Муконазал надеждно отпушва носа още от първото впръскване. Как работи, аналози

♠ Какво е Муконазал ♠ Как действа ♠ Видове ♠ Муконазал плюс ♠ Муконазал натурал ♠ Приложения ♠ При остра и сенна хрема ♠ При синузит ♠ За средното ухо ♠ Противопоказания за Муконазал Плюс ♠ Нежелани реакции

Още в текста: ♠ Как да впръскаме правилно ♠ Предозиране на Муконазал Плюс ♠ Признаци на предозиране ♠ Аналози и заместители ♠ Ксилометазолин ♠ Други ♠ Хомеопатия и натурални продукти

Острият ринит (хрема) представлява инфекциозно възпаление на лигавичната обвивка на носа. Характерните му прояви са затруднено носово дишане и патологична секреция от носа. По-редки симптоми са лицеви болки и намалено обоняние.

Хремата рядко се появява сама. Обикновено тя съпровожда респираторна инфекция с вирусен произход.

ОРВИ има способността бързо да въвлича в патологичния процес лигавиците на околоносните кухини и отдели на респираторния тракт. На нейния фон бързо се нарушава вентилацията на носа, потискат се местният и общия имунитет, спада бариерната функция на лигавиците на носа и параназалните кухини. Възпалителните изменения нарастват.

Какво е Муконазал?Муконазал спрей за нос

При така развиващите се процеси се появява необходимостта от т.нар.

назални деконгестанти

Това са медикаменти, свиващи съдовете в носа. Те бързо редуцират отичането. Водят до бърза и устойчива деконгестия (разговорно „отбъбване“) и намаляване на секрецията.

Деконгестантите (англ. congestion – запушване, застой) възстановяват проходимостта на носните проходи, подобряват носовото дишане, осигуряват дренаж и аериране.

Един от качествените представители на деконгестантите е

Трамазолин хидрохолид

с търговско наименование Муконазал (международно непатентовано название – трамазолин).

“Фигурин

Как действа Муконазал?

Акт. съставка стимулира адренергичните рецептори в гладката мускулатура на съдовите стени, свива пещеристите тела на лигавицата, редуцира кръвта в микроциркулационния поток, намалява носовата резистентност.

По-просто казано: още първата доза деконгестант намалява осезаемо симптомите на запушване на носа.

Деконгестанти като Муконазал, наред с антихистамините, се препоръчват от EPOS 2012 при лечение на вирусни ринити и риносинузити.

Видове Муконазал

(цена, приложение)

Муконазал е във форма на спрей за нос, което улеснява апликирането му по цялата лигавица на носа. Той е в две разновидности – Плюс и Натурал.

Въпреки че са с едно и също име и от един и същи производител – Sanofi, двата препарата са абсолютно различни по съдържание.

Трамазолин хидрохолид съдържа единствено Муконазал плюс, а другият спрей – Муконазал натурал с троен ефект, е базиран изцяло върху природен състав – неразредена морска вода, обогатена с етерични масла и фосфолипиден комплекс.

Защо са с еднакво име?

Двата спрея постигат идентичен ефект, макар и по различен начин.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Муконазал спрей за нос

А – здрава лигавица в носа, Б – възпалена

Муконазал плюс

Той е 0,118 % разтвор на трамазолин хидрохолид.

Химическата съставка постига свиване на кръвоносните съдове в носа за 5 минути. Осезаемо се намалява отичането на лигавиците, намалява количеството на изтичащия секрет. Действието му е 8-10 часа.

Показание: производителят отбелязва, че този спрей е за премахване на отока от лигавиците на носа при възпаляване на горната част от дихателния пъти и сенна хрема. Лекарството подпомага секретирането при възпаляване на синусите и инфектиране на средното ухо.

Муконазал + се дава срещу рецепта.

Продава се в 10-милилитрово шишенце със специален накрайник за впръскване. Цена 10.80 лв.

Муконазал натурал

Той има три съставки:

 1. Морска вода, съдържаща 22 г/л минерални соли и микроелементи;
 2. Етер. масла от лимон, балсамова ела и мента;
 3. Извлечен от кокосовото масло фосфолипиден комплекс.

Спреят има хипертонични свойства. Не се води лекарство, а медицинско изделие. Създаден е като алтернатива на химичния препарат Муконазал плюс за пациенти, които предпочитат природните средства.

Показание: по данни на производителя Натурал отпушва носа, обеззаразява лигавицата и я успокоява. Оказва противовъзпалително действие и намалява риска от усложнения.

И двата спрея се прилагат от 6 г. нагоре.

Муконазал натурал се предлага в 20-милилитрово шишенце със специален накрайник. Цена 15.70 лв.

За какво се употребява и как?

При остра и сенна хрема

Муконазал спрей за нос

Симптоми на алергичния ринит: главоболие, запушване на носа, суха кашлица, сълзене и кихане

Отокът на носн. лигавица може да е провокиран от вирусна инфекция (остър ринит) или да е резултат от алергичен отговор на тялото спрямо даден дразнител (сенна хрема).

ТУК ще видите спецификата на симптоматиката при сенна хрема.

Резултатът и при двата вида хреми е еднакъв – лигавицата набъбва и намалява просвета на ноздрите. Носовото дишане се нарушава.

При впръскване на Муконазал плюс (трамазолин) организмът възприема 50 до 80% от въведената доза. Неговите метаболити се разпределят във всички вътрешни органи и се отделят с урината. Периодът на полуизвеждане е 5-7 часа.

На пациентите над 6 г. се препоръчва 1 впръскване на ноздра, като максималният брой апликации е 4 на ден.

Трамазолин се отличава с достатъчно бързо и сравнително продължително действие дори и в неголеми концентрации. Максимален ефект настъпва за 40 минути, а на 20-та минута се постигат 60% от максимума. Обемът на дихателния проход се увеличава с 20%.

Подчертаваме, че въпреки положителния противооточен ефект, използването на трамазолин се ограничава в рамките на 5 – 7 дни. Това е свързано с неговите особености: бързо всмукване в носната лигавица и способност да предизвиква системен ефект.

При често (продължително) използване на деконгестанти се намалява чувствителността към лекарствени средства със съдосвиващо действие. Стига се до метаболитно натрупване на вещества – вазодилататори, които участват в компенсаторното разширяване на кръвоносните съдове.

На този фон се развива вторично разширяване на съдовете, отбелязва се препълването с кръв на съдовете и на пещеристите тела в носната лигавица, засилване на назалната обструкция (запушване на носа). На този етап отбъбване с деконгестанти вече трудно се постига.

По-нататък използването на съдосвиващи средства може да доведе до характерни възпалителни изменения на носната лигавица или до т. нар. медикаментозен ринит.

Важна особеност на деконгестантите като трамазолин е тяхното балансирано използване, прилагане на оптимални дозировки и спазване на препоръчваната продължителност на лечението.

Ето защо фармацевтичните компании се стараят да разработват и натурални препарати с подобно действие, в случая – Муконазал Натурал.

Спреят Натурал представлява хипертоничен разтвор – той съдържа повече в-ва в себе си, отколкото кръвта и течната компонента на клетките. Тези разтвори буквално извличат секрецията от носа и промиват проходите.

Отбъбването и облекчаването на носовото дишането се постига чрез изтегляне на отложените в тъканите течности.

Друго предимство е, че тези разтвори са с високо осмотично налягане. Те извличат течностите и от попадналите в тях патологични микроорганизми. Те се дехидратират и загиват.

Така Муконазал Натурал има предимство пред Муконазал Плюс в частта въздействие върху патологичния причинител на хремата. Това е съществено при острите ринити, докато при сенната хрема е без значение.

Муконазал спрей за нос

Ето как отокът препречва дишането

Видове хрема, за които помага Муконазал:

 • Изразено отичане на лигавиците на носа;
 • Остър ринит с вирусен, бактериален и гъбичен произход;
 • Хормонален ринит;
 • Изразено запушване на носа на фона на сенна хрема;
 • Запушване на носа при ОРВИ.

При синузит

Способността на Муконазал да намалява количеството на отложените секрети влиза в работа и при остри и хронифицирали форми на синузит.

Спрейовете – и двата вида, се предписват с цел да се подпомогне изчистването на околоносните кухини. Секретите при бактериално причинения синузит са гъсти и жилави. Те трудно се отделят, а в същото време съдържат бактерии, които поддържат патологичния процес.

За спецификата на терапията при синузити разказваме ТУК:

Всичко за синузит: симптоми, лечение. Ефикасните капки и спрей

При възпаляване на средно ухо

Деконгестантите имат място и при заболявания на ухото – главно при среден отит и евстахиит.

В повечето случаи възпалителният процес в средно ухо не е първично заболяване, а усложнение от дихателни заболявания като фарингит, тонзилит, ларингит, ринит, синузит, а също и от остри вирусни инфекции като грип, морбили, скарлатина.

Инфекцията преминава от дихателните отдели през евстахиевата тръба – в ухото. През тръбата минават частички слуз и секрети, разпръсквани при кихане и кашлица

Така се стига до възпаляване на евстахиевата тръба (евстахиит) и на средното ухо (среден отит). Често възникват застойни процеси и натрупване на течности, което води до размножаване на бактерии.

Сред обичайните симптоми са отичане на тъканите, влошаване на слуха, вдигане на температура и главоболие.

При остър ср. отит няма смисъл да се поставят антибактериални капки в ушите, защото те не стигат до огнището на възпаляване. Използват се антибиотици със системно действие.

Препарати, които свиват съдовете (капки и спрей за нос), имат важно значение при ушни инфекции, съпроводени с хрема. Тези лекарства се поставят в носа. Те свиват съдовете, намаляват отичането и по този начин отслабват напрежението, оказвано върху възпалената зона в ухото. Именно притискането, което идва откъм носните проходи поражда болезненост.

Освен това деконгестантите подобряват вентилирането на тъпанчевата мембрана и облекчават чуването.

Подходящи за облекчаване на ухото са спреят с трамазолин, капки и спрейове с ксилометазолин, фенилефрин и мометазон. Тези вещества се заместват помежду си, защото оказват почти еднакво действие.

Противопоказания за Муконазал Плюс

Те са два вида – абсолютни и относителни.

Абсолютните противопоказания се отнасят към:

 • глаукома от тесноъгълен тип;
 • атрофична форма на ринит;
 • възраст под 6 г.;
 • проведена хирургична интервенция през носа;
 • непоносимост към трамазолин хидрохлорид.

Към относителните противопоказания спадат:

 • Високо кръвно;
 • Сърдечно-съдови патологии;
 • Хиперплазия на простатата;
 • Хиперфункция на щитовидната жлеза;
 • Феохромоцитом.

Нежелани реакции при Муконазал ПлюсМуконазал спрей за нос

 • ЦНС – виене на свят, изменение на вкуса, по-рядко главоболие, сънливост, седативен ефект;
 • Психика – безсъние, халюцинации, по-рядко безпокойство;
 • Сърце и съдове – вдигане на кръвното, тахикардия, аритмия, по-рядко учестено сърцебиене;
 • Дишане – дискомфорт в носа, кръвоизлив от носа, по-рядко отичане на носоглътката, сухота на носа, кихане, обилно секретиране;
 • Храносмилане – гадене, диспепсия;
 • Кожа – обрив, оток, бледа кожа;
 • Общ ефект – повишена умора, сънливост, чувство за разбитост.

Дава ли се на деца: над 6 г.

Ползва ли се при бременност: не се препоръчва през началните три месеца. Пред останалото време до раждането + периода на кърмене спреят Муконазал + се изписва от лекар.

За Муконазал Натурал не са описани нежелани реакции.

Натуралният спрей се избягва в три случая:

 • При чувствителност към съответните масла в състава;
 • При малки пациенти под 6 г.;
 • При бременност и лактация.

Как да приложим спрея правилно

 1. Преди използване на спрея почистете ноздрите от намиращите се в тях секрети и корички. Така ще има контакт между лигавицата и активното вещество. Така терапевтичният ефект от лекарството ще се повиши. Може да почистите с разтвор на основата на морска вода или да разтворите морска сол.
 2. Свалете защитната капачка. Преди първо впръскване е необходимо да разработите дозатора като го натиснете няколко пъти, докато не се появи аерозолно облаче от лекарството. Спреят вече е готов за използване.
 3. Дръжте шишенцето абсолютно вертикално.
 4. Въведете накрайника внимателно и не много дълбоко в ноздрата и впръскайте един път. Повторете с другата ноздра.
 5. След края на процедурата изкарайте накрайника от носа и вдишайте;
 6. Изчистете накрайника със стерилна салфетка или с течаща вода и поставете защитната капачка;
 7. Съхранявайте при температура не повече от 25°С.

Предозиране на Муконазал Плюс

Признаци на предозиране са:

 • Рязко повишаване, а след това спад на кръвното налягане;
 • Усилено сърцебиене;
 • Рефлекторен тип брадикардия;
 • Понижаване на телесната температура;
 • По-рядко – шок.

За децата са най-опасни интоксикацията и отрицателното повлияване на ЦНС, съпроводени с конвулсии, брадикардия, потискане на дишането и кома.

 • Симптоми на активиране на нервната с-ма могат да станат халюцинации, повишена тревожност и превъзбуда, гърч.
 • Потискане на нервната с-ма се проявява като повишена сънливост, обща вялост, брадикардия, спад на телесната температура, по-рядко – кома.
 • Предозирането може да провокира повишено потене, втрисане, патологично побледняване на кожа и лигавици, разстройство на дишането, сърдечни и съдови нарушения, психоизменения.

Какво се прави в такава ситуация? При предозиране промийте незабавно носните проходи с голямо количество вода. При проява на симптоми на предозиране потърсете специалист, за да се назначи симптоматична терапия.

Аналози и заместители

Муконазал спрей за нос

Ксилометазолин – най-многобройната група

Въпреки многото положителни характеристики, Муконазал Плюс има минус, който ограничава широкото му използване от потребителите. Това е цена в най-високия сегмент и наличието на други препарати с аналогично действие на по-ниска цена.

Лекарството с трамазолин струва 10.80 лв.

Пациенти питат за евтини аналози на Муконазал Плюс, но такива няма. Препаратът с трамазолин е оригинален продукт, който няма генерични лекарства (еквиваленти).

Възможни заместители на Муконазал Плюс са други назални средства със съдосвиващо действие, основани на друга активна съставка.

Най-разпространената група са капките и спрейовете с

Ксилометазолин

Показания за използването на този тип лекарства са:

 • Ринит на фона на остра възпалителна реакция в респираторния тракт;
 • Алергичен ринит;
 • Синузит;
 • Евстахиит и среден отит – като допълнително средство за премахване на отока от носоглътката.

Наименования:

 • Капки – Ксилогел (7.76 лв), Ксилометазолин (3.19 лв), Ксилофарм (3.57 лв);
 • Назален спрей – Ксилорин (6.76 лв), Ксилофарм (6.10 лв), Назик (7.52 лв), Олинт (7.74 лв), Олинт Хидра (9.92 лв), Отривин (9.34 лв), Отривин Ментол (10.43 лв), Септаназал (6.56 лв).

Други

 • Оксиметазолин – Викс Синекс спрей срещу запушен нос. За пациенти над 6 г. Ефектът му продължава 12 часа. С-ст 11.40 лв;
 • Фенилефрин – Виброцил капки, назален деконгестант + антихистамин. Бързо облекчава симптомите на хрема от инфекциозен и алергичен произход, синузити, отити. С-ст Цена 8.12 лв.

Виброцил – мощно средство за отпушване на носа

 • Колоидно сребро – Коларгол, познат като „черните капки“. Изписва се при хреми, синузити, при бактериални инфекции и алергични реакции.

Коларгол – незаменим в есенно-зимния сезон

 • Неомицин сулфат – Макситрол, капки за очи,  кортикостероидно-противовъзпалителна комбинация. Понякога се изписват за отпушване на нос и симптоми на хрема.

Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

Хомеопатия и природни продукти

 • Инфлуназал спрей – съдържа Луфа оперкулата и е насочен към хроничните ринити;
 • Назодрен – лиофилизиран екстракт от Cyclamen, разработен за патологии в кухините на нос, синуси и средно ухо;
 • Низита – изотоничен разтвор за промивки и отпушване.

Понякога назално прилаганите препарати се подкрепят с таблетирани със системно действие. Например Цинабсин са таблетки, създадени за синузит и запушен нос. Описваме препарата ТУК:

Цинабсин – най-верният съюзник при борба със синузит и запушен нос

Лечението на синузит е темата и на избраното от нас видео:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.