Витамини за косопад. Капсули за коса и ампули. Народни средства

Има ли Геритамин на ампули и как да се снабдим? Кои витамини за косопад са добри и действат? Как се ползва Витамин Б комплекс? Течни витамини за коса. Лечение с Витамин Е

Съдържание на статията:

Още в текста:♠ Приорин ♠ Ревалид ♠ Абофарма ♠ Витаслим ♠ Геритамин ♠ Герикапс ♠ Допелхерц ♠ Мерц специал ♠ Nutrilite ♠ Дюкре Анакапс ♠ Солгар ♠ Пантогар ♠ Фитовал ♠ Калмацин ♠ Перфектил ♠ Фолиева ♠ Народни лекове ♠ Бирена мая ♠ Рибено масло ♠ Маски с коприва ♠ Косопад след раждане и при кърмене. ♠ Норма за косопад ♠ Основни витамини за лечение ♠ Маски с витамин А ♠ Как действа витамин Ц ♠ Тривитаминол ♠ Ампули за коса ♠ Таблетки

Ще разгледаме най-напред по-популярните средства, които се продават в готов вид по аптеките, после ще обясним основните принципи и норми за лечение на косопад и накрая ще разгледаме „чистите“ витамини и народните рецепти.

Витамини от аптеката

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Подобни гледки предизвикват паника, но само броенето на космите показва реалното състояние

Фармацевтичният сектор много отдавна е отговорил на потребността от витамини за целенасочена подкрепа и оздравяване на косата. Създадени са огромен брой препарати на таблетки, ампули, кремове, шампоани, балсами и още много форми, удобни за специалната им употреба. Ако искаме да подкрепим косата си с витамини, това днес е много лесно. И дори не е скъпо.

Фармацевтичните компании предлагат най-разнообразни комбинации. Едни продукти са насочени специално към косата, други са комбинирани за коса, нокти и кожа. Трети специално се рекламират като препарати срещу косопад.

Много рядко в препаратите има само витамини. Формулите са подкрепени и с други полезни биосъставки и с нужни минерали.

Витамини за коса на ампули

Ампулите за коса са предпочитан вид. Съществува убеждението, че те са по-силни и ефикасни отколкото таблетките. Но изобщо не е правилно двете форми да се сравняват. Ампулите са концентрати и се прилагат на кратки или периодични курсове- Обикновено те се продават поединично или в кутии най-много по 12 броя, докато таблетките са разчетени за ежедневно приемане и дори се продават в кутии по 30 бр.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Ампулите влизат в действие като тежка артилерия, когато състоянието е много зле

Концентрираните витаминни комплекси се прилагат външно – направо върху проблемните области (в корените на косата и върху скалпа). Те обаче наистина са твърде силни, за да се нанасят неразредени. По-разумно е да се смесват с някаква основа – шампоан, маска, лим.сок, растителни масла или други подобни компоненти.

Най-важното правило за максимален ефект е да се приготвят еднократни дози и веднага да се прилагат. Причината е, че под въздействие на външната среда витамините отслабват своето действие.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Готови комплекси в таблетки

Да се определи самостоятелно какви витамини и микроелементи не достигат на вашия организъм е абсолютно невъзможно. Безконтролният прием на витамини от друга страна е опасен. Поради неправилен подбор може да възникват дисбаланси – да се постигне излишък на дадени вещества, които да повлечат допълнителни проблеми със здравето.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Изследването на кичур коса дава най-ясна представа какво е положението

Съществуват няколко метода за анализ, чрез които се проверява за евентуален дефицит. Примерно разширен анализ на кръвта дава подобна информация. Правят се изследвания и на косъма. Но всички тези начини са твърде ангажиращи и хората прибягват до тях при по-сериозни проблеми. За масовия потребител фармацевтичните компании са създали готови формули, в които са балансирали основните необходими вещества. Количествата са разчетени така, че да бъдат безопасни. Когато се спазват указанията на опаковките, предозирането е невъзможно.

Топ средства за косопад

Друг плюс на готовите комплекси е, че те са разпространени, достъпни, ефективни и на разумна цена.

Приорин (PRIORIN)

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаИспанско производство, препаратът представлява формула с биотин (В7), насочен към оздравяване на корените. Той е подкрепен с компоненти като L-цистеин, В5 и екстракт от просо. Съставът въздейства еднакво добре и на кожата и ноктите. Причината е, че техния главен компонент – кератинът, се изгражда именно от цистеин. Посото участва заради важни мастни киселини.

Продуктът е предназначен за продължителна употреба – от 3 до 6 месеца, и подобна продължителност гарантира явен и траен ефект. Курсът се повтаря след пауза.

Производителят е разчел приемането на 2 броя на ден, затова капсулите са опаковани в кутии по 60 бр, достатъчни за 1 месец. Цена – 65.90 лв. В последно време обаче започнаха да го внасят и на по-приемливи цени, като например 60 капсули могат вече да се намерят на цена от 43 лева ТУК, А още по-изгодно става, ако се вземат 120 капсули за 80 лева или 270 за 160 лева.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Ревалид

Чешки продукт, който предоставя пълния комплекс от витамините от група Б, минерали (цинк, мед, желязо), аминокиселини, екстракти от просо и пшеничен зародиш. Активните му съставки подкрепят произвеждането на кератин като структурно в-во за коса и нокти. Комбинацията е специално разработена срещу косопад – помага при всякакви видове на тази патология. Ревалид Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косадейства само върху наличната коса, като я оздравява. По отношение на ноктите – прави ги по-здрави и нечупливи.

Продава се в опаковки от 30 до 90 капсули. Производителят показва доза от 3 брой на ден, приемани на три пъти. Затова кутията от 90 броя е разчетена за 1 месец.

Лечебният ефект се заключава в укрепване, което става видимо след 2-седмично приложение. Стабилното отражение е налице след около 1 месец.

Препаратът е противопоказан за хора с хормонални нарушения и психически отклонения.

Цена 29.77 лв за 90 бр.

Абофарма цинк и биотин

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПродуктът на полската фармацевтична компания AboPharma комбинира биотин с три вида масла – соево, кокосово и палмово, и цинкглюконат срещу цинков дефицит. Минералът е съществен за метаболизма и въздейства на коса, нокти, зрение, кожа, имунитет.

Производителят препоръчва по 1 брой на ден, затова в кутията за 30 бр за 1 месец. Цена 6.90 лв.

Биотин (Biotin)

на таблетки и капсули, приложение за коса

Биотинът (В7, Н) подкрепя метаболизма, работата на нервната с-ма и състоянието на лигавиците, кожата и косата. Затова той се предлага и самостоятелно, на таблетки и капсули за пиене. Ето някои от наименованията, налични в нашите аптеки:

На Pg-Naturpharma, Германия – 50 бр по 300 мкг на цена от 23.10 лв., дн. доза: 1 бр.
На Now Foods – 60 бр по 5000 мкг на с-ст от 27.90 лв., дн. доза: 1 бр.Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса
На GNC – 100 бр по 300 мкг на цена от 14.70 лв., дн. доза: 1-2 бр.
На Jamieson – 100 бр по 250 мкг на с-ст от 12.15 лв., дн. доза: 2 бр.
На Biovea – 100 бр по 5000 мкг  на цена от 33.00 лв., дн. доза: 1 бр.
На Natrol – 100 бр по 10 000 мкг  на цена от 31.50 лв., дн. доза: 1 бр.
На Now – 60 бр по 5000 мкг на с-ст от 28.00 лв., доза: 1 до 2 бр дневно.

Витаслим (Vitaslim BEAUTY)

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПроизведен от Capsugel, Франция за българската компания, продуктът комбинира масла от пореч, вечерна иглика, пшеница, токотриеноли с астаксантин, витамин Е, коензим Q10, лутеин, витамин, селен, витамин D3.

Формулата е създадена за усилване на растежа и противопоставяне на косопад и пърхот. Регенерира епидермиса. Макар да е насочен към косата, препаратът редуцира околоочните бръчки. Има повишена антиоксид. активност.

Vitaslim BEAUTY се дава като добро средство срещу стареене, особено когато се комбинира друг продукт на компанията под името HEALTH.

Витаминният комплекс подобрява метаболизма и съдейства за хормонален баланс, заздравява, внася омега – 6 и 3, регенерира и рехидратира. Укрепва самият корен на косъма.

Производителят указва дневно прием на 2 броя в течение на 3 месеца.

Капсулите са по специална патентована технология и съдържат в себе си течност. Така се избягва термичната обработка и максимално се запазва активността на веществата.

Противопоказания не са установени. Цена за 20 бр – 22.50 лв.

Геритамин на капсули при косопад

Продуктът на Актавис е съчетание от два компонента – витамините А и Е. Първият поддържа Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаепителните тъкани и участва в растежа на костите. Вторият съдейства на обмена на веществата, повишава защитата, намалява свободните радикали. В комбинация те стимулират израстването  и оздравяването на косата и ноктите. Действа добре срещу акне и други кожни патологии.

Меките капсули се поемат по 1-2 на ден с предупреждение срещу предозиране. Курсът без почивка продължава до 3 месеца. Цена за 20 бр – 4.30 лв.

Има ли Геритамин на ампули?

Не, но много хора ползват капсулите като ампули. Те ги отварят по различни начини и ги мажат по косата и по кожата. Масово се ползват вместо ампули срещу косопад, против бръчки, против кръгове под очите, за овлажняване на кожата и тъй нататък. Но ако имате мазна коса или мазна кожа, няма да останете доволни от ефекта.

Герикапс

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПредставлява същата комбинация от витамини А и Е като при Геритамин, но това е наименование на българската компания Адифарм. Количеството на отделните компоненти е точно същото, както при Геритамин. Всичко написано по-горе в пълна степен се отнася и за този продукт.

Различието е, че тук производителят препоръчва доза от 1 капсула на ден.

Цена за 20 бр – 3.30 лв.

На Допелхерц (Актив за коса и нокти)

Марката е широко известна у нас марка на германския фармацевтичен концерн Quisser Pharma. Под това наименование се предлагат различни витаминни комплекси, разработени за специфични нужди. Удобното е, че насочеността е включена в наименованието.Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Формулата за коса и нокти включва масло от пшен. зародиш, форми на витамините В5, В3 и В7  и екстракт от просо, цинк, мед.

Допелхерц насочва разработката си специално срещу засилен косопад, загуба на жизненост и чупливост на ноктите. Препоръчва се за коси, много дълго време третирани – къдрени, сушени и боядисвани.

Дн. доза: 1 бр на ден, опаковките – по 30 бр, достатъчни за 1 месец. Цена 11.61 лв.

Мерц специал

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаСпециалното „хапче“ на Мерц е комплексен препарат за коса, нокти и кожа. В него се съдържат почти всички необходими им витамини като С, B3, Е, В6, В2, А, В12, В1, В9, В7, В5, цинк и желязо, както и соев протеин.

Насочен е към отстраняване на авитаминоза при омаломощен организъм. На ден се падат 2 таблетки, разделени на два пъти. Курсът на терапия е до 3 месеца

Опаковка от 60 бр за 1 месец е на с-ст от 19.10 лв.

Nutrilite Биотин С +Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Съдържа комбинация от витамин С, биотин и колаген, които в комплекс подпомагат нормалното образуване на колаген. Той от своя страна подпомага косата и кожата. Биотинът (1000 мкг) намалява чупливостта на ноктите, дава здравословен вид на косата и изглажда кожата. 500 мг колаген подкрепя съединителната тъкан, 30 мг извлек от грозд. семки работи като антиоксидант.

Дневната доза е 2 бр, цената за 90 бр – 45,93 лв.

Дюкре Анакапс против косопад

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПродуктът комбинира метионин, цистин, желязо, витамини РР, Е, В6, В8 с масло от веч. иглика и други.

Специално насочен за възстановяване при косопад и чупливост на ноктите. Укрепва и подпомага процесите на растеж и оздравяване. Активните съставки се доставят до луковицата. Активира клетъчния метаболизъм.

Анакапс се афишира като продукт за цялостна грижа.

Показана дн. доза – 1 бр. Опаковка от 30 бр (1 месец) е на цена 46.60 лв.

СолгарВитамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Препаратът носи името Формула за нокти, коса и кожа. Съдържа вещества, потребни за биосинтеза на колаген и кератин, сред които органична сяра, червени водорасли и мед. Вит.С нормализира функциите на кожата, цинкът поддържа, медта влияе на пигментацията.

Дн. доза – 1-2 бр. на ден, за 60 бр – 27.95 лв.

Пантогар

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПродуктът съдържа калциев-D-пантотенат, тиамин нитрат, кератин и други. Показан при опадването на коса без уточнена причина, при дегенеративни изменения на косъма като изтъняване, преждевременно побеляване, липса на жизненост, увреждания. Според производителя, Пантогар има и профилактична функция срещу побеляване. Помага и при чупливи нокти.

Дозата за ден е 1-2 бр, опаковка от 90 бр струва 51.00 лв. Курс – 3 месеца. Все повече обаче в интернет нараства количеството на запитванията „Откъде да купя Пантогар?“. Вече близо 10 години е проблем да се намерят тези витамини, въпреки че струват 51 лева и повече. Големите аптечни сайтове нямат наличности към днешна дата – 13 март 2020 г. Ако вие успеете да го намерите някъде, пишете ни като коментар под публикацията, за да информираме хората!

Фитовал

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаПродукт словенско производство, предназначен за биологично подхранване. Съдържа витамини от В-групата като В1, 5, 6, 9, 7 и 2, мая, съединения на цинк и желязо и други. Влияе на кръвообращението, което доставя хранителните в-ва. Фитовал укрепва косата и подобрява структурата на косъма. Ползва се срещу оплешивяване. Помага и при чупливи нокти.

Показана дн. доза – 1 бр. за лица над 15 години, курс – до 3 месеца. С-ст на опаковка от 60 бр – 12.40 лв.

Калмацин и Калмацин Форте

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаТова са два продукта на чешката компания Валмарк. Основата им е комбинация от калций, цинк и магнезий, като във Форте е добавен и витамин Д.

Трите минерала подобряват структурата на зъби, кожа, кости по различни пътища. Оптимизира всмукването на калция и пълноценното му използване в костните структури.

И за двата продукта дн. доза и цената са еднакви – 1 бр, за 30 бр – 11.30 лв.

Перфектил (PERFECTIL ORIGINAL)

Формулата на ВИТАБИОТИКС комбинира витамини D, C, B1, Е, B2, В9, В3, В12, В6, В7, В5, с много богата палитра от минерали и извлек от грозд. семки. В продукта има желязо, хром, магнезий, мед, цинк, селен, йод, манган, бета каротин.Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Търговските му опаковки са по 30 и 90 капсули, като за ден разчетът е 1 брой.

Перфектил отстранява сухотата на кожното покритие, чупливостта на ноктите и безжизнеността на косите, ускорява оздравяването от ред кожни патологии. Ефект се установява за 1 месец от началото на приема.

Препаратът е противопоказан при бременност и лактация, забранен е при алергии, туберкулоза, ревматизъм, автоимунни и онкозаболявания.

При предозиране може да се появят гадене, диария, главоболие, но главно – апатия и промяна на кръвното.

Фолиева киселина

В9 се продава и като отделен продукт. На цена от само 2 лв за 30 таблетки (Биомеда), той е задължителен при някои състояния като бременността, които изтощават тялото.

Недостигът на В9 се отразява на разни процеси, включително върху жизнеността на косата. Той причинява косопад и изсушаване, бави израстването и забързва остаряването. Добавянето на фолиева к-на възстановява на клетъчно ниво, овлажнява и предпазва от агресори. Много съществен  фактор е профилактиката на посивяването и побеляването на косите. Смята се, че бели коси преди 37-38 години се дължи именно на недостига на В9. Още ТУК: За фолиевата киселина, нейните ползи и как се употребява.

Норма за естествен косопад

Стрес, авитаминоза, период на бременност или обостряне на хронични заболявания – те създават неблагоприятни условия за растежа на косата. В такива ситуации кичурите може забележимо да оредеят.

Няколко косъма по гребена при сресване не са причина за паника. Обновяването на косата е естествен процес, затова загубата на известно количество е напълно нормална. Ежедневно човек губи средно от 70 до 120 косъма и това не е патологично състояние.

Денонощната норма за опадане се определя индивидуално, като се отчита пигментът, съдържащ се в косъма – с други думи неговия цвят. Допустимият предел за ден е:

√ За блондинки – 120-150 косъма;
√ За брюнетки – 100-120 косъма;
√ За червенокосите – 70-90 косъма.

При по-интензивен косопад, надхвърлящ посочените параметри, е нужен специалист и главното – витамини.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Витамините са по-ефикасни от известната коприва

Има вариант той да е признак за авитаминоза и общо отслабване на организма, както и  симптом за сериозни заболявания като гъбични поражения на скалпа, онкологични процеси и други.

Косопадът не се определя по субективно усещане, а са необходими обективни данни. Това значи наистина реално да преброите космите, които намирате в рамките на един ден по гребена, по възглавницата, дрехите и дивана.

Експресен тест

Той не заменя акуратното броене на космите, паднали за деня, но става за начален ориентир. Разпуснете си косата, без да я решите предварително, и се наведете над бяла хартия. Няколко пъти прекарайте пръсти през косите, сякаш се решите. Внимателно минете по всички зони – на тила, над ушите и т.н. В резултат от това действие трябва да изпадат 5-7 косъма. Ако падат повече, следващите редове са за вас.

Липса и недостиг на витамини

като причина за косопад

Косопадът се причинява от хормонални изменения, инфекциозни заболявания, замърсена околна среда и стрес. Това са основните причини. А преди всички тях е най-важната – липсата на достатъчно витамини.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Понякога това не е достатъчно за перфектна коса

Витамините са жизненоважни за ред процеси в организма. Тялото се нуждае от минимална дневна „дажба“ от всеки един, за да извършва обмяна, да поддържа органите си и имунитета. Когато едно или повече от тези органични в-ва паднат под минимумът, косата сигнализира. Косопадът показва недостиг на някой витамин или авитаминоза – пълната му липса.

Затова и първата мярка срещу прекомерно опадане е незабавното „витаминизиране“. Витамините трябват за здравото съществуване на космения фоликул, за качествено кръвообращение в скалпа, за блясък и интензивно израстване.

Още аспекти по темата са представени ТУК: Кои са ефикасните витамини и какво мислят хората за тях.

Начини за приемане на витамини за коса

Промяна на храненето – не лесен и не особено ефикасен начин. Не всички витамини се поемат добре от храната, а регулиране на приеманото количество е почти невъзможно;
Директно добавяне чрез аптечни препарати и добавки за пиене – лидер сред всички начини за приемане заради лесния контрол върху веществата и тяхното количество. Най-често витамините се продават на хапчета и капсули, но има и разработки под формата на прахчета и инжекции;
Готови средства за външно приложение –  разтвори в ампули за мазане, шампоани, маски, балсами, лечебна козметика;
Домашни средства – най-често маски с участието на базови и етерични масла.

Основни витамини за лечение на косопад

и подхранване на коса

От кои витамини се нуждае косата и как да определим кои от тях да добавим?

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

В повечето случаи прекаленото опадане е сигнал за недостиг на някой от следните видове витамини:

 • Е  – подобрява доставянето на хранителни в-ва до космените фоликули и отстранява последствията от изсушаване на скалпа като пърхот, сърбеж, чупливост на косъма;
 • А – укрепва корените и активизира растежа;
 • С – подкрепя имунната с-ма и подобрява притока на кръв до корените;
 • Група В (1, 3, 12, 5, 9, 2, 6), комплексно подобряват състоянието благодарение на активизиране на кръвообращението, регулиране на мастните жлези и стимулиране на регенерацията на фоликулите;
 • Н – влияе на обменните процеси, оздравява и дава блясък;
 • D – регулира усвояването на калция, чийто недостиг е пряка причина за косопад;
 • F – защитава от външни влияния като студ, горещина, газове, лъчение, които изтъняват и обезсилват косъма.

Плюс това върху здравината на косъма влияе наличието на йод, желязо, магнезий, силиций, цинк, селен.

Видът на косата ни най-пряко зависи от В-групата, но и без останалите няма как да се мине. Ако не достига един компонент, то излишъкът от другите не води до оздравяване. Да разгледаме по-подробно защо.

Витамин Д за подхранване на косата

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаВит.Д въздейства благоприятно върху темповете, с които расте косата, като това става чрез стимулиране на кръвообращението в луковиците. Този витамин не постъпва в тялото с храните, а се синтезира в резултат от излагането на слънце. Затова са достатъчни слънчеви бани с продължителност от двайсет до трийсетина минути. Особено полезен е средният спектър на вълните, характерен за утренните часове и при залез.

Един от симптомите за недостиг на Д е загубата на естествения цвят, обезсилване на косъма и повишено опадане.

Вит.Д е от най-съществените за усвояването на калция. Той отговаря за състоянието на костите, но не по-малко е нужен за здрави и силни косми. Вит.Д осигурява мастни киселини на зрелите фоликули, които ги подхранват и регулират производството на натурални мазнини в скалпа.

Описаното е доказано с изследване върху мишки, доведени до пълна липса на витамин Д. Те започнали активно да губят окосмяване и показали признаци на рахит. Приема се, че липсата му е сред главните причини за оплешивяване.

Витамини Б, витамин В12

за коса и нокти

√ В1 отстранява стреса и нервността, които негативно влияят на гъстотата на косата. Има го в пълнозърнестите продукти, зародиша на пшеницата и бирената мая.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Цялата палитра витамини си ги доставяме от храната, затова разнообразното хранене е гаранция за блестящия вид на косата

√ В2 стимулира и поддържа на ниво храненето на космените луковици. Достатъчният прилив на кръв към скалпа осигурява постъпването на кислород, микроелементи и други витамини, стимулира растежа. Когато луковицата е наситена с необходимите вещества, косата става  еластична, блестяща и здрава.
Другото име на веществото е рибофлавин. То отговаря за разпределянето на кожните мазнини. При дефицит и корените, и краищата страдат от излишно омазняване. Признак за недостига на В2 е пърхотът.
Рибофлавин се получава от субпродуктите, бирената мая, млякото и яйцата.

√ В3 (РР) осигурява микроциркулацията на кръвта в скалпа, хармонизира обмяната, регенерацията на тъканите на клетъчно ниво и отговаря за наситеността на цвета. При недостига му оцветяването става мътно, появяват се сиви косми. Кичурите се изсушават, растат по-бавно.
Веществото, наричано още никотинова к-на или ниацин, се набавя от свинското месо, картофите, лапад и киселец, риба, сирене. Изплакването с отварки на основата на лайка, коприва листа, малина, репей и глухарче също допринася за попълване на запаса. Те укрепват, стимулират растежа, възвръщат цвета и увеличават обема.

√ В5 регулира вътрешните обменни процеси в луковицата и по цялата дължина на косъма. Наричан още пантотенова к-на, той укрепва всеки косъм в луковицата, фиксира го и препятства падането му. Подобряването на обмена на вещества увеличава интензивността на растежа, дава блясък и цвят.
Ранното оплешивяване може да е свидетелство за недостиг на В5. Той се набавя от жълтъка, зърнените храни, субпродуктите, бирената мая и печурките.

√ В6 също участва в обменните процеси в качеството на стимулатор. При дефицит косата забележимо помътнява, интензивно опада и се появява пърхот. Възстановяването на нормалното ниво отстранява тези дефекти, както и сърбежа на скалпа.
В6 се набавя от червеното месо, авокадото, бананите и черн.дроб.

√ В7 (Н), синоним – биотин, регулира мастния баланс, обмена на веществата и потоотделянето, профилактира себорея. Достатъчното количество отлично предпазва от косопад.
Недостигът се попълва с фъстъци, говежди и свински дроб, зеле, домати.

√ В8 се грижи за състоянието на кожата комплексно. А подобреното хранене на кожата се отразява на космените фоликули. Те по-бавно стигат до опадане, особено ако В8 е в тандем с витамин Е.

√ В9 е катализатор на клетъчното обновяване на структурните елементи на косата. Благодарение на фолиевата к-на – синоним на В9, старите клетки се подменят с млади и здрави, а кичурите бързо се удължават. При недостиг по-рано се появяват първите сиви коси и темпът на оплешивяване се ускорява.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Кобаламин ще намерим в гъшите, патешките, пуешките и пъдпъдъчите яйца и най-малко в кокошите

√ В12 способства за възстановяване на структурата на косата. Той е фундамент и строителен материал за косъма. При достатъчно количество косата става еластична, гладка и блестяща, а крайчетата не се нацепват. Недостигът води до изтъняване, отслабване, изтощение и пърхот.
В12 директно предотвратява косопада, укрепвайки корените. Ако го няма, корените не успяват да се задържат в своето гнездо и започват да падат, а и не се случва никакво развитие и ръст на фоликулите.
В12 се намира в съществено количество в червените меса, черн.дроб, риба и яйца.

Маска с витамин Б12

В12 се приема вътрешно, но по-често се влага в маски. За целта се ползват аптечни препарати – ампули или смлени таблетки, разтворени във вода. Но процедурата има някои особености:

  • В12 е от най-капризните витамини. Той е биологично несъвместим с В1, В3, С и Е. При съприкосновение тези вещества се неутрализират. Затова в маските не се влагат подобни съчетания. Хармонично и полезно е комбинирането на В12 е с В6.
  • В12 може да причини алергична реакция. Затова преди първото приложение натрийте в сгъвката на ръката памуче, напоено с инжекционен р-р на В12 от ампула и почакайте няколко часа. Ако не се появи желание за почесване на мястото, значи маската е безопасна.
 • В12 се влага в студени маски. Загряването на другите съставки може да го неутрализира.
 • Маските с В12 се полагат върху чиста коса, изсушена по естествен начин. Втриват се в корена с кръгови движения и се разнасят по дължината на косъма. Главното е витаминът да попадне върху скалпа, защото именно там той ще работи най-активно.
 • Затоплянето на косата след нанасяне на маската не играе никаква роля при В12. Но предвид, че в сместа влизат и други компоненти, главата може да се увие с кърпа или да се сложи найлонова шапчица.

  Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

  В 12 – струва си да се прави маска с него

 • Маските с В12 се държат трийсет до четиридесет минути.
 • Отмиването става с шампоан без протеини, защото те може да неутрализират полезното въздействие. След процедурата не се слагат балсам, лак, гел или подобни козметични препарати.
 • Плюс е последното изплакване на косата след В12 да е с отварка от билки, лимонов сок или оцет. Съотношението е 1 чаша на 1 л вода. Допълнението ще закрепи получените резултати.
 • Маските с В12 се прилагат до 2 пъти на седмица. При профилактика – 1 път. Поради опасността от предозиране, курсът на лечение или профилактика не бива да превишава 10 маски. След това осигурете поне 1 месец пауза.
Рецепти за маски с В12

Изборът на допълнителните компоненти зависи от индивидуалните проблеми на косата. При омазняване е подходяща формулата с белтък, при сухота – с жълтък. Обърнете внимание с какво допринасят допълнителните съставки, за да осигурите максимална полза за себе си от процедурата.

Билки + В12 = блясък и сила за всякаква коса

Голяма щипка цвят (свеж или сух) от лайка, липа или млада коприва се пуска във възвряла вода (към 0.2 л). Не се вари, а се покрива за ½ час. Билките се отстраняват, а в течността се накисва парче черен или ръжен хляб – от средата. Намачква се до каша и се сипват по 1 ампула от витамините А, В6 и В12. Сместа се оставя за още ½ час и се разнася по корените.

Тинктура от червен пипер + В12 = засилен растеж

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Лютите червени чушки има определени благотворни свойства по отношение на човешката коса

Спиртният екстракт на червен пипер е мощен активатор за усилен растеж. Заедно с В12 косата става по-гъста и обемна.

Тинктурата се прави седмица по-рано от червени люти чушки и водка (0.2 л). Държат се 7 дни без светлина и топлина. Готовият извлек е прекалено силен и преди ползване се разрежда с водичка – 1:10.

За маска се взимат 2 големи лъжици от тинктурата и 1 ампула В12. Течността се втрива единствено  в корените. Тази формула се прилага само за 15 минути и веднага се отмива. Ако получите усещане за парене по скалпа, значи сте направили прекалено силна тинктура и тя се нуждае от по-голямо разреждане.

Масла + яйце + В12 = против косопад

Съчетанието на козметични масла с В12 дава отлични резултати в укрепването на корените. За маската се взима 1 ампула В12 (по желание и 1 ампула В6). Тя се изсипва в смес от разбито цяло сурово яйце и 1 лъжица масло. Подходящи са от бадем, морски зърнастец, репей.

Тази формула се държи по-дълго – шейсетина до деветдесет минути.

Витамин Б комплекс

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Витамин Б комплекс на ампули за коса

Представлява съчетание на форми на различни витамини от групата. Съставът варира спрямо решението на производителя. Препаратът на Софарма например съчетава форми на В1, В3, В2 и B6, а ДопелХерц включва и В12. На таблетки, то се приема в доза за възрастни между 2 и 6 брой на ден или според точното указание на производителя. При предозиране създава тревога, поражда страх, топли вълни, зачервяване.

Масово се използва Витамин Б комплекс на ампули за коса. С една такава ампула се прави фрикция на скалпа и се оставя да попие добре в кожата и в космите. Това нещо се повтаря, докато косопадът не спре и косата не започне да се сгъстява.

Подробно за ползите от комплексния препарат прочетете ТУК: Действие на Вит. Б компл., ползи и минуси. Приложения. 

Витамин Е

По отношение на косата той играе ролята на активатор на вътреклетъчни процеси. Оптимизира постъпването на хранителни в-ва и тяхното по-нататъшно преобразуване. Защитава косъма от външни агресори (ултравиолетово лъчение, топлина и студ), при което осигурява достатъчен приток на кислород.

Достатъчното постъпление на този витамин прави косата гъста и блестяща, а дефицитът се изразява в пърхот, раздразнения и сухота.

Намира се в жълтъка, ядките, растителните масла, млякото, зелените листни зеленчуци.

Хората обаче търсят Витамин Е на ампули за коса на каквато и да била цена. Такова нещо по онлайн аптеките не успяхме да открием. Попитайте в Ремедиум, там може да имат някаква форма или някакъв заместител, който да свърши същата работа!

Витамин А

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Витамин А чудесно се съчетава и с мед (подхранваща функция)

Регулира обменните механизми вътре в косъма и луковицата. При дефицит косата става мътна, безжизнена, чупи се, расте бавно и бързо опада. При достатъчно постъпление на бета-каротин се осигурява еластичност, профилактира се пърхот и себорея. Вит. А е много потребен за пълноценното развитие на косъма. Той нормализира и мастната секреция.

Този витамин се доставя от морковите, кравето масло, говежди черен дроб, хайвер, рибено масло, сметана.

Маска за коса с течен витамин А

Маските с този витамин, особено в съчетание с витамин Е, имат прекрасен лечебен ефект. Те задържат косата на главата, дават й обем и еластичност, възстановяват структурата.

Няколко условия за правилно приложение на този тип маски:

 • Държат се от 40 до 120 минути.
 • Термоефектът усилва действието на компонентите, затова задължително се слага топла кърпа, предварително нагрята на пара или с ютия. Под нея може да се сложи найлон.
 • Действието на витамините се усилва с бир. мая, черв. пипер, маслени разтвори, етерични масла като жожоба, ленено, репей, зехтин и техни съчетания.
Рецепти за маски с витамин А

Горчица + вит.А = възстановява изтощени, безжизнени коси, за блясък и еластичност

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Маска с горчица

2 големи лъжици горчица на прах, 30 мл масло от репей, 1 жълтък -по-малък, по 1 малка лъжичка от витамините А и Е, ¼ чаша топла вода.

Горчицата се разтваря и се се прибавят останалите компоненти. Витамините са накрая.

Готовата смес се намазва по дължината, като се отделя внимание на корените. Държи се петнайсет минути. Постепенно времето за въздействие се увеличава до 1 час. Прилага се през 7 дни.

Лук + вит.А = укрепва, подхранва, спира копопада, ускорява растежа

1 жълтък, по лъжица сок от лук, репейно и рициново масло, малка лъжичка тинктура от червен пипер, 8 капки маслен разтвор на вит.А.

Маслото от репей лекичко се стопля и се обърква с останалите компоненти. Маската се слага в корените и се намазва по дължина и се поставя за затопляне кърпа. Държи се четиридесет минути и се мие. Изплаква се с лим.сок срещу остатъчната миризма на лук.

Билки + вит.А = подхранва, повишава еластичността, омекотява, за сила и блясък

По 1 голяма лъжица цвят от лайка и листа от коприва, 1 чаша кипяща вода. За сгъстяване – късче ръжен хляб. По 5 г витамини А и Е.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Стандартна рецепта за подхранваща и оздравяваща маска – лайка, витамин по избор и черен хляб за сгъстяване. Последната добавка е билка по желание

Приготвя се отварата, филтрира се и се накисва хляба. Витамините са накрая. Маската се слага в корените за час.

Масла + вит.А = овлажнява, омекотява, оздравява

Използват се по 10 мл зехтин, ленено масло и етерично от жожоба, по 5 г витамини А и Е.

Маслата се смесват и леко загряват на водна баня до приятна температура и се смесват витамините. Нанасят се на чиста и суха коса в корена и по дължина. След  час се мие.

Жълтък + вит.А = оздравяване и подхранване

1 жълтък, две големи лъжици ленено масло, по 5 г витамини А, Е и В3.

Жълтъкът се разбива с маслото и се добавят витамините. Намазва се на чисти коси за час и се мие.

Елеутерокок + вит.А = витаминизира, овлажнява, закрепва косъма

1 жълтък, една малка лъжичка настойка от елеутерокок или женшен, 2 големи – ленено масло. По 5 г от витамините А, Е и В3.

Всички съставки се забъркват и се нанасят с масажни движения по скалпа. Остатъците се разпределят по дължината. След  час под найлон маската се отмива.

Цена на ампули и кои са хубави?

В момента у нас се продава единствено производство на Софарма – Витамин А олеозум 5 мл. с цена от 2.66 лв за един брой.

Друга възможност е продуктът Аркая ретинол – 10 бр за 43 лв, единична цена 4.30 лв. Витаминът тук е комбиниран с масло от авокадо. Продуктът е разработен срещу широки пори и бръчки, но е напълно приложим и за коса.

Витамин С и косопад

Как действа витамин Це за коса?

Този витамин влияе върху кръвоносните съдове. Най-малките от тях – капилярите, доставят кръв до луковицата на косъма. Нормализираният приток подобрява тонуса и храненето. Добре подхранената луковица има и много по-здрав косъм.

Витамин Це се набавя най-лесно – от цитрусите, киселомлечните продукти, пресните зеленчуци, плодовете.

Конски витамини

от ветеринарната аптека

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Под влияние на конските витамини косата става гладка, блестяща, еластична и с дебел косъм – като опашките на расовите гледани коне

Сигурно сте чували за тривитаминола или поне за конските витамини. Така наричат ветеринарен продукт, смес от три витамина – А, Д3 и Е, разработен за мека козина на домашните любимци, блестяща грива на конете и качествена вълна на овцете. Но за каквото и да е предназначен, продуктът си остава само една смес от чисти витамини, а този факт прекрасно се впряга в работа за подобряване на човешката коса.

Тривитаминолът се ползва от толкова много години, че досега са събрани стотици и хиляди отзиви от ползватели. Те не са еднозначни – някои хвалят продукта, а други го обвиняват в безполезност и дори за появата на косопад. Фактите сочат две неща: че част от потребителите се стряскат от „животинския“ етикет на продукта и оттам произхождат притесненията,  и второ – че тривитаминолът не спира да се ползва от хиляди дами.

Тривитаминол при косопад

(Витамин АДЗЕ, ад3е)

Ще намерите Тривитаминол в аптеките за домашни животни. Има го и в градовете, защото се ползва за домашни любимци. Съвети как да се приложи за коса ще получите и на място в аптеката, защото клиентите, които го купуват за разкрасяване, са повече от търсещите го за животни.

Маска с тривитаминол

Най-лесният начин да приложите тривитаминола е като го използвате в гореописаните рецепти с витамини А и Е за подхранване и оздравяване на косата. В тях просто заменете ампулите със същото колич. от ветеринарния препарат. Ще излезе доста по-евтино, защото вместо 3 лв за 1 ампула, ще дадете 6-8 лв за голямо шише витамини, достатъчни за няколко десетки процедури.

Тривитаминолът или с други думи витамините А, Е и Д3, идеално се съчетават със спиртни продукти, хининова вода, яйце, зехтин, оцет, лим.сок и кис. Мляко.

Конкретни рецепти са публикувани ТУК: Конски шампоан, тривитаминол. Маски, рецепти и други. 

Народни лекове и рецепти

със средства, съдържащи витамини

Бирена мая

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за косаТя е ветеран сред нар. ср-ва срещу косопада. Използва се и за ускоряване на растежа. Маята се състои от микроскопични гъбички, които съдържат ред полезни в-ва: органични белтъчини, железо, селен, магнезий, калий, цинк и манган, аминокиселини, сорбенти, ензими, липиди, витамини Е, В, PP, F, D. Чудодейната й сила се състои в пропорциите между елементите. Затова маята се усвоява леко и носи много ползи за тялото.

Показания за използване: пърхот, слаба и нееластична коса, забавен растеж, косопад, себорея, екзема.

Бирената мая се взема вътрешно и се прилага външно чрез маски за коса. Лечението обичайно е около 14-15 дни, 2-4 пъти в годината.

Форми на прилагане:

 • Таблетки, които се продават като биодобавка. Най-добри се смятат тези с добавен цинк. Те укрепват коса, нокти, подобряват общото състояние на тялото. Приемат се ежедневно трикратно на гладно по 2 бр.
 • Натурална бирена мая – използва се в състава на маски. По тази форма маята е много ефективна, защото оказва директно въздействие в мястото на проблема. Препоръчително е да се комбинира с таблетките.
Маски за коса за ускорен растеж и при косопад

Рецепта №1: 30 г бир. мая се разрежда с 20 мг топла вода. Разтворът се разпределя по скалпа и по дължината. Държи се 35 мин.

Рецепта №2: В 50 мл отварка от лайка се размива 20 г бирена мая. Прибавя се 1 жълтък – среден, и 20 мг масло от репей. Сместа се разпределя по главата и се втрива с кръгови движения. Главата се затопля под найлон и с топла кърпа. Държи се 60 минути. Прави се на четири дни в рамките на 1 месец.

Рецепта №3: Голяма лъжица бир. мая се залива с топла вода за 30 минути. Добавя се мед – голяма лъжица, и всичко престоява още двайсет минути. Сместа се разполага за 8 часа, най-разумно с лягането, и сутринта се мие.

Бирината мая е противопоказана при дисбактериоза, гъбични заболявания, при болни бъбреци. От нея не се пълнее, но тя увеличава апетита.

Рибено масло

В него присъстват вещества, крайно полезни за косата:

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Маските с рибено масло правят косата уникално гладка и мека

 • От омега 3, 6 дори и най-тънките коси стават плътни;
 • Витамините А и B предотвратяват опадането, сгъстяват и подобряват структурата на косъма;
 • Олеиновата и палмитиновата киселини заглаждат и придават блясък;
 • Витамин Д дава бърз ръст;
 • Микроелементите йод, бром, фосфор, сяра хармонизират процесите.

Съвкупността от всички елементи дава комплексно подобрение на състоянието на косите, те растат по-бързо и са по-здрави. Ускорява се регенерацията, оптимизира се секрецията на мастните жлези.

Форми на прилагане:

Течна форма или на капсули за пиене. За подобряване на вида и профилактика на косопада са показани курсове с дължина до 3 месеца. Дозата е 3 пъти по 1-2 капсулки.

Рибено масло за маски – под тази форма е допустимо да се ползва дори всеки ден. Най-полезните добавки към него са натурални продукти като яйца, коприва и масла – от репей, бадем, коприва и рицин.

Маска за профилактика на косопада

Смесете две големи лъжици риб. масло с два разбити жълтъка. Нанесете на косата по дължина, както се нанася боя за коса. Увийте с фолио и оставете за 2 часа.

Маска за изтощени и сухи коси

Вземете равни количества масла от репей, рицин и бадем. Към тях добавете 2 големи лъжици риб. масло. Втрийте сместа в скалпа и корените и увийте с кърпа. Маската се пради през 10-15 дни. Резултатите се виждат след 2-3 процедури.

Маска за ускоряване на растежа и цепещи се краища

За тази цел стига рибено масло без други добавки. То се загрява леко и се намазва в корените и крайчетата. Увива се за 45 минути главата. При силно повредени краища рецептата се повтаря през 7 дни в течение на 3 месеца.

Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Копривата е най-известният народен цял срещу косопад, и заслужено

Маски за коса с коприва

Сок от коприва за заздравяване и растеж

Приготвя се в сокоизтисквачка. Достатъчни са 2-3 лъжици, с които се напояват корените и се завива с найлон за час.

Коприва + репей за растеж

Приготвят се отварки от листата на коприва и от корени на репей. Готовите екстракти се смесват в равни количества. С тях се плакне косата, като леко се масажира кожата.

Настойка от коприва за втриване

3 големи лъжици суха коприва и две чаши вода се запарват 7 часа. Получава се силна настойка, която се втрива в скалпа. Без отмиване.

Коприва + сол против омазняване

Завъртете за кратко в блендер малко свежи листа коприва – до получаването на около половин чаша мляна маса. Към нея се слага морска или готварска сол – малка лъжичка, и се бърка до разтваряне. Втрийте в корените за 15 минути.

Коприва + лайка за изсветляване

По една лъжица лайка (цветът) и коприва (корените) се сваряват в литър вода. С отварката се плакне косата и веднага се завива в кърпа за 15 минути.

Какви витамини се вземат при косопад след раждане и по време на кърмене

Обикновено при човека около 90% от всички косми растат, а 10% са в покой. След 2-3 месеца тези в покой опадат, а на тяхно място растат нови. Но при бременните този строен процес се дебалансира заради хормоналните изменения, недостига на хранителни в-ва, стреса и недоспиването.

Затова след раждането се препоръчва приемането на комплексни витамини. Ако е възможно, нека те съдържат по 10-13 витамина и още поне 4-5 минерала. Ето няколко варианта, специално насочени към бременните и кърмачките, които се продават в България:

 Pregnacare Сироп
Витамини за косопад, народни средства, лекове, маски, капсули, ампули за коса

Pregnacare се произвежда и на таблетки. Отделно има варианти за бременни и за кърмещи с омега 3

(200 мл – 21.41 лв) на Витабиотикс. Той комбинира 18 витамина и минерала.

Джеймисън Пренатал

(100 бр – 45.70 лв) комбинира 13 на брой витамини и 9 минерала. Разработен е за дългосрочно приемане – още от периода преди зачеването до края на кърменето.

Алайв Пренатал

(74 бр – 75.00 лв) съдържа 18 витамини и минерали + растителни екстракти и други вещества, водорасли.

Подобни комплексни витаминни формули се отразяват добре не само на майката, но и на детето – в утробата и при кърменето.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.