Мащерка: Топ ползи. Чай с риган, сироп, масло, тинктура и др.

Какво лекува ♠ Чай ♠ За възпаление ♠ За укрепване ♠ За успокояване ♠ За рани ♠ При мускулна треска ♠ Домашно масло ♠ Как се прави ♠ Тинктура ♠ Ракия с мащерка ♠ Във вино ♠ Домашен сироп ♠ Конфитюр ♠ Лимонада ♠ Видове мащерка ♠ Отглеждане ♠ Бране ♠ Сушене ♠ Рецепти за лечение ♠ За отхрачване ♠ При кашлица ♠ Гаргара и жабурене

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Мащерка за деца ♠ Детски рецепти ♠ Разтривки ♠ При бременност ♠ Против алкохолизъм ♠ За черен дроб ♠ За отслабване ♠ Диета с мащерка ♠ При високо кръвно ♠ При анемия ♠ За жлъчка ♠ За коса ♠ Маски и лосиони ♠ Против гъбички ♠ Като афродизиак ♠ Срещу глисти ♠ При безсъние ♠ Против рак ♠ За стомах и бъбреци ♠ Продукти с мащерка ♠ Сиропи ♠ Таблетки ♠ Масла ♠ Сок ♠ Противопоказания

Мащерката има прелюбопитна, минимум 5000-годишна биография. Човекът я ползвал като антисептик отпреди да започне да пише. Растението фигурира в шумерски рецепти на клиновидно писмо.

Мащерката била компонент от сложния процес на балсамиране. Освен това египтяните лекували с нея проказа и паралич.

Гърците я изгаряли в храмовете на Афродита и по дима гадаели дали богинята приема жертвите им. Впрочем по онова време получава името си Thymus. Според едни – от гръцкото thymiama (благовоние, изгаряно при богослужение), според други – от латинското thymus – сила (преди битка благородните войни се къпели с мащерка за жизнен тонус и храброст).

Ако продължим, ще минем през шотландските бойци, които я пиели на чай за якост, и през средновековните рицари, чиито дами ги дарявали със стрък – за мъжество.

Мащерка за гърло, за кашлица, за кръвно, за рак, лечение с мащеркаАвицена ползвал семе от мащерка в състава на сложни лечебни формули на основата на мед, оцет, масла и вино. Монаси разпространяват растението като подправка из цяла Европа.

Днес чудодейността на мащерката е разкрита докрай. Тя се ползва и от офиц. медицина в сиропи, таблетки, пастили за кашлица, и от народната – за 100+ болести, и като аромат и подправка.

Мащерката се води медицинско и етер.-маслено растение. В началото на лятото тя е максимално ароматна и носи най-много етер. масло.

Лечебни свойства и ползи

Мащерката съдържа етер. масло с важни съединения като 20 – 50% тимол, 35 – 34% карвакрол , ок. 30% ρ-цимол, гераниол, кариофилен, терпинен, камфен, терпинеол, борнеол и др.

На тях тя дължи съществена част от лечебните и козметични свойства на растението. Например:

Демир бозан билки против акне

тимол е противоглистно средство; антисептик, силно ефикасен в нос, уста, носоглътка; в стоматологичната практика обезболява дентина; във фармацевтичната промишленост – консервант;
 карвакрол е антибактериално средство и забавя ръста на микроорг. като Ешерихия и Bacillus cereus;
 борнеол и кариофилен са ароматни в-ва, които се влагат в парфюмни композиции.

Да добавим още горчиви и дъбилни в-ва, смоли, соли, вит. С, органични к-ни, пигменти, флавоноиди. Заради състава си активно се ползва от медицината, фармацията, козметиката и хранит. промишленост.

Какво лекува мащерката

Главните ѝ функции са в три посоки: антисептик и дезинфектант, регенерира тъкани и затваря рани, успокоява, релаксира и възстановява психиката.

По-конкретни приложения:

 Мащерката е знаменита срещу кашлица, коклюш, бронхит, туберкулоза, астма и всякакви дразнения, изменения, възпаления и болки по дихателния път;
 Прилага се при атония и спазми на червата, метеоризъм;
 За ставни и муск. болки, ревматизъм;
 Подпомага възстановяването след наранявания и обриви по тялото с неинфекциозен характер;
 Компреси от мащерка свалят отока и болката при ухапване от ципокрили;
 Отлично успокоително при депресии, умора, включително хронична, при неврастении;
 Дезинфекцира устата, премахва неприятния дъх, обезболява;
 Етеричн. ѝ масло обеззаразява въздуха;
 Профилактира простатит и преждевременна еякулация, лекува полова слабост;
 Облекчава усвояването на трудносмилаемите храни. Ето защо мащерката толкова много се харесва като подправка, без да забравяме и аромата й.

Основни рецепти

Чай (отварка) от мащерка

Главните форми, под които се употребява мащерката, са чай и отварка със следните приложения:

 • като противовъзпалително, прилагано вътрешно и локално;
 • като антибактериален агент, ползван и в медицинските препарати;
 • като цяр за психически проблеми и като сънотворно;
 • като болкоуспокоително и срещу спазми, свързани с повишено натоварване и заболявания на мукулите;
 • за извеждане на секрети от бронхите. Сухата кашлица бързо преминава в мокра. Процесът на излекуване на простуди също се ускорява;
 • срещу симптомите на жлъчни патологии;
 • срещу глисти и профилактика на ръста на патогенни микроорганизми;
 • на компреси и за втриване при болки в ставите;
 • за бързо заздравяване на открити рани и язви.

Чай от мащерка

чай от мащерка, отварка от мащерка

Мащерката цери различни по същността си патологии, което обяснява „модификациите“ в леч. рецепти

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Известни са няколко десетки народни рецепти, адаптирани към конкретни заболявания.

Отварка за възпалителни процеси

Приготвяне: насипете шепа сухо раст. в метално канче + 250 мл студена или хладка вода. Доведете до кипване и отмерете 5 мин. Отделно кипнете вода и долейте, така че отварката да възстанови първоначалния си обем. Сложете капак и чакайте да изстине. Отделете чистата течност и преместете в хладилник.

Употреба: 50 мл, ок. 1 час след лекарствата срещу температура. Отварката способства да се увеличи интервалът до следващото повишаване.

Чай за общо укрепване

Приготвяне: пуснете 1 ч.л. от мащ. направо в чашата и долейте кипяща вода. Затворете с чинийката и чакайте охлаждане до стайна темп.

Употреба: през равни интервали – 3 чая. Стандартен срок – 1 седмица, при необходимост – безапасно е и повече време.

Чай за успокояване на нервната с-ма

Приготвяне: насипете в чайник за запарване половин шепа суха мащ. (лист и цвят) + стандартното к-во черен или зелен чай. Залейте с 300 мл течност 100° и парете под капак не под 20 мин. Дозата е за двама.

Употреба: 1 път, ок. 150 мл точно преди лягане. Забележим ефект настъпва на четвъртия ден от началото на лечението. Продължителност – неограничена.

Компреси за незаздравяващи рани и язви

Приготвяне: сипете 1 шепа суха мащ. в кастрола + 500 мл течност на 100°, нека ври на слабо 10 мин. Едва тогава сложете капака и чакайте да се самоохлади. Профилтрирайте и може да ползвате веднага.

Употреба: напоявайте с отварката марлени превръзки и ги налагайте върху нараненото място. Обновяване – през 15 мин. Процедурата е двукратна за деня, но продължителността на лечение с такива компреси зависи от тежестта на нараняването и се прави до пълно заздравяване.

рецепта, превръзка, рана, мащерка

Мащерката обеззаразява открити раневи повърхности

Чай при мускулна треска, крампи

и физическа умора

Приготвяне: насипете по 2 ч.л. сушена мащ. и черен чай + 500 мл добре кипната вода и парете 30 мин.

Употреба: елексирът се изпива 2 часа след физическ. натоварване. Достатъчни са 2 приема, за да се профилактира треска, спазми и крампи. Целесъобразно е да се повтаря процедурата за профилактика при периодични натоварвания. Този чай е идеален за деца и младежи с активен начин на живот и спортисти.

Чай за тонизиране

Чаят от мащерка е твърде вкусен и ароматен, за да се ограничаваме с него, само когато сме болни. Ето рецепта за напитка от свежо растение, която носи удоволствие за тялото и за душата.

Приготвяне: 1 г прясна мащ. се залива със стандартна чаша кипяща вода. За четвърт час – на вод. баня и още три четвърти – на топло за запарване.

Употреба: Напълнете чаша до 1/3 от обема ѝ с отварката от мащерка и допълнете с чиста топла вода, подсладете, подправете с лимон.

Чай от риган и мащерка

Цветовете на двете растения са сходни, както и качествата им. Риганът също е мощен антибиотик, успокоява, чуден е при простуди, премахва главоболие. С мащерката взаимно увеличават ефикасността си. Риганът добавя и други ефекти – извежда пясък от жлъчката и бъбреците, подобрява млечните жлези, предпазва от мастопатия. Така комбинираният чай има обширен спектър на д-вие. Идеален е при дихат. заболявания.

Приготвяне: по 1 лъжичка от двете се пускат в сгорещена 200 мл вода. Щом заврат, се дърпат и се оставят за запарване към десетина мин.

чай от мащерка, риган и мащерка, отварка от мащерка

Сравнение между риган и мащерка: визуално и по свойства двете билки си приличат

Употреба: трикратно при заболяване, свободно – за удоволствие. За предпочитане – пред храна.

С алое и мед

Съчетанието е полезно срещу кашлица.

Приготвяне: направете първо чай от мащерка по някоя от стандартните рецепти по-горе. Съберете равни части от чая, сок от алое и мед.

Употреба: 50 мг еднократно, но всеки ден до преминаване на кашлицата.

С мента

Комбинацията от двете билки има мощно успокояващо и обордряващо действие. Ментата успокоява и храносм. с-ма, действа отслабващо

Приготвяне: вземете равни к-ва от двете билки (примерно по 1 л. за чаша). Залейте със заврялата вода и нека поври 5 мин., запарете.

Употреба: пийте при нужда, в моменти на умора, след натоварване и за удоволствие.

Домашно масло от мащерка

(маслен извлек, маслен екстракт)

Домашно масло от мащерка

В домашни условия се прави маслен извлек от мащерка

Под домашно масло се има предвид маслен извлек от билката, направен по метода на студената обработка. Етеричните субстанции се изтеглят чрез продължително накисване в качествено растително масло.

Внимание! Не оприличавайте масления извлек на етер. масло. Етеричното се добива чрез парна дестилация или студ. пресоване, докато накисването на билки в масло представлява добиване на екстракт (настойка) чрез инфузия. Масленият извлек е по-слаб от етер. масло, поради което се дозира в милилитри, а не на капки, както е при етеричната разновидност.

За какво се използва

С него се обработват зони на болезненост – стави, мускули, кръст. Втриване в зоната между ануса и половия орган помага при мъжки заболявания като простатит, аденом на простатата, импотентност. Масленият извлек става за инхалации, за козметични процедури и дерматологична терапия. Приложенията му са много, но не могат да достигнат огромния спектър на етер. масло. За него прочетете по-долу.

Как се прави маслен извлек

(мащерка в зехтин)

Представлява просто накисване на билките в масло, но има две правила, които ще позволят да получите качествен екстракт:

 • Колкото повече се държат билките, толкова по-наситен става ароматът;
 • Маслото се ползва студено или загрято, но най-хубавият способ е да се загрее на слънце по естествен начин – за около час или два преди накисването;
 • Ползвайте качествен зехтин или слънчогледово олио, нерафинирано, студено пресовано.

Рецепта №1: Вземете прясна или сушена мащ. Ако билката е прясна, напълнете буркана до 2/3 от обема. Ако е сушена – на ½ от обема. Допълнете с маслото и оставете на стайна темп. за месец или повече. Накрая премахнете билките и прелейте в чист съд.

Рецепта №2: Напълнете половин буркан със стрита мащерка, но нека не е съвсем ситна. Отделно смесете зехтин с ябълков оцет (5 мл на вс. 200 мл мазнина) и залейте билката. Оставете на топло за 24 часа и преместете на място, където е темп. е стайна, но е слънчево. След месец прецедете през марля и прелейте в тъмно стъкло.

Тинктура от мащерка

Полезните в-ва от растенията се извличат чрез масла и вторият начин – чрез спирт. Т.нар. тинктури се продават готови, но няма сложност да се направят и у дома.

Спиртният извлек на мащерката има сходни лечебни свойства с масления. Използва се при мускулни и ставни болки, за отхрачване при силна кашлица, за терапия на простудни и инфекциозни заболявания.

Тинктура с водка (спирт)

Сложете 30 г мащерка в стъкло и залейте с 2/3 чаша водка или разреден с вода медиц. спирт. Затворете плътно и чакайте 10 дни. Отфилтрирайте през марля и преместете в затъмнено стъкло. Дозировката е 10-20 капки, максимум трикратно на ден. Спиртният извлек е удобен и за външна употреба – за разтриване и компреси.

В ракия

30 г суха мащ. и 100 г ракия, разредена с вода. Чакайте 20 дни и последвайте горната рецепта. Ракиената тинктура е чудесна за разтривки на болезнени места като кръста и ставите.

Ракия с мащерка за общо укрепване
ракия, вино, тинктура, мащерка

Полезните в-ва от мащерката могат да бъдат извлечени и чрез спирт

На 3 литра ракия със съдържание на спирт около 50% се влагат 100 мл мед, 20 г изсушена мащерка, по 10 г мента и маточина, буквално няколко листенца пелин. Дръжте билките в ракията 5 денонощия и после ги махнете. Напитката е приятна, но се поема не повече от 30–50 мл на ден, в качеството ѝ на общоукрепващо и тонизиращо средство.

Във вино за стомах и простуди

Като общоукрепващо и терапевтично средство се прави и винен извлек от мащерка. Той регулира стомаха, помага при главоболие, простуда и кашлица.

Залейте 100 г наронена суха мащ. с 1 л бяло (желателно – сухо) вино и плътно затворете. Билката стои 7 дни, като ежедн. се разклаща. Накрая изсипете в кастрола, само кипнете и оставете в същия съд да изстине. Не захлупвайте, за да не се получи ефект на запарка, но все пак покрийте с дебела тъкан, за да се осигури по-бавен процес на изстиване на напитката.

Вкусно с мащерка

Сироп, конфитюр и лимонада от мащерка – звучи ли ви екзотично? Те са вкусни и лечебни, като самата чудна билка. Идеално хармонизират 4 важни системи в тялото: сърд.-съд., нервна, храносмил. и дихателна. Даряват здрав сън и наслада с вкус и аромат.

Домашен сироп от мащерка

Съставки: 50 г прясна мащерка на 200 мл водичка, 100 мл мед, сокчето на 1 лимон.

Приготвяне: Заливаме билката с кипната вода и запарваме 20 мин. Премахваме мащерката и слагаме сока и меда. Варим на слабо 15 мин. Охлаждаме и разливаме в шишенце.

Конфитюр от мащерка

Съставки: 300 г прясна мащерка, 2 ч. мед, сокчето от 1 лимон, агар-агар (от биомагазините) – 2 ч.л.

Приготвяне: С меда и 500 мл вода сварете сироп. Добавете лим. сок и поварете още малко. Междувременно измиваме мащерката, подсушаваме я и я пускаме в сиропа. Варим 20’ на слабо, сваляме и веднага профилтрираме.

Междувременно разреждаме с вода агар-агар и го оставяме да постои 10 мин. Добавяме го в прецедения сироп, който отново кипваме и варим точно 4 минути.

Конфитюрът се разлива по бурканчетата и там го оставяме да се охлажда.

Лимонада с мащерка

Съставки: 1 стиска прясна мащерка, 25 г захар (или малко повечко мед), 30 мл лим.сок, стръкче мащерка и парченце лимон за гарниране.

Приготвяне: Сложете мащерката в кастрола и със захарта сварете с 300 мл – на средна температура, бъркайки до разтваряне. Охладете, прецедете и изсипете в кана, напълнена предварително с лед, добавете и лим. сок. Поднесете, украсено с клонка мащерка и резенче лимон.

Вкусната лимонада не отстъпва по лечебност на останалите рецепти – мащерката е пуснала своите ценни вещества и помага за тонизиране, релаксиране, добър сън.

домашни рецепти, мащерка, лимонада, напитки

Лимонада с мащерка – свежо, вкусно и полезно

За химичния състав на мащерката, който предопределя лекарствените ѝ възможности, е описано по-детайлно ТУК: Как и какво лекува красивата мащерка. 

Мащерка като растение (билка)

Мащерката  е многогодишно малко храстче. Родена в Средиземноморието, тя живее на почти вс. континенти. У нас – навсякъде до 2300 м височина. Като етерично-масл. растение тя се отглежда и промишлено, като добивите варираш в широки граници според вида и култивирането – от 200 до 1200 кг от декар. Съдържанието ѝ на етер. масло също варира от 0,1 до 2 %

Видове

Родът на мащерката съдържа ок. 350 вида. Стоп. значение имат едва няколко от срещаните в природата, но на тяхна основа се селекционират и култивират множество други с високи качества. Заради големите разлики в състава, растението се дели на хемотипове по активната съставка с най-голям дял в етер. масло. Основните са тимолов, гераниолов и карвакролов, но има и няколко други.

Тимолови са немската, френската, английската, сребърната мащерка. Към гераниолов и карвакролов се числят увивната, широколистната, златната.

Немската – Thymus vulgaris, е позната и като градинска или обикновена. Увивната – Thymus serpyllum, я наричат още дива. Естественият хибрид между обикновената и широколистната мащерка се нарича лимонова – Thymus citriodorus. Някои от разновидностите като дивата и мъхнатата (pseudolanuginosus) не стават за подправка, но лекуват и са декоративни растения.

Имаме български сортове селектирана мащерка – „Пагане“ и „Слава“ (гераниолов тип), „Кресна“ (карвакролов хемотип).

Отглеждане

(вкл. в саксия и в градината)

В природата мащерката расте на бедни, дори каменисти почви. Тя издържа и на студ, и на суша. Но ако искаме високи и качествени добиви, трябва да ѝ осигурим топлина, светлина (южно изложение и слънце), прецизирана влага (1-2 поливания през вегетацията) и пропускливи плодородни почви с 5.5 – 7 рН. При посочените условия мащерката синтезира по-голямо количество и по-добро като качества етер. масло.

Семена, резници

Размножава се от семена и чрез вкореняване на части от туфи (резници). Отглежда се прекрасно в саксия в дома, където пази от насекоми, освежава и дезинфекцира въздуха, пресича разпространението на инфекции.

Цъфтеж, бране

(Кога се бере мащерка)

Събират се само надземните части на мащерката, които са покрити с етер.-масл. жлези – и през трите фази на цъфтежа (начало, масов и край на цъфтежа: май – септември), но добивите и качествата са най-добри през масовия цъфтеж.

При събиране в природата мащерката не се къса, а се реже с нож или ножици. В земеделието се жъне по два пъти в сезон (през 2 м.). За предпочитане са слънчевите дни – сухи и без вятър, за да няма загуби на етер. масло.

Изкупуване и сушене

Множество фирми у нас изкупуват мащерка за сушене и пакетиране. Изкупната цена се обявява за съответния сезон. Мащерката се суши успешно и в дом. условия. Единственото се изисква температурата да не надхвърля 37-8° и да има постоянно обновяване на въздуха.

Рецепти за лечение

с мащерка като билка

Отварка за отхрачване

Приготвяне: насипете 2 ч.л. сушена мащ. в неголяма кастрола и я попарете с 200 мл. Преместете на вод. баня за пол. час.  Накрая охладете, прецедете и преместете в хладилник за постоянно съхранение. Така отварката е годна почти 10 дни.

Употреба: 2 Х 30 мл на ден, предварително загрято. Няма връзка с приемането на храна. Отхрачващият ефект настъпва на втори или трети ден от началото на приема на отварата.

Мащерка при кашлица

Приготвяне: Шепа суха мащ. се сипва в термос + догоре вряла вода. Завинтва се капачката и се чака 2 часа. През 2 часа – 30-50 мл, а за деца – наполовина.

С лайка при суха кашлица

Комбинирането на мащерка с лайка, живовляк, риган или салвия подобрява леч. ѝ качества при суша кашлица и ускорява преобразуването й в мокра и по-нататъшното отхрачване. Билките се комбинират в равни количества, по желание всички или 1-2 от изброените. Не се варят, а само се попарват за 40 мин.

Инхалации при бронхит

Пригответе отварка от мащерка по някоя от цитираните рецепти и без да прецеждате пресипете в разлат съд. Наметнете си тъкан и се надвисете да дишате парите.

Качеството на инхалациите ще се утрои, ако капнете и 1 к. етер. масло от мащерка на вс. 100 мл от течността или на око 6-7 капки.

Ако разполагате с други противовъзпалителни и антимикробни билки като невен, град. чай, лайка, лавандула, мента, съчетайте ги с мащерката още при приготвянето на отварката.

Отварка за гаргара при ангина

Приготвяне: насипете 2 шепи суха билка в кастрола + 1 л студ. вода. Доведете до кипене и отмерете 10 мин., нека е на слабичък огън. Възстановете изпареното количество с чиста кипната вода и сложете капака. Охладете, прецедете и преместете в хладилник.

Употреба: преди процедура отлейте необходимото ви количество и го загрейте до тел. темп. Промивайте гърлото, изплювайте и отново промивайте. Процедурата се прави минимум 6 пъти/ дн. Ефект настъпва в края на втория ден. Гаргарата снижата болевите усещания и ограничава площта на възпалението в гърлото.

Гаргара за гърло и жабурене

за стоматит

Болно гърло, мащерка, гаргара, стоматит, жабурене

Мащерка за болно гърло

Шепа сушена мащ. се попарва в кастрола с 1 л. Мести се на котлон и ври на много слаба степен. Чака се течността да остане наполовина и се вдига от печката. Охлажда се естествено и тогава се отделя едрото. С течността се промиват уста или гърло според мястото на възпаление. Формулата е идеална при кариеси, гнилостни и гнойни процеси по зъбите (но не отменя лечението). Тя дезинфекцира, ограничава инфекцията и освежава дъха.

Как се дава на деца и бебе

Мащерката се дава на деца основно при кашлица, за успокояване и по-добър сън, при кожни проблеми и за повишаване на имунитета.

Официално вътрешното приемане на билката е разрешено над 3 г., външно –  над 1 г.

От 1 г. отварка от мащерка се добавя във ваната за къпане. При определени проблеми пова е възможно и при бебета, но само съгласувано с педиатъра;

От 2 г. нагоре се провеждат инхалации – внимателно с температурата!!!;

От 3 г. започва вътрешното приемане при простуди, хрема, кашлица, за имунитет.

Детска рецепта за имунитет

Чайна лъжичка сушена мащ. + 250 мл – на вод. баня. Получената отварка се разрежда 50:50 и се дава в миниатюрни дозички, отмерено според възрастта:

До 1 г. (неофициално, според нар.целители) – по 1 чайна л.;

От 1 до 3 г. – до 4 чайни лъжички;

От 3 г. нагоре – 70 мл (1/3 чашка).

Детска рецепта за кашлица

5 г сушена мащ. се потапя в първо възвряла, а после – охладена до 80° вода. Пари се под капаче и се отделя билката. Течността се дава 4-5 Х 20 мл след нахранване.

Тази формула въздейства върху центъра на кашлица в мозъка като потиска интензивността на рефлекса. Тя не помага при влажна кашлица, за която има друга рецепта.

Сироп при влажна кашлица

От билката се изготвя домашен сироп, който по качества и свойства не отстъпва на аптечните препарати. Приготвя се от прясно набрани стръкове мащерка. Една голяма стиска (да се измие) се залива с ½ л вода. Трябва на слаба степен да ври, докато се преполови. Поохлажда се, за да се пусне и медът. Полученият гъст сироп стои в хладилник и така има трайност до 6 мес.

Детската доза е 4 Х 1 чайна л., съчетана с топла напитка. Сиропът отделя секрети и храчки.

Разтривки на гърдите и гърба

Разтриването е показано за над 6 г. – отпред и на гърба в областта на дробовете. Използва се тинктура от мащерка по гореуказаната рецепта или по следната:

20 г от билката + спирт на 2 пръста над нивото й. Съдът – стъкло, се уплътнява с капака и се мести в  хладилник за 2 седмици. Този спирт. извлек е само за разтриване и се прилага при увереност, че детето е без алергия към етилов спирт. Още ТУК:

Болки в гърба и плешката. Вляво и отдясно. При вдишване. Какво да правим?

При бременност и кърмене

мащерка, лечение, рецепти, масло от мащерка, домашна рецепта

Мащерката тонизира мускулните тъкани, с което създава риск за преждевременно раждане или аборт

Доводи „За“:

 • Ароматът и вкуса на чая от мащерка благотворно влияе на нервната с-ма, нормализира съня, противостои на стреса и депресиите;
 • Растението тонизира, включително матката, което е полезно за кърмещите (но не и за бременните);
 • Мащерката в малки дози не вреди на плода и бебето. Като растителен препарат е за предпочитане пред аптечните;
 • Усилва лактацията и се ползва особено когато млякото намалява заради пренапрежение, умора, недоспиване и простуди.

Доводи „Против“:

 • Някои деца имат индивидуална непоносимост към мащерката;
 • Растението вреди на деца с бъбречни проблеми;
 • Увеличава кърмата, което не е препоръчителен за жени с нормална лактация (може да провокира заболявания на мл. жлези).
 • Лекарите отбелязват: мащерката е лекарствена билка и в специалните периоди на жената се приема по специално предписание.

Мащерка против алкохолизъм

На мащерката се приписва свойството да лекува от алкохолна зависимост. Д-вието се основава на етер. масло, способно да провокира гадене, което в бъдеще да се проявява при употребата на алкохол. Целта е да се предизвика отвращение и оттам – отвикване от алкохола.

Лечението започва с обикновен чай с мъничко мащерка. Нататък този чай се заменя изцяло с отварка от мащерка.

Водният извлек е полезен и след дълъг запой – подпомага възстановяването и укрепването на тялото.

За черен дроб

В клетките му постоянно се осъществяват хим. реакции, за които са потребни някои съставки на мащерката. Тиамин участва в синтеза на белтъчините, в мастния и въглехидратния обмен. Недостикът му води до чернодр. недостатъчност. Дефицитът на рибофлавин намалява синтеза на жлъчен сок, влошава оттичането му. Ниацин предпазва хепатоцитите от гибел, повишава защитните функции на дроба. Пиридоксин осигурява пълноценно усвояване на мазнини и протеини, аминокиселинния обмен, транспорта на жл. сок. Вит.С е активатор на ензими, участващи в обменните реакции на хепатоцитите.

Действието на мащерката спрямо черния дроб надскача витаминната поддръжка. Има полза и от горчивите в-ва, и от органичните к-ни, и от фенолите и танините. Те оказват жлъчегонно, противовъзпалително, спазмолитично и антисептично д-вие. Тези с-ва на мащерката се ползват при камъни в жлъчката и хепатит.

Неоценима полза има от селена, който възстановява клетките – много актуално при цироза, мастна дистрофия, алкохолен хепатит.

Тимолът има антиспастично д-вие, заради което мащерката облекчава чернодр. колики.

Отварка за ч. дроб

15 г сушена мащерка – цял стрък с цветчетата, се слага за 15 мин. на вод. баня (с 500 мл). Терапията е 4 Х 30-40 мл, ок. 2 седмици. Приготвеният по горната рецепта елексир има трайност 3 дни в хладилник.

домашни рецепти, мащерка, лимонада, напитки

Отглеждане на мащерка в саксия у дома, под прозореца

За отслабване

Как мащерката помага за вталяване? Най-напред тя нормализира микрофлората в червата, оказва лекичко диуретично д-вие (премахва отоците). При по-дълго приложение подобрява обменът на в-вата. За значимо намаление на килограмите не стига само мащерка в ястията. В схемата влиза и правилно хранене, и физ. активност, и редовно приемане на чай от мащерка. Най-много от ароматната напитка нека се пие сутрин и задължително една чашка преди обява (намалява апетита). Изискването е до обяд да бъдат изпити минимум 2 чаши чай, най-добре – 3. Другата опорна точка е 1 чаша вечерта, 2 ч. след вечеряне.

Докато сте на диета, слагайте щедро мащерка във всички блюда, на които тя подхожда. Подправката идеално си пасва с меса, бобови, зеленчуци.

Примерно меню за диета

с мащерка

 • След сън: чай от мащерка;
 • I закуска: омлет от 1 жълтък и 2 белтъка със зелени подправки и мащерка;
 • II закуска: плод;
 • 11:30 ч.: чай от мащерка;
 • Обед: доматена супа с мащерка, лимоново пиле с мащерка или просто печено месо, подправено с полезната билка, прясна салата;
 • Следобедно похапване: късче ароматен хляб с мащерка и чаша чай;
 • Вечеря преди 18:00 часа: тиквички с билки и мащерка, прясна салата;
 • Към 20:00 часа: чай от мащерка.

Мащерката има диуретично д-вие. Пийте вода, за да се „измива“ тялото и да се вадят токсините и отлаганията от него – това ще подобри обменните процеси.

Вместо чист чай от мащерка може да пиете комбинираната формула Фигурин. Мащерката е в основата на този специален чай за вталяване, но по-доброто е, че д-вието й се подкрепя и усилва от още ред други лечебни растения. Така загубата на килограми става по-бързо и няма риск от обезверяване преди да се видите отслабнали.

За това как работи мащерката в чая Фигурин е дадено повече ТУК: Многостранните ползи от мащерката + отслабване: най-детайлният и изчерпателен материал.

При високо кръвно

За всяка билка обичайно се пита: повишава или понижава кръвното?

Мащерката сваля налягането и се ползва за терапия на хипертония. Обратно – тя е противопоказана и опасна за хора с ниски стойности.

Как работи:

 • намалява тонуса на съдовите стени и спазмите в мускулните тъкани. В резултат кр. съдове се разширяват, а налягането в тях – пада. Затова мащерката е ефикасна, когато кръвното се е качило заради възпалителен процес, вдигане на темп. или друга моментна причина;
 • успокоява, сваля напрежението и стреса, релаксира. В резултат работата на тялото се нормализира и вдигнатото поради напрежение кръвно се нормализира.

Но! Билката не дава траен резултат при системно заболяване. Първоначално тя разширява „изкуствено“ съдовете, но тази реакция е ограничена във времето. Когато действието на билката премине, налягането отново става високо.

Начинът, по който въздейства мащерката, ще ви ориентира за причините за скоковете на кръвното ви. Приемайте редовно билков чай в течение на 3 дни и мерете кръвното си. Нормализирането му показва, че причината е била в напрежение, умора или някакво възпаление. В случай че не добиете траен резултат, идете при специалист.

Мащерката нормализира и кръвното на хипотоници, но при продължителна упортеба. Резултатът в този случай идва от цялостното оздравяване и хармонизиране на организма.

Чай за вдигане на кръвното

25 г сушена и наронена мащ. + 250 мл гореща течност се пари 15 минутки и се вари на много слаба степен 10 мин. Изстива естествено под капак до приемлива темп. 3 Х 5 мл – 7 до 17 дни.

мащерка, лечение, рецепти, масло от мащерка, домашна рецепта

Ето как изглежда цветът на различни видове мащерка отблизо

При анемия

Хипертония, както и анемия отлично се повлияват от комбинация от мащерка и черна боровинка. Вземат се по 1 с.л. от двете растения за всяка стандартна ч. вода. Заливат се със сгорещена до 100° течност. След леко охлаждане напитката се гълта на 2 пъти.

Отварка за жлъчка

Приготвяне: изсипете шепа мащерка в 500 милилитров стъклен съд и долейте догоре с вода 100°. Затворете с пластмасов капак и оставете да се изравни с темп. на помещението. Едва тогава профилтрирайте и преместете в хладилник. Там отварката ще е годна 14 дни.

Употреба: 50-75 мл непосредствено преди приема на храна, трикратно. Отварката нормализира отделянето на жлъчен сок по време на храненето. Продължителността на лечение е два или три цикъла с почивка между тях от 4 дни. Дадената по-горе доза е за 5 дни.

Против косопад и пърхот, за коса

Обливанията и втриването на отварки и маските с мащерка благотворно повлияват общото състояние на скалпа и външния вид на косъма.

Рецепта за козметични цели

1 с.л. суш. билка на стандартна чаша съвсем студена вода. Двата компонента се довеждат до кипване и оттам се засича точно 4 мин. Запарката е 30 мин. Течността придобива характерен тъмно жълт или червеникав цвят.

Употреба: добавяне към шампоана, обливане на косата, втриване в корените.

Работи при повишено опадане на косата, прекомерна мастна секреция, цепене на краищата, загуба на блясък, изтощени от процедури кичури и най-вече: срещу пърхот!

Маска за коса с мащерка и розмарин

Равни части от билките, сварени в мъничко вода, + 2 капки евкалипт. масло + масло от репей като основа. Сместа се разнася по косата до върховете, отгоре – найлон и кърпа. Маската работи срещу пърхот и оздравява косъма.

Лосион с мащерка и живовляк

По 1 с.л. живовляк, лайка, мащерка и к оприва, 400 мл. Билките се заливат на студено и тогава се загряват на котлон. След кипването се дърпат и запарват 25 мин. С лосиона се обработва скалпа, държи се 24 мин. и задължително се отмива. Ефектът се вижда от първо третиране.

Против акне

Мащерката и невенът отдавна се знаят като природна алтернатива на химическите антибактериални средства. Но специално изследване, оповестено 2012 г. в Дъблин, установява как точно акт. им в-ва унищожават бактериите и ограничават инфектираните участъци на лицето. Проучването носи и практическа полза – вижда се, че от всички форми за ползване на мащерка най-ефикасен при пъпки и акне се оказва тоникът на спиртна основа.

Тоник за пъпки

Вземете малко бурканче с хубав капак. Напълнете до 1/3 със сушена мащ. и до 2/3 – с качествена водка или разреден мед. спирт. Останалата празна 1/3 от съда е необходима за периодичното разбиване на съдържанието. Ако имате време, оставете в затворен шкаф за 30 дни, ако нямате – за наполовина по-кратко време. Може да направите малка доза за начало и веднага да заложите втора, която да престои пълния срок.

Тоникът се нанася еднократно и ежедневно с памуче – винаги върху почистена кожа.

Против гъбички, кандида

(вътрешни и по ноктите)

мащерка, отглеждане, видове, бране, сушене

Три от разпространените видове мащерка – 1) пълзяща, 2) обикновена и 2) лимонова

Гъбичките по ноктите идеално се унищожават с тоника за пъпки на спиртна основа по горната рецепта. За микози по кожата по-добре да се направи мехлем.

Мехлем за микози и кожни заболявания

Смесете 1 част суха и стрита на ситно мащерка с 4 части вазелин. Мажете засегнатите участъци с лечебната маз, а отвътре подкрепете процеса с похапване на чесън и пиене на чай от мащерка.

Настойка за вътрешно приемане

2 с.л. мащ. на 200 мл течност. Не се вари. Попарва се и – 1 час под капак. С тази настойка се намазва поразената зона и от същото се поема вътрешно 3 Х 70 мл.

За мъже като афродизиак

На мащерката се приписват свойствата на сексуален възбудител. Приложението е по два начина – чрез ароматерапия и приемане на чай. Най-подходящ за целта е видът satureioides.

Трета възможност е втриване на масла през кожата с масаж. За целта се накапва мащ. в обичайните масажни масла. Тя подготвя тялото и отпуска психиката за предстоящия интимен акт.

Отварка срещу глисти и паразити

Приготвяне: насипете 1 с.л. в керамичен съд, залейте с кипяща вода и парете под капак 5 часа. Отфилтрирайте и преместете в хладилник.

Употреба: 3 Х 10-15 мл, 30 минутки след нахранване. Пълно изчистване от глисти се постига за 1 седм. от началото на приема, но след 5-дневна почивка се завърта още 1 цикъл за профилактика.

При безсъние

Мащерката е ефикасна за лечение на безсъние, причинено от преумора, умствено и физическо изтощение. За да си приготвите сънотворно, сварете голяма лъжица билка в чашка вода и запарете за час. Приемайте от настойката 3 Х 30-40 мл.

По интересна рецепта предписва да се сложи сушена мащерка във възглавницата, за да направи съня по здрав и спокоен. Казват, че билката подпомагала сънищата.

Но да не забравяме, че от тези екстри не могат да се ползват бременните и болните от гастрит.

Против рак, за профилактика

Изследване върху 66 000 жени с висок риск за развиването на рак на яйчниците показва, че лутеолин инхибира полиферацията на ракови глетки и снижават експресията на ангиогенния фактор на ръста VEGF. В-вото освен това затормозява ръста на ракови клетки в кожата. Употребата на лутеолин намалява опасността от рак на яйчниците с 34% – това е постигнатият резултат.

На базата на това и други проучвания световни сайтове, посветени на терапията и профилактиката на рака, започват да прокламират лутеолина като надеждно противораково средство от бъдещето. Това насочва вниманието към растенията, в които флавоноидът се намира естествено – мащерка, глухарче, цитрусови кори, целина, морков, джоджен, розмарин, риган и още някои подправки.

Засега е ясно, че употребата на мащерка, е от полза, но конкретни рецепти за раковоболни не са разработени. Затова апелът е: просто използвайте повече мащерка в храната и пийте чай – всеки ден.

При гангрена

Циреи, мастит, гангрена, трофични язви и всякакви гнойни процеси се повлияват превъзходно от антибактериалната и антисептична дейност на компонентите в мащерката. Билката се взема  вътр. като отварка, а външно местата се налагат с превръзки, натопени в антибактериалната течност.

Петър Димков предписва за гангрена обширен списък с мерки, сред които пиенето на 75 мл от специална настойка по сл. рецепта:

80 г исланд. лишей, по 60 г плод и цвят глог, отделно – по 40 г бъз цвят, мащерка, буков мъх и паца трева. Вс. се омесва. 1 доза се равнява на 2 с.л. за 500 мл течност. Варене – 10 мин.

За стомах и отдел. с-ма

(бъбреци, цистит, гастрит и др.)

Поемането на обилни количества чай от мащерка представлява промивка на храносмилат. и отделит. с-ми. Билката премахва болестотворни и възпалителни процеси и оздравява всички органи по пътя си.

отглеждане на мащерка, видове, бране, събиране, сушене

Грижа за мащерка на открити площи

Седящи вани при хемороиди

Мащерката облекчава вътрешни и външни хемороиди, докато тече основното лечение. При такива образувания са показани седящи ванички с разтворена в тях отварка от билката и паралелно пиене на чай. Положителна е добавката на тетра или лайка, също билки с успокояващ и противовъзпалителен ефект. Още ТУК:

Хемороиди: 20 начина за лечение с лекарства, крем, свещички

Масло от мащерка

Ароматът на мащерката е силен, пикантен и топъл, благодарение на тимола и карварола – летливи в-ва от фенолната група. Тимол се ползва от медицината като антисептично, обезболяващо и противоглистно средство, а карвакрол – като антибактериален агент и ароматизатор. Тези два елемента са в основата на етер. масло на мащерката, съставят около 60% от него. От другите компоненти изпъква урсоловата к-на с ред изразени леч. св-ва.

Особеното при мащерката е, че е мн. изменчива по хим. състав. Пряко се влияе от мястото и усл. на растеж, от периода на събиране и др. Така едно масло може да е раздразващо и дори токсично, а друго – мощно лечебно. Масло от мащерка, брана през есента, е изразен антисептик, а такова от ранната пролет има по-силна обезболяваща компонента. Влияе и степента на пречистване от дразнещите в-ва при преработката.

Общо д-вие на етер. масло от мащерка

Мащерката действа тонизиращо, спазмолитично, регенериращо, противоревматично, отхрачващо, диуретично, кардиотонично, глистогонно, антисептично, бактерицидно и още:

 • Избавя от безсъние и премахва главоболие;
 • Подобрява паметта и работата на мозъка;
 • Бори се с хрон. умора и депресии;
 • Повишава тонуса на нервн. с-ма;
 • Активизира кръвотока в капилярите;
 • Увеличава силата на сърд. съкращения, повишава кр. налягане;
 • Нормализира храносмилането, премахва спазми от червата и газове, очиства от вредни микроорганизми и подобрява апетита;
 • Има антимикробни свойства при гастроентерити и инфекции в устата;
 • Гони паразити и възстановява увредени клетки на ч. дроб;
 • Стимулира имунитета, ефикасно е при всички болести на дихат. с-ма;
 • Активно е към полови инфекции, възпаления на полова и отдел. с-ми;
 • Премахва болка и отоци при спортни травми, артрити, ревматизъм, подагра, неврити и др.;
 • Помага за отслабване;
 • В дерматологията се прилага срещу гъбични заболявания, при ухапване от насекоми, кърлежи и др. Помага при псориазис, екзема, изгаряния, порязвания и др. рани.

  мащерка, отглеждане, грижа, сеене, засаждане на мащерка,

  Правилна грижа за мащерката в домашни условия

Лечение с етер. масло от мащерка

Ароматерапия при дихателни болести и простуди: в стаята на болния се поставя аромалампа, в която се накапва или чисто масло от мащерка, или смес с евкалипт и карамфил (2-5 капки всяко). Очиства въздуха, унищожава микробите, предотвратява разпространение на инфекцията;

Студени инхалации при повишен апетит: 1 капка върху салфетка, диша се 3-5 мин.

Аромавана и аромалампа при понижен апетит: дозата е 5 капки съответно на пълна вана и на 15 м2 площ;

Микроклизми при хелминтози: 3 капки се размиват в емулгатор (сода или ½ ч.л. мед), а после сместа се размива в 200 мл водичка. Течността се въвежда в правото черво. Микроклизми се провеждат през 3 дни, 4 – 6 на брой общо. Може да се съчетае с обикновени очистителни клизми с добавка масло от мащерка, но вече на 1 л течност;

Вътрешно приемане при безсъние, ревматизъм, белодр. патологии, спастична кашлица, ниско кръвно, анемия, астения и др.: смесете етер. масло от мащерка с базово масло 1:3 и после разтваряйте капка от сместа в сладко или мед. Приемайте 1-3 пъти/дн. Пийте след маслената смес чай, сок или вода, но никога не я вземайте на гладно;

Накапване върху таблетка активен въглен при болно гърло: 4 капки на таблетката, която се помества под езика – да се разтвори сама. 3 пъти/дн. Когато възпаление е изключително силно, се препоръчва добавянето на 2 капки ет. масло от чубрица;

Втриване в скалпа при мазна коса: 5 капки етер. на 15 мл баз. масло се втриват в скалпа до регулиране на омазняването – на всеки 4 дни. Друга формула: 5 капки в балсама или направо върху гребена и да се среши косата;

Втриване и маски при косопад: обработка през ден, почивка в размер на седмица, и следващ, втори курс;

Маска за лечение на акне: 100 мл жожоба + по 5 к. масла от лавандула, чайно дърво, нероли, розмарин и мащерка. Сместа очиства кожата, подобрява кръвообращението, унищожава вредните бактерии. При суха кожа вместо жожоба се взема бадемово.

Етер. продукт, извлечен от мащерката, не подхожда на чувствителна кожа, болни бъбреци и ч. дроб, епилепсия, нарушена сърд. дейност, хитертония и бременност. Противопоказано е за лица до 6 г.

Рецепти с

мащерка като подправка

кулинарни рецепти с мащерка

Мащерката подхожда на разнообразни ястия, включително с месо, картофи и ориз

В кулинарията се предпочитат листенцата на мащерката – ако може свежи. Билката притежава приятен силен аромат, остър и с леко горчив привкус. Тя подобрява вкуса на ястието, както и аромата му. Много подхожда на зеленчукови блюда, особено от картофи и зеле.

Като подправка към мазни блюда мащерката не само обогатява вкуса, но и подпомага храносмилането.

Месните блюда стават необичайно пикантни, особено в съчетание с чесън и вино. Подхожда на риба и печено пиле.

Как се слага в агнешко

Мащерката придава изтънчен вкус на агнешкото, както и на дивечовото месо. При такива ястия стрък пресна билка се добавя на самия старт на приготвянето, за да се извлече добре аромата й.

С ориз – съчетанието на мащерка, куркума и черен пипер са много подходящи, особено ако оризът е сготвен с кр.масло. Подправките се слагат след сваряване на ориза, заедно с маслото.

С картофи – тук по-доброто съчетание е с риган и черен пипер, като предпочитаната мазнина е олио. Подправките се слагат в началото и се пекат с картофите.

Продукти с мащерка в аптеките

(+цена)

Аптечните продукти с мащерка в състава си са десетки. Най-много продукти има в сектора за лечение на кашлица и дих. патологии.

Масло от мащерка, етерично

Повечето производители предлагат етер. масло от мащерка в шишенца по 5 и 10 мл. Етерика, Арома лайф, Био Арома, Ривана, Styx са само част от производителите с такъв продукт на пазара. Голяма част от етер. масла са предназначени за външна употреба – за масаж, гаргара, инхалации, аромалампа, вани и обогатяване на козмет. препарати. Цените варират в широки граници според производителя. Започват от около 7 лв. за 5-милилитрова опаковка на Етерика до 32 лв. за 10-милилитровата на австрийската Styx.

Бронхостоп

с екстракт от градинска мащерка

Бронхостоп е серия от лекарствени средства на Kwizda Pharma, насочени към дихат. заболявания с дразнене в гърлото и кашлица с жилави секрети. Продуктите са растителни с основна съставка екстракт от мащерка.

Сироп, спрей и пастили
Мащерка, гърло, таблетки, хапчета,

Лекарства за гърло и кашлица с мащерка

Предлагат се три форми за лечение на кашлица и простуди – сироп, спрей и пастили. В основата им задължително стои мащерка. В сиропа е комбинирана с лечебна ружа (14.97 лв), а в спрея – с градински чай (13.93 лв). В пастилите мащерката е единствена съставка, сух екстракт (8.98 лв).

Пастили Хербалсепт

Продукт на Д-р Тайс за дихат. с-ма. Представляват комбинация от мащерка със салвия с насоченост към успокояване и оздравяване на ларинкса и лигавиците, както и в подкрепа на имунитета. Цената 8.18 лв.

Пропс с мащерка

Пастилите Пропс съчетават екстракти от мащерка, лайка и прополис. Те са показани за гърлото и за повишаване на имунитета. Възстановяват лигавицата по дихат. път. Цена 7.53 лв.

Бронхофит

Представлява билкови таблетки, в които мащерката се съчетава с ружа, анасон, живовлек, шипка, бъз, малина, подбел, борови връхчета и селе от лен. Показани са за простуди, както и възпалявания на различни зони от дихат. път – фарингит, бронхит, ангина и др. Цената е 4 лв.

Трахисепт с анасон и мащерка

Полски таблетки за смучене, показани при възпаления в устата и гърлото, на венци, сливици, ларинкс. Съчетава екстракт от мащерка с ментол и масло от анасон. Отваря дих. път и улеснява дишането, освежава и успокоява. Цена 3.22 лв.

Мащерка на таблетки

Такава форма предлага д-р Тошков – 120 бр на цена от 13 лв. Според описанието са показани за поддържане на лигавицата и тонуса на дихат. органи. Показано – 1 бр. за деца и 3 – за големи.

Проповит на Хигитест съчетава мащерка с добавка от вит. С и прополис за още по-голяма сила в покрепа на имунитета и за лечение на дихат. заболявания и възпаления в устата. Цена 6.67 лв.

Мащерка стрък

Няколко фирми предлагат сушен стрък мащерка, в кутии. Тя е предназначена за варене, за бани и обработка на гнойни възпаления по кожата. Опаковките от 50 г са на цена от 1.40 до 1.61 лв.

Чай от мащерка, филтър
чай от мащерка, отварка от мащерка

Различни видове пакетиран чай от мащерка

Приготвената на пакетчета мащерка за чай е широко разпространена. Тя присъства в асортимента на големите производители като Биопрограма, Билкокооп, Евелин 29 и др. Цената варира между 1.40 и 1.70 лв за стандартна опаковка от 20 бр.

Мащерка, жълт кантарион, риган

Букетите засилват функциите на мащерката като релаксант и противовъзпалително ср-во.

Биопрограма предлага трите билки под името „Добро утро“ (1.31 лв).

В букета Монарда е добавена и маточина с акцент: срещу депресия).

„Алпинист“ съдържа освен маточината, черна боровинка (1.31 лв).

Чай „Балкански аромати“ съчетава мащерката с маточина и листа на малина и ягода (0.61 лв).

Сок от мащерка

Био сокът е производство на водещата в сектора германска фирма Schoenenberger, специализирана в растителни сокове. 200-милилитрово шишенце е на цена от 15.09 лв. Сокът е показан за терапия на кашлица и бронхити, като се подчертава отхрачващото му действие. Отпуска при спазми и облекчава. Насочен за лица над 3 г.

Сиропи с мащерка и живовляк

Фолипил (унгарски) – билково съчетание на теснолист жиловляк и мащерка за отхрачване, облекчаване на кашлица, при възпаления в гърлото и бронхите, както и за храносм. с-ма. Дава се за лица над 3 г. Цена 6.57 лв.

Тусавит (австрийски) – течни екстракти на мащерка и ланцетовиден живовляк. Насочен за дихат. възпаления, простуди, инфекции в устата и гърлото. Цена 7.01 лв.

Биокс (български) – екстракти от мащерка и теснолист живовлек. Насочен специално към деца, показан над 1 г. Оздравява дихат. пътища и облекчава процеса на отхрачване. Цена 4.11 лв.

Хустагил

Сироп, базиран изцяло върху мащерка, и балсам, който съчетава билката с евкалипт и лавандула. И двете форми са за облекчаване на дихат. процес и успокояване на кашлица, като сиропът е за пиене, а балсамът е за обтриване на гръб и гърди. Германски продукт, показан от 1 г. и за сиропа, и за балсама. Цени съответно 5.94 лв. и 4.90 лв.

Био крем за мазна кожа

Кремът е разработен за кожни възпаления и проблемни кожи. Кремът на Д-р Шелер (Германия, цена 35.80 лв) е за кожи с черни точки, пъпки, страдащи от прекомерно омазняване.

Кремът съчетава антибактериалн. с-ва на мащерката с възможността на кората от върба и краставицата да почистват в дълбочина порите и да регулират омазняването. Маслата от бадем, жожоба и слънчоглед подхранват, омекотяват и оздравяват.

Видеоурок по засаждане на мащерка на руски език:

Противопоказания

Мащерката е лечебна и благотворна за почти всички хора. Има само няколко ограничения, които се поставят при приложението й:

 • Мащерката е несъвместима с гастрит, диабет, язва;
 • Билката носи много ползи при туберкулоза, астма и белодробни възпаления, но големите дози от нея създават риск от усложнения;
 • Бременните да избягват мащерка, защото тя повишава мускулния тонус, а матката е мускул: следователно има риск от аборт или преждевременно раждане.

Подробно за евентуалните вреди от мащерката вижте ТУК: Обобщени противопоказания и вреди от билката мащерка. 

За още инфо: На латински: Thymus. На английски: Thyme. На гръцки: Θυμάρι. На немски: Thymiane. На испански: Tomillo. На турски: Kekik. На руски: Тимьян, чабрец.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.