Тученица: рецепти за отслабване, лечение и готвене. Противопоказания. Отглеждане

♠ Как да разпознаем тученицата? ♠ Прилики и разлики с тлъстига и захарно калдъръмче ♠ Съдържа ли живак? ♠ Има ли двойник и противопоказания? ♠ Лечебни свойства ♠ Рецепти

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ При висок холестерол ♠ При диабет ♠ За отслабване ♠ За бебе ♠ В козметиката ♠ Срещу рак ♠ При артрит ♠ Високо кръвно

Тученицата произхожда от „космополитно“ семейство – разпространено почти по цялото земно кълбо. За негова родина се водят Сев. Африка и Близък Изток, но преди доста хилядолетия се е разпространило из Азия и Австралия, на двата американски континента и естествено – в Европа. От 4-5 хилядолетия се култивира за храна, фураж и лекарство.

До днес тученицата е позната из света като листен зеленчук и източник на здраве, докато у нас се възприема главно като плевел. И когато стане дума за нея, мнозина питат за разликата между

билката тлъстига и бурена тученица

Въпросът няма сериозно основание, защото двете растения очевидно се отличават. Доближава ги единствено фактът, че листата са месести, макар да са различни по размер, форма и разположение. Един път сравнени, тлъстигата и тученицата не могат повече да бъдат сбъркани.

Прилики и разлики

(снимки)

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Portulaca oleracea (тученица)

Растенията от семейство Тлъстигови имат разклонени от основата стебла. Цветоносните са изправени, възходящи. Листата са гъсто разположени. За разлика от тях семейство Тученицови предимно пълзят по земята. Листата им са на разстояние, откривайки голи части от стеблото. Образно казано Тлъстиговите се устремени нагоре, а Тученицовите се придържат към земната повърхност.

Тлъстигата и тученицата се различават и по формата на листата. Семейство Тлъстигови обхваща множество видове с разнообразни листа, но все пак различни от специфичната капкообразна форма на тученицата. Например формата при Дебела Мара – така известната билка от Тлъстигови, е овална. За по-ясна представа на описаното вижте видеото и снимките по-долу.

Други особености на тученица – вирее само до 1000 м надморска височина, едногодишна е, семената се поместени в кутийка с кълбовидна форма, която се разпуква.

Тученица и калдъръмче

Същото ли е?

Демир бозан билки за бъбреци

Латинското наименование на семейството е Portulaca (произнася се „портулака“). В България са разпространени само два вида:

√ Portulaca oleracea – тученицата, разновидността L. var. sativa се отглежда като зеленчук;
√ Portul. grandiflоra – калдъръмче, декоративен вид за зацветяване, включително и у нас.

Характерни признаци на тученицата

√ Сочни, малки, месести листа с окръглено-продълговата форма;
√ Сочни стебла с червеникав оттенък, пълзящи по земята;
√ Неголеми жълти цветове, намиращи се в основата на листата. Появяват се от юни до август;
√ Малки черни семена, които съзряват в кръгла кутийка.

Състав на тученицата

Надземната част е ценен източник на белтъчини, без които е невъзможно функционирането на чов. организъм. В нея има глюкоза, захароза, фруктоза, малтоза и галактоза – „топливо“ за клетките. Органичните к-ни съхраняват нормалните обменни процеси в тялото. Използването на тученица като лекарствено растение се обуславя от способността му да насища органите и с-мите със соли на калия, магнезия, натрия, калция. Налице са още микроелементите манган, цинк, никел, мед, желязо, алкалоиди, сапонини, гликозиди, норадреналин.

Листата съдържат значима доза витамини – каротин, токоферол, аскорбинова (до 0,3 %), никотинова к-на, филохинон. Тученицата е прекрасно депо на флавоноиди и смолисти в-ва.

В семената се намират мастни к-ни като линолова, олеинова, палмитинова.

За тученицата е разказано и ТУКТученицата – билка или плевел? Идеи и рецепти. 

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как изглежда тученицата и как да я разпознаем по формата на листото и вида на стеблото, вижте в следващото видео:

Тученицата има ли двойник?

Младежът, заснел следващото видео, твърди, че тученицата има двойник и при това силно отровен, застрашаващ живота на човека. Действително показаното растение прилича на тученицата по вида на стеблото и формата на листото, но има една много съществена разлика – листата му просто не са месести. А както вече посочихме, тученицата, както и сродното калдъръмче, имат месести листа – много съществен техен отличителен белег. Вижте видеото и различете сами:

Лечебни свойства на тученицата

Способността й да цери се обуславя от нейния химически състав:

 • Каратиноидите са предшественици на вит.А;
 • Захарите дават енергия;
 • Кумарините профилактират тромбоза и работят като антикоагуланти;
 • Органичните к-ни стимулират обменните процеси;
 • Терпеноидите са антисептици и дезинфекцират;
 • Витамините и антиоксидантите нормализират гъстотата и съсирването на кръвта, активират обменните процеси;
 • Биологично-акт. в-ва норадреналин и допамин, хормоните и мин. соли и др. работят оздравяващо и т.н.

Тученицата има уникален състав като съчетаване и съотношения и затова има стабилни позиции в нар.медицина за лечението на множество заболявания. Тя има следните действия:

 • Антиоксидантно;
 • Пикочогонно;
 • Противомикробно;
 • Антитоксично;
 • Хипогликемично;
 • Против рани;
 • Противовъзпалително;
 • Против глисти;
 • Слабително;
 • Регенериращо.

За леч. цели се ползват всички части на растението освен неговите корени – цветове, стебла, листа и семена.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Това са гъстолиста тлъстига и дебела мара

Рецепти с тученица

За да се използва цяла година растението с всичките му полезни качества, то трябва да се изсуши или консервира. Тученицата се бере в периода на цъфтене. Листата и семената се събират за изсушаване. Те се нареждат рехаво. При пълно изпаряване на влагата се съхраняват всички полезни свойства. За лек. цели се ползва и сокът. По-долу ще дадем съвети съхраняване.

Има няколко начина за приготвяне на лечебни средства от тученица. Всички те са ефикасни при системно приложение.

Рецепти със сушена тученица

Рецепта №1: Сухо в-во 1 голяма лъж. + 1 чаша – стандартна, вода (кипнала). Запарката – 1 час, филтриране.

Приложение 1: втриване в скалпа и основата на косата, при пърхот.

Приложение 2: 4 Х 40 мл ежедневно при импотентност.

Приложение 3: отварката се ползва за превръзки при псориазис, лишей, рани и явви.

Рецепта №2: Сухо в-во 1 голяма лъжица (мляно) + 1 чаша – стандартна, вода. Сваряването е на слабичко – 15 мин., прелива се в термос за 1.5 маса. Поема се 4 Х 20 мл предхождащо нахранването – при артрити.

Рецепти с прясна тученица

Рецепта №1: 40 г от растението + 1 чаша – стандартна, вода. Отлежава – 2 часа, филтриране. Взема се с по 2 белтъка на ден, в течение на седем дни.

Рецепта №2: една стиска от растението + 1 чаша – стандартна, вода (студена). Варенето е 10 мин. Отлежава под капак – 2 часа, филтриране. Приема се 4 Х 20 до 40 мл. Полезно е при артрити, заболявания на ч. дроб и бъбреци. Със същата отвара се промиват язви и рани.

Рецепта със семена

10 г млени семена се потапят в 1 чаша – стандартна, вода (кипната). Варенето е 10 минути. Отлежава – 30 минути, филтриране. Използва се за превръзки при гнойни образувания, мокреща екзема и лишей.

Приложения при заболявания

При висок холестерол

Билките за понижаване на холестерол в кръвта са практически толкова ефикасни, колкото и лекарствата. Но те се употребяват по-продължително до добиването на резултат. Редовното прилагане на тученица в храната способства за нормализиране на холестерола. Листата се влагат в салати. Приемането на отварки от растението също снижава холестерина и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Сравнение между тлъстига (1) и тученица (2)

При диабет

Тученицата възстановява ф-иите на жлезите с вътр. секреция. За лечение са пригодни растенията с цъфнали жълти цветове. Те не се варят на отварки, а се ядат – цветовете, листата и стеблото са подходящи за това. Може да са в суров вид, варени, печени и дори мариновани. Свойствата не се губят при топлинна обработка.

Тученицата помага в борбата със захарния диабет. Пациенти свидетелстват, че са снизили нивото на кр. захар от хронични 13 – 17 въгл. единици до 6 – 8. Но такъв ефект се добива с 1, дори 2 години ползване на тученицата като храна. Опиталите го споделят, че то е вкусно, с лек кисел вкус, и без рязък аромат. Кръвната захар се сваля меко и плавно, без скокове.

Количество на ден – 1 – 2 стръкчета. Показано е да се съчетае със свежи копър, магданоз.

Отварка при захарен диабет: една шепа мляно растение + 0.350 мл водичка (кипната). Запарка – 60 – 90 минути, филтриране. При лека форма на диабет се поема по 20 – 40 мл, при тежка форма – два пъти повече.

За отслабване

Тученицата има в себе си значимо количество мастни омега-3 киселини, сравнено с други подобни растения. В него има до 20 пъти повече антиоксиданти (които преустановяват и нарастването на ракови клетки). И двата компонента са съществени за отслабване.

Растението се слави освен това с изключително ниската си калоричност, като е богато на целулоза и хранителни в-ва. Салатите от тученица дават усещане за ситост, което предотвратява необходимостта от приемане на още храна. Хората, които желаят да отслабнат или да съхранят идеална фигура, непременно трябва да включат растението в ежедневното си меню.

Шейк от тученица – начин да се приеме повече от полезното растение. Полезно е да се съчетае със спанак, ябълки, моркови, зеле и др. полезни компоненти, ползвани в обичайните диетични менюта. Пюрирането е в блендер, като сместа се разрежда с минимално к-во водичка. Подобна напитка дава прекрасен старт на деня и енергия.

Може ли да се дава на бебе?

Полезните с-ва на тученицата са проучвани и е доказано, че високото ниво мастни омега-3 киселини позволяват да се снизи риска от отклонения в развитието на детето в ранна възраст. При признаци на аутизъм, дефицит на внимание и хиперактивност се препоръчва включване на тученица към храната, като количеството се решава от педиатър.

Полза за децата – тученицата лекува авитаминоза, сваля температура, премахва брадавици.

Тученица в козметиката

Растението се ползва за козметично средство от миналата ера. Неговите компоненти способстват за регенериране на клетките, кожата става по-мекичка и изгладена. Тъканите се хидратират, недълбоките бръчки се заглаждат. Така тученицата работи срещу стареенето. Удобното е, че е лечебна за всякакви типове кожно покритие, както и за коса.

Основното действие на екстракта от тученица в козметиката е лечебно. Тя проявява ярко изразено противовъзпалително и успокояващо действие срещу дразнения и сърбежи. Има леко противомикробно, противогъбично и обезболяващо свойство. Оказва положително въздействие при напукване, порязване и термична увреда по кожата, като обезпечава намаляване на болката и придотвратява развитието на вторична бактериална инфекция

В съчетание с други растителни екстракти се прилага в готови изделия с anti-age ефективност. Козметичните композиции с екстракт от тученица приоритетно се насочват към подобряване на естетическите характеристики на кожата, в частност срещу бръчки и предотвратяване на появата на нови. Проучвания сочат, че растението проявява ботокс ефект, но в тази посока предстои да се правят клинични изпитания.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Сравнение между Portul. grandiflоra (калдъръмче) и oleracea (тученица). Първият вид е декоративен и цъфти в разни цветове, а тученицата – само в жълто

За кого е показана тученицата

 • Като средство за борба с раздразнения и увреди по кожата;
 • За премахване на почервеняване, в това число обветряне;
 • В комплексни хидратиращи програми;
 • За профилактика на стареенето;
 • За подобряване на хидратацията на тъканите;
 • При дерматологични патологии, съпроводени със сърбеж;
 • При възпалителни заболявания на кожата като акне и розацея.

За повече от изброените цели е достатъчно обтриване сутрин и вечер с лосион,  приготвен от прясно сварена тученица. Препоръчва се нова течност да се готви през три дни, а междувременно сварената да се държи на студено.

Козметични рецепти с тученица

Маска за суха кожа: смесете половин шепа мляно или накълцано растение с 10 мл зехтинче и още толкова мед. Стои 10 мин. Отмива се с тампон, напоен в зелен чай, а после – изплакване с преварена вода.

Маска за подхранване: 1 черпак мляно на каша растение + 10 мл сметана + 50 г извара. Маската се нанася на лице, шия, деколте за 15 мин. Отмива се с топла отварка от лайка или магданоз. Завършва се с хидратиращ крем.

Маска за мазна кожа: 1 черпак пасирана тученица се сгъстява с овесена каша. Нанася се за петнайсетина минути.

Отварка срещу пърхот: запарете половин шепа суха тученица за около час и премахнете остатъците от растението. Лосионът се втрива в скалпа след всяко измиване.

Действа ли при рак и как?

Тученицата, която има в състава си големи количества вит. А и С, работи като антиоксидант с невероятна мощност. Затова се смята за профилактично средство срещу образуването на някои видове тумори, особено в зоната уста – гърло – ларинкс, и на бял дроб.

В растението присъстват също така и елементи като беталаин – пигмент, придаващ на плодовете характерен жълт и червен цвят, бетацианин и бетаксантин – гликозиди с антимутагенен ефект. Тези в-ва са способни да блокират работата на свободните радикали, които провокират израждане на здрава в ракова клетка. По този способ се предотвратява развитие на онкологична патология.

Изследователи от Университета в Сан Антонио, Тексас, откриват, че тученицата притежава 20 пъти в повече мелатонин, сравнено с други растения. Мелатонин пък оказва силен противораков ефект. Комбинацията с вит.А, който има значителен противотуморен потенциал, прави растението истинска ценност.

Тученица не лекува рак, но го профилактира. Това става чрез редовното й приемане чрез храната и/ или на сок.

За противораковите свойства, както и за други приложение на тученицата се разказва в следващото видео, заснето в района на Казанлък:

За укрепване на костите

Микроелементите в тученицата предпазват костната тъкан от разрушение, предпазват от остеопороза, ускоряват заздравяването на травми и счупвания.

А при артрит?

Артритът е възпалително заболяване на ставите, характеризиращ се с болезненост при движение, ограничаване на подвижността, изменение на формата. Понякога кожата около ставата почервенява. Тученицата работи срещу възпалението и подобрява състоянието на тъканите. Помага отварка, която се взема по 20 – 40 мл трикратно, като лекарство. Рецепта за приготвянето й е дадена по-горе. Алтернатива: сваряват се 2 стръка тученица в чашка вода, да поврат 7-8 минутки. Оставя се хубаво да си пусне полезните вещества и се отстранява от течността.

Сърд. болести и високо кръвно

Редовната употреба на тученица подава големи количества мастни омега-3 к-ни, нормализира холестерола, а това е доста ефикасно предпазване от сърдечни патологии и атеросклероза, инфарктни и инсулти. Освен това листата и стеблата на растението са като депо на калий, който има съдоразшир. действие. По този способ той снижава артериалното налягане. Отделно растението тонизира кръвоносните съдове и сваля пресирането над сърд. мускул.

За черен дроб и бъбреци

При патологии на бъбреците стръкове тученица се потапят в силно вряща водичка и отлежават 4 часа. Еликсирът се взема по няколко глътки преди хапване, по 3 пъти.

При проблеми с ч. дроб и жлъчка рецептата е по-различна: 20 г сушено раст. + 2 г семена + 240 мл вода. Дозирането на отварката е 3 Х 20 мл.

При и язвен колит

Отварка от тученица прекрасно помага при язвен  колит. За приготвянето й трябва половин шепа сушена билка, дозирана спрямо чаша вода. Кипва се за 12 мин. и се пари още 2 часа. Дневното к-во е 3 Х 40 мл.

При запек

Растението има изразено слабително действие. С тази цел то се приема на свеж сок или отварка, направено по горепосочените рецепти.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Цвят на тученица и образуване на семе в специфична кутийка

При гастрит с вис. ниво на киселинност

Половин шепа сушена тученица + чаша стандартно к-во вода. Варенето е 15 мин. и се профилтрира. Поема се трикратно, по 20 мл предхождащо ахранване.

За очите

Вит.А и бета-каротин, присъстващи в листата и стеблата на целебното растение играят огромна роля за обезпечаване на здравето на очите. Редовното приемане на свежи стръкове, сок или отварки помага да се избегне дегенерация на макулата и формиране на катаракта. Лечебното действие се обяснява с отстраняване на свободн. радикали, които влияят зле върху очните ябълки.

При бронхиална астма

Показани са сушени семена от тученица, смлени и смесени с мед. Лекарството се поема трикратно, по 5-10 г преди нахранване.

Висока температура

Семената на тученицата свалят и температурата. Те трябва да се залеят с кипнала водичка, с отлежаване в нея за 6 часа. На болния се дава да си пийва по малко от течността по четири пъти, преди нахранване.

Срещу импотентност

Рецептата за лечение на импотентност е следната – половин шепа суха тученица на стандартното к-во вода. Този път няма варене, а се държи 1 час на стайна темп. Приемането – по 40 мл през няколко часа.

При вагинални течения

40 г свежа билка се запарва за 2 часа в стандартното к-во вода. Оцеждаме сока и го смесваме с 2 белтъка. Сместа лекичко се загрява и се изчерпва до вечерта. Терапевтичният курс тече от седмица до 10 дни.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Бране и почистване на тученица

При брадавици

Брадавиците се премахват много трудно, но не и когато се извика на помощ тученицата. Достатъчно е да се намазват с пресен сок, изстискан от растението. Изисква се постоянство до изчезване на образуванията.

Обриви, екземи и лишей

За тези патологии нар. медицина дава две рецепти:

№1: налагане на превръзки, напоени в масло от репей, смесено със смлени на прах семена от тученица;

№2: мазане с мехлем, приготвен от краве масло, смесено с млени семена от тученица. Мехлемът се втрива през 6 часа в зоната на поражението.

При псориазис

Лечението с помощта на тученица  се има за един от безопасните методи на терапия. С него се достига многогодишна ремисия, която рядко се постига с други нар. средства. Използва се концентрирана отварка от 2 гол. лъжици семена, накиснати за час в термос. С течността се правят превръзки на поразените от псориазис участъци. Кожата трябва да бъде напоена обилно. Според пациенти, кожата се очиства за около 4 до 6 седмици, като ремисията след 1 курс е от 3 до 5 години.

Други рецепти и лечебни свойства: Екстракт, отварка, сок и други начини за приготвяне на тученица.

Ястия и напитки. Как се яде?

Тученицата има месести стебла и листа. Тя присъства в някои кухни като кавказката и турската в качеството на основна съставка на ред традиционни блюда. В други страни е привнесена заради ползите си. Тя се хапва сурова на салати, вари се на супа, ползва се за плънка в тестени изделия, става дори на туршия.

Вкус

Растението е почти безвкусно, леко кисело, леко тръпчиво, затова в повечето рецепти се подправя с винен оцет. Той придава необичаен привкус на грозде, което добавя към блюдата изисканост. Оцетът успешно се заменя и с лим.сок.

Единствената трудност е да се измие тученицата. Колкото и да се плакне, по нея остава пръст. Препоръката е за накисване във вода за известно време, след което – промиване, като се прехвърля от съд в съд.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Салати с тученица. Тя е подходяща добавка към домати и краставици, гарнирани със сирене

Салата от тученица

Съставки: 320 г тученица листа и стебла, 1 с.л. лим.сокче или натурален оцет, 2 ск. чесънче, сол и подправки на вкус, зехтин, стиска наситнени копър и магданоз.

Приготвяне: Набраната прясна тученица се преглежда и се премахват повредените части. Останалото се промива и се залива за 10 минути с кипяща вода. Оцежда се в гевгир и се подсушава. Остава да се направи и дресингът от оцет, зехтин и подправки, разбъркани предварително.

Салата от прясна тученица

Тученицата се бланшира или не, ако се разполага с млади стебла. Измиването и нарязването е както обяснихме по-горе, а може и съвсем на ситно. Подправят се традиционно с оцет и зехтинче.

Салата от тученица и краставици

Съставки: 350 г тученица, 1 краставица – млада, сол, зехтинче и оцет.

Как се готви: Тученицата се промива внимателно и се попарва. Нарязва се на 5-6 см. Краставиците – на кубчета. Подправя се с дресинге (оцет, зехтин, сол). Подходящи са зелени подправки, най-много копър.

Салата от тученица и радичио

Витаминозна бомба за вталяване – това е напълно оправдано определение на посоченото съчетание. Блюдото е с леко възгорчив вкус, но той спомага горенето на мазнини. И двата компонента са ниско калорични. Радичиото има само 22 ккал на 100 г. Заедно с тученицата представляват мощно зареждане на организма с витамини, особено К и А, както и с ред важни минерали.

Приготвяне: Накъсайте листа радичио от една малка глава и подправете с лим.сок. Отгоре наръсете тученица, приготвена по указания в горната рецепта ред (измиване, задушаване, нарязване). Подправете с дресинг от оцет, зехтин и сол. По желание украсете с чери домати.

Тученица с кис. мляко

(Млечна салата)

Рецептата е от турската кухня и представлява вариант на млечна салата, в която краставицата е заменена с растението, смятано от някои за плевел.

Съставки: 500 г тученица, 600 – 700 г кис.мляко, 3 ск. чесън, солчица и зехтин.

Приготвяне: стеблата се отбират, като се отделят листата и връхната им част. Нарязвате се не особено ситно и се поливат с дресинга от кис.мляко, зехтина и пресования чесън.

Видеорецепта: веган салата със сирене от слънчоглед

Салата Фатуш

Продукти: ливански хляб, домати, краставица, зел. лук, кромид лук, тученица. За дресинга – лим.сок, оцет, зехтин, мента, магданоз, сол.

Как се готви: зеленчуците по-горе се нарязват, добавят се наситнените зелении. Залива се с дресинга. Хлябът се препича, реже се на кубченца и се посипва отгоре. На наша почва ливанският хляб се заменя с крутони. По желание украсяваме с маслини.

Разядка с тученица

Съставки: 180 г тученица – лист, 100 г извара, малко зелени подправки – магданоз, копър, лук.

Как се готви: Тученицата се бланшира и се подсушава. Рязането е на ситничко, заедно със зелените съставки. Подправянето е със зехтин или друга мазнина – растителна. Размесва се изварата и отлежава в хладилника за час. Прекрасна е, намазана върху препечен хляб.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Млечна салата с тученица и едно екзотично ястие с охлюви

Смути с тученица за отслабване

Зелените смутита очистват тялото от шлаки и токсини и го пълнят с витамини. Приятен плюс е, че те спомагат за изхвърлянето на мастни отлагания, освен това подобряват състоянието на коса, нокти, кожа. Тученицата е нетрадиционна съставка, която идеално се вписва в поставените здравословни цели.  Тя по естествен и щадящ начин нормализира функциите на организма. Напитките са богати на фибри, витамини и утоляват глада.

Зелените коктейли с тученица отварят възможност за огромен обем от комбинации. Възможни допълнения към нея са:

 • Свежи и замразени плодове;
 • Зеленчуци от рода на зелето, моркови, цвекло и др.;
 • Листни зеленчуци като мента, спанак, коприва, магданоз, мента, глухарче и други;
 • Лист и плод ягода, боровинка, касис.
 • Съставките се обработват в блендер и се подправят на вкус с лимон, джинджифил и др.
Постно ястие от тученица

Съставки: 500 г тученица, зел. чесън 2 вр., моркови – 1 голям, лук – 1 бр., кр.масло.

Как се готви: Лукът – на глави, се разрядва на кръгчета и се запържва. Следва настърган морков (или нарязан на тънко по китайски). Тученицата и зеления чесън се наситняват на 3-4 см и също се добавят в маслото. Запържваме до златисто. Добавяме малко водичка и доваряваме. Сервира се охладено.

Яйца с тученица

Продукти: 1 стиска тученица, 4 яйца, лъжица сметана, подправки (копър, магданоз, босилек), растително масло за пържене.

Как се готви: промиваме тученицата и режем на 2-3 см. Запържваме в тиган с растителното масло до златисто. Разбиваме яйцата със сметаната и подправките и изливаме върху тученицата. Покриваме с капак и оставяме на слабичко до пълно запичане. Поръсваме с наситнен пресен магданоз. Поднасянето е със салата от домати и краставици. По желание заедно с тученицата се позапържват и малко домати, нарязани на кубчета.

Тученица с ориз

Продукти: 2 стиски тученица, гл. лук и моркови – по две бройки, 1 черв. чушка, половин чашка ориз, олио – около 50 г, малко мента и червен пипер.

Как се готви: Тученицата се кисне за по-лесно промиване. Лукът се реже на тънко и се запържва. Добавят се наситнени моркови и чушката. Впоследствие се слага и оризът. Накрая е нарязаната тученица. Добавя се сол и ястието – под капак, се оставя на слабичко да ври до пълно сваряване на ориза. Поднася се охладено.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Тученицата пасва чудесно на картофено пюре. Приятна е и сготвена на яхния

Тученица с месо

Съставки: 550 г тученица, 250 г червено месо, 2 млади морковчета, 3 зрели домата, 2 гл. лук, олио, малко мента и ч. пипер.

Как се готви: Лукът се запържва. Следват морковите и след минути – месото. След 6 мин. се слагат и доматките и всичко се държи да поври, докато се приготвя тученицата. Тя се промива и подсушава. Отделят се по-грубите участъци, а останалото се нарязва на 5 см. Добавяме я в тенджерата, заедно с ментата и червения пипер и доваряваме под капак за 20 минути. При оскъден сос, се долива вода. Ако сосът е прекомерно количество, се вдига капака, за да поизври. Сервира се топло.

Баница с тученица + сирене

Съставки: 1 пак. кори, 35-400 г сирене, 1 кг тученица, 3 яйца, 5 стр. зел.лук, 1 кис.мляко, 200 мл газ. вода, олио, подправки – чубрица и джоджен, половин чашка олио.

Как се готви: Растението се накисва за петнайсетина минутки и се промива. Премахват се по-грубите части и се наситнява, заедно с лука. След слагането на подправки и солта, се понамачква. По-нататък се разбиват съставките за традиционната плънка за баница – яйцата с натрошеното сирене и кис. мляко. Накрая се добавят зелениите. Плънката се реди между 2 листа от корите или се завива (по вкус). Баницата се нарежда в намазнена тава. Отгоре се накапва загрятото олио и накрая – газираната вода. Печенето е до зачервяване, което е към 40 минути.

Супа от тученица

Съставки: 280 г тученица, бучка кр. масло, 1 яйце, малко брашно, 1 домат, копър, 1 гл. лук, лим. сок, 2 стр. зел. лук, сол.

Приготвяне: Почистената и нарязана тученица, заедно с лука и нарязаните на кубчета домати се запържват и се оставят да омекнат за 5 мин. Долива се водичка да поври 15 м. Разбива яйцето с брашното и се изливат в супата. Ври допълнително 3 мин. Супичката се подправя с наситнен чесън и лимонче. А може да се пюрира и да се поднесе във вид на крем-супа.

Варианти: добавяне на картоф за по-гъста консистенция и/ или пилешко месо.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Постно ястие от тученица и крем-супа

Туршия с тученица

Съставки: 500 г листа от тученица, ск. чесън, 1-2 дафин. лист, клонка копър. За маринатата: чаша оцет, 1 л.сол, малко семе копър и ч. пипер на зърна, чаша вода.

Приготвяне: листата се оставят цели. Пълнят се директно в бурканите, заедно с чесъна и копъра. Отделно се изготвя маринатата и се довежда до кипене. Гореща се налива в бурканите, които се затварят и обръщат с капачките надолу. След охлаждане се държат на студено. Туршията е готова 8 дни и в този вид трае 3 месеца.

Чай от тученица

Тученицата се вари на чай обикновено с лечебна цел. Рецептата е подобна на тези за лечебни отварки – шепа сухо или свежо растение е сваряват в чаша и половина водичка. Леко се запарва и се подправя с лимонче.

Съхранение

Сушене на тученица

Тученицата се събира по време на цъфтенето през летните месеци. Листата и семената се сушат отделно, като се оставя достатъчно разстояние за проветрение. Сушеното растение запазва ценните си качества. Но вместо да се суши, тученицата може направо да се замрази във фризер.

Замразяване

Набраната свежа тученица се почиства от корените и удебелените стебла. Накисва се, за да падне пръстта и се промива обилно – на течаща или с няколко смени на водата. Нарязва се на парчета, според целите. Разумно е част от количеството да се остави на цели стръкове, за да върши работа за всякакви случаи в бъдеще. Растението се разпределя на пакети и се нарежда във фризера. По този способ то се съхранява в рамките на 3-4 месеца.

Консервиране

Посочената по-горе рецепта за маринована тученица е подходяща за запазване на растението за първите няколко месеца от зимата. Друга формула:

Продукти: 2 кг тученица, 1 гл. чесънче, 2-3 – лук, от големите, оцетна есенция 70%, сол.

Как се готви: тученицата се промива, изрязват се корените, отделят се повредените листа. Стеблата се разрязват на дължина до 6 см. Пускат се в кипната вода – съотношението е като при варене на макарони. Посолява се. След приключване на варенето в тенджерата се добавя оцетната есенция. За тенджера от 6-7 литра – 1 супена лъжица. Охлаждаме до топло и отделяме тученицата. Запазваме „бульона“ от сваряването, той ще потрябва. Отделно чистим лука и чесъна, режем на големи парчета. Наместваме ги заедно с тученицата в бурканите. Любителите на маринован лук и чесън може да нареждат на слоеве. Бурканите се допълват с „бульона“ и се стерилизират за 15 минути. Съхраняват се на хладничко място.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Консервиране в буркани – за гърците тази зимнина е традиционна

Предупреждения и опасности

Тученицата без съмнение оказва неоценима полза за оздравяване на човека, но неправилното й използване може да причини вреда, както при всяко друго лечебно средство. В малки количества растението регулира кръвното, но в големи е способно да повиши показателите му. Затова тя е противопоказана при силно изразена хипертония. Пациенти с брадикардия следва да се лишат от нея дори на салата.

Растението не действа положително на хора с разстроено храносмилане.

Тученицата съдържа оксалова к-на, която в голямо количество носи риск за формиране на камъни в бъбреците и проблеми със ставите. Тя може да кристализира в оксалатни камъни. Освен това дразни нервите около ставите и нарушава храненето им. 100 г тученица съдържа рекордното количество от 1.3 г от тази киселина. И храните, и отварките са опасни за пациенти с камъни в бъбреците.

При редовно приемане на тученица следва да се отчита и фактът, че тя стимулира синтезирането на инсулин, поради което е възможно да провокира хипогликемия.

Растението не се дава на хора, които са правили гърчове.

Може ли при бременност и кърмене?

Тученицата е противопоказана, най-вече защото няма достатъчно проучвания върху всички нейни ефекти. Има съмнения, че влияе негативно върху матката, повишвайки нейния тонус. Това носи риск от контракции и следователно – преждевременно раждане или прекъсване на бременността.

Съдържа ли живак?

В ред блогове и публикации в интернет се цитира древен китайски сборник с описания на растенията и корените, съставен през 1061 година. В него е записано, че тученицата съдържа живак, който се извличал посредством изсушаване на растителната маса. Примерът е че от 6 кг сушено растение е възможно да се извлече невероятното количество 250 г живак.

Отлагането на живак в тъканите (както и на метали като кадмий, алуминий, олово) носи риск от хормонален дисбаланс, срив на имунитета, безплодие, неврологични, сърдечни и други патологии. И така, носи ли опасност тученицата? Не, защото живакът не фигурира в съвременните описания на химическия състав на растението.

Цена на тученица като билка и продукти

Къде се продава?

Тученицата безспорно е ценно растение. Но следва въпросът: как да си я набавим? В България растението се има за плевел и хората по-скоро се съветват по форумите как да се отърват от него в градините и дворовете си. Ако някой запита откъде се взема тученица, получава отговора: има я навсякъде. Така е, ако човек не живее в голям град. Градският жител се интересува откъде да си купи, има ли я на пазара или в супермаркетите. И тук идва разочарованието, защото у нас тученица на практика не се продава. Желаещите да я включат в кухнята си или да се лекуват с нея, трябва да излязат извън града да си наберат или да купят семена и да я отглеждат сами.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

В България тученицата е уж достъпна, но няма как да си я доставиш наготово

Семена, цена, производители

Тученицата подлежи на отглеждане и в саксии на терасата. Семена се намират на пазара. Ето някои производители и цени:

 • Сортови семена ЕООД: цена на 1 г – 1.60 лв, 100 г – 12 лв.
 • Flori: поръчки по интернет. Цена: 1.51 лв.

При покупката на семена внимавайте да не вземете калдъръмче – декоративният вид от сем. Тученицови, което на някои опаковки също е дадено като „Едроцветна тученица“. Ще я различите по снимката, на която са показани цветове в жълто и цикламено, докато тученицата за консумация цъфти само в жълто. На пакета е поместена снимка без цвят, само листа (виж снимката).

Тученица на капсули и таблетки

(хапчета)

Тученицата е останала извън полезрението и на големите производители, които традиционно предлагат екстракти и капсулирани форми на най-екзотични растения с лечебни с-ва. На пазара са налични два продукта на капсули и тинктура.

Холестемин

Капсулите са разработени с цел оптимизиране на кр. захар, снижаване на холестерол и подобряване на обмяната на мазнините и въглехидратите. Насочени са към диабетиците с тип 2 и пациенти с преддиабетно състояние. Посочва се клинично изследване на препарата, направено в Израел, според което 12-седмично ползване на Холестемин води до понижаване на стойностите на кр. захар при 80% от болните.

Продуктът се предлага като хран. добавка. Съдържа 350 мг екстракт от тученица и  кора от канела и хром по 100 г. Канелата е включена заради качеството й да подобрява обмяната на глюкоза, а хромът – заради контрола върху нивото на глюкоза в кръвта.

Капсулите се дозират по 2 броя ежедневно, сутрин и вечер. Цена: 17.88 лв.Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Клетъчна грижа за диабетици

на БиоВита

Продуктът комбинира екстракт от тученица, масла от годжи бери и орех, бета глюкан от ечемик, хром и раст. Целулоза. Разработен е като профилактика на диабет, но и с още десетина функции, сред които:

 • Снижаване на необходимостта от инсулин;
 • Имуностимулиране;
 • Регулатор на кр. налягане, подобряване на кръвотока;
 • Лекарство против запек и за подобряване на стомашните функции;
 • Средство против микроби и глисти;
 • За подобряване на зрението, кости, зъбите, кожата.

Капсулираната форма снижава нивото на глюкозата и подобрява чувствителността на рецепторите спрямо инсулина. Профилактира усложненията при диабет. Действа като антиоксидант, срещу токсини, диуретично и слабително. Според листовката, предпазва от онкозаболявания. Лекува патологии на отделителна с-ма. Пречиства ставите и предпазва от артрит. Дава се като средство срещу депресия и болка.

Дневната дозировка е изчислена на 1 капсула, като в опаковката е дадено количество за 1 месец. Цена 23.41 лв.

Тинктура от тученица

Тинктурата е насочена за подобряване на функционалността на храносмил., пикочната, ендокринната и половата с-ми. Срещу запек и отоци. Като подпомагащо средство за диабетиците.

Указаната доза е 90 капки ежедневно, които се делят на три приема и предварително се разреждат. Максим. дн. доза –  3.6 мл. Тинктурата е противопоказана за бременни и деца, както и в период на лактация. Цена 9.73 лв.

Тученица от Кауфланд

Потребители споделят, че неколкократно са откривали тученица в състава на готови смеси за салата във веригата Кауфланд. На опаковката обаче е било отбелязано наименованието „фелд“. Към момента на съставяне на статията продуктът не е наличен в търг. мрежа.

Отглеждане

Като всяко растение, смятано за плевел, и това е лесно за отглеждане. То е непретенциозно, лесно се размножава и е устойчиво на разнообразни условия. Любимите му места са влажните и песъчливи почви, покрай бреговете на реките, в градините и нивите, намира се и покрай къщите в населените места. Подходяща е за отглеждане както в градината, така и в саксия в дом. условия.

Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Отглеждане на тученица за лечебни нужди и за храна

Засаждане (засяване), разсад

Нежните стръкове на тученицата не оцеляват при есенното захлаждане. Затова в открити площи нейните семена се сеят късно – в добре затоплена почва в периода от кр.на май до ср. на юни. Мястото трябва да бъде достатъчно добре осветено, защото растението обича слънцето. Тученицата по-лесно понася засушавания, отколкото прекалено много влага.

Семената са доста малки, затова се сеят повърхностно, обичайно в малки лехи с междуредия от половин метър. Желателно е повърхностн. слой на почвата да се смеси с пясък.

Тученицата се хваща и чрез разсад. Тогава семената се сеят повърхностно в кофички или сандъчета, като това е в началото на април. Почвената смес почти 1:1 се размесва с пясък, за да се избегнат гъбични заболявания. Разсадът е готов през юни и се разсажда, щом преминат пролетните захлаждания и времето се стабилизира.

Във фазата на 2-3 листа младите раст. се разреждат, а повърхностн. почвен слой се смесва с пясък. Застоя на влага в почвата може да провокира загниване на корените и загиването на цялото растение. За предпазване от подобен развой е показано да се направи профилактична обработка с медсъдържащи фунгициди. Малко по-късно ще се наложи още едно разреждане на тученицата. За да расте добре, разстоянието между възрастните растения трябва да е 30 см.

Тученицата се полива умерено. Ако се предозира, периодът на цъфтене се забавя и семената може да не съзреят навреме. По тази причина е нежелателно и торенето. Ако растението е засято на дадена площ след зеленчукови култури, то в почвата има достатъчен запас от хранителни вещества. В същото време тученицата не трябва да се оставя и недостатъчно полята, защото в този случай бързо прецъфтява и стръковете й стават непригодни за ядене.

За получаване на семена от тученица оставете няколко растения в покой, без да изрязвате от тях листа и стръкове. След събиране на семената тяхното по-нататъшно запазване е безпредметно, а и останалите несъбрани кутийки изстрелват семена във всички страни и по този способ растението се шири безконтролно, превръщайки се в плевел.

Бране: около месец след пълното израстване, растението е годно за бране и употреба в кухнята. Изрязва се цялата част, израснала над земята.

Отглеждане в саксия и градина

Тученицата се гледа на терасата в саксии и сандъчета по начина, описан по-горе. Но поради липсата на достатъчно място, така няма да бъде отгледано значително за консумация количество. В саксии по-често се слага декоративната посестрима на растението – калдъръмчето. То се използва и за зацветяване на градини и паркове в градовете, защото радва окото с разноцветните си красиви цветчета.

Борба с бурена, унищожаване
Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Ръчното изкореняване е за предпочитане, но понякога се оказва твърде трудоемко

Тученицата лесно се разпространява и ако не бъде ограничавана, тя бързо завзема цялата градина. Изкореняването й на ръка рядко е ефикасно. Тя е от късни пролетни плевели, които вегетират основно през лятото, а семената им са готови във втората му половина. Тогава овощните градини биват плътно заплевени, особено през сезона на поливането. Тученицата образува огромно количество семена, които запазват продълж. време способността си да покълнат и при подходящи условия никнат неравномерно. Те се отличават с устойчивост. При неблагоприятни условия растат слабо, но все пак достигат до разпръскването на семена.

Механичната борба с тученицата често е по-слабо ефикасна от химическото третиране с хербициди.

Проблеми в райграса

Тученицата, заедно с детелината и глухарчето, е сред плевелите, които развалят вида на площите, засети с райграс. Широколистните видове имат по-дълбока коренова система, изсмукват хранителните в-ва и задушават райграса, като нарушават желания гъст и равномерен вид. Най-природосъобразното им премахване е ръчно, но за големи площи се прилагат селективни хербициди, които унищожават само плевелите, без да навредят на райграса. Пръскането обаче има една особеност – то трябва да бъде проведено, преди тученицата да се осемени. В противен случай на следващата година растението отново ще се яви и ще завземе площите.

Има ли добър хербицид?
Лечение с тученица, Дава ли се на бебе, Тученица в козметиката, Профилактика на рак, Тученица при високо кръвно, При черен дроб и бъбреци, при язвен колит, при запек, за очите, за премахване на брадавици, лечение на обриви, екземи, лишей

Идеалната поляна с райграс може да се окаже мираж, ако наблизо има тученица

Един от предпочитаните  препарати за райграс е Матон 600 ЕК, който унищожава широколистни плевели при контакт. Той прониква до кореновата система и така ликвидира растението. Затова няма превантивно действие. С препарата се обработват само плевелите. Специалисти препоръчват да се обработва в топло време над 25градуса и не се полива в течение на денонощие. Обработки –до 3 бр. през седмица. След загиване, растенията се обират ръчно.

Площите с райграс се обработват и с торови смеси, които имат в състава си добавен хербицид. Той се разтваря в почвата и прониква в корените. Този тип препарати имат по-продължително действие и могат да бъдат приложени предварително. Наименования: Viano, Landscaper prо.

Други препарати

 • Девринол – селективен хербицид, който пречи на покълването на семената и потиска растежа на шир. плевели. Внасянето му е преди сеитба и разсаждане.
 • Гоал 2 Е – селективен с контактно действие. Слага се след сеитбата и преди поникването или разсаждането на културата. И двата препарата са с кар. срок 45 дни.
 • Стомп 330 ЕК – отличава се с добра селективност и продължителен период на действие. Внасянето му е след сеитба. Кар. срок до 90 дни за някои култури.
 • Димид – внасянето е след разсаждане и сеитба, но преди да поникне тученицата.
 • Трефлан, Дуал – също след разсаждане и сеитба.

Мнения

В потребителските форуми в интернет преобладават запитвания за тученицата от страна на хора, чули за лечебните й свойства или търсещи по-ефикасни способи за вталяване. Интерес показват и единици, почивали в Гърция, където растението широко се влага в салати. Споделени резултати от лечение и практически наблюдения от приложението на тученица не се намират. Желаещите се сблъскват с невъзможността да се купи тученица от магазин или пазар.

Анкета, заснета на български пазар, показва, че по-възрастните хора разпознават тученицата и знаят за хранителните й качества, но в днешно време вече не я използват. От видеото става видно, че няма шанс растението да бъде намерено и закупено от търговските маси на открито.

За още информация ползвайте чуждоезиковите наименования на тученицата: на латински: Portulaca oleracea, на английски и испански: Verdolaga, на руски: Портулак, на турски: Semizotu, на немски: Portulak, на гръцки: Αντράκλα.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Тученица: рецепти за отслабване, лечение и готвене. Противопоказания. Отглеждане

 1. Уаааау! Толкова много полезна информация на едно място. Благодаря! ❤❤❤

  • И ние благодарим, Марияна! Споделете статията насам-натам по социалните мрежи, ако искате да ни насърчите да пишем повече такава полезна информация!

 2. Как се прави супа от тученица? Както супата от спанак. Внучката ми я обожава! Днес сложих и микс от сушени зеленчуци за супа. Накрая застройката и лъжица лют оцет.

 3. Аз си правя салата от тученица домат кромид магданоз зехтин Даже слагам малко розмарин риган даже капвам и малко домашен ябълков оцет на тученицата Тученицата е колкото един юмрук и домата трябва да е колкото един юмрук голям Тученицата е трева безплатна салата

 4. Ох, обаче обяснете на хората, че не точно плевела в градините ни е полезната тученица !
  То и щира е полезен, но не плевела. Има си видове и сортове.
  Като гъбите. Не всичко що е гъба се яде …
  Четете повече, хора, преди да … ядете !

  • Точно , плевелът от градината е най полезен . Ползвам го от пет години и забравих за хапчета за кръвно и диабет . Ползвам я за салата , правя си и туршия , тинктура , суша , замразявам . Семената прибавям към млечна салата от листа от тученица , върху сирена и доста други ястия . Аз не знам за друга тученица , а само за тази от градината . Не заблуждавайте хората , поради некомпетентност . Ако някой има въпроси готов съм да помогна .

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.