Небилет: Ползи, противопоказания, плюсове и минуси

Приложения на небилет. Какво е бета-блокер? При високо кръвно (хипертония). При стеснени кръвоносни съдове. При тахикардия. При умерена хронична сърдечна недостатъчност. Противопоказания: Алергия към небиволол. Ниско кръвно. Забавен пулс. При псориазис. Нежелани реакции. Запек или диария. Гадене. Световъртеж и главоболие. Сърбеж и оток. Предозиране. За какво е небилет плюс? Небилет или конкор?

Небилет са лекарствени таблетки, които се предписват на пациенти, имащи проблеми със сърцето. Този продукт се приема от лица, страдащи от хипертония, тахикардия, сърдечна недостатъчност, стеснени кръвоносни съдове.

Ако Вие имате едно или няколко оплаквания от този вид, това е един от медикаментите, който може да Ви бъде препоръчан от лекуващия Ви лекар.

Таблетките се отпускат само по лекарско предписание и могат да бъдат закупени от аптеката единствено с рецепта.

В тази статия ще обърнем сериозно внимание на небилет, неговите ефекти, противопоказания, нежелани реакции.

Ако Вие се интересувате от този продукт, ако се питате дали е подходящ за Вас и доколко може да Ви помогне или навреди, продължавайте да четете.

Тук ще откриете цялата информация, която Ви е нужна.

Небилет е лекарство, което се изписва при проблеми със сърцето

Небилет е лекарство, което се изписва при проблеми със сърцето

Приложения на небилет

Небилет е лекарство, което предпазва от сърцебиене, разширява кръвоносните съдове и спомага за понижаване на високото кръвно налягане.
Медикаментът се използва при лечение на хипертония и тахикардия.

Небилет има благоприятно действие върху пациенти, страдащи от стеснени кръвоносни съдове и умерена хронична сърдечна недостатъчност.

Какво е бета-блокер?

Небилет е лекарствен продукт, принадлежащ към групата на бета-блокерите.

Може би се питате какво означава това?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Бета-блокерите са вещества, които се използват при лечението на сърдечно-съдови заболявания. Те успешно повлияват на състояния от рода на стенокардия, хипертония, аритмии, тахикардия и други подобни.

Ефектът на бета-блокерите се състои в понижаване на кръвното налягане и нормализиране на ритмите на сърцето.

Небиволол е един от основните компоненти на небилет. Той е бета-блокер, който има добро влияние върху сърдечно-съдовата система.

Ако страдате от хипертония, Вашият лекар може да Ви изпише небилет

Ако страдате от хипертония, Вашият лекар може да Ви изпише небилет

При високо кръвно (хипертония)

Хипертонията е болестно състояние, което се характеризира с високо кръвно налягане. През последните години заболяването засяга все по-голям брой лица. Този факт се свързва с нездравословния начин на живот, който води голяма част от населението на Земята.

Стресът, алкохолът, цигарите, липсата на физическа активност, консумацията на мазни и солени храни са основните причини за повишаване на кръвното налягане.

Хипертонията води до повишени нива на холестеролът в кръвта. Вследствие на този вид заболяване може да се стихне до сърдечно-съдови проблеми и дори инфаркт.

За да преодолеете хипертонията е необходимо както да преминете към здравословен начин на живот, така и да приемате необходимите медикаменти.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При това положение само кардиолог може да Ви препоръча лечение с небилет.

Приемът на лекарството започва от една таблетка дневно, като постепенно може да увеличите дозата. Таблетките трябва да се приемат всеки ден в определен час.

Резултатът настъпва в рамките на 2-4 седмици след първоначалния прием на лекарството. След този период се предполага, че кръвното Ви налягане ще се нормализира и Вие ще усетите положителният ефект от медикамента.

Освен медикаментозно лечение е необходимо да преминете към диета, която е бедна на мазни храни и богата на плодове и зеленчуци. Консумирайте храни, съдържащи фибри.

При тахикардия

Небилет се използва от лица, оплакващи се от учестена сърдечна дейност

Небилет се използва от лица, оплакващи се от учестена сърдечна дейност

Учестената сърдечна дейност, наричана още тахикардия, води до неефективно изпомпване на кръв от сърцето към всички органи в тялото.

Заболяването засяга най-често лицата над 60-годишна възраст, пушачите, подложените на стрес пациенти, както и тези, които консумират кафе и алкохол в големи количества. В някои случаи тахикардията е наследствена.

Ако имате ускорен пулс, болки в гръдната област, задух, замаяност, задължително се обърнете към лекар. Тези симптоми са характерни за болестта и навременното лечение в случая е много важно.

След направени изследвания, само медицинско лице може да ви назначи лечение с небилет, като то започва от ¼ таблетка. Постепенно дозата се увеличава до достигане на подходящия за Вашето състояние брой таблетки.

Запомнете, че определянето на дневната норма хапчета се назначава само и единствено от Вашия доктор!

При умерена хронична сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност се дължи на затруднение на сърцето да изпомпва нормално количество кръв. В подобни случаи пациентите се оплакват от задух, умора, сънливост, сърцебиене.

Заболяването може да бъде хронично или остро.

Ако Вие страдате от хронична сърдечна недостатъчност, по преценка на Вашия кардиолог може да се наложи лечение с небилет.

Тези таблетки контролират функциите на сърцето и улесняват изпомпването на кръвта към другите органи в човешкото тяло.

Противопоказания: Алергия към небиволол

Както вече стана ясно небиволол е бета-блокер, който допринася за правилното функциониране на сърцето и понижаване на високото кръвно налягане.

Ако Вие имате алергия към това вещество, не приемайте небилет, защото небиволол е основната съставка на този медикамент.

В такъв случай информирайте Вашия лекар своевременно, за да може той да Ви изпише друг вид лекарство.

Ниско кръвно

Тъй като небилет понижава кръвното, таблетките ще бъдат опасни за Вас в случай, че имате ниско кръвно.

Ако обикновено Вашето кръвно е в долните граници, задължително информирайте Вашия лекуващ лекар за този факт, преди да започнете прием на медикамента.

При условие, че имате нормално кръвно налягане, трябва да знаете, че често небилет води до неговото понижаване. В подобни случаи пациентите се оплакват от световъртеж, гадене, умора и цялостно неразположение на организма.

Забавен пулс

Информирайте медицинското лице, което Ви изписва небилет, ако Ви е известно, че имате забавена сърдечна дейност.

В подобни случаи таблетките не трябва да бъдат приемани, защото могат да доведат до припадъци и гърчове. Възможно е дори изпадане в кома.

Забавен пулс имате, ако ударите на сърцето Ви са 40-50 в минута. В подобни ситуации се появяват главоболие, виене на свят, отпадналост.

Ако ударите достигнат до 30-35 в минута, рискувате да получите гърч или припадък.

Много е важно преди да започнете лечение с небилет да имате реална представа за Вашия пулс.

Проверявайте стойностите му в период от няколко седмици преди приема на лекарството.

Не приемайте небилет, ако страдате от псориазис

Не приемайте небилет, ако страдате от псориазис

При псориазис

Псориазисът е вид кожно заболяване, характеризиращо се с лющене на кожата. Най-често заболяването обхваща главата, лактите, коленете, кръста.

Съществуват различни видове псориазис. Ако Ви е известно, че страдате от това заболяване, предупредете Вашия доктор преди да започнете лечение с небилет.

Медикаментът не е подходящ за лечение на пациенти болни от псориазис, защото е възможно да засили признаците на инфекцията и да влоши Вашето състояние.

Нежелани реакции

Както при всички лекарства и при приема на небилет има риск от поява на нежелани реакции. Такива могат да бъдат главоболие, световъртеж, отпадналост, гадене, запек, диария, сърбеж и оток.

Всички тези нежелани реакции ще разгледаме подробно в следващите редове.

Запек или диария

Едни от най-честите нежелани реакции на небилет е появата на запек или диария. Голяма част от пациентите, приемали лекарствения продукт се оплакват именно от тези неприятни симптоми.

В случай, че получите една от тези нежелани реакции, се обърнете към Вашия лекар, който може да реши какво трябва да предприемете в дадената ситуация.

Помнете, че рязкото спиране на медикамента може да има нежелани последици. Допитайте се до специалист, който ще Ви обясни как може да се случи това.

Гадене

Гаденето също е една от обичайните нежелани реакции, появяващи се по време на приема на бета-блокери.

Този вид медикаменти могат да предизвикат дразнене на стомаха, гадене и повръщане.

В случай, че след приема на небилет не се чувствате добре, оплаквате се от гадене и повръщане, се консултирайте с доктор, който може да смени лекарствата Ви с друг вид.

Главоболието може да бъде страничен ефект от приема на небилек

Главоболието може да бъде страничен ефект от приема на небилет

Световъртеж и главоболие

Всички знаем колко неприятни са тези състояния. В случай на главоболие единственото желание на страдащият е болката да отмине и да си възвърне нормалния ритъм на живот.

Виенето на свят също е чест срещан здравословен проблем, който нарушава функционирането на организма. В тези случаи се стига до чувство на замаяност, отпадналост, липса на концентрация и нарушено равновесие.

Световъртежът е една от много честите нежелани реакции, описани в листовката на небилет. На главоболието също е отредена челна позиция, като то се нарежда сред честите неприятни последици от лечение с таблетките.

Ако тези две състояния се проявят след приема на небилет, не се колебайте да се консултирате с медицинското лице, предписало Ви лечението.

Сърбеж и оток

Понякога при лечение с небилет може да развиете кожен обрив, придружен със сърбеж. Това са едни от най-редовните странични ефекти при употребата на този медикамент.

Обривът най-вероятно се дължи на някой от компонентите на лекарството. Може би Вие сте алергични към тази съставка.

Неприятният сърбеж може да се разпростре по цялото тяло или да засегне само отделни негови части.

Други чести нежелани реакции, които могат да Ви сполетят е появата на отоци по ръцете и краката.

Ако забележете подуване в тези области, веднага се обадете на Вашия кардиолог.

Освен всичко изброено небилет може да предизвика нарушено зрение, депресия, затруднено дишане, газове в червата и стомаха.

Предозиране

При предозиране с бета-блокери се наблюдават следните нежелани ефекти: забавяне на сърдечните удари, хипотония, остра сърдечна недостатъчност.

В случай, че приемете повече от предписаната Ви доза небилет, обезателно се свържете с Вашия лекар.

Обикновено в подобни случаи се налага хоспитализиране. Ако случаят е тежък на пациента може да бъде направена стомашна промивка. Организмът може да се прочисти и с активен въглен или лаксативни средства.

В особено тежки ситуации може да се наложи употребата на изопреналин – медикамент, който се прилага при лечение на шокови състояния.

За какво е небилет плюс?

Небилет плюс е лекарствен продукт, който също съдържа небиволол. Медикаментът се отпуска в аптеките само срещу рецепта. Това лекарство разширява кръвоносните съдове, като по този начин допринася за понижаване на високото кръвно налягане.

Друг ефект на бета-блокера е забавянето на сърдечния пулс и контролираното изпомпване на кръвта от сърцето към другите органи.

Основната разлика между небилет и небилет плюс е съдържанието на хидрохлоротиазид във втория медикамент.

Хидрохлоротиазид е вид диуреитик, който се прилага при лечение на хипертония. Приемът му допринася за увеличаване на отделяното количество урина.

В случай, че страдате от високо кръвно, само медицинско лице може да Ви изпише небилет плюс. Лекарственият продукт е съчетание от два компонента – небиволол и хидрохлоротиазид, което е истинско улеснение за пациентите.

В едно хапче е комбиниран ефекта от два различни медицински продукта.

Не приемайте небилет плюс, ако сте алергични към някоя от съставките му или в случай, че сте болни от диабет, псориазис, заболявания на бъбреците.
Ако Ви предстои оперативна интервенция задължително уведомете анестезиологът, че провеждате лечение с този медикамент.

При прием на нибелет плюс, Вашият кардиолог ще Ви изпише подходящата доза, която обикновено е по една таблетка дневно.
Вземайте хапчето всеки ден в един и същи час.

Небилет или конкор?

Само лекар може да прецени дали небилек, конкор или друг лекарствен продукт е подходящ за Вас

Само лекар може да прецени дали небилет, конкор или друг лекарствен продукт е подходящ за Вас

Конкор е медикамент, който може да бъде закупен от аптеката само срещу предоставянето на рецепта.

Медикаментът също се числи към бета-блокерите и е предназначен за лечение на заболявания, свързани със сърцето.

Основният компонент на конкор е веществото бизопролол, благодарение на което се забавя сърдечният ритъм и се увеличава изпомпването на кръв от сърцето.

Лекарственият продукт се предлага под формата на таблетки. Използва се за лечение на хипертония и ангина пекторис, наричана още гръдна жаба.

Гръдната жаба представлява заболяване, характеризиращо се със задух и чувство на напрежение в областта на гърдите.

В тези случаи кардиолог може да Ви изпише прием на конкор. Именно той трябва да определи подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че преди да спрете приема на лекарството трябва да се обърнете към доктор, който ще Ви назначи схема, по която да стане това.

Този вид медикаменти не бива да се спират рязко. Обикновено прекратяването на приема на бета-блокерите започва с бавно намаляване на дозата, което се контролира от лекуващия лекар.

Дали във вашето състояние е по-добре да приемате конкор или небилет, може да прецени само компетентно лице.

В тази статия разгледахме всички ползи и противопоказания при употребата на небилет.

Запознахме Ви с нежеланите реакции, които могат да настъпят при приема на медикамента, алергиите, които може да развиете, както и последствията от предозиране с таблетките.

Тези хапчета са вид бета-блокери, които се отпускат само срещу рецепта. Единствено кардиолог може да Ви назначи лечение с тях и именно към него трябва да се обърнете в случай на предозиране с лекарствения продукт или поява на странични ефекти.

Ако статията за небилет е била интересна за Вас, моля споделете я, за да може информацията да достигне до по-широк кръг читатели!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Небилет: Ползи, противопоказания, плюсове и минуси

  1. Пия небилет плюс от 15 година насам.Трябва ли да го употребявам при условие ,че имам и диабет 2-и употребявам -Медфодиап и Джентадуето.Имам тези симп-томи -замаяност,световъртеж и загуба на зрение. С уважение -Паулина

  2. Пия небилет плюс вече четири години и от две години получих болки в двата палеца на краката и то само когато ходя. Иследвах се за подагра и стойностите бяха близо до горната граница. Нямам отоци, зачереявания на палците. Проверих се на ренген и за годините всичко е в границите. Питам се дали тези болки не са от това лекарство.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.