Инфлуцид или Изопринозин? Кой сироп е добър за деца? Други хомеопатични

♠ За какво служи Инфлуцид? ♠ Как се ползва при простуда и кихане? ♠ Какъв сироп е добър? ♠ Инфлуцид при грип ♠ При дихателни инфекции ♠ Дава ли се на деца и как ♠ А на бременни, кърмачки ♠ Странични действия ♠ Особени указания за Инфлуцид

Още в текста: ♠ Аналози и заместители ♠ Други хомеопатични лекарства от DHU ♠ Имунокинд, Тонзилотрен, Цинабсин, Инфлуназал ♠ Коризалия, Парагрип и Осцилококцинум от Боарон ♠ Грип хил и Енгистол от Heel ♠Имуностимулатори с природни екстракти ♠ Синтетични Изопринозин

Инфлуцид е многосъставен хомеопатичен продукт за терапия и профилактика на простудни заболявания.

Произвежда се на капки и таблетки.

Има противовъзпалително, отхрачващо и муколитично действие. Понижава телесната температура и укрепва имунитета.

За какво служи Инфлуцид?

Инфлуцид се състои от шест компонента, подбрани с цел ефикасно лечение на остри простудни заболявания (остри респираторни), които се:

 1. съпровождат с фебрилитет и втрисане;
 2. характеризират с ненадейно начало и скоростно развитие (например грип).Инфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

Съставките:

 • Aconitum D3 – аконит се използва в началните стадии от развитието на остри инфекции, локализирани в зоната на бронхите и носоглътката;
 • Bryonia D2 – бриония е препоръчителна в терапията на остър ринит и бронхит, съпроводени с раздразваща, болезнена и суха кашлица;
 • Ipecacuanha D3 – ипекакуана е хомеопатично средство срещу гадене и евентуално повръщане. Тя разрежда и най-гъстата секреция по дихателния път;
 • Phosphorus D5 – фосфор проявява най-висока ефикасност при изтощение, главоболие и невралгии, които се появяват в острия период на респираторните заболявания. Веществото укрепва защитните сили на тялото, което ускорява процеса на оздравяване;
 • Eupatorium perfoliatum D1 – евпаториум е от основните хомеопатични противогрипни средства. Използва се при грип и ОРЗ, съпроводени с остър ринит и втрисане.
 • Gelsemium D3 – гелсемиум помага на отпаднали пациенти, които са безсилни, отпуснати и без енергия. Сънливи и замаяни, усещат тежест в тялото си. Подходящ при треска, болки в ставите и инфекции с бавно начало.

Как се ползва?

Основни показания за хомеопатичното лекарство са профилактиката и терапията на остри респираторни патологии с вирусна етиология.

 • Грип
 • Парагрип
 • Риновирусна инфекция
 • Респираторно-синцитиална инфекция
 • Аденовирусна инфекция
 • Други от групата на херпесите, шарките и т.н.

Конкретни заболявания и дозировка за тях

Инфлуцид при грип

Грипът е заболяване, способно да създава епидемични ситуации. Той е медицински, социален и икономически проблем. СЗО казва, че всяка година в света боледуват 5 млн. души и загиват – ок. 500 хиляди.

Опасността на грипа идва от високата му инфекциозност, постоянната мутация на вируса-възбудител и непрекъснатата поява на нови подтипове, към които хората нямат имунитет. Затова той причинява епидемии и пандемии и смъртността от него е висока.

“Фигурин

Такъв профил на болестта се побеждава само от медикамент с висока противовирусна активност, който в същото време подсилва естествената защитна система на болния. На тези изисквания отговаря Инфлуцид.

Инфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

Грипът: главно показание

Инфлуцид притежава оптимална интерферон-индуцираща активност. Доказана е противовирусната му активност при

 • Сезонен грип (H1N1, H3N2, B)
 • Епидемичен грип A (H1N1).

Препаратът е сред малкото лекарствени средства с природен състав, които могат да предоставят доказателствена база за действието си. Световният бранд е регистриран в Германия през 1923 г. и оттогава натрупва клинични данни.

Инфлуцид бързо отстранява типичните признаци на остра инфекция на дихателните пътища като втрисане, главоболие, болезненост на мускулатурата и хрема.

При грип най-добре е Инфлуцид да бъде започнат

 1. при първи прояви на заболяването или
 2. веднага след контакта с хора, които са заболели – това се предотврати появата на заболяване.

По време на международни изпитания за оценка на клиничните преимущества на Инфлуцид в комплексна терапия препаратът демонстрира 2 пъти по-висок „отговор на лечението“ още от 4-я ден (в сравнение със стандартната симптоматична терапия).

Дозиране

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При остри оплаквания

 • Възрастен – Х 1 табл. на час до регистриране на подобрение;
 • 1-12 г. – Х 1 табл. на 2 часа до подобрение.

За поддържаща терапия във всякаква възраст: 1 – 3 бр./ ден.

За профилактика на грип

 • Възрастен: 3 Х 1-2 бр.;
 • 1-12 г.: 3 Х 1 бр.

Максимална дневна доза Инфлуцид:

 • Възрастен – 12 таблетки;
 • 1-12 г. – 8 таблетки.

Инфлуцид при остри дихателни инфекции

(ОРЗ, хрема, настинка, кихане, кашлица)

Инфлуцид бързо отстранява типичните признаци на остра инфекция, обхванала дихателния път. Той е показан при прояви като хрема и главоболие, също при повишаване на температурата и втрисане, болки и разбитост в мускулатурата.

Инфлуцид има доказана противовирусна in vitro активност по отношение широк диапазон от вируси, предизвикващи ОРВИ: корона-, адено- и респираторно-синцитиалния вирус, както и към вируса на парагрипа.

Индексът на ефективност при респираторни инфекции се изчислява на 80–95%, което позволява той да бъде отнесен към респираторните вируси.

Инфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

Инфлуцид облекчава дишането

Дозиране

Инфлуцид започва да се приема в острия период. В началото се взема по 1 брой, възрастните – на 1 час, децата – на 2 часа. Наблюдават се симптомите и щом проявата им се редуцира, се минава към 3 Х 1-2 бр.

Схемата е същата като прилаганата при грип, но периодът на активен прием е по-кратък, до пълно изчезване на симптомите.

Ефикасността на Инфлуцид при ОРЗ и ОРВИ е доказана от изследване, проведено в 10 изследователски центъра в Германия и 12 – в Украйна. С Инфлуцид са лекувани 523 пациенти с инфектирани дихат. пътища на възраст 1 – 65 г. Те получавали по-малки дози препарати за симптоматично лечение като парацетамол и амброксол в сравнение с контролната група, но симптомите на инфекцията изчезнали с 1-2 дни по-рано.

Следователно комплексният хомеопатичен препарат съкращава продължителността на протичане на инфекцията и намалява потребността от традиционните симптоматични лекарства.

Инфлуцид при висока температура

При задържане на високи стойности на температурата или при повишаването й над 39°С следва да бъде назначено друго съответстващо лечение.

Същото указание важи при липса на подобрение или влошаване на болния.

Още конкретни диагнози са разгледани ТУК: Инфлуцид при фарингит, синузит, ангина и др.

Инфлуцид след боледуване

Препаратът усилва естествената защита на организма и подпомага по-бързото оздравяване и възстановяване на силите след прекарано заболяване. То намалява изразеността на присъщия астеничен синдром (изтощение) или го предотвратява.

В поддържащ режим Инфлуцид се приема 3 Х 1 (под 12 г.), 3 Х 1-2 (възрастни), ако не е назначено друго от специалиста.

Инфлуцид за имунитет и профилактика

Препаратът модулира производството на интерферони, които се отделят от клетките в отговор на проникването на вирус, бактерии и нискомолекулни химически съединения. Оттук идва ползата от препарата при всякакви инфекции – той активизира способността на тялото само да се защитава.

Така Инфлуцид е показан не само при респираторни болести, но и при морбили, варицела, рубеола, едра шарка и др.

Особеността на Инфлуцид: той е способен да промени синтеза на интерферони до адекватното, необходимо ниво спрямо конкретната ситуация.

Дозиране

С превантивна (профилактична) цел Инфлуцид се изписва за срок от 1 месец, през който приемът е както следва:

 • 1 – 12 г. – 3 Х 1 табл.
 • Над 12 г. – 3 Х 1-2 табл.

Профилактичното лечение започва при първи случаи на инфекции в близкото обкръжение.

Превантивен прием на Инфлуцид от 1 месец намалява заболеваемостта, а при инфектиране – тежестта и продължителността на заболяването. Този ефект се наблюдава в продължение на 3 месеца от прекратяване на приема.Инфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

Инфлуцид при херпес зостер и обикновен херпес

Широкоспектърните противовирусни препарати се използват и в лечението на вирусни инфекции като херпесите, а също така и при вирусни хепатити, ХИВ и много други. Те помагат на човека да се справи с болестта.

При херпеси Инфлуцид се назначава като индуктор на интерферони в острия стадий, заедно с антиоксиданти (вит. С и Е). Заедно с това се провежда антибактериална терапия и симптоматично лечение с антихистамини.

Дозиране: от специалист според индивидуалното състояние.

Дава ли се на деца и как?

В листовката си производителят посочва, че Инфлуцид не трябва да се дава на малки пациенти под 1-годишна възраст. Причината е липса на достатъчно данни за действието на хомеопатичния продукт при толкова малка възраст.

И така, Инфлуцид е разрешен от 1 г.

Но коя негова форма е подходяща?

В ред фармацевтични ревюта се посочва, че таблетките Инфлуцид трябва да се дават над 3 г. Обяснението е, че хапчетата не се преглъщат, а се разтопяват в устата. За да ползват тази форма, малките пациенти вече трябва да са усвоили умението да разтварят твърди субстанции в устата си и такъв начин на приема да не представлява опасност.

Но производителя посочва: ако детето не може да разтопи таблетката в устата си, то е напълно допустимо тя да бъде разтворена в малко вода и да бъде изпита.

А защо не сироп Инфлуцид?

Ако търсите Инфлуцид на сироп, няма да намерите. Добър сироп в случаите, в които се ползва Инфлуцид, е Изопринозин. Това е специален противоалергичен сироп, който се изписва със същата цел.

Течната форма (сироп или капки) съдържа етилов спирт и е предназначена само за пациенти над 12г.

Забележка: течният Инфлуцид към нач. на 2019 г. не е наличен.

Дава ли се на бременни, кърмачки?

При необходимост може да се ползва от тези групи пациенти. Но решението да бъде взето от лекуващия специалист и по строги показания.

Дозирането е индивидуално. При липса на специфични ограничения тя е стандартната за възрастен.

Противопоказания

Абсолютното е едно: индивидуална непоносимост спрямо някои от компонентите на препарата.

Капките (сиропът) съдържат алкохол, затова не се изписват на лица с хроничен алкохолизъм.

Странични действия

Хомеопатичният медикамент се понася повече от добре. Възможна е появата на алергични реакция, изразяваща се в кожен обрив, сърбене, уртикария. В редки случаи – алергичен оток и шок.

При появата на каквито и да е негативни реакции прекратете приемането и се обърнете към специалист.

Взаимодействие с лекарства – негативни реакции не са установени. Препаратът се включва в комплексни терапии.

Особени указания за ИнфлуцидИнфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

При първо приемане на хомеопатичния продукт обърнете внимание на няколко специални указания:

 1. Понякога в самото начало на курса е възможна парадоксална реакция – пациентът да се влоши. Спрете лекарството и се допитайте до специалист;
 2. Появата на нови клинични симптоми и по-нататъшно вдигане на температура след началото на терапията с Инфлуцид изисква консултация и евентуална корекция на лечението;
 3. В таблетките има лактоза, затова трябва да се използва с внимание от пациенти със съпътстващи нарушения на храносмилането и усвояването на въглехидрати в червата;
 4. В таблетките има пшенично нишесте, което трябва да се отчита от пациентите с глутенова недостатъчност.

Компонентите не оказват влияние върху ЦНС, психомоторн. реакции и концентрирането.

При значително предозиране на лечебната доза е възможна поява на странични ефекти. В такъв случай се провежда симптоматично лечение. Специфичен антидот няма.

Аналози и заместители

Аналог на Инфлуцид няма. Няма друг препарат, който точно да повтаря неговите съставки.

Той обаче има доста заместители – продукти, които осъществяват терапевтична и имуномодулираща роля. Някои лекарства точно покриват сферата на действие на Инфлуцид, а други – само част.

Производител на Инфлуцид е Германският хомеопатичен съюз – компания, която над половин век е лидер в тази сфера. На нашия пазар тя предлага някои близки препарати.

Хомеопатия от DHU

Цинабсин

Включва 4 съставки, подходящи за терапия на остри и хронични форми на синузит.

 • Цинабарис облекчава началната фаза и главната симптоматика – главоболието, сънливостта, сълзенето и болезнеността;
 • Хидрастис и Калиум бихромикум работят при трудно лечими, задълбочени, хронични форми. Те намаляват отичането на лигавиците и носовото дишане. Намаляват секретирането;
 • Ехинацея подкрепя имунитета и предпазва от повторно заболяване.

Подробно ТУК: Цинабсин за запушен нос и синузит: как работи?

Тонзилотрен

Съчетава 5 съставки, които са подходящи за терапия на остри фарингити, ангини и при премахване на сливици. Специално лекува лимфните възли около гърлото.

 • Атрупинум повлиява температурата, зачервяването на гърлото и подуването на сливиците в началната фаза.
 • Останалите компоненти – Меркуриус бийодатус, Xeпap сулфурис, Калиум бихромикум и Силицея, работят в подострата и при хронифициране.

Така препаратът обхваща всички етапи на възпаляването от първи симптоми до рецидиви.

Подробно ТУК:

Тонзилотрен за възпалени сливици: локално хомеопатично лекарство при подуване, болки и гной

Имунокинд

Главната сила на Имунокинд е по отношение на имунитета. Той профилактира пациенти с рецидивиращи инфекции и често боледуване.

Плюс: подходящ и за кърмачета.

Съставките му са Calcium – carbonicum, fluoratum, phosphoricum, и Sulfur.

Всички хомеопатични таблетки се разтварят в устата или във вода и се изпиват.

Инфлуназал спрей

Той е за хрема, под формата на спрей. Съставката е една – луфа оперкулата.

Хомеопатия от Боарон

 • Коризалия  – таблетки за хрема и настинка. Включва беладона, амер. чемерика, калиев бихромат, жълт жасмин и котенце. Подходящ и за мъници под 1 г. ТУК: Начин на действие и дозиране на Коризалия;
 • Парагрип – за симптоматична терапия на грип във вс ички стадии и на проявите на втрисане, болки в мускулатурата, температура и др. Използва арника, беладона, евпаториум, гелсемиум и сулфур;
 • Осцилококцинум – познато лекарство срещу грипа. Базира се на екстракт от Anas barbariae.

Хомеопатия от Heel

 • Грип хил – против грип и всякакви инфекции, проявяващи се с много висока температура. Съдържа аконитум, бриония, лахезис, евпаториум, фосфор;
 • Енгистол – активизира имунитета при грип и грипоподобни патологии. Съдържа Винцетоксикум  и сулфур.Инфлуцид при грип, простуда, грема, кашлица, за имунитет

Препарати с природни екстракти

Тази група лекарства е много голяма. Тя включва екстракти от растения, който работят по различен от хомеопатията начин.

Някои наименования:

 • Умкалор на капки – лечебното в-во е извлечено от корени на пеларгониум. Лекува кашлица, простуди, остри инфекции в зоната на УНГ, бронхит, синузит;
 • Абока гринтус на таблетки – срещу суха и мокра кашлица, само на 12 г. Защитава лигавиците и ги предпазва от дразнене. Използва качествата на гринделия, теснолист живовляк, мед и хелихризум;
 • Витамикс за имунитет на капсули – вклучва екстракт от ехинацея, подкрепен от вит. С, рутин, цинк и др. ТУК повече за имуномодулиращия ефект на ехинацея.

Синтетични лекарства – Изопринозин

Изопринозин се базира на изонин ацедобен димепранол, създаден за борба с вируси. Синтетичното в-во повлиява върху силата на имунната с-ма, главно модулирайки клетъчния имунитет.

Подробностите за синтетичния имуностимулатор са ТУК:

Изопринозин на таблетки и сироп за деца и възрастни. Мнения, схема

Защо да не дъвчем и хрускаме Инфлуцид – във видеото:

А вие ползвали ли сте?
Споделете мнението си за добра хомеопатия срещу грипа.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.