Алое вера: ползи и лечение. Домашни рецепти. Пиене на гел

♠ Сок от алое вера ♠ За какво се пие ♠ Как се прави ♠ Рецепти ♠ Замразяване ♠ Сок от гел и цяло листо ♠ Алоин и как да го премахнем ♠ Сок за мазане ♠ Със спирт ♠ Лечение с алое ♠ Простуди ♠ За имунитет ♠ При хрема, синузит ♠ За бронхиална астма ♠ Болно гърло и кашлица ♠ При фарингит, ларингит

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ За укрепване на дете ♠ При язви и гастрити ♠ Против запек ♠ При инфаркт ♠ При болки в сърцето ♠ Щитовидна жлеза ♠ При рак ♠ За какви видове рак ♠ В гинекологията ♠ За безплодие ♠ Други заболявания ♠ За отслабване ♠ При бременност ♠ В козметиката ♠ При акне ♠ Маски ♠ За коса ♠ Против гъбички ♠ Марки и продукти ♠ Кое алое е лечебно ♠ Как да отгледаме у дома

Алое вера е кактусоподобно растение, което трудно загива. То може да умре от много вода, но не и от недостиг. Често прашасва в някой ъгъл, освен ако не потрябват целебните му свойства.

Наричат го столетник. Дали защото растението е способно да преживява при всякакви условия или защото удължава живота на хората – кой знае?! Но факт, че алоето цери ред заболявания и козметични дефекти. То е толкова разпространено, че е налично във всяка аптека. Екстрактът му е сред най-ползваните добавки в козметичните средства.

Биохимичният му състав не предлага нещо невиждано. В него има микроелементи, ензими, витамини, аминокиселини, био активни в-ва, моно и полизахариди, етерични масла. Но съчетаването им е уникално и подчертано полезно за човека. Най-ценният му компонент е полизахаридът ацеманан, който

стимулира защитните функции на тялото, ликвидира клетки на рака (макар да се спори по това), противостои на вируса на СПИН.

Алое вера като лекарство

Растението има лечебни функции по отношение на ред патологични прояви – на храносмилателна с-ма – язва, гастрити, на гърлото и белите дробове, при артрити и други. Алое възстановява микрофлората в червата, оказва противовъзп. и антисепт. д-вие.

Ползи и приложения накратко

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Алое вера лекува 25+ болести

Растението поддържа обменните процеси в тялото, в това число – в чревния тракт;
В състава му фигурира улцин – в-во, което профилактира появата на язва;
Алоето „попива“ в тъканите и буквално измъква оттам токсини и шлаки;
Стимулира очистването на лимфата;
Счита се за натурален антибиотик, но действието му надхвърля сферата на бактериите и унищожава също така гъбичките и вирусите;
Има противоалергично действие;
Увеличава адаптивните способности на тялото – антистресово растение;
Стимулира кръвообращението, повлиява добре сърдечно-болните;
Повишава общият тонус на организма;
Ускорява регенерирането на клетките и затова се прилага при изгаряния, рани, порязване и други травми на кожното покритие;
Ефективно стимулира изработването на колаген – протеиновата основа на съединит. тъкан. Помага и се предписва при инфаркт;
Някои елементи на алое вера идеално се справят с умъртвените клетки на кожата, усилват регенерацията, подхранват активно и в съчетание с колагена хидратират, противостоят на процесите на амортизиране и стареене, срещу формирането на бръчки;
Оказва болкоуспокоително действие;
Явява се натурален имуномодулатор.

На фона на всичко изброено алое вера не случайно бива посочвано за елексир, който възстановява и поддържа жизнеността и правилната работа на важни елементи от човешкото тяло. Още заболявания, при които помага целебното алое, са дадени ТУК: Лекарството алое – течно и на хапчета.

“Демир

Сок от алое вера за пиене

Благотворността на алоевия сок се обуславя от повишеното съдържание на витамините Е, В, А и С и богатия химически състав. В сока има много манган, мед, натрий, хлор, сяра, желязо, ванадий, фосфор, калий, йод, бром, цинк, флуор, сребро. Допълва се с флавоноиди, дъбилни в-ва, катехини, каротиноиди, целулоза, гликозиди и смоли. В ползата от такава комбинация просто не се съмнявайте.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Алое вера се отглежда в плантации заради ценните си целебни свойства

За какво се пие сок от алое

 • Антипростудни средства с алоев сок – при вирусни заболявания при възрастни и деца;
 • При фарингит, ангина, възпаления в устна кухина като стоматит;
 • За набавяне на витамини – чрез напитки, настойки и витаминни блюда;
 • За укрепване на имунитета;
 • Сокът снижава болевите усещания при травми, слънчеви изгаряния, затваря рани;
 • Прясно изцеденият елексир сваля нивото на холестерина и токсичните в-ва в организма;
 • Ускорява храносмилането, лекува язва, недостиг на жлъчно секретиране и на апетит;
 • Очиства кръвта;
 • Използва се за отслабване и става все по-популярно като средство за възстановяване на нормалния обмен на в-вата;
 • В гинекологичната практика активно се прилага при възпаления на половите органи;
 • Дерматологията го назначава при екземи, дерматит и алергии;
 • Сокът от алое е лекарство за болни бъбреци, отделителна с-ма, запек.

Всичко изброено са показания за прилагането на сок от алое на ампули, в свеж вид, в съчетание с мед и билкови отвари или без всякакви добавки.

Как се извлича сок

в домашни условия?

Начините за прилагане на сокче от алое са много. Един приготвя всеки път свежа лечебна напитка, а друг прави цял литър наведнъж и го прибира на студено. Някои предпочитат да направят концентрат за разреждане. Някои рецепти са за приготвяне на чист сок, а други ползват добавки.

Почистване и извличане на 1 доза сок в 8 стъпки

 1. Отрежете лист – от най-ниско разположените по стъблото на растението.
 2. Вземете остър нож и внимателно срежете зелената обвивка на листото и я изхвърлете.
 3. Гъстият жълт слой, който се разполага под кожицата (някои я наричат кора или ципа), също се изрязва и изхвърля. Той може да бъде оставен да изтече, но младите растения имат малко или въобще нямат. Отделя се и чрез промиване с разтвор на бял оцет – 15 мл, разредени в 250 мл водичка.

  Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

  Изрязване на полезната сърцевина

 4. След като обвивката и жълтият слой са отделени и изхвърлени, на нас ни остава прозрачната желеобразна субстанция – сърцевина, която се нарича гел.
 5. Продължете да почиствате листата от зелената обвивка и жълтият „подкожен“ слой, докато не получите 30 мл очистена сърцевина.
 6. Прехвърлете парчетата гел в блендер и добавете някакъв натурален сок – примерно цитрусов или от праскови, 250 мл.
 7. Включете блендера и чакайте, докато сместа придобие еднородна консистенция.
 8. Прелейте в чаша. Дозата е единична и се поема незабавно.

Рецепта със замразяване

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Изрежете няколко листа от най-ниската част на растението. Без да ги белите, завийте в:

 • Първи вариант – във фолио;
 • Втори вариант – в чиста салфетка, после в кърпа и накрая – найлон.

Оставете в хладилник за 12 – 14 дни, според различните указания. Като свърши срокът, листата се почистват от повърхностния слой от всички страни. Процедурата е показана в следващото видео.

Как да извадим повече сок от алое – като пуснем гелообразната маса през месомелачка и оцедим получената каша през марля.
Как бързо да получим една доза сок – като разрежем лист алое по дължина и го изстискаме с ръка над съда. Този вариант е бърз, но добитото количество сок е много по-малко, отколкото при предишната рецепта.
Как да изстискаме сок за мазане (напр. на акне) – сърцевината се прекарва през месомелачка, сокоизтисквачка или преса, а добитият сок се налива във форма за лед.
Как да получим сок с повишена концентрация на полезни вещества – растението не се полива като минимум 1 седмица, а най-добре – 20 дни. После се откъсва листо за изстискване.

Сок от гел или от цяло листо

Върху някои готови продукти е изписано, че са извлечени от цял лист. В същото време домашните рецепти препоръчват задължително да се премахне зелената повърхностна част и разположеният под него жълт смолист слой. Защо има разлика?

Действително сокът от алое може да бъде добит от сърцевината или от цялото листо без обелване. Масовото потребителско мнение е, че първият вид е качествен, а вторият – опасен, дори токсичен. Има опасения, че сокът от цяло листо предизвиква кожни и стомашни реакции.

Всъщност от значение е дали сокът съдържа или не съдържа алоин. Веществото има токсично действие и е виновник за дискомфортните реакции. Но пък то има изразен слабителен ефект и специално се ползва за лечение на запек и за стимулиране на червата.

Алоин и как да го премахнем

Алоин е горчиво в-во с жълто-кафяв цвят, което се съдържа в 68 вида алое в количество до 6.6% от сухото вещество на листата и в ограничено количество в други 17 вида на растението. Произвежда се от клетките на растението и се съхранява в слоя между гела и повърхностната ципа.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Алоин се отлага точно под зелената обвивка

Доскоро е ползвано широко като слабително средство. В сух вид се влага в някои алкохолни напитки, за да придаде горчив вкус. В САЩ до 2002 година се счита за натурално и безопасно за употреба в минимални количество до достигане на необходимия резултат. Но след това слабителните на основата на алое се обявяват за небезопасни и неефикасни. И днес там се продават такива средства, но само с рецепта.

Листата на алоето са месести, изпълнени с гелообразно вещество, много сочни. Развитите листа са с по-силни целебни качества от младите. Месестият лист е покрит със зелена кора или ципа, която се премахва, също и върхът на листа. Отдолу под зелената обвивка е така нареченият гел – мека сърцевина, почти прозрачна и лъскава. Сравняват я с намокрени лед или стъкло. Тази гелообразна маса е покрита с още един слой – жълт на цвят. Там се съдържа алоин. Ненужният слой може да се изгребе с лъжица или да се изреже внимателно с нож. Някои рецепти препоръчват да се остави листото изправено в чаша и да се изчака смолистото в-во да се стече.

Сок за външно приложение

Отново се ползват долните листа. Завиват се във фолио и се оставят в хладилник за 14 дни. Мелят се и се разреждат 1:3. Течността се закрива с капак и се оставя за 1.5 ч. Прецеждането е трикратно и се налива в стъклен съд за съхранение на студено.

Сок със спирт

Свежият сок се събира със спирт 4:1 и се оставя в хладилник за продължително съхранение. Този концентрат задължително се разрежда преди пиене 1:2 или 1:4.

Лечение със сок от алое

(рецепти и дозиране)

Изцеждане на сок на ръка

При простуди и дихателни заболявания

Настинка, простуда, вирусни респираторни инфекции, грип

Първи вариант: смес от алоев сок и отварка от градински чай. Двете съставки се оставят да си взаимодействат за 3 часа. По-нататък напитката ще окаже очакваното въздействие върху инфекцията (приема се топла).
Втори вариант за лекарство срещу простуди е смес от сок от алое с млян лимон, мед и отварка от жълт кантар. Пие се по време на храненето.

При настинка с главоболие: втриване на сок от алое в слепоочието.

За укрепване на имунитета

Сок 0.1 л, почистени орехи 0.5 кг, течен мед 0.3 кг и половин литър сок от пресни лимони се смесват и прибират в буркан. Започва приемане на лекарството регулярно, по три пъти ежедневно в доза от 1 лъжица от тези за чай. Процедурата е продължителна, за да се формира имунитет спрямо грип и вирусни болести. Алое създава имунитетна броня.

При хрема, синузит

Сокът от алое директно се накапва в носа. При хрема – по 2 бр. в ноздра – четирикратно. В резултат следва активно кихане, в резултат от което се очистват носните кухини.

Същата формула е достатъчно действена и при синузит.

Капки за нос за дечица – с разреждане 1:1. Чистият сок е много силен за детския организъм. На един път може да се накапват до 5 капки, не повече от 3 пъти на денонощие.

За бронхиална астма

Лекува се със смес от червено вино Кагор, мед и алое вера. Напитката се прави по следната рецепта:  100 мл алоев сок, 500 мл вино, 4 лимона – млени и черупките от две яйца. Меле се в блендер. Ежедневно се изпиват по 30 мл на гладно.

Втора рецепта: 15 мл сок, изстискан в домашни условия + 350 г вино (червено!) + 250 г мед. Сместа активизира обмяната на веществата. Пази се на студено, доза – 3 Х 1 супена, преди нахранването.

Болно гърло и кашлица

Заболяванията на гърлото се поддават добре на лечение с алое. За целта се жабури устата и се провежда гаргара на гърло с разреден в равни пропорции сок с вода. След процедурата се взема чаена лъжичка свеж сок, разреден с чаша горещо мляко.

При кашлица за възрастни и деца се събират сокове от алое и от черв. боровинка (по 25 г) и мед (10 г). Схема – 4 Х 40 мл.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Гелообразната сърцевина е прозрачна и прилича на мокър лед

При тонзилит, фарингит, ларингит

Промиване на гърлото с разреден с вода сок – 15 мл на 0.200 л вода.

След боледуване

При изтощено от болест тяло, с цел повишаване на апетита и подобряване на храносмилането, се препоръчва следното лекарство: 150 г сок + 250 г хубав, качествен мед течен + 350 г черв. вино. Всичко се събира и се прибира в шкаф за 5 денонощия. Схема – 3 Х 1 супена, преди нахранване.

За укрепване на дете

100 мл алоев сок + 500 г млени орехи + 300 г втечнен мед + сока от три току-що изцедени лимона. Дава се по 1 лъжичка от десертните, преди нахранване, трикратно.

За туберкулоза

100 г кр.масло + 15 г изстискано алое + 100 г възможно най-чист мед + 100 г прахообр. какао. Много добре се хомогенизира. Схема – 3 Х 1 супена, разредена в горещо мляко.

Възпалявания по дихателн. с-ма, бронхи, бял дроб, за отхрачване: 25 г изцедено алое + 25 г сок боровинка + 10 г втечнен мед. Доза: 4 Х 2 супени.

При болести на храносмилателната с-ма

При язви и гастрити: смес от изцедено алое, медец и зехтин. Лекарството се приготвя от равни части, на водна баня за три часа.

Хроничен колит: 50 г лист живовляк и алое – измити и подсушени, смлени в месомелачка + 0.100 л преварена, още сгорещена вода. Отлежава 20 мин. Схема – 3 Х 20 мл. Курсът е 3 седмици с 4 седмици пауза.

Стомашни и чревни проблеми, дизентерия: 3 по 5 мл цедено алое и втечнен мед. Всяка доза се разрежда в кипнато мляко. Лечебният курс е 20 дни през пауза от 14 дни.

При стомашни киселини: смес от сок от алое и отварка аир. Лекарството се дозира 2 Х 0.120 мл, за 14 дни.

Алое вера против запек

В качеството на слабително с-во алое вера се ползва основно в две форми – кристали и капсули. Алое е силно слабително, независимо от формата му, затова се приема с внимание или въобще не се приема.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Алоин има силно слабително свойство

Лекарствените препарати се правят на основата на гел и латекс. Първото е прозрачното вещество, а латексът – жълтият слой точно под кожата. За слабителни цели се смесват гел и латекс – цял лист.

Доста производители отбелязват на опаковките, че продуктът е годен за продължителна употреба. Но източници, несвързани с компаниите, отбелязват, че латексът натоварва бъбреците. Отбелязва се и фактът, че САЩ от 2002 година разпорежда отпускането на подобни лаксативи единствено с рецепта.

Сокът, приготвен по по-горе посочените рецепти (без ципа и жълтия слой под ципата), има минимално алоин – съставката, която допринася слабителният ефект. Малки количества от веществото се отлага и в сърцевината, поради което сокът от растението има смекчено слабит. действие. Но за лечение на упорит запек естественият сок се явява твърде слаб. За разхлабване се пият кристали (екстракт).

Алое на кристали при запек

Кристалите представляват сух екстракт от растението, получен чрез загряване и кристализиране на млечния сок. Подобни препарати се продават готови, основно в две разновидности: сравнително меки късове, които се поглъщат директно с малко вода, и такива, които се разтопяват в алкохол. Тинктурата се дозира на капки според указания на етикета.

Какъв сух екстракт на кристали да вземем?

Кристалите представляват дехидратирано алое вера и без значение от марката и производителя, те оказват слабителен ефект. Потребители споделят, че действието е бързо и безотказно. Минус е горчивият вкус, който остава в устата. В това отношение капсулите са по-добри, защото изолират веществото от устната лигавица и бързо се преглъщат. Друг начин за притъпяване на неприятния вкус е поставяне на кристалите в капсули, изпразнени от оригиналното си съдържание.

Домашна рецепта за разхлабване

Алое като слабително средство: 150 г предварително смлени листа алое + 300 г втечнен мед. Оставят се за отлежат 24 ч., затоплят се и се прецеждат. Схема – 1 час преди закусването, в количество 5-8 мл.

Сок като слабително средство: 40 мл алое, смесени с натурален сок на вкус – един път в деня.

Сърдечни болести

При инфаркт

За облекчаване на състоянието се смесва сок с 3 големи лъжици вода, в която са киснати сухи плодове. Глътките са мънички. Приемите са само в течение на светлата част от деня.

При болки в сърцето

Ако се появяват периодично, се взема чашка чай, приготвен по следната формула: половин шепа плод глог с 1 лъжица листа от горска ягода се запарват в термос едно денонощие. Филтрира се и се събира с 15 – 20 мл прясно цедено алое. По желание чаят се подправя с мед.

Лечение на щитовидна жлеза

Ендокринолозите различават две основни изменения при щитовидна жлеза – хипо и хипер функция (изработване на недостатъчно или на прекомерно количество хормони). Жлезата ползва йода, който се приема отвън с храната, за да продуцира т.нар. Т4 и Т3.

Изследване, публикувано в ред научни издания през 2008 година, съобщава за положително влияние на алое вера за нормализиране на синтеза на двата хормона. Анализ на екстракт от листа и изпробването му върху животни показал, че алоето снижава нивото на T3 на 25 %, а на T4 – с 13 %.

Специалистите определят посочените проценти като недостатъчни, затова алое вера намира място единствено при леки случаи на хипертиреоза. Плюсът е, че растението предпазва ч. дроб.

При рак (+ на белия дроб)

Влияние на алое вера спрямо ракови клетки

Дали алое вера е биогенен стимулатор? И ако е такъв, увеличава ли раковите клетки?

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Реклама на противораковите свойства на алое вера

Множество лекари са именно на това мнение. Главният аргумент е, че растението влиза в групата на биогенните стимулатори, които са противопоказани при туморни заболявания. Идеята е, че типа вещества стимулират разрастването на вс. клетки, вкл. раковите. Принципно биостимулаторите активизират ензимните процеси в тъканите, влияят позитивно на нарвно-ендокринната регулация, съдействат за регенериране на тъканите, подобряват общата адаптация на организма.

Специалистите на обратното мнение посочват, че противопоказанията за употреба на биогенни стимулатори са твърде обобщени и клинично необосновани. Най-малкото защото тези стимулатори са разнообразни и като химическа структура, и по действие.

Но становището на офиц. медицина е, че алоето е противопоказано за рак. Единствено се признава ползата от него при доброкачествени новообразувания като:

 • Фибромиоми на матката;
 • Поликистоза на яйчниците;
 • Аденоматоза на млечни жлези;
 • Аденоми на простатата и други доброкачествени тумори.

За изброените случаи се препоръчва алоето да се приготвя по специален начин, който осигурява насищането на екстракта с биогенни стимулатори – като листът се държи при ниска температура 2 седмици, преди да бъде обработен.

Вредното спрямо рака вещество отново е алоин от ципата на листото. Именно то способства ръста на раковите клетки. Следователно ако се пие цедена течност, лишена от алоин (тоест приготвена от сърцевината на листото), тогава не би следвало да има противопоказания, каквито се изброяват при всички биогенни стимулатори. Изводът е, че чистият гел може да се изписва на онкоболни.

Анализирайки състава на активните вещества в сърцевината, защитниците на този способ за лечение на рак отговарят така на въпроса за безопасността и ефикасността на средството: само геловете от най-висше качество, с максимално полезен и пречистен състав, произведени единствено от големи и сертифицирани компании (с удостоверения от независими институти като Фрезениус и Международния институт за изучаване на алое вера) са показани за злокачествен рак. Цитира се за пример LR Health & Beauty, която напълно отделя покритието на листото и ползва само вътрешната мека среда. Така приготвеният готов продукт не се явява биогенен стимулатор.

Извън алоин, други съставки на растението наистина имат капацитета да помогнат срещу рака. Така например емодин регулира апоптозата и води до гибел туморните клетки. Ацеманан усилва активността на имунните клетки, които унижощават чуждите на тялото клетки. Свързва се други полизахариди, образувайки вещества с некротизиращо туморите действие посредством блокиране на образуването на кръвоносни съдове в новообразуванието. Има и ензими, които разрушават обвивката на туморните клетки и накрая – растението интоксикира организма.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

За раковоболните се препоръчва само най-чист гел от сърцевината на листата

Разсъжденията в тази посока подкрепят мнението, че пиенето на чист гел цери болните от рак. Има клиники, които използват гела в помощ за по-лекото понасяне на химио- и лъчетерапията. Има данни, че пациенти, които ползват тази добавка към традиционното лечение, не губят косата си, не изпитват гадене и много по-бързо се поддават на лечение.

Защитните на алое вера твърдят, че самото растение нищо не лекува. То само подпомага тялото да се излекува само, като увеличава способностите му за възстановяване, реактивизиране и оздравяване. Дори защитниците подчертават, че не следва да се разчита единствено на алое вера за изцеляване на рака. От растението има полза, но само в съчетание с класическата терапия за медикаментозно третиране на туморите.

Доказателството

Д-р Уендел Уинтърс, професор по микробиология в научния център в Сан-Антонио, Тексас, проучва целебният вид алое в течение на 16 години. Той стига до заключението, че продуктите от растението следва да се ползват от всеки, който държи да остане здрав.

Сокът осигурява мощен импулс за имунната система. За онкологията е важно, че вдига к-вото на Т-лимфоцитите за атакуване на рака. В тялото се натрупва достатъчно количество Т-4 и Т-8 –лимфоцити, позволяващи да се укрепи организма. Д-р Уинтърс също отбелязва, че е желателно алоето да се съчетава с традиционното онколечение. Т-клетките нарастват съществено само за 3 седмици.

За какви видове ракстава алое вера?

Изследователите посочват, че най-ефикасно е алое вера по отношение на рак на ч. дроб. Заснет от екипа филм показва как се оздравява орган със 17 тумора в себе си, чийто собственик е бил обявен за терминален. Тези 17 на брой, при това не малки тумори, изчезват за същия брой седмици – 17.

Добри резултати се отчитат и при рак на простатата, който се развива с бавни темпове. В същото време растението е неефикасно при рак на панкреаса и на главен мозък.

По-нататък изследванията показва пряка връзка между концентрацията на прилагания продукт, дозирането и постиганите резултати. Доста продукти на пазара всъщност са прекалено разредени и не може да се очаква от тях сериозен резултат.

За ефикасното повлияване на имун. с-ма е необходимо наличието на 500 мг монозахариди и 500 мг полипептиди с цел стимулиране на T-клетките. При по-малка концентрация алое вера не работи срещу рак.

Рецепти за прилагане при рак

Пациентите с различни видове рак включват в терапевтичните схеми алое вера на собствен риск. Затова рецептите, които се обменят между болните, са тип „народни“. Най-популярната е съчетание на сока на растението с мед и вино.

Алое вера с мед и вино

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Съставките на прочутия лечебен елексир

Рецептата се препоръчва за всякакви видове рак, но на първо място – при онкопатологии на бял дроб и на шийка на матката.

 • 150 г сок;
 • 2 лъжички течен мед;
 • Чаша червено вино «Кагор».

Съставките се слагат в херметически затворен стъклен съд, на тъмно за няколко дни. Дозиране: 4 Х 20 мл, тридесет минути преди нахранване.

Алое вера с твърд алкохол и мед

 • 35 г свежи листа от дървовидно алое (arborescens);
 • 6 супени лъжици дестилиран алкохол (уиски, коняк, ром)
 • 50 г втечнен, хубав мед

Листата се обрязват, отделят се подкожния слой и връхчето, а само най-чистата вътрешна част се реже на парчета и се слага с останалите съставки в блендер. Разбива се до еднородна течност. Тя не се вари или консервира. Само се прехвърля в кафяво стъкло.

Дозиране: 3 Х 20 мл, тридесет минути преди нахранване.

Алое вера в гинекологията

За възпал. процеси в пол. органи (яйчници, матка и пр.): по 40 мл сокче алое и отварка от жълт кантар., литър вода и 100 мл черв. вино. Лекарството стои 10 дни под плътно затворен капак. Схема – 2 Х 40 мл, 2 седмици.

За профилактика на гинекологични болести: взимат се сушени листа жълт кантар. – четвърт шепа, и се сваряват в 50 г вода. Събира се с 12 капки сокче алое. В готовото лекарство се топят тампони и се въвеждат във влагалището за 15 минути.

При вече започнали възпаления се предпочита друга формула: сок от алое (60 мл) с мед (10 мл), водка (2 с. л.), охладена билкова отвара (1 шепа сух плод зърнастец и една щипка цвят лайка на 1 л вода).

Вулвит, колпит, ерозия на шийката на матката: ванички с разредено сокче от алое вера.Помагат и тампони във влагалището, за 3 часа.

При запек, хронична дисплазия през климакса, дисплазия на шийката на матката: 3 Х 20 мл свежо сокче, след нахранване.

За намаляване на интензивността на менструалното кръвотечение – 2 Х 20 мл, преди нахранване.

За регулиране на цикъла – 3 Х 10 капки сокче. Профилактира възпаления в половата сфера.

Остри възпаления на влагалището и течение – 20 мл настойка от алое, преди нахранване, трикратно.

За безплодие: мелят се 2-3 листа алое + 15 мл масло мор. зърнастец + 20 мл гъша мас. Затварят се плътно и се поставят в шкаф на тъмно. След седмица започва приемането, като всяка доза се разрежда в чаша горещо мляко. Еднократно количество – 1 супена.

При ниско либидо за мъже

Половото безсилие при мъжете се лекува с помощта на самостоятелно приготвено лекарство от 0,15 л алое, 0,35 л вино Кагор, 250 г добър, втечнен мед, 100 г прах от шипка плод, 30 г мляно семе от целина или магданоз. Съставките се киснат 14 дни. Пие се преди нахранване.

Други заболяванияЛечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

При пародонтоза: изплакване на устата с алоев сок, разреден с кипната вода.

Херпес: намазва се със сока, който избива по повърхността на разрязан лист алое. За всяко намазване – нов срез. До 5 пъти на денонощие.

Болести на очите: сок от алое върху компрес се ползва за лечение на катаракта. В окото се накапва смес от сок и мед.

Възпалителни процеси на очите: промивки с отварка от алое. Дебел лист се промива, подсушава, нарязва и се залива с водичка да покисне 3 часа. Очите се промиват през 3-4 часа до изцеляването им.

Рани, язви, фистули: по половин чаша сокче от алое и втечнен мед, 200 мл спирт. Маже се на поразения участък и се покрива с превръзка. Остатъкът стои в хладилник.

Виене на свят и главоболие: чист сок се втрива в чело и слепоочие.

Неврози: равни дози изстискани алое, морков, краставица, цвекло. Схема – 2 Х 3 супени на ден. Друг вариант: равни количества моркови, целина, спанак и магданоз се пускат в сокоизтисквачка. Дозирането е 4 Х 40 мл.

Брадавици: прикрепя се мляна сърцевина от алое. Падат за 5 процедури.

За отслабване

Не се правят отварки или настойки, не се съблюдават строги диети. Достатъчно е 3-4-5 пъти ежедневно да се поема сок, изцеден от пресно алое и само след броени дни ще бъдат забелязани първите резултати.

Алоето притежава цял спектър уникални свойства, които оказват на тялото комплексно въздействие в посока вталяване.

Първо, сокът има мекичко слабит. действие. 6 до 8 часа започва процес на освобождаване на червата. Това е крайно полезно за страдащите от запек.
Второ, алое няколко пъти ускорява обмен. процеси, което е крайно полезно над 35 години, когато е налице естествено забавен метаболизъм.
Трето, растението стимулира секрецията на жлъчен сок и подобрява процеса на преработване на храната.  Това свойство е от полза за любителите на протеинова храна или редовно прилагащите протеинови диети, защото те способстват за влошаване на храносмилането.

Прогноза за отслабване: 5-6 кг за 14 дни.

Как се приема алое за отслабване

За предпочитане са растения на възраст над 3 години, с месести плътни листа, дълги не по-малко от 15 см. Разпознават се от леко изсушеното връхче – то е верен признак, че концентрацията на полезни вещества в чудесна. За допълнително усилване на полезното съдържание, алоето не се полива три дни преди срязване на листата.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

С алое вера се свалят много килограми

Приготвяне, домашна рецепта:

 • Листата се отделят с пластмасов нож или се пречупват на ръка (съприкосновението с метална повърхност води до загуба на някои целебни свойства);
 • Листата се очистват от ципата и долния слой;
 • Ръчно, с помощта на марля и дървено чукало, се отделя сокчето. Прави се през 2-3 дни, няма смисъл сокът да се съхранява по-дълго. Той се пази в плътно затворен съд и в хладилник.

Схема на приемане: 2 Х 5 мл, двайсетина минути преди вечеря и после точно преди сън. Курсът е 14 дни. Заради изразения слабителен ефект, през терапията не се планират важни събития, пътувания, излети, почивки и прочее.

Мнение на специалистите

Официалната медицина определя отслабването с алое като средно по степен на безопасност, защото принципът е усилено изпразване на червата. Изкуствената стимулация на процеса има и негативи: червата се отучват от самостоятелно функциониране.

При бременност

Безопасно ли е алое вера за бременни и при лактация? Официалното становище е: да, съществуват рискове. Опасенията са, че антрахиноните (прилагани като слабително), провокират диария и съкращаване на гладката мускулатура на стом.-чр. тракт. По същия принцип те могат да доведат и до съкращаване на гладката мускулатура на матката и следователно – до аборт или преждевременно раждане.

Подобни мнения, както и забраните за бременните да ползват алое, датират от времето, когато се е ползвал целият лист алое, без да бъдат отстранени слабителните компоненти. Усложненията идват от алоина в непречистени продукти от лечебното растение.

Според някои източници за бременните е безопасно да ползват:

 • Домашен сок, добит от гелообразната сърцевина на растението, очистена от жълтия слой между нея и ципата;
 • Готови препарати, на чийто етикет изрично е указано ниско съдържание на антрахинони.
 • Ползи за бременните и кърмещите жени:
 • Профилактира запек;
 • Помага на тялото да усвоява витамини, аминокиселини и минерали, важни за здравето на детето;
 • Облекчава сутрешният дискомфорт;
 • Сваля кръвното налягане;
 • Стабилизира хормоналните разстройства;
 • Бори се с кандидозата, която причинява млечница при бременните;
 • Подобрява проблемната кожа, намалява разтягането й.

Смята се, че 50 мл чисто сокче с обезмаслено мляко доставя на 100% дневната доза витамини и микроелементи за плода.  Същото количество, приемано през лактацията, обогатява кърмата по начин, който трудно се достига по естествен път (особено при жените, които се стремят да върнат теглото си в нормите отпреди забременяването).

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Козметиката с алое вера е не само безопасна, но дори предпочитана за бременни и бебенца

Предупреждение! Бременните и кърмачките следва да бъдат внимателни при избора на готови продукти. При несигурност нека се посъветват с лекар. Категорично е забранен млечен сок – латекса, както и смесени продукти (гел и латекс), защото горчивата жълта съставка е силното слабително, което провокира контракции.

Препаратите за локална употреба (козметика) са безопасни за бременните.

Гел от алое вера

По отношение на алое вера се ползват две определения за извлечените субстанция – сок и гел. Каква е разликата? По принцип гел се нарича гелообразната сърцевина на листото, но по аналогия така се обозначава и втечненият чрез разбиване продукт, добит от нея. Същият продукт обаче бива наричан и сок заради течния вид, който придобива.

Други автори обаче различават гел от сок. С гел обозначават течността, добита от сърцевината, а със сок – течността, добита от цяло листо (заедно с ципата и слоя, съдържащ алоин). Ако пък продуктът е добит само от алоин-наситената повърхност (с лаксативна цел), понякога той е означаван като латекс.

Трети продукти са плод от смесване на чист гел от сърцевината със сок от цяло листо.

Съществуват две технологии за преработка на алое вера:

 1. Сок/ гел, произведени след отделяне на ципата и слоя под нея. Преработва се меката сърцевина, която по-нататък се стабилизира за съхраняване на ценните компоненти на растението;
 2. Сок от цяло листо – производство по пътя на изцеждане и филтрация. Производителите прилагат различна степен на пречистване. Важно е какво количество алоин е оставено. При някои компании веществото е сведено до 0.005%.

Как да различим? Прозрачният цвят на продукта показва, че в него преобладава прозрачната гелообразна сърцевина. Алоинът (латекс) има жълт цвят и придава оттенък и на готовия препарат. Най-точният начин да се прецени какво има в препарата, е да се чете етикета.

Повече по въпроса е дадено ТУК: Топ приложения на алое вера.

В козметиката

Широкото използване на алоето в козметиката се определя от качеството му да регенерира клетките, да хидратира и избелва. Вложен в кремове и лосиони, екстрактът от растението помага срещу разширени, изпълнени с наслоявания пори, бръчки, черни точки, акне.

Най-благотворно се отразява алантоина. Той носи силният хидратиращ ефект. Козметичните средства с тази съставка правят кожата еластична, гладка и стегната. Алое вера поправя структурата на клетките. Много добре работи срещу прекалено омазняване. Затваря малки ранички и  прорези. Обработени със сока, те бързо се затварят, не оставят белези и не се инфектират.

Сокът от алое си върви добре с вит. Е от ампула за младост и еластичност и с вит. С – за здрав цвят.

Внимание! Листата от алое за козметични цели се държат в хладилник 12-14 дни, преди да бъдат изцедени, според рецептата, която дадохме по-горе.

Как да си направим

домашен крем (гел) за лице
Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Алое вера е предпочитано в козметичната индустрия. Продуктите на негова основа са хиляди

Най-бързата рецепта е да се напои марля в прясно изстискан сок и да се наложи в проблемна зона. Достатъчно е да стои половин час. Подобни процедури се правят по следната схема:

 • 1 – 7 ден – еднократно в деня;
 • 8 – 14 ден – през 1 ден;
 • След 15 ден – през 3 дни.

Срещу черни точки и разширени пори: няколко лъжички сок алое + същото количество лим.сок, размесени с белтъка от 1 яйце. Маската се налага за 15 минути.

За ежедневна грижа: памучен тампон, напоен в концентриран сок, заменя тониците за проблемна кожа. Подхранва, овлажнява и изглажда кожата.

За подхранване на повехнала и твърде суха кожа: маска от сокче алое и сметана.

При акне и други дефекти

Очистващото, заздравяващо, противовъзпалително и антибактериално действие на сока от алое ефикасно се бори с всякакви пъпки, дори и с акне. Освен това се предотвратява появата на петна, белези и постакне. Стига ежедневно да се намазват проблемните участъци.

При склонност към образуване на пъпки и акне се възползваме от антисептичното свойство на алоето предварително – за периодично отпушване на мастните жлези.

За изтегляне на гнойно съдържание на пъпки помага компрес с изцеденото от алое, прикрипен с лейкопласт. Компресите се сменят през 24 часа. Пъпките се топят за 2-3 дни.

Алое вера при суха кожа

Сокът от алое помага за оздравяване на суха кожа, но за да се предотврати допълнителното изсушаване, се препоръчва предварително намазване с овлажняващ крем. При индивидуална непоносимост сокчето се разрежда наполовина.

Маски за лице при акне: един къс алое се промива добре на течаща вода и се разбива в блендер. Към кашата се добавя разбит белтък (1 брой) и 4 капки лим.сок. Маската се маже на три пъти, като се дава на долния слой да изсъхне. Последният слой стои 30 мин. и се премахва всичко.

Маска за лице против възпаления: чаена лъжица бяла глина, разредена с течност от алое, докато стане  консистенция на паста. Налага се на лицето за 15 мин. Междувременно не се говори и не се правят мимики.

Маска против бръчки

Кожата в близост до очите е нежна и чувствителна. Тя е основен индикатор за цялостното състояние и здраве на човека. Хората с болестни изменения получават отоци и бръчки още в млада възраст. Грижата в тази зона се състои в редовно извеждане на токсините по естествен път и обогатяване с хранителни в-ва. За тази цел алоето е перфектно.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Петна, белези, бръчки, акне и всякакви други дефекти се третират успешно със сока на алоето

Срещу бръчки:

 • Пресен сок – намазване на околоочен контур с пресен сок, както се нанася обикновен лосион или крем;
 • Налагане на късчета алое – разрязва се алое лист по средата и се оголва цялата площ от ципата. Срезът се налага в зоната под очите;
 • Козмет. продукти с алое – същата функция имат козметичните кремове с висок дял на алое в състава си (до 95%).

Процедурите срещу бръчки се провеждат ежедневно, с малки паузи от време на време.

Маски от алое – отделят се големи късове от сърцевината на листата, добре се промиват с преварена вода и се загръщат в салфетка или памучна тъкан. Поставят се в хладилник за 14 дни. Парчетата се изстискват при нужда – когато се прави маска..

Защо се слага алоето в хладилник?

При недостиг на слънчева светлина алоето започва да отделя биологични компоненти, които са необходими точно за оздравяване на кожата. Т.нар. стимулатори помагат за възобновяване на клетките и подобряват жизнеността им. Като цяло така приготвеният сок влияе на тонуса, на свежестта и здравината, профилактира възпаления и обогатява с витамини.

Рецепта №1: сокче от алое + извара + сметана + мед. Съставките се довеждат до еднородно кашообразно състояние. 20 мин.

Рецепта №2: сок от алое + растит. масло (бадемово, праскова, зехтин, сусамово, кайсиево). Маслото е двойно на сока. 40 мин.

Рецепта №3: сок от алое + фурми + авокадо + сметана + зехтин. По желание се добавя плод – праскова, ябълка, грозде, киви, кайсия, диня и т.н.. Смила се в блендер до каша. 25 мин.

Рецепта №4: сок от алое + отварка от лайка и град. чай. Плодово пюре за сгъстяване. Помага при възпаления, при прекомерно омазняване, пъпки и други. 25 мин.

Рецепта №5: сок от алое + яйце + мляко. 25 мин.

Алое вера и кокосово масло (или друго)

Маските с базови и етер. масла са еднакво добри както за кожа, така и за коса. Те очистват в дълбочина от замърсяване, вроговени частици, мастни натрупвания. Ако кожата е прекалено мазна, се премахва нездравият блясък и се оздравяват тъканите. При сухата кожа се премахва чувството за дърпане и стягане. В маските се влагат всякакви масла, като най-любимо е кокосовото. Маските се обогатяват с по-благородните етерични извлеци или с плодове.

Алое вера за коса

Маска за подхранване: сок от алое + зехтин. 20 мин.

За перманентна грижа: 5 мл алое в шампоана (само в дозата за момента).

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Здравина, подхранване и блясък – косата само печели от маските с алое

Срещу пърхот, повредени краища, слаби фоликули, косопад:

Рецепта №1: сок от алое + кис.мляко + репейно масло + жълтък + лим.сок. 30 мин.

Рецепта №2: втриване на чист сок в скалпа (за ежедневна профилактика и лечение на косопад).

Рецепта №3: сок от алое + водка в равни дози (втриване, срещу прекомерно омазняване).

Рецепта №4: сок от алое + рициново масло (за обем и блясък). 3 мин.

Алое вера против

гъбички на ноктите

Две неголеми парчета гел + 1 л кип. вода + лайка или невен (сухо в-во). Закрива се с капак и отлежава 2-3 часа. С течността се правят ванички свещу гъбички по ноктите. 15 мин. Накрая се нанася противогъбичен крем. Баните са ежедневни до окончателно очистване.

Алое помага за намаляване на потенето на краката.

Цена на продукти

Алое вера на сок

На Sanct Bernhard – 99,7% алое вера, добито от вътрешността. Цена за 1 л – 42.90 лв.

На Savio – 100 % чист продукт от лист. Цена за 0.53 л – 27.00 лв.

От Балев био маркет – естествено мътен сок от ръчно белени листа, неразреден. Цена за 0.5 л – 25.00 лв.

На Абофарма – 91% сок, 9% мед и вит.С, добит от сърцевина на алое. Цена за 1 л – 33.30 лв.

От Medicura – 99.8% орган., стабилизиран. Цена за 0.33 л – 12.00 лв.

На Nature’s Way – 99.7% сок от цял лист. Цена за 1 л – 33.28 лв.

На Lily of the Deser – 0.946 л – 9.62 лв.

Алое вера на гел за пиене

На Real aloe – от растения, отглеждани органично в Южна Калифорния. Цена за 0.96 л – 17.07 лв., промоция – 12.71 лв.

На LR Health – 90 % гелче за пиене, с мед. Цена за 1 л – 64.90 лв.

На таблетки и капсули

На Pfito Wave – 25 мг екстракт, равнозначен на 5000 мг гел. Цена за 60 бр. – 19.51 лв.

На Now Foods – 10 000 мг еквивалент на капсули. Цена за 100 бр. –  23.90 лв, промоции – 13.71 лв.

На Nature`S Way – капсули 140 мг, 100 бр, цена – 24.61 лв.

На Nature`S Way – капсули 275 мг, 100 бр, цена – 23.31 лв.

На Nature`S Way – капсулки 550 мг, цена – 16.38 лв, за 100 бр.

На Биохерба – капсули 25 мг, 100 бр., цена – 12.86 лв.

На Natures Bounty – капсули по 470 мг, 100 бр, цена – 22.01 лв.

На Адифарм – капсули по 12.65 мг, 30 бр. Цена  – 8.66 лв.

На GNC – капсули по 25 мг, 90 бр. Цена – 26.57 лв.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Изборът на продукти, форми и производители е огромен

Алое вера на кристали

На Билки ЕООД – 60 мг за разтваряне на тинктура, цена 9.17 лв.

На Здравница – 30 г сух екстракт, цена 4.51 лв.

На Кармен – 50 г, цена 5.49 лв.

Сироп от алое вера, концентрат

На Хербалайф – 40% сок, извлечен от цял лист. Поръчки чрез дистрибутор.

На Now Foods – разрежда се в 1.25 л вода. Опаковка 120 мл, 30 лв.

Листо от алое, свежи листа

За приготвянето на свеж сок и лекарства се продават и свеж лист – Barbadensis Miller. Продуктът например е наличен в Балев Био Маркет на 19.91 лв за 1 брой.

Алое вера на прах

Чистата гелообразна сърцевина без алоин-съдържащия слой, изсушен на прах. Разрежда се във вода.

В магазини Зоя се продава пакет 125 г за 11.15 лв.

На Билки ЕООД – 50 г, 4.34 лв.

Напитката Aloe Vera King

(вода с алое вера на прах)

Съдържа 20 % алое и парченца плод, предназначена за разхлаждане и тонизиране. Цена за 240 мл – 1.25 – 1.70 лв.

Нектар от алое вера и черв. боровинка – органичен, сертифициран сок със съдържание на 99,7% алое от сорта Barbadensis. Цена за 0.946 л, 42.91 лв.

Козметика

Алое активатор – чист гел с алантоин, предназначен за обновяване на клетките. Овлажнява и подхранва кожата, почиства, успокоява. Маската премахва мъртви клетки и балансира pH. Приложението му е комплексно, решава проблемите на конкретната кожа. Цена за 118 мл – 27.00 лв.Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Крем с алое вера – такива продукти има множество на пазара. В козметичните серии се добавя различно количество екстракт от алое. Цената на тези продукти е много различна според марката, състава и т.н. Пример: Еубиона 17.50 лв, Хербал 1.30 лв, е-Лек 21.90 лв, Орифлейм 9.90 лв.

Гел на Кройтерхоф – гел за лице с 96% съдържание на алое, 200 мл се на цена от 8.51 лв.

Масло от алое вера

Маслата не са изцяло от алое. Те се получават от смесване на базови масла с екстракт от алое. Според съставките и процентното съотношение, те също са много различни и като вид, цели,  и като цена. Пример: Nurs Lokman Hekim против стареене 10.00 лв., JĀSÖN® – 19.91 лв.

Алое вера на спрей

На George’s  – 0.236 л на цена от 9.62 лв.

LR Health & B. за спешност, 400 мл, с широк диапазон на приложение от одраскване, рани и гъбички до херпес и хемороиди.

Екстракт от алое вера

за пиене на ампули

На БиоФарма – 10 ампули по 0.15 мл, цена от 11.79 лв. Представлява воден разтвор с контролирано съдържание и производство.

Екстракт на ампули за лице

Ампулите за кожа (средна цена 4 – 5 лв на брой), се използва за балансиране на кожата, успокояване, подхранване и защита. Регенерират клетките, балансират, изглаждат неравности, премахват белези, петна, зачервяване. Ползват се като първа помощ при изгаряния и за дълготрайна грижа.

Съдържанието се втрива на ръка и се въвежда в дълбочина с методи като йонофореза, мезотерапия, ултразвук и други.

Паста за зъби с алое вера

На Equilibra – натурална паста за оздравяване на зъбите и усна кухина. Съдържанието се равнява на 30% сок алое. Цена 9.80 лв.

На Equilibra – избелваща с мента, 30 % еквивалент на алое. Цена 9.80 лв.

На Urtekram без флуор – предпазва лигавицата и венците от възпаления, с етеричните масла и натурален вкус. Цена 7.56 лв.

Капки за очи с алое

в офталмологията

Алое активатор на Форевър Ливинг представлява капки с множество функции. По отношение на очите лекува конюнктивит, сухота, умора, глаукома и други патологии. Доза 3 Х 1 капка. Продажба чрез дистрибутори.

Още за свойствата и ползите от растението е разказано ТУК: Маски, капсули, лекарства с алое. Как да направим у дома?

Кое алое е лечебно и кое не?

Алое е растение, чието видово разнообразие е огромно. То е непретенциозно и лесно се отглежда при всякакви условия. Затова и няколкостотин вида, носещи името Алое, виреят дори в Африка и на Арабския полуостров и дори произхождат оттам.

Все пак от стотиците видове алое лечебна стойност за човека имат само два вида:

 1. Видът Barbadensis miller – точно придобилото известност Алое Вера и
 2. Видът Arborescens – Дървовидно.

И двата имат сходен химичен състав. Разликата е, че Barbadensis е много едър вид и се гледат в плантации, а Arborescens е малко по размери и е подходящо да се отглежда у дома. Дървовидното растение е най-предпочитаният за отглеждане вид у нас.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Barbadensis miller е гигантско растение, но не е невъзможно да се отглежда и у дома

Видове алое вера у нас – Дървовидно алое

Как да си отгледаме у дома?

Алоето аrborescens е лесно за прихващане, отглеждане, размножаване. Не създава никакви грижи и няма как да се провали и най-незаинтересованият „градинар“. Растението се прихваща от филизи, които се срязват, попива се сокът, който избива, и се оставят да постоят 5 дни. Слагат се в пръст и не се поливат десетина дни. Предпочитан сезон – пролетта, но не е задължително.

Алоето се хваща и от семе.

Особености при отглеждане

на растението

Алоето има най-много полезни в-ва в студеното време – зима, пролет. Подходящи за изцеждане са листа с  минимум 15 см дължина.

Алоето иска светлина и суха почва. Ако нещо може да го повреди, това е прекаленото поливане. Но проблемът се решава с добре дренирана саксия, от която да изтича всяка ненужна течност. Растения, отглеждани на малко слънчева светлина, стават високи с малки листа. Ако забележите подобен уклон при вашето растение, преместете го на по-слънчево място. Зимата нега остане на топло – на не под 12 градуса, а лятото ще изкара и навън, без да му пречи горещината.

Лечение с алое вера, за Простуда, За имунитет, при хрема, синузит, За бронхиална астма, алое вера за болно гърло и кашлица, При тонзилит, фарингит, ларингит, За укрепване на дете, Алое вера при язви и гастрити, Кристали против запек, При инфаркт, При болки в сърцето, Щитовидна жлеза, при рак

Размножаване на алое вера

Присаждане

Докато е младо алоето, може да бъде пресадено. Като напредне възрастта – само ако е наложително. Новата почва трябва да съдържа 20% едър пясък.

Противопоказания

на сок, кристали, гел, сироп и пр.

По-горе изяснихме, че опасността в алоето идва от съставката алоин. Продукти, непречистени от алоин, са опасни за бременни дами, през лактационния период, за прекалено малки и прекалено възрастни лица. Лаксативите, които са на основата на алоин, се потребяват само по назначение на лекар. Те никога не се изписват на гореизброените групи лица.

Алоин се съдържа – макар и в малки количества, и в най-пречистените сокове (защото го има в самата сърцевина). Затова има принципни противопоказания за алое вера – не се започва по собствено решение и без медицинско предписание в следните случаи (освен посочените по-горе):

 • От болни с диагнозите хепатит, холецестит, хемороиди;
 • При наличие на маточни кръвотечения, както и при вътрешни кръвоизливи;
 • При злокачествени образувания – според официалната медицина. Засега алоето се води алтернативен метод на лична отговорност;
 • Някои лица са алергични към компонентите в алое вера. В такъв случай ползването му е невъзможно.

Как да позная, че алое вера не ми понася?

Появата на обриви, раздразнение на лигавиците и болезнена диария. На ред продукти, както и в множество статии, ще прочетете съждението, че растението е без стран. ефекти. Не разчитайте напълно на подобни обещания. При първа употреба внимателно наблюдавайте реакциите на тялото си. И не правете компромис с чистотата на продуктите или по-евтини такива, на които не е указано специално от коя част на растението е добита суровината.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Алое вера: ползи и лечение. Домашни рецепти. Пиене на гел

 1. Използвам сухо алое на парченца и се чувствам добре .В какъв вид е най полезно да се консумира.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.