Инжекции при коксартроза. Лечение на 3-4 степени с лекарства, без операция и др.

Кои са добрите инжекции при коксартроза? Лечение на коксартроза 3-4 степени без операция и с интервенция. Новости и хранителни добавки, лекарства

Коксартроза се появява след средна възраст и представлява дегенеративно-дистрофично изменение на тазобедрената става. Отначало то ограничава движенията и причинява болка, но за няколко години се стига до атрофия на мускулите и скъсяване на крайника.

Изменението е необратимо. То започва от хрущялната тъкан с последваща деформация на костите и ограничаване на функционалните възможности на ставата.

Коксартроза се лекува в първите стадии. Но много пациенти игнорират слабите начални симптоми, губят време и възможността за пълно оздравяване на ставата.  Изменението прогресира бавно, но неотклонно. Накрая се стига до радикални оперативни мерки, достатъчно сериозни, както и последствията от тях.

Кои са добрите инжекции при коксартроза?

При коксартроза се инжектират заместители на вътреставна течност. Това са основните и най-често ползвани инжекции при това заболяване.

Препаратите – заместители се произвеждат на основата на хиалуроновата киселина. Въвеждат се направо в големите стави, за да заместят синовиалната течност, процент от която се е просмукала в микропукнатините на увредената кост, а от друга страна заради заболяването синтезът и е снижен. Терапията включва стандартно 3 до 5 инжекции. Този тип терапия е скъпа.

Представители: Остенил плюс ампула от 40 мг (250 лв), Хиалган ампула от 10 мг (67.48 лв), Артилейн (54.50 лв), Бонген (35.60 лв).

Понякога е достатъчна и една инжекция за трайно облекчаване на ставата. Но повторението на курсовете е показано едва през 6 месеца.

Видовете инжекции представяме в таблица.

Инжектиране на… Оказвано въздействие
хондропротектори (хиалуронова киселина) 2-3 пъти седмично за подхранването на ставен хрущял
локални анестетици и НСПВС нестероидните противовъзпалителни по-рядко се ползват инжекционно, главно при тежка болезненост и възпаление
глюкокортикоиди при усложнен възпалителен процес
активен кислород за стимулиране на кръвообращението и регенерацията
стволови клетки за пораждане на нови тъкани и хрущяли

Конкретни наименования на инжекции даваме по-долу при разглеждането на лекарства по видове.

Лечение на 3-4-та степени

Лечението на коксартроза започва с ограничаване на натоварването върху болната става. Това е продължителен процес, който обединява най-различни методи и терапии – прием на противовъзпалителни и обезболяващи, вътреставни инжекции, физиотерапевтично и санаториално лечение.

Демир бозан билки против инсулт

Особености на лечението на коксартроза от 1, 2 и 3 степен.

СТЕПЕН НА КОКСАРТРОЗА ПРИЛАГАНО ЛЕЧЕНИЕ
ПЪРВА назначават се НСПВС за купиране на възпалителния процес, за нормализиране на обменните процеси, аналгетици и народни средства
ВТОРА към описаните за първа степен лекарства се добавят вътреставни инжекции с хиалуронова киселина, провежда се лазерно лечение и електростимулация
ТРЕТА лекува се консервативно и оперативно (протезиране)

Лечението е в зависимост от степента на задълбочаване на измененията. Някои средства са приложими и в трите стадия.

Над трета степен на коксартроза лечението е главно хирургическо, като първо се въздейства с медикаменти, физио- и мануални терапии, упражнения. Симптоматиката се облекчава и с народни цярове.

При най-тежките стадии на коксартроза медикаментите са ключови. Най-важни са противовъзпалителните и поддържащите средства, с които се избягва постоянната болка от дистрофичните изменения. Важни са миорелаксантите за скелетната мускулатура, чрез които се въздейства на болевия синдром. Симптоматични препарати са съдържащите колаген, които го подхранват и възстановяват.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Директно инжектиране в става

Лекарства за коксартроза

 • Противовоспалителни препарати;
 • Съдоразширяващи – за подобряване на кръвотока и храненето на тъканите;
 • Миорелаксанти – за отпускане на мускулите;
 • Хондропротектори – за възстановяване на хрущяла;
 • Обезболяващи.

Някои от медикаментите са за вътрешна употреба (таблетки), а други – за локална (инжекции, мехлеми).

Противовъзпалителни

Ползват се нестероидни и стероидни (хормонални) противовъзпалителни медикаменти: Индометацин (1.06 лв), Пироксикам (3.44 лв), Фламексин (разтвор, 23.12 лв), Мелбек Форт (13.03 лв), Кетопрофен, Кетонал (3.12 лв), Профенид (7.39 лв), Бруфен Ретард (14.46 лв), Диклофенак дуо (11.92 лв) и много други.

Те са показани в периода на възпаление на ставата, като овладяват възпалението, намаляват температурата, обезболяват. Ползват се в целия спектър – артрити, подагра, спондилити, дегенеративни промени – артрози, ревматизъм и  други, които винаги са съпроводени с възпаление. Препаратите в тази група обаче имат различни активни агенти и се различават по степента си на въздействие. По-новите се произвеждат с удължено освобождаване.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

В началните етапи болката се провокира от използването на ставата, но в напредналите стадии тя е постоянен спътник – в движение и покой

Механизмът на действие на нестероидните противовъзпалителни се заключава в потискане на ензима циклооксигеназа. Той отговоря за изработването на ред биологични вещества. Едно от тях – простагландините, са медиатори на възпалението. Колкото по-голямо е количеството им, толкова по-изразен е възпалителният процес. Потискайки циклооксигеназата, лекарствата от този вид намаляват нивото на простагландините в тъканите и възпалителният процес регресира.

Някои противовъзпалителни причиняват доста и сериозни странични реакции, докато други са усъвършенствани в тази посока. Като по-добри се възприемат лекарствата, направени с внимание към стомаха – да преминават по-бързо през него, за да не го дразнят.

Страничните действия са обусловени от механизма на действие и влиянието върху различни разновидности на циклооксигеназата – COX-1, 2 или 3.

 1. Неселективни – оказва въздействие върху всички видове COX, но преимуществено върхо COX-1. Тук са Индометацин, Кетопрофен, Пироксикам, Аспирин, Диклофенак, Ациклофенак, Напроксен, Ибупрофен;
 2. Неселективни – оказват въздействие поравно на COX-1 и 2: Лорноксикам;
 3. Селективни  – инхибират COX-2: Мелоксикам, Етодолак (Етодин форт), Нимезулид, Рофекоксиб, Целекоксиб.

Странични реакции

 • Улцерогенно действие – способност да провокират язва и ерозия на стом.-чревния тракт;
 • Диспептични разстройства – дискомфорт в стомаха, гадене и други;
 • Бронхоспазъм;
 • Токсично въздействие върху бъбреците – нарушение на функциите им, нефропатии;
 • Токсично въздействие върху ч. дроб – повишена активност на чернодр. трансаминаза;
 • Токсично въздействие върху кръвта – снижение на количеството на някои елементи до апластична анемия, нарушаване на съсирването, удължаване на бременността, алергични реакции (обриви, сърбежи, анафилаксия).

Плюсове: Много ефикасно отстраняват болката в ставите, благодарение на противовъзпалителното си действие. Премахват отоците.

Минуси: При продължително използване на препаратите от тази група, се потиска естествената способност на ставния хрущял за възстановяване. Страничните реакции са тежки и влияят негативно на ред вътрешни органи.

Затова цялото усилие е насочено към разработването на все по-усъвършенствани противовъзпалителни препарати, които да действат меко, с минимум странични реакции, да щадят стомаха и да бъдат пригодни за продължителна употреба. Един от препаратите, които се препоръчват за продължително приложение, е Мовалис (3.90 лв) с активна съставка мелоксикам.

Внимание! Не се препоръчва използването на няколко различни противовъзпалителни средства едновременно. Ако предписаното лекарство не обезболява достатъчно, се вдига дозата или се заменя с друго наименование.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Степени на увреждане на ставата: 1 – здрава, 2 – средна степен на коксартроза, а 3 – тежка форма. Междината между костите се стопява (снимка 2) и хрущялът се разрушава (снимка 3)

Прием – задължително заедно със или след храната, за да се предпази стомашната лигавица. Показано е паралелно приемане на препарати за поддържане на храносмилателния тракт.

Дозиране – лечението с противовъзпалителни трябва да се провежда в минимално допустимия срок и с минимално ефиктивните дози. В съкратен обем се дават на лица с нарушения на бъбречните функции и на възрастни пациенти (дози под средните терапевтични).

Кортикостероиди – хормонални прототивовъзпалителни

Основно представляват вътреставни инжекции (метилпреднизолон, кеналог, хидрокортизон).

Плюсове: В някои случаи такива инжекции имат добър резултат, особено при наличието на съпътстващи патологии от рода на възпаление на сухожилието на бедрен. кост.

Минуси: Инжекциите рядко дават устойчиви и продължителни резултати и имат много странични ефекти.

Важно: не се препоръчва провеждането на повече от три инжектирания в една става. Паузата между две инжекции следства да бъде не по-малко от 2 седмици.

Съдоразширяващи

Те отпускат гладката мускулатура на съдовете и разширяват просвета им. Такова лечение при коксартроза дава осезаеми резултати.

Плюсове – много полезни за коксартроза. При правилно използване имат много малко противопоказания. Подпомагат бързото възстановяване на ставата, благодарение на подобряване на ставното кръвообращение, подобряване на доставката на „строителни материали“ към ставата, премахване на спазмите на малките съдове. А също така съдоразширяващите препарати отстраняват нощните „съдови“ болки.

Минуси – ефикасността от зависи от индивидуалната поносимост към препаратите.

Важно: преди употреба следва да се провери индивидуалната поносимост към препарата. Първите три часа приемайте от тези средства по една таблетка и само при добра ефективност и отсъствие на странични реакции преминете към препоръчания курс на прием.

Със съдоразширяващо действие са медикаментите с активни вещества ксантинол никотинат, цинаризин, пентоксифилин (Трентал).

Xantinol nicotinate има антиагрегационно и вазодилатиращо действие. Взаимодейства с аденозиновите рецептори, блокирайки фосфодиестеразата, намалява съдържанието на калций в гладките мускули, активизира кръвотока, разширява съдовете.

Противопоказание са кръвоизлизи, инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, язва, първи триместър на бременността.

Странични действия – виене на свят, слабост, главоболие, температура, почервяване на горната половина от тялото, особено глава и шия.

Приемане – след хранене, без да се раздъвкват.

Миорелаксанти

Медикаментите отпускат напрежението в мускулите и противодействат на болезнените спазми и контракции (в междуклетъчните пространства при спазъм се отлагат отпадни продукти, които провокират болка). Активните в-ва не са насочени директно към мускула, а му въздействат чрез въбуждащите го нерви.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Рентгенографията е основен диагностичен метод, тъй като тя е най-информативна за костни изменения

Препаратите се делят на три вида според действието си – периферно, пряко и централно.

Представители на групата:

 • Тизанидин – Тизанидин – Тева (9.36 лв), Мусант (14.54 лв);
 • Толперизон – Мидокалм (4.64 лв), Мидокалм Форте (6.60 лв);
 • Баклофен – Баклофен Полфарма (5.24 лв, 9.73 лв);
 • Суксаметоний  – Листенон ампули (16.57 лв).

Те са показани при артрози, където в даден етап започва пренапрягане на мускулите и съответно – спазми, които увеличават болезнеността, която и без това идва от ставата.

Но тези препарати се прилагат с внимание, защото имат токсичност спрямо ч. дроб. Затова лечението с тях е продължително, с малки количества. И се отпускат с рецепта, по лекарска преценка. Нещо повече – част от медикаментите в тази група (Мидокалм, Баклофен и др.) са в реинбурсния списък на Здравата каса (за частично или пълно заплащане), доколкото са част от тепапията на мозъчно-съдовата болест.

Страничен ефект от ползването на миорелаксанти е отпуснатост и сънливост. Други ефекти – слабост, гадене, главоболие, коремни болки, сърбежи и обриви, спад на кръвното, затрудняване на дишането и др.

Плюсове – отлично отпускат болезнения спазъм при коксартроза и съдействат за подобряване на храненето на ставата (чрез кръвотока).

Минуси – влияят на нервната система и провокират състояние на леко опиянение или отпуснатост до затормозяване на съзнанието.

Новости за лечението

Най-новата технология е терапия със стволови клетки. Те се изличат от пациента, обработват се лабораторно и се инжектират в болната става. Тези клетки активират изграждането на нови тъкани на проблемното място. Това лечението се прилага и в България.

Хранителни добавки

Медикаментите от тази група въздействат върху нервната с-ма и като такива се отпускат от специалист. Без рецепта са достъпни препарати с общо (а не целенасочено) релаксиращо действие като някои седативи и успокоителни.

Вижте разнообразни разновидности на препарати за коксартроза в интернет магазин за хранителни добавки.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Отпускането на мускулатурата е част от терапията – с медикаменти и с масаж

Хондропротектори

Хондропротекторите са препарати с продължително приложение, които подхранват хрущялната тъкан, забавят разрушаването й и подпомагат нейното възстановяване. Назначават се при ставни патологии, свързани с разрушаване на хрущяла, както и във възстановит. период след операции на ставите.

Според състава си хондропротекторите биват:

 • Хондроитин-сулфат (хондроитин-сярна киселина). Активното в-во е основен строителен материал за ставата. Той препятства по-нататъшното разрушаване на хрущялната тъкан, стимулира изработването на междуставна течности намалява интензивността на болевите усещания;
 • Глюкозамин – природно съединение, което способства възстановяването на хрущялната тъкан, подобрява еластичността и забавя дегенерационните процеси;
 • Препарати от животински костен мозък и хрущял.

Повечето медикаменти на пазара всъщност са съчетание от посочените активни в-ва и в този смисъл основно се предлагат комбинирани препарати.

Представители: Матрикс (31.09 лв), Артростоп Рапид (34.09 лв), Глюкозамин хондроити на Джеймисън (сашета 48.50 лв), ТриФлекс (47.90 лв), Хидраплениш хиалур. к-на на Nature’s Way (69.10 лв), Артрон актив (24.00 лв), Артровал (18.01 лв) и други.

Някои от препаратите са регистр. като хранит. добавки, макар да съдържат някоя от посочените по-горе активни съставки, съчетано и други лечебни в-ва. Пример: Флексобион сашети (22.01 лв), Артро протект (18.01 лв), Солгар Глюкозамин (39.85 лв) и Глюкоз. + хондроитин (99.70 лв), Ставолек (14.70 лв) и други.

Специално показан за коксартроза е Флекс Код (сиропна форма), насочен към разширяване на обхвата на движенията и на функционалния капацитет на засегнатите стави. Продуктът съдържа специална формула на хиалуронова киселина, разработена в течна форма за вътрешен прием като алтернатива на инжектирането в ставата. Бележи високо ниво на усвояване. Цена 53.01 лв.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Процесът на разрушаване на ставата започва с възпаления

Артро Флекс е съчетание на глюкозамин, хиалуронова к-на и хондроитин с растителни компоненти и морски колаген, обогатени и с микроелементи и витамини. Насочен към подобряване на подвижността, увеличаване на обхвата и облекчаване на болката. Хиалуроновата к-на подобрява на ставн. течност. Цена 17.90 лв.

Хондропротекторите са скъпи препарати и цената им е висока.

Препаратите се делят още на поколения и по форма за прием – таблетки и капсули, течни форми, инжекционни медикаменти.

Хондропротекторите се назначават от специалист след обследване.

Обезболяващи

При артрозите ползването на обезболяващи е обезателно, доколкото болевия синдром е постоянен спътник. По-ефикасните се назначават и се отпускат с рецепта, но има и такива на свободна продажба. Успешни са Аспирин, Индометацин, Ибупрофен, Фенилбутазон и кортикостероиди.

Локални средства

Мехлемите имат спомагателна служба – да смекчат болевия синдром, да сгреят и отпуснат околните тъкани. Използват растителни компоненти и отрови от растителен и животински произход като змийска отрова и пчелен подмор, екстракти от хрущялна тъкан на рогат добитък и други.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Популярни локални препарати и демонтрация на ефекта от Бестифлекс

Мазилата се втриват енергично, за да провокират значително подобрение на кръвообращението в зоната. Но те не достигат пълноценно до ставата, която е в дълбочина.

 • Хидрокортизон – хормонална маз с едноименната активна съставка. Хидрокортизон унгвент (1.64 лв), Латикорт (3.41 лв);
 • Бестифлекс – хидролизиран колаген за подкрепа и възстановяване на хрущялни тъкани, заздравяване;
 • Остоефитум гел – насочен към патологии на стави, сухожилия и мускули с цел да отпусне и максимално да облекчи състоянието. Цена 25.27 лв;
 • Омакс гел – извлеци от върба и черен оман с успокояващо действие. Цена 10.60 лв;
 • Матсан дойч – съчетава суха змийска отрова с извлеци от черен оман и прополис. Снижава количеството на простагландините, медиатори на възпалителните процеси и подготвя локално зоната за проникване на активните в-ва. Цена 11.75 лв;
 • Проензи – крем за околоставни тъкани и мускулатура. Съчетава глюкозамин сулфат, метилсулфонилметан и извлек от Босвелия серата + затоплящи масла за облекчение. 17.00 лв;
 • Артростоп крем – състав като в Проензи, без маслата. Подпомага локалния кръвоток и хранене, противовъзпалително, срещу скованост и за по-голямо поле на подвижност. Цена 16.21 лв.

Лечение без операция

Неоперативни терапии са с лазер, магнитно поле, ултразвук, озон.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Озоно- и физиотерапия, както и водните процедури са показани при коксартрозаЛазерна терапия: единственият неоперативен метод, който спира прогресирането на коксартроза. Абработването на мястото по тази технология действа против болката и възпалението, но и върху деформиращите дегенеративни процеси. Терапията се провежда на курсове от по 10 процедури, като средната цена на една е 30 лв. Препоръката е за еднократен курс годишно в ранните стадии и двукратен в междинните сезони – при по-тежките;

Физиотерапия и кинезитерапия: оказва поддържащо въздействие върху увредената тазобедр. става. Методите са ефикасни и при скъсяване на крака в резултат от перманентното пренатоварване на мускулатурата. Подобни програми се провеждат като профилактични до 3 пъти годишно, и лечебно за облекчаване на състоянието;

Озонотерапия: използва се способността на озона да освобождава кислорода в тъканите и да регулира хомеостазата. Има противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Тя активизира микроциркулацията и обмяната в увредените зони, увеличава снабдяването с кислород, подобрява кръвотока, успокоява нервните пътища, забавя или преустановява дегенеративните процеси. Една процедура (вътреставна) се провежда на ср. цена 30 лв.

Лечение с операция

В напредналия стадий на увреждането, когато хрущялът е окончателно компрометиран, а междината между костите се е стопила буквално до нула, единствено възможното действие е оперативното. На такъв етап медикаменти и добавки не са в състояние да облекчат последствията от прякото триене на кост в кост.

Ставата често не подлежи на „поправка“. Оперативната намеса цели замяната й с изкуствена, която да поеме функциите за поддържане и придвижване на тялото.

Ендопротезиране

Поставянето на механизъм се нарича ензопротезиране или артро- или алопластика. Представлява заместване на увредените участъци с елементи от керамика, метал и пластмаса. Материалите се избират да са биологично съвместими.

Коксартроза, лечение, Лекарства, хранителни Добавки, Операция, смяна на става, Физиотерапия, профилактика, санаториуми при коксартроза, Добри клиники

Изкуствените стави са фини механизми, направени от устойчиви материали

Основата понася тежестта. Тя се изработва от титан или стомана. Главата на бедр. кост се оформя от керамика или метал. Чашката, която се хваща към таза, е от порести сплави или полимери, които имат свойството да се интегрират с костта. В тази структура има и подложка, която удължава живота на ставата.

Цена на операция

Операцията за частична или пълна смяна на тазобедр. става се плаща от Здр. каса по клинични пътеки 217 и 218. Цените по тях са от 2050 до 2300 лв (за 2017 година) без включени импланти, като болниците начисляват за сметка на пациента някои допълнителни услуги по ценоразпис на конкретното заведение. НЗОК заплаща определена сума за протеза, над която пациентът доплаща, ако желае по-скъпо изделие.

Цените се променят всяка година.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

16 коментара по “Инжекции при коксартроза. Лечение на 3-4 степени с лекарства, без операция и др.

 1. И аз смених ставите, но вече има съпътстващи проблеми. До 15дни след започването на приема, болките, където ги има спират. Уникалното свойство на водораслите е:че чисти където е необходимо. В продукт освен водорасли има добавен хондроитин и глюкозамин.

 2. Аз от 1месец ям 2 ч. л. Желатин. От вечерта ги накисвам с една четвърт чаша вода и на сутринта разбърква с кисело мляко и се изяжда на всички гладно и нямам болки в тазобедрената става

 3. Спрете консумацията на портокари,мандарини,домати и оцет,които разрушават ставните връзки,а тялото ни може да се саморегенерира.

 4. За съжаление ще си търпя ставните болки засега… Днес ми сервираха ново 20, което ми дойде като гръм от ясно… трябва да направя коронарография. Има ли някой, сблъскал се с това, моля да сподели знания и опит

 5. Смяна на става при Добър ортопед ако няма противопоказания за операция.Минала съм по този път.Давам съвет от опит.

 6. Лечение на 3-4 степени коксартроза е загубена работа – направо се минава на изкуствена става, а по-възрастните не успяват да се раздвижат и да се възстановят, много така си и отиват. От опит!

 7. Лекарства и лечение без операция на коксартроза е скъпа работа, малко можем да си го позволим. Особено инжекциите са ужас! Някой ако има нещо ефективно и евтино, молим за сподели!

  • Здравейте!
   И аз се боря вече с тази болест две години и половина. С каквото мога ще се радвам да помогна – Драгомира Енева

 8. На майка й правихме инжекции при коксартроза, скъпо и болезнено, но имаше супер ефект и направо се вдигна. Беше почти инвалид, а сега се обслужва, готви и по малко излиза. Струваше си за мен!

  • Здравейте! Къде правихте тази инжекция?
   Как човек може да попадне там?
   Каква е степента на коксартрозата при майка ви?

  • Аз поставях добрия стар Румалон инжекции, но отдавна не се предлагат в нашите аптеки. Доставиха ми го от Румъния. Поставя се дълбоко мускулно, но няма никаква болка. Коксартрозата при мен е към трета степен.

   • Казвам се Елена и доста време страдам от коксартроза Кажете ми как да си купя Румалон Аз съм от град Пазарджик Телефон 0893072967

 9. Моля,ако някой знае за ефикасни инжексии за прищипани прешлени да ми пише на имейла breza6@abv.bg

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.