Кой е най-добрият шампоан против косопад? Мнения за Дюкре, Кройтерхоф, Парусан и др.

Как да изберем ефикасен шампоан против косопад? Мнения за Дюкре. Кои са за мъже? Кройтерхоф с кофеин. 911. Фитовал, Приорин, Парусан: Кой е най-добрият? Други най-добри продукти.

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ С витамини ♠ С косвено действие ♠ Конски ♠ За пърхот и косопад ♠ Низорал ♠ Гарние ♠ При себорея и косопад ♠ Маска ♠ Шампоан и ампули ♠ Лосиони, балсами ♠ Серум ♠ Домашен шампоан ♠ Рецепти ♠ Как работи всеки шампоан против косопад ♠ Добрите съставки ♠ Опасните съставки ♠ За деца ♠ Универсални срещу косопад ♠  Дефлувал ♠ Денис ♠ Виши Деркос ♠ Билка ♠ Здраве Форте ♠ Херген

ВАЖНО: Мнения за шампоаните против косопад можете да прочетете и да оставите ТУК в коментарите под статията!

Има много причини за повишено опадане на косата – от кожни заболявания през колебания на хормоналния фон до промяна в стила на живота. Напълно реално е процесът да бъде стопиран – ако се подходи към лечението грамотно.

Шампоаните са силно средство, в случай че косопадът е умерен и не е провокиран от сериозни патологии. Но продуктите на пазара са огромно количество – разновидности и наименования. Как да изберем?

В търсене на най-добрия и ефикасен шампоан против косопад

Как работят шампоаните?

Принцип на действие:

♠ подобряване на храненето на космените фоликули;
♠ стимулация на израстването на нови косми;
♠ спиране на загубата на наличните.

Активните в-ва в шампоаните усилват кръвообращението, добавят витамини, а специалните съединения лекуват и възстановяват.

Козметичната индустрия днес разполага

Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Загубата на коса е шок във всяка възраст и за всеки пол

с огромен асортимент от натурални и синтетични компоненти, които са доказали ефикасност в борбата с опадането на косите. Затова произведените шампоани са с различни формули. А и експериментите продължават. Няма универсална рецепта срещу косопад. Ответната реакция при пациентите също е различна, доколкото причините за опадането варират и представляват индивидуална комбинация от фактори.

Демир бозан билки за бъбреци

Различават ли се шампоаните от аптеките и супермаркетите? Еднозначен отговор няма.
Известните брандове лечебна козметика не излизат иззад аптечните щандове. Като правило тези продукти са клинично изпитани, както се тестват лекарства. Това е аргумент в тяхна полза. Но нерядко потребителите установяват, че и продукти, продавани в смесени или козметични магазини, имат високо качество. Някои нескъпи препарати се оказват не по-малко ефикасни от „специалните“.

Кога шампоанът работи

Това зависи от причината за косопада. Ако тя е:

♠ стрес, диета, адаптация към друг климат или стил на живот, бременност или друга значима промяна в ежедневието, то проблемът се решава с шампоан + витамини и микроелементи (специалистите препоръчват препарати от вида на Дюкре Анафаз и Дав рипеър терапи;

♠ заболяване на кожата, системна патология (инфекция, тумор, разстроен обмен на веществата и др.), то шампоанът има спомагателна роля в съчетание с лечение на заболяването-причинител. Той преустановява интензивното опадане и заздравява, докато се премахне провокаторът. При генетична предразположеност и хормонални нарушения актуални са марки като Фитовал и Биокон форс.

Критерии за избор на шампоан

Тип коса – степен на сухота или омазняване, степен на крехкост;

Какво се цели – предотвратяване на опадането или стимулиране на растежа (профилактика или лечение);

Доколко е задълбочен процесът – някои шампоани са с дълъг срок на въздействие и ефектът става забележим след месеци;

Цена – някои производители проектират шампоана в комбинация с други продукти като серуми, лосиони и прочее. Такива линии са по-скъпи и неефикасни, ако не се прилагат в цялост. От друга страна най-евтините артикули са съмнителни.

Съставки – личната проверка на съставките е желателна, колкото и да ви е позната марката или да сте чували добри отзиви.

Добрите съставки

Шампоаните за поддържане на растежа би следвало да съдържат поне една, а за предпочитане няколко от следните компоненти:

Билкови / растителни извлеци – природният арсенал е огромен, има множество растения с естествени терапевтични св-ва. Например копривата има многопосочно д-вие и е ефикасна под всякаква форма;

Пантенол – действително тази съставка е почти задължителна за хубавите продукти, ще я срещнете на почти всеки етикет. Това е провитаминът В5, който участва в регенерацията на тъканите, регулира синтеза на колаген и еластин, предпазва краищата на космите от разцепване;

Лецитин – забележимо поправя здравината на слабички, накъсващи се коси, като им придава загладеност и еластичност;

Протеин – извлечен от различни източници (ръж, овес и даже плацента), той възстановява косъма до върха и укрепва корена.

Съставки с антибактериален ефект;

Съставки за регулиране на омазняването.

Опасните съставки
Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Лаурил натриев сулфат е почти задължителен за миещите средства

Днес много специалисти призовават да не се ползват шампоани, съдържащи лаурел или лаурил натриев сулфат (Sodium Laureth Sulfate). Това съединение се влага широко в миещи с-ва, защото премахва мазнината. Но то ослабва космените фоликули и влошава алопецията. Отделно раздразва по-чувствителните скалпове и пречи на терапията. Но в същото време не всички заместители на този химич. продукт  са по-безопасни.

Кое е добро за мъже

Едва 20% от мъжете са готови да използват ампули или маски, когато косата започне да им опада. Дори и при остра необходимост, силният пол се лекува с шампоани. Но едва 5% от мъжете имат косопад в истинския смисъл на думата. Останалият дял страдат от типично мъжката форма –  андрогенна алопеция или оплешивяване. То е генетично обусловено и при някои започва още от 20 години.

Оплешивяването се класифицира в 7 стадия по скалата на Хамилтън (виж снимката). Тези степени се изминават (до почти пълно опадане на косата) за около 5 години. Алопецията трудно се лекува само с шампоан, макар да има такива продукти.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Терапията се основава на аминокиселинни препарати за стимулиране на растежа (хапчета) като Анакапс, Пентогар, Ревалид.

Паралелно се прилагат локални ср-ва като Алпикорд и Миноксидил.

Миноксидил е обявен за абсолютно най-ефикасното с-во. Той е разработен като медикамент срещу повишено кръвно и случайно се засича действието му спрямо алопецията. Специално за тази цел е разработен във форма за локално третиране. Оказва се, че неговото съдържание влияе върху 5-алфа-дехидротестостерона, с което намалява въздействието на андрогените върху космените фоликули.

Наноген

(Nanogen Thickening Treatment)

Шампоанът е част от линия продукти за сгъстяване и уплътняване. В същото време съдържа фактори на растежа, стимулиращи появата на нова коса. Подходящ за комбиниране с Минксидил. Според производителя, по отношение на израстването той е по-ефикасен от Миноксидил на 237% и спрямо 5 %-овия разтвор, който е в пъти по-силен от 2 %-овия. Като цяло комбинираната терапия се оценява на 133% по-ефикасна.

Допълнителен ефект на Наноген е уплътняване на косъма, което се постига с власинки, които полепват по кожата и прикриват липсата на коса. В линията има и балсам, който подкрепя работата на шампоана.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Цени: шампоан – 24.91 лв, балсам – 28.90 лв за опаковки от по 240 мл.

Фло бюти кеър

(Flo Anti Hair Loss)

За мъже

Серия шампоан и серум, специално за силния пол с цел профилактика. Предотвратява опадането, а междувременно я сгъстява и оздравява. Видим ефект – след първо приложение (според производителя).

Активни в-ва: аминокиселини, растителни извлеци, протеини и витамини, които подпомагат създаването на нови клетки.

Подходящ за: постоянна грижа, но не по-малко от двукратно на седмица.

Цена за 250 мл – 16.01 лв.

Алпецин

(Alpecin Double Effect)

Едновременно действие и срещу пърхот.

Активни в-ва: салицилова киселина и октопирокс за антибактериална ефикасност. Комплекс на основата на кофеин за активиране в корена и стимулиране на ръст. Цинк, ниацин и вит. А за подхранване.

Действието на продукта е двуетапно – първо ликвидира пърхота и възпаленията, облекчава сърбежите. На втора фаза кофеиновият комплекс прониква дълбоко до фоликула и действа там 24 часа.

Минус: включва лаурет сулфат.

Цена за 200 мл – 18.01 лв.

За мъжете са полезни още:

 • Препарати, усилващи кръвообращението на скалпа – шампоани с екстракти на репей, кестен, жен-шен, червен пипер, ниацинамид (водоразтворим витамин В3) и някои етер. масла. Билките осигуряват интензивен приток на хранителни в-ва към корените, нормализират клетъчното дишане и работата на мастните жлези;
 • Противогъбични компоненти.

  Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

  При покупка проверявайте какво пише на етикета

Шампоани за деца

против косопад

Състоянието на косата е явен индикатор за здравето на детето. В голяма част от случаите косопадът показва физически или психически неблагополучия. Затова косопадът започва да се третира от установяване на вътрешните нарушения.

Най-често опадането на коса за първи път се случва около 7-8 години. Свързано е с адаптацията в нова соц. роля – на ученика. Повишеният тонус на мускулната тъсан в резултат от нервното пренапрежение води към нарушаване на храненето на космените фоликули.

Около 4-5 годинки се случва обновяване на косменото покритие. Всяко по-обилно опадане в друга възраст е знак за някое от следните:

 • Нервно напрежение, стрес;
 • Неправилно хранене, нарушено храносмилане;
 • Нарушени функции на надбъбречните жлези, ч. дроб, бъбреци;
 • Разстроена работа на ч. дроб;
 • Разстройване на ендокринна с-ма;
 • Въздействие на лекарства (и антобиотици), химикали, токсични в-ва;
 • Физиологично настройване на тялото при полово съзряване.

Освен тези патологични причини, има и ред други – неправилна грижа: ресане, сушене, стягане с ластици, неудобни прически, кокове и т.н.

Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Болестно опадане на косата при деца – различни кожни патологии

Лечението се базира на разнообразяване на храненето – в много зеленчуци, сурови храни, ядки, фурми, мляко, какао.  Цели се приемането на повече магнезий и В6, които едновременно укрепват косата и освобождават мускулните тъкани от хипертонус.

В периода на подрастване се поема зелен чай с жасмин, лавандула и мента. Те влияят добре на хормоналните причини за опадане. Споменатият за мъже Алпикорд е подходящ и за деца.

Това се комбинира в шампоан срещу опадане. За деца той трябва да е максимално натурален и с минимум химически съединения. Само такива продукти се възприемат като безопасни за крехкия организъм.

Подходящите продукти се отделят по съдържанието на етикета. Принципът е сравнително прост – колкото повече компоненти има в шампоана, толкова по-ниско е качеството му. За предпочитане са формули без сулфати.

Специално изписано „за деца“ на етикетите рядко се среща. При избора се прави справка за каква възраст е показан конкретният продукт.

Гуто натурал

Шампоан за лица над 3-годишна възраст, насочен към предотвратяване на опадането на косата, укрепване и подобряване на растежа. Основата му е екстракт от чесън, но продуктът не оставя такава миризма.

Подходящ предимно за сух до нормален косъм, за чувствителен скалп.

Чесънът в състава регенерира структурно косъма и увеличава съпротивителните му сили. Активизира работата на космения фоликул, което придава по-голяма еластичност и блясък. Има противогъбично свойство и е показан и при пърхот.

Пантенол в състава активизира растежа и клетъчното делене. Той ускорява обменът на веществата и съдейства за по-бързо заздравявене на раздразнения, травми и кожни патологии.

Третата съставка е извлек от лайка срещу възпаления и евентуални сърбежи. Има защитна функция срещу бактериално инфектиране.

Производителят дава забележим ефект след 2 до 4-седмично приложение.

Gutto, както повечето лечебни шампоани, се оставя 3 минути, а не се отмива веднага. Показан за ежедневно миене.

Цена за 250 мл – 19.01 лв.

Универсални шампоани

срещу косопад

Фитовал (Fitoval)

Главната му отличителна характеристика е бързото действие. Малко продукти постигат подобни скоростни резултати като Фитовал.

Подходящ за: мазен косъм.

Активни в-ва: екстракт от розмарин и арника, гликоген, пептиди от пшеница.

Действие: Пшеничните пептиди възстановяват структурата на косъма със способността си за дълбочинно проникване. Растителните извлеци подкрепят кръвообращението скалпа и корена. Гликогенът е вложен за стимулиране на нарастването и появата на нови косми.

Според изследване, проведено във Франция, 73% от редовно ползващите Фитовал, са постигнали пълно прекратяване на анормалното опадане на косми.

Плюсове:

 • Бърз клиничен ефект, интензивността на опадане се снижава след 4-5 пъти;
 • Не се губи коса при разресване и при измиване;
 • Достъпен – продава се цялата мрежа от аптеки.

Минуси:

 • Течна консистенция – предполага голям разход на шампоан и съответно това повишава цената;
 • Подсушава космите.

Цена за 200 мл: 10.61 лв.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Дюкре Анафаз + мнения

(Ducray Anaphase)

Един от най-скъпите лечебни шампоани на пазара. Визираме единична цена на опаковка, въпреки че колич. е почти двойно на типовите флакони – 400 мл.

Подходящ за: всички типове.

Активни в-ва: Токоферол никотинат (антиоксидант и почистващо с-во), витамини от В-групата, извлек от рускус.

Токоферолът е свободен вит.Е . Антиоксидантното свойство идва от в-вата, образуващи се при разграждането му. Никотината е негово съединение с В3, което поддържа микроциркулацията без нежелани странични реакции, свойствени на сложните етери на никотиновата к-на като почервеняване и парене.

Рускусът е средиземноморски вид, отдавна ползван при нарушена циркулация на кръвта. Усилва стените на капилярите. Лечебните способности са за сметка на сапонините.

Цялата палитра В-витамини са уникално важни за косата и здравето й. Всеки един член допринася с него, а В12 директно предотвратява опадането. Без него косъмът се „пуска“ от луковицата.

Следователно трикомпонентната формула на Дюкре е приоритетно насочена към доброто хранене на скалпа, фоликулата и самия косъм чрез максимално интензивно кръвообращение. Отразява се на вида чрез повишаване на гъстотата, обема, еластичността и заздравяване на структурите.

Дюкре е показан при дифузна алопеция. Ефектът е потвърден с клинични тествания.

Плюсове:

 • Ефектът става забележим след 2-седмично прилагане;
 • Икономичен разход , което относително поевтинява продукта.

Минус: висока цена на единична опаковка.

Цена за 400 мл – 24.60 лв.

ВАЖНО: Мнения за Дюкре можете да прочетете и да оставите ТУК в коментарите под статията!

Дефлувал (Defluval)

Главната му отличителна особеност е съставът: базиран е на биотехнологичен комплекс, разработен специално за оздравяване на окосмяването.

Подходящ за: всички типове.

Активни в-ва: Trichogen ® биотехнологичен комплекс. Това е специална активна с-ма за домашна грижа за предразположено към опадане космено покритие. Представлява комбинация от извлеци с мощна биоактивност. Те действат директно върху фоликула. Сред растителните компоненти са извлек от растението Мака (Перу), протеини от семената на лупина и масло от семената на саша инчи.

Перуанската мака укрепва самата луковица чрез удължаване на фазата на активния растеж на косъма. Това директно намалява броя на отмиращите косми, а запазените на скалпа стават по-дълги.

Протеините от лупина са вложени за защита. Те се противопоставят на вредни фактори като горещини, сешоари, химическите оцветители. Под тяхно влияние космите стават по-силни и бляскави.

Маслото от саша инчи подхранва корените, стимулира обмяната и подкрепя на ниво клетка. В резултат активната фаза от живота на косъма се увеличава, а косата расте по-устойчива.

Плюсове:

 • качествен натурален комплекс;
 • помага при опадане при бременност, климакс и стрес.

Минус: не е разпространен добре в аптечната мрежа.

Цена за 200 мл – 12.51 лв.

Биофарма Денис (Denise)

с протеини от плацента

Този продукт подчертано се отличава с бюджетната си цена. Линията от шампоан, ампули и маска са с най-ниска цена за специализирана козметика от този сегмент.

Подходящ за: слаби, обезсилени косми.

Активни в-ва: концентрат от плацентови протеини. Залага се на възстановяващата и захранваща сила на плацентата. Цялата линия е базирана върху тази съставка. Акцентира се върху доброто хранене и оттам – възстановяване.

Плюс: ниска цена;

Достатъчно качество за сезонен косопад или моментни проблеми.

Минус: ограничено лечебно действие.

Цена за 300 мл – 4. 46 лв.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Виши Деркос (Vichy Dercos)

VICHY е компания, специализирана в изготвянето на лечебни шампоани срещу опадане на коса. Зад всеки продукт стоят дълги клинични изпитания и прецизиране на състава.

Подходящ за: по-омазнен от средното косъм.

Активни в-ва: състава влизат витамини и микроелементи, сред които специално внимание заслужава компонентът аминексил – съставка, специално предназначена за намаляване на опадането на косми от гнездата си. Съчетан с другите компоненти, той задържа процеса на стареене на косата. Прилагането на Виши Деркос в повечето случаи действително укрепва структурата на косменото покритие и подобрява състоянието на скалпа.

Освен амениксил, който удължава срока на живот на косъма и снижава интензивността на загубата, формулата се дообогатява с витамини PP, В6 и 5.

Показания за прилагане: Препоръчва се за мазни до нормални косми, защото самото действие на съставките е изсушаващо. За сух косъм прилагането му би било разрушително.

Принцип на действие: подобрява структурата на косъма и скалпа, укрепва фоликулата, пречи на втвърдяването на колагена около фоликулата, благодарение на което косъмът запазва гъвкавост.

При системно приложение темповете на опадане се съкращават частично или напълно при 90 % от изследваните клиенти.

Плюсове:

 • Гъста консистенция – икономичен продукт;
 • Приятен аромат, хипоалергенен;
 • Подхожда за често приложение и за профилактични цели;
 • Добре се пени, отмива, обезпечава леко разресване;
 • Ефект се установява след 3-4 приложения;
 • Забележимо уплътнява кичурите.

Минус:

 • представител на групата лечебни шампоани от най-висока ценова категория;
 • не става за сухи коси;
 • прави косъма твърд и неподатлив на обработка.

Цена за 200 мл – 27.00 лв.

Парусан (Parusan)

за жени, стимулиращ

Подходящ за: дифузно окапване.

Активни в-ва: Parusan е съставен от комбинация на вит.Е, биотин и L-аргинин + токоферол и протеини от пшеница, насочени към ускорен растеж. Клинично изследван.

Механизъм на действие: укрепва по дължина. Изследвания доказват, че 3 месеца приложение води до увеличение на броя на фоликулите, които са в активния си стадий. Пряко повлиява растежа като гъстота и дължина. Аргинина и биотина са вложени за заздравяване.

Добавки от урея, пантенол и вит.Е хидратират и подобряват храненето.

Плюсове: приятен аромат, добре измива, провокира появата на нови косми.

Минус: във високия ценови клас, не е повсеместно разпространен, ограничен – само за жени.

Цена за 200 мл – 19.51 лв.

Косопадът при жените с неговите особености разглеждаме в отделна статия.

Билка

Отличителна черта: скоростно действие, бързи видими ефекти след 3 седмици. Втори фактор: един от най-бюджетните шампоани с лечебно действие.

Подходящ за: постоянна грижа.

Активни в-ва: растежен фактор, екстрахиран от картофи, извлеци от лечебните розмарин, чесън, алое вера, репей и вит. В5, РР.

Механизъм на действие: биоактивната съставка укрепва фоликула в дълбочина, с което пресича косопада. Растителните екстракти хранят и хидратират косъм и скалп, както и витамините. Резултатът е видим след само 3 седмици употреба. След стопиране на опадането следва сгъстяване и бърз растеж.

Плюсове: бързо настъпване на видимите резултати, укрепване в дълбочина, подходящ за постоянна грижа като основен шампоан, натурални съставки, подходящ за деца, ниска цена.

Цена за 200 мл – 3.20 лв.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Здраве Форте

Активизира клетъчния метаболизъм.

Подходящ за: всички типове.

Активни в-ва: КомплексFollicusan с активни протеини, В5, ацетил метионин и цистеин, специално разработен срещу алопеция.

Механизъм на действие: работи на клетъчно ниво, витализира фоликула, вдига интензитета на микроциркулацията на кръвта и подава повече хранителни в-ва.

Плюсове: добър аромат, икономичен, сравнително бързи видими резултати.

Минус: съдържа лаурил натриев сулфат, висока цена спрямо количеството във флакона.

Цена за 130 мл – 8.39 лв.

Херген (Hergen)

Christian of Roma

Отличаващата го черта е, че е предназначен за професионално приложение.  Базиран на органични и натурални съставки – аминокиселини и витамини. Подхранва, профилактира окапване.

Професионална терапия за скалп и коса.

Цена за 300 мл – 15.84 лв.

Луков шампоан 911

Насочен към балансиране на обмяната и подхранване на фоликула. За възстановяване на увредени структури. Действа благотворно на сух косъм, хидратира и облекчава. Работи срещу накъсване.

Минус: Активните в-ва са натурални и химически, а списъкът е огромен. Съдържа и лаурет сулфат. Дразни очите.

На Клоран – с хинин + вит. B

ревитализиращ

Предназначен за: тонизиране.

Активни в-ва: Извлеци от хининова кора (осигурява тонизиращият ефект) и В-комплексен витамин, който работи директно върху фоликулите.

Минус: съдържа sod. laureth sulf.

Цена за 200 мл – 18.30 лв.

Шампоани с витамини

99% от шампоаните съдържат един или повече витамини, съчетани в укрепващ косъма комплекс. Тези вещества и сами са способни да се справят със слабия косъм и опадането.

Как работят отделните витамини, е обяснено ТУК:

Витамини за косопад. Капсули за коса и ампули. Народни средства

Шампоани с косвено действие

Elseve и L’oreal Professionnel

Продуктите на L’oreal укрепват и предотвратяват изпадането на косми. Шампоаните са предназначени приоритетно за ослабени и тънки коси. В основата е нутрикомплекс Омега 6, който включва киселината Омега 6, липиди, серамид и витамини. Пълноценно подхранва луковиците, подобрява микроциркулацията.

Систематичното му използване води до висок ефект. Отзивите към няколкото продукта за укрепване са основно положителни.

Минус: не особено приятен мирис и косвено действие спрямо опадане на коса. По-подходящ за профилактика и поддържаща грижа.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Eucerin Dermocapillaire

Серия продукти за чувствителен скалп, предназначени за внимателно и грижовно измиване с успокояване на възпаления, сърбежи и друг дискомфорт. Те подпомагат тялото само да се справя с проблемите, но действието им спрямо патологични процеси е косвено и с подпомагаща функция.

Hair Fall Defense

Продукт на Pantene Pro-V за защитаване на косъма от падане. Той се смята за научен пробив на компанията. Осигурява укрепване и спиране на опадането само за 14 дни. Действието е на база опазване на структурата от загуба на протеини и косвено – намаляване на косопада.

В състава влиза нов комплекс, продукт на оригинална научна разработка, който защитава от вредни въздействия. Токсини и химикали се натрупват в космите и ги ослабват, разрушавайки протеините в структурата им. Именно по тази линия работи този продукт на Пантен.

Плюс: ниска цена от 5.61 лв за 250 мл.

Dove

Тестове на шампоана на Дав доказват, че продуктът успява да намали опадането на 97%. Той осигурява комплексна грижа, еластичност и по-голяма сила. Действието се базира на специално разработен серум с възстановяващи свойства.

Шампоанът на Дав е подходящ за крехки, силно повредени и слаби косми. Той оздравява повърхността на косъма и намалява опадането, което е по такива причини. При липса на патологични процеси резултатът се вижда след около седмица.

Yves Rocher Anti-Chute

Шампоан, който през 2015 година влиза в топ 5 на ефикасните и харесвани средства. В основата му е извлек от бяла лупина. Ползва се способността на растението да спира загубата на косми чрез стимулиране на микроциркулацията и по-активно подхранване.

Ревалид (Revalid)

Предназначен: всички типове.

Активни в-ва: извлек от овес, протеин от пшеница, алантоин и пантенол.

Механизъм на действие: възобновява структурата, стимулира развитието, оздравява. Подхожда и за профилактична регулярна грижа заради неутралното си рН.

С двойна насоченост – към косъма и кожата. Отразява се витализиращо на слабички кичури, изтощени от множество процедури и успокоява раздразнен скалп.

Цена за 250 мл – 16.11 лв.

Към шампоаните с косвено действие се отнасят още множество разработки на фирмите Amway Satinique, Грийн Фарма, Clear, Schauma, Estel и други.

На Милва – с коприва

Предназначен за: регулярна грижа.

Активни в-ва: основава се на извлек от коприва, заради способността на растението да оздравява и лекува опадане на косата. Затова продуктът се води регулиращ косопада с действие към сгъстяване и укрепване. Намалява цепенето на краищата. Регулира и мастните жлези и по този начин намалява омязняването.

Минус: съдържа sodium laureth.

Плюс: ниска цена от 2.91 лв за 200 мл.

Конски шампоан

По това наименование се продават определени продукти, някои от които насочени към животни с козина и грива, а други – специално разработени за хора. Целта е дълбоко витаминно подхранване и оздравяване. На пазара има най-различни наименования, като базисните им съставки са едни и същи – биотин, хинин, кератин и витамини. Те управляват обмена на веществата и „отвътре“ оздравяват косъма, хидратират, ускоряват растежа.

Разните брандове обогатяват основната формула с колаген, разни растителни извлеци и от прополис, ланолин.

Конските шампоани подхождат на нормален до мазен косъм. Те уплътняват структурата, подхранват скалпа и ускоряват израстването.

Някои наименования: Дермокан (Dermocan), Langen Mahne, Horsepower, Mane ‘N Tail.

Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Някои марки “конски” шампоан

Подробно за конските шампоани е дадено ТУК: Конкретни продукти, цена, преимущества и рискове.

Комбинирани – пърхот и косопад

Низорал

Низорал е серия лечебни продукти, основани на кетоконазол, насочени за унищожаване на патогенни микроорганизми. Той действа при дерматити, себорея, микроспория (включително и върху животни) и много други. Справянето с пърхота е лесна задача за него.

Върху здравината и запазването на косата Низорал влияе косвено. Премахвайки гъбичките, той ликвидира причините, които ослабват фоликулите. Оздравеният скалп храни по-добре и космените корени.

Определен смисъл странично е д-вието на Низорал спрямо омазняването. Заради целите на лечението продуктът премахва натрупването на мастни секрети, защото те са среда за живот на патогените.

Така Низорал работи срещу множество проблеми, но все пак той е лекарство и не е показан за козметични нужди.

Лечебната му схема е първоначално приложение е през три дни, а по-нататък – през 7 и през 14 дни за поддържащо третиране.

Цялата серия Низорал и нейните ефекти са описани ТУК: Противогъбичната ефикасност на кетоконазола. Как работи. Шампоан, таблетки, крем.

Кройтерхоф с кофеин

Продуктът от тази марка също е с двойно д-вие – срещу пърхот и опадане на коса. Засилва и витализира. Подобрява циркулацията на кръв на микро ниво. Кофеинът удължава активната фаза на косъма, пред която той нараства. Пироктон оламин в състава регулира мастната секреция, работи срещу дерматозните прояви и сърбеж  и косвено повлиява и устойчивостта на косъма.

Пантенол и други витамини са добавени, за да подхранят в дълбочина.

Цена за 250 мл – 10.41 лв.

Гарние

(Garnier Fructis Fall Fight)

Продуктът на L’Oreal е още един представител, който се цели двойно. Особеното при него е основата от плодов концентрат, обогатен с цинк пиритион. Усилва корена и премахва патологичното излющване на скалпа за 6-седмична употреба.

Цена за 200 мл – 6.40 лв.

Здраве – хининов

Основан на екстрахиран хинин и комплекс с тройна активност, този продукт от линията на „Здраве“ е насочен към клиенти с комбиниран проблем на косъма и скалпа. Според разработчиците, обичайно причината за косопада е именно в такова натрупване на фактори, водещите сред които са омазнен скалп и патологично излющване. Триактивният комплекс премахва гъбичките и косвено влияе върху косопада и оздравяването на луковиците.

Хининовата кора е известно стимулиращо средство, влагано и в други козметични продукти. Тук тя се грижи за по-доброто подхранване на коренчетата на космите и за стимулиране на клетъчния метаболизъм.

Производителят отбелязва, че клиничните тестове сочат 100% справяне с пърхот, 97% намаляване на дискомфорта, както и видим резултат от първо прилагане.

Цена за 200 мл – 4.39 лв.

При мазна коса и косопад

(омазняване)

Priorin (Приорин)

Ревитализиращ

Шампоанът на гръцки производител е специално насочен за премахване на хиперсекрецията на мастните жлези. Основан е на извлек от просо и помощни компоненти. Косвено подобрява подхранването, растежа и хидратирането. Съдържа Sodium Laureth Sulphate.

За лечение на косопад е разработена и таблетна форма, която в съчетание с локалното средство бързо повлиява опадането.

Цена – 14.51 лв. за 200 мл.

Много добър ефект дават и добавката “Приорин”, която може да се намери на различна цена в зависимост от броя на капсулите и надценката, която различните вносители си слагат. Най-изгодното, което успяхме да намерим, е ТУК: Има Приорин на 80 лева за 120 капсули или на същия сайт ще намерите 30 капс. за 24 лева. Ако се ползват заедно с шампоана, ефектът се подобрява!

NAPURA S|3

за мазна коса и косопад

NAPURA е серия леч. козметика. Продуктът S|3 е разработен за ослабена и омазнена коса, която има проблем заради оредяване. По-силен е като профилакт. средство против по-нататъшна загуба на коса.

Активни в-ва са извлек от хамамелис и масла от леч. растения – маточина и лим. трева. Работи и срещу изпотяване на скалпа, което допълнително усложнява ситуацията. Производителят отбелязва че S|3 създава защитно покритие, което пази косата.

Механизъм на действие: контрол върху омазняване, оздравяване на косъм и скалп.

Цена за 200 мл – 26.41 лв.

При себорея и косопад

Себореята е гъбична инфекция, оставяща видими следи върху кожата, причинява сериозен дискомфорт и изисква да бъде незабавно лекувана. Шампоаните в тази борба работят като спомагателно средство, а основната терапия е с перорални средства, основно тербинафин, изотретиноин, кетоко- и флуконазол.

Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Приорин е известен и като шампоан, и като хапчета (капсули), които наистина вършат работа.

Локалните средства са базирани на акт. съставки като кетоконазол, цинк, катран и други.

Шампоани с кетоконазол

Кетоконазолът е предпочитан активен агент срещу себореята. Когато е под формата на шампоан, той се прилага след почистване на образуванията по скалпа, предизвикани от гъбичките. Люспите и корите се отстраняват с салицилова к-на. След като одебелените участъци бъдат обработени, активните в-ва от шампоана ще проникнат и ще подействат.

Известени продукти от този тип са Низорал, Кетоконазол, Кетозал.

Шампоани с цинк пиритион

В тази група влиза известният Head and shoulders (комбинация с кетоконазол), Шампоан с бреза, ДжинДжира.

Eucerin лекува пърхот и себорея с климбазол и помощни в-ва, ред фитошампоани залагат на нистатин.

Маска с шампоан

против косопад

Лук, алое, витамини, авокадо, глина, мед, сол, киви, горчица – това са само мъничко от дом. с-ва, които идват на помощ при оредяване на косата. В такива моменти ползването на едно средство е недостатъчно. Косопадът най-успешно се повлиява от комбинирана терапия.

Особено място заемат дом. маски – без тях почти не може. Особености:

 • Те се правят на дълги курсове – от 8 до 12 на брой, и пауза преди повторение;
 • Прилагат се минимум двукратно в седмицата;
 • След тях не се излиза на открито минимум 2 часа.

На какви условия трябва да отговарят маските и конкретни рецепти предстои да дадем в отделна статия.

Шампоан и ампули

(комбиниране)

Така наречените ампули съдържат концентрирани в-ва за активна и интензивна грижа, които действат локално и решават проблема целенасочено. Някои производители включват в линиите си и ампули, а други брандове ги предлагат като отделен продукт. Количеството е за еднократно, най-много двукратно приложение.

Уомо (UOMO)

ампули и шампоан

Линията е насочена специално към мъже. Съдържа ампули в кутии по 12 броя и шампоан.

Активно в-во – липозоми, които преодоляват клетъчната мембрана и въвеждат отвъд нея лечебните съставки. Ползва се екстракт от фитостволови клетки на ябълка, проникващи дълбоко във фоликула, за да захранят и подсилят. Също така те удържават живота на косъма.

Продуктът стимулира кръвоснабдяването на микро ниво, активира клетките, заздравява.

Пакетна цена за 12 ампули и 1 шампоан – промо 48.76 лв.Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Ревалид (Revalid)

Ампули, тоник и шампоан

Активното в-во в ампулите и тоника е кофеин, включен във формула против стареене и за стимулиране на растежа. Продуктите се втриват в скалпа, за да проникнат във фоликулите. И тези форми като шампоана подхранват с пантенол, протеини от пшеница и извек от овес.

Показано е ползването минимум 4 пъти в седмицата. Съчетава се с масаж. Регенериране на луковиците се постига за около 3 месеца.

Рене Фюртерер (Rene Furterer)

ампули, концентрат и серум

Този бранд ползва срещу косопад веществото метионин, обогатен с биотин, масла, витамини и жен-шен. Формулата е разработена така, че да подсилва, подхранва и стимулира клетъчно, като същевременно предпазва. Линията е за т.нар. сезонен – провокиран от нервно напрежение или промяна в ритъма или средата, косопад. Подходящ за бременни.

Цена на 12 ампули – 78.75 лв.

DENISE

Ампули, шампоан и лосион

Базирани на протеини от плацента, те енергизират косъма и стимулират метаболизма. Продуктите се съчетават за по-бърз ефект. За спиране на косопада в седмицата са показани 2-3 бр. ампули. Достатъчно е около месечно третиране.

Лосиони/ балсами против косопад

Лосионите и балсамите против опадане на коса обичайно са допълващи към други продукти за по-интензивна грижа. Те са разработени за по-специфичните нужди на клиентите, но рядко имат самостоятелна лечебна функция. Най-малкото по време на интензивно капене не е разумно да се ползва непрецизирана козметика.

Лосиони, които са подходящи за страдащите от опадане, има от линиите Pro Hair (шампоан и лосион), Дюкре Неоптид за мъже, Christian of Roma – професионален продукт, Новофан (и при тежки инфекции, раждане, нервно напрежение), Denise и други.

Балсам „Бреза и катран“

на Revuele

Осн. активен агент е извлек от бреза като източник на витамини за здравина и стимулиране на растежа. Продуктът профилактира опадане, подобрява разресването, придава обемност на косата.

Катранът заздравява скалпа и подхранва самите фоликули, осигурявайки растеж.

Балсам на Билка

Активната съставка е семки от мавруд, съчетана с извлек от орех, коприва, бреза. Природните компоненти са насочени към заздравяване, хидратиране и предотвратяване на накъсването чрез лесно разресване.

Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Балсами, разработени срещу опадане на косата

Балсам с репей

на Грийн Фармаси

Предназначен за профилактична грижа срещу интензивно капене и в същото време стимулира израстването на нови косми. Базиран на вит.Е и протеини, извлечени от зародиш на пшеница. Залага на редовната употреба, при което косата се оздравява трайно.

Ще разкажем по-подробно за медикаментозното лечение на косопад в отделна статия.

Серум против косопад

(стимулант, и/или шампоан)

Серумите са предназначени за интензивно третиране, когато се целят бързи резултати. Комбинират се и с други локални средства. Веществата в тях са концентрирани и се прилагат локално върху проблемните зони. Особеното при тях е, че за разлика от балсамите, не се отмиват, а действието е дълготрайно.

Серум на Кройтерхоф

Шампоан с кофеин и серум за усилване на растежа са комбинацията, предлагана от немската Кройтерхоф. Активната съставка е патентован комплекс, разработен срещу всички видове причинители на косопада – и сезонен, и наследствен, както на хормонална основа. Подходящ за двата пола.

Серумът също съдържа кофеин заради свойството му да подсилва корените и да активизира преминаването на кръвта. Биотинът е вложен за подобряване на структурата, а лецитинът директно намалява косопада. Другите витамини в комплекса също съдействат за по-здрав косъм.

На Икаров

Стимулант против косопад

Брандът Икаров е познат с базата от етер.масла, върху които гради терапевтичните си продукти. Това важи и за стимуланта, основан на четири масла – от лавандула, иланг-иланг, розмарин и бергамот. Те са обогатени с извлеци от розмарин, латинка, бял равнец и коприва.

Съставките имат стимулиращо д-вие за всички типове косъм. Ползва се едновременно с други лекарствени средства. Стимулантът е вид серум или концентриран препарат, който директно се разнася навсякъде обстойно и се втрива масажно. Препоръчително е да се осигури загряване чрез кърпа или найлонова шапчица. Изисква отмиване.

Как да си направим шампоан

срещу косопад в домашни условия

Изброените брандове лечебна и подкрепяща козметика за проблемна коса не изчерпват списъка на продуктите на пазара. Изборът измежду десетките наименования е по-скоро затрудняващ, отколкото объркващ. Но повечето от тях си приличат по едно – съдържат химически в-ва. А заради постоянната употреба на химия множество жени са изправени пред проблеми. Затова е разбираемо, че някои са склонни да отделят време за домашен шампоан с натурални съставки.

Рецепти
Как работи шампоан против косопад, Критерии за избор на шампоан, Добрите съставки в шампоана, Опасни съставки, Шампоан за мъже, Шампоан за деца, Универсални шампоани срещу косопад

Под домашен “шампоан” се разбират природни средства за почистване

Шампоан с горчица – разредете една голяма лъжица горчица в 2 л позатопленка вода и измийте главата с този разтвор. Подхожда на мазни коси и подобрява растежа на косъма.

Шампоан с яйце – вземете голяма лъжица билков шампоан, 1 жълтък и втрийте в косата. След 3 минути отмийте. При по-сух косъм към рецептата се слага репейно масло или зехтин. Сместа е подходяща за сух и слаб косъм.

Шампоан от кис.мляко – млечният продукт създава върху косъма филм, който го защитава от вредното околно въздействие. Нанесете млякото на главата, увийте с кърпа и след час отмийте.

Шампоан с ръжен хляб – размийте го до кашица и оставете да постои двайсетина минутки. Втрийте в косата и отмийте. Влияе добре на растежа, на гъстотата и обема.

Билков шампоан – 10 г сух невен, 10 г бреза листа, 10 г хмел – смесете  и залейте със сгорещена бира. Настойвайте за час, филтрирайте, леко загрейте и нанесете на косата вместо шампоан.

Какво да правим, ако шампоанът е безсилен

Каквито и вълшебни резултати да изтъкват производителите на козметика, шампоаните рядко успяват да се справят със силно изразена алопеция, обусловена от дерматични патологии и наследствена предразположеността към олисяване. Някои случаи просто изискват консултация със специалист.

Ако опадането на косата се наблюдава във вашето семейство от няколко поколения или очевидно има патологична причина (опадане на петна, олисяване на белези, изгаряния, системни заболявания), тогава лечението се проектира индивидуално спрямо проблема. Дори предлагани в аптека, шампоаните не покриват цялата палитра от проблематика на косъма. Не често, но все пак се случва единствен изход да бъде присаждането на косми.

Съвременните технологии в трансплантирането вече позволяват да се добие гъстота с естествени параметри и по-важното – с минимално травмиране. Най-добрите специалисти не причиняват на клиентите отоци, синини, главоболие. Добре направеното присаждане не бива последвано от загуба на коса над 2,5%. Как се трансплантират косми, е показано в следващото видео:

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Кой е най-добрият шампоан против косопад? Мнения за Дюкре, Кройтерхоф, Парусан и др.

 1. Що се отнася до кройтерхоф шампоан с кофеин , моето мнение е, че по-хубаво нещо е Алпецин. Има лосион, има и шампоан. Пробвайте и ще ви хареса!

 2. От поредицата DUCRAY (Дюкре) съм ползвала главно лосиони за през нощта и през деня, като ги купих с някаква отстъпка за общо 60 лева. Видя ми се изгодно, но после разбрах, че всъщност е било доста солено. Препоръча ми ги кожен лекар, който каза, че до 7 дни ще забравя за косопада. Това обаче за съжаление не се оказа изобщо истина. Даже бих казала, че косопадът се увеличи. В крайна сметка се оправих с търкане с чесън и пиене на чай Демир бозан от оригиналния. Повече за действието му вътрешно против косопад можете да видите тук: https://www.demirbozan.com/category/kosopad/

 3. Нямах никакъв афект от Парусан за жени при косопад, ползвах го по-миналото лято и косата ми продължи да си капе.

 4. Ползвах Дюкре анафаз като шампоан при косопад и изобщо не мога да се оплача. Докторката само ме посъветва да не се мия всеки ден, за да не постигна обратния ефект.

 5. Моето мнение е, че най-добрият шампоан против косопад, това е Приорин, защото действа безотказно и прави косата пухкава и обемна, а също мощно спира нейното капане.

 6. Като шампоан против косопад за мъже съм употребявал най-различни неща, например Дюкре Неоптид (това е лосион), Нивеа Мен Актив Клийн и кофеинов шампоан Алпецин. Нито един от тях не ми свърши работа. Горе-долу ми помогна терапията с ампули на Виши “Деркос Аминексил”, която обаче струваше над 90 лева. Но имам чувството, че само от цената косата ми започна повече да пада. Накрая си оправих косата с шампоан с кофеин, но не Алпецин, който го взех от немските магазини в България. Беше нещо около 6 лева. Сега косата ми е ок. Не му помня точната марка, обадете се и попитайте!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *