Лекарства за простата. Таблетки за простатит. Симптоми и билкови хапчета

Инфламенд, Баклофен, Простамакс, Простамол Уно, Тамсудил и други лекарства за простата и таблетки за хроничен простатит. Какви симптоми дава? Какви билкови хапчета да ползваме?

Почти всеки мъж през живота си се среща с едно или друго заболяване на простатната жлеза. За всяка възраст са характерни специфични заболявания. От 20 до 50 г. преобладават инфекциозно-възпалителните процеси (простатит), след 50 г. се развиват доброкачествена хиперплазия (аденом) на простатата.

Мъжете са склонни да отлагат лечението, но в този случай не може да се неглижира. Болестта повлиява техния социален и интимен живот.

Какво е простата?

Простатната жлеза е съществен орган на репродуктивната с-ма на мъжете. Тя е неголяма по размер (вижте таблицата по-долу), колкото орех. Разполага се около пикочния канал, точно под пикочния мехур.

Второто сърце на мъжа

Наричат я образно второ сърце, за да се подчертае важната й роля в биологичния и социален живот на мъжа.

Водещата й функция е да синтезира течност, която участва в образуването на спермата и придава подвижност на сперматозоидите. Здравата жлеза предопределя детеродната функция на мъжа.

Другата важна роля е участието й в хормоналната регулация на мъжа – в трансформирането и активирането на тестостерона. По тази линия простатата непосредствено влияе върху качеството на половата функция, на общото самочувствие, на целия живот на мъжа.

Таблица на размери на простатата

лечение на простата, простатитПростатата е отворена към ред заболявания, които могат да доведат до безплодие и импотентност, а в определени случаи застрашават и живота

Възпаление на простатата

Възпалението на жлезата се означава като простатит – най-срещаната патология на отделителната с-ма на мъжа. Засяга до 85% от мъжете над 30 г.

Патологията започва с навлизането на инфекц. агент, който от органите на пикочната с-ма (уретра и пикочен мехур) попада в тъканта на простатата. Друг път е прехвърляне на инфекция от отдалечено огнище, напр. при пневмония, грип, ангина, цирей.

Признаци и симптоми за простатит

Прието е болестта да се дели на бактериална, хронична и небактериална. Първите два случая са „стандартни“ и се причиняват от бактерии.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При рязка поява на възпалителен процес се говори за остра форма. Ако симптомите се явяват периодично, вероятно се касае за хронична форма.

 • Остър простатит – острата бактериална форма се съпровожда със завишаване на телесната Т°, силни болки и спазми в слабините. Болният зачестява в тоалетната, като заедно с урината излизат и капки кръв.
 • Небактериален простатит – среща се при т. нар. хронична тазова болка. Има два варианта – с възпаление (инфламаторен синдром) или без възпаление (неинфламаторен).
 • Хроничен простатит – хроничните признаци се изразяват в болка в слабините при уриниране и разстройство (или отсъствие) на полова функция. През по-голяма част от времето тази форма протича безсимптомно.

Клиничната картина на простатит е индивидуална. Може да се открият само част от признаците, а други напълно да отсъстват.

Остър простатит

Различават се три стадия на болестта с различна клинична картина:

 • Остър катарален – учестено, дискомфортно уриниране, болезненост в кръста и слабините;
 • Остър фоликуларен – билката става по-интензивна и може да прострелва ануса. Засилва се при изхождане. Уринирането е затруднено, урината изтича на тънка струя. Типичен субфебрилитет или умерено повишаване на Т°;
 • Остър паренхиматозен – изразена обща интоксикация, температура до 38 – 40°С, втрисане. Остро задържане на урина. Резки, пулсиращи болки в перинеума. Затруднено изхождане

Хроничен простатит

В редки случаи той идва от остър процес, но по правило се наблюдава първично хронично течение. Температурата рядко се повишава до субфебрилни величини. Пациентът отбелязва слаба болка в перинеума, неприятни усещания при уриниране и изхождане. Най-характерен симптом е секретиране по време на дефекация.

Първично хроничната форма се развива продължително време. Тя се предшества от застой на кръв в капилярите, постепенно преминаваща в абактериален простатит.

Хр. простатит може да е усложнение от възпалителен процес, причинен от бактерии. Симптомите на специфичния възпалителен процес маскират пораженията на простатата. Възможно е незначително усилване на болката при уриниране, слаба болка в перинеума, оскъдна секреция от уретрата при дефекация. Незначителното изменение на клиничната картина често минава незабелязано за болния.

Хроничното възпаление понякога се явява като парене в уретера и перинеума, в полово разстройство, повишена обща умора.

Като следствие от нарушена потентност (или страх, че ще се появи такава) нерядко се появяват психическа потиснатост, тревожност, раздразнителност.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Като цяло при простатит се наблюдават три основни синдрома: болеви, дизуриен и сексуално разстройство.

Още в текста: ♠ Какво е простата? ♠ Второто сърце на мъжа ♠ Размери на простата ♠ Възпаление на простата ♠ Симптоми на простатит ♠ На остър простатит ♠ На хроничен ♠ Болката ♠ Притискане на уретрата ♠ Сексуално разстройство ♠ Причини за простатит ♠ Диагностика и изследвания ♠ Анализ на секрета ♠ С какво е опасен простатит, който не се лекува? ♠ Стандартното лечение ♠ Лекарства за простатит ♠ Антибиотици ♠ Противовъзпалителни ♠ Алфа блокери ♠ Обезболяващи ♠ Урологични ♠ За имунитет ♠ Топ 8 билки за простата и народни средства ♠ Физически упражнения ♠ Физиотерапия – къде в България

Болката

В тъканта на простатата няма болеви рецептори. Болката идва от нервните пътища в малкия таз, въвлечени във възпалителния процес.

Пациентите страдат от болка с различна интензивност – от слаба до драматична, която пречи на нощния сън. Самата болка отслабва или се усилва при еякулация, при прекалена полова активност и при полово въздържание. Тя ирадира по нервните пътища към перинеума и към кръста.

В резултат от възпалението се увеличава обемът на простата и тя започва да

Притиска уретрата

Просветът на пикочния канал намалява. Болният по-често уринира и остава с усещането, че не е изпразнил напълно пикочния мехур.

Обикновено нарушенията в уринирането са по-изразени в началните стадии. След това се развива компенсаторна хипертрофия на мускулния слой на пик. мехур и на уретрата.

Симптомите, свързани с уринирането, отслабват, а после отново нарастват заради адаптационни механизми.лечение на простата, простатит

В началните стадии може да се развие

Сексуално разстройство

Появяват се чести нощни ерекции или пациентите не изживяват пълноценно оргазъм, или се влошава ерекцията им. Болката при еякулация може да стане причина за отказ от интимен живот.

По-нататък половите нарушения стават по-силно изразени. В крайните фази се появява импотентност.

Причини за простатит

 • Инфекциозни агенти като стафило- и ентерококи, клебсиела, чревна пръчица и др. Хроничните възпаления са обусловени от полимикробни причинители;
 • Подпомагащи фактори: специфични инфекции и състояния, застойни явления в простатата, преохлаждане, продължително седене, постоянен запек;
 • Хронични заболявания като холецистит, бронхит, кариес, тонзилит и др. ;
 • Нарушен ритъм на сексуална активност – прекалено активен живот или продължително въздържание, непълна еякулация;
 • Урологични заболявания и такива, предаващи се по половия път;
 • Състояния, потискащи имунната с-ма като стрес, непълноценно хранене, редовно недоспиване, прекалено интензивно трениране, системна физическа умора;
 • Хронични интоксикации с алкохол, никотин, наркотици;

Хронична травма на перинеума поради вибрации, удар и др. при мотоциклетисти, велосипедисти.

Решаваща роля за възникване на простатит играят застойни явления в тъканите на простатата. Нарушенията капилярен кръвен поток причинява усилено окисление на липидите, оток, ексудация в тъканите и така се появяват условия за инфекциозен процес.

Още за процесите в простатата е дадено ТУК: Какви проблеми възникват в простатата. 

Диагностика и изследвания

Липсата на изразени симптоми или рядката им поява пречат за навременното диагностициране на заболяването. Препоръчителни са профилактични прегледи.

При наличието на остра симптоматика е лесно да се заподозре простатит. Специалистите палпират простатата и я изследват с ултразвук. Назначават изследвания на секрета и семенната течност, на урина и кръв, както и на мазка от пикочния канал.

Най-информативното изследване е

Анализ на секрет от простата

Секретът от здрава жлеза би следвало да покаже следните показатели:

Изследване на секрет от простата
Показател Норма Простатит
Количество 0.5 – 2 мл Намалено и се събира трудно
Цвят На силно разредено мляко Бял с жълт оттенък или прозрачен
Плътност 1,022 Повече или по-малко от 1,022
Липидни и лецитинови зърна в 1 мл 10 млн. зърна Намалено количество – под 10 млн. или въобще няма
Амилоидни телца 1-2 в изследваното поле при увеличение 280 – 400 пъти Няма
Левкоцити до 10 бр. в изследваното поле при увеличение от 280 пъти или 300 клетки в 1 мкл Съответно над 10 бр. или над 300 клетки

С какво е опасен простатит, който не се лекува?

Главното, до което води игнорирането на симптомите, е безплодие. Задълбочаването на болестта води и до импотентност. Разпространявайки се, инфекцията причинява пиелонефрит, цистит и др.

Гноен простатит е последствие от инфекциозен простатит. Прогресира при стафилококова инфекция, травмирана уретра, слаб имунитет. Може да стане хроничен или да застраши пациента със сепсис, болести на бъбреците, цистит, абсцес.

Не се самодиагностицирайте. Възможно е да се объркате с невралгия, цистит, аденом и дори раков тумор.

Не се и самолекувайте, опасно е. Например при остър простатит не се допуска масаж на жлезата, защото може да се провокира сепсис.

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-бърза и ефикасна ще е тя.

Стандартното лечение

Лечение на остър простатит

Пациентите с неусложнен остър процес се лекуват у дома. При изразена интоксикация и подозрения за гноен процес се предприема хоспитализация.

Инфекциозният простатит се лекува с антибиотик. Той се избира според вида на причинителя и чувстителността му към антибактер. препарати.

Ползват се антибиотици, проникващи в тъканите на простатата, например с активна съставка ципрофлоксацин.

Лечение на хроничен простатит

Терапията е комплексна и включва:

 • Антибиотик – той се приема не по-малко от 4 седмици. Доза, срок и наименование се определят индивидуално;
 • Масаж на простатата – с цел възпалителния секрет, събран в жлезата, да се придвижи към уретрата и да напусне организма. Процедурата подобрява кръвообращението и минимизира опасните застойни явления;
 • Физиотерапия – изписват се процедури за подобряване на кръвообращението с помощта на лазер, ултразвукови вълни и електромагнитно въздействие. Ако пациентът не може да се подложи на физиотерапия, му се назначават топли лекарствени микроклизми;
 • Корекция на имунитета – тя е задължителен елемент при продължително възпаление. Включва нормализиране на съня, режима на хранене и умерена физическа активност.

Конкретни подходящи упражнения и физиотерапевтични процедури са описани ТУК: Комплексни мерки за излекуване на простатната жлеза 

Лекарства за простатит

(видове и принципи)лечение на простата, простатит

Антибиотици за простатит

Те са необходими, за да се унищожи или стопира патогенния причинител на болестта.

 • Пеницилини – те са изписвани активно в миналото, но днес почти са загубили значението си заради нарасналия брой микроорганизми, които вече не се повлияват от това лекарство;.
 • Тетрациклини – те са ефикасни, когато простатитът е причинен от гонококи, хламидия, микроплазма. По-често се изписват при хроничен инфекциозен простатит;
 • Макролиди – притежават широк спектър и ниска токсичност;„
 • Цефалоспорини – предпочитат се при остри бактериални простатити, защото добре проникват в тъканите на жлезата. Те имат широк спектър и висока ефикасност;
 • Флуорхинолони – влизат в комплексни схеми при хроничен простатит и при остри неусложнени възпаления. Показват почти 100%-ова ефикасност. Добре проникват в меките тъкани на простатата и унищожават повечето видове патогени.

Ако причинителят на простатита е вирус, тогава се приемат не антибиотици, а противовирусни лекарства като Ацикловир.

Противовъзпалителни лекарства

Това са нестероидни препарати, които се приемат срещу възпалението. Те премахват отичането на жлезата, подобряват кръвообращението, имат болкоуспокояващ ефект.

На нестероидните противовъзпалителни се залага да премахнат изразените симптоми на заболяването като повишена температура, умора и отпадналост и др.

Обичайно се изписват лекарства на основата на индометацин, диклофенак, кеторолак, кетопрофен.

Супозитории с диклофенак (напр. Волтарен, Фелоран) много добре премахват отичането. Кеторолак е силен при наличието на остри болки.

Алфа блокери

Тези лекарства помагат за отпускането на пикочния мехур и уретрата, облекчават оттока на урина. Те действат чрез релаксиране на гладката мускулатура.

Наименования: Теразозин, Алфузосин, Доксазосин, Тамсудил (тамсулозин).

Обезболяващи

Състоянието на пациенти нерядко изисква допълнително вземане на обезболяващи. Ефектът в тази посока от антибиотиците и нестероидните противовъзпалителни често е недостатъчен. Болният е раздразнителен, нервен, нарушава се социалния и половия му живот.

Изборът на конкретно лекарство зависи от стадия на заболяването и индивидуалните особености на пациента.

 • Аналгетици – предпочитат се в началния етап на възпалителния процес (Антипирин, Аналгин);
 • Спазмолитици и миорелаксанти – при силни пристъпи на болка. Премахват спазмирането на мускулатурата в малкия таз (Мебеверин, Дротаверин, Баклофен, Но-шпа).лечение на простата, простатит

Урологични лекарства за простата

В тази група влизат препарати, които подобряват състоянието на отделителната с-ма на пациента. Те са базирани на растителни екстракти. Ще посочим само някои от тях.

 • Простамол Уно — отнася се към лекарствата, които регулират функциите на пикочната с-ма. Оказва противовъзпалително действие. Представлява концентриран екстракт от растението Сереноа репенс;
 • Просталамин — афишират го като биорегулатор за жлезата. Води се биодобавка. Повлиява обменните процеси в простатата, нормализира уринирането и функционирането на жлезата;
 • Простенал – комбинация от билкови екстракти с цел урегулиране на простатата. В два варианта – Перфект и Найт;
 • Просталек – главното в него е екстракт от ветрогон, който повлиява отделянето на урина и подобряване на работата на простатата. Действа на либидото и общо тонизира. Допълнителни съставки като екстракт от коприва и глицин подобряват имунитета;
 • Простамакс – екстрахирани коприва, сао палмето и върбовка намаляват спазмирането, а оттам и болката. Препаратът работи срещу възпалението и редуцира простатата. Подобрява уринирането и оздравява пикочната с-ма като цяло.
 • Простатизал Плюс – добавка с екстракти от леска, гръмотрън, върбовка и невен. Работи срещу възпаляването и оздравява жлезата.

Лекарства за имунитет и витамини

Те се изписват за подобряване на работата на имунна с-ма. Особено са необходими при хроничната форма, когато организмът е изтощен от дългото възпаление.

Може да се вземат натурални като прополис и пчелен прашец или да се закупят аптечни препарати като Имунал, Имунобор и др.

Интересен продукт е Инфламенд с наночастици, два растителни екстракта и живи клетки на Lactobacillus acidophilus. Наночастиците имат антибактериални свойства, растителните елементи са против възпаляването, а лактобацилус има четворно действие – срещу болка, срещу възпаляване, срещу патогенни микроорганизми и за по-добър имунитет.

Витамини С, А и Е се включват в терапията на простатит, за да подпомогнат възстановяването и да подкрепят имунитета.

Топ 8 билки за простата и народни средства

 • Супозитории от прополис – стопяваме на водна баня 100 г вазелин и добавяме 25 г. прополис на прах и 25 г. пчелен восък. Бъркаме до еднородност и изливаме във формички за свещички (пластмасови опаковки от аптечни супозитории) или оформяме на ръка отделните дози в продълговата форма. Завиваме в найлон и прибираме във фризера;
 • Мехлем от прополис – стопяваме 100 г св. мас безсолна или вазелин и добавяме 30-40 г прополис на прах. Бъркаме до еднородност и изливаме в стъклено бурканче, примерно от крем за лице. И двете прополисови лекарства се въвеждат в ануса за 20-30 мин. Мехлемът се нанася с тампон;
 • Семе от тиква – всеки ден пациентът изяжда по 35 бр. сурови семки, като така си набавя нужното количество цинк;
 • Бонбони от тиквени семки с мед – семките се мелят и разбъркват с мед. Делят се на дози – вкусно и полезно. Рецептата за това лекарство – във видеото:

 • Сироп от черен бъз – приема се като имуностимулатор и за общо оздравяване на организма. Бори се с възпаленията в тялото. ТУК: 10+ качествени рецепти с черен бъз;
 • Сок от магданоз – изцежда се пресен магданоз, колкото да се получат 10-15 мл сок и се изпиват веднага. Подправката има силно противовъзпалително действие;
 • Мумие – смесваме го със сок от моркови или с мед. Еднократната доза е 0.2 г примерно на 200 мл сок. Премахва възпалението, унищожава бактериите;
 • Чесън – той разширява кръвоносните съдове, подкрепя мъжката потентност. Смиламе 4 скилидки и ги запарваме с 500 мл вода. Оставяме до сутринта, когато се изпива на гладно. Аналогично – вечерта.

Физически упражнения

Те са от съществена важност за пълното излекуване. Повлияват кръвообращението в цялото тяло и конкретно в малкия таз. Укрепват съдовите стени, подобряват нервната с-ма и тонуса, намаляват интензивността на възпалението.

Комплекс за простатит

Изпълнява се всеки ден. Важно е правилното дишане – първоначално изпълване на целите дробове с въздух и изпускането му продължително (за 2-3 секунди) през носа.

 1. Дихателна гимнастика: дълбоко вдишване, така че коремът да се издаде напред, и след това издишане с усилие, така че коремът да се „глътне“. Повтаря се по 5-10 пъти от три различни положение – изправено, седящо и легнало;
 2. Стягане навътре („глътване“) на правото черво. Задържаме 10 сек. Изпълнява се 20 пъти;
 3. Скокове – около 100 пъти, докато не усетите умора в краката;
 4. Застанете на един крак, а другия го повдигнете и го раздвижете в различни посоки. Сменете крака. По 50 маха на всеки;
 5. Шпагат – той е отлично лекарство срещу протатит. Раздалечете краката, докато усетите напрежение. Не се насилвайте, докъдето можете;
 6. Седнете на пода и изтегнете краката. Придвижвайте се напред и назад върху дупето – 50 пъти;
 7. Направете поне 100 завъртания встрани и назад-напред от изправено положение, като краката са на ширината на раменете;
 8. Легнете на корем, подложете си малка топка и се люляйте върху нея 5 мин. – това е прекрасен масаж на вътрешните органи;
 9. Седнете на пода с изправени крака и се опитайте да стигнете пръстите. Ако се получи, задръжте 3-4 сек. Повторете 20 пъти.

Източници и още информация: Описание и общи сведения на болестта; * Терапия на остра и хронична форма на простатита.

Физиотерапия – къде в България

Физиотерапевтични процедури се предоставят в болничните заведения и медицински центрове, които имат секции по физикална медицина и кинезитерапия.

Специализирани в тази дейност са урологичните центрове и медицинските центрове по физиотерапия и рехабилитация.

В някои ДКЦ също има разкрити кабинети по физиотерапия.

Във видеото ще видите метод за директен масаж на простатната жлеза:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Лекарства за простата. Таблетки за простатит. Симптоми и билкови хапчета

 1. Рекламата постоянно ни атакува от телевизора – простатата алармира, купи това, купи онова… Обърках се, вече не знам на какво и на кого да вярвам, кои лекарства наистина действат и кои са комерсия???

 2. Какаово масло и слагаш прополис, пчелно млечице, цветен прашец, мед, пчелен восък. Докато е меко, оформяш с пръсти на продълговати свещички и замразяваш. Тази рецепта много помогна на мъжа ми и на вас я препоръчвам.

 3. Запомнете няма чудотворни хапчета и магически свещички, които изведнъж излекуват от простатит. Трябва да се следва цялостно лечение и да се изпълнява всичко казано, заедно с диетата и гимнастиките. Безплатен обяд няма, колкото и да ни се иска.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.