Сироп за кашлица и отхрачване: видове, продукти, цени. Как да изберем

♠ Сироп според вида кашлица ♠ Видове ♠ Против суха ♠ Против влажна ♠ Синекод ♠ Колдрекс ♠ Ен-ти-тус ♠ Бронхолитин ♠ Бронхикум С  ♠ Ацекодин ♠ Хустагил ♠ Еуреспал ♠ Демефан ♠ Серия Хербион ♠ Доктор Тайс ♠ Проспан ♠ И много други ♠ Природни средства ♠ Бабини рецепти ♠ Кога е забранен

Кашлицата не е болест, а характерен симптом на всяко простудно или инфекциозно поражение на дихателн. пътища.

В 90% от случаите тя е следствие на респираторно-вирусна инфекция, на простуда или преохлаждане. Като цяло поривите за изкашляне съпровождат бронхиални заболявания, независимо от тяхната  причина.

Останалите 10% се дължат на нервни, имунни и сърдечни патологии, на алергии или механични дразнители.

Кашлицата

Кашлицата е реакция за защита на организма (рефлекс) срещу раздразнение на дихателн. пътища. Благодарение на нея дробовете и бронхите се изчистват от секрети и болестотворни микроорганизми, облекчава се дишането и се предотвратява задълбочаване на процеса. Тя е положително явление, но мъчително за болния.

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Кашлицата не винаги е безобидна

Сухата кашлица изморява болния, лишава го от апетит и сън. Затова на първо място е нужно тя да се преведе в „мокра“ форма, за да се осигури изработването и извеждането на секрети, да се успокои и смекчи раздразненото гърло.

Популярната лекарствена форма затова е сиропът за кашлица. При раздразнена лигавица на гърлото течната текстура е много по-добра от препарати на хапчета. Като плюс – тя е приятна на вкус и се дозира лесно.

Сиропът

като базисно средство за терапия

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Кашлицата без секрет се поражда в трахеята, а влажната изкарва храчка

Не е лесно да се подбере ефективен и нескъп сироп за кашлица. Има десетки и десетки наименования. Като добавка – препарат, който бележи положителна динамика при един, се оказва безполезен при друг пациент.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Излекуването на кашлица за два или три дни е невъзможно. Познавайки природата на този симптом, всеки лекар ще прогнозира поне 5-7 дни, за да премине възпалението и да се пречисти гърлото от секрети. Доста често срокът се удължава до 10 и дори до 14 дни заради остатъчни явления. Ако за 2 седмици кашлицата не е минала, препоръката е да се направи заснемане на бел. дробове. Тя ще провери за по-сериозни патологии като туберкулоза или новообразувания.

Сироп според вида кашлица
Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Кашлиците се различават по наличието или липсата на секрет

Кашлицата не е еднотипна. Понятията са продуктивна и непродуктивна кашлица или на народен език – мокра и суха. Различава ги образуването или отсъствието на гъсти секрети (храчки).

Различният характер изисква и различни подходи за лечение. В първия случай е нужно средство за разреждане и изхвърляне на секрета, а в другия – за купиране на дразнението и напъните за изкашляне.

Подборът на правилния сироп според разновидността кашлица е първо условие за успешно лечение. Защото те действат на различен принцип.

Сиропите за продуктивна кашлица свалят възпалението на бронхите, благодарение на което се очиства трахеобронхиалното дърво. Те работят в дихателната с-ма.

Сиропите за непродуктивна кашлица потискат един от защитните рефлексни центрове в продълговатия мозък, който отговаря за кашлянето. Те потискат възбуждането на реакция под формата на кашляне.

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Кашлицата е мъчителна и уморителна, разваля и съня

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Очевидно пиенето на грешния вид сироп няма да доведе дори до минимално подобрение. Затова колкото и безвреден да изглежда сиропът (а някои са на билкова основа), е задължителна сверка със специалист. Той ще отчете характера на кашлицата, индивидуалните особености и възрастта на болния, възможните противопоказания и прочее нюанси.

В нашата статия ще разкажем кои сиропи по-добре се справят със суха и кои – с влажна кашлица, какво влиза в състава им и как правилно да се прилагат.

Видове сиропи за кашлица

В зависимост от принципа си на действие, сиропите биват:
 • Противокашлични – прилагат се при суха, непродуктивна кашлица;
 • Отхрачващи – прилагат се при продуктивно кашляне, съчетано с течни секрети;
 • Муколитични – прилагат се при влажна, продуктивно кашляне, съчетано със сгъстени и трудно извеждащи се храчки.
В зависимост от състава си и механизма, по който постигат целта си, сиропите биват:
 • Сиропи за суха кашлица, които блокират рефлекса за кашляне. Ярки представители на тази разновидност са препаратите Синекод, Димекс, Бронхолитин и други;
 • Сиропи за изкарване на секрети при влажна кашлица – Хеделикс, Амброксол, Амбрекс, Муколизин и други;
 • Сиропи при влажна кашлица на растителна основа. Това е обширна група медикаменти, включваща средства с отхрачващо и муколитично действие – Хеделикс, Хербион, Доктор Тайс, Доктор Мом и други.
Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

При суха кашлица се прилагат средства, които въздействат на рефлекторния механизъм за кашляне

Добрият сироп е този, който отговаря на точните нужди на болния. Противокашлечните и муколитичните средства имат противоположен ефект и не се съвместяват. При влажна кашлица е опасно да се приемат медикаменти, които потискат рефлекса за изкашляне, защото те блокират отделянето на храчките. Така гъстите секрети ще се отлагат в дихателн. пътища, увеличавайки риска от поява на гнойни усложнения.

Наистина има комбинирани сиропи, на чието указание пише, че е и за двата вида за суха и влажна, но те се ползват при точно определени състояния.

Още за тънкостите при избора на сироп ще протечете ТУК: Преимущества и минуси на предлаганите сиропи.

Сиропи против суха

Непродуктивна, без секрети

Кашлянето на сухо е болезнено, мъчително. Провокира липса на апетит и разстройство на съня. Обичайно възниква в началото на простуди, грип, остър бронхит, пневмония, при вдишване на дразнещи лигавицата вещества. При тежки пристъпи се съпровожда със свистящ звук между отделните пориви за изкашляне. Шумът се причинява от свиване на просвета на бронхите, трахеята или гърлото, водещи до затруднено дишане. Преди пристъп на суха кашл. понякога се усеща болка при дълбоко вдишване.

Причини за сухо кашляне:
 • Вирусни и инфекц. поражения – ОРВИ, грип, пневмония, бронфит и други;
 • Алергия – алергичен ринит, към прашец или химикали, начален признак на астма;
 • Бронхоспазъм – спазъм на бронхиалните тръби;
 • Медикаменти за сваляне на кръвн.налягане – каптоприл, еналаприл, лизиноприл;
 • Рефлекторна реакция на дим, студен въздух, агресивна миризма.

Избор за лечение: противокашлечни сиропи или комбинирани препарати. Противокашличните са целесъобразни само при суха, честа, силна, изнурителна кашлица. Комбинираните средства са с противокашлечен и отхрачващ ефект.

Синекод (Sinecod)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: хапчета за над 12 г. , сироп и сол (капки) за деца.

Активно вещество: бутамират цитрат, който оказва противовъзпалително и бронхолитично действие.

Фармакологично д-вие: Синекод е противокашлечно лекарствено средство. Оказва пряко възд. върху мозъчния рефлекторен защитен център, който провокира кашлицата като защитен рефлекс. Притежава отхрачващо свойство, оказва умерено противовъзпалително и бронхоразширяващо свойство, подобрява показателите на дишането.

Показан: при остра суха кашл. с всякаква етиология – ларингит, хроничен и остър бронхит, трахеит, грип и др. При влажна кашлица препаратът се прилага само нощно време.

Приложение: Сиропът се назначава след 3 г. – 5 мл – 3 бр в ден. Курсът на терапия тече 7 дни и при необходимост се удължава от лекар.

Противопоказания: Не се предписва на бременни и в период на лактация. Всички форми са противопоказани за бебета до 2 месеца. Хапчетата са противопоказани за лица на по-малко от 12 г.  Сиропът е противопоказан за под 3 г. .

Предназначение на формите: капки – от 2 месеца до 3 г. , сироп – от 3 до 12 г. , хапчета – над 12 г. .

Стран. ефекти: гадене, виене на свят, диария, алергични р-ции.

Цена: хапчета – 8.77 лв., капки – 8.77 лв., сироп –х 10.73 лв.

Аналог: Бронхетамин (бутамират цитрат).

Колдрекс (COLDREX)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп. Произвежда се в три разновидности: Бронхо, Джуниър и Найт. У нас в момента се предлагат последните два.

Активна съставка: Съдържат аналгетик и антипиретик. Прометазин подсушава носните пътища при хрема и подпомага дишането. Декстрометорфан потиска кашлицата, подходящ е при сухи и дълбоки пориви за изкашляне. В Найт парацетамолът е 1000 мг, а в Джуниър – 250 мг.

Фармакологично д-вие: комбиниран противокашлечен препарат, с противовъзпалително действие. Потиска рефлекса за изкашляне, въздействайки върху съответния център в мозъка. Декстрометорфан въздейства само на центъра за кашляне, без да потиска дихателния център в продълговатия мозък. Оказва и умерено седативно действие.

Парацетамолът въздейства на центровете на болката и на терморегулацията в главния мозък, благодарение на което се нормализира температурата и се успокоява болката.

Прометазин намалява отока на лигавиците на горните дихат. Пътища като стяга кръвоносните съдове. Така се намалява запушването на носа.

Показания:

 • за лечение на кашлица при възпалителни изменения на дихателн. канали, съчетани със суха кашл. – ларингит, трахеит, бронхит, фарингит и други;
 • при патологични състояния на дихат. пътища, съчетани с раздразнение на рецепторите за кашлица и възникването на суха кашлица;
 • при патологични състояния с локализация извън белите дробове, съпроводени с изразена суха кашлица.
 • дозиране: след 12 г. – по 20 мл еднократно. От 6 до 12 г. – 10 мл еднократно. За Джуниър дозирането при деца е 20 мл, но съдържанието на парацетамол в него е по-ниско, в сравнение с Найт. Лекар ще изчисли необходимото количество спрямо възрастта.

Стран. ефекти: сънливост, световъртеж, обрив, уртикария, сухота в устата и други.

Противопоказания: лица до 6 г., повишена чувствителност към компонентите, нарушения във функц. на черн. дроб и бъбрек, хипертрофия на простатата, заболявания на кръвта, епилепсия, износване на дете , лактация.

ВНИМАНИЕ! Наличието на влажна кашлица е категорично противопоказание. Препаратът се взема  само при суха.

Цена: 8.26 лв за Джуниър, 7.66 лв за Найт.

Ен-ти-тус  (N-Ti-Tuss)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: хапчета за смучене, желатинови капсули, сироп за кашлица.

Активно вещество: Препарати на билкова основа, различни комбинации за разните форми. Сиропът се състои от евкалипт. масло и 6 билки (Терминалия белерика     , Сладник, Женско биле, Адатода васика,  Куркума, Галангала, Свещен босилек, Дълъг пипер) .

Фармакологично д-вие: N-Ti-Tuss  смекчава дразненето при суха и овлажнена кашлица, успокоява лигавицата, отнема възпалението.

Показан: при остра суха кашл. и при мокра с всякаква етиология.

Приложение: Сиропът се назначава над 1 г.  по 2.5 мл – 3 бр. в ден, за големи – 10 мл.

Противопоказания: Препаратът не се назначава на бебета до 1 г. , хапчетатаза смучене – до 2 г. Не се съчетава с храна и напитки.

Предназначение на формите: От 1 до 2 г. – единствено сироп. Над 2 г.  са приложими и трите форми.

Стран. ефекти: производителят указва, че нямат Стран. ефекти.

Цена: хапчета – 6.90 лв., капсули – 9.00 лв., сироп –х 10.30 лв.

Бронхолитин (Broncholytin)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп.

Фармакологично д-вие: комбиниран препарат против кашлица, бронхоразширяващ и бронхосептичен. Потиска центъра на кашлицата в мозъка.  Засилва отделянето на секрети от бронхите.

Активни вещества: глауцин хидробромид, който оказва потискащо действие на центъра на кашлянето и има слабо изразен противовъзпалителен, аналгизиращ ефект. Маслото от босилек притежава слабо седативно, противомикробно, спазмолитично свойство. Ефедринът стимулира дишането, оказва влияние върху бронхите така, че се отстранява отокът от лигавицата им.

Дозиране: Над 10 г. а – 15 мл до 4 бр. дневно, от 4 до 10 г.– 5 мл до 3 бр.

Противопоказания: сърд. недостатъчност, възраст под 3 г. , заченали и в период на лактация.

Странични действия: тахикардия, безсъние, тремор, сънливост, нарушение на зрението, гадене, повръщане, заструднения в уринирането, обриви, усилено потоотделяне.

Цена: Бронхолитин Нео – 3.87 лв., Бронхолитин – 3.66 лв.

Бронхикум С

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп, еликсир, пастили

Фармакологично д-вие: Комбиниран препарат с противовъзпалителен, отхрачващ, бронхолитичен ефект. Назначава се за лечение на простудни и инфекциозни заболявания, съпроводени с кашлица – бронхит и коклюш. С този сироп се лекуват практически всички разновидности кашлица.

Активни съставки: В сиропа и хапчетатавлизат екстракт от мащерка, а в еликсира – и екстракт от корен на иглика. Универсалният продукт е ефикасно ср-во за отхрачване и при суха, и при мокра  кашлица. На етапа, докато кашлянето е сухо, Бронхикум помага на болния да се справи със силните пристъпи, привеждайки сухата кашлица във влажна. След това, в етапа на влажна кашлица, той облекчава отхрачването на секрета, като подпомага той да напусне дробовете.

Противопоказания: Сиропът и еликсирът са неприемливи за деца до 6 месеца, а малчуганите до 6 г.  пият само течните форми и им е забранено да приемат пастили. Противопоказани са всички форми за пациенти със значителни нарушения на черн.дроб и бъбрек, при лична непоносимост, износване на дете и кърмене. Диабетиците да имат предвид, че лекарството има захароза, като в 5 ml се намират 0,38 ХЕ.

Дозиране: За сиропа – след 12 г. – 1 чаена през 3 часа, до 6 бр. – интервалите трябва да са равномерни. До 4 г.  – ½ до 1 лъжичка, най-много 3 пъти (зависи от възрастта).

За пастилите – 1-2 хапчета до 5 пъти в деня за възраст над 12 г. . От 4 до 12 г. – 1 табл. до триразово.

Странични действия: раздразнение на лигавицата на стомаха, Алергични р-ции.

Цена: Еликсир – 11.44 лв, пастили – 8.27 лв.

Ацекодин (ACECODIN)

Лекарств. форма: сироп.

Активно вещество: кодеин и парацетамол. И двете вещества са обезболяващи, като кодеинът действа и като инхибитор на кашлицата.

Фармакологично д-вие: подтиска кашлицата и оказва обезболяващ ефект. Повишава прага на рефлекса в мозъчния център, който управлява кашлицата и по този начин намалява пристъпите.

Показан: при остра суха кашлица.

Приложение: Сиропът се назначава от лекар!

Противопоказания: при свръхчувствителност, утежнени чернодр. увреди и недостатъчност; бронхиална астма, ХОББ, износване на дете ; възраст под 3 г. .

Стран. ефекти: сънливост, отпуснатост, виене на свят, по-бавни реакции, не се препоръчва шофиране. Освен това при предозиране се проявяват изменения от леки като липса на апетит, гадене, коремни болки до  сериозни състояния като потискане на дишането, нарушаване на походката, тежки чернодр. и мозъчни увреждания, изпадане в кома и дори смърт. При деца – гърч и колапс.

Цена: 3.97 лв.

Хустагил

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп и балсам.

Активно вещество: сиропът съдържа единствено екстракт от мащерка. Балсам е направен за да облекчава дишането. Той е на базата на натурални масла от евкалипт и лавандула с основа мащерка.

Фармакологично д-вие: билковата съставка има бронхоспазмолитично действие. Под нейно влияние се отпуска бронхиалният спазъм. Освен това мащерката подпомага отхрачването и не на последно място е антисептик.

Балсамът е с меко действие и отваря пътищата за по-леко дишане.

Показания: Медикаментът е направен за симптомат. терапия на патологии, обхванали горната зона на дихателн. пътища. Показан при суха кашлица, когато се усеща дразнение в гърлото и понякога  провокира промяна на гласа и пресипване.

Противопоказания: единствено при непоносимост към основната или помощните съставки. Не се пие от бебенца под  1 г. , при износване на дете  и лактация.

Стран. ефекти: производителят посочва, че не са установявани нежелани реакции.

Дозиране: от 1 до 6 г.  – 2 1/2 мл през приблизително три часа. Лица, по-големи от 6 г. – 5.0 мл – също на 3 часа. Големи – 10.0 мл през четири часа.

Цена: на сиропа – 5.95 лв, на балсама – 4.91 лв.

Умкалор

Лекарств. форма: капки и хапчета.

Активни вещества: екстракт от корени на пеларгониум.

Фармакологично д-вие: растителен противомикробен препарат (фитобиотик). Има четири основни действия – противовирусно, имуномодулирущо, антибактериално (бактериостатично). Отлично помага при първи признаци на ОРВИ, нормализира температурата в първите 2 дни от болестта, при ринит и кашлица към пети или шести ден. Умкалор е добър за долекуване, в случаите на остатъчна кашлица, секрети от гърлото и носа, както и хрипове.

Средство за лечение на настинка и нейните усложнения, както и други заболявания на горните дихателн. пътища – фарингит, тонзилит, бронхит и други. По същата причина не е показан за възраст под 1 г. . Специфично противопоказание е склонност към кръвотечения. Сред стандартните за сиропите за кашлица ограничения са бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Дозиране: до 6 г. – от 5 до 10 капки, от 6 до 12 г. –  от 10 до 20 капки. Над 12 г. – 20-30 капки на един прием. Стандартна схема – трикратно в деня. Срокът на лечение зависи от индивидуалните обстоятелства. Максимумът е 10 дни.

След края на терапията Умкалор се взима още няколко дни, за да се пресече рецидив

Цена: 22.40 лв.

Еуреспал

Лекарств. форма: сироп и хапчета.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Състав: Фенспирид хидрохлорид

Фармакологично д-вие: антибронхоконстриктивно и противовъзпалително.

Показан: кашлица в хода на патологии на бронхите и бел. дроб.

Противопоказан: алергични р-ции към компонентите и за лица под 2 г. .

Нежелани ефекти: Чести – стом.-чр. нарушения, пориви за гадене, стомашна болка.

Редки нежелани реакции: сърцебиене, сънливост, зачервяване и обриви, по-рядко: диария, повръщане, замайване, умора.

Дозиране: В общия случай количеството се изчислява по 4 mg на всеки кг тел. тегло. Но за удобство се дават и следните указания:

Тегло до 10 кг – 10 – 20 мл, разпределени на няколко приема;

Тегло над 10 кг – 30 – 60 мл, разпределени на няколко приема;

Възрастни – 45 – 90 мл, на няколко приема. Дозите са за 1 ден.

Цена: 8.92 лв за сиропа.

Подробно за качествата и действието на Еуреспал  сме обяснили ТУК: Еуреспал при бронхит, пневмония, ларингит, кашлица.

Демефан

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп с мерит. лъжица от 5 мл.

Състав: декстрометорфан. Той е противокашлечно средство. Морфиноподобно е, но няма ефект на опиат. Използва се сместо кодеин в качеството му на инхибитор на кашлица.

Потиска въбудимостта на рефлекторния мозъчен център за кашлица и по този начин намалява напъните за кашлица от какъвто и произход  да я тя. В терапевтични дози не оказва наркотично, аналгетично и сънотворно действие. Началото на реакцията настъпва 10 до 30 м. след приемането и тече 5-6 часа при възрастните и 6 до 9 часа при децата.

Показание: за суха и дразнеща кашлица. При всякакви респираторни заболявания с вирусна етиология.

Противопоказания: непоносимост към съставките, астма, бронхит, емфизем, възраст под 2 г., както и ползването на антидепресанти.

Специални мерки: повишено внимание при риск от дихателна недостатъчност.

Стран. ефекти: замайване, умора, сънливост, стомашни болки, гадене, обриви и други.

Дозировка: 3 до 5 мл през четири часа или 8 мл през 6-8 часа – за възрастни. Максимумът е 35 мл на денонощие. Дозата за деца е както следва: 1.5 до 3 мл през  приблизително 4 часа или 4 мл през  6 до към 8 часа, максимум 15 мл на денонощие – за лица от 6 до 12 г. За лица под 6 г. – 1 – 1,5 мл през  приблизително 4 часа или 2 мл на около 6-8 часа, максимум  8 мл на денонощие.

При предозиране: наблюдават се ступор, повишена възбудимост, дистония, психотични реакции или кома.

Цена: 3.71 лв.

Серия сиропи Хербион

Лекарств. форма: сироп.

Акт. съставки: Хербион е серия от четири препарата, всички насочени за лечение на кашлица.  Всички те са на растителна основа. Различието между тях е активното вещество. Всяка разновидност е базирана на различна билка.

Сиропите Хербион са живовляк, исландски лишей, бръшлян и иглика. Видовото разнообразие е направено, за да повлиява различните типове кашлица.

Фармакологично д-вие: Хербион  е комбинирано лекарство от растителен произход, който оказва противокашлечно, отхрачващо, противомикробно, противовъзпалително действие. В състава са екстракти от четири растения.

Живовляк – облекчава и смекчава суха кашлица;

Исландски лишей – при раздразнена лигавица на устната кухина и фаринкса, която е съпроводена със суха кашлица;

Иглика – за разреждане на секретите с цел по-лесното им евакуиране. Освен това укрепва бронхите и намалява възпалението и формира слой за защита върху лигавиците;

Бръшлян – за отхрачване при продуктивна кашлица.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Главно преимущество на сиропа е това, че оказва меко въздействие върху лигавицата на гърло, бел. дробове и  бронхите. Препаратът покрива тези органи и отстранява възпалението. Помагат за изкарване на секрети. В състава влизат само растителни в-ва и това го прави подходящо за малчугани, ако те не са по-малки от 2 г. .

Прилагане: При лица до 7 г. – трикратно по 1 чаена, след ядене. При възрастни –  3 до 5 лъжички. Курсът на терапия е минимум 5, максимум 7 дни.

Противопоказания: Хиперчувствителност към растителни препарати, непоносимост към  фруктоза.  С внимание се приема от диабетици.

Стран. ефекти: Алергични р-ции.

Цена: всички разновидности са на цена 8.35 лв. В момента в България се предлагат само два от четирите вида – с бръшлян и с исландски лишей.

Доктор Мом

Лекарств. форма: сироп и таблетки, подходящи за смучене.

Активни съставки: В състава влизат растителни вещества, които имат смекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Те са ментол + сладник, босилек, джинджифил и др.

Фармакологично д-вие: втечнява секретите вътре в бронхите и по този начин им помага да бъдат изхвърлени.

Показание: препаратът се назначава за лечение на патологии на дихателн. пътища, които се съпровождат със суха кашлица. Подходящ при трахеит, бронхит, ларингит и фарингит. Бори се с причината за кашлицата – възпалението. Извежда инфекцията от организма. Притежава муколитичен, отхрачващ и бронхолитичен ефект.

Приложение: при определяне на дозата се гледа възрастта.

Лица от 3 до 5 тг.  – ½ чаена лъжичка през 6-8 часа, до 3 пъти.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Лица до 14 г. – 1 лъжичка.

За възрастни – еднократно в количество от 1 до 2 лъжици за чай.

Курсът на терапия е сравнително дълъг – от 3 до3 седмици и позволява удължаване.

Противопоказания: повишена чувствителност към в-вата в него и възраст до 3 г. Неподходящ за бременни и при лактация заради липса на данни за действието на препарата върху тези групи.

Особено указания: има захар – следва да се отчита от диабетиците, както и от лица, намиращи се на нискокалорична диета.

Цена: 6 лв за сиропа, 4.60 лв за хапчетатаза смучене (7 различни вкуса).

Мукоплант на доктор Тайс

Лекарств. форма: сироп.

Активна съставка: живовляк – течен екстракт, помощно вещество – ментово масло.

Фармакологично д-вие: Мукоплант е немски препарат от растителен произход, който оказва противовъзпалително и отхрачващо действие.

Показания: остри възпаления на дихателн. пътища, съпроводени с кашлица.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Противопоказания: Неприложим при алергия срещу живовляк.

Препоръчва се на лица от 1 г.  нагоре, няма противопоказания срещу майки и кърмачки. Сиропът е безопасен, но се взема по лекарско назначение.

Странични реакции: не се съобщават такива.

Дозировки: сиропът се взима през приблизително два – три часа, като разликата е само в дозата. Тя се разчита спрямо възрастта както следва: 15 мл за големи, 5 мл за ученици и 2.5 мл за лица до 6 г. .

Цена: 7.75 лв.

Стоптусин

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: хапчета, капки за вътрешен прием.

Акт. съставка: бутамират цитрат и гуайфенезин.

Фармакологично д-вие: Стоптусин е комбинирано средство с противокашлични и секретолитични функции. Бутамират цитрат оказва местно анестизиращо, бронхолитично и противокашлечно действие. Гвайфенезин се прилага при продуктивна кашлица, когато има затруднения с изкарване на секретите. Намалява гъстотата на храчката и подобрява нейното извеждане. Ефективен е и при суха кашл. при деца и възрастни.

Начин на употреба: капките се разреждат с течност.

Дозировка: определя се на база тел. тегло и се разчита за 3-4-кратно приемане дневно, през около  6 до 8 часа.

Обичайното назначение е от 9 капки при бебета до 12 кг до 40 капки за възрастни над 70 кг. Дозата се фиксира от лекар.

Противопоказания: Лица до 1 г.  и при беременност в 1 триместър.

Странични действия: Алергични р-ции, много рядко – гадене, диария, главоболие, световъртеж.

Цена: В момента не е наличен на българския пазар.

Още наименования и подробности за сиропите за суха кашл. ще откриете ТУК: Начини да изберем подходящия.

Сиропи при влажна кашлица

(мокра), за отхрачване

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

С преслушване на гърдите се диагностицират бронхити, пневмонии и други подобни изменения

Отхрачващите препарати за средства, които стимулират отделянето на секрета, прилепил се към дихателн. пътища,  и помагат той да напусне тялото. Този тип лекарства се делят на два вида, според начина си на действие:

Въздействие по рефлекторен път

Този тип медикаменти дразнят лигавицата на стомаха и така стартират верижен процес. Раздразнената лигавица на свой ред възбужда центъра за повръщане, но такова не последва, а се повишава изработването на секрет в дихателн. пътища. Също така се усилва перисталтиката на гладката мускулатура на бронхите и активността на епитела, отделящ секрета от малките в големите бронхиоли и в трахеята. В резултат от такова раздразване се облекчава отхрачването и  на секретите и отделянето на наслагванията в бронхите.

В основата си препаратите с рефлекторно действие са на растителна основа. Ползват се лечебни растения като термопсис, ледум, подбел, алтея, живовляк, мащерка и други.

√ Пряко резорбиращо  действие

Препаратите се усвояват с стом.-чревн. тракт и едва след това предизвикват раздразнение на лигавицата на бронхите, като така увеличават тяхната секреция на втечнени субстанции

Сиропи за отхрачване се правят и у дома. По-долу ще дадем някои рецепти, а още такива ще намерите ТУК: Сироп от банани и мед, със зелеви листа за изхвърляне на храчки и други. 

Геломиртол

Лекарств. форма: капсулки, разтварящи се чак в чревния тракт (минават през стомаха цели).

Активна съставка: миртол (добит от растението мирта).Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Действие: предназначен за простудни заболявания, той има едновременно антимикробно и отхрачващо действие. Втечнява секретите и ги извежда навън. Използва се при бронхити от остър и хроничен тип, както и при синузит.

Дозиране: За възрастни – до 2 капсули до 5 пъти (но не се превишават 8 бр за деня) при остро възпаление и 2 капсули при хронично възпаление – до 3 пъти. За лица от 6 до 12 г.  – 1 бр. до 4 пъти при остър процес и до 3 пъти при хроничен. За лица от 12 до 18 г.  – 1 капсула до 5 пъти при остър процес и до 3 пъти при хроничен.

Стран. ефекти: подуване и болезненост в корема, гадене, раздвижване на камъни в бъбреци/ жлъчка, диария. Възможни Алергични р-ции или нарушения в кръвотока.

Цена: 9.96 лв.

Хеделикс (Hedelix)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп.

Активно вещество: екстракт от бръшлян, листа, сорбитол.

Противопоказания: алергия към брашлян, метабол. нарушение на пикочн. к-на, при поява на задух и вдигане на темпер. Също когато храчките имат примеси – гной или кръв. При износване на дете  и кърмене действието е неизвестно

Дозиране: над 10 г.  5 мл триразово, от 4 до 10 г.  2,5 мл 4 –разово, от 1 до 4 г. – 2,5 мл 3-разово, до 1 г.  2,5 мл – 1 път дневно.

Стран. ефекти: Алергични р-ции (оток, задух, почервяване на кожни участъци, сърбежи) много рядко. При чувствителни хора – пориви за повръщане, диарични изпражнения.

Цена: 8.94 лв.

Димекс

Лекарств. форма: сироп.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активна съставка: дифенхидраминов хидрохл. и амон. хлорид.

Показания: комбиниран продукт с противокашлично действие. Облекчава кашлянето при  възпалит. изменения на дихателн. пътища – когато то е дразнещо, спастично.

Противопоказания: алергия към активните в-ва, астмат. пристъпи, твърде високо налягане в очните ябълки, увеличена простата, стеснения на пикочния канал, бъбречни нарушения и други.

Дозиране: прием по 3 до 4 бр. на ден. Лица по-големи от 14 г.  – 5 – 10 мл, лица от 9 – 14 г.  – 5 мл, лица от 6 до 8 г.  – 2,5 до 5 мл.

Стран. ефекти: обриви, сърбеж, подуване на езика. Възможно нарушение на сърдечн. ритъм, затрудняващо уриниране, възбудимост при деца. Други – слабост, умора, световъртеж, сънливост,  безсъние, сухота, гадене, диария и други.

Цена: 4.07 лв.

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанАмброксол (ambroxol hydrochloride)

Лекарств. форма: сироп.

Активна съставка: ambroxol hydrochloride.

Показание: за подпомагане на секрецията при патологии на дихателн. пътища. При гъсти секрети и затруднено извеждане от тялото.

Дозиране: в първите 3 дни лицата, по-големи от 12 г., взимат по 20 мл, двукратно. След това количеството се сваля наполовина. При лица от 6 до 12 г. дозичката е 10 мл, при лица от 2 до 6 г. количеството  5 мл триразово, от 1 до 2 г.  – 5 мл двуразово.

Противопоказания: до 1 г. не се назначава. В границите от 1 до 2 г. се взема единствено по предписание. Не се прилага при чувствителност към ambroxol, при чернодр. И бъбречни увреждания

Странични реакции: рядко уртикария и бронхоспазъм. При високи дози – дразнене на стомаха, главоболие, диарични изпражнения.

Цена: 3.45 лв.

АЦЦ (Ацетилцистеин сироп)

Лекарств. форма: сироп, хапчета, прахчета за разтвор. Форми за деца и за възрастни.

Активна съставка: acetylcysteine.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Фармакологично д-вие: увеличава количеството на секрета в дихателн. пътища, втечнява го, когато е гъст и улеснява извеждането му. Овлажнява и усилва кашлицата, което подпомага отхрачването.

Противопоказания: алергии към acetylcysteine или другите съставки, при остра язва, възраст под 2 г. . Прилага се с внимание при кожни рекции, астма, стом.-чр. проблеми, непоносимост към хистамин.

Дозиране: дели се на две категории. Количество от 5 мл се дава на дечицата от 2 до 5 г., като е показано това до 3 пъти. За над тази възраст дозичката е 10 мл, като до 14 години повторението за ден е двукратно, а след 14 г. – трикратно.

Странични действия: реакции на свръхчувствителност, главоболие, подуване на лицето, шум в ушите, хипотония – всички те много редки. Сред редките – бронхоспазъм, обрив и други.

Цена: 8.57 лв.

Флуимуцил

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп на прах за разтвор и хапчета.

Активно вещество: ацетилцистеин.

Фармакологично д-вие: спада към муколитиците. Подпомага образуването и извеждането секрети.

Показание: при патологии на бронхите и бел. дроб.

Дозиране: над 14 г. се предписват от сашетата 2 броя, като се повтарят до три пъти в деня. За под 14 г. се дава 1 саше, като до 6 г. това става триразово, а над 6 г – 4 пъти. Курс на терапия – до 10 дни.

Странични ефекти: гадене, връщане на храна, рядко – свръхчувствителност като уртикария. Понякога – тахикардия, хипотония, бронхоспазъм. В много редки случаи – хеморагии.

Цена: 6.87 лв.

Бромхексин

Лекарств. форма: сироп, хапчета, ампули.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активно в-во:  bromhexme hydrochloride.

Фармакологично д-вие: втечнява намиращите се в бронхите гъсти секрети и подпомага извеждането им. Облекчава напъните за кашляне и самия процес на дишане.

Показание: при патологии на дихат. Пътища, при които се образува секрет с гъста и жилава консистенция. Препаратът смекчава кашлянето и ускорява отхрачването.

Противопоказания: алергия към бромхексин хидрохлорид, износване на дете  и лактация. След консултация се взема при трудно отделяне на храчките, язва, патологии на черен дроб и бъбреци.

Странични реакции:  стом. дразнене и диарични изпражнения при непоносимост към някои от съставките.

Дозиране: препаратът се дава до трикратно в денонощие, като различието е в количеството. За най-малките от 2 до 6 г то е 2.5 мл, след това от 6 до 12 г. е 5 мл, а за по-нагоре – 10 мл. Курс на терапия не над 10 дни.

Цена: 3.68 лв.

Бронхозан

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанФорма: чай, който се приема вместо сироп за кашлица.

Съдържание: слез, иглика, риган, сладник.

Действие: слезът е известно средство против кашлица. Действа против възпаление и смекчава. Втечнява секретите. Игликата помага при простуди, успокоява, отхрачва. Риганът е противоспастичен и отхрачва. Помага при болка и успокоява. Сладникът е със силно отхрачващ ефект.

Чаят превръща сухата кашлица във влажна като втечнява храчките. Той разширява бронхите, така че секретът да излезе по естествен път. Многото вода в чая разрежда секретите и подпомага изкарването им. Чаят стимулира гладката мускулатура в белите дробове.

Цена: 8.24 лв.

Флудитек

Лекарств. форма: сироп, като са произведени отделни разфасовки за деца и за големи.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активна съставка: карбоцистеин.

Действие: муколитик за подпомагане на секрецията от бронхите.

Показание: бронхиални заболявания, остър бронхит и бронхопневмония.

Противопоказания: възраст под 2 г. .

Дозиране: При детската форма – 5 мл. За лица до 5 г.  – двукратно, над 5 г.  – 3-разово. При формата за възрастни над 15 г.  – 15 мл трикратно.

Странични реакции: стом.-чр. смущения от рода на болезненост в стомаха, диарични изпражнения, гадене.

Цена: 7.56 лв. – сироп за деца, 7.98 лв – сироп за възрастни.

Мукосол

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп.

Активно в-во: карбоцистеин.

Фармакологично д-вие: муколитично и отхрачващо средство. Активира бронхите за секретиране и извеждане на секрета. Намалява гъстотата, увеличава количеството на храчките. Отнася се както за бронхиалния секрет, така и за този от синусите. Намалява кашлицата. Подпомага регенерирането на лигавиците, нормализира структурата им и накрая намалява изработването на секрети.

Показания: остри и хронични патологии на бронхите и дробовете, съпроводени с образуването на гъста и трудна за отделяне секреция – трахеит, бронхит, бронхиална астма, възпалителни изменения на средното ухо, носа, ринит, синузит и други.

Противопоказания: хиперчувствителност към компонентите, язва, нарушени функции на бъбреците, цистит, износване на дете  в 1 триместър, възраст до 2 г. .

Дозиране: за лица от 2 до 5 г.  – 125 мг, в групата от 5 до 12 г.  – 250 мг, над 12 г.  – 750 мг карбоцистеина. Всички дози се разпределят на 2 или 3 приемания в денонощието. Курс на терапия – до 10 дни.

Странични ефекти: гадене, болезненост в стомаха, диария, обриви.

Цена: в момента не е на пазара.

Калциев глюконат

Лекарств. форма: сироп и ампули.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активно вещество: алциевият глюконат, което много добре разтваряща се форма на калция.

Фармакологично д-вие: калцият участва в стабилизирането на клетъчните мембрани и облекчава симптомите на алергични състояния. Повишава имунитета.

Показания: ползването на това вещество при кашлица в днешно време е спорно. Някои медици  го изписват, а други изцяло го отхвърлят.

Подробно за този препарат и действието му при простуди и кашлица прочетете ТУК: Какво лекува, при кашлица, зачервено гърло и хрема. 

Бронхостоп

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп, пастили, спрей.

Активно в-во: Сиропът е базиран на извлеци от мащерка и лечебна ружа. Пастилите съдържат само мащерка. Спреят съдържа градински чай и мащерка.

Фармакологично д-вие: лечебните растения намаляват дразненията в гърлото, овлажняват гъстите жилави секрети и помагат да се изкарат навън.

Показания: Кашлици при простудни заболявания.

Противопоказания: алергия към съставките. С внимание се прилага при висока температура, задушаване и наличие на гнойни храчки. Не е показан за деца под 2 г. .

Дозиране: Над 12 г.  – 15 мл през приблизително 3 до 4 часа. Взима се до 6 пъти, максимално до 90 мл на ден. За лица от 2 до 12 г.  количеството е 7.5 мл или до 45 мл за ден. За лица до 2 г. не се ползва.

Цена: 14.92 лв. за сиропа, 8.99 лв. за пастили, 13.92 лв. за спрея.

Мукосолван

Лекарств. форма: сироп (за големи и за деца) и хапчетаСироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активно вещество: Амброксолов хидрохлорид

Фармакологично д-вие: улеснява отделянето на гъстите секрети, смекчава кашлицата и подкрепя  дишането. Амброксолов хидрохлорид втечнява секрета и ускорява активността на лигавицата на бронхите, което подпомага отделянето на храчките.

Показания: за остри и хр. патологии на дихат.органи, проявени с повишена бронхиална секреция и затруднения в транспорта му .

Противопоказания: чувствителност към съставките.

Дозиране: всички пациенти приемат сиропчето по 3 пъти с изключение на най-малките до 2 г. Разликата в количеството е следното – 2.5 мл за лицата до 6 г, 5 мл – до 12 г. За възрастни – 10 мл 2 пъти (от формата за възрастни).

Странични действия: гадене, диария, повръщане, задух, обрив, сърбеж, уморяемост и главоболие. Възможен слабителен ефект.

Цена: 8.00 лв за хапчетата, 8.20 лв. за сиропа за деца, 8.50 лв. за сиропа за възрастни.

Абока Гринтус (Grintuss)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп в две дозировки – за деца и над 18 години.

Акт. съставки: екстракти от живовляк, гринделия, хелихризум и три етерични масла.

Действие: изцяло билков продукт, той повлиява еднакво добре и двата вида кашлица. Успокоява раздразването по лигавиците, втечнява секретите, улеснява извеждането им. Създава специален обвиващ пласт върху лигавицата, който успокоява и същевременно защитава.

Показание: за суха и овлажнена кашлица.

Противопоказание: алергия към активн. съставки.

Стран. ефекти: не са указани.

Дозиране: мерките са дадени в лъжици – по 1 брой. Различието е, че лицата от 1 до 6 г. ползват чаена, а възрастните – супена. За всички приемът е между 2 и 4 бр. в ден.

Цена: 17.95 лв. на сиропа за деца, 17.40 лв на сиропа за възрастни.

Алтея бял слез (ружа)

Лекарств. форма: сироп.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активно вещество: растението бяла ружа или бял слез – наименованията са синоними.

Действие: успокоява лигавиците и ги защитава. Действа отхрачващо и против възпалението. Втечнява секретите.

Показание: трахеит, бронхит и  други подобни, съчетани с кашлица – с наличието на секрети, които не се отделят.

Дозировка: До 2 г. – 1 чаена триразово и 2 чаени – от 2 до 6 г. 4 пъти. Лицата над 6 г.  мерят със супена, като дозите са до 4 на брой.

Противопоказания: чувствителност към растението, диабет.

Цена: 5 лв.

Тусавит (Tusavit)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанЛекарств. форма: сироп.

Активни вещества: извлеци от мащерка и уникалният за кашлящите живовляк.

Действие: облекчава кашлицата.

Показание: при възпаления на дихателн. пътища, простуди, инфекции.

Дозиране: Над 12 г. – 10 мл до шест пъти, от 4 до 12 г.  – 5 мл три до петкратно.

Противопоказания: чувствителност към съставките. Не се ползва под 2 г.  заради съдържанието на алкохол. Не се препоръчва при треска, трудно дишане и гнойни храчки.

Странични ефекти: стомашни неразположения.

Цена: 11.00 лв.

Билколинче (BILKOLINCHE)

Лекарств. форма: сироп.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Активни съставки: сладник, живовляк, иглика, черен бъз, мащерка.

Действие: нормализира дихателн. пътища и цялата система. Стимулира имунитета.

Дозиране: от 1 до 3 г. дозичката е 2.5 мл. От 3 до 6 г. се изпиват по 5 мл. От 6 до 12 г. се увеличава на 7,5 мл, а за години над 12 –  максималното количество от 10 мл. Показан брой приеми: 3 броя.

Цена: 8.20 лв.

Сироп Коф (Himalaya cough)

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс ПроспанФорма: сироп.

Съдържание: Екстракти от мед, канела, босилек, грозде, слез и други.

Показание: за суха и овлажнена със секрети кашлица.

Противопоказания: не са описани.

Дозиране: 2 лъжици за чай, 2 приема.

Цена: 5.70 лв.

Проспан

Лекарств. форма: сироп, капки, саше.

Активни съставки: екстракт от бръшлян.Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Действие: отхрачващо, муколитично и бронхоспазмолитично действие. Разрежда секретите и подпомага извеждането им.

Дозиране: до 1 г.  – 2.5 мл двуразово,от 1 до 9 г.  – 2.5 мл триразово, над 10 г.  – 5 до 7.5 мл триразово.

Противопоказания: чувствителност към бръшлян и към фруктоза.

Странични реакции: алергични и разстройство на стомаха.

Цена: 10.27 лв.

Сиропи при деца

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Сиропът е най-перфектната форма на лекарство в детска възраст

Описаните по-горе сиропи не изчерпват обширния списък от средства, които са изнесени на пазара. Какво установяваме, всички производители правят или препарати, комбинирани за деца и възрастни, или пускат по две различни форми, разграничени според възрастта. Така под „детски“ сироп разбираме единствено по-ниска доза. Тази по-ниска доза или е приготвена от производителя предварително в „детска“ опаковка, или се отмерва по-малко количество от общата опаковка.

Все пак не всички продукти имат абсолютно еднакво действие към бебетата и децата. Множество продукти въобще са неприложими под 1 г. , някои – под 2 г. .

Причината е, че детският сироп срещу кашлица трябва да е безопасен и да не предизвиква странични реакции. Някои правила за избор на лекарство срещу кашлица за деца:

 • Да бъде съставен от растителни компоненти – това не е задължително, но е препоръчително;
 • Да бъде в течна форма – децата предпочитат сиропите, а и те не предизвикват рефлекс за повръщане;
 • Да се усвояват бързо и да осигуряват необходимия терапевтичен ефект.

Сред добрите сиропи за деца са Хеделикс и Проспан, които са на основата на бръшлян. Проспан бързо облекчава състоянието на суха кашлица, а Хеделикс разрежда и изкарва гъстите секрети.

Сред сиропите, които доста есто се изписват за възраст над 1 г. , са Хербион и Доктор Тайс. Хубави са препаратите на основата на алтея, живовляк и комбинираните растителни екстракти. За малчуганите над 3 г.  се харесва Доктор Мом или по-силни препарати с противокашлечно дейстиве като Синекод, Коделак Нео, Бронхолитин и други.

Всички препарати за лечение на кашлица при деца се назначават от специалист. След това родителите спазват направените предписания. При малки деца е недопустимо предозирането на препаратите, защото това води до странични реакции. Продължителността на курса на лечение също е важно да се спазва. Той е указан в инструкциите, но може да бъде коригиран от лекар.

Домашни сиропи

и средства против кашлица

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Нар.целители са изпитали десетки рецепти за облекчаване на дихателни затруднения

Сухото кашляне се лекува ефективно и с рецептите на народните целители. Плюс на народната медицина е безопасността и възможността растителните формули да се употребяват във всяка възраст.

Но ако сухотата на кашлицата е симптом на някакво по-сериозно заболяване, то терапията с нар. средства няма да бъде безопасна.

Много облекчаващи са билк. инхалации, които подпомагат да извеждане на храчките и възстановяват гласа.

Медена смес

15 мл полутечен мед се омесва със съответното к-ство какао и зехтин и се добавят 20-25 мл водка. Всичко се омесват добре до еднородност. От лекарството се взима по 10 мл трикратно, около ½ час предхождащо ядене.

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Лукът при кашлица се прилага под формата на сироп, отварка във вода или мляко и като тинктура

Лукова отвара

Налейте вода в тенджерка и сложете лук – две почистени  глави, и 200 г захар. Загрейте и варене на слабо в продължение на 1 час. Следва охлаждане и филтриране. Лечебната доза е 100 мл четирикратно.

Мляко

Кипнете половин литър мляко и след това по поохладете. Добавете жълтък, 20 г сметана и 15 г течен мед. Вс. съставки се  разбъркват до еднородност и се пият в топъл вид по 200 мл петкратно за ден.

При гъсти секрети ни трябват растения, които подпомагат отхрачването. Ето някои растителни рецепти:

Рецепта №1: 2 големи щипки корен девисил се пускат в термос, заедно с 0.2 л вода. Получава се отвара със силно отхрачващо действие при бронхит. Взима се по 1/3 чаша трикратно.

Рецепта №2: мед със зехтин за отхрачване – взимат се в равни пропорции и се гълтат по 1 лъжица от малките около 3-4-кратно на ден.

Рецепта №3: сок от ряпа – необходима средна по размер ряпа, на която се премахва „капачето“ – горната част със стъблото. С нощ се изрязва част от сърцевината, така че да заприлича на чашка. Вътре се изсипва течен мед и се оставят така за денонощие. После се взима по лъжица трикратно.

Бабини рецепти

Джинджифил

Коренът помага при бронхит и кашлица и е прочуто средство, което у някои народи е отдавна познато. Има противовъзпалително и антибактериално свойство. Еднакво полезно е при всички видове кашлица. Етеричните му масла отварят дихателн. пътища.

От него се приготвят най-различни форми – от чайче до бонбони. Ето някои рецепти:

Рецепта за чай №1 – взимаме на върха на пръстите смлян джинджифил за 0.2 л мляко и го разтваряме в нея. За подправяне – мед и куркума. Напитката се изпива. Веднага се завийте с одеяло поне за половин час. Количеството от дом. формула е 2-3 чашки вс.ден. За деца дозата джинджифил е по-малка – примерно около 1/3 от лъжичката.

Рецепта за чай №2 – приготвя се по горната рецепта, но с вода, а не с мляко. И се подправя с лимон и мед.

Рецепта за сироп – 15 мл сок от джинджифил, ½ чашка захар, 1 – вода. Захарта се стопява във водата, добавя се сокът и се оставя на огъня да се сгъсти.

Рецепта за бонбони  – 200 г мед, 1 лъжичка чаена прахообразен джинджифил, канела и куркума за подправка. Съставките се обработват на вод. баня в течение на 2 часа. Проверява като за сладко – капката да не се разлива. Сместа се разлива във формички за лед.

Компрес – нагрейте парченце от корена и го наложете като компрес върху дихателн. пътища.

Инхалации – използвайте етерично масло от джинджифил или отвара от продължително варен корен.

Живовляк

Как да го приготвим сами

Взимаме пакетиран живовляк от аптеката. Трябва ни по 1 голяма лъжица за всяка чаша вода. Билката се полива с кипнатата течност и не се вари, а се оставя за 40 минути да се кисне. Филтрира се и се подслажда.

Сироп за кашлица Синекод Колдрекс Ен-ти-тус Бронхолитин Бронхикум С Ацекодин Хустагил Еуреспал Демефан Хербион Доктор Тайс Проспан

Мащерката е ефикасна при суха кашлица. Прилага се при грип и бронхити

Лайка и мащерка

Живовлякът идеално се комбинира с лайка и мащерка. Двете билки се ползват срещу кашлица и самостоятелно, но в тандем с живовляка става изключително силно средство за терапия на симптомите на дихателните заболявания. Приготвят се по гореописаната рецепта.

Кога не бива да се взема сироп за кашлица?

Сиропите за кашлица изглеждат безобидни, но те са лекарства. Има някои изисквания към тях:

 • Да не се приемат безразборно;
 • Да не се приемат растителни сиропи при наличие или склонност към алергия;
 • Да се отчитат противопоказанията. Те може да изглеждат стандартни, но всъщност са много точно описани от производителите;
 • Подбирайте да малките деца сиропи без оцветители, ароматизатори и изкуствени подсладители;
 • При захарен диабет предпочетете таблетираните форми, защото повечето сиропи са много сладки;
 • В състава на някои сиропи има алкохол, което е противопоказано за децата и за хора, страдащи от алкохолизъм;
 • С особено внимание подходете към лечението при наличие на сърдечни патологии, депресия, проблеми с бъбреци и черен дроб.

Почти няма сиропи, които направо да се препоръчват за бременни и кърмещи. Ако сте в такова състояние, непременно потърсете лекар.

Успешно лечение!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.