Противозачатъчни Джаз, Ясмин, Регулон и другите – каква е истината за тях?

Спешни противозачатъчни хапчета: Ескапел. Ясмин. Важните хормонални изследвания. Таблетки: Diane 35. Logest. Марвелон. Регулон. Фемоден. Три регол. Цилест. Jazz. Оргаметрил. Спирали. Свещички. Странични ефекти. Болки в гърдите. При ендометриоза. Върху черен дроб. За рак на гърдата. Цистит. При разширени вени. Целулит. Гъбички. При акне. Може ли алкохол? А пушене на цигари? За цветя.

Спешни противозачатъчни хапчета: Ескапел

Десетки са митовете, които се носят за най-сигурния метод за контрацепция – противозачатъчни хапчета. В действителност ли са толкова страшни и какви са последствията от приема им?

В тази статия ще разясним предимствата и недостатъците на различните противозачатъчни и нежеланите реакции от приема им.

Всяка жена поне веднъж в живота си е прибягвала до хормоналните контрацептиви за спешна помощ. Те са спасението след неуспешно приложение на друг метод за контрацепция.

Най-добре е хапчетата от рода на Ескапел да се приемат до половин денонощие след полов акт. Най-късно оралният контрацептив от този вид може да бъде приет до три денонощия след интимния контакт.

01 противозачатъчни Регулон Ясмин Джаз Jazz

Употребата на противозачатъчни таблетки крие рискове

Приемът на този вид хапчета антибебе не трябва да надвишава две таблетки между два менструални цикъла. Честата им употреба (в рамките на 28 дни, колкото е разликата между две менструации) води до сериозни аномалии в менструацията. Не е изключено и течение преди цикъл, както и по-дълга и по-болезнена менструация.

Част от дамите, приемащи Ескапел, се оплакват от силни и внезапни мигренозни пристъпи, гадене, повръщане, болка и напрежение в гърдите, диария. Обикновено тези неприятни симптоми отшумяват няколко дни след приема на контрацептива.

Друг вариант на хапчетата, които са известни като “хапчето на сутринта” е Постинор дуо. За неговият прием важи същото като при Ескапел.

Ясмин

Един от най-полулярните съвременнии контрацептиви е Ясмин. Хапчето принаджели към групата на двуфазните медикаменти за предпазване от нежелана бременност, тъй като се приема на две фази.

Приемът започва в началото на менструацията (първи ден) и продължава точно три седмици. На блистера е разграфен приема на хапчетата по дни. След изпиване на първата опаковка, следва почивка от седмица. По време на тази пауза се появява кръвотечение, което всъщност е следващата менструация.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Точно на осмия ден започва прием на втората опаковка от препарата дори и ако кръвотечението все още продължава.

Този орален контрацептив не се препоръчва  на дами, страдащи от хипертония, както и такива, които имат проблеми с бъбреците.

Освен като метод за контрацепция, той се използва и при лечението на смущения в цикъла (честота, продължително и болкови симптоми, с които протича).

Важните хормонални изследвания

Преди да Ви бъде изписан подходящия за Вас орален контрацептив, Вашият гинеколог ще назначи поредица от хормонални изследвания, проследяващи показателите на хормони, имащи отношение към женската фертилност – пролактин, естрадиол, тестостерон, щитовидна жлеза, кутеинизиращ хормон, фуликул стим.

Всяко отклонение в нивата им може да е предпоставка за прием на определен хормонален препарат.

Таблетки: Diane 35

12 противозачатъчни Регулон Ясмин Джаз Jazz

Всеки блистер на противозачатъчните е разграфен за прием на хапчетата по дни

Таблетките Diane 35 освен като контрацептив се използват и с лечебна цел на различни кожни проблеми – акне, прекомерно окосмяване. Във втория случай терапия с него се назначава само, ако няма резултат от антибиотично лечение.

Препаратът не се препоръчва на момичета, които все още нямат менструален цикъл.

Logest

Logest (Логест) спада към групата на КОК (комбинирани орални контрацептив) заради съдържащите се в него два хормона – етинилестрадиол и гестоден. Приемът му е на две фази, както и този  на Ясмин.

Употребата му не е препоръчителна при вагинални кръвотечения с неясен произход, сърдечни и бъбречни проблеми, тромбози и чернодробни заболявания.

Марвелон

Марвелон е известен като оралния контрацептив с най-ниска концентрация на хормони в състава си . Той е монофазен медикамент, тъй като съотношението на хормоните във всяка таблетка е едно и също.

Приемът му трябва да се избгява при проблеми с кръвоносната система, сърцето, бъбреците и черния дроб.

Поради ниското си съдържание на хормони медикаментът е с добра поносимост. Той често е препоръчван на вариант за орална контрацепция на пациентки, за които е противопоказно да приемат други орални контрацептиви.

Ниското съдържание на хормони не го прави по-малко ефективен от останалите медикаменти от групата.

Регулон

Регулон е хапче антибебе с активна съставка десогетрел. Приема се по схема, по която се приемат повечето съвременни контрацептиви от групата, а именно 21 дни, считано от първия ден на менструалния цикъл. Следва пауза от седмица, по време на която се появява течение, подобно на цикъл.

Точно на 8-мия ден трябва да се възобнови приема му. Ако приемате този медикамент, е необходимо да знаете, че не е изключено да се появят жълти петна по кожата Ви. В такъв случай е по-добре да избягвате излагането на пряка слънчева светлина.

Фемоден

Фемоден спада към групата на монофазните контрацептиви за орален прием, тъй като процентното съдържание на двата хормона е едно и също във всички таблетки.

Счита се за медикамент с ниско хормонално съдържание и затова е с добра поносимост дори и от пациентки, при които се наблюдават странични реакции от приема на други контрацептиви.

Това не означава, че страничните реакции от неговия прием са изключени. В него се съдържат прогестроген и естроген, макар и в малки количества.

Три регол

13 01 противозачатъчни Регулон Ясмин Джаз Jazz

Понякога противозачатъчните се изписват за лечение на гинекологични проблеми

Три регол спада към групата на така наречените трифазни орални контрацептиви, тъй като съдържанието на хормоните във всяка таблетка от опаковката е различно и е съобразено със случващото се в женския организъм на хормонално ниво.

Той въздейства върху женската полова система по три начина. Освен, че потиска процеса на овулация, прави невъзможно преминаването и задържането на оплодената яйцеклетка в матката.

Това хапче антибебе сгъстява цервикалната слуз (намира се в маточната шийка) и прави невъзможно преминаването през нея на сперматозоидите и съответно оплождането.

Благодарение на приема на този медикамент маточната лигавица не набъбва толкова, че да се създадат необходимите условия за оплождане на яйцеклетката. (Фрамар.бг)

Цилест

Цилест също спада към групата на нискоконцентрираните хормонални контрацептиви. В него се съдържат в изключително малки количества хормоните норгестимат и етинилестрадиол.

Приемът му възпрепятства настъпването на овулация и сгъстява влагалищния секрет, което прави невъзможно проникването на мъжките полови клетки, необходими за оплождането.

По този начин Вие сте защитена от нежелана бременност. Контрацептивният ефект на медикамента започва да действа още от приема на първата таблетка, за разлика от много други хормонални препарати, при които той настъпва едва седмица след това.

Jazz

В опаковка орални контрацептиви Джаз (Jazz) се съдържат 28 таблетки, които са с различно процентно съдържание на хормоните в тях.

Контрацептивният си ефект таблетките дължат на съдържащите се в тях хормони – дроспиренон и етинилестрадиол.

В 24-те розиви хапчета тези съставки се съдържат в по-високи количества за разлика от останалите 4 бели хапчета.

Характерни за този медикамент е , че неговият прием увеличава риска от образуването на съсиреци.

Оргаметрил

Оргаметрил е хормонален препарат, който намира приложение при лечение на смущения във функцията на женската полова система – липса на менстрауция, ендометриоза и силно изразен предменструален синдром. Може да се използва също така за отлагането на менструален цикъл.

Спирали

В случай, че при Вас са налице противопоказания за прием на орални контрацептиви или не желаете да приемате хапчета антибебе, съвременната медицина предлага друг метод за контрацепция – маточни спирали.

Принципът, по който те действат, е механичен. Спиралата служи като бариера срещу сперматозоидите и не им позволява да достигнат до целта.

Методът е познат още преди хилядолетия в Древен Китай. Въпреки, че тогава спиралите са се изработвали от чисто злато или сребро, днешните не им отстъпват, макар че са изработени от сравнително по-евтини материали.

Предлагат се и във вариант в комбинация с хормони. Тези спирали са по-скъпи, но съдържащите се в тях хормони предпазват от вътрематочни възпаления.

Една спирала обикновено е ефективна между две и пет години и не бива да остава за по-дълъг период в тялото, тъй като това може да има сериозни последствия. (Здраве.бг)

Нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да отслабят действието на спиралата. Тя действа на принципа на механично дразнене на матката и недопускане на възможността яйцеклетката да се загнезди в нея.

Свещички

Вагинални свещички под формата на песари са друг алтернативен контрацептивен метод. Той е не толкова надежден, колкото останалите два и не изключва възможността да настъпи бременност.

Свещичките могат да се използват самостоятелно или като допълнително средство. В случай, че сте пропуснали прием на противозачатъчното, може да се доверите на вагинални песари. Те са добър вариант и в случай, че имате спирала, но се е наложило да приемате нестероидни медикаменти.

Подходящи и за кърмачки, тъй като кърменето е несъвместимо с прием на орални контрацептиви.

Странични ефекти

Въпреки, че съвременните орални контрацептиви се произвеждат по подобрена формула, не липсват странични ефекти от тяхната употреба. Това също не означава, че и Вие ще попаднете в графата на пациенти, оплакващи се от тях.

Най-честите оплаквания от прием на хормонални препарати са главоболие, гадене, повръщане, диария, зачестяване на мигренозните пристъпи, обща раздразнителност, напълняване, липса на желание за интимни контакти. Това е нормално.

Все пак тези хормони потискат овулацията и всяко вмешателство във функцията не само на половата система, но и на останалите системи, протича с някакви симптоми.

Обикновено това отшумява няколко месеца след първоначалния прием, но ако симптомите не отшумят, лекарят ще Ви предпише други хапчета или ще Ви препоръча друг метод, предпазващ от нежелана бременност.

И все пак нека да не забравяме, че от употребата на хапчетата антибебе има и позитиви. Освен социалната значимост, която те имат за контролиране на раждаемостта, тези таблетки водят и индивидуални позитиви – регулиране на цикъла, предпазване на яйчниците от кисти, положителен ефект върху проблемна кожа и скалп на косата.

Приемът им може значително да намали остротата и честотата на мигренозните пристъпи, когато те са предизвикани от хормонален дисбаланс.

Болки в гърдите

14 01 противозачатъчни Регулон Ясмин Джаз Jazz

Противозачатъчните са един от виновниците за целулита

От болки в гърдите се оплакват голяма част от жените, приемащи медикаменти, потискащи овулацията. Това оплакване не е за пренебрегване, тъй като болката може да не е просто напрежение в гърдите, а е да в резултат от сърдечен проблем, който се е обострил от приема на хапчета антибебе.

При ендометриоза

Хапчетата анти бебе са широко застъпени при лечението на ендометриоза. Въпреки, че това заболяване (растеж на маточна тъкан извън маточната кухина) най-често се свързва с безплодието, при  неговото лечение се използват протовозачатъчни. Обикновено след прекъсване на лечението симптомите се завръщат с пълна сила.

Ниските количества на естроген оказват положително влияние върху това заболяване.

Хормоналните препарати в този случай имат не само противозачатъчен ефект, но и облекчават болковите симоптоми – болезнено усещане в тазовата област по време на интимен контакт и преди цикъл.

Ако въпреки приемът на противозачатъчни, болката не затихва, предписват се и болкоуспокояващи.

Върху черен дроб

Противозачатъчните повишават активността на съсирващата функция на черния дроб. По време на техния прием черният дроб значително увеличава способността си да съсирва кръвта и това води до образуването на съсиреци. Не изключено да доведе и до белодробна емболия (съсирек в белия дроб).

За рак на гърдата

Рак на гърдата се диагностицира по-често при жените, които приемат таблетки антибебе. Все още не е доказана категорично вината на тези таблетки за растежа на злокачествените образувания, но е факт, че това страшно заболяване се открива по-често при жени, които приемат орални контрацептиви.

След преустановяване на приема им намалява риска от заболяване от рак. Все пак, ако сте приемала или приемате такива медикаменти, ходете редовно на прегледи.

Цистит

Приемът на противозачатъчни предразполага към развитието на цистит, тъй като имунната система отслабва. Организмът става по-податлив на инфекции и е възможно да се появи коварното възпаление на пикочния мехур.

Разбира се, не трябва да се изключват и другия отключващ фактор – простуда. Неподходящото облекло през зимния сезон често става причината за цистит.

При разширени вени

При разширени вени приемът на орални контрацептиви е противопоказен заради високия процент на риск от образуването на тромбози. Съсирек кръв  може да попадне и в белия дроб и това да доведе до белодробна емболия

Целулит

Доказано е, че приемът на орални контрацептиви води до задържането на течности в долните крайници. Това в предпоставка за образуването на целулит. В такъв случай е добре, тези медикаменти да се комбинират с отводняващи препарати.

При повечето дами целулитът е свързан с напълняване, до което води приемът на хормонални медикаменти.

Гъбички

Приемът на хапчета анти бебе увеличава риска от гъбички и предразполага организма към тях, тъй като отслабва имунитета. Също така лечението на гъбички с антигъбични препарати не е съвместимо с орална контрацепция. Противозачатъчните свойства на хормоналните препарати могат да отслабвнат от антигъбичните препарати.

При акне

Акнето се повлиявана благоприятно от повечето противозачатъчни таблетки. Виновни за досадното възпаление са бушуващите постоянно хормони.  Именно регулирането на дейността им (каквото осигурява приемът на орални контрацептиви) потушава неприятните кожни възпаления.

Може ли алкохол?

Протовозачатъчният ефект на оралните контрацептиви може значително да намалее при комбинацията им с  алкохол.

А пушене на цигари?

123 01 противозачатъчни Регулон Ясмин Джаз Jazz

Понякога противозачатъчните не са най-добрият метод за предпазване от забременяване

Един от негативният ефекти върху нашето здраве в резултат от приема на хапчета антибебе са нарушения  сърдечната дейност. По-застрашени от проявата на този страничен ефект са жените пушачки, които се предпазват от забременяване чрез хормонални таблетки.

Най-застрашени са дамите, които пушат по повече от 15 цигари дневно.

За цветя

Противозачатъчните дори и да не Ви понесат добре, няма такава вероятност това да се случи и с цветята Ви. Да, правилно сте прочели става въпрос за любимите на всяка дама стайни растения. Противозачатъчните таблетки са най-добрият еликсир за тях. Цветята буквално полудяват от хормоните, които се съдържат в тях.

За разлика от жените, тези нежни растения получават само позитиви от подхранването с тях – те започват да растат не само по-бързо, но да цъфтят по-рано от очакваното. (Аз жената.бг)

Таблетка противозачатъчни се абсорбира напълно от цветята като се зарови в саксията. Може също така да ги поливате с вода, в която сте разтворили няколко таблетки (една таблетка на литър вода).

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *