Ухапване от пчела, ужилване от оса или стършел: Бързи мерки за спадане на оток

♠ Бързи мерки против ужилване от оса, пчела или стършел ♠ Спадане на оток при ухапване и лечение ♠ По главата ♠ Какво да не правим ♠ Народна медицина и лек за ухапано ♠ Как се маха жило (и защо).

Съдържание на статията:

Първото, което изпитва човек, при съприкосновение с жилещо ципокрило, е остра болка.

Това е усещането от тънкото жило, което прониква дълбоко в кожата. За секунди мястото почервенява и отича. Подуването продължава да се увеличава съответно на разпространението на отровата. В широк периметър около раничката се появява непоносим сърбеж.

Ако човек не знае какво да прави, то последствията от такова ужилване носи страдание с часове, след което отокът постепенно спада.

На пръв поглед – нищо особено. Просто трябва да се потърпи в рамките на часове. Но! Само ако тялото на пострадалия не реагира по-остро на отровата.

Едно ужилване може да бъде не само неприятно, но и много опасно преживяване. В малък процент (за щастие), но все пак в реален процент от случаите изходът е непоправим. За алергичните хора ужилването носи огромен риск – получаване на aнaфилaктичeн шoк.

За кого ужилването е опасно?

Мнозина считат, че единствено застрашени са алергичните.

Но 60-70% от склонните към алергия въобще не знаят за това. Те биват силно изненадани от получаването на тежка реакция към отровата.

първа помощ, Бързи мерки при ужилване, Как се маха жило, Какво да не правим при ужилване, Оток при ужилване, Интоксикация при ужилване от пчела, оса, стършел, Ужилване в глава, шия и език, Подръчни средства при ужилване

Ухапването от ципокрило понякога има страшни последствия, вижте бързите мерки!

 Второ, тялото понася по различен начин единично и множество ужилвания. Хора, които много пъти са жилени без последствия, може да бъдат неприятно изненадани при нажилване от няколко насекоми.
 Трето, реакцията зависи от мястото на ухапване. Рискът се увеличава в пъти, когато са поразени лице, шия, устни. Особено драматично е ужилване вътре в устата или гърлото, което се случва при отхапване на плод с насекомо в него.

В рисковата група влизат още малките деца и много възрастните хора заради особеностите на организма.

Демир бозан билки за бъбреци

В резюме – буквално всеки човек има причина да се информира за правилните действия при ужилване.

Дори при най-щастливи обстоятелства няколко прости мерки спестяват часовете дискомфорт, дразнещите сърбежи и риска да се разрани и инфектира мястото.

Чесането!

Ако ударът е нанесен от пчела, чесането влошава нещата. Осите и техните събратя – стършелите, не губят жилото си, но пчелите го оставят вътре. При разчесване острото копие прониква още по-дълбоко и после е затруднително да се изкара.

Разлика между пчелите, осите и стършелите

Пчелите вкарват най-голямо количество отрова, докато осите и стършелите – 2-3 пъти по-малко като количество. Пчелата забива жило еднократно и умира, а осите и стършелите не загиват. По тази причина те жилят по няколко пъти. Така сумирано отровата, която въвеждат в пострадалия, е сравнително идентична като доза и ефект.

Бързи мерки при ухапване

от пчела, оса и стършел

Първата работа след ужилване е да се разгледа раничката, за да се разбере какво насекомо е нанесло удара. Ако е пчела, в центъра ще се види жилото – подобно на трънче.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Последващите мерки трябва да бъдат проведени бързо, буквално незабавно. От това зависи степента на разпространение на отровните вещества в кръвта на пострадалия.

Две спешни мерки:

Първо, незабавно се избавете от жилото. Подходящ инструмент – стерилни пинсети или с дезинфекциран нож. Инструментът се облива със спирт или алкохолна напитка, ако няма – с парфюм, но не и с дезодорант.

Важно е под кожата да не остане парче (частица) от жилото. В противен случай, както и ако в раната попадне замърсител, възпалението е неизбежно. Дълбо

ухапване от пчела, изваждане на жило, вадене на жило с пинсети

Дълбочина на проникване на жилото и как се изважда с нож

Второ, наложете мястото с чиста тъкан или марля, натопена в дезинфекциращ разтвор. Дръжте възможно най-дълго, като освежавате компреса с повторни потапяния. Това минимализира болевите усещания, обеззаразява и потиска образуването на оток.

Течности за компрес

(подредени по ефикасност и целесъобразност):

∼ амоняк 10% (от аптеката,  цена 1 лв) – задължително разреден 1:3, защото изгаря кожата!;
∼ етилов спирт 70 – 95% (от аптеката, цена за 100 мл опаковка – от 1.40 до 1.70 лв) – с леко разреждане;
∼ калиев перманганат – на прах, който да се разреди (цена за 1 бр. саше 1.40 – 1.60 лв) или готов воден разтвор (цена за шишенце – 1.50 лв);
∼ подръчни средства при липса на близка аптека – оцет или разтвор на хл. сода;
∼ в краен случай – измиване със сапун и налагане на лед.

Когато ужилването е станало сред природата, далеч от цивилизация, и нямате нищо под ръка, промийте раната с вода и я покрийте със салфетка, напоена със солена вода.

Изпитано средство от пчеларите – втриване на маточина върху ухапаното място, но и предварително по откритите части с цел предотвратяване на ужилване.

Как се премахва жило (и защо)

Жилото е механизъм за защита на пчелите. То представлява остра игличка (като трънче), свързана с отровните жлези на насекомото. В спокойно състояние острието е скрито в телцето, а при опасност се изстрелва автоматично към противника. Ако врагът е друго насекомо, дуелът не е смъртоносен, но ужилвайки бозайник, пчелата умира. Телцето й буквално се взривява, оставяйки части от жлезите върху противоположния край на защитното оръдие.

Пчелите внасят в тялото голямо количество отрова. Тя е причината за болезненост, локално възпаляване и евентуално алергизиране.

Самото жило е остро като игла, а над него има мехче с отрова. То има мускулни влакънца, чрез които пулсира и изпомпва по малко отрова. Ако жилото се премахне грубо и тази торбичка се спука, цялата отрова ще се излее в пробитата кожа. Затова ваденето на жило с пръсти е рисково, а стискането, разтриването, търкането и всякаква преса върху мястото са забранени.

Жилото непременно се вади, и то – бързо. С времето по-голямо к-ство от отровната компонента попада непосредствено в кръвта. Други последствие е по-обширно възпаляване на мястото вследствие на наличието на чуждо тяло под кожното покритие.

С цел минимизиране на негативните последствия, жилото се премахва бързо и внимателно и раната се  дезинфекцира.

Подобното на трънче острие се вади най-лесно с пинсети (или щипка за вежди). Може и с нож, но първо го дезинфекцирайте. Въпросът е жилото да се хване за останалата да стърчи над повърхността част, но възможно най-ниско, и да се изтегли цялото навън.

Отровата е разположена в капсула в края на жилото. Тази капсула да не се засяга – препоръката е леко издърпване на жилото навън в посоката, под която е влязло.

ухапване от пчела, изваждане на жило, вадене на жило с пинсети

По-подробни указания за изваждане на жило

Какво да не правим:
 • „Разчопкването“ на мястото с игла, както сме учени да махаме забити трънчета, тук не върши работа, защото създава условия за разпространяване на отровата;
 • Мястото не се натиска и не се изстисква като пъпка, защото и така се разпространява отровата.
Как да предотвратим отока?

Обработването на раната е само неотложна помощ за пострадалия. Тя предотвратява проникването на микроби чрез нарушената цялост на обвивката, но не намалява ответната реакция на организма спрямо отровата на насекомото. За предотвратяване на реакцията, каквото представлява отока, се ползват други средства – под формата на компрес.

Бързи мерки при ухапване от пчела, ужилване от оса, стършел

Компресът носи огромно облекчение и се поставя по-рано от антиалергичните мехлеми

В идеалния случай пострадалият има в себе си или бързо може да се сдобие с аспирин. Една таблетка е в състояние да му спести много проблеми.

Аспиринът се стрива и му се добавя буквално капка вода (може на лист хартия). Кашицата се  размазва на раната, закрива се със салфетката и се прикрепя с бинт или самоделна превръзка. След десетина минути компресът може да бъде свален.

Активен въглен – алтернативно средство, действа идентично с аспирина.

Борба с интоксикацията

Пчелната отрова се влага в някои медикаменти, но в естествен вид е опасна. Ако пчелата е нанесла удара си от раменете нагоре, не чакайте реакцията на тялото. Всъщност, същото важи и за всяко друго място на ужилване, ако пострадалият иска да си гарантира спокойствие.

Последващи мерки:

 • Прием на антихистамин – лекарство срещу алергия. Препоръчва се на всеки ужилен, независимо от това дали по-рано е проявявал алергия или не;
 • Намазване с антихистаминен крем – подходящ за това е обикновеният алергозан;
 • В следващите 4-5 часа тялото обилно се оводнява, за да се изкарат по-бързо токсините;
 • При силен сърбеж ухапаното място се маже с фенистил гел, хидрокортизонова маз или друг противоалергичен крем, който успокоява локално. Начина и количеството за намазване са посочени индивидуално в инструкциите. Важно: не чешете възпаления участък!;
 • Ако на пострадалия му призлее, нека легне и да поема топли напитки.

Контрол върху температурата на тялото:

 • При втрисане без висока темп. се приема успокоително или антистресов препарат;
 • При треска се взема медикамент за сваляне на температурата;
 • Контрол върху пулса и артериалното налягане.
 • При силно изразена алерг. реакция на момента отивайте на лекар.

Отделно – в моменти на крайна необходимост, не пренебрегвайте изкуств. дишане и непрекият масаж на сърцето.

Ако алергичната реакция е слаба, но продължи повече от 12 часа, също има основание да се потърси мед. лице.

Ужилване от пчела

в глава, шия и език

Ужилването в главата и шията е много по-опасно от поразяването на примерно ръка или крак. Всеки човек нормално реагира на пчелната отрова, но в горната част на тялото степента на алергизация е по-голяма. Обострянето на симптоматиката се обуславя от наличието на голямо количество кръвоносни съдове, в това число и големи, лимфни възли, нервни възли и жизнено важни точки.

Ужилването в главата или шията може да провокира:

 • Силно изразена слабост;
 • Учестено сърцебиене;
 • Нарушение на дишането;
 • Поява на треска;
 • Уртикария;
 • Неврит, конвулсии;
 • И дори оток на Квинке (касае горните дих. пътища и създава риск от задушаване).

Крайно опасно е да попадне отрова в меките тъкани на езика. Рискът се удвоява, щом пострадалият е малко дете. В такива случаи дайте първа помощ и незабавно отидете в мед. заведение.

Ужилване по клепачите

(попадане на пчелна отрова в очите)

Ужилването по клепач на пръв поглед не създава опасност. Но окото може да подпухне, да се провокира увреждане на зрителния апарат и дори загуба на зрението. Потенциалната опасност е за възпаление на клепача или лигавиците, гнойно възпаление на очните тъкани, катаракта и глаукома.

Ако възникне такава опасна ситуация, не се бавете с нар. методи и с надеждата, че ще мине само. Показано е лечение и наблюдение от офталмолог.

Как да премахнем оток

от лицето

Ужилване в лицевата зона обуславя и ред козметични проблеми. Възниква силен оток на устните, носа, бузите, брадичката или ухото – според точното място на ужилване. Отокът се задържа до 3 дни – доста болезнено за нежния пол. Спадането провокира неприятен сърбеж, както при заздравяването на всяка друга рана.

ухапване от пчела по лицето, ужилване по лицето, оток на клепачите, оток на лицето

Ужилване в зоната на лицето често води до огромен оток и затваряне на клепачите

Какво помага? Своевременното използване на хладен компрес и редуването на няколко местни средства за понижаване на температурата. Примери: редуване на компрес със спиртен, соден разтвор, лед, антихистаминни препарати и билкови противовъзпалителни. Тази мярка намалява степента на отичане и ускорява заздравяването.

Ужилване на дете

Опасността от първичен контакт с пчела се заключава в неизвестната реакция на детския организъм и неговата безпомощност. Най-често отсъства остра алергия. Но отправяйки се в отпуск или на излет, вземете детски антихистаминен препарат, противоалергична и противовъзпалителна маз, етилов спирт или амоняк за компреси. И тук са показани разтвор на лимонена к-на или разтворена таблетка аспирин.

Не пренебрегнайте специалните средства, които временно защитават от ухапването на насекоми. Обаче върху деца ги използвайте крайно внимателно, в неголеми дози, избягвайки нанасяне върху лицето. Прочетете противопоказанията в листовката.

Има случаи, при които алергизацията настъпва много интензивно. Има вероятност от възникване на шок, който се съпровожда с влошаване на дишането и на пулса, с побледняване на кожата наред с оток, обливане със студена пот и загуба на съзнание.

При възникване на шок, изпълнете следните действия:

 • Извлечете жилото, както описахме по-горе, и наложете студен компрес;
 • При ужилен крайник сложете турникет за ограничаване разнасянето на отровата по кръвоносната с-ма;
 • Извикайте бърза помощ;
 • Сложете детето да легне като краката му се полагат на по-високо ниво от главата;
 • Пуснете поток свеж въздух;
 • При попадане на отрова в устата или върху лигавица промийте обилно с вода.

Най-доброто действие срещу ужилване при децата е неговото предотвратяване. Особено ако малкото се окаже алергично. При пребиваване в открита местност спазвайте няколко прости правила:

 • Сложете на детето дрехи в убити тонове (не ярки), които плътно прилягат по тялото и максимално го закриват;
 • Не го оставяйте да ходи босо;
 • Ползвайте защитни средства;
 • Проявете контрол върху храната заради риска с нея да се погълне насекомо.
Домашни подръчни средства

Някои домашни подръчни средства и растителни лекарства са отличен помощник за сваляне на отока и възпалението. Най-полезните са:

Студени компреси – с лимонтузу, аспирин, активен въглен, оцет, спирт и разтвор на хл. сода.

Компрес риванол при оток – често се препоръчва, но е слабо и само то рядко води до желания резултат. Използвайте за дезинфекция.

Превръзки с билкови отвари – помагат мента, магданоз, живовляк, глухарче, лук или чесън. Ментата охлажда и има противовъзпалително свойство. Мленият магданоз заедно с лист живовляк или сок от глухарче добре дезинфекцират и свалят локалната температура. Тези билки са лесно достъпни. При липсата им, поне винаги се намира лук или чесън под ръка.

Сок от лук или чесън или пюрирано – налага се върху ухапаното място. Намаляват отечността и обеззаразяват.

Сок от алое – използвайте, ако имате вкъщи саксия с алое. Изрежете едно листо и притеснете среза директно към отеклата зона. След малко направете нов срез, за да се отдели още сок. При по-широки поражения  – повече сок. По-долу е дадено как се добива сок от алое:

Алое вера: ползи и лечение. Домашни рецепти. Пиене на гел

Чайове с противовъзпалително и успокояващо действие – лайка, невен, жълт кантарион, градински чай и др.

Още народни методи за бързо спадане на отока (всички се прилагат след изваждане на жилото):

 • Кал, по-течна консистенция;
 • Ушна кал директно върху дупчицата;
 • Бъз – размачква се да излезе сок, който се втрива в раничката;
 • Лист живовляк – размачква се до отделяне на сок;
 • Намазване с мед;
 • Разтъркване с наплюнчена главичка на клечка кибрит;
 • Козметична глина;
 • Намазване с извара;
 • Налагане със зелев лист.

Видеосправочник за действие при ухапване от пчела:

Животоспасяващо: адреналин

При тежък алерг. отговор, който застрашава живота, посочените дотук средства са слаби и неефикасни. Единични са случаите, но съществуват реално – хора загиват от ужилване на пчела, след като състоянието им рязко се влошава, а болницата е далече.

Според спешните медици, единственото средство, което спасява живот в посочената ситуация, е адреналинът. Той е еднакво приложим за отровата и на трите вида ципокрили, които разглеждаме тук.

Медиците съветват алергичните (които го знаят) да държат ампула в себе си. Принципно  адреналинът да се инжектира, но малцина го умеят. Алтернатива е да се капне под езика. Така въведен, адреналинът се усвоява по-слабо, но е в състояние да спаси изпадналия в алергичен шок.

Адреналин се инжектира, като едноразовото к-ство е макс 0.5 мл, при деца –  по 0.1 мл на година от възрастта (0.01 мл/ кг), като макс. едноразова доза е наполовина от тази на възрастния – 0.25 мл. В обичайните случаи е достатъчно едно въвеждане. Адреналинът се влива подкожно, в тежки случаи – мускулно/ венозно.

Адреналин писалка

Новост у нас е предлагането на писалки адреналин по подобие на тези за саморъчно поставяне на инсулин. Представляват заредена спринцовка с автоинжектор – устройство за автоматично инжектиране на еднократна доза мускулно. Разбира се, разликата в цената е огромна. Ампула адреналин струва 1.43 лв, а Анапен – 72 .41 лв.

След поставянето на адреналин – спешна хоспитализация, защото дихателни и сърдечни реации може да се появят до 18 часа по-късно и да доведат до летален изход.

първа помощ, шок, адреналин, писалка

Писалките с готов за инжектиране адреналин едва сега навлизат у нас

При анафилактичен шок се приемат хормонални медикаменти. В останалите случаи пострадалите ползват антихистамини. Глюкокортикостероидите също имат място. Те съдействат, но не им възлагайте спешна помощ. Те започват да работят след първия час, а фаталните за живота реакции от алергията се явяват именно през този 1 час от ужилването.

Противоалергични лекарства

при ухапване от насекоми

Антихистамините са препоръчителни и силно ефикасни при сърбеж и оток. Прилагат се на таблетки или парентерално. Антихистамините се приемат по два начина:

Профилактично – със започване на сезона на ухапванията от ципокрили. Такава форма е показана за алергичните. Избират се съвременни препарати, подходящи за дълготрайно приемане. То продължава до отминаване на опасността.

При алерг. реакция – след като ужилването и резултатите от него са факт.

Кои са най-добрите лекарства

Симптомите на алергия – възпаление на носоглътката, очите, кожата или бронхите, се съпровожда с усилен синтез на хистамин. Затова за противодействие на проявите на алергии обичайно се назначават антихистаминни препарати. Към момента съществуват 3 поколения, но основно се ползват и прилагат най-новите – тези от трето поколение.

алергия от пчели, от оси, от стършел, пчелна отрова

Видове алергична реакция – оток и обрив

Антихистамини трето поколение

Третото поколение препарати са най-съвременните и ефикасни таблетки за отстраняване на симптомите на алергия. Разглеждаме тях, защото те имат следните преимущества:

 • в най-малка степен провокират седативен ефект. При цетиризин той се оценява на 14%, при лоратадин – 8%, а при активното в-во левокабастин той е 3%;
 • нямат кардиотоксичен ефект;
 • не оказват негативно влияние върху ЦНС;
 • показани са от 1-2 години нагоре (под формата на сироп). Изключение правят левокабастин – от 3 години нагоре и акривастин – над 12 години;
 • възникването на сънливост е възможно само у силно чувствителни, хронично преуморени и недоспали хора. Сънливостта не е повод за отмяна на препарата;
 • Положителна особеност на таблетките от 3 поколение е възможността да се използват продължително – при дълги алергични прояви или профилактично.

Към най-модерните антихистамини се отнасят:

 • Цетиризин – Цетиризин, Алертесин, Зиртек, Зодак, Реактин, Талерт, Цетиристад;
 • Лоратадин – Кларитин, Лоратадин, Лорано акут, Ролетра;
 • Деслоратадин – Ериус, Ефестад, Йовесто, Ериназе, Деслоратадин, Десибел;
 • Фексофенадин – Евофекс, Алегра.

Други активни в-ва, засега без представители на нашия пазар: акривастин, ебастин, терфенадин, левокабастин, астемизол, азеластин.

Най-предпочитани са цетиризин и лоратадин (перорален прием). Те най-малко провокират сънливост, не влияят на физическата и умствената активност на човека. Друг плюс е, че приемът им не зависи от храната и достатъчно бързо се постига желаният ефект. Освен това имат пролонгирано действие (до 48 часа). Антихистаминната активност на препаратите не се снижава при продължителен прием.

Цетиризин и лоратадин са за предпочитане за възрастни пациенти и за страдащи от сърд.-съд. патологии.

Глюкокортикостероиди

Метилпреднизолон (Урбазон)

Използва се срещу евентуален анафилактичен шок при пострадали с доказана или подозирана алергичност. Първото действие е срочно въвеждане на адреналин. Допустимо е повторение, но не трябва да се предозира, за да не блокира адренорецепторите.

След адреналина се въвежда глюкокортикоид. Дозата му за купиране на анафилактичен шок в десетки пъти превишава «физиологичната» дозировка и много пъти – дозата за лечение на хронични възпалителни заболявания от типа на артритите.

Според мерките за бърза помощ, споделяни между пчелари, типичната доза глюкокортикоид, необходим при анафилактичен шок, е 1 ампула метилпреднизолон от 500 мг или 5 ампули дексаметазон по 4 мг (20 мг), или 5 ампули преднизолон по 30 мг (150 мг). По-ниските дози са с малък ефект, споделят пчелари. Най-голямата ампула метилпреднизолон у нас е от 125 мг.

Препарати за локално приложение

Мехлеми

Средствата за локално приложение представляват мази и гелове. Те са едно- и многокомпотенти препарати, които съдържат противовъзпалителни, противомикробни и други съставки, включително срещу сърбежите.

алергия от пчели, от оси, от стършел, пчелна отрова

Още прояви на алергичен отпор на тялото спрямо пчелната отрова

Антихистамините се използват при по-леки алергични прояви, а глюкостероидите – при получаване на по-сериозен обрив.

Класификацията на средствата за лечение на ужилвания от насекоми

Антихистамини за локално приложение

Те блокират действието на хистамина, намаляват отока и сърбежа. Показани при ужилвания и свързани с тях обриви.

Фенистил гел (диметинден) незабавно облекчава сърбенето, като ефектът е до няколко часа. Препаратът не е приложим за големи участъци при съвсем малки деца. Цена 9.93 лв.

Алергозан крем (хлорпирамин) – подходящ при остри реакции, съпроводени със секреция от увреденото място. Прилага се до 5 дни. Цена 4.12 лв.

Дермодрин маз (дифенхидрамин) – средство против хистамина, антиалергично. Предназначено за локално облекчаване на болезненост, възникнала при ужилване и др. Цена 7.07 лв.

Псило балсам (дифенхидрамин) – идентично с Дермодрин, за симптоматична терапия при ужилвания и ухапвания от насекоми, уртикария и др. кожни реакции. С приложение над 2-год. възраст. Цена 5.06 лв.

Монокомпонентни глюкокортикоиди

Те работят против възпалението и оток.

Хидрокортизонова  маз – Хидрокортизон 1% (1.63 лв), Латикорт крем и унгвент (3.40 лв), Локоид (6.07 лв). Хидрокортизонът е синтетичен глюкокортикостероиден препарат за локално приложение. Работи срещу възпалението, отока и сърбежите. Намалява клетъчните инфилтрати в областта на възпаление. Ползването в показаната доза не предизвиква системни странични ефекти;

Преднизолонова маз – Адвантан. Оказва местно противовъзпалит. д-вие. Редуцира проявите на алергия. Потиска хиперполиферацията на клетките на кожата и така отстранява обективните симптоми като почервеняване, обрив, удебеляване на епидермиса, оток, както и субективните – чувство за сърбеж и парене. (10.96 лв);

Флуцинар, Абрикорт (флуоцинолон ацетонид) – много силен глюкокортикостероид за краткотрайна терапия. Оказва бърза и ефикасна помощ против възпаление, сърбеж, алергия. Свива съдовете, лесно се абсорбира от кожата и действа продължително. Флуцинар е под формата на маз и гел, Абрикорт – маз и крем. Цена съответно 7.49 лв (7.17 лв за гел) и 4.23 лв.

Глюкокортикоиди в съчетание с антибиотик

Намаляват отока и възпалението, особено при инфектиране на мястото на ужилване. Пример Тридерм, Бетадерм, Бетазон трио, Дипрогента – съчетание с гентамицин. Препаратите се консултират, т.к. имат строго определено приложение при усложнения след ухапване. Противопоказани при обрив и уртикария.

Препарати с противомикробно действие

Необходими са при инфектиране и нагнояване на мястото на ужилване. Това са широк спектър мазила, съдържащи антибиотик на водоразтворима основа, както и антисептици като антисептичен крем Хималая, балсам „Чудо“, кремове с дяволски нокът и други.

Хомеопатия

Някои хора преживяват хиперреакция спрямо ужилвания и ухапвания от насекоми. Тя е свързана с по-остър имунен отговор спрямо проникването на чужд протеин. Неприятните моменти може да бъдат облекчени, ако предварително се запасите с хомеопатичен препарат за случаите на ухапвания от насекоми.

Хомеопатия, ухапване, ужилване, пчела, оса

Апис мелифика е най-точното хомеопатично лекарство при ужилвания и реакции от всички степени

Дадените по-долу препарати се ползват самостоятелно – няколко пъти по 3 до 5 бр. гранулки до получаване на облекчение.

Ледум Палустре – в хомеопатични дози лекува болезнени последствия от ухапвания и ужилвания от насекоми, включително от  стършели, бълхи и скорпиони.

Каладиум сегуинум – за предпочитане е при ухапване от комари, но помага при силен сърбеж и парене.

Апис мелифика – водещите симптоми за предпочитане на този продукт е парене, пронизваща болка като от горещи иглички, изразен оток. Показан при реакции на организма срещу ужилване от насекоми (пчели, оси и др.) – всички степени до оток на Квинке и анафилактичен шок.

Хиперикум – това хомеопатично лекарство е приготвено от жълт кантарион и помага при увредени тъкани, богати на чувствителни окончания като ръце и крака. Лекува последствия от ужилвания ухапвания, включително на медузи и скорпиони.

Беладона – показано при усещане за изгаряне, ярко почервеняване, сухота на тъканите и силни остри или режещи болки. Много подходящо за жилене и нахапване от насекоми.

Всяко едно от изброените лекарства ще свърши работа при ужилване. Ако имате едно под ръка, не е потребно да се купува друго. Използват се в ниски потенции – 6, 12 или 30.

Мерки срещу ужилване

Алергичните към жилещи нека се заредят със средства за първа помощ – антихистамини и други медикаменти, както и инструмент за изваждане на пчелното жило. Полезно е да имат под ръка и средства за прогонване на насекомите.

Защо жили пчелата?

Пчелите, за разлика от осите, се отклоняват на големи разстояния от дома си и облитат значителни територии в търсене на нектар. Най-често срещата с тях е свързана с наличието на сочни плодове и сладкиши. Насекомото се интересува от трапезата, а не от човека, и никога не атакува без причина. Но човекът лесно може да й даде причина, ако изпадне в паника и започне да я гони, размахвайки ръце. Тогава насекомото ще почувства опасност и ще нападне потенциалния си враг.

Пчелата оставя острото си жило в кожата на врага и загива изключително заради защита. Но от друга страна само правилно поведение не е гаранция срещу жилене. За пчелата дори острият мирис на дим, пот или парфюм може да стане сигнал за нападение. Освен това, когато пчела ужили човек, останалите усещат специфичния мирис и също може да нанесат удар.

Какво да правим

при среща с жилещи

предпазване от пчела, оса, стършел, ухапване, ужилване

Срещата между човека и ципокрилите в природата е логична и често – неизбежна (но само за неподготвените)

Първо, запитайте се действително ли е наложително да се избавите от насекомото. Ако пчелата просто преминава, оставете я на спокойствие и не я предизвиквате да използва жилото си. Ако се държите спокойно, вероятността от ужилване е минимална.

Друга е ситуацията, ако пчели са нападнали купа с плодове или направо са се заселили в дома ви. Понякога насекомите си правят гнезда в дървени конструкции и нанасят големи вреди, разширявайки обитанието си. Освен че винаги има риск от ужилване, жилещите задействат и охранителните датчици, а медът им привлича и други насекоми.

За отстраняване на гнездо е най-разумно да се извика специалист от службата по дезинсекция (за борба с насекоми и гризачи). Да се ликвидира цяло гнездо е сложно и опасно. Затова тук ще разгледаме само средствата срещу инцидентно появили се в помещенията жилещи насекоми.

Борба с жилещите насекоми

Активността им е от пролет до късна есен. Сблъсъкът с тях обичайно е в планината, м месности с избуяла растителност, около водни басейни. Гравитират около зацветени терени и плодни дръвчета, поради което ги срещаме и в градовете.

Този тип насекоми биват привлечени от разни миризми – на храна, парфюм, пот, от аромата на слънцезащитните препарати. Срещу евентуална поява, както и при единични насекоми, за предпочитане е да се ползват индивидуални средства за защита.

Репеленти срещу пчели и оси

На пазара има много марки репеленти срещу хапещи и жилещи насекоми, но повечето от тях изрично са дадени за комари, кърлежи, бълхи. Но съществуват и препарати, които отблъскват пчели и оси. Пример за такива са Випразин (8.41 лв) и Аромапик био на Pranarom (25.54 лв). Те се пръскат стандартно от двайсетина сантиметра и имат ограничено – няколко часа, предпазно действие.

По-разпространената мярка е спрей за третиране на помещенията и срещу единични насекоми.

Спрейове (аерозоли)

срещу пчели, оси и стършели

Те са предназначени за унищожаване на единични насекоми, обработка на помещения, но и за премахване на гнезда (последното не е желателно). Затворените помещения се обработват сутрин или вечер, когато жилещите са по-слабо активни. Ефектът им е бърз – до 1 час. Препаратите обаче са отровни за човека и нека не се пръскат срещу вятъра, за да не попадне спрей върху кожата му.

Обичайно подобни аерозоли са насочени срещу оси и стършели (пчелите се имат за полезни). На опаковките се отбелязва предупреждение, че веществата са токсични за пчелите, което обосновата използването им и срещу тях при необходимост.

Широко разпространен препарат от този вид – Bros, 8.50 лв.

Обработка на площи

с професионални препарати

Най-ефикасният начин за справяне с жилещите е напръскване на помещенията с с професионални препарати. Те са разработени спрямо конкретните насекоми. Модерните химикали са много ефикасни и действат от едно третиране, имат удължено действие и премахват моментално.

Конфидор – инсектицид, насочен срещу вредители по редица култури (зеленчуци, тютюн, цвекло и др.), но силно действащ и срещу жилещи.

Цитрол Форте – насочен срещу широк спектър насекоми като хлебарки, мухи, бълхи, включително оси, скорпиони и др. Водоразтворим препарат със светкавичен ефект и удължено действие. Показан за ликвидиране на гнезда на оси.

Ултразвук против жилещи
Бързи мерки при ухапване от пчела, ужилване от оса, стършел

Различни начини за предпазване от ципокрили насекоми

Най-хуманното средство за предпачване от жилещи и пълзящи насекоми. Представляват излъчватели на вълни, които отблъскват. Уредите имат определен радиус на действие, посочен на опаковката. Подходящи за открити площи, те са чудесно средство за обезопасяване на отрити кътове за хранене в градината. Цените на апаратите варират спрямо обхвата и производителя, като обичайно се движат в диапазона от 15 до 50 лв.

Симптоми на алергия

към пчели и оси

Симптоматиката напълно зависи от степента на алергичната реакция.

Типичните местни прояви от ужилването са рязка локална болка от проникването на жилото и образуване на неголям оток с добре забележимо отверстие.

При системна алергия към инсектите се развиват и общи симптоми като:

 • Суха, без секрети, кашлица;
 • Поява на дрезгав, пресипнал глас;
 • Насълзяване на очите;
 • Алергичен ринит;
 • Хипертермия;
 • Втрисане;
 • Силен кожен сърбеж;
 • Хиперемия на кожата с възникване на обрив от типа на уртикарията;
 • Падане на артериалното налягане, промяна в пулса;
 • Бързо нарастващ оток на лицето и шията, водещ до затруднено дишане и асфикция;
 • При задушаване лицето почервенява, след което става лилаво;
 • Ако се развива алергичен шок, след почервеняването следва рязко побледняване;
 • Възможно повръщане – пострадалият да се обърне настрани, за да не се задави;
 • Главоболие, загуба на съзнание, бълнуване;
 • Конвулсивни пристъпи.

Ситуацията може да бъде опасна за живота. Това зависи от количеството отрова, мястото на ужилване и индивидуалната реакция. Единичните ужилвания са по-малко опасни, докато множествените почти винаги предизвикват патологична реакция дори у пострадали без склонности към алергични прояви. Ако човек бъде ужилен едновременно от 200 до 350 пчели, количеството въведена при това отрова е достатъчна, за да го умъртви (дори да е напълно здрав).

Алергичните р-ции са по-чести при деца, жени, особено бременни, и при много възрастните хора. Симптоматиката на алергичната реакция при всички възрастови категории се развива еднакво.

Ухапване при деца

Децата обичат сладки неща и с това те се приближават към скритата опасност да бъдат ужилени от привлечено насекомо. За щастие повечето малчугани понасят ужилването нормално и само малка част стигат до тежки алергични реакции.

Специфично е първото ужилване. Тогава се наблюдава по-ярка реакция, каквато вече няма при следващи инциденти. Особена опасност при деца предизвиква ужилването в устата, в лигавицата на носа, където и да е по главата и при попадане на жилото директно в кръвоносен съд.

Основното при децата е да бъдат наблюдавани внимателно и при най-малко съмнение за алергична р-ция да се заведат за консултация.

Ужилване от пчела

при бременност и лактация

В повечето случаи ужилването в посочените периоди не е по-опасно, отколкото по друго време.  С висока вероятност плодът или кърмачето няма да усетят нищо. Но жената ще трябва да изтърпи сърбежите и паренето, без да може да си позволи успокоителни и противосърбежни средства. Те вече могат да навредят на детето.

Има изолирани случаи, при които жиленето на бременна е действително опасно – ако майката е силно алергична. Тогава имунният отговор е способен да окаже негативно влияние и върху плода. Бременните, които са информирани за състоянието си, да бъдат подготвени за подобни инциденти.

Прекомерно голям оток – кога се получава

Подпухване на мястото се получава практически моментално. Дори хора, които не страдат от алергия, отбелязват почервеняване в радиус поне 0.5 см. Това се съпровожда с неприятна болка, парене, а при по-чувствителните – втрисане с температура.

Оток – прекомерно голямо подпухване, не появява при хора с алергична реакция към отровата на ципокрилите. Обикновено това става в първите минути след ухапването. Колкото повече подобни ухапвания е имало в миналото, толкова по-бързо настъпва реакцията, а отокът, който се развива, става наистина огромен. Появява се сърцебиене, трудно дишане, чувство за стягане в гърдите.

симптоми, оток, ужилване, пчела, оса

Значителни отоци след ужилване

Най-неприятното място за оток е лигавицата по дихателния път – това затруднява дишането и се усеща като задушаване. Понякога отокът е толкова обемист, че наистина се прекратява достъпа на въздух и пострадалият губи съзнание.

Ползи от пчелно ухапване

Кога едно ухапване от пчела е полезно

Пчелната отрова има ред полезни компоненти, не напразно тя се ползва за ред лекарства. В състава й има протеини, пептиди, амини, аминокиселини, феромони, въглехидрати и ред минерални компоненти.

Алергията се дължи на някои протеини, амини (хистамин), пептиди (мелитин). Едновременно с това други елементи влияят добре на човека. Те имат:

 • Противовъзпалителене и антибактериален ефект;
 • Седативен ефект;
 • Нормализират налягането и подобряват работата на сърцето;
 • Стабилизират хормоналния фон;
 • Повишават общите защитни функции на тялото;
 • Разрешва кръвта, предпазва от запушване на съдовете;
 • Подобрява зарастването на рани, белези;
 • Стабилизира функцията на бъбреци;
 • Намалява симптоматиката при артроза, радикулит, остеохондроза;
 • Благоприятства работата на нервна с-ма;
 • Лекува пикочна и полова с-ми;
 • Помага в борбата с излишните килограми.
 • Лечението с пчелна отрова и други продукти на пчелите се нарича апитерапия.

Какво се случва с

куче, ужилено от пчела?

Въздействието на отровата на пчели и оси върху тялото на кучетата много зависи от това на какво място е осъществено ухапването. Ако то е произведено в кожата, в повечето случаи инцидентът приключва с почервеняване и неголямо подпухване.

Много по-опасно и разпространено е обаче ужилването в областта на устната лигавица. Кучето се явява атакуващата страна, която се стреми да хване непознатия жужащ обект. На практика такова ужилване изглежда страшно. Типичната картина е: прелита оса, кучето й скача, челюстите изтракват и след минута животното пада. Случва се това, че кучето предоставя на жилещото най-уязвимата си зона – лигавицата, наситена с кръвоносни и лимфни съдове. Отровата се разнася за минути из цялото тяло. Особено бързо токсините попадат в мозъка.

Крайно опасно е, когато ухапването е под езика. Там се намира е голям нервен възел. Най-голяма опасност представляват ципокрилите за малките кучета. Техните размери и сравнително високата честота на сърдечни съкращения създават оптимални условия за бързо разпространение на отровата.

И така, въздействието се реализира по два пътя – интоксикация и алергия. Стършел е в състояние да извади от строя дори куче с големи размери. Но алергията е по-опасна и дори смъртоносна. Външните й прояви са обширни отоци и дори оток на Квинке – остър, развиващ се буквално за минути. Най-често възниква в областта на шията, където може да захване тъкани по цялото сечение. За разлика от повърхностния оток, когато са засегнати сравнително малки кръвоносни съдове, тук отокът засяга дори сънните артерии. В тежките случаи се притиска трахеята, което води до смърт от задушаване.

Целата описана ситуация изисква екстрена ветеринарна помощ, не пренебрегвайте  факта, че малките по размер тела на животните са много по-уязвими за отровата на ципокрилите и те много по-тежко преживяват последствията от ужилването.

Ужилване от оса

Какво да правим?

Първа помощ

при ужилване от оса

 1. При ужилване от оса да не се търси жило – тя не оставя такова.
 2. Дезинфекцирайте мястото с амоняк, спирт, йод – разредени!
 3. Възпрепятствайте разпространението на инфекция и евентуална алергична реакция по следния начин:
 • При обра токсична реакция дайте на пострадалия подсладена вода, топъл чай;
 • На мястото на отока положете хладен компрес, за да забавите проникването на отровата. Разредете сода във вода и наложете на болното място;
 • Отровата се изтегля със захар на кубче, леко навлажнено;
 • Намажете с антихистаминов крем – например Алергозан или друг от изброените по-горе.
Специфични симптоми
оса, ужилване от оса, вид на оса

Как изглежда осата

След ужилването на оса на тялото се наблюдава местна реакция. Клепачите и други меки тъкани по лицето по-силно се поддават на отичане. Освен това:

 • Силна болка и парене;
 • Почервеняване на мястото на ужилването;
 • Обриване по цяло тяло;
 • Повишение на температурата;
 • Главоболие;
 • Гадене и повръщане;
 • Втрисане.
 • Последствията от ужилване при здрав човек обичайно минават за няколко дни.
Опасности при ужилване от оса

Ако ви ужили една оса, не се очакват сериозни последствия, но ако насекомите са повече, ще се стигне до обща токсична реакция. Тежестта й ще зависи от общото количество отрова, проникнало в организма. Осите внасят по-малка доза отрова в сравнение с пчелите, затова за смъртоносно се смята ужилване от 500 и повече насекоми наведнъж.

Изключение правят 1-2% с алергия към отровата на осите. Тогава дори еднократно ужилване може да докара тежки последствия – освен оток и обриване, още задушаване, силно сърцебиене, виене на свят, болезненост в корем, конвулсии, дори краткотрайна загуба на съзнание. Много опасен е отокът на езика и в гърлото.

Най-тежката алерг. реакция с угроза за живота е анафилакт. шок. В този случай пострадалият губи съзнание и се нарушава дейността на множество органи и системи. При риск от шок се действа както е описано в общите правила, дадени в началото.

Лекарства и народна медицина

Лекарствените и подръчни средства при ужилване от оса са идентични с тези като при пчелното ухапване – за справка вижте по-горе.

Кога едно ужилване от оса е полезно

Отровата на осите и на пчелите са много близки по състав. Само оставеното жило показва какво насекомо е причинило последстващите реакции, които са идентични. По същата причина и действието при ухапване и от двете насекоми, както и помощните средства, са идентични (с изключение на това, че пчелата оставя жило, което се вади).

Съществува убеждението, че малка доза отрова е полезна и действа като лекарство. Но токсиколозите не могат да го потвърдят с чисто сърце. Наистина в отровата се съдържат възбуждащи и тонизиращи компоненти и вещества, които стимулират обмена на веществата в човека, но в същото време се съдържат и вредни елементи. А отделянето на определени компоненти от отровата не е рационално, защото на пазара има достатъчно много безопасни аналози както от природен, така и от синтетичен произход.

Ужилване от стършел

Ужили ме стършел!

Симптоми

Доколко опасно е ужилването от стършел и различава ли се то от жиленето на осите и пчелите?

оса, ужилване от оса, стършел, разлика между оса и стършел

Да различим: оса, пчела и стършел (в този ред)

Основната разлика е, че ужилването от стършел е в пъти по-болезнено, отколкото при другите две ципокрили. Отровата на стършела съдържа компоненти, които оказват много силно въздействие върху нервните окончания и водят до толкова изразен болеви синдром, че не е изключен шок.

Силната болка се появява първа и бележи характера на инцидента, но тя не означава, че непременно ще има разрушителни последствия за организма. Наистина има силно отровни стършели (казват, че са по-отровни от някои змии), но местните видове не са такива. Отровата на европейския например не се различава особено от тази на пчелата и на осата. Затова средностатистическият човек се отървава от ужилване само с болката и неизбежният оток.

Последствия

от ухапване от стършел

И тук важи същият принцип, както при оси и пчели – алергична жертва може да понесе много по-тежка реакция, включително да получи алергичен шок. Понякога ситуацията се усложнява, ако човекът вече е бил хапан в миналото от ципокрили.

Компоненти в отровата на стършела предизвикват разпад на клетки на мястото на ужилването. С това се обяснява моменталната поява на оток и възпаление. Понякога попадането на отрова в тъканта образува нагнояване.

Стършелът хапе многократно. Ако се случи, локалната увреда е много по-мащабна – разрушават се и стени на кръвоносни съдове и се стига до локални кръвоизливи. В особени случаи  – и увреди на вътрешни органи.

Отровата на стършела причинява главоболие, в по-редки случаи – затруднено дишане заради увеличаване на лимфните съдове.

Поради всичко изложено, ухапаният от стършел получава същата първа помощ като при инцидент с пчела или оса. С едно уточнение – стършелът също не оставя жило, безпредметно е да се търси.

Жило на стършел, особености

Жилото на стършела е много по-здраво и дебело от жилата на другите две ципокрили. То оставя и много по-голям отвор. Но въпреки огромните страдания, които причинява, еднократно ужилване впръсква в раната съвсем мъничко отрова – не повече от 0,5 мг, след което насекомото отдръпва жилото си.

Бързи мерки (първа помощ)

Първо, не ровете в раната с игла, търсейки жило. Както споменахме, стършелът си го прибира. Но проверка „за всеки случай“ разнася отровата и увеличава местната реакция.

Второ, при стършелите се препоръчва изсмукване на отровата (както при ухапване от змия), макар че се практикува основно в районите, обитавани от силно отровни разновидности на насекомото. Ако решите да го правите, не трябва да имате раничка в устата, нито развален зъб. Устните се прилепят около мястото, създават вакуум и изсмуквате. Без никакво движение – изплювате. Максимално време за подобно упражнение – 1 минута, след която вече процедурата ще бъде с минимален или никакъв ефект.

Трето, дизенфекцирайте раната и продължете с компреси, мазила и топли напитки и/ или подръчни средства, както ги описахме в общия раздел за реакция при ужилване от ципокрили.

Видове стършели в България

Стършелите са насекоми, които изграждат специфични гнезда. Те приличат визуално и биологично на пчелите и осите (и са от едно семейство). Разликата е, че стършелите са най-едрите видове и достигат 3 и повече сантиметра. Ето как изглежда гнездо на стършел отвън и отвътре.

Естествено в България се среща европейският стършел (отровен колкото оса и пчела), чиято основна прехрана са нектарът и плодовете. Принципно тези насекоми обитават тропиците, а наличието в Европа на един от общо 22-те вида е по-скоро изключение.

Черен стършел е един от най-редките видове, обитава основно Азия. Дори и там е изключително малочислен. През 2014 година в медиите у нас се появяват публикации за единични стършели от същия вид, забелязани в Европа – основно Франция и Словения. В България не са засичани от този вид, а наличните публикации са само предупреждения с жълта окраска.

Грозната слава на стършелите идва от едрите и силно отровни разновидности като гигантският азиатски стършел. Видовете

Как да се пазим от стършели

Борбата със стършели се извърша с механични и химически средства. При откриване на гнездо, то се унищожава (безопасно е това да направи специалист). Пчеларите правят самоделни примамки и капани, защото стършелите унищожават пчелите. Ето във видеото как се разправят със стършели, загнездили се във ферма.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Ухапване от пчела, ужилване от оса или стършел: Бързи мерки за спадане на оток

 1. Мен ме е хапала и пчела, и оса. Само не съм имала ухапване от стършел, но и това може да стане, защото обичам да обикалям по поляните и горите. Статията беше супер ценна за мен и ви благодаря! Много от изброените средства не ги знаех, а понякога не разполагаш с това, което знаеш. Дъщеря ми има алергия към тези неща и може да бъде доста опасно всяко едно ужилване. Мерси!

  • вземете масло от чаено дърво от аптека, мажете с него без да го разреждате с друго масло. Слагайте лепенка отгоре. Бързо ще мине.

  • Пий алергозан 2 броя, намажи обилно ръката с оцет, колкото по често я мажеш толкова по добре, дори не позволявай да исъхне 2,3 часа и сърбежа ще намали значително, имаш алергия към отровата затова слагай ръкавици и се екипирай здраво с цял костюм

   • Най важното не трябва да чешеш охапаното място на мен ми се е случвало да се подуе същото място след чешене, и няма смисъл от лекарства, ако не получаваш задушаване, аритмия, сърбеж по слабините зад ушите шията или подмишници те

  • мажеш ухапаното място с мет има и едно старо поверие натъркваш мястото скамък който се намира на течаща вода някаква баричка или олук от покрива

 2. При ужилване от оса се намазват с оцет и чесън, може и с амоняк! По принцип от оса е полезно да те ужили, защото пази от ревматизъм! Колко пъти съм жилена и нищо ми няма!

  • натривате с таблетка намокрен асирин ,чесън за спадане на отока и следете за алергична реакция-тогава хистамин

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.