Миома на матката: симптоми, причини, видове, лечение, операция

♠ Какво е миома ♠ С какво е опасна ♠ Симптоми по стадии ♠ Видове ♠ Субмукозен ♠ Субсерозен ♠ Смесен ♠ Причини ♠ На яйчника ♠ Миома и бременност ♠ Диагностика ♠ Главното при лечение на миома ♠ Медикаментозно ♠ Спирала Mirena

Още в текста: ♠ Лекарства ♠ Билки и народни средства ♠ Операция при миома ♠ Кога е показана ♠ Как се подхожда ♠ Оперативни техники ♠ Често задавани въпроси

Лейо-, фибро- или само миома – това е доброкачествен възел, зараждащ се в мускулната тъкан на матката. Представлява хаотично увеличени влакна на мускула, които се оплитат на възел. Той може да е няколко милиметра или да нарасне до гигантски размери. Да е единичен или на няколко места.

Големината на възела се оценява по аналогия с размера на матката при бременност. Граница за малък тумор се взема 12-а седмица на бременността.

Миомата е обвързана с хормоналната активност на жената и затова приоритетно се явява в детеродна възраст (30 – 45 години). Ръстът и развитието й зависи от нивото на половите хормони.

Някои жени живеят с миома, без да е потребно премахването й. Но образуванието понякога е пречка за забременяване. Клиничната картина по правило е тежка и носи перманентен дискомфорт. Освен това съществува риск от усложнения.

С какво е опасна?

Рисковете са в следните посоки:

Възелът да се преобразува в злокачествен – сигнал за това дава бързият ръст;

Жената да развие анемия – заради обилните кръвотечения;
 Възлите на краче са застрашени от откъсване;
 Големите миоми притискат съседни органи и провокират други патологии;
 Има вероятност от безплодие.

Симптоми при миома

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Възлите се появяват на различни места в матката

Симтомите са в пряка зависимост от давността на възникване на възела, обема и разположението му, скоростта на растеж, както и от индивидуалните характеристики на пациентката – възраст и наличие/ липса на хронични патологии. Рядко миомата е безсимптомна и се открива при нарочна диагностика. В болшинството от случаите обаче протичането на заболяването е тежко, с множество дискомфортни и дори променящи стила на живот прояви.

Демир бозан билки против акне

Болка в междуменструалния период – с различна продължителност, локализирана ниско в корема, понякога ирадираща към кръст, стомах или крак.
Болевият синдром е с различен характер. Възниква внезапно, когато възелът нарушава кръвообращението. Миома с голям обем, но бавно нарастваща, се появява с дърпащи болеви усещания по време на менструация. Спазмообразният характер пък свидетелства, че нарастването на тумора се случва в лигавицата на матката.
Болка в ранните стадии възниква рядко. Този симптом показва, че от началото на болестта е изминало определено време.
Нарушение на менструацията – изменение на продължителността на цикъла и в двете посоки, усилване на болезнеността, увеличение на кръвозагубата, междуменструални кървави секрети. По-обилното кръвотечение свидетелства, че мускулите на матката се съкращават по-зле.
Метрорагия – ациклични маточни кръвотечения извън времето на цикъла. Причинител е не туморът, а раздразнената от него лигавица на матката.
Проблеми с репродукцията – възможно развитие на безплодие. Когато туморът се развива под лигавицата на матката (субмукозна), възниква нарушение в проходимостта на маточните тръби, което препятства преминаването на сперматозоидите. Всяка трета пациентка с множествена миома получава усложнения при раждането.
Увеличаване на обема на корема – при бърз ръст на миомата и при голям обем на възела коремът се увеличава, появяват се нощна дърпаща болезненост в зоната, която се усилва при физическо и емоционално натоварване.
Остър корем (резки болки в ниската част) – възниква при откъсване на миоми от крачето и последвала некроза. Съпъстващи прояви са учестено сърцебиене, студена пот, загуба на съзнание. Това състояние изисква неотложна хирургична помощ.Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Симптоми по косвени причини

Миомата понякога оказва преса върху съседно разположени органи и с-ми, като нарушава функциите им.

Продължителен запек, често уриниране  – провокират се от натиска на възела върху дебело черво и пикочен мехур.
Анемия – заради честите и обилни кръвозагуби. Анемията отсъства само по изключение и лекуването й е част от стандартната схема за действие при миома. Загубата на кръв води още го виене на свят, главоболие, слабост, бедност на кожното покритие.
Болка в сърдечна зона – с увеличаването на тумора се снижава тонусът на миокарда. В тежки случаи се стига до повишено венозно налягане.
Неврози и неврозоподобни състояния – психологически ефект от съзнанието за тумор в тялото и страховете за бъдещото развитие на болестта.

Симптоми според стадиите

и вида на тумора

Първите признаци възникват при достигане на възела до 2-6 см. Те не са обвързани с менструацията и се изразяват в спазми в ниската зона на корема. Често това ниво остава безсимптомно. При по-нататъшно развитие на възела менструация се усилва, започват да се отделят съсиреци и се развива цялата картина, посочено по-горе.
Субмукозният възел (отвътре – под лигавицата) се проявява с нарушения на менструацията, обилни и продължителни кръвотечения, анемия. Болеви синдром при такава миома не е характерен, но ако туморът „изпада“ в маточната кухина, възникват спазмообразни, много интензивни болки. Този вид често причинява аборт или безплодие.
Субсерозен възел (под външната обвивка) дълго време остава безсимптоми. Но с нарастването си провокира дискомфорт в ниските зони на корема и постоянни, неизразени дърпаши болки. Ако се наруши кръвоснабдяването на миома с големи размери, има риск от остър  корем и погрешно да се предположи патология на органите от коремната кухина. При такива възли кръвотечения не възникват.
Интерстициално-субсерозен (смесен) възел се диагностицира трудно и дълго остава неразпознат. В началото дискомфортът е неизразен, в ниската зона на корема. Достигайки огромни размери (диаметър 10-30 см), той оказва натиск на съседни тъкани и органи и симпомите произхождат от тях. Ако се натиска дебело черво, се нарушава дефекацията. Ако се натиска пикочен мехур, се учестява уринирането. Ако се натискат яйчници, се развиват пиелонефрит,хгидронефроза. Натиск върху уретрата причинява хидроуретер. При натиск върху долна празна вена възниква едноименният синдром, изразяващ се в повишено налягане, задух и болка в корема в легнало положение.

Причини за миома

Хормонални нарушения

Миомата е обявена за хормонозависим тумор. Той не се появява преди настъпване на половото съзряване и след влизане в климактериума. Свързан е с нарушаване на местната регулацията на хормоните, при което естрогинът расте, а прогестеронът намалява. Но не само ръстът на естрогена е виновен, а дисбалансът. Влияние оказват и в-ва с естрогеноподобно действие.

Повечето жени с повишено ниво на естрогени изглеждат здрави, енергични, дори охранени. Те имат по-младежки и по-женствен вид от нормалното за годините си.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Наследствена предразположеност
Аденомиоза – навлизане на вътрешния слой на матката в гладката мускулатура.
Възпалителни гинекологични патологии
Нарушение на обмяната, диабет, хронични патологии

Жените с нарушена обмяна и хипертония до 35 години са със завишен риск за миома. За тази склонност говори фигурата. При дами с тела като ябълка (мазнини в зоната на талията) рискът е по-голям, отколкото при дами с тела като круша (мазнини в зоната на бедрата).

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Телосложение тип ябълка е най-рисково за развиване на миома

Продължителен или постоянен стрес – той потиска работата на яйчниците, надбъчречна и щитовидна жлези. Рискът от миома при жителките на градовете е по-висок, отколкото при живеещите на село.

Обездвижен стил на живот, затлъстяване

Нарушен баланс между мастни тъкани и мускулна маса способства за прехода на андрогени в естрогени.  Това вдига риска от рак на млечна жлеза, ендометриоза, миома. При вегетарианците рискът от хормонозависими патологии на пол. органи е в пъти по-нисък. Всеки 10 излишни килограма увеличават риска с 20%. Стил на хранене, базиран върху свежи и млечни храни, обратно – намалява потенциалната опасност от тумори.

Чести аборти, спирали, контрацептиви

Всякакъв вид увреждания на половите органи – възпалителни или не, травматични раждания, чести аборти, диагностични кюретажи и други, способстват за хормонални сривове и се явяват пусков механизъм за поява на миома.

Количеството на ражданията също се отразяват върху хормоналния статус, както и продължителността на лактацията. След първо раждане рискът от миома намалява.

Отсъствие на оргазъм при полов акт

Половата възбуда се съпровожда с прилив на кръв, а с оргазма кръвта се отича. При липсата му тя се застоява в малкия таз, провокирайки напрежение на съдовете и венозен застой (една от причините за болка при с*кс). Дълготрайната липса на удовлетворение нарушава и хормоналния баланс.

Видове миома

Доброкачествените тумори възникват на различни локации в матката, което обуславя разлики в развитието и последствията. 95% се разполагат в тялото на органа, 5% – в шийката. Някои се образуват от мускулна тъкан, а други – от съединителна.

Основната класификация е по локация.

Миомата се оформя в мускулния слой на матката, но той е достатъчно дебел, за да има разлики.

Едни тумори са в центъра на слоя (интрамурални, интерстициални), други – по-близо до вътрешната страна, покрита с лигавица (субмукозни), а трети – по-близо до външната обвивка (субсерозни).

По-специфични видове са интралигаментарна – между широките маточни връзки, и дифузна – дифузно разрастване на миометрия, без образуване на възел.

Възелът се свързва с тъканта на матката на широка основа или на краче. Има риск крачето да се откъсне и възелят да остане свободен в околните пространства, а ако е вътрешен – да се „изроди“ през цервикалния канал.

Миома или фибромиома?

Миомите се образуват от два вида тъкани – мускулна и съединителна. Преимущественото съдържание на единия вид определя нейната принадлежност. Туморите с преобладаващи мускулни влакна се наричат миома, а с преобладаващи съединителни влакна – фибромиома. Ако се състои изцяло от съединителна тъкан, то се нарича фибром.

Миома на яйчника

Образуванията върху яйчниците се наричат кисти (те имат разновидности). Едва в 3% от случаите туморите са образувани от гладкомускулни или съединителнотъканни елементи. Съставът им ги определя като миоми, макар наименованието да се свързва само с матката. По-разпространено име – фиброми.

Такива образувания върху яйчника се появяват в напреднала възраст при жените. Те имат разни размери, гладка повърхност, плътна консистенция, кръгла или яйцевидна форма. Развитието е много бавно. Основно се поразява единият яйчник.

Понякога се проявява т.нар. триада на Мейгс – съчетание от доброкачествен тумор, анемия и кахексия (крайно изтощение, измършавяване, дехидратация, мускулна атрофия). Възможно е преобразуване в злокачествен тумор. Големите тумори на яйчника натискат съседни органи и провокират силна болка.

Миомите на яйчника и на матката често се съчетават. Заболяванията са взаимосвързани. Заради еднаквия им причинител – хормоналният дисбаланс, и проявите са сходни.

В началния стадий туморът на яйчника може да не се проявява и да не променя менструацията. Но по-нататък и той провокира подобни нарушения – менструациите страват нерегулярни и с характер, подобен на този при миомата. Често лечението е хирургично – отстраняване на целия яйчник.

Миома и бременност

Въпреки че миомата провокира безплодие, забременяването е възможно. Патологията обаче води до ред усложнения.

В преимуществената си част възлите с неголеми размери не създават проблеми в ранните срокове на бременността. Усложнения възникват, когато плацентата се образува в близост до възела. Туморът изработва вещества, които подпомагат съкращаването на маточните мускулни влакна и бременността се прекратява.

Във втория и третия триместър съществува риск от преждевременно раждане. Миоматозните възли заемат място и растящият плод започва да се притиска. Туморите може да деформират главичката, костите на черепа, да провокират крива шия.

Заради липсата на място плодът остава по-малък. Той страда и от недохранване, ако миомата нарушава кръвообращението в плацентата.

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Миома и бременност не са несъвместими понятия, но възелът усложнява ситуацията

В случай че миомата и бременността удачно са се съчетавали през всичките 9 месеца, накрая има риск от усложнения при раждането заради неправилно предлежание на плода. При диагноза миома е показано цезарово сечение, при което се маха и туморът.

Диагностика

Класическият  метод се нарича бимануална палпация. Чрез него се установява наличието или липса на тумор, неговите размери, разположение, доколко е подвижен, създава ли болка и други параметри.

Картината се допълва с образна диагностика – ултразвук, цветен доплер. Само по изключение се прилагат хистерография и резонансна томография.

При диагностициране патологията се диференцира от тумори с яйчникова генеза или от други околни тъкани.

Главното при лечение на миома

По отношение на миомата медицината не разполага със златен стандарт – установена и всеприложима схема на лечение. Според индивидуалния случай се предприемат различни тактики:

Наблюдение, без третиране или лечение – при минимални образувания, които не провокират промени в стила на живот и дискомфортни прояви;

Медикаментозно лечение – хормонална терапия, предназначена основно да съкрати размерите на тумора с цел последваща хирургия;

Активно обработване на тумора – различни по инвазивност оперативни методи.

Оперативното лечение се счита за основен терапевтичен метод по отношение на миома. Много специалисти напълно отхвърлят лекарствената терапия като единствено средство. Омаловажават се и средствата на нар. целители, въпреки че те имат ресурса да регулират хормоналния фон и да намалят симптоматиката.

Затова пък хирургичните методи са разнообразни и с различна степен на инвазивност. Някои от тях въобще не нарушават целостта на тялото (ултразвукова аблация, медикаментозно „убиване“ на тумора, проникване по детеродния път). Други техники се класифицират като слабоинвазивни доколкото отворите са малки – лапароскопия. Но някои специалисти продължават да настояват за класическата хирургия – с достъп през стената на корема. При отваряне има два варианта – да се отстрани само възела или да се премахне цялата матка. Обичайно се запазва само шийката, за да не се наруши половата функция на пациентката.

Носене на спирала Mirena

при миома

Представлява система за доставяне на хормон – левоноргестрел, която се монтира вътре в кухината на матката. Спиралата съдържа резервоар с лекарствен препарат и система за освобождаването му. Освен за контрацепция, Мирена се ползва и при изобилно изтичане на кръв през менструация. Тази й функция е полезна при миома.

Чрез вътрематочните спирали – IUD-система, с отделяне на прогестинов препарат, се повлияват тежки и болезнени менструационни цикли, но не се повлиява самата миома. Следователно това е средство, насочено към последствията, а не към причинителя – миоматозния възел.

Цена на спиралата – 245 лв.

Лечение на миома без операция

Възможно ли е лечението на миома без операция?

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Прекъсване на кръвоснабдяването на тумора с химически препарати

Възможно е в два случая. Първият е при комбинация на следните обстоятелства:

 • Пациентката наближава менопауза;
 • Размерите на миомата са под 12 седмици;
 • Възелът расте бавно;
 • Пациентката не я безпокоят тежки симптоми.

В тази ситуация медикаментозното лечение е показано, доколкото с настъпване на климакса възелът ще започне сам да се събира.

Вторият вариант е предприемането на умъртвяване на тумора без скалпел. За тези технологии ще разкажем по-долу.

Лекарства

Лекарствената терапия обичайно е насочена към намаляване на размера на образуванието, преди то да бъде третирано по друг начин – по една или друга хирургична технология. Дори и аблацията (точково изгаряне на възела) работи под размер от 9 см, а за по-големите се изисква предварително свиване. Отделно се прилагат средства за контрол върху кръвоизливите, болката и анемията.

Медикаменти срещу опасно обилна менструация: метилергометрин, аскорбинова киселина (вит.С), менадион (синтетичен вит.К), калциев глюконат, етамсилат.

Орални контрацептиви срещу кръвоизливи и болезненост на меструацията: дихидрогестерон (Дуфастон), линестренол (Оргаметрил), норетистерон и от комбиниран тип с етинилестрадиол (Активел). Контрацептивите  ефикасно намаляват симптомите при миома като нискостояща болезненост, кръвотечения. Но по отношение на свиване на размерите, те не са приоритет. Възможно е да намалят образувания под 1.5 мм.

Спирала Мирена – същият принцип, но с освобождаване на линестренол вътре в матката.

Хормонални препарати за свиване на тумора

Агонисти на гонадотропин-рилизинг хормона

Те блокират хормоните, които отговарят за овулацията и изхвърлянето на яйцеклетката. Провокират състояние, подобно на менопауза и водят да нейните симптоми – вълни, изпотяване, сухота на вагината, както и по-опасното – остеопороза.

Използват се госерелин (Zoladex) и трипторелин (Diphereline). Те се инжектират по един път на менструален цикъл – три месеца поред преди предприемане на операция.

Антихормонални агенти (Danasol)

Таблетна форма, спира растежа на тумора, но заради неприемливите ефекти се употребява ограничено.

Прогестеронови антагонисти (Mifepristone)

Представлява антихормон, който блокира прогестерона.

Модулатори на прогестероновите рецептори  (Ulipristal acetate)

Блокира прогестероновите рецептори в туморните тъкани, потиска клетъчната пролиферация и  провокира свиване на размерите. Първи препарат с подобно действие, който се взема орално. Но и той като инжекционните се прилага 3 месеца.

По-кратко за миомата е разказано ТУК: Една миома обикновено не идва сама.

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Най-модерният способ за премахване на миома – аблация

Билки и народни средства

Средствата на природата се ползват основно в две направления: за балансиране на хормоналния фон и за справяне с кръвоизливите и анемията. Някои рецепти дори успяват да смалят тумора, за което има свидетелства на пациентки.

Сред домашните средства се открояват мед. дъвка и картофен сок, а групата на растителните извлеци, тинктури и отварки е много богата.

Orthilia secunda – балансира прогестерона, регулира менструацията, облекчава проявите  й. Прилага се на промивки и перорално.
Корен от репей – показан при менструални спазми и болезненост.
Марин корен – тинктура и отварка, за дисфункцията на матката и свързаните с нея процеси.
Змийско мляко – тинктура по стъпаловидна схема, отброява се на капки. Свива миомата в ранен стадий, а при напредналите случаи спира растежа й.
Конопено / ленено селе – рецепта на Ванга за лечение на миома
Бял равнец – за седящи бани по рецепта на Мария Требен.
Турта и комбинации с невен, живовляк, бял равнец  по рецепти на Петър Димков и проф. Мермерски с претенцията, че стопяват миома.
Мужик корен – хармонизира хормоните в тялото. Пациентки споделят за свиване на възела наполовина.
Котешка стъпка – ползва се и в аптечни препарати срещу миома. Регулатор на хормоналния баланс, работи срещу възпаления и регенерира.
Змийска хурка – топи миома за 40 дни, твърдят билкари. Дъвче се на парченца.
Билки срещу кръвоизливи – канела, репей, коприва, бял равнец, карамфил и други.

Рецептите за приготвяне на изброените билки са дадени ТУК:

Билки за миома. Лечение на миомен възел и кисти без операция: Примолут нор и др. средства

Операция при миома

Кога е показано хирургично лечение и то не следва да се бави:

 • При големина на възлите над 12 седмици;
 • При пресиране на органи по съседство;
 • При провокиране на обилни и опасни маточни кръвотечения;
 • При бърз ръст – като такъв се определя нарастване с 4 седмици за разстояние от половин до една година;
 • Умъртвяване на възела, некроза;
 • „Раждащ“ се възели – откъснала се от крачето си вътрешна миома, която тръгва по детеродния канал;
 • Съчетание на миома с Аденомиоза;
 • Субмукозна миома (от вътрешната страна).

Методът на третиране се избира спрямо типа миома, нейната локализация, обем и други показатели, както и спрямо желанието на пациентката.

Как се подхожда при миома?

Премахва се възелът или цялата матка. Вторият вариант се нарича хистеректомия – радикална хирургия, и се предприема при специални показания. Най-важното от тях е опасността туморът да се превърне в рак. Матката не се запазва и при много ускорен растеж, прекалено огромен тумор, при некрози и умъртвявания на образуванието и при ред съпътстващи патологии, които усложняват ситуацията на болната.

Първата линия – въздействие върху тумора, се прави по няколко различни технологии.

Медикаментозно третиране с цел умъртвяване на възела – емболизация. С медикамент се прекъсва кръвоснабдяването. Резултатът е отмиране на миомата.

Третиране на тумора с енергия – миолиза и хайфу. Извършва се през кожата. В първия случай се третира с лазер или криовъздействие, а във втория метод – с фокусиран ултразвук с много висока интензивност. HIFU или аблация се смята за бъдещето на оперативната технология без скалпел. Методът представлява нагряване на точки, с което се провокира умъртвяване само на образуванието, без да се засягат околни тъкани. Дори не е потребно да се обработва всяка точка от самото образувание.

Миома на яйчника, Миома през бременността, Диагностика на миома, Лечение на миома, Лекарства за миома, Спирала Mirena, Билки за миома, Народни средства за миома, Операция при миома

Щадящите варианти за опериране – лапароскопия и хистероскопия

Оперативни техники за отстраняване на тумора – миоектомия. Тя се извършва по три способа на проникване до образуванието:

 • По детеродния път – хистероскопия;
 • През четири минимални разреза на корема – лапароскопия;
 • Чрез разрязване на стената на корема – класическа миоектомия.

Подробно тези методи са обяснени в отделна статия ТУК:

Операция на миома: Безкръвна и редовна хистеректомия. Цена по здравна каса и др. начини

Профилактика на миомата

Миомата е така честа, че всяка жена би следвало да отдели внимание за профилактика още преди да стигне 30 години. Потребно е съзнателност по отношение на:

 • Контрол върху стреса;
 • Балансирано хранене, недопускане на затлъстяване;
 • Оптимално физическо натоварване, разходки на свеж въздух;
 • Осигуряване на достатъчно почивка;
 • Оздравителни процедури като контрастен душ, плуване и други;
 • Медицинско наблюдение – през 6 месеца, най-много през година да се профилактира при гинеколог. При подознения да се назначи ултразвук на малкия таз;
 • Редовна контрацепция и избягване на абортите;
 • При генетична предразположеност към миома да се съхрани първата бременност;
 • Първо раждане до 22 години и второ – до 25 години профилактират миома;
 • Пълноценен полов живот, задължително с достигане на оргазъм, значително снижава риска от тумори. Това се обуславя от ускорен кръвоток през целия организъм и в частност – през малкия таз;
 • Предпазване от преохлаждане в областта на малкия таз – да не се седи с мокър бански, на мокра земя, на камък и други хладни повърхности дори в жежките летни дни;
 • Синтетичните тъкани на бельото способстват за по-бързо изстудяване през зимата и потене през лятото. Тялото се нуждае от топлообмен;
 • При възникване на възпалителни процеси (болка, течение) веднага да се пролекува;
 • Да не се злоупотребява в ултравиолетовото лъчение – плаж и солариуми.

Често задавани въпроси

от жени с миома:

Да лекувам ли възел под 2 см? Да, макар и с консервативни методи. В определени случаи се провежда активно наблюдение.

Колко изследвания са достатъчни? В общия случай – само палпация и ултразвук с влагалищен датчик. Само по изключителна необходимост се назначават компютърна и резонансна томография, биопсия, хистероскопия.

Възможна ли е бременност? Да, възелът не пречи да се оплоди яйцеклетка, но усложнява износването на плода.

Допустимо ли е естествено раждане? В повечето случаи – не. За предпочитане е с цезарово сечение.

Миомата расте ли по време на бременността? Да, до 6-я месец расте, но незначително. В последния триместър растежът спира.

Допустими ли са противозачатъчни? Да, при отсъствие на индивидуални противопоказания.

Допустима ли е спирала? Не, освен Мирена с лечебна цел. Обикновените изделия усилват кръвотечението.

Допустим ли е масаж? Абсолютно не! Особено при кръвотечение, болка, бърз ръст на тумора. При ноусложнени състояния е допустим масаж извън зоната на корем – кръст – таз – бедра.

Допустим ли е плаж? Не, по-добре да се избягва излагането на директно слънце, както и прегряване на зоната с миома.

Допустим ли е спорт? Възможно е с множество условности: при липса на кръвотечение, без вдигане на тежести; без загряване на кръста, без ориенталски танци, без въртене на обръч и всякакво натоварване на коремна област.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.