Лечение на коксартроза без операции и с операция. Кални бани, лекарства, диета, степени

Възможно ли е лечение на коксартроза без операции? Какво правим при 3-4-та степени? Лекарства. Кални бани, диета и инжекции

Още в текста: ♠ Физиотерапия ♠ Профилактика ♠ Санаториуми ♠ Добри клиники ♠ Диета ♠  Народна медицина ♠ Упражнения ♠ Живот с изкуствена става

Коксартрозата се появява след средна възраст и представлява дегенеративно-дистрофично изменение на тазобедрената става. Отначало то ограничава движенията и причинява болка, но за няколко години се стига до атрофия на мускулите и скъсяване на крайника.

Изменението е необратимо. То започва от хрущялната тъкан с последваща деформация на костите и ограничаване на функционалните възможности на ставата.

Коксартроза се лекува в първите стадии. Но много пациенти пропускат този момент, игнорирайки слабите начални симптоми. Губейки време, те губят и възможността за пълно оздравяване на ставата. Коксартрозата прогресира бавно, но неотклонно. Накрая се стига до радикални оперативни мерки, достатъчно сериозни, както и последствията от тях.

Този обзор ще ви бъде полезен, за да ограничите щетите и да намерите най-ефикасните средства. При това навреме.

Какво е коксартроза

По-долу ще разгледаме конкретните причини за коксартроза. Но генерално погледнато, тя е резултат от механично пренатоварване – ставата не е в състояние да понесе тежестта. И като всяка материя под натиск, пресираният хрущял започва да се сплесква. От това се изменя:

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Болката в тазобедрената става е драматича и инвалидизираща

√ структурата – той изтънява, като вътрешно се уплътнява и деформира;
√ цветът – потъмнява, губи блясък, става мътен;
√ целостта – първо хрущялът се пропуква от натиска (микрофрактури). Пукнатините поемат от синовиалната течност. Тя би трябвало да си стои на повърхността, за да смазва при движение. Някои фрактури некротизират. Появяват се кистозни изменения, а впоследствие – разрастване на костна тъкан (костни израстъци);
√ обвивката от меки тъкани – ставната капсула се удебелява. Организмът „кърпи“ всяка повреда със съединит. тъкан, но тя няма качествата на оригиналните структури. В резултат цялата зона на свръзка се уплътнява, което натоварва мускулите и те се съкращават трайно. В перспектива това води до скъсяване на крайника.

Симптоми по степени

Определящият симптом при това увреждане е болката. Целият описан дегенеративен процес по-горе сам по себе си е болезнен, а положението се утежнява от това, че ставата постоянно се ползва, а дори и в покой носи тежестта на тялото. Затова болката съпътства цялото развитие на дегенеративните промени – от самото им начало, като постоянно градира. Характерът, силата и локализацията й се променят с напредването на измененията. Затова в развитието на коксартрозата се разграничават три степени със специфична характеристика на симптоматиката.

Първа степен се характеризира с периодични болеви усещания. Те възникват след една или друга форма на физическо натоварване – ходене, бягане и др. В началото хрущялът е все още запазен и реагира само при извънредни обстоятелства.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Локализация на болката – в рамките на тазобедрената става. По изключение тя резонира в колянната става и/ или бедрото. По правило болката се успокоява след почивка.

Ограничения на движенията – на този етап няма, нито нарушения в походката. Мускулната сила е без изменение.

Рентгенография, проведена в началния етап, не показва изменения на бедр. кост в областта на главата и шийката. Белези са неравномерно стесняване на междината между костите и евентуално започнали костни разраствания около ставната повърхност, които са незначителни по размер и не излизат извън рамките на синовиалната обвивка.

Втора степен се бележи от по изразени болеви усещания. За разлика от началния етап, тук те възникват и при нормален режим на натоварване на ставата, а към края на етапа – и при покой.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Тазобедрената става понася цялата тежест на тялото и в същото време осигурява придвижването

Локализация на болката – в ставата + бедрото и слабините. По правило почивката не успява да успокои ставата.

Ограничения на движенията – вече са налице. Изразяват се в куцане при продължително ходене или друга форма на натоварване, която изкарва болната става от нормалното й функциониране. Отбелязват се значителни ограничения на вътрешната ротация и при движение встрани. Движенията сгъване/ разгъване и страничните се осигуряват от мускулите, при което те губят характерната си функционалност.

Ренгенографията на този етап показва изразени костни разраствания, разположени вътре и отвън на ацетабуларната ямка (ямката, в която ляга главата на тазобедрен. кост), които вече излизат извън пределите на хрущяла.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Забелязва се деформация на главата на костта – увеличаване по размер и придобиване на неравен контур (здравата кост е идеално гладка). В участъка, който поема най-голямата тежест – ямката и главата, могат да се формират кисти. Измененията обхващат и шийката на бедрен. кост, която с времето се удебелява и разширява.

Цепката между костите започва да се свива неравномерно. На този етап тя губи от четвърт до третина от своята първоначална широчина.

Трета степен се характеризира с постоянно присъствие на болка – тя е еднакво актуална и при покой, и през нощта.

Ограничение на движенията – много съществени, изразяващи се в затруднено придвижване. Болният се нуждае от опора – бастун. Драстично е ограничен обемът на движенията, извършващи се от ставата. Налице са атрофия на мускулите на коляно, бедро и задни части. Заради слабост на бедрените мускули се стига до отклонение на таза във фронталната плоскост при едновременно съкращаване на крайника. За компенсация болният ходи, наклонен към страната с по-къс крак. Изместването на тежестта допълнително увеличава натоварването на ставата.

Рентгенографията показва съществено стесняване на междината между костите до практически пълното й изчезване. В същото време се отбелязва значително разширяване на главата на бедрен. кост и множество костни разраствания.

Съответно всички описани промени свеждат до минимум подвижността на поразената става. На този етап почти не е останала хрущялна тъкан, заради което възстановяването на ставата вече е невъзможно. Затова в трета степен се предприема оперативно вмешателство, комбинирано с продължителна възстановяваща терапия. Тази терапия е спорна за някои специалисти, които залагат единствено на хирургията.

Болка
Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

В началните етапи болката се провокира от използването на ставата, но в напредналите стадии тя е постоянен спътник – в движение и покой

Болката при коксартроза градира от спорадична до постоянна съответно на описаните изменения. Обхватът й се разширява – от локално в ставата към околните тъкани и мускули, ирадирайки надолу по крака и назад към дупето. В началото тя възниква при натоварване, а постепенно става все по-чест спътник и при нормално функциониране до момента, в който се появява и при обездвиженост.

Измененията в ставната капсула са най-съществени при коксартроза, но далеч не единствените. Още два важни момента са състоянието на кръвотока в областта на поразената става и измененията в мускулите, които са във връзка със ставата и поемат част от задълженията й.

Кръвоносни съдове

Практически във всички етапи от болестта циркулацията на кръв е рязко ограничена в патологичната зона. При прогресиране, съчетано с принудително ограничаване на подвижността, все по-актуален става застоят в кръвоносните съдове, обкръжаващи ставата. Те също дават своя принос за влошаване на положението. Стига се до своеобразен кръг, който е трудно да бъде прекъснат.

Мускулна система

Изначалното състояние на мускулите е в пряка връзка със скоростта и дълбочината на патологичните промени. Мъжете, които принципно имат по-развити и силни мускули, претърпяват по-лека форма на изменения. Техните мускули имат силата да поемат част от натоварването на тазобедрената става, забавяйки и облекчавайки увреждането й.

И обратно – заздравяването на мускулите е част от правилното провеждане на лечение. За целта се провеждат специални укрепващи упражнения.

Диагностика, изследвания

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Рентгенографията е основен диагностичен метод, тъй като тя е най-информативна за костни изменения

Рентгеновата снимка е достатъчно информативна за установяване на заболяването, както и на неговите причини. Рентгенограмата показва конкретно измененията и техните последствия.

В напредналите етапи, за да се видят измененията в костната структура и меките тъкани, в помощ идват компютърната и ядрено-магнитната томография.

Причини

Коксартрозата е първична и вторична.

Първичната се развива под въздействието на определени причини, които остават в сферата на предположенията. Тук говорим за рискови и предразполагащи фактори. В практиката преимуществено се установяват следните фактори за пренатоварване на ставата:

 • Прекомерна употреба – продължителна и извънредно тежка. Случва се при необходимостта да се минават големи разстояния пеша (по професионални, спортни или битови причини). Тук от голямо значение е мускулната сила, макар че от един етап нататък тя не е в състояние да компенсира системното натоварване;
 • Прекомерно тегло. Натоварването на ставите по краката превишава дву- и трикратно общата телесна маса на човека. Всяка крачка натоварва ключовите точки със 150 до 500 кг според теглото на пациента. В млада възраст хрущялната тъкан все още е способна да издържа на перманентната преса, но с времето еластичността й намалява и съответно ставата започва да се износва. Наднорменото тегло почти винаги е комбинирано с проблеми на обмяната и кръвотока, които дават своя принос в общата картина;
 • Наследственост – този фактор е оспорван. Патологията не се наследява, но особеностите на скелета, мускулната сила и спецификата на строежа на хрущялната тъкан са генно заложени, както и качествата на обменните процеси. В този смисъл гените дават предразположеността, която е от значение за възникването и скоростта на развитие на заболяването. Повишен риск се отчита при родители с артроза и при пациенти с аномалии и недоразвитост на ставата.

Вторичната коксартроза възниква на фона на други заболявания, които дават почва за развитието й и коксартрозното изменение е симптом. Най-често говорим за:

 • Влошени показатели на кръвообращението – на притока и оттока. В тъканите, обхващащи ставата, се натрупват продукти от обменните процеси, които непряко разрушават хрущяла;
 • Травми и микротравми – способстват изтъняването и повреждането и атрофия на хрущяла. Те са причина за поява на коксартроза и в млада възраст;
 • Дисплазията на тазобедрените стави – недоразвиване, частично или пълно изкълчване, при което е загубена главната функция – опорната. В България дисплазията е причина за 95% от случаите на коксартроза и за 90% от случаите на пенсиониране по болест заради излязла от строя тазобедрена става;
 • Вродена дислокация – недоразвитост или отсъствие на правилно съчленяване между костите;
 • Асептична некроза – патологията директно се отнася към главата на бедрен. кост. Увредата има много тежък характер и се заключава в умъртвяване на костната тъкан в резултат от нарушено кръвообращение. Към този вид спадат т.нар. болест на Кьониг – дисекиращ остеохондрит, и на Пертес;
 • Възпалителни и инфекциозни поражения – основно артрит, на чийто фон се формира вторична артроза (кокс-). Възпалението променя консистенцията на ставн. течност, което влияе  на механичното функциониране на механизма, промяна на свойствата на хрущяла и непълноценност. Артритът почти винаги се съпровожда от нарушен кръвоток. Дори излекуван артрит е в състояние да подейства като пусков механизъм;
 • Нервни заболявания – когато са съчетани с хормонални изменения, остеопороза, диабет, загубване на чувствителност на долните крайници.

  Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

  Степени на увреждане на ставата: 1 – здрава, 2 – средна степен на коксартроза, а 3 – тежка форма. Междината между костите се стопява (снимка 2) и хрущялът се разрушава (снимка 3)

Негативни преживявания, продължителен стрес променят работата на надбъбречните жлези и водят до излишък от кортикостероидни хормони. Те пък стават причина за снижение на синтеза на хиалуронова к-на – съществен  компонент на „смазката“ на ставите. Пряко следствие е изсъхване и изтъняване на хрущяла. Втори механизъм е снижение на капилярната проницаемост в резултат от излишъка на кортикостероизни хормони. При него се влошава храненето на ставата, което увеличава поддатливостта й на увреждания.

Видове коксартроза

Класификатора на заболяванията дели коксартрозата на:

 • Първична;
 • Вторична – дисплазична, посттравматична и раздел: други;
 • Неуточнена.

Отделно се различават едностранна (едната става) и двустранна (и двете стави).

Да се ориентираме в понятията.

Има ли разлика между артроза и кокс- и гонартроза?

Всяко разрушаване на хрущялната тъкан в ставата се означава като артроза. Понятието е по-общо и касае всички големи стави в човешк. тяло. Отделно се ползват тесни понятия, които се отнасят само до определена локация:

 • коксартроза – артроза на тазобедр. става;
 • гонартроза – артроза на става на коляно;
 • омартроза – артроза за раменна става;
 • спондилоартроза – артроза на ставите на гръбначн. стълб.

Посочените са най-уязвимите по отношение на артрозните изменения стави. Хрущялната тъкан търпи увреди и на други места, но по-рядко. Обяснението е, че посочените връзки изнасят основната тежест на тялото и физическите натоварвания, на които го подлага притежателят му.

По честота гонартрозата (коляно) съперничи на коксартрозата (тазобедрена), затова подробно за нея прочетете ТУК: Как да се отървем от мъчителните болки в коляното? Народни и лекарствени средства, упражнения.

Диференциална диагностика
Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Някои от изследванията, които се провеждат, в търсене на причината за епизодите на изтръпване

Коксартрозните изменения се установяват с лекота. Определянето на други заболявания на ставата са от значение, за да се предвиди бъдещо увреждане на хрущяла и цялата капсула. Освен вродените изменения, ставата страда от възпаления и инфекции. Сред честите са бурсити и тендинити. Ставата може да бъде засегната и от остеопороза – снижение на костната плътност, което провокира счупвания в нейната зона.

Ще продължим с лечение на коксартроза. В по-кратка форма темата е разгледана ТУК: Възможно ли е изцяло да се оздравее от коксартроза?

Стандартното лечение

Съществуват множество подходи за въздействие на заболялата става. Някои от тях се предприемат в зависимост от степента на задълбочаване на измененията, а други са приложими и в трите стадия. Ще дадем плюсовете и минусите на всеки лечебен метод. Информацията не е с цел самолечение, а за да се оцени ефикасността на разните способи. Знаейки как работят методите, ще имате възможност осъзнато да преминете към лечение.

При трета степен на коксартроза лечението е само хирургическо, но преди това има възможност да се въздейства с медикаменти, физио- и мануални терапии, упражнения. Симптоматиката се облекчава и с народни цярове. Ще ги разгледаме поред.

Лекарства за коксартроза

(таблетки, инжекции и мазила)

Коксартрозата е обобщено понятие, зад което се крие цял комплекс изменения на различни по вид тъкани – кости, хрущяли, съдове, мускули. Медикаментите са с диференцирано действие – насочени към някое от проявленията на дегенеративния процес. В този смисъл те са:

 • Противовоспалителни препарати;
 • Съдоразширяващи – за подобряване на кръвотока и храненето на тъканите;
 • Миорелаксанти – за отпускане на мускулите;
 • Хондропротектори – за възстановяване на хрущяла;
 • Обезболяващи.

Някои от медикаментите са за вътрешна употреба (таблетки), а други – за локална (инжекции, мехлеми).

Противовъзпалителни

Ползват се нестероидни и стероидни (хормонални) противовъзпалителни медикаменти.

В групата на нестероидните препарати се вписват множество наименования, по-известните сред които са Индометацин (1.06 лв), Пироксикам (3.44 лв), Фламексин (разтвор, 23.12 лв), Мелбек Форт (13.03 лв), Кетопрофен, Кетонал (3.12 лв), Профенид (7.39 лв), Бруфен Ретард (14.46 лв), Диклофенак дуо (11.92 лв) и много други.

Те са показани в периода на възпаление на ставата, като овладяват възпалението, намаляват температурата, обезболяват. Ползват се в целия спектър – артрити, подагра, спондилити, дегенеративни промени – артрози, ревматизъм и  други, които винаги са съпроводени с възпаление. Препаратите в тази група обаче имат различни активни агенти и се различават по степента си на въздействие. По-новите се произвеждат с удължено освобождаване.

Механизмът на действие на нестероидните противовъзпалителни се заключава в потискане на ензима циклооксигеназа. Той отговоря за изработването на ред биологични вещества. Едно от тях – простагландините, са медиатори на възпалението. Колкото по-голямо е количеството им, толкова по-изразен е възпалителният процес. Потискайки циклооксигеназата, лекарствата от този вид намаляват нивото на простагландините в тъканите и възпалителният процес регресира.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Процесът на разрушаване на ставата започва с възпаления

Някои противовъзпалителни причиняват доста и сериозни странични реакции, докато други са усъвършенствани в тази посока. Като по-добри се възприемат лекарствата, направени с внимание към стомаха – да преминават по-бързо през него, за да не го дразнят.

Страничните действия са обусловени от механизма на действие и влиянието върху различни разновидности на циклооксигеназата – COX-1, 2 или 3.

 1. Неселективни – оказва въздействие върху всички видове COX, но преимуществено върхо COX-1. Тук са Индометацин, Кетопрофен, Пироксикам, Аспирин, Диклофенак, Ациклофенак, Напроксен, Ибупрофен;
 2. Неселективни – оказват въздействие поравно на COX-1 и 2: Лорноксикам;
 3. Селективни  – инхибират COX-2: Мелоксикам, Етодолак (Етодин форт), Нимезулид, Рофекоксиб, Целекоксиб.

Странични реакции

 • Улцерогенно действие – способност да провокират язва и ерозия на стом.-чревния тракт;
 • Диспептични разстройства – дискомфорт в стомаха, гадене и други;
 • Бронхоспазъм;
 • Токсично въздействие върху бъбреците – нарушение на функциите им, нефропатии;
 • Токсично въздействие върху ч. дроб – повишена активност на чернодр. трансаминаза;
 • Токсично въздействие върху кръвта – снижение на количеството на някои елементи до апластична анемия, нарушаване на съсирването, удължаване на бременността, алергични реакции (обриви, сърбежи, анафилаксия).

Плюсове: Много ефикасно отстраняват болката в ставите, благодарение на противовъзпалителното си действие. Премахват отоците.

Минуси: При продължително използване на препаратите от тази група, се потиска естествената способност на ставния хрущял за възстановяване. Страничните реакции са тежки и влияят негативно на ред вътрешни органи.

Затова цялото усилие е насочено към разработването на все по-усъвършенствани противовъзпалителни препарати, които да действат меко, с минимум странични реакции, да щадят стомаха и да бъдат пригодни за продължителна употреба. Един от препаратите, които се препоръчват за продължително приложение, е Мовалис (3.90 лв) с активна съставка мелоксикам.

Внимание! Не се препоръчва използването на няколко различни противовъзпалителни средства едновременно. Ако предписаното лекарство не обезболява достатъчно, се вдига дозата или се заменя с друго наименование.

Прием – задължително заедно със или след храната, за да се предпази стомашната лигавица. Показано е паралелно приемане на препарати за поддържане на храносмилателния тракт.

Дозиране – лечението с противовъзпалителни трябва да се провежда в минимално допустимия срок и с минимално ефиктивните дози. В съкратен обем се дават на лица с нарушения на бъбречните функции и на възрастни пациенти (дози под средните терапевтични).

Кортикостероиди – хормонални прототивовъзпалителни

Основно представляват вътреставни инжекции (метилпреднизолон, кеналог, хидрокортизон).

Плюсове: В някои случаи такива инжекции имат добър резултат, особено при наличието на съпътстващи патологии от рода на възпаление на сухожилието на бедрен. кост.

Минуси: Инжекциите рядко дават устойчиви и продължителни резултати и имат много странични ефекти.

Важно: не се препоръчва провеждането на повече от три инжектирания в една става. Паузата между две инжекции следства да бъде не по-малко от 2 седмици.

Съдоразширяващи

Те отпускат гладката мускулатура на съдовете и разширяват просвета им. Такова лечение при коксартроза дава осезаеми резултати.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Как се разрушава главата на бедрената кост – проследяване. Цветът на увредената глава е силно изменен

Плюсове – много полезни за коксартроза. При правилно използване имат много малко противопоказания. Подпомагат бързото възстановяване на ставата, благодарение на подобряване на ставното кръвообращение, подобряване на доставката на „строителни материали“ към ставата, премахване на спазмите на малките съдове. А също така съдоразширяващите препарати отстраняват нощните „съдови“ болки.

Минуси – ефикасността от зависи от индивидуалната поносимост към препаратите.

Важно: преди употреба следва да се провери индивидуалната поносимост към препарата. Първите три часа приемайте от тези средства по една таблетка и само при добра ефективност и отсъствие на странични реакции преминете към препоръчания курс на прием.

Със съдоразширяващо действие са медикаментите с активни вещества ксантинол никотинат, цинаризин, пентоксифилин (Трентал).

Xantinol nicotinate има антиагрегационно и вазодилатиращо действие. Взаимодейства с аденозиновите рецептори, блокирайки фосфодиестеразата, намалява съдържанието на калций в гладките мускули, активизира кръвотока, разширява съдовете.

Противопоказание са кръвоизлизи, инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, язва, първи триместър на бременността.

Странични действия – виене на свят, слабост, главоболие, температура, почервяване на горната половина от тялото, особено глава и шия.

Приемане – след хранене, без да се раздъвкват.

Миорелаксанти

Медикаментите отпускат напрежението в мускулите и противодействат на болезнените спазми и контракции (в междуклетъчните пространства при спазъм се отлагат отпадни продукти, които провокират болка). Активните в-ва не са насочени директно към мускула, а му въздействат чрез въбуждащите го нерви.

Препаратите се делят на три вида според действието си – периферно, пряко и централно.

Представители на групата:

 • Тизанидин – Тизанидин – Тева (9.36 лв), Мусант (14.54 лв);
 • Толперизон – Мидокалм (4.64 лв), Мидокалм Форте (6.60 лв);
 • Баклофен – Баклофен Полфарма (5.24 лв, 9.73 лв);
 • Суксаметоний  – Листенон ампули (16.57 лв).

Те са показани при артрози, където в даден етап започва пренапрягане на мускулите и съответно – спазми, които увеличават болезнеността, която и без това идва от ставата.

Но тези препарати се прилагат с внимание, защото имат токсичност спрямо ч. дроб. Затова лечението с тях е продължително, с малки количества. И се отпускат с рецепта, по лекарска преценка. Нещо повече – част от медикаментите в тази група (Мидокалм, Баклофен и др.) са в реинбурсния списък на Здравата каса (за частично или пълно заплащане), доколкото са част от тепапията на мозъчно-съдовата болест.

Страничен ефект от ползването на миорелаксанти е отпуснатост и сънливост. Други ефекти – слабост, гадене, главоболие, коремни болки, сърбежи и обриви, спад на кръвното, затрудняване на дишането и др.

Плюсове – отлично отпускат болезнения спазъм при коксартроза и съдействат за подобряване на храненето на ставата (чрез кръвотока).

Минуси – влияят на нервната система и провокират състояние на леко опиянение или отпуснатост до затормозяване на съзнанието.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Отпускането на мускулатурата е част от терапията – с медикаменти и с масаж

Със или без рецепта

Медикаментите от тази група въздействат върху нервната с-ма и като такива се отпускат от специалист. Без рецепта са достъпни препарати с общо (а не целенасочено) релаксиращо действие като някои седативи и успокоителни.

Хондропротектори

Хондропротекторите са препарати с продължително приложение, които подхранват хрущялната тъкан, забавят разрушаването й и подпомагат нейното възстановяване. Назначават се при ставни патологии, свързани с разрушаване на хрущяла, както и във възстановит. период след операции на ставите.

Според състава си хондропротекторите биват:

 • Хондроитин-сулфат (хондроитин-сярна киселина). Активното в-во е основен строителен материал за ставата. Той препятства по-нататъшното разрушаване на хрущялната тъкан, стимулира изработването на междуставна течности намалява интензивността на болевите усещания;
 • Глюкозамин – природно съединение, което способства възстановяването на хрущялната тъкан, подобрява еластичността и забавя дегенерационните процеси;
 • Препарати от животински костен мозък и хрущял.

Повечето медикаменти на пазара всъщност са съчетание от посочените активни в-ва и в този смисъл основно се предлагат комбинирани препарати.

Представители: Матрикс (31.09 лв), Артростоп Рапид (34.09 лв), Глюкозамин хондроити на Джеймисън (сашета 48.50 лв), ТриФлекс (47.90 лв), Хидраплениш хиалур. к-на на Nature’s Way (69.10 лв), Артрон актив (24.00 лв), Артровал (18.01 лв) и други.

Някои от препаратите са регистр. като хранит. добавки, макар да съдържат някоя от посочените по-горе активни съставки, съчетано и други лечебни в-ва. Пример: Флексобион сашети (22.01 лв), Артро протект (18.01 лв), Солгар Глюкозамин (39.85 лв) и Глюкоз. + хондроитин (99.70 лв), Ставолек (14.70 лв) и други.

Специално показан за коксартроза е Флекс Код (сиропна форма), насочен към разширяване на обхвата на движенията и на функционалния капацитет на засегнатите стави. Продуктът съдържа специална формула на хиалуронова киселина, разработена в течна форма за вътрешен прием като алтернатива на инжектирането в ставата. Бележи високо ниво на усвояване. Цена 53.01 лв.

Артро Флекс е съчетание на глюкозамин, хиалуронова к-на и хондроитин с растителни компоненти и морски колаген, обогатени и с микроелементи и витамини. Насочен към подобряване на подвижността, увеличаване на обхвата и облекчаване на болката. Хиалуроновата к-на подобрява на ставн. течност. Цена 17.90 лв.

Хондропротекторите са скъпи препарати и цената им е висока.

Препаратите се делят още на поколения и по форма за прием – таблетки и капсули, течни форми, инжекционни медикаменти.

Заместители на вътреставна течност

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Директно инжектиране в става

Те се произвеждат на основата на хиалуроновата киселина. Въвеждат се направо в големите стави, за да заместят синовиалната течност, процент от която се е просмукала в микропукнатините на увредената кост, а от друга страна заради заболяването синтезът и е снижен. Терапията включва стандартно 3 до 5 инжекции. Този тип терапия е още по-скъпа.

Представители: Остенил плюс ампула от 40 мг (250 лв), Хиалган ампула от 10 мг (67.48 лв), Артилейн (54.50 лв), Бонген (35.60 лв).

Понякога е достатъчна и една инжекция за трайно облекчаване на ставата. Но повторението на курсовете е показано едва през 6 месеца.

Хондропротекторите се назначават от специалист след обследване.

Плюсове – това са най-полезните препарати при лечение на деформиращи артрози на тазобедрена става. Подобряват възстановянате на структурата на хрущяла, подхранват го с необходимите елементи. Редовната употреба на такива протектори има капацитета да стопира развитието на коксартрозата. Положителният ефект се забелязва в перспектира, но възстановяването на хрущяла е трайно и съществено. То продължава и след спиране на препаратите.

Хонропротекторите почти нямат противопоказания с изключение на бременност и индивидуална непоносимост. В редки случаи провокира възпаления на ставите.

Минуси – лечението с този тип препарати е скъпо.

Обезболяващи

При артрозите ползването на обезболяващи е обезателно, доколкото болевия синдром е постоянен спътник. По-ефикасните се назначават и се отпускат с рецепта, но има и такива на свободна продажба.

Аспирин –  прилага се само в най-ранните стадии на болестта. Количеството се разчита според тежестна на артрозата, но обичайно е не по-малко от 3 г активно вещество на денонощие, което при повечето продукти се равнява на 6 таблетки. Цена 6.25 лв (Байер);

Ибупрофен – има комбинирано обезболяващо и противовъзпалително действие.  Основно се произвежда в таблетки по 0.2 г. Показан при артрити, артрози, невралгии и др. при коксартроза се прилага на курсове от по 3-4 седмици с ежедневен прием до 1000 мг. Конкретната доза зависи от стадия и характера на протичане на болестта. Цена 14.60 лв;

Индометацин – силно обезболяващо, обладаващо още свойства срещу температура, отоци и възпаление. Това е нестероидно противовъзпалително с широко приложение. Денонощният максимум е 100 мг. Произвежда се на таблетки, свещички, мази, ампули за инжекция. Възможни странични реакции са метеоризъм, алергични изяви, гадене. Цена 1.06 лв;

Фенилбутазон – активна съставка с обезболяващи функции. Най-силният препарат, отличаващ се с агресивност. Предписва се при остри форми, за купиране на болка в кратък срок – приема се ударно в рамките на седмица. Отличителна черта е необходимостта да се съчетава с безсолен режим на хранене;

Кортикостероиди – хормонални препарати, най-силното средство за купиране на болка при артрози. Но е доказано, че заедно с потискане на болката тези средства по-бързо разрушават и ставния хрущял като „отучват“ тъканта да генерира нови клетки. Затова лечението с кортикостероиди е ограничено и носи основно локален, дори точков характер и то ако изброените дотук обезболяващи не са дали желания ефект.

Локални средства

(лекарства за мазане)

Какъв реален ефект дава лечението – този въпрос задават пациенти, които са предпочели локални средства за лечение. Рекламите представят този тип медикаменти като вълшебни гелчета и кремчета, които само едва ли не с едно намазване възстановяват ставата и тя е здрава. Внушава се, че коксартозата е лечима, ако болният редовно си втрива лекарството в ставата. Но доколко е вярно?

С подобни вълшебни резултати не могат да се похвалят и медикаментите от „тежката артилерия“. Те се прилагат на дълги курсове и в често целта е просто да се стопира по-нататъшната дегенерация и да се облекчи болката и движението.

Но и ползата от кремовете, мазите и геловете не бива да се отрича. Като препарати те са ефикасни (съставът им често е съответен на гореописаните таблетни форми). Но проблемът е, че тазобедр. става е поставена дълбоко, под мускулен слой. Не може да се разчита, че мехлем (дори и да съдържа най-вълшебната съставка) ще проникне през кожата и мускулатурата и ще вникне вътре в ставната капсула, за да повлияе на патологичната точка.

В този смисъл мехлемите и другите мазила имат спомагателна и засилваща ефекта на другите мерки служба, на тях им се удава за смекчат болевия синдром, да сгреят и отпуснат околните тъкани.

В състава на локалните средства влизат разни растителни компоненти и отрови от растителен и животински произход. От последната категория особено популярни са змийска отрова и пчелен подмор, екстракти от хрущялна тъкан на рогат добитък и други.

Когато мазилата се нанасят върху кожата и се втриват енергично, те провокират значително подобрение на кръвообращението в зоната. А това е от значение при коксартроза, както и при други патологии, съпроводени със спазми на мускулите.

И казаното в рекламите е истина – ефект се добива с редовно мазане.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Два от популярните локални препарати. На втората снимка е демонстриран ефектът от Бестифлекс

Хидрокортизон – хормонална маз с едноименната активна съставка. Търговски наименования: Хидрокортизон унгвент (1.64 лв), Латикорт (3.41 лв);

Бестифлекс – хидролизиран колаген с положително въздействие в посока подкрепа и възстановяване на хрущялни тъкани, заздравяване;

Остоефитум гел – препарат, насочен към патологии на стави, сухожилия и мускули с цел да отпусне и максимално да облекчи състоянието. Цена 25.27 лв;

Омакс гел – растителен препарат, включват извлеци от върба и черен оман с успокояващо действие. Цена 10.60 лв;

Матсан дойч със змийска отрова – съчетава суха змийска отрова с извлеци от черен оман и прополис. Включва и салицилова к-на заради противовъзпалителните й качества и за ускоряване на регенерацията. Снижава количеството на простагландините, медиатори на възпалителните процеси и подготвя локално зоната за проникване на активните в-ва. Цена 11.75 лв;

Проензи – крем за околоставни тъкани и мускулатура. Съчетава глюкозамин сулфат, метилсулфонилметан и извлек от Босвелия серата + затоплящи масла за облекчение. 17.00 лв;

Артростоп крем – същият състав като Проензи, без маслата. Подпомага локалния кръвоток и хранене, противовъзпалително, срещу скованост и за по-голямо поле на подвижност. Препоръчва се комбинирано ползване на таблетните и локалните форми. Цена 16.21 лв.

Хомеопатия

При избора на препарат специалистът отчита индивидуалните характеристики на заболяването, като водещи са отношението към движение и покой, както и към топло и студено.

За подобряване на движението се прилагат Рус токсикодендрон, Рута гравеоленс, Радиум броматум, Дулкамара, Рододендрон, Калиум бихромикум, Ликоподиум, Пулсатила.

За подобряване в покой и на топло: Бриония, Колоцинтис, Нукс вомика.

За подобряване в покой и на студ: Ледум палустре.

За подобрявяне при топло: Рус токсикодендрон, Бриония, Нукс вомика, Колоцинтис.

За подобряване при студ: Апис мелифика, Апизинум, Пулсатила, Ледум палустре.

Конкретно за тазобедрена става: Хелидониум, Колхикум, Силицеа.

Конституционални средства: Туя окциденталис, Натриум сулфурикум, Каустикум , Ликоподиум , Сулфур, Сулфур йодатум, Калкареа карбоника, Калиум карбоникум, Калкареа флуорика, Туберкулинум.

От огромната гама препарати лекарят избира максимално подобен, съответстващ на текущото състояние на пациента. Потенцията и честотата на прием се коригират чрез наблюдение.

Зийл Т унгвент и таблетки – комбиниран хомеопатичен продукт от 15 съставки, насочен към артрозни изменения. Неподходящ при хиперчувствителност към отровен бръшлян и арника.

Хранителни добавки

Колаген

Безусловна и проверена в медицинската практика профилактика на коксартрозата не съществува. Медиците препоръчват активен начин на живот и щадене на ставите от натоварване. Но сред средствата за подпомагане влиза хидролизирания колаген, който добре се усвоява от тъканите и ги подтиква да се регенерират. Нискомолекулните пептиди в него хармонизират имунната система, стимулират синтеза на собствен колаген. Колагенови препарати се предлагат в таблетни форми и за мазане (пример Бонген). Таблетните форми се препоръчват на курсове – двукратно по 3 месеца за година.

Глюкозамин

Глюкозамин сулфатът участва в синтеза на хрущялите. Затова на добавките с този компонент се възлагат и профилактични, и терапевтични свойства – спиране на развитието преди да настъпи необратима увреда. Смята се, че приемането на глюкозамин сулфат има като допълнителен ефект овладяване на болката, раздвижване, премахване на отоци. Серният компонент в съединението е съществен, защото глюкозамин хидрохлорид не показва същите свойства по отношение на болката. Тезата е, че липсата на достатъчно сяра е рисков фактор за изменения.

На пазара има разнообразие от продукти със или без добавен колаген. Примери:

 • Глюкозамин сулфат на 21 st сentury, 120 бр, 45.00 лв;
 • Глюкозамин Форте с колаген на Валмарк, 30 бр., 10 лв;
 • Глюкозамин на Адифарм, 60 бр., 15.70 лв. и други.

  Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

  Някои от известните добавки при патологии на големите стави: хрущял от акула, зеленоуста мида и пример за колагенов препарат

Хрущял от акула

с/ без глюкозамин

Наблюденията сочат, че акулата много скоростно се възстановява от раните си, без инфектиране. Отдава се на голямото количество глюкозамин и калций в хрущалите й. Препарати на тази основа се произвеждат за спортни травми, артрити, артрози, но те намират място и в терапията на туморни образувания.

Големите производители на добавки имат подобни продукти в асортимента си. Примери: Солгар (45 капсули, 51.50 лв), Now (100 бр., 39 лв), полската Medica (100 бр., 22.90 лв) и др.

Екстракт от зеленоуста мида

Ползването на Green Lipped Mussel също изхожда от наблюдения – установено е, че маорите консумират този вид мида и не страдат от ставни патологии. Затова вече се произвеждат добавки с цел овладяване на възпалителни процеси и болезненост, за разширяване на обхвата на движенията и подвижността. Главната съставка на тази мида също е глюкозамин, обогатен с омега-киселини, липринол и антиоксиданти. Цена на Ultra – 55 лв, на Sanct Bernhard – 49.90 лв, на Совита – 50 лв.

Сириус Д

Известната добавка – български патент, е проектирана за регенериране на тъканите в тялото. Най-прякото й приложение е при контузии, травми и пренатоварвания, след тежък физич. труд. Специално показана за видовете артрозни изменения. По данни на изобретателя, активно противодейства на обездвижването в ставите и атрофиране на мускулите.

Сириус Д се предлага в 4 разновидности с различна интензивност на въздействие, чиято цена на опаковка варира от 36.00 до 60.00 лв.

Курсовете с тази добавка са по индивидуални усещания, няма показани срокове, но няма и риск от предозиране. Основата на продукта са животински протеини.

Операция

на тазобедр. става

В напредналия стадий на увреждането, когато хрущялът е окончателно компрометиран, а междината между костите се е стопила буквално до нула, единствено възможното действие е оперативното. На такъв етап медикаменти и добавки не са в състояние да облекчат последствията от прякото триене на кост в кост.

Ставата често не подлежи на „поправка“. Оперативната намеса цели замяната й с изкуствена, която да поеме функциите за поддържане и придвижване на тялото.

Специалистите в областта са категорични, че радикалният метод – тотална подмяна, е рутинна, безопасна и за някои случаи – безалтернативна процедура. Изтъкват се няколко жизненоважни ползи като ликвидиране на болката, възстановяване на движенията, подобряване на живота.

Тазобедр. става се подменя оперативно – по традиционния начин или с т.нар. минимално инвазивни методи. Вторите се предпочитат заради по-бързото възстановяване, по-краткият болничен престой, снижения риск от загуба на кръв и не без значение – това че оставя по-малък белег.

Ендопротезиране

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Изкуствените стави са фини механизми, направени от устойчиви материали

Поставянето на механизъм се нарича ензопротезиране или артро- или алопластика. Представлява заместване на увредените участъци с елементи от керамика, метал и пластмаса. Материалите се избират да са биологично съвместими. Основата понася тежестта. Тя се изработва от титан или стомана. Главата на бедр. кост се оформя от керамика или метал. Чашката, която се хваща към таза, е от порести сплави или полимери, които имат свойството да се интегрират с костта. В тази структура има и подложка, която удължава живота на ставата.

Закрепването на изкуствения елемент към костта става дирекно или с цимент – костен.

Като всяка оперативна намеса, и тази носи риск от усложнения – основно в посока кръвозагуба, инфектиране, интравенозно съсирване, нервна травма. Според специалистите, подобни усложнения са редки и срещу някои от тях се вземат медикаментозни мерки. Хирургия не се извършва по време на инфекция, за да не се прехвърли тя към мястото на протезиране. Преди намесата пациентите следва да отстранят възпалителни процеси в устата и зъбите, гъбични зарази, нарушена цялост на кожата като рани и гнойни пъпки. Показано къпане с антисептични средства преди интервенцията.

Цена на операция

Операцията за частична или пълна смяна на тазобедр. става се плаща от Здр. каса по клинични пътеки 217 и 218 – Процедури с голям обем и сложност на долен крайник и таз и алопластика, като и по двете се предвижда минимално хоспитализиране от 6 дни.

По пътеките се предвижда тотална реконструкция и частична смяна (биполарна едопротеза), както и ревизия на смяната. НЗОК заплаща протези при налични индикации за това. Те включват спешни и планови хоспитализации. Към първата влизат фрактури, изразени контрактури и деформирания, а към втората – рентгеново доказване на необходимостта от ставно ендопротезиране, след като са приложени консервативните начини за лечение. Одобряването на пациентите не зависи от възрастта им.

По пътеката се предвиждат предварителни и контролни изследвания. В цената влизат два прегледа след изписването.

Противопоказания за оперативната намеса са нестабилна хемодинамика, относително – патологии като диабет, съдречна декомпенсация, някои бъбречни изменения, много високо кръвно.

Цената по посочените пътеки е от 2050 до 2300 лв (за 2017 година) без включени импланти, като болниците начисляват за сметка на пациента някои допълнителни услуги по ценоразпис на конкретното заведение. НЗОК заплаща определена сума за протеза, над която пациентът доплаща, ако желае по-скъпо изделие. Цените се променят всяка година и се утвърждават с текущия за годината рамков договор между Касата и съсловните организации. За актуалната цена на цялостната процедура следва да се провери към момента на лечението.

Добрите клиники

за операция

Замяната на става вече е рутинна хирургия, която постига огромен процент успеваемост (над 90%). Множество лечебни заведения – болници и медицински центрове, я провеждат.

Логично, с точните специалисти разполагат ортопедичните болници и отделения като се започне от специализираната болница в Горна баня (София). Но и много утвърдени заведения (УМБАЛ и МБАЛ) разполагат с ортопедични отделения, в които се провеждат тези интервенции.

Сред болниците с добро реноме сред пациентите и често биват препоръчвани, са СБ „Проф. Бойчо Бойчев“, УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив, Токуда, Софиямед, Пирогов и много други.

Неоперативни терапии

(лечение без операция)

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Озоно- и физиотерапия, както и водните процедури са показани при коксартроза

Лазерна терапия

Лечението с лазер се определя като единственият неоперативен метод, който спира прогресирането на коксартроза, според рекламите на центровете, предлагащи услугата. Изтъква се, че обработването на мястото по тази технология действа против болката и възпалението, но и върху деформиращите дегенеративни процеси.

Терапията се провежда на курсове от по 10 процедури, като средната цена на една е 30 лв. Препоръката е за еднократен курс годишно в ранните стадии и двукратен в междинните сезони – при по-тежките.

Физиотерапия и кинезитерапия

Разработени са програми, при които със средствата на физио- и кинезитерапията да се окаже поддържащо въздействие върху увредената тазобедр. става. Методите са ефикасни и при скъсяване на крака в резултат от перманентното пренатоварване на мускулатурата.

Целта на различните въздействия от тази група е да се овладее болката и да се подкрепи правилното ходене – разширяване на обема на движение и компенсиране на мускулния дисбаланс.

Подобни програми се провеждат като профилактични до 3 пъти годишно, и лечебно за облекчаване на състоянието.

Освен стимулацията чрез апаратура (магнитно поле, ултразвук, лазер), се прилагат още масажи за релакс на мускулатурата и дирекно обезболяване, лечебна гимнастика на пасивно и активно раздвижване, както и редица по-специфични процедури като хипокси-, позиционна, рефлексо терапия, кинезиотейпинг. Подобни въздействия се провежда регулярно, многократно, на курсове.

С методите на кинезитерапията може да се запознаете ТУК: Как и къде я провеждат най-добре.

Озонотерапия

Наричат я терапията на новото време, като се подчертава високата ефикасност, липсата на алергични реакции и широкият диапазон от патологии, при които се прилага. Използва се способността на озона да освобождава кислорода в тъканите и да регулира хомеостазата.

Що касае коксартрозата, озонотерапията съдейства със своето противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Тя активизира микроциркулацията и обмяната в увредените зони, увеличава снабдяването с кислород, подобрява кръвотока, успокоява нервните пътища, забавя или преустановява дегенеративните процеси.

Една процедура (вътреставна) се провежда на ср. цена 30 лв.

Профилактика

Профилактика на коксартрозата е комплекс от множество действия, които изискват съзнателност за риска или началото на увредите и последователност. Те включват като минимум:

 • Балансиран двигателен режим – борба с обездвижването, но без да се натоварват и пресират ставите. Ежедневното движение поддържа една постоянна добра микроциркулация на кръвта и подхранване на тъканите;
 • Премахване на излишното тегло – то тежи на тазобедр. стави, чието натоварване е двойно и тройно на теглото. Затлъстяването е враг и катализатор на патологии в ставите;
 • Периодични физиопроцедури, които да забавят деструктивните процеси в хрущяла;
 • Предпазване на ставите от студ – да не се допуска преохлаждане;
 • Избягване на физическо пренатоварване, редовна почивка;
 • Избягване на стреса;
 • Добро хранене и прием на всички видове в-ва;
 • При напреднало заболяване – ходене с бастун, за да се облекчава постоянно ставата;
 • Избор на удобни обувки, отказ от високи токчета, заемане на правилни пози, избягване на кръстосване на крака.

Санаториуми и минерални бани

Павел баня е прочуто място за лечение на коксартроза. Санаториуми за проблеми и патологии на двиг. апарат има в Поморие, Сапарева баня, Велинград, Кюстендил, Сандански, Старозагорски бани, Баня Карлово, Хасковски мин. бани, Момин проход, Овча могила, Панчерево, Бургас, Добринище, Вършец, Девин, Стрелча и други.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Множество хотели, почивни станции и други бази, които не носят името санаториум, предлагат релаксиращи и възстановяващи процедури

В няколко десетки санаториуми у нас лечението може да бъде проведено с намаление по програмата на НОИ, която се обявява всяка година. По мнение на пациенти, такива бази отстъпват по качество на условията на местата, където болният заплаща провежданите терапии изцяло.

Диета при коксартроза

Хранене

Храненето ПРИ – дори даже ПРЕДИ артрози на крайниците следва да бъде такова, че теглото да не надхвърля нормалното за телосложението или да бъде проведено отслабване за облекчаване на натоварването на ставите.

Но по-специфичното – и на което обръщат внимание неколцина съвременни учени, е опасността, която идва от днешното качество на храните. Главният риск идва от месата, чието качество се отличава от това, към което е еволюционно приспособен човекът. Днешните меса и месни продукти съдържат хормони, антибиотици, биологични активни вещества. Те са с по-голямо съдържание на мазнини и по-малко есенциални мастни и с микроелементи (в сравнение с дивите животни).

Месото с хормони е половината беда, а другата половина – огромните количества консерванти, които поема днешният човек. Тези в-ва се трупат и създават много здравословни главоболия (отоци, бъбречни проблеми, напълняване и други), но по отношение на ставите най-лошото е натрупването на микрокристали от ред химични вещества, които влошават състоянието на „смазката“ – ставната течност, и се концентрират върху ставните повърхности. Те се явяват редовен дразнител за ставата, провокатори на периодични възпаления

Да се откажем ли от месото? Преди 20 години нормата на потребление на протеини беше 150 г, сега официално е 45 г. А за предразположените към коксартроза е за препоръчване да набавят част от тези протеини от бобови, ядки, зеленчуци, яйца и някои млечни с високо съдържание на тази съставка.

Нови изследвания категорично показват, че доброто състояние на ставите е в пряка зависимост от минимизиране на бързото хранене, полуфабрикатите и всякакви храни, които заподозрете в щедро обработване с химикали. В идеалният случай болният трябва да се снабдява с домашно отгледано месо, което не е постижимо за всички – както, впрочем, и здравето.

Народна медицина

Лечение с билки и бабини илачи

Лечение с желатин – приемането на животински желатин попълва запасите от колаген в тялото. При коксартроза дозата 1 малка лъжичка, разтворена във вода, еднократно на ден. Откъде да вземем желатин и как да го приготвим е описано ТУК: Лечебни схеми и рецепти с желатин.

Девесил – чай, приготвен по стандартен начин и приеман 6 пъти на ден, противодейства на сковаността и разширява обхвата на движението.

Полски хвощ – ползва се за компреси. Стръковете се варят, докато станат меки, прехвърлят се в плик и се налагат върху ставата. Внимавайте да не се изгорите.

Още наши лечебни растения, които помагат за ставите, са дадени ТУК: Очеболец, люляк, змийско мляко, домашни мехлеми и още български билки за коксартроза. 

Шийтаке –  прочиства ставата от отложени в нея соли и токсини, които механично пречат на движението и променят състава на синовиалната течност. Премахва възпаление. У нас най-достъпна е като екстракт – в моно- и комбинирани хранителни добавки.

Бабини зъби – отварка премахва възпалението и пролекува увредената става. Пие се с градиране по схема, която е дадена ТУК: Бабини зъби при коксартроза.

Шведска горчивка – неочакваното й приложение е под формата на компреси, но рецептата е на прочутата Мария Требен. Те се комбинират с чай от полски хвощ и коприва. Подробно всичко е описано ТУК: Шведска горчивка за ставни увреди и възпаления – рецепти и схема.

Упражнения

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Упражнения, показани при увредена тазобедрена става

Леч. гимнастика е незаменима още от първи прояви на заболяването. Тя има известна специфика, която следва да се отчита. Основни правила:

 • Прилагат се статични, а не динамични упражнения;
 • Те се изпълняват плавно, а не рязко, енергично и интензивно. Има риск за допълнителна травма на ставата;
 • При поява на болка упражненията се прекъсват за масаж на мускулите в зоната;
 • За тежки случаи е показана подводна гимнастика или движения във вана;
 • Общото правило при трениране е: малки амплитуди, слабо натоварване, без резки движения и никаква преса на ставата по оста.

Лечебната гимнастика помага, но изпълнена неправилно може много да навреди. Затова изгледайте следващото видео с упражнения и тяхното правилно изпълнение:

Живот с изкуствена става

Изкуствената става дава шанс за възвръщане към живот в движение, без болка и ограничения. Но грижата не приключва с поставянето й. Следва период на рехабилитация.

В началото се спазва ограничение на физическото натоварване и придвижването става с опора. Всеки ден кракът се раздвижва и приучва към естествено функциониране. Физикални процедури помагат за справяне с отоците и възпалителните процеси, подобряват храненето на тъканите, стимулират възстановяване на костната тъкан. Освободени от чрезвичайното натоварване, мускулите в този период постепенно се възстановяват.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Още добри упражнения за раздвижване на ставата

В специалните програми за рехабилитация се включват магнитна и лазерна терапия, масажи, пасивно разработване на ставата, разгъване на движенията до пълен обем с помощта на тренажори и гимнастика – за предпочитане в басейн.

Тази следоперативна работа е задължителна, за да не се обезсмисли извършената операция, а болният да продължи да бъде обездвижен и ограничен в начина си на живот.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Лечение на коксартроза без операции и с операция. Кални бани, лекарства, диета, степени

 1. И аз смених ставите, но вече има съпътстващи проблеми. До 15дни след започването на приема, болките, където ги има спират. Уникалното свойство на водораслите е:че чисти където е необходимо. В продукт освен водорасли има добавен хондроитин и глюкозамин.

 2. Аз от 1месец ям 2 ч. л. Желатин. От вечерта ги накисвам с една четвърт чаша вода и на сутринта разбърква с кисело мляко и се изяжда на всички гладно и нямам болки в тазобедрената става

 3. Спрете консумацията на портокари,мандарини,домати и оцет,които разрушават ставните връзки,а тялото ни може да се саморегенерира.

 4. За съжаление ще си търпя ставните болки засега… Днес ми сервираха ново 20, което ми дойде като гръм от ясно… трябва да направя коронарография. Има ли някой, сблъскал се с това, моля да сподели знания и опит

 5. Смяна на става при Добър ортопед ако няма противопоказания за операция.Минала съм по този път.Давам съвет от опит.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.