Клиндамицин – широкоспектърно решение за много болежки

При скарлатина. При пневмония. При акне. При болки в гърлото: пневмония, бронхит, гнойна ангина и фарингит. При синузит. При целулит. За зъби и зъбобол. При СПИН. При перитонит. При болки в яйчниците, цистит и хламидия. При тендовагинит. Клиндамицин или доксициклин? Метронидазол и клиндамицин. С гентамицин. Може ли алкохол? При бременност. Странични ефекти: Гъбички, диария.

При скарлатина.

Ако сте се заразили със скарлатина, един от възможните антибиотици, които лекарят ще Ви е изпише, е клиндамицин.

Въпреки, че това заболяване се проявява предимно при децата, възможно и възрастните да се заразят.

В миналото повечето от случаите на скарлатина са били с фатален изход. За щастие съвременната медицина успя да намери ефективно антибиотично лечение за това заболяване и фаталните последици вече са избегнати напълно.

Обичайната терапия с клиндамицин продължава общо десет дни. Денонощие, след като пациентът започне лечение, той вече не е заразен.

Дозата, която болният приема, се определя от медик. За деца приемът е трикратен. На килограм телесна маса са необходими между 8 и 24 милиграма от медикамента (в зависимост от остротата на симптомите).

При изключително тежки случаи се приема интравенозно.

Неприятната инфекция протича със сърбеж, треска, болка в гърлото и възпаление на сливиците. Обикновено треската е предшественик на появяващите се при болните от скарлатина сърбежи.

Виновник за инфекцията е стрептококовият бацил пиогенис. Протичането на скарлатината е съпроводено с намален апетит, подуване на слюнчестите жлези.

Възможни усложнения след прекарване на инфекцията са ангина, възпаление на синусите и менингит.

При пневмония.

Антибиотичният препарат клиндамицин е надежден убиец на бактериите, причиняващи пневмония. Те не са устойчиви на този медикамент и обикновено за период от десет дни са убити напълно от него.

Бактерията, причиняваща това заболяване, води до затруднения в нормални дихателен процес в резултат от дразненето, което оказва на белодробната лигавица. Целта на медикаментозната терапия е да убие бактерията причинител.

“Демир

Един от възможните начини това да се случи е чрез лечебен курс с клиндамицин.

Заболяването може да бъде предадено на здрав човек от болен по въздуха и чрез слюнка. С пневмония е възможно да се заразим и по кръвен път, например при операция.

Обикновено най-застрашени са хората със слаб имунитет. Важна предпоставка за успешното антибиотично лечение е предизвикване на дразнене на имунната система и запазване на имунния отговор към бактерията стрептококус пневмония, причинител на заболяването.

При акне.

клиндамицин на капсули

Клиндамицин е антибиотик с широк спектър на действие

Неприятното акне се повлиява благоприятно от антибиотични гелове за локално третиране, съдържащи активното вещество клиндамицин. То спира растежа на бактериите, причиняващи акне и други кожни възпаления.

Най-добър ефект дава в комбинация с третиноин, тъй като убива още по-бързо бактериите, причиняващи неприятните младежки пъпки.

Гелът, съдържащ тези две активни съставки в комбинация с третиноин, се предлага в аптечната мрежа под търговското наименование Акнатак. Не се препоръчва за употреба от пациенти, които не са навършили 12 години.

От употребата му трябва да се въздържате и ако сте алергични, страдате от коварния рак на кожата, екземи, дерматите, розацея или от тежка форма на акне вулгарис. Тогава е наложителна консултация и преглед от специалист.

Клиндамицин е също така част от антибиотичната терапия за лечение на младежки пъпки. Освен от хормонална терапия, това неприятно кожно възпаление се повлиява и от орален прием на клиндамицин и други подобни антибиотици, убиващи бактериите.

Тъй като тези антибиотични медикаменти не е изключено да окажат негативно влияние върху изграждането на костите и зъбите, не се препоръчват за лечение на акне при лица под 14-годишна възраст.

До клиндамицин при лечение на лица под тази възраст се прибягва единствено при сериозни инфекции и вирусни заболявания, ако специалистът прецени. (Медицине.бг)
При болки в гърлото: пневмония, бронхит, гнойна ангина и фарингит.

клиндамицин при ангина и болки в гърлото

Клиндамицин лекува ангина

Мъчителните болки в гърлото може да се дължат на пневмония, фарингит или ангина. В който и от тези случаи да попадате, лечението с клиндамицин е подходящо за Вас.

Имайте предвид, че не винаги лечението с антибиотик е наложително. Прибягвайте до него единствено след препоръка от лекуващия Ви специалист.

Фарингитът е обикновено възпаление на гърлото, с което можем да се заразим чрез контакт с болен. Причинител на неприятното и болезнено състояние в стрептококовият вирус от тип А.

Събирането на гной по повърхността на сливиците също се повлиява благоприятно от клиндамицин. Но ако заболяването не е съпътствано с повишена температура (за опасно се счита, когато е над 39 градуса), може да Ви се размине антибиотичното лечение.

При възпаления на гърлото лечението с този медикамент обикновено продължава седмица. Приемът е в дози, както при останалите инфекции, които той лекува – за възрастни от 600 до 1800 мг (в зависимост от остротата на изразената симптоматика); деца от 8 до 25 мг за денонощие на всеки килограм телесна маса.

При новородени се прилага инжекционен разтвор по схема, определена от медик.

При синузит.

Мъчителното възпалението на синусите, което е известно с медицинския термин синузит, често води до нежелани усложнения. Попадайки в синусните кухини, бактериите намират идеална среда за развитие.

След инкубационния период инфекцията в повечето случаи се лекува без медикаменти (организмът се справя сам с нея). Но в случай, че продължи повече от осем седмици тя става хронична.

Специалист може да Ви назначи лечение с клиндамицин при инфекция на синусите. До него се прибягва единствено в случаите, в които инфекциозното заболяване е съпроводено с повишение на телесната температура, мъчителна болка в главата, подуване и зачервяване около очите, обилен секрет, стичащ се в гърлото.

При целулит.

клиндамицин се ползва дори при целулит

Клиндамицин се приема и при болки в яйчниците

Резултатите от проведени клинични изследвания доказват ефективността на клиндамицин по отношение редуциране на целулита. (spisaniemd.bg)

Въпреки, че в листовката на медикамента не е посочено това негово действие, резултатите от проведените изследвания са факт.

Целулитът всъщност представлява инфекции на меките тъкани. Тя се причинява от задържането на течност в подкожната тъкан, която тялото ни е трябвало да изхвърли.

За зъби и зъбобол.

Клиндамицин се предписва и при възпаление, предизвикано от проблеми със зъбите. Този антибиотик се изписва и след извършени хирургически манипулации в устната кухина, които е възможно да доведат до възпаление на венците или зъбите.

Медикаментът оказва негативно влияние в процеса на образуване на зъбите при подрастващите.

При СПИН.

Болните от СПИН са застрашени от заболяването токсоплазмозен енцефалит, което често се проявява именно при пациенти от тази група. Причинява се от паразита токсоплазмоза гонди и протича с възпаление на мозъка, което се дължи на образуваните в него калцификати.

Пациентите с това заболяване се оплакват от парези, епилептични пристъпи и повишена раздразнителност.

Клиндамцин е антибиотикът, предписван за лечение на токсоплазмоза при пациенти, които са диагностицирани със СПИН.

При перитонит.

Единственият начин да се защитим от перитонит, е чрез своевременно и адекватно лечение на възпалителните процеси в корема. Перитонитът се получава след като нелекувано възпаление в коремната кухина засегне и перитонеума (вътрешната стена на коремната кухина).

Диагнозата перитонит изисква оперативна намеса. Това състояние не се повлиява от медикаменти и отлагането на операцията застрашава живота на пациента, тъй като съществува вероятност от попадането на токсини от коремната кухина в кръвта.

След оперативно лечение на перитонит се предписва клиндамицин с превантивна цел за минимизиране на потенциалния риск от инфекция в деликатната коремна кухина.

При болки в яйчниците, цистит и хламидия.

цистит се лекува с клиндамицин

Клиндамицин се използва при лечение на цистит

Причините за болки в яйчниците могат да бъдат различни – от настинка до хормонални проблеми. Клиндамицин може да бъде изписан и при това оплакване ако то се дължи на инфекция. Но ако проблемът е хормонален, тогава се назначава терапия с хормонални медикаменти.

Каква е причината за болките в яйчниците може да определи единствено специалист след обстойни прегледи и изследвания.

Циститът като вид възпалителен процес, протичащ в организма (инфекция на пикочния мехур) също се повлиява добре от клиндамицин. Дали във Вашия случай е уместно лечение с него, ще прецени единствено лекар.

Обикновено медикаментозният курс на лечение е комбиниран – включва не само антибиотици, но и медикаменти за стимулиране на имунния отговор.

Коварната бактерия, наречена хламидия, причинява възпаление на органите в коремната кухина и на половите органи. Лечебният курс се провежда с клиндамицин, тъй като неговите активни вещества са резистентни срещу тази бактерия.

Хламидията се диагностицира и лекува много трудно. Най-разпространеният метод за предаването й е чрез интимна близост.

При мъжете първоначално поразява пикочния мехур и след това простата. Те се оплакват от болки, ниско долу в слабините.

При жените първо засяга маточната шийка, тръбите на матката, след това яйчниците и коремната област. Тази бактерия понякога е отговорна за цистита.

При тендовагинит.

Клиндамицин се предписва в случаи на тендовагинит, когато той е причинен от развиваща се във влагалището или сухожилията инфекция.

Обикновено това заболяване се свързва с претоварването на тялото и травмите, които се получават в условия на труд. Но не рядко то се причинява и от бактерия, проникнала в сухожилията или влагалището от намиращо се в близост до тях гнойно огнище.

В този случай започва събиране на гной. Когато е поразено влагалището, от него изтича секрет.

Ако инфекцията е поразила сухожилието, пациентът се оплаква от болка при движение на крайниците, температура, втрисане, учестен пулс и дишане.

Клиндамицин или доксициклин?

доксициклин или клиндамицин?

Доксициклин се използва за лечение на същите симптоми като клиндамицин

Доксициклин, подобно на клиндамицин, е широкоспектърен антибиотичен препарат. Предписва се при същите симптоми като възпаления на тонзилите, гърлото, бронхите.

Използва се при лечението на възпаления на пикочния мехур, яйчниците, като и при възпалителни процеси на меките тъкани – целулит, акне. Внимателни към неговата употреба трябва да са лицата, страдащи от чернодробни заболявания.

В съчетание с клиндамицин е част от медикаментозната терапия при пневмония.

Метронидазол и клиндамицин.

Тези два медикамента се използват за лечение на бактериална вагиноза. Трябва да  знаете, че метронидазол засилва ефекта на  клиндамицин.

Приемат се орално и под формата на влагалищен крем (клиндамицин и метронидазол), който се поставя във влагалището преди лягане. Курсът продължава пет поредни вечери. Обикновено антибиотикът се приема седмица в количество по 300 мг дневно. (Лекува.нет)

Обикновено бактериалната вагиноза не е опасна, но е задължително да се предприемат навременни мерки за лечението й. В рисковата група попадат бременните жени и заразените с венерически болести.

Този вид инфекция се проявява при смущения на равновесието между полезните и вредните бактерии във влагалищната флора. (вредните надделяват)

С гентамицин.

В комбинация с гентамицин, клиндамицин подсилва ефекта му. Първият антибиотичен препарат се използва при белодробни инфекции, салмонела, изгаряния, перитонит, инфекции на жлъчката и кожата.

Може ли алкохол?

Въпреки, че листовката на антибиотика не са отбелязани взаимодействията му с алкохол, е добре, докато трае лечението с него да изключите приема на алкохолни напитки.

При бременност.

Както повечето лекарствени препарати, така и клиндамицин не е препоръчително да се приема в деликатният период на бременност и след това, ако кърмите. Той преминава през плацентата и стига до бебето. Това лекарство се екссекретира от млечните жлези и попада в кърмата.

То оказа негативен върху процеса на сформиране на костите и зъбите по време на вътреутробното развитие, кърмаческата и ранната юношеска възраст.

Странични ефекти: Гъбички, диария.

Всеизвестен е фактът, че антибиотичното лечение е главният виновник за коварните гъбички. За да редуцирате риска от развитието им е добре да приемате пробиотици или хранителни добавки по време на антибиотичното лечение и след него.

Те подпомагат дейността на имунната система, както и развитието на полезни бактерии в стомаха.

Антибиотиците са най-мощният убиец на известните с полезните си свойства бактерии, които живеят в организма ни.

Като страничен ефект от приема на клиндамицин може да се появят гъбички след приключването на лечението с него.

Най-чести оплаквания след приемането на този антибиотик са гадене, диария. При някои от пациентите тя е придружена със слуз и кръв.

Не са редки случаите на оплаквания от сърбежи, подуване и възпаление на кожата, като странична реакция от лечението с антибиотика. Не е изключено върху определени участъци от кожата да се образуват люспи и болезнени мехури, пълни с течност.

Най-често засегнати от тях са клепачите, лицето. Някои от пациентите се оплакват от затруднено дишане, хрипове, учестена сърдечна дейност, болка и сухота в гърлото при преглъщане.

Болки в корема е другата неприятна странична реакция. Пациентът изпитва остра болка в коремната област. Коремът се усеща твърд на пипане.

В някои случаи е налице влошаване на кръвните показатели, което се установява при лабораторни изследвания. Ако няколко седмици след пред приема на клиндамицин се наложи да си направите кръвни изследвания, припомнете на Вашия лекар, че сте се лекували с този антибиотик.

Не подценявайте тези нежелани симптоми и се консултирайте с медицинско лице. Възможно е затрудненото дишане да доведе до възпаление на хранопровода. (Лекува.нет)

Приемът на клиндамицин е напълно възможно да провокира остра алергична реакция. Някои пациенти реагират с алергия към активната му съставка. В рисковата група попадат пациентите с алергия към останалите антибиотици от групата на лимкозамините.

Споделете тази статия с Вашите приятели! Нека информацията в нея за лечение с клиндамицин стигне до по-широк кръг от хора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Клиндамицин – широкоспектърно решение за много болежки

  1. DALACIN ми изписа доктора за средоператевно инфекция на яйчници маточна тръба ш апаницит 1т от 300 мг на у2часа . Според вас за колко време ще започне да действа антибиотика .

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *