацията на коластра с водорасли отлично повлияват предизвиканото от кандидози бяло течение благодарение на алкализиращото и подсушаващото действие на продуктите. Освен това серията на аквасорс подсилва имунитета.

В менопауза.

Появата на бяло течение в менопаузата би могло да бъде в резултат на т. нар. атрофичен вулвовагинит, който се свързва с хормоналните изменения. В случая влагалището е възпалено, а течението – миризливо.

Това състояние е доста често срещащо се. Податливостта към възпаления на жените в този период е свързано с лишаването на влагалището от неговата естествена защита, атрофичните му изменения, намалената киселинност и сухота. Областта е уязвима от гъбички и патогенни бактерии. Обичайно в тези случаи се предписват локално действащи медикаменти.

От гъбички.

Ешерихия коли и гъбички могат да причинят бяло течение

Ешерихия коли и гъбички могат да причинят бяло течение

Candida albicans е един от най-честите причинители на вагинални инфекции. Нарушеният киселинен баланс във вагината способства за развитието на подобни инфекции, проявяващи се с бяло течение. Гъбичната инфекция не е само сексуално предавана. Стресът, противозачатъчните, антибиотиците, бременността и диабетът също биха подпомогнали развитието й.

Белият вадинален секрет с бели частици, подобен на пресечено мляко или извара е главният отличителен белег на гъбична инфекция. Лечението е насочено към спиране на растежа на гъбичките и нормализиране на микрофлората. Използват се антимикотични медикаменти в различни форми – глобули, таблетки за перорална употреба, кремове и др.

От ешерихия коли.

Доста често бялото течение се появява в резултат на възпаление, предизвикано от неспецифични микроорганизми, каквито са ешерихия коли и ентеробактерът – иначе нормални обитатели на дебелото черво. Заразяването може да стане заради съчетаване на вагинални и анални сексуални контакти.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Бяло течение. Влагалищни таблетки и хапчета. Ефикасни лекарства, свещички. Гиназол

    • Абсолютно сте права! Изрично сме посочили, че тези материали имат само информативен характер и не заместват консултацията с личния лекар. Особено при бяло течение прегледът и изследванията са задължителни!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.