Как се сваля TSH хормон. Хипотиреоидизъм, лечение с билки

Подробно и точно как се сваля tsh хормон. Как да го намалим. Лечение с билки на хипотиреоидизъм. Ниски стойности на ТСХ, какво означават в едно изследване? От какво се повишава ТСХ?

Хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза се развива, когато този жизнено важен орган не успява да произвежда необходимото количество хормони, от които се нуждае организмът. Тези хормонални нарушения се отразяват върху пулса, храносмилането, нервната система, телесната температура, физическия растеж и умственото развитие.

Ако вие се интересувате от признаците на заболяването, функциите на щитовидната жлеза и нейните хормони, лечението, диетата и профилактиката при хипотиреоидизъм, клиниките и специалистите, които могат да ви окажат адекватна помощ, то тази статия е специално за Вас.

В следващите редове ще Ви предоставим подробна информация за лечението на хипотиреоидизъм с лекарства, синтетични хормони и билки.

Хормони на щитовидната жлеза – какво вършат?

Щитовидната жлеза има формата на пеперуда

Щитовидната жлеза има формата на пеперуда

Хормоните на щитовидната жлеза (FT3, FT4 и TSH) са важни за нормалното действие на организма. Те засягат всяка клетка и всеки орган в тялото.

Веществата, отделяни от Вашата щитовидна жлеза контролират метаболизма (скоростта, с която тялото Ви гори калории). Този процес се отразява и върху вашите килограми, които в случай на нарушена обмяна на веществата могат да бъдат под или над норма.

Производството на по-малко или повече хормони може да забави или ускори ударите на сърцето, повиши или намали телесната температура, да предизвика болки в ставите, менструални нарушение при жените, затлъстяване, косопад, затруднено преглъщане, стягане в областта на шията. Добрата новина е, че нарушената функция на щитовидната жлеза може лесно да се контролира с помощта на лекарствени препарати, синтетични хормони, хранителни добавки и витамини.

Не изключваме и случаите, при които се налага оперативна намеса. В някои ситуации приема на билки също допринася за нормализирането на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Диагностика: TSH – тиреоид-стимулиращ хормон

Тиреоид-стимулиращият хормон (TSH) се използва за диагностициране на разстройство на функциите на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизъм означава, че щитовидната жлеза има ниска активност. Заболяването се свързва със следните симптоми: покачване на тегло, умора, сънливост, бледа и суха кожа, запек, усещане за студ, отоци по лицето, косопад, менструални нарушения при жените, повишени нива на холестерол.

“Фигурин

Ако болестта е налице, стойностите на TSH в кръвта са под или над нормата. За да се постави правилна диагноза е необходимо заедно с този хормон да бъдат изследвани трийодтиронин (FT3) и тироксин (FT4).

От друга страна прекалената активност на щитовидната жлеза може да предизвика хипертиреоидизъм, чиито симптоми са загуба на тегло, горещи вълни, сърцебиене, тревожност.

 FT4-тироксин

За да се постави диагнозата хипотиреоидизъм е необходимо да се измери нивото на хормоните TSH и FT4. Ниските нива на тироксин и високите или ниски такива на тиреоид-стимулиращия хормон сигнализират за настъпване на заболяването.

В подобни случаи трябва да се премине към лечение, като особено важно е регулиране на лекарствената доза при бременни жени. Хипотиреоидизмът може да предизвика спонтанен аборт през периода на бремеността, нарушение на сърдечната функция, раждане на деца с поднормено тегло, фетална смъртност и други неприятности.

Вижте и ТОВА:

Хормони, изследване на референтни стойности на ТСХ. При деца. Тиреотропен хормон

Лечение на хипотиреоидизъм с лекарства, синтетични хормони и билки

Лечението на хипотиреоидизъм е абсолютно възможно с помощта на подходящите медикаменти.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Най-често това са синтетични хормони, витамини и добавки. Разбира се, не трябва да бъде пренебрегвана и мощната лечебна сила на натуралните продукти.

В следващите редове подробно ще разгледаме препаратите и билките, които могат да бъдат приемани в случай, че страдате от хипотиреоидизъм.

Вижте и ТОВА:

Как се сваля TSH хормон. Хипотиреоидизъм, лечение с билки

С L-тироксин (L-thyrohine)

L-тироксин регулира нивата на хормоните при хипотиреоидизъм

L-тироксин регулира нивата на хормоните при хипотиреоидизъм

L-тироксин е лекарствен препарат, който по изкуствен начин е обогатен с тиреоиден хормон. Медикаментът съдържа съдържа веществото левотироксин, имащо върху организма ефекта на естествено вещество.

Назначаването на лечение с L-тироксин се базира на резултатите от изследването на хормона TSH. Дневната доза от медикамента се определя въз основа на телесното тегло, възрастта, пола, нивото на хормоните при пациента.

По принцип ендокринолизите препоръчват приема на L-тироксин да се извършва сутрин, поне 30 минути преди закуска. Някои специалисти съветват пациентите си да вземат медикамента винаги в един и същи час. По този начин лекарството се приема най-добре от организма и оказва необходимото подобрение върху нивата на тиреоид-стимулиращият хормон.

Проследяване на ефекта от терапията може да се направи едва след като изтекат 40 дни от приема на лекарствения препарат. Корекция на дозата се налага при бременност, при намаляване или увеличаване на нивата на хормона, при стартиране или спиране на терапия с медикаменти, които имат влияние върху абсорбацията на L Thyroxin.

Тиратрикол

Тиратрикол е хормонален препарат, който се прилага при лечение на хипотиреоидизъм.

За да има ефект върху правилното функциониране на щитовидната жлеза синтетичният хормон най-често се използва в комбинация с медикаменти съдържащи левотироксин (L-тироксин).

Прием на йод

Орехите са добър източник на йод

Орехите са добър източник на йод

Приемът на йод може успешно да регулира дейността на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм. Често причината за възникване на заболяването може да бъде йоден дефицит.

Може би си спомняте оранжевата тинктура, която Вашите родители са нанасяли с помощта на тампон върху раните и охлузванията в детските Ви години. Да, това е йод. Този компонент е изключително важен за правилното действие на Вашата щитовидна жлеза.

Главната функция на щитовидната жлеза е производството на определени хормони в количество, достатъчно да задоволи нуждите на тялото. Ако йодът не присъства във Вашата храна, може да се стигне до недостиг на количеството на определени хормони в кръвта.

В случай, че страдате от хипотиреоидизъм, най-вероятно Вашият ендокринолог ще Ви изпише прием на хранителна добавка, която съдържа елемента йод и е препоръчителна за това състояние. Не си мислете, че този елемент се съдържа само в готварската сол. Естествените източници на йод са орехите, червеното цвекло, чесънът, лука, ягодите, аронията, рибата и рибните продукти.

Селен

Селенът е важен фактор, който оказва влияние върху правилното функциониране на щитовидната жлеза и производството на необходимото за организма количество хормони.

Смята се, че недостигът на селен не може да бъде причина за възникване на хипотиреоидизъм. Липсата на този елемент обаче прави организма податлив на заболявания и нарушава нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Особено препоръчителен е приемът на селен при автоимунен тероид на Хашимото. За да има резултат трябва да вземате хранителната добавка поне половин година. Едва тогава се забелязва положителното му влияние върху функциите на щитовидната жлеза.

Храни, съдържащи селен са бразилски орех, слънчоглед, риба тон, херинга, сьомга, миди, гъби и чесън. Според голяма част от учените йодът не може да бъде усвоен правилно без помощта на селен. Затова в случай на хипотиреоидизъм двата елемента трябва да бъдат приемани редовно.

Магнезий

Недостигът на магнезии в организма може да доведе до редица здравословни проблеми, включително и до неправилна функция на щитовидната жлеза.

Ако страдате от хипотиреоидизъм може би ще се наложи да приемате магнезий на таблетки или да включите в диетата си храни, богати на този елемент. Такива са спанак, броколи, орехи, фъстъци, боб, банани, авокадо, смокини.

Манган

Все още има много въпросителни относно влиянието на мангана върху щитовидната жлеза. Манганът е необходим елемент, който подпомага правилното функциониране на щитовидната жлеза. Дефицитът на минерала може да доведе до хипотиреоидизъм.

Отлични източници на манган са малини, ананас, грозде, ягоди, кафяв ориз, канела.

Малки дози от този елемент са достатъчни, за да поддържате нормално здравословно състояние. Приемът на хранителни добавки, богати на манган също е добра алтернатива. Разбира се, преди това трябва да се консултирате ендокринолог.

Още ТУК:

Щитовидна жлеза, лечение: Хормонална терапия, народни методи. Диета

Фитотерапия

Фитотерапията също може да помогне в борбата с хипотиреоидизма

Фитотерапията също може да помогне в борбата с хипотиреоидизма

Растенията притежават невероятни лечебни свойства и според някой от последните изследвания те успешно балансират хормоните в организма.

Фитотерапията е използването на растения под формата храна, екстракти или хранителни добавки за лечебни цели. Оказва се, че фитотерапията има положително влияние върху ендокринната система.

В някой случаи лечението с билки и растения може да бъде изключително успешно. Този факт, разбира се, не изключва приема на медикаменти, предписани Ви от Вашия лекар. В следващите редове ще разгледаме онези натурални продукти, които могат да подобрят състоянието Ви при хипотиреоидизъм.

Джинджифил

Освен в кулинарията, джинджифилът може да се употребява и в народната медицина. Той може да се приема от лица, имащи проблеми с щитовидната жлеза.

Растението е добър източник на полезни минерали като магнезии, калцийй и цинк. Неговите мощни противовъзпалителни свойства могат да помогнат за нормализиране на функциите не щитовидната жлеза.

Препоръчително е да консумирате чай от джинджифил поне 2-3 пъти дневно. За да притъпите острия вкус на билката, добавете мед в горещата напитка.

Чесън

Чесън

Чесънът е богат на витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза

Всеизвестен факт е, че чесънът е изключително полезен за здравето. Миризливият зеленчук лекува почти всяка болка. Зъбобол, гърлобол, гъбички, хемороиди, хипертония, туберколоза и още куп други заболявания се предават пред мощната сила на чесъна.

Пикантното растение съдържа в себе си завидно количество манган, селен, калций, калий, желязо, витамин С и други полезни минерали и витамини. Точно тези елементи са изключително необходими за нормалната работа на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм.

Затова не се притеснявайте да консумирате чесън и да добавяте зеленчука към Вашите любими ястия.

Гинко билоба

Често в народната медицина се препоръчва лечението с гинко билоба (Ginko Biloba). Растението подобрява притока на кръв към мозъка, стимулира паметта, облекчава менструалните болки, има успокояващо действие при хиперактивност, депресия, нервност, умора, раздразнителност, множествена склероза.

Някой от тези симптоми се проявяват и при хипотиреоидизъм. Ето защо след консултация с Вашия лекар може да Ви бъде назначен прием на екстрат от гинко билоба.

Ленено семе

При хипотиреоидизъм консумирайте ленено семе

При хипотиреоидизъм консумирайте ленено семе

Лененото семе и другите хранителни продукти, съдържащи омега 3 мастни киселини спомагат за абсорбацията на синтетичните хормони и за поддържане на обичайното състояние на щитовидната жлеза.

Консумирайте смляно ленено семе всяка сутрин, като го накиснете от предната вечер в половин кофичка кисело мляко.

За да предадете сладост на закуската може да добавите и лъжичка мед.

Жен шен

Жен шенът (Panax) е растение, което редовно се употребява в народната медицина. Счита се, че билката снабдява тялото с енергия, намалява нивата на кръвната захар и холестерола, има успокояващо действие при стрес и неврозни състояния. Според някой учени жен шенът има положително влияние върху щитовидната жлеза. Растението оказва силно въздействие върху хормоналния баланс и успешно подсилва метаболизма, регулирайки хипофизата.

Освен това полезното цвете стабилизира организма и го снабдява с енергия. Този факт не трябва да се пренебрегва, особено в случаите на хипотиреоидизъм, защото заболяването е свързано с умора, отпадналост и липса на концентрация.

Ехинацея

Ехинацеята подсилва имунитета на страдащите от хипотиреоидизъм

Ехинацеята подсилва имунитета на страдащите от хипотиреоидизъм

Ехинацеята е билка, която подсилва имунната система.

Може би Ви звучи странно, че растението, което се използва при борба с грипа и настинката се използва и при хормонални нарушения. Приемът на екстракт от ехинацея (Echinacea) се препоръчва при намалена дейност на щитовидната жлеза.

В този случай е по-трудно на организма да поддържа нормална температура. Високата температура влияе върху кръвообращението и имунната система. От тази гледна точка пациентите, страдащи от хипотиреоидизъм са по-податливи на вируси и бактерии.

Приемайте екстракт или чай от ехинацея най-вече през есенно-зимния сезон, когато имунната система е по-слаба, а тялото по-податливо на грип, настинка и други подобни заболявания.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства за хипотиреоидизъм са идеалната алтернатива за тези, които искат да избегнат страничните ефекти на синтетичните хормони.

Ето и кои са най-често използваните хомеопатични лекарства в тези случаи:

– Калкареа карбоника: Употребата на този продукт се препоръчва при пациенти с наднормено тегло и забавен метаболизъм, поради ниската активност на щитовидната жлеза.

Това лекарство помага за облекчаването на някой състояния, породени от хопитиреоидизмът. Такива могат да бъдат запек, обилна менструация, студени крайници.

– Сепия официналис: Хомеопатичният продукт е подходящ за пациенти, които се оплакват от липса на сили и постоянна умора, раздразнителност, менструални нарушения, затруднена дефекация. Всички тези симптоми са типични за хипотиреоидизмът.

– Ликоподиум клаватум: Това хомеопатично лекарство се препоръчва за лица, страдащи от хипотиреоидизъм, които се оплакват от стомашни проблеми като запек и газове.

– Графитес: Този медикамент може да бъде използван при проблеми с щитовидната жлеза и свързаните с хипотиреодизъм здравословни проблеми.

Хомеопатичните продукти, които бихте могли да използвате са изключително много и разнообразни. За да сте сигурни, че използвате правилния медикамент, по-добре се обърнете към специалист, който да Ви го предпише.

Диета

Храната, която консумирате също може да окаже влияние върху щитовидната Ви жлеза. В случай, че имате хипотиреоидизъм, Вие трябва да се подложите на специална диета.

Изключително важно е да наблегнете на храна, богата на протеини. Похапвайте ядки, месо, риба, яйца. Модерната напоследък супер храна киноа, чия и амарант също са добри съюзници при борбата с хипотиреоидизъм.

Кафявият ориз и елдата са позволени, както и здравословните източници на мазнини – зехтин, ленено масло и семе, ядки. Избягвайте консумацията на въглехидрати и най-вече на продукти, съдържащи бяло брашно и захар.

Лицата, които страдат от хипотиреоидизъм не трябва да консумират соя, броколи, зеле, пържени и мазни продукти, масло, маргарин, захарни изделия, храни, съдържащи глутен.

Ограничете приемът на кафе. Ако приемате синтетични хормони, в никакъв случай не посягайте към кофеиновата напитка веднага след като сте изпили сутришната си таблетка. Изчакайте да изтекат поне няколко часа от приема на лекарството, понеже кофеинът въздейства върху абсорбацията му.

Профилактика

За да следите състоянието на Вашата щетовидна жлеза е необходимо да посещавате ендокринолог на всеки 6 или 12 месеца.

Вашият доктор трябва да проследи състоянието на хормоните посредством кръвно изследване и ако е необходимо да коригира дозата на медикамента, който приемате.

За да се установи състоянието на щитовидната жлеза, наличието на възли или други образования по нея се извършва ехографски преглед, който улеснява ендокринологът при поставянето на диагнозата.

Добра клиника

В България има изключително добри клиники и специалисти, които могат да Ви окажат помощ в случай на проблеми с щитовидната жлеза.

Ако сте от София може да посетите специализираната болница по ендокринология „Академик Иван Пенчев”, където работят едни от най-добрите специалисти в България. Клиника по ендокринология на УМБАЛ „Александровска” също се слави с изтъкнати ендокринолози.

УМБАЛ „Свети Георги” и „Каспела” в град Пловдив имат своите отделения по ендокринология и болести на обмяната, в които работят изтъкнати специалисти.

В Плевен и региона може да се доверите на лекарите от Университетска клиника по ендокринология при УМБАЛ – Плевен, а във Варна може да се обърнете за съвет към лекарите от клиника „Професор Коеви” или Клиника по ендокринология и болести на обмяната при МБАЛ „Света Марина”.

Добри специалисти

Сред нашите ендокринолози се отличават някои изключително добри специалисти. Техните имена ще споменем тук, а мненията по отношение на работата им с пациенти и информация за тях, Вие може сами да намерите в мрежата. Доцент доктор Катя Тодорова е сред най-добрите специалисти, занимаващи се с репродуктивна ендокринология. Тя прави своите консултации основно в град Плевен и по-рядко в София.

Доцент доктор Таньо Сечанов е един от любимците на интернет потребителите, които не спират да изтъкват суперлативи по негов адрес. Доктора преглежда в УМБАЛ „Академик Иван Пенчев”. Доктор Емил Начев, който също преглежда в няколко софийски клиники е изключително търсен и реномиран специалист.

Професор доктор Мария Орбецова е изтъкнат специалист, от чиято помощ могат да се възползват пациентите от град Пловдив и региона. Това са само част от изтъкнатите български ендокринолози. Не е възможно тук да поместим имената на всички онези лекари, които с годините са успели да се докажат като професионалисти и най-вече като хора с големи сърца.

Надяваме се, че статията за лечение на хипотиреоидизъм е била интересна и полезна за Вас.

Моля, споделете я в социалните мрежи, за да може повече читатели да бъдат осведомени!

Болести на щитовидна жлеза: Подробни симптоми. Полова специфика

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Как се сваля TSH хормон. Хипотиреоидизъм, лечение с билки

  1. Много изчерпателна и полезна статия! Бих добавила само да се внимава с приема на йод и селен, ако йода е сутрин, то селена трябва да се приема вечер. Към хомеопатичните не мога да не добавя Thyroidinum ( при мен действа 15ch ). 🙂

  2. ИСКАМ ВЕДНАГА ДА ПРЕМАХНЕТЕ ИМЕТО НА ДР КАМЕНОВ ОТ ГРУПАТА НА ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ. С ХИЧОПИТУИТАТИЗЪМ, ХИПОТИРЕОФИЗЪМ, ГОНАДОРЕЛИЗЪМ, БЕЗВКУСЕН ДИАБЕТ, ХЕПАТИТ И КАКВО ЛИ НЕ, НОСЛЕД КАТО 4-5 ГОДИНИ ПРОЛЕЖАВАХ ПО 20-23 ДНИ В АЛРКСАНДРОВСКА, НИЩО НЕ БЕ УТОЧНЕНО. НЕ ПОЗНСВАМ ДРУГО ОТДЕЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ В КОЕТО НА НИКАКВА БАЗА Н ИСЛЕСВАНИЯ ДА СЕ ПОСТАВИ СЪМНЕНИЕ ЗА ХАШИМОТО, СЛЕД ПРОЛЕЖАВАНЕ СУМ ГОФИНИ ДА БЕ СЕ НАПРАВЯТ НУЖНИТЕ АНТИ ТПО ИЗСЛРДВАНИЯ. ОТ НЕПРЕКЪСНАТИЯ СТРЕС ЧЕ ИМАМ ОЩЕ ЕДНА БОЛЕСТ КАТО ХАШИМОТО ЖИВОТА МИ СТАНА АД. ЗА МЕН ЧОВЕКА Е ИЗВЕРГ ЕГОИСТ. ДА ЖЕ КАЗАЛ ТРУДЕН СЛУЧАЙ СИ, НЕ МОГА ОТИДИ ТЪРСИ ДЕУГЪДЕ….ЩЯХ ДА РАЗБЕРА.от 14 год съм по болници сега съм на 33 благодарна съм на др Данаил Илиев който спешно ме насочи към репродукт лекар и на др Начев който у него видях човечност след почти отчаяното ми оплакване на живота ни ни вдъхна надежда.

  3. Интересно. Навсякъде съм чела, че ехинацеята е противопоказна за хипотироидизъм, особено за Хашимото. Даже на капките на д-р Тайс го пише.
    По подобен начин стои въпросът и с йода, но там нещата са по-сложни.

  4. Аз съм с изключително лошо мнение за доктор Начев, може да е страшен специалист, но се отнася с пациентите като с картофи, ако бъдат накълцани още по – добре.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.