Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

Плюсове и минуси на Макситрол. Капки за очи, дозировка. При ечемик. За конюнктивит. При блефарит. Като маз, крем. За нос, по колко се слага и колко дни. Задна хрема. Синузит. Зелени сополи. За уши.

Още в текста: Листовка: Какво пропускаме? Цена. Мнения, коментари и отзиви за и против. За бебе. Заместител (аналог). Тобрадекс, тобрекс. Бактробан. Виброцил. Със спрей тантум протект. При бременност. Противопоказания. Макситрол и контактни лещи. Странични ефекти.

Макситрол представлява капки и маз за очи, които се използват за лечение на инфекции на очите, причинени най-често от попадането на болестотворни микроби в тях. В състава му влизат комбинирани както кортикостероид, така и два вида антибиотика с широкоспектърно действие.

Действието му е антибактериално като по този начин той не просто лекува инфекцията, но и действа противовъзпалително.

Какво точно представлява Макситрол, как се прилага, има ли странични ефекти, кои са аналозите му – вижте отговорите на всички въпроси, които ви интересуват, преди да започнете лечение с медикамента.

Информацията е събрана от специалистите на zdrave.org след внимателно и задълбочено проучване.

Плюсове и минуси

Сред най-големите плюсове на Макситрол е, че под формата на капки, той може да се използва не само за лечение на очни инфекции, но и като капки за нос – за справяне с хрема и запушен нос. Освен това той лекува и ушни инфекции, макар по предназначение да се употребява за проблеми с очите.

Освен това в онлайн форумите много майки се хвалят, че го прилагат успешно и на децата си, в това число и бебенца на само няколко месеца. Разбира се, това трябва да се случва под стриктен лекарски надзор.

Като минус на препарата може да бъде отчетена неговата цена – медикаментът се произвежда в Швеция и съответно цената му е малко по-висока от тази на родните му аналози.

Освен това тубичката с Макситрол маз съдържа доста малко количество от препарата и свършва бързо.

Пациенти се оплакват, че още на втория ден от лечението им се е наложило да си купуват нова тубичка.

Демир бозан билки против инсулт

Капки за очи, дозировка

Макситрол се предлага под формата на капки за очи и на маз. Като капки, препаратът може да бъде използван до шест пъти дневно, в случаите, в които възпалението не е сериозно.

При по-тежки случаи на инфекция можете да капвате Макситрол в очите си на всеки час докато не усетите, че симптомите изчезват. Капят се по една до две капки в окото, което е засегнато.

Преди да използвате Макситрол на капки, задължително разклатете флакончето и внимавайте да не пипате върха му с пръсти, тъй като това може да предизвика допълнително замърсяване и влошаване състоянието на окото.

Затваряйте добре флакончето с капките, когато не го използвате. Имайте предвид, че тази схема на прием е обичайната, предписвана от лекарите. Важно е да знаете, че дозировката трябва да бъде определена единствено и само от специалист.

При ечемик

макситрол при ечемик

Макситрол помага при ечемик

Макситрол се използва особено често в случаите на ечемик в окото като и под формата на маз, и на капки, действието му е доказано ефикасно.

Препаратът може да се използва както след операция от ечемик, така и за лечение на самото заболяване.

Капките се капят по предписаната от лекар схема, а ако се спрете на варианта за лечение с маз, е нужно да слагате малко количество от нея в конюнктивитния сак на засегнатото от ечемика око около три-четири пъти дневно.

За конюнктивит

Макситрол е много ефикасен и при лечение на конюнктивит, дори и в много тежка форма. Пациенти, които са използвали медикамента, са категорични, че ефектът от него се забелязва още с първите капвания на капките, които са предпочитани в този случай.

Все пак не забравяйте, че Макситрол съдържа антибиотик и не бива да се използва на своя глава, без предварителна консултация с лекар.

При блефарит

Блефаритът е неприятно състояние на възпаление на клепачите на едното или двете очи, което се характеризира с образуването на неприятни люспички по крайчетата им.

Самото заболяване е възпалителен процес и като такъв се повлиява много добре от Макситрол. За да се справите с него е нужно да използвате препарата според схемата, предписана ви от лекар и не на последно място, да спазвате добра хигиена.

Като маз, крем

Освен като капки за очи, Макситрол се предлага и под формата на маз – гъст крем, който се нанася в сакчето на окото и може да се използва в комбинация с капките, най-често вечер, преди да легнете.

Самата доза на прием на медикамента като маз е около три-четири пъти на ден да се поставя съвсем мъничко количество от него в конюнктивитния сак на окото, което е засегнато от инфекцията.

За нос, по колко се слага и колко дни

Макар по предназначение Макситрол да са капки за очи, доста често пациентите ги използват и като капки за нос и то по предписание на лекар. Това се дължи на факта, че капките за очи по принцип са с доста по-мек състав от тези, които са си предназначени за носа.

Точно затова доста педиатри с охота го изписват и на малки деца, като най-честата схема на прием е по една до три капки 3-4 пъти на ден във всяка ноздра.

Доволни пациенти се хвалят, че дори и най-упоритата хрема минава за максимум 4 дена с тази схема на лечение. При малките деца е най-добре капките да се слагат само веднъж на ден.

Задна хрема

Макситрол капки за нос се предписват често и при лечение на задна хрема. Пациенти, които години наред са се борили с проблема, разкриват, че са изключително доволни от действието на препарата.

Най-честата схема на прием е два пъти дневно по две капки във всяка ноздра като за по-добър ефект се препоръчва и прием на медикамент за подсилване на имунитета.

Синузит

макситрол при синузит

Макситрол се използва и при синузит

Макситрол повлиява много добре и симптомите на синузит, дори и на хроничен такъв. Можете да използвате за лечението както капките за нос, така и кремът, който се нанася най-често с тампонче за уши – взема се малко количество от мазта и се нанася колкото се може по-надълбоко в ноздрите, естествено, с изключително внимателни движения.

И само след консултация със специалист.

Зелени сополи

Зелените сополи най-често се дължат на някаква бактериална инфекция. Поради тази причина Макситрол се изписва доста често за справяне с това състояние, тъй като доказано убива бактериите, причинили инфекцията.

Спазвайте схемата на прием, предписана от вашия лекар!

За уши

Макситрол се използва и за лечение на възпаления на ушите. Специалистите по УНГ доста често изписват препарата в комбинация с прием на Зинат, за справяне с възпалението. Обичайната доза е три пъти на ден по две капки във всяко ухо, но това трябва задължително да бъде изписано и наблюдавано от лекар.

Листовка: Какво пропускаме?

Макар в листовката да е описано подробно кога и как да използваме Макситрол, много пациенти изпускат доста важни моменти от нея. Като например рискът при първоначалната употреба на препарата да се появи леко замъгляване на зрението, което има краткотраен ефект. Но докато трае, не бива да шофирате.

Освен това не е удачно да използвате Макситрол в продължение на дълго време, тъй като може да доведе до нежелани странични реакции като например проблеми с кожата.

Не бива да използвате Макситрол, ако не сте сигурни в естеството на проблема с окото си, тъй като съществува опасност от ослепяване. Доста често успоредно с приема на медикамента, се налага назначаване и на терапия с антибиотици.

Цена

Както вече споменахме, Макситрол се предлага както под формата на капки за очи, така и като маз.

Разликата в цената им е от няколко лева – капките за очи струват около 10-12 лева, докато кремът е малко по-евтин – между шест и осем лева.

Мнения, коментари и отзиви за и против

Макситрол се изписва доста често за лечение както на възпаления на очите, така и при хрема, запушен нос, а също и инфекции на ушите.

Въпреки, че в листовката е изрично упоменато, че препаратът не е подходящ за лечение на малки деца, много лекари го изписват заради свойствата му. Онлайн форумите са пълни с отзивите на доволни майки, които са категорични, че Макситрол е помогнал на децата им.

Сред най-често срещаните отзиви против употребата на медикамента е това, че той е на стероидна основа и като такъв може да замаскира инфекция, която вече съществува и това да доведе до усложняване на състоянието.

За бебе

В листовката на Макситрол се предупреждава, че препаратът не бива да се използва от деца и бебета, тъй като не е безопасен за здравето им. Въпреки това много лекари го изписват за малчуганите, тъй като действието му е изключително ефикасно.

Задължително е да отбележим, че приемът на Макситрол от малките пациенти трябва да се случва единствено и само под стриктен лекарски надзор и никога не бива да се прилага самолечение.

Заместител (аналог)

Макситрол има доста заместители, които ще разгледаме подробно в следващите точки. Те се предписват в случаите, в които по една или друга причина лечение с медикамента не е желателно да се прилага.

Или пък заради цената, тъй като много пациенти недоволстват, че медикаментът е твърде скъп в сравнение с родните си аналози.

Тобрадекс, тобрекс

Тобрадекс и тобрекс са сред най-често предписваните аналози на Макситрол. Много пациенти погрешно смятат, че става въпрос за един и същ медикамент с неправилно произнасяне, но това не е така.

Тобрадекс прилича много повече по състав на Макситрол, тъй като е комбинация между антибиотик и кортикостероид, докато тобрекс е изцяло на антибиотична основа, чието действие е с доста по-широк спектър.

Иначе и трите медикамента се използват за лечение на очни инфекции като могат да се прилагат и при определени проблеми с ушите и с носа.

При избора на препарата за лечение решаваща се оказва цената, категорични са пациенти, а и медици.

Както вече споменахме, Макситрол се внася от Швейцария и цената му е няколко пъти по-висока от цената на Тобрадекс, който струва едва три лева за опаковка капки за очи от пет мл.

Бактробан

Бактробан се предлага под формата на маз за нос и също като Макситрол е на антибиотична основа като целта му е да се бори с инфекции, причинени от бактерии.

Мазилото може да се използва вместо Макситрол, но доста пациенти се оплакват, че са забелязали кожни обриви вследствие на употребата му при малки деца. Заради което е нужно препаратът да се комбинира със Зиртек, например.

Виброцил

виброцил

Виброцил е сред аналозите на Макситрол

Виброцил е друг от аналозите на Макситрол, когато става въпрос за лечение на хрема, зелени сополи и запушен нос. Медикаментът притежава противоалергична и противовъзпалителна функция и също се предлага под формата на маз и на капки за нос.

Съчетава се успешно с антибиотик.

Със спрей тантум протект

Макситрол може да се използва заедно с Тантум Протект за лечение на проблеми с носа. Задължително е обаче лечението да ви бъде предписано от специалист и двата препарата да се използват по различно време от денонощието, не едновременно.

При бременност

Както всеки един медикамент, Макситрол също не се препоръчва за употреба от бременни, тъй като носи потенциален риск за плода.

макситрол при бременност

Макситрол при бременност се използва само под лекарски надзор

Въпреки това, ако се налага, препаратът може да се използва от жени, очакващи бебе, но само след предписание от медик и при строг надзор от специалист.

Противопоказания

Макситрол, без значение под формата на капки за нос или маз, не бива да се употребява в някои конкретни случаи, като например при направени ваксинации против шарка – вариола и варицела, както и при диагностицирано вирусно заболяване от какъвто и да било сорт.

Освен това, макар да е лекарство за очи, медикаментът не бива да се използва при инфекция на очите, причинена от гъбички.

Освен това пациенти, които имат доказана свръхчувствителност към съставките на Макситрол, в никакъв случай не бива да се лекуват с него, а е добре да се насочат към някой от аналозите му.

Макситрол и контактни лещи

Пациентите с контактни лещи могат да използват Макситрол, но трябва задължително да ги махнат, преди да си капнат от капките или да се намажат с крема. Тъй като една от съставките в препарата – бензалкониев хлорид, обезцветява лещите, понеже се абсорбира от тях.

Странични ефекти

Заради комбинацията между стероид и антибиотик в Макситрол, по време на приема му могат да се наблюдават редица странични ефекти, някои от които са доста чести, други – не толкова.

Най-честите оплаквания на пациентите са от сърбеж и парене в очите вследствие на употребата на препарата. Този сърбеж може да се разпространи и по кожата, под формата на различни видове дерматити.

В редки случаи е възможно да се наблюдава увеличаване на вътреочното налягане, което пък да се отрази на зрението. Твърде дългата употреба на Макситрол може да доведе до появата на перде в окото, затова е нужно приемът му винаги да се случва под надзор на специалист по очни заболявания.

Инфекциите на окото, причинени от гъбички, могат да се влошат от медикамента.

Ако забележите която и да било от тези странични реакции, незабавно се консултирайте с лекаря си.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

  1. Здравейте, лек за ечемик на окото? Набира, пробива и след дни пак така.

    • Още щом почувствате болка в клепача, купувате капки Макситрол и Флоксал маз !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *