Дуфалак като разхлабително и за отслабване. Таблетки, капки. Дулколакс по-добър ли е?

Дуфалак на капки, сироп и хапчета. Ролята на лактулоза. Разхлабително действие: Как се постига? При запек. При хемороиди. При операции на ануса и дебелото черво.

Още в текста: При чернодробна енцефалопатия. За отслабване. Противопоказания: Алергия! Галактоземия. Чревна непроходимост. Диабет. Странични ефекти: Газове. За бебета. Доза. След колко време действа? Реклама. Дуфалак или дулколакс?

Вижте подробен материал ТУК: За лечението на запек с ефикасни билки и лекарства! Дуфалак е медикамент, който улеснява дефекацията при стомашно-чревни проблеми. Ако се измъчвате от запек, лениви черва или страдате от хемороиди има вероятност Вашият лекар да Ви предпише точно този продукт. Дуфалак е разхлабително, което улеснява изхождането и затова често се препоръчва употребата му от пациенти, претърпели операция на ануса и дебелото черво.

Поради пречистващия си ефект, продуктът се използва често като ефикасно средство за отслабване.
Съдържанието на лактолоза прави медикамента подходящ за лечение при чернодробна енцефалопатия.

В тази статия ще отделим специално внимание на дуфалак, неговото действие върху организма, противопоказанията при използването му, страничните ефекти и дозировката на този продукт.

Ако тази тема е интересна за Вас, продължавайте да четете.

На капки, сироп и хапчета

Дуфалак се продава на капки, сироп и хапчета

Дуфалак се продава на капки, сироп и хапчета

Дуфалак може да бъде закупен от всяка една аптека. Продуктът се продава като сироп, капки или хапчета.

Медикаментът е ефикасен във всяка от своите форми. Коя е най-подходяща за Вас, трябва да определи медицинско лице.

Дуфалак има разхлабително действие. Лекарството съдържа лактулоза, която е главният виновник за улесняване на дефекацията.

Разхлабително действие: Как се постига?

Разхлабителното действие на дуфалак се дължи на лактулозата, съдържаща се в медикамента. Именно тя улеснява преминаването на изпражненията през червата.

“Фигурин

Ако Вие имате проблем при всяко посещение на тоалетната и изпитвате ужас от момента, в който се налага да направите това, консултирайте се с Вашия лекар.

Освен при запек, употребата на дуфалак е подходяща за пациенти, страдащи от хемороиди или претърпели операция на ануса и дебелото черво.

Ролята на лактулозата

Лактулозата е вещество, което често се използва при лечението на запек и други състояния, при които е затруднена дeфекацията, както и при чернодробна енцефалопатия.

Разграждайки се в дебелото черво, тя успешно стимулира перисталтиката и възстановява нормалното функциониране на този орган.

Лактулозата осигурява нормален баланс на чревната флора, като унищожава вредните бактерии и провокира развитието на полезните такива.

При запек

Дуфалак се използва при запек и хемороиди

Дуфалак се използва при запек и хемороиди

Запекът е изключително неприятно състояние, при което се затруднява изхождането. Голям процент от населението на света страда от този проблем, който се дължи на заседналия начин на живот, неправилно хранене, недостатъчен прием на течности, нарушен метаболизъм и още куп други причини.

Най-често дуфалак се използва от пациенти, оплакващи се от запек. В този случай, лекарството може да се приеме и без лекарско предписание.

Ако страдате от запек и не успявате да постигнете положителен ефект с рецепти от народната медицина, може да се възползвате от дуфалак.

Медикаментът допринася за нормалния начин на работа на дебелото черво.

При хемороиди

От хемороиди страдат както мъже, така и жени. Проблемът е изключително неприятен и често хората се срамуват да говорят за него.

Възпаленията се появяват по различни причини, като запек, бременност, наднормено тегло, застоял начин на живот и други.

Хемороидите могат да бъдат външни и вътрешни. Заболяването е съпроводено с болки при дефекация и движение.

Неприятните усещания често се появяват в съвсем обикновени ситуации, които карат болните да се чувстват дискомфортно.

За улесняване на изхождането Вашият лекар може да Ви предпише дуфалак, който има слабително действие и спомага за бързото и безболезнено освобождаване на червата.

Освен приема на лекарство, Вие трябва да обърнете внимание и на своята диета. Изключете от менюто си лютите и пикантни храни, приемайте повече фибри и поддържайте високо ниво на хигиена в засегнатата област.

При операции на ануса и дебелото черво

Операцията на ануса или дебелото черво може да се превърне в истински кошмар за пациента. Самата манипулация е точно толкова неприятна, колкото ходенето до тоалетна след нея.

Възстановителният период обикновено е труден и продължителен, а самата мисъл за дефекация е страшна.

В подобен случай Вашият лекар може да Ви изпише дуфалак. Продуктът често се препоръчва за употреба след операции на дебелото черво и ануса.

Изхождането се улеснява благодарение на лактулозата в медикамента. Този факт донякъде смекчава неприятната ситуация, която се поражда след операцията.

И все пак имайте предвид, че след подобна хирургическа интервенция, дефекацията ще бъде задача с повишена трудност поне няколко седмици, независимо от медикаментите, улесняващи изхождането.

Най-добре се консултирайте с лекар по отношение на хранителния Ви режим.

В голяма част от случаите след операция на дебелото черво се налага храненето да започне около 3-тия или 4-тия ден след операцията. Причината е, че е необходимо време за заздравяване на засегнатите от интервенцията места.

Когато захранването започне, Вие ще приемате лесно смилаема храна, като първоначално това ще бъдат бульони, сокове, фрешове.

При чернодробна енцефалопатия

Може би се чудите какво означава това дълго наименование на болестта. Ако е така, радвайте се. Вие сте от късметлиите, който не са засегнати от чернодробна енцефалопатия.

С това сложно наименование се определя болестно състояние, което засяга функциите на главния мозък.

А ето как се случва целият процес: токсините, които се образуват в червата се натрупват в черния дроб. От там те постъпват в главния мозък и по този начин оказват влияние върху него.

При чернодробната енцефалопатия се наблюдава увеличено количество амоняк в кръвта.

Пациентите с това заболяване се оплакват от загуба на памет, треперене, затруднена мисъл, липса на концентрация, сънливост, апатия, неадекватност, раздразнение.

В подобни ситуации, след проведена консултация със специалист и направени необходими изследвания, може да преминете към лечение с дуфалак.

Лактулозата в медикамента спомага за изхождането, като по този начин червата се прочистват от натрупаните в тях токсини.

Освен, че осигурява нормален баланс на чревната флора, лактулозата допринася за прочистване на тялото от амоняк.

При лечение на чернодробна енцефалопатия определеното Ви от специалист количество дуфалак, което трябва да приемате ще бъде в много висока доза.

За отслабване

Дуфалак помага за плосък корем

Дуфалак често се използва за отслабване

Тъй като дуфалак има слабителен ефект и стимулира перисталтиката на червата, често бива използван от лица с наднормено тегло, които целят отслабване.

Понякога при диетите се допускат много грешки в храненето, които водят до затруднена дефекация. В такъв случай вместо да свалите така мечтаните няколко килограма се сдобивате с подут и болезнен корем.

За да се избавите от нежеланите килограми и да се сдобиете плосък корем, може да приемате дуфалак.

Не приемайте лекарството, ако нямате проблем с червата и редовно посещавате тоалетната!

Не разчитайте само и единствено на този медикамент за да се сдобиете с желаната фигура.

Ако искате да бъдете неотразими на плажа, ще се наложи да се постараете. Освен диетата се заемете и с физически упражнения, които ще Ви помогнат да влезнете във форма.

Противопоказания: Алергия!

Производителите на дуфалак изрично предупреждават да не се използва продукта от лица, имащи алергия към лактулоза или пациенти, които са свръхчувствителни към някоя от съставките на продукта.

Ако Ви е известно, че страдате от такъв вид алергия, задължително се консултирайте с лекар преди да започнете каквото и да било лечение с медикамента.

Галактоземия

Галактоземия е вид рядко генетично заболяване, при което организмът не може да обработва захарната галактоза.

Заболяването е наследствено и единственият начин да се предпазите от фатален край, в случай, че страдате от галактоземия е да не приемате продукти, съдържащи галактоза и лактоза.

Галактоземията се проявява още в първите дни от живота на бебето и се характеризира с повръщане, отказ от храна, гърчове.

При лица, имащи това заболяване, лечението с дуфалак е абсолютно забранено, тъй като медикаментът включва в състава си галактоза.

Освен това пациентите, страдащи от галактоземия трябва да спазват определен хранителен режим и да изключат от менюто си млечните продукти, както и храни, които съдържат мляко под каквато и да е форма, дори и на прах.

Болестта е нелечима и изисква стриктно спазване на диета.

Чревна непроходимост

Не започвайте лечение с дуфалак в случай на чревна непроходимост, която е различна от нормален запек.

Чревната непроходимост често се свързва с преплитане на червата. В този случай дуфалак не може да бъде решение на Вашия здравословен проблем.

Ако не сте сигурни дали затруднената дефекация се дължи на запек или на по-сериозно състояние, обърнете се към специалист, който да извърши преглед. Той най-добре може да прецени какъв вид лечение Ви е необходимо.

Понякога в подобни случаи се налага оперативна намеса, друг път е достатъчен приемът на медикаменти.

Диабет

Дуфалак е медикамент, съдържащ захар.

Пациенти страдащи от диабет могат да проведат лечение с продукта, разбира се, след консултация със специалист.

Ако обаче Ви се налага да лекувате чернодробна енцефалопатия имайте предвид, че в този случай дуфалак трябва да се приема в големи дози.

Посъветвайте се с лекар дали да промените дозата на Вашето антидиабетно лекарство и доколко приема на дуфалак може да окаже влияние върху здравословното Ви състояние.

Странични ефекти: Газове

Понякога дуфалак може да предизвика газове

Дуфалак може да предизвика подуване на корема и газове

Както всяко друго лекарство дуфалак също има своите странични ефекти.

В първите дни след започване на лечение с медикамента често се наблюдава подуване на корема.

Понякога пациентите се оплакват от гадене и повръщане при приема на дуфалак.

Ако сте приели по-висока доза рискувате от запек да преминете в другата крайност – диария.

Често лицата приемали дуфалак посочват като страничен ефект образуването на газове.

Този проблем обаче отшумява много бързо. Достатъчно е да минат само 2-3 дни от приема на лекарството и образуването на газове ще отшуми.

За бебета

Ако имате бебе или малко дете, което има проблем с дефекацията, може би се питате дали дуфалак е подходящ за него.

Отговорът е положителен, като разбира се, трябва да се консултирате с педиатър преди да престъпите към лечение на детето.

Медикаментът се използва за лечение на лица над 14 години, а под тази възраст – само след предписание от лекар, който да определи и подходящата доза за детето.

Приемът на дуфалак от кърмачета става само по изключение и то под строг медицински надзор, защото има риск да се наруши нормалното отделяне на изпражненията.

Доза

Както вече споменахме дозата трябва да се определи от медицинско лице. Това се отнася както за деца, така и за възрастни.

Обикновено се фиксира начална дозировка, която пациентът приема първите няколко дни. След това приемът на лекарството се увеличава и преминава в поддържаща дозировка.

При възрастните тя е 15-30 милилитра дневно.

При лечение на чернодробна енцефалопатия Вашият лекар вероятно ще Ви изпише много по висока доза. Обикновено тя е 30-45 милилитра, които обаче се приемат 3 – 4 пъти дневно. Това лечение се провежда само на възрастни.

След колко време действа?

Дуфалак не действа веднага, но определено има ефект. За да се прояви резултатът от лекарството е необходимо да минат няколко дни.

При някои пациенти дуфалак действа само няколко часа след приема, други признават, че ефектът е налице след 24 часа, а трети твърдят, че резултатите от медикамента настъпват след около 2 дни.

Дуфалак има ефект, който настъпва след определено време. Дали при Вас той ще се прояви след час, ден или два зависи от Вашия организъм и това как му се отразява приемът на медикамента.

Ако все пак не получите желания резултат до няколко дни, посъветвайте се с лекар, който да Ви изпише друг медикамент или да предприеме необходимите за лечението Ви мерки.

Реклама

От рекламата на продукта, която може да видите във видеото по-долу става ясно, че дуфалак действа положително и може да се използва както от възрастни, така и от деца.

В България тази реклама няма аналог, но това не пречи при нужда да изпитате ефекта на дуфалак.

Медикаментът може да закупите и без рецепта, но винаги се консултирайте с лекар преди да лекувате бебета и малки деца.

Дуфалак или дулколакс?

Вашият лекар ще реши дали дуфалак или дулколакс е по-подходящ за Вас

Вашият лекар ще реши дали дуфалак или дулколакс е по-подходящ за Вас

Дулколакс е лекарствено средство, което се използва за ефикасно лечение на хроничен запек. Медикаментът се предлага в аптеките като капки или таблетки.

Също както при дуфалак, този продукт може да се закупи без да е необходима рецепта за това.

Двете лекарства имат изключително сходно действие. Дулколакс също се препоръчва при затруднено изхождане и деликатни състояния, налагащи улесняване на дефекацията.

Лекарството съдържа натриев пикосулфат – вещество, благодарение на което се улеснява изхождането.

Продуктът действа само няколко часа след приема му.

Вие сами може да решите кой от двата медикамента предпочитате, ако се налага да лекувате запек.

Ако обаче причината за използването на лекарствата е друга, оставете преценката на Вашия лекар.

Той ще Ви изпише дуфалак, дулколакс или друг продукт, който е най – подходящ за Вашето здравословно състояние.

Ако статията за лечението с дуфалак е била от полза за Вас, моля споделете я, за да достигне тази информация до по-широк кръг хора!

Първоначално публикувано на:19.07.2015 @ 18:55

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Дуфалак като разхлабително и за отслабване. Таблетки, капки. Дулколакс по-добър ли е?

  1. здравейте,преди 3 години бях опериран от рак на дебелото черво! задължително до днес вземам дуфалак през 2-3 дни и с първоначален силен напън
    /да излезе тапата,която се е образувала/ започва изхождането,което е на интервали от 5-10 мин. в продължение на 4-5 часа! вече 6-ти ден няма изхождане/вземах в 3 последователни дни по 30мл./ дали да премина на ДУЛКОЛАКС или да почакам ?? мерси

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *