Профихол Форте за триглицериди и хомоцистеин. Мнения, странични ефекти

Как се приема Профихол Форте. Мнения и действие при холестерол, триглицериди и др. Странични ефекти и особени противопоказания

В Азия лекуват с червен ориз от около 2800 г. Това не е специален сорт, а известният ни бял ориз, ферментирал с помощта на определен вид микроорганизми. През 1970 г. в лабораторни условия учени от Merck & Co изолират от червен ориз съединението монаколин К.

Монаколините блокират изработването на холестерол в тялото. Същото нещо правят и най-действените лекарства против холестерол – статините, само че те са изкуствени, а монаколин е натурален.

Така се появяват фармацевтични продукти против холестерол с участието на монаколин К. Нерядко съединението се комбинира с други активни в-ва. В Профихол Форте комбинацията е с три витамина от групата на В.

profihol-06

Това е добавката, в която монаколин К се миксира с три витамина от гр. В

Голямото преимущество на монаколините пред статините е, че не дават толкова много нежелателни ефекти. Синтетичните препарати работят отлично, но имат и неудобства. За разлика от комбинациите на монаколин К с витамини!

Монаколиновите препарати идват като алтернатива и в друг момент – когато пациентът прояви непоносимост към статини.

Мнозина питат кой препарат за намаляване на холестерола е най-добър. Еднозначен отговор няма, защото различните етапи на заболяването изискват специфични мерки. В таблица даваме как се градира терапията.

ТЕРАПИЯ ПРИ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ
СЪСТОЯНИЕ ДЕЙСТВИЯ
При откриване на повишени показатели установяване на правилно хранене и включване на физически натоварвания, без лекарства
За поддържане на нормално ниво холестерол и профилактика на деменция, сърдечни и съдови патологии диета, спорт + включване на хранителни добавки като витамини и монаколини
Първична профилактика при висок холестерол когато диета, спорт и добавки не са дали резултат, се включват лекарства, основно статини за предотвратяване на инсулт/ инфаркт
Вторична профилактика след инсулт/ инфаркт стандарт в лечението са статиновите препарати за снижаване на холестерола

Използването на монаколин К има смисъл на всички етапи, като в началото то е основно средство, а при задълбочени патологии – помощно.

Монаколин К от червен фермент. ориз е един от най-качествените и ефикасни препарати против висок холестерол и представител на ограничения брой натурални средства. Неговото действие е практически идентично с аптечните препарати по рецепта. Нови изследвания показват, че монаколин К носи полза при хронични възпалявания, метаболитен синдром, за здраво сърце, висока захар в кръвта, противоракова профилактика и др.

Как се приема Профихол Форте

Всяка таблетка Профихол Форте подава дневната доза от монаколин К, която е изчислена на 10 мг. Препаратът е разчетен на стандартна доза в една капсула. Следователно се приема по 1 брой дневно, а опаковката стига за 28 дни.

Демир бозан билки против акне
За холестерол

Монаколин К – основната съставка на Профихол, е естествен статин. Работи като статинов препарат – потиска изработването на ензима HMG CoA. Повечето лекарства срещу висок холестерол се целят именно в този ензим, защото чрез него се постига най-значително снижаване на холестерола. Въпросният ензим участват в реакции, които водят до образуване на вътрешен холестерол в хепатоцитите. Когато той се потиска и се държи в недостатъчно количество, и образуваният холестерол е по-малко. По описаният механизъм работят най-добрите статини, той е валиден и за фитостатина в Профихол.

Според изследвания за целите на статистиката, прилагането на екстракти от червен ориз намаляват целево нископлътностните липопротеини (т.нар. лош Хл) с около 22%.

На второ място статините намаляват нивото на коензима Q10, който излиза в ключова роля за мускулите, включително главният в тялото – сърцето. Способен е да повлиява възпалителни реакции в черен дроб и нивото на кр. захар.

profihol-03

Източник на Монаколин К е ферментирал ориз

Препарати като Профихол Форте са особено полезни в съчетание на:

 1. Здравословна и балансирана диета с немазни меса, полезни мазнини, растителни продукти;
 2. Оптимизиране на нивото на вит. Д, който играе роля в множество биологични процеси: разходки в слънчеви дни, плаж;
 3. Приемане на продукти, богати на пробиотици (ферментирали зеленчуци и млечно-кисели);
 4. Периодични физически натоварвания за укрепване на сърдечната с-ма.
За триглицериди

Триглицеридите са най-разпространения тип мазнини в организма, основен енергиен източник. При високи триглицериди и рискът за здравето е висок – особено за исхемия и атеросклероза.

Високите триглицериди създават плаки в артериите. Плаките представляват комбинация от холестерол, триглицериди, калций, клет. отпадъци и фибрин. Плаката може да се откъсне и да образува тромб, който се движи по съдовете и създава запушвания. Оттук се поражда инсулт или сърдечен пристъп. Накратко: триглицеридите са толкова важни за здравето, колкото и холестерола.

Лечението е идентично: статини – синтетични или растителни. Препаратът Профихол Форте повлиява и двата показателя едновременно.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Вижте и ТОВА: Народна медицина при високи триглицериди!

Хомоцистеин

Хомоцистеин е аминокиселина, междинен продукт на метаболизма на други аминокиселини  – метионин и цистеин. Не постъпва с храната, а се образува само в организма. В норма тази аминокиселина „живее“ в тялото много кратно време и после се превръща в други съединения. За осъществяването на такива превръщания са необходими витам. В6, В12 и фолиева к-на. А това са допълнителните съставки в комплекса Профихол форте. Препаратът поправя дефекти в метаболизма на хомоцистеин, настъпили поради липсата на витамини.

Защо гледаме и хомоцистеина? Неговият излишък води до формиране на тромби, до увреждане на артериалните стени (прави ги по-рехави, с отложени върху тях холестеролови и калциеви плаки). Свитите от плаки съдове са склонни към образуване на тромби. Съществува по-голяма вероятност от запушвания и развитие на инциденти в мозък или сърце.

Мнения за Профихол

Специалистите изписват Профихол Форте и други препаратите от червен ориз, като се доверяват на обнародваните статистики за ефективност и резултати. Според предоставените им данни, монаколин К в терапевтични дози намалява лошия Хл с 29–32%, триглицеридите – с 2 до 12%, а увеличава добрия Хл с 4,6 – 7,3 %. Тези цифри дават основание на лекарите да ползват растителни препарати, и те го правят на ранните етапи от развитие на хиперхолестеролемия. При утежняване на състоянието специалистите минават към синтетичните статини или комбинации.

Такова отношение е нормално. Профихол се води не лекарство, а добавка. Освен това в листовката специално е отбелязано, че целта му е „поддържане“ на здравословни концентрации на негативно въздействащия вид Хл.

Пациентите са по-категорични в своето мнение за Профихол. Те са преимуществено положителни. Отбелязва се, че препаратът действително работи, води до забележимо намаляване на показателите при изследвания. Като минус се отбелязва цената – скъпичък е, както определят някои участници във форумите. У нас опаковка от 28 капсули струва 26 лв.

За действието на монаколин К няма много отзиви в интернет. Причината е, че това с-во против Хл има ограничено приложение и не е така известно, както статините.

Вижте още мнения или оставете своя отзив ТУК, или ползвайте опцията за коментари по-долу.

Действие

Най-важният монаколин К е първият екстрахиран статин, идентичен с ловастатин. Той инхибчира ХМГ-КоА редуктазата, което намалява общия и лошия Хл. Този механизъм вече разяснихме.

Монаколин К има и друго действие:

 1. Индуцира апоптозата на ракови клетки;
 2. Подобрява функцията на ендотела непосредствено и косвено, по пътя на индукция на транкрипцията на гените nitric oxide synthase в ендотелоцитите;
 3. Подобрява кръвообращението и предпазва от тромбоза;
 4. Лекува възпалявания в съдовете.
 5. Природният еквивалент на ловастатин има голяма биодостъпност за разлика от неговия синтетичен аналог.

  profihol-05

  Откъде идва холестеролът в тялото: на 80% си го самопоизвеждаме в черен дроб (1) и на 20% го взимаме от храната (2)

Ферментиралият ориз е съвършено нов революционен участник в пазара на добавките. Вече е отлично изучен в Русия, САЩ и Европа. Той отваря възможността за постоянна профилактика, без ограничение в срока на използване. Монаколините се включват във философията за предпазване от болести, вместо лечението им.

В Профихол Форте монаколин К е комбиниран с три витамина, които подобряват действието му. Витамините от гр. В, особено B3, B6, B12, фолиева к-на и биотин намаляват нивото на холестерола и оттам – риска от сърдечни и съд. патологии.

Витамин B6 е ключов за ред жизнени процеси. Участва в метаболизма на протеини, аминокиселини и инсулин, в образуването на формени елементи на кръвта, като цяло – в укрепването на имунитета и предпазването от инфектирания. Приема се допълнително при ревматични патологии, за нервна с-ма и мозъка.

Витамин В12 е с най-сложната от всички витамини структура, водоразтворим. Дефицитът е причина за определен вид анемия. На фона на недостиг на В12 (на фона на анемия и без такава) могат да възникнат неврологични разстройства като демиелинизация и необратима гибел на неврони. Има спомагателна функция по отношение на метаболизма на холестерола.

Витамин В9, който повече се познава като фолиева к-на, практически не се синтезира в организма, но е необходим за ръста и развитието на кръвоносната и имунната с-ми, а също и за репликацията на ДНК. Дефицитът причинява анемия.

Витаминната терапия с пиридоксин, цианокобаламин и фолиева к-на (В6, В12 и В9) често се използва в комплекс за превантивно лечение на инсулти (за снижаване на хомоцистеина, съдържащ се в кръвта).

Странични ефекти

В листовката на Профихол Форте не са описани странични реакции. Това не е пропуск. Смята се, че приемът на витамини и фитостатини не дава негативни ефекти, поради което те са предпочитани като алтернатива.

Противопоказания

Ограниченията в използването на тази добавка са съвсем малко. Те се отнасят към младежите, като граница се поставя на 20 г., жените след зачеване и кърмачките. Причината не са изявени вреди, а липсата на достатъчно изследвания в тази насока. Рисковите групи се изключват превантивно.

Реално Профихол Форте се ограничава единствено за хората с чернодробни патологии. Препаратът не е забранен, но използването и дозировките му се решават от специалист.

Съществуват и две неприемливи съчетания на Профихол Форте:

 1. Със сок от грейпфрут, чиито съставки рушат компоненти на добавката и намаляват действието й;
 2. Със синтетични статини, заради вероятността от предозиране.

Заместители и аналози

profihol-04

Някои еквиваленти на Профихол Форте

Заместители – добавки

Добавките с монаколин К имат разнообразен състав. Най-близо до Профихол Форте е Редасин Стронг – също добавка, в която присъстват монаколин К и трите витамина. Разликата е, че в Редасин има и 20 мг Q10 убиквинон.

Преки заместители на Профихол Форте са други добавки с монаколин К. Такива на нашия пазар са Монаколин К, Абофарма Линоприксол.

Комбинирани препарати: Прозис Холестерол Бокс, Биостатин Форте, Арихол, Нормолип.

Заместители – лекарства

Лекарствата с аналогично на монаколин К действие са статините. Това е доста обширна група препарати, състояща се от 4 поколения. Повечето изобретени лекарства все още се използват едновременно, дори първите статини, които са извлечени от гъбички.

Смята се, че най-точен аналог сред статините е ловастатин. Дори определят монаколин К като растителен аналог на ловастатин. Но също така идентични показатели се виждат и при другите видове статини – розувастатин, аторвастатин, симвастатин и др. Ще разгледаме някои аналози, подредени по интереса към тях.

Розувастатин

Оригинален производител Астра Зенека. Оригинално название Крестор. Генерични лекарства Мертинил, Ро-статин, Акорт, Розистарк, Тевастор, Розукард, Сувардио, Розулип, Роксера.

Розувастатин се отнася към синтетичн. продукти последно поколение. За първи път се отчита намаляване на атеросклеротични плаки в коронарните артерии при продължителен прием на 40 мг на ден. Сърдечно-съдовите усложнения спадат н 42% за 2.5 години терапия в доза 20 мг на ден.

Тези данни правят розувастатин първа линия средство за профилактика при пациенти с висок С-реактивен протеин при добавъчен риск от сърдечни и съдови инциденти.

Максимална доза 40 мг. Доза от 80 мг не се назначава заради риск от нежелателни явления и поражения на мускулите, както и върху чернодробните ензими.

Розувистат

Розувистат е представител на групата лекарства с розувастатин – това е от най-новото четвърто поколение статини. Лекарството се произвежда в Румъния и Холандия, а у нас идва под марката на вносителя Унифарма.

Предлага се в по-ограничена гама от дозировки спрямо обичайната за розувастатин. Има го на хапчета по 5, 10 и 20 мг. Но тези концентрации са напълно достатъчни, за да се постигне лесно дневната доза, която се движи от началните 5 мг до максималните 20 мг.

Ромазик, Розвера

Розувастатин разгледахме по-горе във връзка с лекарството Розувистат. Розувастатин е активно вещество, синтетичен статин от последното поколение. То е вложено в търговски наименования като Розвера, Ромазик, Заранта, Сузастор, Тинтарос, Ултравас, Русокон, Ропуидо и др.

По този повод пациенти питат кой производител на розувастатин е най-добър. За жалост, няма такива сравнителни изследвания. Възможно ни е само да сравним препаратите по тяхната цена и тогава ще установим големи разлики.

Някои лекарства с розувастатин струват около средната цена от 10 лв за опаковка, но има и големи отклонения. Например опаковка за месец Крестор струва 35лв, а Розувистат е  3 лв., за едни и същи дозировки от 5 мг.

Аторвастатин

Оригинален производител Пфайзер. Оригинално название Липитор (Липримар). Генерични лекарства: Атомакс, Вазатор, Липтонорм, Торвакард и др.

Аторвастатин е името на лекарство от Екофарм и също така се нарича активната съставка, която намираме и в други патентовани наименования като Аторис, Аторва, Аторвистат К, Atorgen, Липитор, Сортис и др.

Между статините има известни различия. Аторвастатин се отличава с това, че оказва по-голямо влияние върху концентрацията на един тип холестерол – този, който е с ниска плътност и най-много вреди на съдовете. Чрез него повлиява и ОХл. До момента няма сравнително изследване върху статините, затова аторвастатин се изписва при необходимост от сваляне на ЛПНП.

В доза от 10 мг дневно се изписва срещу усложнения и инциденти. Ефективността му спрямо сърцето се изчислява на 20 %, само за коронарни усложнения – на 36%, на общо ниво, заедно със съдовите патологии – на 29% и спрямо инсултите – на 26%.

Вижте и ТОВА: Как се сваля лесно холестерол с Аторвастатин, Розувистат и билки!

Симвастатин

Оригинален производител Merck Sharp. Оригинално название Зокор. Генерици Зорстат, Атеростат, Вазилип, Венкор, Симвакард, Симвакол, Симвахексал, Симвалимит, Симвор,  Симло, Синкард, Веро-Симвастатин, Симгал и др.

Симвастатин е представител на първите произведени статини, които са натурални, добити с помощта на гъбички. От това поколение са още ловастатин и правастатин.

Симвастатин е от статините със средна дозировка. Прилага се в границите от 10 до 40 мг. В комбинация с правилно хранене препаратът намалява холестерола и триглицеридите в кръвта. Използва се за предпазване от запушвания и последствията от тях – инфаркт, инсулт.

Симвастатин може да се използва за профилактика на някои сърдечни патологии при пациенти с висок риск.

Относно употребата му има множество ограничения. Дълъг е списъкът на лекарствата, с които той е несъвместим. Освен това не комбинирайте със сокове от грейпфрут и боровинка, защото качеството му спада.

Симвакор

Симвастатин, Симвастатин АЛ, Симвакор са търговски наименования, под които се произвежда симвастатин.

Симвакор на Чайка фарма се предлага в три дозировки – по 10, 20 и 40 мг. В опаковките са по 30 бройки и средната цена е 7-8 до 15 лв.

Ловастатин

Оригиналният производител на ловастатин е компанията – откривател Merck под името Мевакор. Сайтът на Фрамар ни информира, че последната му цена е била 115 лв. Генерични лекарства са Холетар и Медостатин от продаваните у нас, от неналичните – Кардиостатин, Апекстатин.

Ловастатин е от първите статини, продукт на ферментацията на гъбичките Aspergillus terreus. Той е най-първият одобрен в САЩ статин. Доказан е за първична профилактика на атеросклероза на коронарните артерии. В едно изследване през 98 г. е засечен спад на холестерола с 19% и на ЛПНС с 27 %. Честотата на внезапна смърт, инфаркт и нови случаи на стенокардия са намалели с 37%. Това изследване мотивира използването на лекарството при профилактика на ИБС. Препаратът се назначава в доза 20 – 40 мг на ден, след вечеря, когато синтезът на холестерола е най-интензивен (нощем). Максималният ефект се развива след 10 – 14 дни.

Днес ловастатин има вече ограничена употреба, след като се появиха нови поколения по-усъвършенствани статини. У нас се предлагат само Холетар и Медостатин.

Холетар

Разрешението за производство се държи от KRKA. Предлага се в две дозировки – от 20 мг на цена 7.45 лв, и от 40 мг на цена 13.42 лв.

Още информация и източници на английски: Как се постига сваляне на холестерол и триглицериди? * Кое намалява бързо холестерола? * Кои са най-добрите лекарства за смъкване на триглицеридите?

Правастатин

Оригиналният производител е Bristol-Mayer, оригиналното име Правахол. Генерично лекарство е а Правастатин на Унифарм.

Правастатин е също от първото поколение статини. Но той се отличава от ловастатин и симвастатин (които са пре-лекарства) по това, че е активна форма. Другите две вещества трябва да се свържат с определени ензими, да се преобразуват, преди да започнат да въздейства. При правастатин това не е така – той действа непосредствено с попадането си в кръвта.

Сега към ефективността му: в изследвания на първичната и вторичната профилактика с правастатин се отчита спад на сърдечните и съдови усложнения с 23-28%. При доза от 20 – 40 мг дневно нископлътностните протеини спадат с 25%.

Правастатин се не се метаболизира (както другите статини от първо поколение) чрез цитохром Р450. Затова рискът от нежелателни ефекти е доста по-малък.

Флувастатин

Оригинален производител Novartis. Оригинално название Лескол. Генерични лекарства: Флувастатин SR Акорд.

Флувастатин е първият синтетичен статин. Неговият хиполипидемичен ефект е доста слаб, затова се назначава във високи дози – от 40 до 80 мг дневно.

В доза от 80 мг намалява нивото на холестерола с 22 – 24%, умерено повлиява триглицеридите и незначително повишава високоплътностните липиди.

Метаболизира се чрез цитохрома Р450, но не влиза в конкурентен метаболизъм с цитостатиците и не причинява странични явления (каквито се наблюдават при ловастатин, симвастатин и аторвастатин). Обаче едва с появата на розувастатин става възможно лечението на пациенти, приемащи цитостатици.

Въпреки това флувастатин остава статин с най-малка честота на усложнения, когато се съчетава с други лекарства.

Извод:

Актуалните мета-анализи показват, че най-ефективни препарати при нарушен липиден обмен са синтетичните статини. Към момента на първо място се поставя аторвастатин, най-мощният синтетичен инхибитор на биосинтеза на ензима на ХМГ-КоА-редуктаза.

Аторвастатин е единствен сред статините, който показва висока ефикасност в широк диапазон 10 – 80 мг/ денонощие, което е крайно важно при агресиввна хиполипидемична терапия.

Розувастатин заявява позицията на сериозен конкурент на аторвастатин, обаче заедно с питавастатин се намира в стадий на натрупване на обективни факти и данни за точна доказателствена база.

Още нещо ценно ТУК: Лекарства и народни средства за сваляне на триглицериди и холестерол по бързия начин!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Профихол Форте за триглицериди и хомоцистеин. Мнения, странични ефекти

 1. При мен наблегнахме на фибрати и ниацин, защото имам повече триглицериди, Знае ли някой обрив и зачервяване дали има връзка с тях или имам нещо друго? На 37 г. съм, диабетик.

 2. Здравейте, аз съм пил Профихол след 2 месеца на диета и лечебна гимнастика, които не дадоха ефект. С Профихол се показа прогрес, но недостатъчно. Добавихме омега и витамини. Искам да попитам трябва ли да сменя със статини?

 3. Искам да пия растителни и природни лекарства, Профихол Форте ми пасва, но се боя, че няма да е достатъчен. Личната казва, че моят стадий не е напреднал и мога да съм на добавки.

 4. Здравейте, искам да попитам дали Профихол форте може да предизвика болки в мускули и стави? Защото аз го пия от месец и половина и имам доста силни такива! Благодаря за мнението ви

 5. Здравейте …от 1 година взимам РОЗОР в момента всичко ми е в норма намалих приема за около месец през ден по 1таб. И от 1 седмица го спрях и започнах на негово място ПРОФИХОЛ.
  Сбърках ли?…
  Моля кажете ми грешка ли е?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.